• Parhygge med en film

  Skynd dig i biffen, inden du føder – før du ved af det, har du helt styr på samtlige Disney-film, mens Hollywood glider i baggrunden.

  Du kan dog stadig forkæle dig selv med en god film, selv om der hurtigt bliver langt mellem de klassiske par-biografture.

  Husk derfor at babybio eller bare en god lejefilm hjemme på sofaen også kan være hyggeligt.

 • Forkæl dine fødder
  Luk

  Forkæl dine fødder

  Som gravid er dine fødder måske ikke helt den samme størrelse, som de plejer at være, men det skal de ikke straffes for.

  Giv fødderne en pause med et dejligt fodbad, lidt badesalt og en god scrub.

  Du kan også give dig selv den ultimative forkælelse og bestille tid til en fodbehandling et sted, hvor massage er en del af pakken.

  Når du er blevet mor, vil dine fødder stadig sætte pris på et lunt fodbad efter en lang tur med barnevognen.

 • Få din sparsomme søvn på bedste vis
  Luk

  Få din sparsomme søvn på bedste vis

  Søvn påvirker i høj grad humøret, så husk at sove, når muligheden byder sig - også selv om du har en lille natterøver.

  Brug lidt tid på at gøre din seng til et luksuriøst helle, hvor du virkelig kan lade op, sove igennem og vågne så udhvilet, som omgivelserne tillader det - både i den sidste tid af graviditeten, og når du er blevet mor.

  Køb en ny støttende hovedpude, og overvej, om din dyne også trænger til en udskiftning. En silkedyne er temperaturregulerende, superblød og meget holdbar.

  Alternativt kan et nyt sæt sengetøj – gerne af silke eller bomuldssatin – også gøre underværker.

 • Få energi med sunde kostvaner
  Luk

  Få energi med sunde kostvaner

  Indfør allerede sunde vaner under graviditeten, men husk dem også, når baby er født.  Ofte tænker nybagte mødre så meget på babys indtag, at de helt glemmer sig selv.

  Her er opskriften på en let gulerodsjuice, der giver en frisk start på dagen.

  Det skal du bruge:
  6 gulerødder
  1 skive rødbede
  1 appelsin
  1 æble og evt. ingefær efter behag.

  Kom alle ingredienserne i en juicepresser. Sæt juicen i køleskabet i fem minutter, og nyd derefter din vitaminrige energidrik.

  Har du svært ved at få spist 600 g frugt og grønt om dagen, så bland evt. lidt ekstra frugt i, når du laver juicen.

 • Giv dig selv en god hårdag
  Luk

  Giv dig selv en god hårdag

  Giv dit hår og hovedbund de allerbedste betingelser, når graviditeten
  er overstået.

  Nogle kvinder fælder helt uhæmmet, når de har ammet i nogle måneder, mens andre pludselig får fedtet hovedbund.

  Brug en shampoo, der stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, så hvert hårstrå får den næring, det behøver for at give dig blankt, blødt og tykt hår.

  Husk også på, hvad en tur til frisøren kan gøre for din velvære - måske er det tid til lidt farver på toppen eller en ny frisure?

 • Få et mentalt pusterum med meditation
  Luk

  Få et mentalt pusterum med meditation

  Meditation giver indre ro og overskud på få minutter. Det skal læres, men har du først fanget ideen, kan du tanke op og blive klar til udfordringer igen efter bare en lille pause.

  Har du en smartphone, så findes der forskellige apps, der kan hjælpe dig med teknikken. Lyt og lær, når du ligger på sofaen, eller går en tur med barnevognen.

 • Tag et olie-tjek
  Luk

  Tag et olie-tjek

  Du kan ikke få nok olie til maveskindet, når du er gravid - og heller ikke efterfølgende.

  Vil du give dig selv en lille gave, så vælg en god olie, smør mave, bryster og lår ind, når du har været i bad. Så har du gjort dit for at fugte og smidiggøre huden.

 • Power-shopping - ikke til baby!
  Luk

  Power-shopping - ikke til baby!

  Humøret stiger, når dankortet gløder, men lad nu være med at købe babytøj hver gang, du tager kortet frem. Forkæl i stedet dig selv med en god omgang shopping.

  Inviter veninderne eller mor med, og find en lækker sag, som du føler dig smuk og veltilpas i.

 • Tillad sofahygge
  Luk

  Tillad sofahygge

  Slå dig ned på sofaen - med god samvittighed! Når du er højgravid, bevægelseshæmmet og tung, er det helt legalt at flyde på sofaen og lappe dårligt tv i dig. Men lad det ikke stoppe der.

  Når baby sover, eller der skal ammes, så se eller gense dine yndlingsserier på dvd og undgå reklamepauser, der stjæler din dyrebare mig-tid.

  Hvornår har du sidst set Twin Peaks, Mad Men, Gossip Girls, The Wire eller Sex & the City?

 • Kurbad med veninderne
  Luk

  Kurbad med veninderne

  Din baby får hurtigt smag for at komme i svømmehallen, men find også en dag, hvor du tager derhen med veninderne eller alene.

  Find f.eks. en svømmehal med rigtigt kurbad, så du kan genvinde masser af energi. mens du bobler rundt i bassinerne.

Velvære

Forkæl din krop, mor!

Både som gravid og i den efterfølgende tid som mor er det vigtigt også at huske at forkæle sig selv.

Skrevet af Sinne Jensen og Tina H. Rogers, Voresbørn.dk, juli 2012
24. juli 2012

Tiden med baby er skøn, men efter mange vågne nætter kan en ansigtsmaske og et fodbad gøre underværker. Vores Børns redaktion har fundet 10 tips til lidt ekstra forkælelse, du kan snige ind, mens baby sover middagslur.

Klik her, og se tips til ekstra forkælelse af mor-kroppen

I månederne lige inden babys ankomst er det vigtigt at nå at forkæle sig selv, mens der er tid til det. Men hvorfor stoppe der?

Når barslen byder på en masse natteroderi og den primære fokus er på det lille ny skønne familiemedlem, så husk også at tænke på dig selv.

Her får du opskrifter på tre forfriskende hjemmelavede ansigtsmasker, der hurtigt giver ny energi til den trætte mor.

Ansigtsmaske med avokado

Når avokadoen er blevet overmoden behøver den ikke ryge i skraldespanden. Lav i stedet en nem ansigtsmaske.

Du skal bruge:
½ avokado
3 spsk honning

Sådan gør du:
Det hele moses sammen til en lind masse. Rengør ansigt og hals, og påfør ansigtsmasken med fingerspidserne. Læg evt. agurk på øjenlågene, og slap af i 10 minutter. Skyl ansigtsmasken af og dup med et håndklæde.

LÆS OGSÅ: Slank mor uden sultekure

Ansigtsmaske med banan

Når du alligevel laver bananmos til din baby, så mos lidt ekstra til en dejlig opstrammende ansigtsmaske, der tilfører din hud lidt ekstra fugt.

Du skal bruge:
1 banan
Lidt mælk

Sådan gør du:
Mos bananen godt, indtil der ikke er flere klumper. Tilsæt lidt mælk og bland godt, indtil du får en lind masse. Rens ansigtet, og lig med masken på i et kvarter. Skyl herefter med lunken vand. Masken binder fugt til huden, tilfører fugt, og mælkesyren virker opstrammende.

Ansigtsmaske med æble

Æblemos er godt som babys første mad, men også godt for din hud. Lad æblets frugtsyre give dig en let peeling.

Du skal bruge:
1 æble
2 spsk. honning

Sådan gør du:
Blend et skrællet æble, og tilsæt honning. Sæt den let klumpede blanding i køleskab i ti minutter. Fordel blandingen i ansigtet, og nyd en halv time med ansigtsmasken på – gerne på sofaen med lukkede øjne. Skyl herefter masken af med lunkent vand.

LÆS OGSÅ: Guide: Wellness for børn

LÆS OGSÅ: Skønhedsguide: Smuk mor på 5 minutter

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Få eksperternes råd om børn og søvn

Børn og søvn: Derfor er søvnen så vigtig

Engang skulle børn ligge så varmt, at smør kunne smelte. I dag spørger vi eksperterne om, hvordan netop vores barn sover bedst. Og søvn kommer næppe til at fylde mindre fremover.

Skrevet af Mai Helene Lykke
30. november 2015

Faktaboks

Derfor er søvn så vigtigt

Trætte børn bliver hyperaktive, og søvnmangel kan påvirke indlæringen og den kognitive udvikling.

Barnets intellekt og hukommelse udvikles i søvnen, ligesom det er både afstressende og aflastende at sove.

Når dit barn sover, udskilles væksthormon – og barnet vokser. Undersøgelser viser, at børn, der hele barndommen sover for lidt, får en lavere sluthøjde, end de børn der sover nok.

I søvnen bliver dagens oplevelser bearbejdet, og de mange nye indtryk lagrer sig.

Barnets immunforsvar bliver styrket under søvnen. Når barnet sover, bliver kroppens celler genopbygget. Selv ved alvorlig sygdom spiller søvn ind som en helbredende faktor.

Kilder: Læge og ph.d. Vibeke Manniche samt overlæge og ph.d. Marit Otto.

Du sniger dig ud af det mørke soveværelse efter at have brugt, hvad der føles som timer på at få dit barn til at sove. Lukker døren forsigtigt bag dig. Lyset i gangen føles alt for skarpt, og du kigger søvnigt på din kæreste (der trak det længste strå i forhold til putning denne gang) og tænker ‘jeg går bare i seng igen. Nu gik den aften …’

Lyder det som et velkendt scenarie? 

Lytter man til snakken i enhver mødregruppe eller andre sammenhænge, hvor børn er i centrum, så kan man være helt sikker på, at søvn og puttevaner er på dagsordenen. Og det er heller ikke så mærkeligt, når vi bruger mindst en tredjedel af vores liv på den vigtige søvn. Men selv om søvn er vigtigt for blandt andet vores helbred, og at vi kan vokse og udvikle vores hjerner, så har søvn hos børn langt fra altid fyldt så meget i vores snakke og tanker, som den gør i dag.

Nye sovemønstre

Ser vi nogle hundrede år tilbage, sagde man, at ‘spædbørn skal ligge så varmt, at smør kan smelte’. Sådan lyder det i bogen I søvnens favn: om søvn og sovevaner på landet 1600-1850. Og selv om vi ellers ikke ved meget om, hvordan forældre dengang så på deres børns søvn, så frøs de små da heller ikke, når man dengang praktiserede samsovning i bogstaveligste forstand. Man sov mange i samme rum, flere i samme seng, og man sov nøgne – halvvejs siddende, fordi sengene var små og fyldt med puder. 

LÆS OGSÅ: Træt, træt, træt – få de bedste råd til mere søvn

Vores sovemønstre ændrede sig med industrialiseringen, hvor bønderne søgte ind mod lejligheder i byerne. Her blev søvnen noget, som foregik i særlige rum – og tidsrum. Først fik forældrene deres eget soveværelse, hvor de sov sammen – måske med familiens yngste. Og dernæst fik børnene kamre på loftet eller bag storstuerne.  

For søvn og puttevaner har det haft betydning, at vi er gået fra mindre huse og lejligheder til større boliger, hvor der ofte er et værelse til hvert medlem af familien. 

– Lige så snart der kommer nogle nye rammer, skal vi også skabe nogle ritualer omkring det. Så når barnet får sit eget rum, skal man også finde nye puttepraksisser, siger Tamira Snell, der er seniorkonsulent og fremtidsforsker ved Instituttet for Fremtidsforskning i København. Hun er sammen med kollegaen Kathrine Pedersen i gang med at skrive en bog om drømme, og har blandt andet kigget på søvn som et kulturelt og socialt fænomen.

Med velfærd, større huse, mere plads og deraf større børneværelser, er barnets søvn blevet noget, som fylder meget hos forældrene. Det fortæller sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen.

– For 70 år siden var søskende vant til at sove sammen. Forældrene sov i soveværelset med de mindste børn, og så sov de større søskende sammen i et fælles værelse. Det har der været noget trygt ved. Nu laver man de her fantastiske, flotte børneværelser, og hvis barnet ikke lige vil sove der, så bliver vi frustrerede, for nu har vi lige lavet det fine værelse. Men måske har barnet brug for nærhed i stedet for. 

Faktaboks

Gode råd til en god søvn

Faste sove- og stå op-tider – også i ferier og weekender.

Væk med tv, tablets og mobiltelefoner inden sovetid.

Ingen krævende motion, arbejde eller mad før sengetid.

De fleste mennesker sover bedst, når det er mørkt.

Antallet af værelser er ikke det eneste, der har ændret sig. Det har antallet af timerne, vi tilbringer under dynen også, fortæller Jesper Bo Jensen, der er direktør for Fremforsk – Center for fremtidsforskning.

– Op igennem 1950’erne og 1970’erne havde børnene faste sovetider, og de skulle tidligt i seng. Forældrene var godt klar over, at børn, det var noget, der skulle være orden i – ellers gik det galt. Men her i de senere år er sovetiderne begyndt at følge forældrenes, fremfor børnenes behov, og det betyder, at mange børn stort set aldrig er udsovede, siger han.

Græd dig i søvn

Jesper Bo Jensen forklarer, at vi i dag er i det, han kalder en ‘forhandlende tilstand’ i familien. 

– Vi er meget afhængige af eksperter. Vi kan altid finde en, der siger det, vi gerne vil høre. Og så fortolker vi tingene, som vi har lyst til.

Et af de første eksempler på at vi forældre higede efter eksperternes vejledning, viste sig i starten af 00’erne, hvor ‘Godnat og sov godt-metoden’ gjorde sit indtog i Danmark. 

LÆS OGSÅ: Søvn: Isabella sov kun korte lure

Metoden stammer fra bogen af samme navn. Den udkom i 2000 og er skrevet af den spanske søvnlæge Eduard Estivills. Kort fortalt går metoden ud på, at barnet bliver lagt i seng og får at vide, at nu skal det sove. Derefter bliver det efterladt alene i nogle minutter, før man går ind og trøster barnet. På den måde oplever barnet, at far og mor hele tiden er i nærheden, og at man kommer ind med jævne mellemrum, men også at det ikke får ‘belønning’ for at græde – det bliver ikke taget op.

Både danske og udenlandske søvneksperter er enige om, at metoden virker. Men her stopper benovelsen over den også.

– For mig at se er det umenneskeligt, fordi det går ud over den tillid, der er mellem barn og
voksen. Et barn, der kalder og ikke bliver hørt, stopper jo med at kalde på et tidspunkt. Men hvis du spørger, om den virker – så ja, siger læge, ph.d., forfatter og foredragsholder Vibeke Manniche, der blandt andet har skrevet bogen Børns søvn – din lille sovetryne.

Alligevel havde 42 procent af danske forældre i 2012, ifølge en undersøgelse fra YouGov for avisen 24timer, prøvet kræfter med metoden. 

En af dem er 36-årige Mette Louise Fogh Larsen og hendes mand Jesper, der fra starten var enige om, at datteren, Marie Ocilie, skulle lære at falde i søvn selv, og at de ikke ville bruge timevis på at putte hver aften. Mette kendte metoden fra sin søster, der med succes har brugt den til tre børn. 

– Det var aldrig sådan, at hun græd, når vi lagde hende. Men hun lå en gang imellem lige og pludrede lidt, og det var helt okay. Efter fire-fem minutter gik vi ind på værelset igen og gav hende sin bamseklud, som hun godt kan lide at få over hovedet, når hun skal sove, og sagde godnat igen, og så faldt hun i søvn, siger Mette Louise Fogh Larsen, der ikke er gået fra et grædende barn. 

– Jeg kan godt følge kritikken af metoden. Hvis barnet bare ligger og græder, så ville jeg heller ikke kunne rumme det. Jeg ville også finde en anden metode, hvis mit barn græd sig i søvn.

Mørket er basalt

Hvad den anden metode er – den metode, der endegyldigt får dit barn til at sove som en drøm – er der forskellige input til.  

Faktaboks

EN VIGTIG LUR

Det er en stor misforståelse, at mange forældre får vuggestuen til at forkorte eller sløjfe luren, mener læge Vibeke Manniche.

– Børn skal have deres middagslur – helt op, til de skal i børnehave. Hvis barnet ikke får den lur, eller hvis det bliver vækket, så bliver barnet overtræt, og det er medvirkende til, at barnet ikke kan sove om natten, siger hun og forklarer, at middagsluren spiller en væsentlig rolle for, at barnet kan klare hele dagen.

Vibeke Manniche slår på tromme for, at barnet skal puttes, inden det bliver overtræt – og det er ikke senere end klokken 19.15, gerne før. Det er vigtigt med en god putterutine, at forældrene tror på projektet – og så er det altså altafgørende, at putningen foregår i mørke, fordi mørket påvirker hjernen og sætter gang i produktionen af søvnhormonet melatonin.

– Mange søvnmetoder bærer præg af, at de ikke er skrevet med lægelig baggrund, og så bliver det mere eller mindre hjemmestrikkede metoder, der dukker op. I flere af bøgerne er mørke end ikke nævnt, og det er det mest basale for en god søvn, siger Vibeke Manniche.

LÆS OGSÅ: Søvn: 7 trin til et godt putteritual

For Jeanette Wegge-Larsen, der står bag rådgivningssiden sovecoach.dk, er anerkendelse vigtigst.

– Børn skal være trygge for at kunne sove godt, og de skal have tillid til os. Og hvordan gør vi det? Vi udstikker rammerne. Vi anerkender dem og fortæller dem, hvad der skal ske.

Sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen har svaret på flere end 6.500 spørgsmål om søvn på sin hjemmeside, netsundhedsplejerske.dk. For hende handler det især om, at alle er forskellige.

– Noget at det vigtigste, vi kan gøre, er, at lytte til vores børn og os selv. Uanset hvordan man gør det her, så afhænger det af alderen, og det søvnproblem, ens barn har. Der er stor forskel på, hvordan det kan løses – alt efter om barnet er fire eller otte måneder, to et halvt eller fem år, siger hun og pointerer, at det skal være trygt og dejligt at sove. 

Søvn kommer mere i fokus

Tryghed, anerkendelse eller totalt mørke. Sikkert er det, at søvn fylder meget i børnefamilierne. Og at den vil komme mere i fokus de nærmeste år. 

– Jeg tror, vi i fremtiden vil se en større normalisering af begrebet søvn. Vi vil få større opmærksomhed på, at børnene får sovet. Men det vil stadig være individualiseret, siger fremtidsforsker Jesper Bo Jensen.

Vibeke Manniche minder om søvnens livgivende evne. At den er afgørende for vores sundhed.

– Vi skal se søvnen som en ven, en helbreder. Som livgivende og tage den ind som en hjælp i hverdagen. Søvnen er blevet gjort til en fjende – noget, der bare skulle overstås. Men det er forkert, for søvnen er jo netop med til, at man kan indtage livet. At man kan blomstre.

Faktaboks

Afbrydelserne slår dig ud

En undersøgelse fra Rockwool Fonden fra 2011 viser, at mødre med 0-2-årige børn sover 24 minutter mindre end kvinder uden børn, mens fædre sover 38 minutter mindre end mænd uden børn.

Så det er altså ikke timevis af søvn, dit barns ankomst frarøver dig. Undersøgelsens resultater tyder mere på, at det ikke kun er antallet af timer, vi sover, men også mængden af sammenhængende søvn, og ikke mindst antallet af opvågninger i løbet af natten, der har betydning for søvnkvaliteten.

– Mødre, der sover sammen med deres børn, har mange små opvågninger i løbet af natten. Det er med til at give en dårligere søvnkvalitet, siger Marit Otto, der er overlæge og ph.d. på Neurofysiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

LÆS OGSÅ: Bedre søvn – nu!

LÆS OGSÅ: Sådan sover vi hjemme hos os: “Vi sover meget bedre hver for sig

LÆS OGSÅ: Søvn: Hvor mange lure skal en 1-årig sove?

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Forebyg hverdagens ulykker

Det er svært at undgå at ens små poder kommer til skade enten derhjemme, i sommerhuset eller på ferien. Heldigvis kan du selv gøre en del for at undgå mange af de små uheld. Få de gode tips her.

Malene Lundahl, Vores Børn, februar 2011
19. oktober 2015

 

Faktaboks

I 2014 kom 39.000 danske børn på skadestuen på grund af ulykker i hjemmet. Tallet er let faldende for perioden 2002-2014.

HVOR SKER ULYKKERNE?

36% af ulykker sker i stue og soverum, 6% i køkkenet og 4% på indendørs trapper. 19% af ulykkerne sker udendørs, heraf 10% i haven og 9% på legepladser i boligområdet, indkørsler, garager mv.

HVAD SKER DER?

51% af ulykkerne sker pga. fald. Oftest (65% af gangene) er det hovedet/kraniet, det går ud over – især hos de mindste børn. 16% af ulykkerne sker pga. sammenstød eller kontakt med andre børn eller genstande, 14% sker som følge af klemning af især hoved og fingre, mens 6% af ulykkerne sker, fordi børnene stikker ting, fx perler, i næsen, ørerne el.lign.

Kilde: Ulykkesregisteret, Statens Institut for Folkesundhed

Av av! Du har sikkert allerede hørt det mange gange, når dit barn for eksempel falder og slår sig, klemmer en finger eller slår hovedet. Langt de fleste gange er det heldigvis ikke alvorligt, men det er alligevel en god ide at lave lidt forebyggende arbejde, så du nedsætter risikoen for at dit barn kommer alvorligt til skade.

Førstehjælps- og livredningsinstruktør og ejer af livredningskurser.dk Ken Andersen underviser blandt andet mødregrupper i førstehjælp til hjemmets mindste og giver gode råd til at gøre hjemmet farefrit for nysgerrige rollinger. Ken Andersen råder alle forældre at være forberedt, hvis uheldet rammer.

”Alle forældre bør vide, hvad de skal gøre, hvis deres børn kommer til skade. Hvis mor ikke ved, hvordan hun skal reagere, når junior brænder sig på lasagnefadet, eller slår hul på læben efter et styrt på den trehjulede, er der ikke langt til at gå i panik. At kunne førstehjælp – for eksempel ved at tage et kursus – giver en god tryghed,” siger han.

LÆS OGSÅ: Undgå ulykker på legepladsen

Udover førstehjælpskurser, anbefaler Kim Andersen også, at du går dit hjem grundigt igennem med ’børnebriller’ på.

Forebyg ulykker i hjemmet

…Søm løse ledninger fast på paneler eller vægge.

…Læg knive og sakse i skuffer, som de små ikke kan komme til.

…Sæt hjemmets rengøringsmidler og medicin i et låst skab eller højt på en hylde.

…Skub levende lys, askebægre, tekander og kopper med varm kaffe uden for barnets rækkevidde.

…Forsyn hjemmets trapper med et gitter – både foroven og forneden.

…Gør vinduer børnesikre ved, at de kun kan åbnes 10 cm (eller slet ikke).

…Sæt blindpropper i stikkontakter, som ikke er i brug.

…Sæt hjørnebeskyttede på møbler med skarpe kanter.

Hjemmets førstehjælpskasse

Førstehjælps- og livredningsinstruktør Ken Andersen anbefaler, at man køber en ’færdigblandet’ førstehjælpstaske til at have i hjemmet og i bilen. Husk at fylde tasken op løbende. En professionel førstehjælpstaske inklusiv elektronisk termometer koster 350 kr. på livredningskurser.dk.

LÆS OGSÅ: Førstehjælp til de mindste

Vil du selv købe ind til hjemmets førstehjælpskasse, så hav som minimum:

…Plastre i forskellige størrelser til mindre snitsår.

…Forbindinger og sterilt kompres til større sår.

…Trekantet tørklæde til stabilisering af fx brækket arm.

…Kølepose til forstuvninger (køleposer kan lægges direkte på huden).

…Saltvandsampuller eller øjenskyllevæske.

…Alu-tæppe til indpakning af skadede.

…Pincet, saks og tægetang (til skovflåter).

Kilde: Førstehjælps- og livredningsinstruktør og ejer af livredningskurser.dk. Ken Andersen.

LÆS OGSÅ: Hjemmets mange farer

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

“Hjernen kan kun køre på sukker – det er derfor, det er så ufatteligt lækkert for os”

Sukker bliver dæmoniseret, og institutioner bandlyser kage og slik. Men når forskerne ser på vores kamp mod sukkeret, giver den ikke helt mening.

Skrevet af Mads Olrik
14. oktober 2015

Der løber en steppebrand af sukkerfrygt gennem de danske børnehaver, fritidsordninger og skoler. Der er institutioner med nul-sukkerpolitik, købekager er bandlyst flere steder, og børn har oplevet at få figenstænger taget fra sig af pædagoger i børnehaven, fordi de ikke passede ind i madpolitikken på stedet.

Den bevægelse er til gengæld blevet angrebet fra en anden fløj, der kalder det hele for noget nypuritansk halløj og mener, at kampen bliver ført af oversunde speltmødre, hvis børn sagtens kunne tåle et stykke slik i ny og næ. Men spørger man videnskaben, får man et dobbeltsidet svar. De fleste forskere lægger sig midt imellem de to positioner. Det er ekstremerne, der er usunde, siger de, uanset om det er ekstrem afholdenhed eller ekstremt forbrug. 

Hjernemad

Sikkert er det, at et overforbrug af sukker er usundt, blandt andet fordi det tager pladsen i maven fra grøntsager og kød. Men forsøget på at leve et fuldstændigt sukkerfrit liv giver heller ikke mening. Det slår hjerneforsker Jon Wegener fast. Kroppens mest energikrævende organ har nemlig brug for sukker som brændstof.

LÆS OGSÅ: Familien nul sukker: ’Børn skal spise sig mætte i ordentlig mad

– Hjernen kan kun køre på sukker – det er derfor, det er så ufatteligt lækkert for os. Vores organisme omdanner meget af det mad, vi indtager, til sukker. Jo hurtigere den kan omdanne mad til sukker, desto hurtigere tilfredsstillelse. Derfor er vingummien så indbydende, for det er så nemt at lave den om til hjernemad, siger han.

Hjernen har et indbygget belønningssystem, som går i gang, når du er ved at indtage sukker. Det frigiver blandt andet belønnigsstoffet dopamin. Systemet går faktisk i gang, længe inden du overhovedet lægger vingummien på tungen. Det reagerer, allerede når du tager beslutningen om at købe en pose slik.

– Hjernen forbereder sig på, at nu får den snart en belønning. Dopaminsystemet går i gang og giver dig forventningens glæde. Hvis du for eksempel er virkelig tørstig, har lavt blodsukker og beslutter dig for at købe en cola, bliver systemet meget tændt, og du mærker et ekstra rush. Jo lavere dit blodsukker er, desto vildere er stigningerne i dopaminen, når sukkeret er på vej, siger Jon Wegener.

Når sukkeret rammer hjernen, kommer belønningen meget hurtigt. Til gengæld klinger effekten også af igen allerede efter 20-30 sekunder, og man skal bruge mere for at holde dopaminen oppe.

Et af sukkerets store imageproblemer i disse år er, at et af de signalstoffer i hjernen, som bliver aktiveret af sukkeret – dopamin – også er det stof, der bliver frigivet af for eksempel kokain og alkohol. Den sammenligning har blandt andet været med til at give sukkeret ry for at gøre børn hyperaktive. Men når man står til en børnefødselsdag og kigger på en flok opgejlede unger, skal man ikke give det hvide pulver skylden.

– Der er intet videnskabeligt belæg for, at sukker giver hyperaktive børn, siger professor i ernæring Kim Fleischer Michaelsen fra Københavns Universitet. 

LÆS OGSÅ: Styr de sukkerglade bedster

Visse farvestoffer viste sig på et tidspunkt at være medvirkende til at gøre børn hyperaktive, men de skyldige kemikalier er næsten forsvundet fra det almindelige slik. 

– Børnene er oppe at køre, fordi der er fest og ballade – ikke på grund af sukkeret, siger han. 

Hvert andet barn får for meget

Hjerneforsker Jon Wegener har selv en datter på syv år, og når de holder børnefødselsdag, er der slik og kage på bordet.

– Min datters skole og institution har også et ret afslappet forhold til det, og det er jeg glad for, siger han.

Men måske er det sukkerkorstog, der er opstået rundt om i landet inden for de seneste år, berettiget. Danmark er i hvert fald et af de lande i verden, hvor der bliver spist flest søde sager. Ifølge tal fra 2013 fra brancheforeningen Sugar Confectionery Europe spiste hver dansker 8,18 kilo slik om året – og så har man ikke talt chokoladen med. Vi spiser endda mere end amerikanerne, fire gange så meget som italienerne, og på verdensplan er det kun finnerne, der spiser mere slik end os.

– Hovedkilderne til vores sukkerforbrug er slik, chokolade, kager og søde drikke, siger seniorrådgiver Jeppe Matthiessen fra DTU Fødevareinstituttet.

– Men vi kan også se, at sukkerforbruget er svagt faldende. Vi er for eksempel blevet mere bevidste om de flydende kalorier i form af sodavand, og at vi får mange af de sukkerholdige produkter ved mellemmåltiderne. Den bevidsthed har formentligt været medvirkende til, at antallet af børn, der får for meget sukker, er faldet.

Det er dog stadig cirka halvdelen af de danske børn, der spiser mere end de 30-55 gram sukker om dagen, som Fødevarestyrelsen anbefaler. Det betyder, at sukkeret tager pladsen fra den sunde mad – og at kroppen skal bruge energi på at forbrænde sukker i stedet for fedt. 

– Så det er en god ide at have nogle politikker i institutionerne om, hvor meget sukker, børnene må få. Vi er nødt til at gå op i de her ting, for at forbruget fortsat kan falde, siger seniorrådgiver Jeppe Matthiessen.

Hystrisk nul-sukkerpolitik

Hensigtserklæringer og små noter til forældrene om, at de skal passe på sukkeret, er en ting. Men flere steder oplever forældre, at der er deciderede nul-sukkerpolitik i børnehaven. Nogle steder er det velmenende pædagoger, andre steder er det forældregruppen, der har besluttet, at børnenes fælles rum er sukkerfrit område. Hvis man gennemfører det i ekstrem grad, bliver det hysterisk, mener professor Kim Fleischer Michaelsen.

– Jeg er altid bange for det ekstreme. Det ernæringsmæssige problem er, at hvis børn får for meget sukker, så tager det pladsen fra den sunde varierede kost. Børn skal ikke have sodavand og slik hver dag, men der skal være plads til, at de kan få det af og til. Og selvfølgelig skal far og mor have lov til at give et stykke kage en gang imellem.

LÆS OGSÅ: Kan slik give sukkersyge?

Kim Fleischer Michaelsen mener ikke, at der er nogen institutioner, der direkte hælder sukker ned i børnene. Og Jeppe Matthiessen er enig i, at det ikke er i institutionerne, kampen om sukkeret skal tages.

– Der har de faktisk ret godt styr på det. Det er det, der foregår hjemme i stuerne, der vælter læsset. Mange forældre går rundt hele ugen og gør en stor indsats for at begrænse børnenes sukkerindtag, og så kan det hele falde på gulvet i weekenden, hvor de ofte giver los for slik og sodavand, siger han. 

For nogle år siden fandt DTU Fødevareinstituttet ud af, at der er stor forskel på det, forældrene tror, børnene indtager af sukker, og på den mængde, de rent faktisk spiser.

– Der var mange forældre, der havde en opfattelse af, at de havde kontrol over deres børns sukkerindtag. Men det kan være svært at styre. Selv om man kender de største farer, så er det meget svært at være helt spids på, hvor meget vi hver især kan klare af de her ting. Selv hos de forældre, der var meget bevidste, endte børnene med at få for meget, fordi der skal så lidt til.

Verdenssundhedsorganisationen anbefaler, at højst 10 procent af vores energiindtag kommer fra sukker. Men den mængde dækker også sukkerrige basisfødevarer som morgenmadsprodukter og yoghurt, hvorfor der reelt er plads til mindre slik og chokolade, end man skulle tro.

– Der er ikke plads til meget tant og fjas. Man bør have fokus på de oplagte sukkerkilder, som kage, slik, sodavand, saft og chokolade. Hvis man formår at begrænse det, er man godt på vej, lyder det fra Jeppe Matthiessen, der ikke går ind for et totalt forbud, men er fortaler for ‘lidt, men godt’. 

Først og fremmest fordi vi alle sammen har brug for sukker. Men også fordi totalforbud mod det hvide pulver simpelthen ikke fungerer.

– Tværtimod, siger Kim Fleischer Michaelsen.

– Forskningen tyder på, at når noget bliver forbudt, bliver det også mere interessant for børnene.

Hjerneforskeren Jon Wegener nikker til den påstand.

– Jeg voksede op i et hjem, hvor sukker var forbudt. Men ved du, hvad det betød? siger han.

– Det betød, at jeg i smug proppede mig med søde sager, hver gang jeg kunne. Og garanteret spiste meget mere, end jeg ellers ville have gjort. Den store modreaktion ligger der, og den er lige så farlig. 

LÆS OGSÅ: “Det er som om, det er forfærdeligt, hvis ungerne får en kiks på en hverdag”

LÆS OGSÅ: Sukker – se hvad det gør ved dit barns krop

LÆS OGSÅ: Klumme: Har du smittet dit barn med sundhedssyge?

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Sådan beskytter du bedst dit barn mod solen i efterårsferien sydpå

Efterårsferien står for døren, og måske er du en af dem, som lige skal et smut sydpå for at få den sidste, varme solstråle. Pas dog på - dit barn kan stadig blive solskoldet.

Skrevet af Lotte Sembach Madsen
02. oktober 2015

Solen mister hurtigt sin kraft i Danmark om efteråret, men sådan er det ikke sydpå. Solens stråler er lige så farlige om efteråret som om sommeren. Det er derfor stadig vigtigt at beskytte dit barn mod de farlige UV-stråler.

Min familie og jeg har boet i Cypern siden foråret 2012, og selvom vi er vant til solen, er det stadig vigtigt, at vi beskytter os mod de farlige UV-stråler året rundt. Min mand har præsteret at blive solskoldet juleaften, fordi han ikke tænkte over, at solen stadig var meget skarp – det var jo december! Det samme gør sig gældende, når det er overskyet. Solens UV-stråler trænger stadig igennem skydækket.

LÆS OGSÅ: Solråd til børn – få de bedste råd

For at I får den bedste efterårsferie uden solskoldning og øm hud, er her mine bedste fif:

Faktaboks

5 gode råd

– Brug godkendt solcreme, minimum faktor 15 (voksne) – børn gerne 50+, og smør solcreme på ofte, især når I er ved vandet

– Tag en bredskygget hat på, der beskytter ansigt, øre og nakke og glem ikke UV-godkendte solbriller

– Hold solpause mellem 12-15 og bliv mest i skyggen. Sørg for, at mindre børn er beskyttet mod solen, når de sidder i klapvognen.

– Brug UV-tøj eller T-shirt når I bader

– Lej en parasol, så I kan krybe i skygge ved vandet

Køb UV-tøj til ungerne hjemmefra, så har I det fra starten og skal ikke rundt i en fremmed by og lede efter det.

Køb også gerne solcreme hjemmefra, så du ikke behøver at gætte dig til, hvad der står på f.eks. græsk eller spansk. Danmark er desuden mere bevidste om, at der kan være skadelig kemi i solcremen. Du er derfor bedst tjent med at købe den hjemmefra, også selvom den fylder i tasken.

LÆS OGSÅ: 9 ting du skal vide, før du køber creme

Solråd til forskellige alderstrin

Uanset alder er det vigtigt at beskytte sig imod solens farlige UV-stråler. Der er dog forskel på, hvor meget sol du kan tåle afhængig af din alder. En lille baby skal helst undgå solen, mens en teenager langt bedre kan tåle den (afhængig af hudtype).

Nedenfor kan du læse, hvad du skal være opmærksom på, hvis du rejser med en baby, en tumling, et skolebarn eller en teenager.

Baby & tumling (0-3år)

Det bedste råd er at holde din baby ude af den farlige sol. Når det er sagt, er det svært at være på solferie og så skulle opholde sig inden døre hele dagen. Det kan dog være svært at holde dit barn i skyggen, og det er derfor ekstra vigtigt, at tumlingen er klædt rigtigt på. Dog heller ikke for varmt.

Du skal i stedet sørge for, at den lille ikke opholder sig i direkte sol (for længe ad gangen). Monter en paraply på klapvognen, og sørg for at der skygge de steder, hvor I opholder jer i langt tid.

Påfør godkendt solcreme med høj solfaktor, helst 50+ og vandafvisende. Husk at smører ny solcreme på ofte, især når I er ved vandet.

Anvend UV-badetøj, når I er ved vandet, og giv altid dit barn solhat på, evt. også solbriller, og et let lag tøj. Vær opmærksom at babyers fødder kan være koldere end resten af kroppen og derfor kan få brug for et par sokker.

Vær opmærksom på, at autostolen og låsen kan være brændende varme, så pas på, hvis den lille skal ind i en bil.

Barn (4-12 år)

Når dit barn bliver lidt større, ved du mere om, hvor udsat dit barns hud er i solen. Men selvom dit barn tåler solen, er det vigtigt at beskytte dets hud mod de farlige UV-stråler. Vi ser ofte forældre med børn, som er helt røde efter at have været i solen for længe eller uden tilstrækkelig solcreme. Det er hverken godt for barnet nu eller i fremtiden. 

Påfør godkendt solcreme med høj solfaktor, helst 50+ og vandafvisende. Husk at smøre ny solcreme på ofte, især når I er ved vandet.

Giv altid dit barn barn en solhat på, også gerne solbriller, og anvend UV-badetøj, når I er ved stranden eller i poolen. Anvend evt. en almindelig T-shirt til de lidt større børn.

Teenager (13-18 år)

Rejser du med en teenager, ved de helt sikkert bedst selv. Det kan være svært at trænge igennem teenager-sindet og forklare, hvor vigtigt det er at beskytte sig. Som teenagere er flest, vil de jo gerne være brune, så deres venner kan se, hvor meget sol de har fået på deres ferie.

Det kan være, I skal gå på kompromis med den unge og forhandle om en lavere solfaktor. På den måde er teenageren stadig beskyttet mod solen, og han/hun får samtidig lidt mere farve. Til gengæld skal solcremen påsmøres lidt oftere. 

Anvend en solcreme, svarende til teenagerens hudtype. Anvend evt. en T-shirt, hvis I bader i længere tid ad gange. Solen er som sagt stærkere i vandet.

Uanset hvor turen går hen, så er disse råd om solen værd at have i baghoved – og så er der kun tilbage at ønske rigtig god efterårsferie.

LÆS OGSÅ: Efterårsferie: 9 oplevelser i naturen

LÆS OGSÅ: Sådan bliver flyrejsen en succes

LÆS OGSÅ: Sådan beskytter du baby i solen

Faktaboks

Lotte Sembach Madsen

Vi er en familie på 4 (søn på knap 2 år, datter på knap 5 år og forældre), som siden 2012 har boet og arbejdet på Cypern.

Solen skinner mere eller mindre hele året rundt og er meget stærkere end i Danmark. Vi er derfor ekstra opmærksomme på, at beskytte vores børn og os selv, når vi er udenfor.

Udover at bo og arbejde som freelance oversætter i Cypern, har jeg også rejseportalen Cypernguiden.dk om rejser og ferier i Cypern.

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.