Det er en god idé at komme på besøg et par dage i den nye klasse. Foto: Colourbox

Når dit barn skal skifte skole

Det kan sagtens være en god oplevelse for dit barn at skifte skole. Vi kigger nærmere på, hvad du kan gøre for at skabe den bedste start i den nye skole for dit barn.

Christel Thrane, Junior, Juni 2009
20. juli 2009

Faktaboks

 1. Besøg skolen, før dit barn stopper i den gamle klasse.

 2. Vær opsøgende og emsig og forhør dig om, hvilke aktiviteter børnene i den nye klasse dyrker (fodbold – hvor? dans – hvilken?)

 3. Fokusér udelukkende på den nye skoles forcer over for barnet. Sørg for, at barnet får nogle gode historier at fortælle kammeraterne: ”Min nye skole har en kæmpe fodboldbane”, ”Jeg skal bo så tæt på min nye skole, at jeg kan gå derover på to minutter.”

 4. Invitér klassen hjem. Enten på skift eller hele klassen samlet.

 5. Ser klassen ’anderledes ud’ end den gamle klasse? Så giv efter for barnets ønske om en ny taske eller nyt tøj, som passer ind.

Der kan være mange årsager til, at dit barn skal flytte skole, og der vil naturligvis være stor forskel på dine barns forventninger alt afhængig af, om det er en frivillig beslutning eller en voksenbeslutning, der er trukket ned over hovedet på dit barn.

Hvis flytningen sker som et led i en større omvæltning af dit barns liv, for eksempel på grund af en skilsmisse, et dødsfald eller en flytning af hele familien til en ? for dit barn ? helt ukendt by, så er det klart, at du skal være ekstra opmærksom på, hvor mange ændringer dit barn kan kapere. Og så er det måske en overvejelse værd at lade dit barn forblive i sin gamle skole, indtil han eller hun har fundet sig til rette i de nye omgivelser.

?Farvel gamle klasse?
Er skoleskiftet en realitet, kan det være en fantastisk glædelig begivenhed for dit barn, og afskeden med de gamle klassekammerater behøver slet ikke være en traumatisk begivenhed, som sætter sig dybe spor. Børn kan klare rigtig meget og falder helt utrolig hurtigt til i nye omgivelser, siger klasseleder Anni Gulstad fra Hyltebjerg Skole. Hun har i 14 år været med til både at byde nye klassekammerater velkomne og at sige farvel til børn, som af den ene eller anden grund må skifte skole.

?Jeg vil starte med at understrege, at det er mindst lige så vigtigt at sige ordentligt farvel til den klasse, man forlader, som at sige pænt goddag til den klasse, man ankommer i. Barnet må aldrig få en følelse af, at han eller hun lister ud ad bagdøren med bøjet pande, heller ikke selv om hun gør det, fordi hun er blevet drillet eller ikke er faldet godt til i klassen. Et skoleskift skal være en glædelig og spændende begivenhed, som barnet naturligvis skal dele med sine gamle og nye kammerater,? siger hun

Et skift i en ferie er perfekt
Det er en rigtig god idé at time barnets skift med sommerferien, for første dag efter sommerferien er en helt naturlig ny start for alle i den nye klasse. Men hvis ikke det kan lade sig gøre, er en efterårsferie, en juleferie eller vinterferie også en løsning. Det er dog vigtigt, at dit barn har haft lejlighed til at hilse på sine nye kammerater inden sommerferien, så der ikke i løbet af ferien skabes alle mulige skræmmende billeder af, hvordan det hele bliver det nye sted.

Uh, den nye skole er sikkert farlig
?Prøv at undgå så mange falske forestillinger som muligt. Meld først ud til dit barn, at I har besluttet, at hun skal skifte skole, når I har meldt hende ind i den nye skole og kender til den. På den måde vil I kunne besvare hendes mange spørgsmål bedst muligt. Og derefter er det en rigtig god idé at komme ?på prøve? et par dage i den nye klasse og hilse på og føle sig velkommen. Her kan man som forældre godt forlange et stort engagement af den kommende klasselærer, som virkelig skal forberede sine børn i klassen på, at det er en spændende og glædelig begivenhed med en ny klassekammerat,? siger Anni Gulstad.

Hun foreslår, at den nye klasselærer for eksempel kan give den nye elev nogle af bøgerne med hjem, så det hele ikke virker så nyt og overvældende, når barnet starter. Det er også en rigtig god idé at give hende et klassebillede med navne på, så hun kan øve sig på, hvad de nye klassekammerater hedder. De helt overskudsagtige lærere vil måske endda bede sine elever om at svare på nogle spørgsmål om sig selv og samle det med foto af hver enkelt i en lille ?blå bog? til den nye, så hun kan glæde sig på den måde.

Min nye klasselærer
?Når dit barn har mødt sin nye klasse, er det også meget nemmere at melde ud til sin gamle klasse, hvad det er, hun skal, og hvordan de nye kammerater virker og den slags. Børnene vil jo spørge en masse til den nye skole, og så er det godt at kunne føle sig lidt vigtig og fortælle om alle de fede ting, der er dér,? siger Anni Gulstad.

Som forælder har du også en opgave i at informere den nye skole og den nye klasselærer om alt, hvad der er relevant for, at de kan tage så godt hånd om dit barn som muligt. Hvis dit barn har oplevet noget traumatisk i form af personligt tab, skilsmisse eller mobning, så er det vigtigt, at I voksne får jer en samtale om, hvad der er foregået, og hvordan det har påvirket dit barn. Men i det hele taget er det godt at forklare de nye lærere lidt om, hvordan netop dit barn fungerer.

Hjælp dit barn med at få venner

Men en ting er, hvordan man forbereder sig til selve skiftet. Hvordan sikrer man sig, at ens barn rent faktisk lander godt i den nye klasse, og hvor meget skal man blande sig som forældre for at skubbe på dannelse af venskaber? ?Her er der tale om en hårfin balance, for naturligvis skal man holde øje og sikre sig, at ens barn trives og ikke føler sig helt udenfor i det nye miljø. Men dit barn har samtidig brug for, at du viser, at du ved, at han eller hun kan klare en sådan udfordring.

Børn møder nogle udfordringer af forskellig art i skolen, som de skal lære at takle ? og det kan de som regel sagtens finde ud af og lære noget uvurderligt vigtigt af,? siger Anni Gulstad, som understreger, at de fleste børn, der flytter klasse, lynhurtigt falder til og nyder at være den nye spændende gæste-stjerne på den nye skole. Men selvfølgelig er det en god idé, at du som forælder viser, at du synes, den nye skole er et rigtig godt sted. Du kan engagere dig ved for eksempel at melde dig som trivsels- eller kontaktforældre og tale med de andre forældre og i det hele taget snakke meget med dit barn om den nye skole.

Inviter kammerater hjem

En god idé er også at sikre sig, at dit barn får mulighed for at invitere nogle af sine nye kammerater med hjem. I velfungerende klasser vil der ofte være en regel om, at man husker at invitere nye klassekammerater hjem til sig ? især hvis det er samme køn som dit barn. Men hvis det ikke sker, så vær selv lidt udfarende, og inviter de nye kammerater på skift. Men igen ? gør det på en afslappet måde, så dit barn ikke oplever det akavet. ?Man kan ikke forcere venskaber, men man kan hjælpe sit barn til at vise sig selv fra flere sider, når skolekammeraterne også kommer med hjem og ser resten af familien,? siger Anni Gulstad.

Skal man holde fast i de gamle?
For nogle børn kan det give dem en tryg overgang til det nye, hvis de får de gamle kammerater på besøg en gang imellem, så Anni Gulstad mener ikke, der er nogen grund til at cutte forbindelsen fuldstændig til de gamle kammerater. ?Men det fungerer altså sådan for de fleste børn, at deres liv er lige her og nu, hvor de selv befinder sig, så der går normalt ikke lang tid, før det er de nye kammerater, der tæller mest.?

Hvis dit barn kun vil tale med sine gamle venner, så er det måske en god idé at kigge på, hvorfor det er så svært at skabe nye relationer og gøre noget ekstra for at skabe rammerne ved at invitere vennerne på besøg.

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

 • Go Barca!
  åben

  Go Barca!

  FC Barcelona skoletaske med reflekser og polstring, 200 kr. på toysrus.dk

  lukke
 • Lyseblå design-robot
  åben

  Lyseblå design-robot

  Sød og rummelig skoletaske fra Beatrix NY, 450 kr. på kaspar-maternity.dk


  lukke
 • Flyveklar skole-pakke
  åben

  Flyveklar skole-pakke

  Praktisk skoletaske med mange lommer og termo-for til madkassen. 600 kr. (inkl. gymnastiktaske, madkasse og drikkedunk) på lirumlarumleg.dk


  lukke
 • Hello kitty i mor-venlige farver
  åben

  Hello kitty i mor-venlige farver

  Yndlingsfiguren til det lidt større barn (anbefalet fra 8 år), 500 kr. på taskeeksperten.dk

  lukke
 • Ergonomi til det lille skolebarn
  åben

  Ergonomi til det lille skolebarn

  Med mange rum, 700 kr. (inkl. gymnastikpose og flaskeholder på siden) på jeva.dk

  lukke
 • Gul retro-ræv
  åben

  Gul retro-ræv

  Kånken rygsækken i miniformat fra Fjällræven, 550 kr. på neye.dk

  lukke
 • Yndige roser
  åben

  Yndige roser

  Klassiske skole taske fra med gennemsigtig lomme til skoleskema fra Ticket to Heaven, 250 kr. (inkl. sportstaske, madkasse og drikkedunk) på toysrus.dk

  lukke
 • En hær af blomster
  åben

  En hær af blomster

  Vandtæt skoletaske i militær-blomsterprint fra Ticket to Heaven til det større barn (anbefales fra 8 år), 500 kr. (inkl. gymnastikpose, madkasse og drikkedunk) på coolshop.dk


  lukke
 • Cool ugle
  åben

  Cool ugle

  Rummelig design-skoletaske fra Beatrix NY, 450 kr. på kaspar-maternity.dk

  lukke
 • Tit tit, lille alf
  åben

  Tit tit, lille alf

  1. Tøset penalhus i vandtæt materiale og udvendig lomme fra Lilliputiens. 140 kr. på olisan.dk
  2.
  Orange blyantspidser fra Faber-Castell, 20 kr. på olisan.dk
  3.
  Pigefarvede filttusser fra Djeco, 80 kr. på olisan.dk

  lukke
 • Gadget-fin
  åben

  Gadget-fin

  Smart plastik penalhus med klokkeblomst … pst! der er hemmelige rum. 60 kr. på disneystore.dk

  lukke
 • Et fyrværkeri af farver
  åben

  Et fyrværkeri af farver

  Penalhus med farveblyanter, blyantspidser, linealer og viskelæder fra Lego. 250 kr på neye.dk

  lukke
 • Blød og ternet
  åben

  Blød og ternet

  1. Simpelt penalhus i klassisk tern med lynlås fra Eastpak. 75 kr. på kaza.dk
  2.
  Dobbelt blyantspidser i fiskeform fra Faber-Castell, 30 kr. på lirumlarumleg.dk
  3.
  Dobbelt farveblyanter med dinosaurus fra Eeboo, 60 kr. på lirumlarumleg.dk

  lukke
 • Dam-dam-dam … farlig haj på færde!
  åben

  Dam-dam-dam … farlig haj på færde!

  Fuldt udrustet penalhus med sejt hajmotiv og tidsplan til barnets skema, 266 kr. på legehimlen.dk

  lukke

Skoleklar

Skolestart: Få styr på skoletaske og penalhus

Før første skoledag kan begynde, er der lidt udstyr junior skal have parat. Men hvilken skoletaske skal I vælge?

Vores Børn
24. juli 2014

Der er praktiske krav, at tage hensyn til, når I skal ud og finde den helt rigtige skoletaske, penalhus og alt hvad der dertil hører.

Samtidigt er det også uhyre vigtigt, at den kommende elev kan ligge aftenen forinden, og glæde sig til at trække den nye veludrustede taske om på ryggen, inden mødet med sine nye kammerater og den allerførste skoledag.

Bliv inspireret til den helt rigtige skoletaske og penalhus, hér!

LÆS OGSÅ: Madkasser og drikkedunke: Klar til skolestart

LÆS OGSÅ: Sådan bliver junior skoleklar

Skrevet af Sif la Cour, Voresbørn.dk, 29. juli 2014.

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

 • Kræsen-læsning
  åben

  Kræsen-læsning


  1. Mest til mor og far: Bog om skolebørn og sund livsstil i en travl hverdag. Sunde unger af Christine Rygaard fra ArtPeople, 194 kr. hos saxo.com

  2. Mest til det kræsne barn: Bog om Willi der er kræsen, og kun spiser løvemadder. Willi er kræsen af Kirsten Sonne Hald fra Gyldendal, 59 kr. hos kitchen4kids.dk

  lukke
 • Madpakken man leger med
  åben

  Madpakken man leger med


  1. Madkasse fra LEGO, 119 kr. hos coolstuff.dk

  2. Drikkedunk fra LEGO, 79 kr. hos coolstuff.dk

  Tip!
  Bunden kan skrues af drikkedunken, så den er nemmere at få ordentlig ren.

  lukke
 • Praktisk madkasselir
  åben

  Praktisk madkasselir

  Bare fordi det skal være praktisk, behøver det ikke være kedeligt!

  1. Yndige lynlåsposer fra Rice, 49 kr. hos kitchen4kids.dk

  2. Dyt-dyt! Seje bøtter fra Rice til dips og små snacks, 50 kr. hos lirumlarumleg.dk

  3. Keep it cool. Små søde køleelementer fra Sistema, 40 for tre styk hos filabel.dk


  lukke
 • Madkasselir for viderekomne
  åben

  Madkasselir for viderekomne

  Svært ved at få det sunde til a glide ned? Sæt kulør (og form) på madpakken, og hjælp junior lidt på vej.

  1. Lav dyr ud af frugt og grønt, udstikkere fra Kokubo, 49 kr. for en prakke med tre forme hos kitchen4kids.dk

  2. Til angreb på maden! Små spyd fra Fred Sword'oeuvres, 39 kr. for en pakke med 4 spyd hos kitchen4kids.dk

  3. Kreativ æggemad - ægform fra Kokubo, 49 kr. hos kitchen4kids.dk

  lukke
 • Madkasse med monster-faktor
  åben

  Madkasse med monster-faktor


  Madkasse med ‘indbygget’ drikkedunk, 90 kr. hos thefairytalecompany.dk

  lukke
 • Morgenmad to go
  åben

  Morgenmad to go


  Genbrugelig morgenmadsbøtte fra Sistema, 50 kr. hos babadut.dk

  lukke
 • Japansk stil
  åben

  Japansk stil


  1. Madkassen har to seperate boxe med hver sit låg, hvor den øverste er til riskugler. Man kan også bruge boksen til andet, eller gribe idéen og lave en lækker Japansk inspireret madpakke. Madkasse Riceball Red Hood, pris oplyses hos forhandler.

  2. Børnevenlige spisepinde, Chopstick kids, 79 kr. hos alphageek.dk

  lukke
 • Ikke for landkrabber
  åben

  Ikke for landkrabber


  1. Madkasse i metal med håndtag, 80 kr. hos gronaertshop.dk

  2. Drikkedunk i aluminium, 79 kr. hos babygear.dk

  Tip!
  Drikkedunken kan sættes fast til skoletasken med karabinhagen i toppen.

  lukke
 • Praktisk og god til tur
  åben

  Praktisk og god til tur


  1. Drikkedunk med ekstra sikring fra Nalgene, 89 kr. hos spejdersport.dk

  2. Madkasse med flere sektioner og indbygget køleelement fra Sistema, 80 kr. hos lirumlarumleg.dk

  lukke
 • Kun for prinsesser
  åben

  Kun for prinsesser


  1. Disney prinsessemadkasse, 60 kr. hos br.dk

  2. Disney prinsessedrikkedunk i aluminium, 80 kr. hos br.dk

  Tip!
  Aluminium holder godt på kolde og varme drikke.

  lukke
 • Ren retro
  åben

  Ren retro


  1. Brun madkasse i metal fra Blafre, 100 kr. hos lirumlarumleg.dk

  2. Drikkedunk i metal med giraffer fra Blafre, 150 kr. hos lirumlarumleg.dk

  Tip!
  Madkassen og drikkedunken tåler ikke opvaskemaskine.

  lukke
 • Til den øko-bevidste
  åben

  Til den øko-bevidste


  1. Drikkedunk Økodunken, fri for alle skadelige stoffer, 89 kr. hos naturebaby.dk

  2. Tre i én økomadkasse, 250 kr. hos naturebaby.dk

  Tip!
  Hvis mini syntes, at madkassen er for kedelig, kan I pifte den op med klistermærker.

  lukke

Madpakke

Madkasser og drikkedunke: Klar til skolestart

Madpakken til dit skolebarn skal være sund, nærende - og nem at gå til. Vi har været på jagt efter madkasser og drikkedunke, og fundet den fineste indpakning, så junior får mere lyst til at gå om bord i sagerne.

Vores Børn
22. juli 2014

Inden længe ringer skoleklokkerne atter ind til time, og så er det ud med feriestemning og is i lange baner og ind med leverpostej og rutiner. Hverdagen er heldigvis også dejlig, og du kan sætte et ekstra pift på skoledagen ved at vælge en lækker indpakning til både leverpostej og drikkevarer.

Lad gerne junior være med til at bestemme, hvordan madkasse og drikkedunk skal se ud. Der er masser af flotte bud at vælge imellem.

Bliv inspireret til en lækker madpakke med seje madkasser, drikkedunke og lidt ekstra madpakkelir, hér!

I tvivl om hvad du skal komme i den lille kasse af dagsrationer? Vi har spurgt seks eksperter på området om netop dét.

Få 6 skarpe madpakke-svar fra eksperterne (både de store og de små), hér!

LÆS OGSÅ: Se min fine madpakke

LÆS OGSÅ: Lad dit barn lave madpakken

Skrevet af Sif la Cour, Voresbørn.dk, 23 juli 2014.

LÆS OGSÅ: Madpakker: eksperter

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

 • Hvordan frembringer jeg en sund og nærende madpakke?
  åben

  Hvordan frembringer jeg en sund og nærende madpakke?

  Cecilia Frederiksen, klinisk diætist. Cecilia har ingen børn, men til gengæld fokus på mad fra morgen til aften i Diætistkompagniet!

  1. En nyttig huskeregel er, at madpakken skal bestå af fem ingrediensgrupper – en for hver finger: gnavegrønt, groft brød, pålæg, fisk og frugt.

  2. Hvis dit barn lader blomkålsbuketter, bønner og minimajs ligge, så prøv at mose det grønne tilbehør og smøre det under pålægget på rugbrødet. Du kan lave mos af for eksempel kogt broccoli, blomkål, gulerod – ja, faktisk alle rodfrugter.

  3. Seks børn ud af ti får for meget sukker. Lad være med at vænne dit barn til pålægschokolade og andet sødt til frokost. Giv lidt frugt med i stedet: Vindruer, kiwibåde, appelsinbåde og bær er gode i madpakken.

  4. Brug en lille plastikbeholder, der kan være nede i madkassen, til et lille stykke fisk. På den måde kan du give dit barn lidt laks og tun med. Eller steg fiskedunser nok, så de også rækker til et par madpakker.

  5. Spar lidt på de fede typer pålæg som spegepølse og rullepølse. Roastbeef, kalkun og kyllingepølser er sundere alternativer.

  6. Hvis du laver smoothies til morgenmaden, kan du godt give dit barn resterne med i et lille drikkebæger. Det er en god snack.

  lukke
 • Hvordan får du taget dig sammen til at smøre madpakker hver dag?
  åben

  Hvordan får du taget dig sammen til at smøre madpakker hver dag?

  Christina Tatarczuk, familiecoach og mor til syv. Christina har indtil nu smurt cirka 5.400 madpakker til ungerne.

  1. Det skal være sjovt At gøre madpakkesmøring til en lille fest kræver fantasi og kreativitet. Nogle gange inviterer jeg veninder med til at smøre madpakkerne over Skype, og så hyggesnakker vi, indtil madkasserne står i køleskabet. Andre gange inviterer jeg børnene til at deltage og skruer op for Åh Abe imens.

  2. Det skal være lækkert Madkasserne er fyldt med små pakker og overraskelser, de små fingre kan pakke ud. Rosiner, mandler, gulerodsstave, et stykke lakridsrod, en grov kiks, cherrytomater, små klemmer med lækkert pålæg, et æg eller lidt pastasalat i en separat boks.

  3. Det skal gå stærkt Jeg synes, at skolerugbrød, små agurker og gulerødder, figenstænger og minipeber er geniale, når det skal være nemt. Jeg bruger rester fra aftensmaden og klapper et stykke rugbrød sammen med smør. Smid nogle ekstra kyllingelår i ovnen, eller lav frikadeller af lidt mere fars.

  lukke
 • Hvad er en praktisk og pædagogisk madpakke?
  åben

  Hvad er en praktisk og pædagogisk madpakke?

  Lilian Bjelke, pædagogisk udviklingschef og mor til to børn samt bonusmor til tre. Desuden22 års erfaring fra forskellige daginstitutioner. Alt i alt medvirkende til tusindvis af madpakker.

  1. Sørg for en madkasse, der er nem at åbne og lukke for dit barn. Øv jer lidt derhjemme. Det er ærgerligt at skulle sidde og vente på voksenhjælp i børnehaven.

  2. Tænk altid på, om madpakken skal spises inde eller ude. Inde kan du næsten give barnet hvad som helst med, men ude er små klapsammenmadder faktisk det bedste.

  3. Det er en god ide at spørge til institutionens måltidskultur. Er det for eksempel muligt at varme middagsrester i en mikroovn? Lægger de voksne bestik frem til børnene, så de kan spise en salat eller lignende?

  4. Lad dit barn være med til at bestemme indholdet i madpakken. Børnene henter ofte inspiration fra deres kammerater – og der er prestige i gode madpakker, så lad junior fortælle dig, hvad der er hot.

  5. Lad være med at gå op i, om dit barn har spist al maden i madkassen. Hvis du foretager et madkassetjek, når du henter, kommer madpakken til at være noget, dit barn skal præstere i stedet for at nyde.

  lukke
 • Hvad kan du bedst lide at få med i madpakken?
  åben

  Hvad kan du bedst lide at få med i madpakken?

  Olivia, 7 år, skolepige.

  Tomater, agurk, rugbrødsmadder, figenstang. Tomater, fordi de er sunde, og jeg kan godt lide farven på dem, og så smager de rigtig godt.

  Agurk, fordi det er en flot farve, de er meget sunde, og der er vand i, så man kan bare spise agurk i stedet for at drikke vand.

  Inde i rugbrødsmadderne kan man putte leverpostej og alt sådan noget, og det smager rigtig godt.

  Figenstænger, fordi de er søde.

  lukke
 • Hvordan får du madpakken til at tage sig lækker ud?
  åben

  Hvordan får du madpakken til at tage sig lækker ud?

  Sabine Lemire, stylist og mor til fire. Sabine har indtil nu smurt 2.736 madpakker til sine børn og anrettet mange lækre madsager for blandt andet Vores Børn.

  1. Gem en lille besked i madpakken. En lille ‘hav en dejlig dag’ eller en sød tegning, hvis dit barn ikke kan læse.

  2. Det er ofte flottest og mest inspirerende med mange små ting i en madpakke. For eksempel cherrytomater eller et par skiver peberfrugt. Lidt af flere ting ser flot ud i farverne og giver én lyst til at gå i gang med maden. Skær frugt og grønt i små stykker, så de nemt kan spises.

  3. Pak tilbehør til rugbrødsmad eller sandwich ved siden af, så agurken ikke bliver slatten oven på leverpostejen.

  lukke
 • Hvad kan du lide at få med i madpakken?
  åben

  Hvad kan du lide at få med i madpakken?

  Sally, 5 år, børnehavepige.

  Jordbær, rugbrød med banan, agurk, gulerødder, knækbrød med spegepølse, pasta med soja, majs og æblebåde.

  Det ville være dejligt, hvis jeg kunne få sovs og kartofler med, men det kan man desværre ikke.

  Jeg får ikke lov til at få slik eller is med, for så bliver jeg slik-tyk.

  lukke

Madpakke

Madpakker: eksperter

Vores Børn
22. juli 2014

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

succes-i-skolen-653-ny

Skole

Sådan får dit barn succes i skolen

I disse dage er tusindvis af spritnye og mere garvede elever tilbage på skolebænken. Få opskriften på, hvordan dit barns folkeskoletid bliver en succes.

Af Camilla Haldrup, Voresbørn.dk, 15. august 2013
15. august 2013

Faktaboks

Lidt over 700.000 går i grundskole ifølge undervisningsministeriet. En ny undersøgelse foretaget af Børnerådet viser, at 87 af børn 5-6-årsalderen glæder sig til at komme i skole.

Kilde: Videnskab.dk

Faktaboks

Hvis du vil vide mere om forskning inden for folkeskolen, kan du se Aarhus Universitets temaside “Er skolen børneparat?”

Skolen har åbnet dørene for et nyt skoleår og for masser af elever, der er godt i gang med at vokse, forstå og lære. Visse børn har lettere ved det end andre. Men for nogle kan folkeskolen slukke deres drømme.

Sådan skal det naturligvis helst ikke være, og derfor har Videnskab.dk samlet forskningens bedste råd til, hvordan man lettest gør folkeskolen til en succes.

LÆS OGSÅ: Skolestart – undgå at dit barn bliver skuffet

Læs med, og se hvordan du kan hjælpe dit barn med at få så mange gode skoleoplevelser som muligt.

Sådan bliver dit barn god til de boglige fag

De boglige fag såsom dansk, matematik og engelsk spiller stadig den største rolle i folkeskolen. Videnskaben tilbyder nogle enkle råd til, hvordan dit barn bliver bedre til den slags. Fx har forskere fundet ud af, at kunst gør det lettere at lære grammatik.

Er det tegnsætningen, den kniber med, kan en dansk sprogforsker hjælpe med at sætte komma ved hjælp af en smart måde at bruge kryds og bolle på.

Det kan måske også være en god idé at skele over sundet og tage ved lære af et svensk projekt, som har lær elever i 1. klasse at stave og skrive med rekordfart.

LÆS OGSÅ: Fortæl mig nu om din skoledag, skat

Hvis man som forældre vil gøre sit for at hjælpe sine børn til en god start på et godt liv, kan man fx bruge store tal, for derigennem lærer børn hurtigere at tælle.

Når det kommer til idræt, så er det vigtigt for lærerne at koncentrere sig om andet end boldspil. For pigerne falder fra og pjækker, hvis der kun er fodbold på skoleskemaet.

Nye måder at lære på

Lige nu sker der en rivende udvikling inden for undervisningsmetoder. Ny teknologi giver lærerne helt nye måder at banke viden ind i knolden på eleverne.

Det er omdiskuteret, hvorvidt det ene eller andet virker, men det er helt sikkert, at nu- og fremtidens klasselokale er meget anderledes, end da far var dreng.
 Med de bærbare computere og smartphones er Facebook rykket ind i overalt: også i skolerne. Ny forskning viser, at det faktisk kan være et nyttigt redskab i undervisningen.

Nogle medieforskere mener rent faktisk, at nye medier og eksempelvis iPads kan gøre skolen mere attraktiv for eksempelvis urolige drenge.

LÆS OGSÅ: Se min fine madpakke

Inden for matematik er det endda muligt at lære de svære ligninger og tabeller ved hjælp af computerspil.

Tests styrker dit barns viden

De berygtede Pisa-tests har både fået meget opmærksomhed og meget kritik herhjemme. Men faktum er, at Danmarks utilfredsstillende placering på Pisa-listerne blandt andet har betydet, at der indført mange flere tests i folkeskolen.

Selvom det nok er de færreste, der ligefrem elsker tests, så er der noget at vinde ved dem. Forskning viser nemlig, at en test gør. at dit barns viden sidder bedre fast.

En anden metode, der ifølge forskningen rent faktisk virker, er noget så simpelt som undervisning. Mere undervisning giver nemlig højere karakterer.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du involvere dit i dit barns skole

Det kræver dog, at lærerne ikke skælder ud. Det kan nemlig skade indlæringen for alle elever i klasselokalet.

Kilde: Videnskab.dk

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer