Læs om vores persondata-politik, cookies m.m.
Banner
 
En bamse er ikke bare en bamse. den kan give dit barn tryghed, selvstændighed og sociale evner. Foto: Colourbox

En bamse er ikke bare en bamse. den kan give dit barn tryghed, selvstændighed og sociale evner. Foto: Colourbox

Legetøj

Bamse – dit barns bedste ven

Bamse er tryghed og kærlighed. Bamse er en tålmodig ven, der lytter, når verden er ond. Det er en god ide at vande venskabet mellem baby og bamse.

Læs også

Undgå kemi

Undgå bamser med farlig kemi
INGEN PARFUME
Undgå bamser, der er parfumerede med allergifremkaldende stoffer – især hvis dit barn lider af allergi. Så snus til bamsen, inden du køber.
LUFT UD
Har dit barn en parfumeret bamse, kan du sætte den ud på altanen eller terrassen og lade den dampe af og eventuelt vaske den.
DROP PANGFARVER
Meget farvestrålende bamser kan indeholde azo-farvestoffer, der kan danne kræftfremkaldende stoffer. De kan også fremkalde allergi.
FLAMMEHÆMMERE
Tøjdyr kan være behandlet med bromerede flammehæmmere, der tilsættes for at sikre,
at bamsen ikke let bryder i brand. De mistænkes for at kunne skade fostre, fremkalde kræft, forstyrre hormonbalancen og nedsætte fertiliteten.
Kilde: Claus Jørgensen, Forbrugerrådet.

Du har købt en sød, blød bamse, som du rækker til dit lille barn. Ikke så snart har du givet ham den i hænderne, før han lyksagligt krammer den helt tæt ind til sig. Og du betragter – med glæde og måske også med let undren – dit lille barns øjeblikkeligt vakte kærlighed. Uden at være klar over det har du lige givet dit lille pus – ikke blot en bamse – men en yndlingsbamse!

Tag ikke fejl: For dit barn er yndlingsbamse meget mere end et sødt tøjdyr. Den bliver en bedste ven! Sådan en ven, som dit barn gerne vil være sammen med non stop. En ven, som skal med overalt. En ven, som aldrig svigter. “For dit barn er sådan en ven god at have, når mor eller far ikke lige kan være i nærheden,” siger børnepsykolog Grethe Kragh-Müller.

Hjælp til at klare sig selv

Når børn knytter sig så stærkt til et plysdyr, skyldes det altså, at den kan opfylde et behov for nærhed hos de små.

“Især i situationer, hvor dit barn skal klare sig selv, bruger barnet bamsen til at finde tryghed,” siger Grethe Kragh-Müller.

Det kan for eksempel være, når du har sagt godnat til din lille trold og går ud af værelset. Så er det dejligt for ham at kunne holde om sin bløde bamse i mørket.

LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige bamse

“Dit barn finder nemlig tryghed ved at putte sig ind til noget, som det forbinder med dig, og som måske også dufter af dig.”

Det kan også være, når din tumling sidder alene på bagsædet i sit autosæde. Eller når du har sagt farvel til dit lille pus i vuggestuen. Her kan et kram fra en bamse gøre rigtig godt.

“Når dit barn skal undvære dig, søger det efter noget, der kan hjælpe. En sut eller en yndlingsbamse,” forklarer eksperten.

Bamseven er også træt

“Vi forældre er ofte selv med til at knytte båndet mellem vores barn og yndlingsbamsen,” siger Grethe Kragh-Müller.

Når du for eksempel, fra dit barn er helt spædt, hver aften putter det sammen med den blå kanin med lange ører, er der en god chance for, at dit barn hen ad vejen vil synes, at netop den bamse er særlig vigtigt at have hos sig. Det samme gælder, hvis du under sengelægningen siger ‘prøv at se, bamse er også træt. Nu putter mor bamse her ved siden af dig’. Eller forud for et bleskift spørger ‘skal bamse også have skiftet ble?’.

“Så er du med til at levendegøre yndlingsbamsen for dit barn. Og du må gerne hjælpe barnets forkærlighed for et tøjdyr på vej,” forklarer Grethe Kragh-Müller.

LÆS OGSÅ: Når bedstevennen er usynlig – eller af stof

Det giver nemlig oplevelsen af, at den her bamse er vigtig, og sådan et er en rar ting at have. Med en højt elsket bamse har du noget at give din lille trold, hvis tårerne for eksempel triller efter et snublefald. Eller når dit pus skal passes hos en veninde eller mormor. Men omvendt behøver du altså ikke stå på hovedet for at få din dreng eller pige til at knytte sig en bestemt bamse.

“Det går også helt fint uden, og der er nogle børn, der aldrig får trangen til at have en yndlingsting,” siger børnepsykologen.

Hvis dit barn ikke af sig selv kaster sin kærlighed på en bamse, og du gerne vil hjælpe det på vej, kan du overveje, om der er et eller andet dit lille pus er glad for at lege med.

“For et barn, jeg kendte, var det et par blanke satinshorts, der blev yndlingstingen. Men børn er meget forskellige, så hvis der ikke er noget, der fænger, så pyt,” siger hun.

Bamse skal give glæde - ikke bekymring. Læs videre på næste side

LÆS OGSÅ: Hvordan hjælper jeg mit generte barn?

LÆS OGSÅ: Søvn: Sådan sover dit barn bedst

LÆS OGSÅ: Søvn: 7 trin til et godt putteritual

Vores Børn abonnement

 

Seneste artikler
Banner
Mest læste
Børn, nyhedsbrev

Afstemning

Skal det være lovpligtigt at vaccinere sit barn?

Redaktionen anbefaler
Tilmeld nyhedsbrev