Jul uden sukker

Jul uden sukkerchok

For mange er jul lig med oceaner af sukker, men sådan behøver det ikke at være. Her kommer fire opskrifter på søde sager, som dit barn ikke får sukkerchok af.

Opskrifter fra bogen 'Det søde – Sundhed & nydelse' af Lisbeth Tordendahl

Juleæbler

Det skal du bruge
Pigeon-æbler
Rismaltsirup (evt. bygmaltsirup)
Kokosmel
Pinde

Sådan gør du
Tag stilken af æblerne, og sæt en pind i dem. Kom kokos op i en skål. Hæld sirup i en lille gryde, varm det op, og lad det skumme godt igennem. Rul æblerne i den smeltede sirup, så de bliver helt dækket. Rul dem derefter straks i kokosmel, og stil æblerne til tørring med pinden nedad i et glas. Sæt dem gerne i køleskab.

Tip!
Varier opskriften ved at vende æblerne i nøddeflager i stedet for kokosmel.Juleæbler

Julekager og pebernødder

(ca. 2 plader)

Det skal du bruge
50 g smør (evt. kokosolie)
¾ dl ahornsirup
1 ½ tsk. stødt kanel
1 ½ tsk. stødt kardemomme
½ tsk. stødt ingefær
¼ tsk. stødt nellike
½ tsk. natron
1 mellemstort æg
125 g fuldkornsspeltmel
125-150 g sigtet speltmel

Sådan gør du
Lun smør og ahornsirup i en gryde, så det kan blandes. Tag gryden af varmen, og rør krydderier og natron i. Stil det køligt, til massen ikke længere er varm. Kom æg i, og bland grundigt, hvorefter melet (og en knivspids salt, hvis du bruger kokosolie) vendes i. Saml dejen uden at ælte, og lad den hvile indpakket mindst en time i køleskabet.

Pebernødder
Rul lange pølser i samme tykkelse som en lillefinger, og skær stykker på ca.
1 cm. Sæt dem ikke for tæt på en plade med bagepapir, og bag ved 200° i ca. 10 min.

Julekager
Rul dejen ud på et bord med mel til en tykkelse på ca. 4 mm. Stik kager ud med forskellige små forme. Bag dem ca. 10 min. ved 200°. Lad dem køle på en rist. Dekorer evt. med smeltet chokolade.

Tip!
Dit barn vil med garanti synes, det er sjovt at stikke kagerne ud med små forme til stjerner, hjerter og nissemænd. Formene kan købes i
i hobby- og legetøjsbutikker – og i de fleste supermarkeder ved juletid.Julekager og pebernødder

Kryddermuffins med nødder

(12 stk.)

Det skal du bruge
125 g tørrede dadler
1 dl vand
salt
1 dl hasselnødder
2 bananer (ca. 200 g)
50 g kokosolie
3 store æg
3 tsk. stødt kanel
2 tsk. stødt kardemomme
2 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt nellike
130 g fuldkornsspeltmel
1 tsk. natron

Sådan gør du
Skær dadlerne i mindre stykker, kom dem i en gryde med vandet og en knivspids salt. Kog ca. 8 min. under låg, til vandet er opsuget. Kom i en skål, og lad det køle af. Hak nødderne groft. Blend dadlerne med en stavblender sammen med banan, olie, æg og krydderier. Rør nødderne i sammen med mel og natron. Bag i muffinforme ved 190° i ca. 25 min.

Tip!
Kom evt. lidt finthakket chokolade (70-85%) og hakkede hasselnødder på toppen af de varme kager.Kryddermuffins med nødder

LÆS OGSÅ: Aftensmad på 10 minutter

LÆS OGSÅ: Opskrift: Italienske kyllingeboller i tomatsauce

LÆS OGSÅ: Sundhed: Du slapper heeeeeeelt af …

debate

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Gå til madplan
loading...