• Vild med dans

  ALDER: Fra tre år og opefter.
  PRIS: Typisk 1.600-2.000 kroner hvert år i kontingent. Dertil kommer entré til stævner, som gerne koster omkring 80 kroner per person.
  TIDSFORBRUG: Typisk 45 minutter om ugen. Børn, der danser til konkurrencer, træner gerne to gange om ugen.
  UDSTYR: Roberne til dansekonkurrencerne fås i mange forskellige prislag. Beslut selv, om kjolen skal koste 200 eller 1.000 kroner. Tendensen er, at det bliver dyrere med alderen.

  Det første sæt træningstøj kan bestå af:
  Børn kan udmærket træne til dans i deres almindelige joggingtøj. En gymnastikdragt med et lille skørt eller en trikot er også fint til træning. På nettet kan du finde flotte festfrisurer til stævnerne. Men husk, at børn ikke må være vulgære eller voksenstylede til konkurrencer. Sminke til børn under ti år kan føre til diskvalifikation. Læs mere om reglerne på Dedanskedanseskoler.dk. Her er også en brugtbørs med dansetøj, der dog kræver, at du opretter dig med adgangskode.

  DET FÅR DIT BARN UD AF AT GÅ TIL DANS:
  At kunne vugge ud på dansegulvet, struttende af selvtillid og bare give den gas, er en gave for livet. Dans giver dit barn rytmefornemmelse, kropsforståelse, motion, selvtillid, endorfinrus i hjernen og fortrolighed med det modsatte køn. Uanset om det er standarddanse á la Vild med Dans, diskodans (pigernes favorit) eller hip-hop/breakdance, som de seje drenge foretrækker. Og så lærer dit barn
  disciplin. For når man går til dans, lærer man at modtage beskeder og høre, hvad læreren siger.

  INDSTIL DIG PÅ AT:
  - Blive smidt ud, når dit barn træner.
  Danseskoler passer perfekt til travle forældre, for her har far og mor bare værs’go at blande sig udenom. Forældre forstyrrer den gode ro og orden, så regn med at blive sendt udenfor. Så kan du gå i fitnesscenter eller handle, mens dit barn danser. Bland dig mindst muligt, og lad instruktøren om at få en god danser ud af dit barn. Bekymring og morsyge er no go. Se det som en fortræning til den sværeste af alle forældrediscipliner: at give slip.

  - Sy kostume, og stå for pynt.
  Til disko, hvor flere børn har ens tøj på til opvisning, er det ofte mødrene, der syr kostumer! Du kan også komme til at stå for festpynten, når dit barn skal til stævne.

  - Køre dit barn frem og tilbage.
  Der findes 74 danseskoler i Danmark, som optager børn. Så sandsynligvis skal din lille danser køres til træning en eller to gange om ugen – og køres til stævner cirka fem gange om året.

  Kilde: Formand for de danske danseskoler Henning Christensen.
 • Fodbold forpligter
  Luk

  Fodbold forpligter

  ALDER: Fra fire år og opefter. Mange begynder først i fem-syv-årsalderen.
  PRIS: Typisk cirka 500 kroner per sæson.
  TIDSFORBRUG: Cirka to timer om ugen + fem-seks weekendformiddage pr. sæson.
  UDSTYR: De første par gange kan I sagtens nøjes med almindelige gummisko og joggingtøj eller korte bukser og T-shirt.

  Det første sæt træningstøj kan bestå af:
  - Et par fodboldstøvler til 100-300 kroner. Fås dyrere, men de små bliver ikke bedre til fodbold af et par dyre støvler, de hurtigt vokser ud af.
  - Fodboldstrømper og benskinner: 200-300 kroner.
  - Eventuelt en træningsdragt.

  DET FÅR DIT BARN UD AF AT SPILLE FORDBOLD:
  Især blandt drenge giver det ofte status at spille fodbold. Fællesskabet på holdet styrker dit barns sociale kompetencer og giver masser af små og store succesoplevelser. Også når holdet taber. Ret hurtigt opdager børnene, at glæden ved at vinde er et hurtigt sus, mens glæden ved at være sammen er permanent. Stærke venskaber og alliancer opstår på banen, i omklædningsrummet og også ude på tilskuerrækkerne, hvor forældrene sidder og sludrer, skiftes til at tage kage med og laver legeaftaler.
  Fodbold er desuden sund motion. Spillerne giver alt, hvad de har i sig, puster ud og giver så alt, hvad de har i sig igen. Udsigten til at vinde gør det sjovere at bruge benene, og reglerne er så simple, at alle kan være med. Skader ses sjældent på børnehold.

  INDSTIL DIG PÅ AT:
  - Fodbold er en tidsrøver.
  Fodbold er berygtet blandt forældre for urene tacklinger i den store familieplan. Lige omkring spisetid fløjtes den store panikjagt ind: ‘Hvor er fodboldtøjet?', ti minutters dødskørsel, omklædning, træning, omklædning, hjem igen til kold mad og så godnat med sort samvittighed over fastfood og forsømte lektier. Dertil kommer weekender med stævner og kampe og kørsel og klubdragter, der skal vaskes.

  - Være der for dit barn under træningen.
  Glem alt om at løbe en tur eller købe ind, mens dit barn spiller fodbold. Din
  plads som forælder er på sidelinjen – klar til handling, hvis din Ronaldinho
  skal tisse, trøstes eller pludselig går sine egne veje.

  - Hjælpe til, når der er kampe og stævner.
  Et stævne varer typisk en formiddag, mens en kamp cirka tager 20 minutter. Overalt i landet stiger fodboldklubbernes medlemstal, og de fleste steder må forældre træde til som trænere, hjælpetrænere, linjedommere, chauffører og praktiske grise for at få det til at hænge sammen.

  - Vise interesse – uden at tage spillet for alvorligt!
  Vær o.k. med, at dit barn har svært ved at koncentrere sig i starten. Børnehavebørn kigger ofte efter flyvemaskiner og roder efter regnorme i stedet for at holde øje med bolden. Fokusér på at dele dit barns spilleglæde. Forældre, der skælder ud, tager spillelysten fra børnene.

  Kilde: Enrique Cordova Jensen, børn- og ungeassistent i Dansk Boldspil-Union (DBU).
 • Gymnastik er for hele familien
  Luk

  Gymnastik er for hele familien

  ALDER: Fra nyfødt og opefter.
  PRIS: Svinger, men regn med omkring 200-600 kroner per sæson.
  TIDSFORBRUG: En time en gang om ugen samt omklædning og transport.
  Udstyr: Tøj man kan røre sig i og et par gymnastiksko.

  DET FÅR DIT BARN UD AF AT GÅ TIL GYMNASTIK:
  Dit barn får styrket sin grov- og sansemotorik, samarbejdsevner, kreativitet og bliver mere robust – fysisk såvel som følelsesmæssigt. Gymnastik træner hele kroppen. Familiegymnastik er det seneste motionshit for familier. Slut med at sidde og se passivt til, mens børnene træner – nu skal far og mor motions- og styrketræne, mens børnene bliver klogere på at bruge kroppen. Sammen og hver for sig, men frem for alt på samme tid. Familiegymnastik findes mange steder i landet.

  INDSTIL DIG PÅ AT:
  - Bakse med tunge redskaber.
  Der bliver ikke krævet det store af forældrene til gymnastiktræning. Men måske spørger instruktøren, om du vil hjælpe med at bakse nogle tunge redskaber frem og tilbage.

  - Øve gymnastik derhjemme.
  Det er sjovt for dit barn at prøve de nye færdigheder af derhjemme – og have dig ved sin side. Hjælp med at finde nogle steder, hvor dit barn kan stå på hovedet, slå kolbøtter, hoppe i sjippetov osv.

  - Bede dit barn om at høre efter.
  Nogle gymnastikinstruktører er kun 15-16 år og uerfarne. Forklar derfor dit barn, at det er vigtigt at høre efter – og gå foran som et godt eksempel.

  Kilde: Frivillig gymnastikinstruktør og politisk valgt i DGI Kirsten Brusgaard, Hørning Idrætsforening.

  Kilde: Mads Thomsen, idrætskoordinator på børn og unge-området, DGI.
 • Ridning – dyrt, men dejligt (og lidt farligt)
  Luk

  Ridning – dyrt, men dejligt (og lidt farligt)

  ALDER: I nogle klubber kan dit barn starte til ridning i børnehavealderen – i andre klubber skal barnet mindst være seks år.
  PRIS: Det koster omkring 400 kroner om året at være medlem af en rideklub. Hertil kommer rideundervisningen, som kan koste op til 500 kroner om måneden.
  TIDSFORBRUG: Cirka to timer om ugen plus en håndfuld weekend-eftermiddage til stævner.
  UDSTYR: Nyprisen på en basispakke med det mest nødvendige rideudstyr kan snildt løbe op i flere tusinde kroner:

  Hjelm: Cirka 200-800 kroner.
  Ridestøvler: Fra 200 kroner og opefter.
  Vest (beskytter overkroppen ved fald og slag): Cirka 500-800 kroner.
  Ridebukser (ingen indvendige syninger, der gnaver, og ruskind på enden, så man sidder bedre i sadlen): Cirka 300 kroner.

  Hvis dit barn skal have sin egen hest, begynder det at blive pebret. Hesten kan nok erhverves for 20- 25.000 kroner, men opstaldning – det vil sige kost, logi, dyrlægebesøg og skoning – kan koste alt imellem 1.800-3.500 kroner per måned.

  Det første sæt træningstøj kan bestå af:
  En cykelhjelm er lige så sikker som en ridehjelm, og det er o.k. at ride i cowboybukser og gummistøvler, indtil du får et indtryk af, om dit barns hesteglæde varer ved. De fleste rideklubber har ridehjelme til udlån og en opslagstavle, hvor du kan finde brugt rideudstyr til en billig pris.

  DET FÅR DIT BARN UD AF AT GÅ TIL RIDNING:
  Samværet med de store dyr er supergodt for dit barns selvtillid, selvdisciplin, koncentration, ansvarlighed, empati og motorik. Der er gode grunde til, at heste bruges til at træne mennesker med alle former for handikap og diagnoser. Og foruden venskab med de firbenede er der naturligvis kammeratskabet med de andre små ryttere. Ridning er også glimrende motion – drevet af en lidenskab, der for nogle varer hele livet.

  INDSTIL DIG PÅ AT:
  - Ridning også tager din tid.
  Rideklubberne har generelt styr på sikkerheden. Langt de fleste ulykker med heste sker andre steder. Men du skal være der og være på. Børn skal helt op til ni-års-alderen have en voksen ved hånden hele tiden, når de er til ridning. Undervisning for begyndere tager oftest en time om ugen. Læg hertil en time, hvor I skal give hesten saddel og hovedtøj på, strigle, rense hove, sadle af, klappe, fodre med medbragte gulerødder og eventuelt trække hesten ud på fold. Oveni kommer som regel et par stævner, der gerne ligger i weekender.

  - Tøjet lugter af hest.
  Regn med, at alt jeres tøj er støvet og lugter af hest, når I har været til ridning – ikke bare dit barns ridetøj. I kan lige så godt fra første dag udnævne noget gammelt tøj til ridetøj.

  - Lære at sadle hesten og rense hove.
  Som forælder skal du både være indstillet på at turde sadle op og af, trække hesten og rense dens hove – uden at gå i panik! Nogle rideskoler arrangerer forældrekurser, for hvis du aldrig selv har redet, er det rigtig svært at gennemskue, hvordan næsebåndet skal sidde, om dit barn gør det rigtige, om stigbøjlerne skal justeres, eller hvad en grime er for noget.

  - Være sikker over for hestene.
  Din måde at være på over for hestene smitter af på dit barn. Du skal lære dit barn at behandle hestene godt og lade være med at gå om bag en hest. Optræd sikkert, men kærligt, så hesten bliver tryg. Rideskoleheste er som regel udvalgt specielt til børn, fordi de er rolige og velafbalancerede. Men i bund og grund er alle heste flugtdyr på et halvt ton eller mere. Og hvis man hujer og råber i stalden eller ridehallen, kan selv rolige rideskoleponyer blive nervøse. Find din nærmeste rideklub på Rideforbund.dk

  Kilde: Uddannelses- og klubchef Christian Petersen, Dansk Ride Forbund.

 • Svømning – sjovt & knap så hårdt
  Luk

  Svømning – sjovt & knap så hårdt

  ALDER: Fra nul til fem år skal far eller mor med i baljen. Fra seks år svømmer dit barn selv. Forældre bliver nogle steder bedt om at forlade svømmehallen, mens børnene træner.
  PRIS: Et sæsonkontingent kan koste fra 300-1.000 kroner eller mere. Mange svømmeklubber har søskenderabat.
  TIDSFORBRUG: Omkring en halv times undervisning per uge plus transport og omklædning.
  UDSTYR: Badedragt og badebukser skal sidde tæt til kroppen – uden at kravle op i skridtet eller skære ned i skuldrene. En god badedragt koster cirka 200 kroner – badebukser cirka 150 kroner. Svømmebriller til børn koster cirka 20-100 kroner. Køb dem, der kan justeres over næsen, og giv din langhårede pige en badehætte af silikone. Gerne en voksenmodel. Mange børn synes, at børnestørrelserne strammer. Ørebørn kan beskytte ørerne med ørepropper og badehætte. I sportsbutikker kan du få effektive silikone-ørepropper, der er formet som en lille skrue.
  Lad vandlegetøj, baderinge og svømmevinger blive hjemme. Svømmehallens udstyr benyttes.
  Husk: Smykker og plastre må ikke komme med i vandet.

  DET FÅR DIT BARN UD AF AT GÅ TIL SVØMNING:
  Når man lever i et lille land, der er omgivet af vand til alle sider, kan svømmeduelighed snart vise sig at være livsvigtig. Skolernes svømmeundervisning er under sparekniven og som regel først på skemaet i 4.-5. klasse. Svømning er fantastisk all round motion. Alle store muskelgrupper bliver trænet, mens kroppen er næsten vægtløs i vandet. Og så er det sjovt. På børneholdene er der som regel sat tid af til vandlege.

  INDSTIL DIG PÅ AT:
  - Tage den med ro i starten.
  Der bliver sjældent stillet krav til forældre på børnebegynderholdene. Men kommer dit barn på et konkurrencehold, bliver du muligvis tilbudt et tidtagerkursus. Det er typisk forældre, der tager tid til stævnerne. Generelt er det forældrene til de øvede svømmere, der trækker læsset: De sidder i bestyrelse, står for arrangementer, skriver i klubbladet og den slags.

  - Tale med dit barn om sikkerhedsregler.
  Forklar dit barn, at det er strengt forbudt at løbe i en svømmehal. Og at man aldrig må træde ud fra kanten på en plade, der ligger på vandet. Pladen glider på vandet, barnet mister balancen og risikerer at slå baghovedet ned i bassinkanten.

  - Transporttid til svømmehal.
  De fleste familier bor inden for en halv times køreafstand af en svømmehal. Så med pakning, omklædning og transport løber en halv times svømmeundervisning nemt op i tre timer. Find nærmeste svømmeklub på Svoem.dk. Klik på Bredde og derefter Find din klub. Dansk Svømmeunion tilbyder også svømmeskoler i ferierne. Se Svoem.dk

  Kilde: Kirsten Garsdal Hedeby, udviklingskonsulent i Dansk Svømmeunion.

Fritidsinteresser – Hvad skal dit barn gå til?

Vi guider dig til den perfekte sportsgren for dit barn og forbereder dig på, hvor meget tid, og hvor mange penge du skal regne med at bruge på dit barns sport.

Karin Svennevig, Vores Børn Junior, januar 2011

KLIK I BOKSEN TIL HØJRE OG LÆS OM DE FEM MEST POPULÆRE FRITIDSAKTIVITETER: FODBOLD, RIDNING, DANS, GYMNASTIK ELLER SVØMNING > >

Åh, hvor ville det være rart, hvis sportsklubber var en slags udvidede SFOer, hvor man kunne sætte sine små poder af og så regne med, at træneren klarede resten. Men desværre! Siger du ja til, at dit barn må gå til fodbold, ridning eller anden sport, siger du også ja til at bruge en masse tid på at hente og bringe og stå på sidelinjen og komme med opmuntrende tilråb.

Regn også med at bruge en god sjat penge på alt fra knæbeskyttere til ridehjelme. En verden af udgifter og forventninger åbner sig nemlig fra det øjeblik, du melder dit barn ind i en sportsklub. En verden, hvor forældre i 30erne bare værsgo har at rette ind efter en 16-årig træner og at hjælpe til med alt fra at bage bradepandekager til stævner til at vaske hele holdets træningstøj.

LÆS OGSÅ: Sporty tøj til dig og dit barn

Men også en fagre ny verden, hvor dine børn har det sjovt, bliver mere livsduelige, får nye venner og rykker tættere på at opfylde Sundhedsstyrelsens motionsmål: Halvanden times moderat aktivitet hver dag plus to timer med sved på panden hver uge.

At have aktive børn er imidlertid et job i sig selv. Ifølge børnekonsulent i Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI) Max Rasmussen skal forældre generelt regne med, at kontingentet kun udgør halvdelen af prisen for at gå i en klub eller forening. Resten betaler du med tid og gratis arbejde.

LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige sport til dit barn

debate

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Gå til madplan
loading...