• Parhygge med en film

  Skynd dig i biffen, inden du føder – før du ved af det, har du helt styr på samtlige Disney-film, mens Hollywood glider i baggrunden.

  Du kan dog stadig forkæle dig selv med en god film, selv om der hurtigt bliver langt mellem de klassiske par-biografture.

  Husk derfor at babybio eller bare en god lejefilm hjemme på sofaen også kan være hyggeligt.

 • Forkæl dine fødder
  Luk

  Forkæl dine fødder

  Som gravid er dine fødder måske ikke helt den samme størrelse, som de plejer at være, men det skal de ikke straffes for.

  Giv fødderne en pause med et dejligt fodbad, lidt badesalt og en god scrub.

  Du kan også give dig selv den ultimative forkælelse og bestille tid til en fodbehandling et sted, hvor massage er en del af pakken.

  Når du er blevet mor, vil dine fødder stadig sætte pris på et lunt fodbad efter en lang tur med barnevognen.

 • Få din sparsomme søvn på bedste vis
  Luk

  Få din sparsomme søvn på bedste vis

  Søvn påvirker i høj grad humøret, så husk at sove, når muligheden byder sig - også selv om du har en lille natterøver.

  Brug lidt tid på at gøre din seng til et luksuriøst helle, hvor du virkelig kan lade op, sove igennem og vågne så udhvilet, som omgivelserne tillader det - både i den sidste tid af graviditeten, og når du er blevet mor.

  Køb en ny støttende hovedpude, og overvej, om din dyne også trænger til en udskiftning. En silkedyne er temperaturregulerende, superblød og meget holdbar.

  Alternativt kan et nyt sæt sengetøj – gerne af silke eller bomuldssatin – også gøre underværker.

 • Få energi med sunde kostvaner
  Luk

  Få energi med sunde kostvaner

  Indfør allerede sunde vaner under graviditeten, men husk dem også, når baby er født.  Ofte tænker nybagte mødre så meget på babys indtag, at de helt glemmer sig selv.

  Her er opskriften på en let gulerodsjuice, der giver en frisk start på dagen.

  Det skal du bruge:
  6 gulerødder
  1 skive rødbede
  1 appelsin
  1 æble og evt. ingefær efter behag.

  Kom alle ingredienserne i en juicepresser. Sæt juicen i køleskabet i fem minutter, og nyd derefter din vitaminrige energidrik.

  Har du svært ved at få spist 600 g frugt og grønt om dagen, så bland evt. lidt ekstra frugt i, når du laver juicen.

 • Giv dig selv en god hårdag
  Luk

  Giv dig selv en god hårdag

  Giv dit hår og hovedbund de allerbedste betingelser, når graviditeten
  er overstået.

  Nogle kvinder fælder helt uhæmmet, når de har ammet i nogle måneder, mens andre pludselig får fedtet hovedbund.

  Brug en shampoo, der stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, så hvert hårstrå får den næring, det behøver for at give dig blankt, blødt og tykt hår.

  Husk også på, hvad en tur til frisøren kan gøre for din velvære - måske er det tid til lidt farver på toppen eller en ny frisure?

 • Få et mentalt pusterum med meditation
  Luk

  Få et mentalt pusterum med meditation

  Meditation giver indre ro og overskud på få minutter. Det skal læres, men har du først fanget ideen, kan du tanke op og blive klar til udfordringer igen efter bare en lille pause.

  Har du en smartphone, så findes der forskellige apps, der kan hjælpe dig med teknikken. Lyt og lær, når du ligger på sofaen, eller går en tur med barnevognen.

 • Tag et olie-tjek
  Luk

  Tag et olie-tjek

  Du kan ikke få nok olie til maveskindet, når du er gravid - og heller ikke efterfølgende.

  Vil du give dig selv en lille gave, så vælg en god olie, smør mave, bryster og lår ind, når du har været i bad. Så har du gjort dit for at fugte og smidiggøre huden.

 • Power-shopping - ikke til baby!
  Luk

  Power-shopping - ikke til baby!

  Humøret stiger, når dankortet gløder, men lad nu være med at købe babytøj hver gang, du tager kortet frem. Forkæl i stedet dig selv med en god omgang shopping.

  Inviter veninderne eller mor med, og find en lækker sag, som du føler dig smuk og veltilpas i.

 • Tillad sofahygge
  Luk

  Tillad sofahygge

  Slå dig ned på sofaen - med god samvittighed! Når du er højgravid, bevægelseshæmmet og tung, er det helt legalt at flyde på sofaen og lappe dårligt tv i dig. Men lad det ikke stoppe der.

  Når baby sover, eller der skal ammes, så se eller gense dine yndlingsserier på dvd og undgå reklamepauser, der stjæler din dyrebare mig-tid.

  Hvornår har du sidst set Twin Peaks, Mad Men, Gossip Girls, The Wire eller Sex & the City?

 • Kurbad med veninderne
  Luk

  Kurbad med veninderne

  Din baby får hurtigt smag for at komme i svømmehallen, men find også en dag, hvor du tager derhen med veninderne eller alene.

  Find f.eks. en svømmehal med rigtigt kurbad, så du kan genvinde masser af energi. mens du bobler rundt i bassinerne.

Velvære

Forkæl din krop, mor!

Både som gravid og i den efterfølgende tid som mor er det vigtigt også at huske at forkæle sig selv.

Skrevet af Sinne Jensen og Tina H. Rogers, Voresbørn.dk, juli 2012
24. juli 2012

Tiden med baby er skøn, men efter mange vågne nætter kan en ansigtsmaske og et fodbad gøre underværker. Vores Børns redaktion har fundet 10 tips til lidt ekstra forkælelse, du kan snige ind, mens baby sover middagslur.

Klik her, og se tips til ekstra forkælelse af mor-kroppen

I månederne lige inden babys ankomst er det vigtigt at nå at forkæle sig selv, mens der er tid til det. Men hvorfor stoppe der?

Når barslen byder på en masse natteroderi og den primære fokus er på det lille ny skønne familiemedlem, så husk også at tænke på dig selv.

Her får du opskrifter på tre forfriskende hjemmelavede ansigtsmasker, der hurtigt giver ny energi til den trætte mor.

Ansigtsmaske med avokado

Når avokadoen er blevet overmoden behøver den ikke ryge i skraldespanden. Lav i stedet en nem ansigtsmaske.

Du skal bruge:
½ avokado
3 spsk honning

Sådan gør du:
Det hele moses sammen til en lind masse. Rengør ansigt og hals, og påfør ansigtsmasken med fingerspidserne. Læg evt. agurk på øjenlågene, og slap af i 10 minutter. Skyl ansigtsmasken af og dup med et håndklæde.

LÆS OGSÅ: Slank mor uden sultekure

Ansigtsmaske med banan

Når du alligevel laver bananmos til din baby, så mos lidt ekstra til en dejlig opstrammende ansigtsmaske, der tilfører din hud lidt ekstra fugt.

Du skal bruge:
1 banan
Lidt mælk

Sådan gør du:
Mos bananen godt, indtil der ikke er flere klumper. Tilsæt lidt mælk og bland godt, indtil du får en lind masse. Rens ansigtet, og lig med masken på i et kvarter. Skyl herefter med lunken vand. Masken binder fugt til huden, tilfører fugt, og mælkesyren virker opstrammende.

Ansigtsmaske med æble

Æblemos er godt som babys første mad, men også godt for din hud. Lad æblets frugtsyre give dig en let peeling.

Du skal bruge:
1 æble
2 spsk. honning

Sådan gør du:
Blend et skrællet æble, og tilsæt honning. Sæt den let klumpede blanding i køleskab i ti minutter. Fordel blandingen i ansigtet, og nyd en halv time med ansigtsmasken på – gerne på sofaen med lukkede øjne. Skyl herefter masken af med lunkent vand.

LÆS OGSÅ: Guide: Wellness for børn

LÆS OGSÅ: Skønhedsguide: Smuk mor på 5 minutter

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Baby og barn på strand

Sådan beskytter du bedst dit barn mod solen i efterårsferien sydpå

Efterårsferien står for døren, og måske er du en af dem, som lige skal et smut sydpå for at få den sidste, varme solstråle. Pas dog på - dit barn kan stadig blive solskoldet.

Skrevet af Lotte Sembach Madsen
02. oktober 2015

Solen mister hurtigt sin kraft i Danmark om efteråret, men sådan er det ikke sydpå. Solens stråler er lige så farlige om efteråret som om sommeren. Det er derfor stadig vigtigt at beskytte dit barn mod de farlige UV-stråler.

Min familie og jeg har boet i Cypern siden foråret 2012, og selvom vi er vant til solen, er det stadig vigtigt, at vi beskytter os mod de farlige UV-stråler året rundt. Min mand har præsteret at blive solskoldet juleaften, fordi han ikke tænkte over, at solen stadig var meget skarp – det var jo december! Det samme gør sig gældende, når det er overskyet. Solens UV-stråler trænger stadig igennem skydækket.

LÆS OGSÅ: Solråd til børn – få de bedste råd

For at I får den bedste efterårsferie uden solskoldning og øm hud, er her mine bedste fif:

Faktaboks

5 gode råd

– Brug godkendt solcreme, minimum faktor 15 (voksne) – børn gerne 50+, og smør solcreme på ofte, især når I er ved vandet

– Tag en bredskygget hat på, der beskytter ansigt, øre og nakke og glem ikke UV-godkendte solbriller

– Hold solpause mellem 12-15 og bliv mest i skyggen. Sørg for, at mindre børn er beskyttet mod solen, når de sidder i klapvognen.

– Brug UV-tøj eller T-shirt når I bader

– Lej en parasol, så I kan krybe i skygge ved vandet

Køb UV-tøj til ungerne hjemmefra, så har I det fra starten og skal ikke rundt i en fremmed by og lede efter det.

Køb også gerne solcreme hjemmefra, så du ikke behøver at gætte dig til, hvad der står på f.eks. græsk eller spansk. Danmark er desuden mere bevidste om, at der kan være skadelig kemi i solcremen. Du er derfor bedst tjent med at købe den hjemmefra, også selvom den fylder i tasken.

LÆS OGSÅ: 9 ting du skal vide, før du køber creme

Solråd til forskellige alderstrin

Uanset alder er det vigtigt at beskytte sig imod solens farlige UV-stråler. Der er dog forskel på, hvor meget sol du kan tåle afhængig af din alder. En lille baby skal helst undgå solen, mens en teenager langt bedre kan tåle den (afhængig af hudtype).

Nedenfor kan du læse, hvad du skal være opmærksom på, hvis du rejser med en baby, en tumling, et skolebarn eller en teenager.

Baby & tumling (0-3år)

Det bedste råd er at holde din baby ude af den farlige sol. Når det er sagt, er det svært at være på solferie og så skulle opholde sig inden døre hele dagen. Det kan dog være svært at holde dit barn i skyggen, og det er derfor ekstra vigtigt, at tumlingen er klædt rigtigt på. Dog heller ikke for varmt.

Du skal i stedet sørge for, at den lille ikke opholder sig i direkte sol (for længe ad gangen). Monter en paraply på klapvognen, og sørg for at der skygge de steder, hvor I opholder jer i langt tid.

Påfør godkendt solcreme med høj solfaktor, helst 50+ og vandafvisende. Husk at smører ny solcreme på ofte, især når I er ved vandet.

Anvend UV-badetøj, når I er ved vandet, og giv altid dit barn solhat på, evt. også solbriller, og et let lag tøj. Vær opmærksom at babyers fødder kan være koldere end resten af kroppen og derfor kan få brug for et par sokker.

Vær opmærksom på, at autostolen og låsen kan være brændende varme, så pas på, hvis den lille skal ind i en bil.

Barn (4-12 år)

Når dit barn bliver lidt større, ved du mere om, hvor udsat dit barns hud er i solen. Men selvom dit barn tåler solen, er det vigtigt at beskytte dets hud mod de farlige UV-stråler. Vi ser ofte forældre med børn, som er helt røde efter at have været i solen for længe eller uden tilstrækkelig solcreme. Det er hverken godt for barnet nu eller i fremtiden. 

Påfør godkendt solcreme med høj solfaktor, helst 50+ og vandafvisende. Husk at smøre ny solcreme på ofte, især når I er ved vandet.

Giv altid dit barn barn en solhat på, også gerne solbriller, og anvend UV-badetøj, når I er ved stranden eller i poolen. Anvend evt. en almindelig T-shirt til de lidt større børn.

Teenager (13-18 år)

Rejser du med en teenager, ved de helt sikkert bedst selv. Det kan være svært at trænge igennem teenager-sindet og forklare, hvor vigtigt det er at beskytte sig. Som teenagere er flest, vil de jo gerne være brune, så deres venner kan se, hvor meget sol de har fået på deres ferie.

Det kan være, I skal gå på kompromis med den unge og forhandle om en lavere solfaktor. På den måde er teenageren stadig beskyttet mod solen, og han/hun får samtidig lidt mere farve. Til gengæld skal solcremen påsmøres lidt oftere. 

Anvend en solcreme, svarende til teenagerens hudtype. Anvend evt. en T-shirt, hvis I bader i længere tid ad gange. Solen er som sagt stærkere i vandet.

Uanset hvor turen går hen, så er disse råd om solen værd at have i baghoved – og så er der kun tilbage at ønske rigtig god efterårsferie.

LÆS OGSÅ: Efterårsferie: 9 oplevelser i naturen

LÆS OGSÅ: Sådan bliver flyrejsen en succes

LÆS OGSÅ: Sådan beskytter du baby i solen

Faktaboks

Lotte Sembach Madsen

Vi er en familie på 4 (søn på knap 2 år, datter på knap 5 år og forældre), som siden 2012 har boet og arbejdet på Cypern.

Solen skinner mere eller mindre hele året rundt og er meget stærkere end i Danmark. Vi er derfor ekstra opmærksomme på, at beskytte vores børn og os selv, når vi er udenfor.

Udover at bo og arbejde som freelance oversætter i Cypern, har jeg også rejseportalen Cypernguiden.dk om rejser og ferier i Cypern.

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

forstehjalp

Førstehjælp til de mindste

Små pilfingre lever ofte livet farligt. Men hvad gør du, hvis dit barn falder med hovedet forrest ind i sofabordet, får en brødskorpe galt i halsen eller sætter en buttet hånd på kogepladen? Læs med her, og bliv klædt på til, hvad du skal gøre, hvis dit barn kommer til skade.

Skrevet af Malene Lundahl
29. september 2015

 Dit hjem burde være det sikreste sted af alle, men nej. Faktisk må flere end 39.000 børn i alderen nul-seks år hvert år en tur på skadestuen på grund af skader, der sker i og omkring hjemmet.

“Heldigvis kan du selv gøre meget for at forebygge alt fra faldskader til klemte babyfingre,” siger førstehjælps- og livredningsinstruktør Ken Andersen.

LÆS OGSÅ: Kan du redde dit barn?

Han er indehaver af Livredningskurser.dk og underviser blandt andet mødregrupper i førstehjælp til hjemmets mindste og giver gode råd om, hvordan du indretter hjemmet farefrit for små, nysgerrige sjæle. Derudover er han skribent på Facebooksiden “Førstehjælp til babyer og børn”, hvor man også kan hente gode råd om førstehjælp.

Lav et sikkerhedstjek

Så snart dit barn kan gå, skal verden udforskes, og risikoen for ulykker vokser, for der er rigtig mange steder i hjemmet, der ikke harmonerer med små pilfingre. Ifølge Ken Andersen kan du dog selv lave et godt stykke forebyggende arbejde. Ken Andersen anbefaler blandt andet, at du foretager et grundigt sikkerhedstjek med ‘børnebrillerne’ på.

Gå hjemmet igennem, og sørg blandt andet for at sætte børnesikringer på skuffer, vinduer, trapper og stikkontakter, lægge knive og sakse i skuffer og gemme rengøringsmidler og medicin væk fra børnehøjde. Brug i det hele taget din sunde fornuft. Du ved, hvad dit barn er i stand til, og kender de ‘farlige’ steder i hjemmet, der kan tiltrække dit barns opmærksomhed.

Hvis du vil være rigtig godt rustet, kan du også følge et af de mange førstehjælpskurser, som findes over hele landet. Heldigvis er det et fåtal af ulykker i hverdagen, der kræver professionel hjælp. De fleste af dem er som oftest nogle, du selv kan klare, og i guiden på de næste sider kan du læse, hvordan du takler nogle af de skader og ulykker, dit barn kan komme ud for.

Guide til førstehjælp

Faldulykker
Alle børn falder og slår sig – igen og igen. De fleste gange sker der ikke mere, end at lidt trøst og et plaster er nok til at kompensere for forskrækkelsen og småskrammerne.

Forstuvning: Den lille fod hæver op og kan blive blårød. Hold den i ro, og læg en ispose i et viskestykke på (eller en pose frosne ærter) i 10 minutter af gangen for hver time. Forsvinder hævelsen ikke i løbet af nogle dage, og kan barnet ikke bruge foden normalt, bør I gå til lægen for at få foden undersøgt for brud.

Brækket fod: Kan i nogle tilfælde ses som et unormalt ‘knæk’ på foden. Hold foden i ro, og støt forsigtigt op med for eksempel et tæppe. Er det et åbent brud, skal du forsigtigt lægge en steril forbinding over (ikke rundt om) bruddet. Ring til læge, vagtlæge eller skadestue, så I sammen kan vurdere, om I selv kan køre på skadestuen.

Slag i hovedet: Som regel er det ikke andet end buler, som I eventuelt kan dulme med en pose is i et viskestykke. Hold dog altid øje med, om dit barn får kvalme, kaster op, får hovedpine eller bliver svimmel eller sløv i de første 24 timer efter faldet. Det kan tyde på en hjernerystelse. Ring til din læge eller skadestuen, hvis I er i tvivl.

Blødninger og sår: Små børn slår sig tit. Selv om det bløder, og kan se voldsomt ud, er det heldigvis sjældent alvorligt.

Næseblod: Små børn får nemt næseblod, men det er som regel hurtigt overstået. Hjælp dit barn til at holde hovedet lidt foroverbøjet, og klem med to fingre på begge sider af næsen. En ispind i munden – endelig en medicin, som de små er vilde med – hjælper også til at stoppe blødningen. Tag på skadestuen, hvis blødningen fortsætter i mere end en halv time.

Sår: Smårifter og hudafskrabninger kan renses med en omgang vand og sæbe og ‘kureres’ med et flot plaster. Husk at fjerne snavs, småsten og lignende fra såret, for eksempel med en neglebørste. Det er sjældent ret populært hos den lille patient, men tårerne stopper som regel, når den tilskadekomne får lov til at vælge et flot plaster. Er såret mere end halvanden-to centimeter i længden eller en halv centimeter dybt, skal I tage på skadestuen og få det syet.

Splinter: Fjern splinten med en pincet, eller lirk den forsigtigt ud med en nål. Træk altid splinten ud i samme retning, som den kom ind. Vask området, når splinten er ude, og hold i dagene efter øje med betændelse. Sørg eventuelt for at have et plaster klar, som dit barn kan få på, når ‘operationen’ er overstået.

Klemte fingre og tæer: Får dit barn fingeren eller foden i klemme, så kig på, om de små fingre eller tæer ‘sidder forkert’. Det kan nemlig være tegn på et brud, og så skal I en tur på skadestuen. Det skal I også, hvis barnets negl er blå, og det dunker under den. Hæver led på fingre eller tæer, så kan du køle med en pose is i et viskestykke.

LÆS OGSÅ: Forebyg hverdagens ulykker

Skoldning & brandsår: Du tænker måske ikke over det, men elkedlen, den varme stegepande på komfuret og dit elskede krus fyldt med skoldhed kaffe kan være til stor fare, og en nysgerrig børnehånd eller en uforudset bevægelse kan nemt forbrænde babys sarte hud.

Førstegradsforbrænding: Ses som et rødt mærke på huden. Forbrændingen gør ondt, men er ikke farlig. Har dit barn fået et brandsår, er det vigtigt at få kølet med rindende 15-20 grader varmt vand så hurtigt som muligt, da “energien” i forbrændingen ellers vil fortsætte med at ødelægge hudvævet. Det bedste resultat får du ved at køle ned med en håndbruser. Er det en mindre overfladisk forbrænding, køles der til det ikke gør ondt mere, og det kan godt tage flere timer. Ved en overfladisk forbrænding er huden rød og tør.  Tag fat i lægen, hvis det forbrændte område ikke er helet inden for ti dage.

Anden- og tredjegradsforbrændinger: Kommer der brandvabler, eller er forbrændingen dybere end en overfladisk forbrænding, eller er forbrændingen i ansigtet, skal den behandles på skadestuen. 

 Under transporten til hospitalet er det vigtigt, at nedkølingen fortsættes. I ambulancen sprayer de konstant vand på det forbrændte område. Hvis du har valgt selv at transportere dit barn til skadestuen ved en mindre forbrænding, skal du være i stand til køle brandsåret med fx. en blomsterforstøver. Vær opmærksom på, at blomsterforstøveren ikke er god nok, hvis du køler en overfladisk forbrænding. Den skal udelukkende bruges i mangel af bedre under transport.

Dit barn er i absolut livsfare ved større og/eller dybe forbrændinger, hvorfor det er vigtigt her at ringe 112, køle ned og forebygge for chok ved at lægge babyen/barnet ned og derved sikrer den livsvigtige ilttransport til hjernen.

Forgiftning & ætsninger: Rengøringsmidler, vitaminpiller, voksen-medicin og lignende er ikke for børn, og den slags ulykker skal altid tages alvorligt. 

Hvis du er i tvivl, så ring til Giftlinjen på 82 12 12 12. Der er døgnåbent.

Forgiftning: Har den lille spist eller drukket noget giftigt, skal det op igen. Få den lille til at drikke lidt vand, og stik to fingre i halsen, så barnet kaster op. Virker det ikke, så ring 112. Ætsende væsker skal blive i mavesækken. Giv eventuelt barnet lidt vand og ring 112. Tag altid flasken, som dit barn har drukket af, med på skadestuen.

Ætsning: Ved ætsning på huden af for eksempel et rengøringsmiddel, skal du tage tøjet af barnet og skylle huden med lunkent vand, indtil det ikke gør ondt mere. Bliver huden rød eller hæver op, skal I tage på skadestuen.

Noget i øjet, øret eller næsen: En del børn prøver at få noget i øjet, øret eller næsen. Som hovedregel er det vigtigt at fjerne det med det samme.

LÆS OGSÅ: Førstehjælp mod sommerens små fjender

Noget i øjet: Hvis der sidder noget i den hvide del af øjet, kan du skylle barnets øje fra næseroden og udad. Hvis det ikke virker, kan du prøve at fjerne det med en vatpind, men kun én gang og kun i øjets hvide felt. Lykkes det ikke, skal I tage på skadestuen. Sidder der noget i den farvede del af øjet, skal I tage på skadestuen med det samme. Drejer det sig om gløder eller kemikalier, skal I skylle øjet og tage på skadestuen.

Småting i ører eller næse: Kan være alt fra perler og småsten til rosiner og ærter. Hvis den lille har fået noget i øret, så må du ikke trække den uvelkomne genstand ud med en pincet eller vatpind. Prøv i stedet at få barnet til at nyse for eksempel med krydderier. Er barnet ikke så gammelt,kan man også forsøge med kyssemetoden på engelsk ”motherkiss”, hvor man trykker på det ”raske” næsebor, hvor der ikke sidder noget og puster igennem munden, således at der kommer tryk på det næsebor, hvor der sidder noget.

Hvis det ikke lykkes, skal du ringe til din læge eller tage på skadestuen. 

Noget galt i halsen: Det scenarium, de fleste forældre er bange for, er, at ens barn ikke kan få luft, hvis det for eksempel har fået en brødkrumme eller andet galt i halsen.

Nul-et år: Hvis dit lille barns luftveje er fuldt blokeret, skal du lægge den lille på din underarm med hans hoved på din hånd (pegende ned mod gulvet). Slå barnet fem gange i ryggen med flad hånd med retning nedefra og op mod babys hoved, så du nærmest ‘skubber’ krummen op af luftvejene og giv 5 gange brystkompressioner samme sted hvor man laver hjertemassage. Fortsæt med at skifte mellem de to metoder til dit barn kan få luft igen. Hvis det ikke lykkes, ring da 112 med det samme. Her vil du få hjælp til, hvordan du giver dit barn hjerte-lunge-redning, indtil ambulancen er fremme._

Se en video fra Falck om førstehjælp, hvis dit barn har fået noget galt i halsen.

Over et år: Er dit barn lidt større, er proceduren anderledes. Bøj dit barn forover med hovedet nedad, og slå fem gange i ryggen med flad hånd med retning nedefra og op. Forsøg at slå, når barnet hoster. Lykkes det ikke, kan du forsøge dig med den såkaldte Heimlich-metode, hvor du stiller dig bag barnet, så barnets ryg er mod din mave. Tag fat rundt om barnet, og placér din knyttede hånd mellem barnets brystben og navle. Læg den anden hånd ovenpå, og pres indad og opad op til fem gange med to-tre sekunders mellemrum. Hvis det stadig ikke lykkes at få krummen op, skal du ringe 112 med det samme. Her vil du blive vejledt i, hvordan du giver dit barn hjerte-lunge-redning, indtil ambulancen er fremme.

Skader på tænder: Det er ikke usædvanligt, at børn slår de små bisser. Er uheldet ude, og står du med en halv eller hel tand i hånden, skal du lægge tanden i mælk eller en let saltopløsning (1 l. vand og 1 tsk. salt). Tanden skal nemlig holdes fugtig, hvis den skal kunne sættes på igen. Kontakt din egen tandlæge eller tandlægevagten. Det er sjældent, at skadestuen gør noget ved tandskader

Kilde: Førstehjælps- og livredningsinstruktør Ken Andersen, Livredningskurser.dk

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du ulykker

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Advetorial-1

Med økologien som DNA

Med økologien som DNA

Annonce: HiPP er ikke blot hoppet med på en økologisk trend. Økologien og en oprigtig ansvarsfølelse for miljøet har været en del af virksomhedens DNA i over 50 år nu.

Annonce
03. september 2015

I dag snakker vi tit om økologien som en trend. Alle vil have økologi, for ikke blot er det godt for vores helbred, det sender også et signal om, at man som forbruger tænker på miljøet og på dyrene.

Og det er ikke kun forbrugerne, der er bevidste om de signaler og de mange fordele, der i realiteten er ved økologi. Virksomhederne er i den grad også hoppet med på den økologisk vogn, for økologien og et miljøansvar sælger sig selv. Måske derfor ser vi også, at nært sagt alle virksomheder i dag slår sig op på at være økologiske og miljøbevidste.

Således også HiPP, der producerer 100 % økologisk færdiglavet børnemadsprodukter til børn i alle aldre og situationer. Forskellen ligger dog i, at HiPP ikke blot er hoppet med på den økologiske bølge, fordi det sælger og er trenden. Økologien er en del af HiPP’s DNA!

Økologiske pioneer
I over 50 år (siden 1956) er HIPP gået i front som økologiske pioneer. Den gang så den vestlige verden ikke på samme måde på miljøet, som noget der skulle beskyttes. Der var ingen love, restriktioner eller retningslinjer for, hvordan økologisk produktion skulle behandles. I stedet handlede det blot om størst muligt profit, uden at tænke på de miljømæssig konsekvenser, det havde på længere sigt.

Men sådan tænkte Georg Hipp ikke. Sammen med sin kone Anny Hipp-Metzner grundlagde han HiPP og det økologiske mindset bag. Georg Hipp forvandlede familiegården et til et af Europas allerførste landbrug, og han insisterede på kun at anvende de fineste økologiske ingredienser til børnemaden.

Mariehøns sikrer økologien
Samme mindset har fulgt virksomheden helt frem til idag. Madvarer fra HiPP er 100 % økologiske. Således benytter HiPP sig af Mariehøns og småfugle til at bekæmpe skadedyr i markene, mens politiken er, at en mark skal gennem flere års test, så de kan sikre, at jorden er ren. Markerne er altid placeret langt fra industriområder og tungt trafikeret veje.

Kravene til HiPP’s økologiske produkter er nogle af de højeste. Hvert produkt kontrolleres 260(!) gange, inden HiPP’s vælling, grød, børnemad på glas, snacks og smoothies lander på butikkernes hylder.

Putter man produkter fra HiPP ned i indkøbskurven, støtter man samtidig et bæredygtigt samfund, der med passion for økologien vil gå hånd i hånd med et miljøbevidst ansvar og mindset, hvor vi konstant søger at mindske de fodaftryk, som produktionen sætter på vores skrøbelige enorme klode.


Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

gravid kvinde

Graviditet

Mange gravide tror på myter

Mange gravide kvinder tror på myter om, hvordan det er at vente sig, og bliver skuffet, hvis de ikke får morgenkvalme, skøre cravings og vilde humørsvingninger.

Skrevet af Camilla Haldrup
02. juni 2015

“Har du så fået vildt meget lyst til drueagurker?”

Rigtig mange får spørgsmål som dette, når de fortæller, at de er gravide. For alle gravide har da cravings, har de ikke?

Nej, det har de ikke, og denne påstand er blot en af mange myter, som mange gravide bliver konfronteret med og selv tror på, viser en amerikansk undersøgelse ifølge Forskning.no.

LÆS OGSÅ: Test dig selv: Har du styr på graviditetsmyterne?

Den amerikanske sociolog Danielle Bessett fra University of Cincinnati har interviewet gravide kvinder om deres viden om og forventninger til det at være gravid. Målet var at finde ud af, hvor kvinderne får deres viden fra, og hvilken slags kilder de stoler på.

Baby taler gennem spark, gør den ikk?

Tidligere fik de fleste kvinder deres viden om graviditeten fra lægen eller jordemoderen, men i dag er kvinderne formet af en lang række myter, som blandt andet stammer fra familie og omgangskreds og fra populærkulturen.

– Men myterne stemmer ikke altid overens med virkeligheden, siger Bessett til Forskning.no.

Blandt de typiske myter var ideen om, at fostret udtrykker sine behov, meninger og præferencer gennem kvindens krop. For eksempel gennem underlige mad-cravings eller ved at sparke.

LÆS OGSÅ: Graviditetsgener – sådan bekæmper du dem

Desuden fokuserede kvinderne på symptomer som vægtøgning og humørsvingninger.

Savner de skøre cravings

Kvinderne fortalte, at de ligefrem blev bekymret for, om noget var galt med babyen, hvis ikke de havde de symptomer, de forventede at få. Det gjaldt især morgenkvalmen, men også de specielle madpræferencer.

Nogle var mere skuffet over for eksempel ikke at crave drueagurker eller andre skøre madvarer – det var ligesom et ritual, de gik glip af, og noget de havde forventet ville inkludere partneren mere i processen, siger Bessett.

Forventningerne om cravings og morgenkvalme som faste elementer af enhver graviditet kommer ifølge sociologen i høj grad fra populærkulturen, hvor gravide ofte optræder i reklamer, på tv, i film og realityprogrammer.

LÆS OGSÅ: To kvinder – to forskellige graviditeter

En del kvinder hentede også deres forestillinger fra familien, fx om hvordan deres mødres graviditet var, eller fra samtaler de havde overhørt.

Får råd fra fremmede

– Desuden fortalte mange af kvinderne, at fremmede kom med uventede råd og fortolkninger om deres krop, uden at de selv havde bedt om det, fortæller Bessett og peger på, at det kan give de gravide et skævt billede af, hvordan det er at være gravid.

– Kvinderne forventede kvalme, cravings, vægtøgning og at fostret bevægede sig. Men de blev overraskede over det, som en af dem kaldte graviditetens mørke side: hæmorider, akne, pigmentforandringer, blødende tandkød og næseblod, siger Bessett.

Selv om danske og amerikanske kvinder næppe er direkte sammenlignelige, når det gælder forventninger til det at vente sig, kan en del af danske kvinders forventninger ligeledes være skabt ud fra amerikansk populærkultur, fra film og serier.

LÆS OGSÅ: Pinlige lidelser gravide skjuler

Bessett opfordrer til, at gravide får indblik i de negative sider ved en graviditet.

– Graviditet er ikke et handikap – det er en fantastisk evne, kvinder har. Men gravide har brug for, at man tager bekymringerne om negative symptomer og påvirkninger fra graviditeten alvorligt. De skal have et mere fuldstændigt billede af, hvad man kan forvente sig.

Kilder: Forskning.no og UC Research Explores the ‘Cultural Mythologies’ of Pregnancy, University of Cincinnati

Oprindeligt publiceret 20. august 2013.

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.