• Fra 8 mdr.: Avocadosalat & Torskesalat

    Avocadosalat:
    Det skal du bruge
    2 modne avocadoer
    2 spsk. yoghurt
    ½ usprøjtet lime
    salt og peber
    rugbrød

    Sådan gør du
    Halvér avocadoerne, og fjern stenene. Skrab kødet ned i en skål, og mos det med en gaffel. Rør yoghurt i avocadomosen. Smag til med lime, salt og peber. Smør avocadosalaten på skiver af rugbrød.

    Torskesalat:
    Det skal du bruge
    300 g torskefilet uden skind og ben
    ½ bundt dild
    1½ dl cremefraiche
    1 tsk. dijonsennep
    salt og peber
    rugbrød
    ½ citron

    Sådan gør du
    Bag torskefileten v. 175° i 12-15 min., til den er fast og hvid. Skyl dilden grundigt, og hak den fint. Afkøl fisken, bland den med cremefraiche, sennep og dild med en ske, og smag til med salt og peber. Smør torskesalaten på skiver af rugbrød. Torsk kan erstattes af lyssej, mørksej, kuller eller lange.

  • Fra 6 mdr.: Klatkager
    Luk

    Fra 6 mdr.: Klatkager

    Det skal du bruge
    5 dl kogt risengrød (følg pakkens anvisning)
    1 spsk. hvedemel
    1-2 spsk. flormelis
    ½ vaniljestang
    1 æg
    evt. reven skal af ½ økocitron
    lidt smør til stegning

    Sådan gør du
    Rør den kolde risengrød sammen med sigtet mel, flormelis og kornene af vaniljestangen, og kom ægget i til sidst. Tilsæt evt. reven citronskal.

    Varm en pande op på middelvarme, og kom lidt smør på. Brug en spiseske til at sætte klatter på panden. Steg dem ca. 2 min. på hver side, til de er gyldne.

    Server klatkagerne lune med friske bær, frugtpuré eller marmelade. Klatkager kan også laves af andre typer grød.

  • Fra 9 mdr.: Stegt laks med krydderurtecreme og kartofler
    Luk

    Fra 9 mdr.: Stegt laks med krydderurtecreme og kartofler

    2 voksne og 2 børn

    Det skal du bruge
    ca. 600 g laks uden skind og ben
    1 spsk. olie
    salt og peber
    1 agurk
    400 g små kartofler
    3 spsk. olie
    lidt salt
    5 laurbærblade
    1 bundt frisk basilikum
    1 bundt frisk dild
    4 dl cremefraiche
    1 spsk. dijonsennep
    2 syltede drueagurker
    salt og peber

    Sådan gør du
    Skyl kartoflerne, halver dem, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Dryp med lidt olie, og drys med salt. Læg laurbærblade ved, og steg kartoflerne ved 250 grader i ca. 15 min., til de er gyldne og møre.

    Skyl basilikum og dild grundigt, og fjern stænglerne. Hæld cremefraichen i en blender med sennep, drueagurker og krydderurter, og blend til en grøn creme. Smag til med salt og peber.

    Skær laksen i mindre stykker. Varm en pande med teflonbelægning op med lidt olie. Læg laksestykkerne på, og steg i ca. 3 min. på hver side, til de er gyldne. Krydr med salt og peber.

    Flæk agurken, og skær den i lange skrå skiver.

    Server laksen med kartofler, krydderurtecreme og agurkeskiver.

  • 4-6 mdr.: Quinoagrød
    Luk

    4-6 mdr.: Quinoagrød

    1 portion

    Det skal du bruge
    1 dl quinoaflager, ca. 40 g
    2 dl koldt vand
    1 tsk. fedtstof, f.eks. smør el. olie
    ½ dl modermælk eller modermælkserstatning
    100 g svesker uden sten
    2 dl vand

    Sådan gør du
    Kom quinoaflager og vand i en gryde, og bring det i kog, mens du pisker. Lad grøden småsimre i 3 min., og rør af og til. Sluk for varmen, og rør fedtstof og mælk i.

    Kom svesker og vand i en gryde, og lad sveskerne stå i blød et par timer. Kog op, og lad det småsimre i 15 min.

    Blend sveskerne med en stavblender eller i en foodprocessor.

    Server svesketoppingen afkølet oven på grøden.

Opskrifter babymad

Sund baby: Mad til små maver

Det føles overvældende, når baby skal have sin første mundfuld rigtig mad. Her får du fem blide opskrifter til forskellige perioder i babys opvækst.

Opskrifter fra bogen Babymad af Charlotte Nowak, Vores Børn, maj 2013.

Få 4 sunde opskrifter til baby hér

Hjælp appetitten på vej

– Vis baby, at du selv kan lide maden.
– Sørg for, at maden ikke er for varm.
– Hav baby på skødet under måltidet, så I har tæt kontakt.
– Hold øje med babys signaler: Er han sulten? Hvad kan han lide? Er mundfuldene for store, er tempoet passende?

Husk modermælken!

Frem til baby er ni måneder, er modermælk og/eller modermælkserstatning den væsentligste mælkekilde. Herefter kan du begynde at erstatte mere og mere med almindelig sødmælk.

Lad baby tygge løs!

Omkring otte måneder er baby god til at tygge maden og kan blande tør mad med spyt og derfor klare små, bløde stykker rugbrød med smørepålæg, bidder af kogte grønsager og stykker af blød frugt, for eksempel banan.

Kilde: Babymad – en sund start på livet og Fødevarestyrelsen.dk

LÆS OGSÅ: Vi tester: Frugtmos

LÆS OGSÅ: Forstoppelse: Det skal din baby (ikke) spise

debate

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Gå til forum
loading...