• KINESISK BÆRESELE

  Er du ikke en tålmodig sjæl, men kan lide viklekonceptet, så er en mei tai måske løsningen. Det er en bæresele, der stammer fra Kina og er til børn fra cirka seks måneder. PLUS Som med en vikle er baby helt tæt på dig og sidder godt fast, så du har stor mobilitet, mens du bærer den lille. En mei tai er desuden lidt lettere at bruge, fordi den har seler. Den har også en sovehætte, der kan knappes på og støtte hovedet, når baby sover. MINUS Kun oprejste bærestillinger er mulige, og derfor egner den sig ikke til spædbørn. Da en mei tai har seler, er bærekomforten ikke lige så god som med en vikle.
 • GOD BEGYNDERSLYNGE
  Luk

  GOD BEGYNDERSLYNGE

  En ringslynge er kendetegnet ved, at du bærer baby i en slynge på skrå over den ene skulder. Den justeres med to ringe eller et spænde. Ringslynger er specielt gode til nyfødte og som ammeslynger, men også fortrinlige til dit lidt større barn, som let kan komme ud at kravle eller gå lidt og tilbage i slyngen igen. Barnet kan både ligge ned og sidde i en ringslynge. PLUS En god begynderslynge, som er enkel at bruge, når du har øvet dig lidt. Kan bruges både af dig og far, fordi længden på slyngen kan justeres via ringene. Er god, når dit barn har brug for at komme hurtigt ud og ind i slyngen igen, for eksempel hvis I er ude på tur. MINUS Er dit barnet meget uroligt, kan stoffet glide lidt i ringene og ændre justeringen. Den har ikke lige så god pasform som eksempelvis en vikle, hvor barnets vægt fordeles på begge skuldre.
 • GOD TIL DIN NYFØDTE
  Luk

  GOD TIL DIN NYFØDTE

  En vikle er et fire-seks meter langt tørklæde, der bindes på forskellige måder, hvor barnets vægt fordeles på begge skuldre. Viklerne er delt op i fastvævede, der kan anbefales til større børn og elastiske (eller stræk), der egner sig til spædbørn. PLUS En af fordelene er, at du kan binde din vikle på flere forskellige måder – eksempelvis i en vuggestilling til spædbarnet, en siddestilling til din store baby og binde den på ryggen til det lidt større barn. En strækvikle egner sig rigtig fint til nyfødte og spædbørn. Dit barn kan ligge helt tæt ind til kroppen med en enorm bærekomfort for dig, da vægten fordeles over hele ryggen. En anden fordel er, at en vikle gør dig fuldt mobil, mens baby er med i det hele og bliver både stimuleret og beroliget af den tætte kontakt. En vikle er også et godt og enkelt rejseredskab i forhold til eksempelvis en bærestol. MINUS Kræver grundig indføring, før du har lært at binde de forskellige vikle-stillinger. Sørg for at få hjælp fra andre, eller fra instruktions-dvd’er.

Babyudstyr

Slyngen – trygt for baby, nemt for dig

Savner du af og til hænder og arme til at foretage dig andre ting end at kærtegne og berolige dit barn? I en slynge kan baby ligge godt og samtidig blive stimuleret motorisk – og du kan gøre lige, hvad du har lyst til imens.

Skrevet af Marianne With Bindslev, Vores Børn
04. november 2010

Faktaboks

Kan du svare ja til nedenstående spørgsmål, er det måske en god idé at kaste sig ud i en slynge:

 • Har du lyst til at have baby tæt på dig hele tiden?

 • Vil du gerne stimulere babys sanser og motorik på en nem og hyggelig måde?

 • Bliver du træt i ryggen af selv at bære rundt på baby?

Baby klynker og vil helst være hos dig – men du har altså brug for at nå at kæmme køkkenet, så det ser bare lidt civiliseret ud. Her kan en slynge være praktisk. Udover frie hænder er der mange andre fordele ved en slynge, forklarer afspændingspædagog og motorikvejleder Else Buhl:

Faktaboks

På de fleste hjemmesider, hvor du kan købe slynger, får du en instruktions- dvd med i købet, eller du kan se billeder på hjemmesiden af, hvordan slyngen skal sættes, så dit barn sidder trygt og godt og ikke slider på din ryg og dine skuldre. Volder slyngen stadig problemer – så find ud af, om der er en i mødregruppen, eller en veninde, der har prøvet det, og som kan vise dig, hvordan du kommer i gang.

Se slyngeguiden i boksen til venstre og find den, der passer til dig

“To gode ting ved brug af slynger er, at baby får nærhed og tryghed, og samtidig sansemotorisk stimulation. Hovedbalancesansen er, sammen med blandt andet følesansen, helt central for barnets motoriske udvikling.”

Desuden bliver baby stimuleret langt mere i en slynge end i en skråstol eller barnevogn. “Når du bukker dig frem, sætter dig ned og rejser dig op, går og stopper op, stimuleres sansen – det er samme stimulation, som fås, når du gynger, ruller og vugger din baby,” siger Else Buhl.

Baby er også hele tiden i tæt kontakt med dig, eller far, i en slynge, og kropskontakten giver den nærhed og tryghed, der er så afgørende for dit lille barn.

“Mens dit barn er helt lille, er det beroligende for det at ligge i en slynge og høre de lyde og mærke de bevægelser, som barnet kender fra dengang, det lå inde i maven. Og så får baby en berøring, der gør, at den lille oplever sig selv som hel og levende. Berøring er lige så vigtig for babys trivsel som mad og søvn.”

Men altså – alt med måde. Det er ikke sådan, at du er en dårlig mor, hvis en slynge ikke fungerer for dig. Og du skal selvfølgelig heller ikke gå rundt med baby på dig døgnet rundt, hvis du har brug for en pause for dig selv.

“Det handler om at finde ud af, hvad der virker for dig og dit familieliv. Hvis du får ondt i ryggen af at bære slynge og ikke trives med det, kan du stimulere dit barn på mange andre måder,” siger Else Buhl.

En god hjælp

Slyngen kan også blive en praktisk hjælp for dig i det daglige. Hvis baby græder meget eller er meget urolig, kan en slynge ofte afhjælpe uroen. Undersøgelser har vist, at børn, der bliver båret mindst halvanden time i slynge om dagen, græder markant mindre end andre børn. Det samme mærker man hos børn, der bliver båret i armene. Men modsat at bære dit barn i favnen har du dine hænder frie – en ting, der kan vise sig uundværligt, hvis du er andengangsmor og skal hjælpe ‘den store’.

En anden fordel er, at en slynge kan skåne din ryg, fordi du alligevel ofte bærer baby. Når du selv bærer den lille, belastes skuldre og arme, fordi stillingen er meget fastlåst. I en slynge er det primært ryggen, der bærer. Men husk – slyngen skal sidde ordentligt, så den ikke bliver en belastning for dig.

“Dit barn skal anbringes tæt ind til kroppen og med hovedet ind under hagen. Jo højere oppe baby sidder, og jo tættere mod kroppen, jo mindre kropsbelastning bliver der,” siger Else Buhl.

Hvis du bliver glad for at bruge slynge, skal du huske på, at baby også har godt af at ligge og øve sig i at løfte hovedet på et fladt underlag eller på din eller fars krop. Specielt når baby bliver seks-otte uger gammel, men også gerne før.

“Det er passiv stimulation, men samtidig god og nødvendig stimulation at ligge i slynge eller blive bevæget på anden måde. Dog har børn også brug for at være aktive på egen hånd og opleve sig selv fysisk og mentalt,” siger Else Buhl og fortsætter:

“For at få stabilitet i ryg og arme har baby brug for at ligge på maven på et fladt underlag og selv være aktiv en del af den vågne tid.”Du kan bruge en slynge, hvor barnet kan ligge ned, fra dag et, og der er ingen grænser for, hvor længe du kan fortsætte. Så længe du ønsker og har brug for at bære dit barn – typisk til to-tre-års-alderen – er det en god løsning. Der er heller ingen grænser for, hvor lang tid barnet kan tilbringe i slyngen ad gangen.

“Hvis dit barn sover i en slynge, er det mindst lige så godt at ligge dér, som at ligge i barnevogn,” siger Else Buhl. Du skal blot huske, at en del af barnets vågne tid skal foregå på gulvet eller andet sted, hvor barnet selv kan være fysisk aktiv, gerne på maven.

LÆS OGSÅ: Find den slynge der passer dig og baby

LÆS OGSÅ: Godt greb om baby

LÆS OGSÅ: Vi tester bæreseler

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

“Hvad nu, hvis jeg ikke kan være mor for mine børn”?

Trine lider af den uhelbredelige sygdom sclerose. Hendes hverdag med et lille barn kan være en udfordring, og om få år kan hun risikere at sidde i en kørestol.

Skrevet af Sanne-Maria Bjerno
02. oktober 2015

Faktaboks

Familien Lynge Resdal

MOR Trine, 32 år, sygeplejerske

Far Tim, 29 år, administrerende direktør i filmproduktionsselskab

Barn Storm, 1 år

Irriterende. Det er det ord, der oftest går igen i 32-årige Trine Resdals beskrivelse af sin hverdag med multipel sclerose, også kaldet MS. En diagnose, hun fik i december 2010. Andre ville måske bruge ord som skræmmende eller forfærdeligt om en kronisk sygdom, der langsomt vil gøre Trines krop svagere og måske en dag gøre hende invalid.

Men under den positive overflade og den tilsyneladende milde irritation er det tydeligt at se, at Trine bliver berørt af at tale om sin sygdom. Små tegn afslører hende. Et stift blik på gulvet, et par ekstra blink med øjnene.

– Det kan godt være angstprovokerende, at jeg ikke ved, hvordan jeg har det om et år. Det er ikke noget, jeg tænker over hver dag, for så ville jeg blive sindssyg, men i teorien ville jeg kunne vågne op i morgen og ikke kunne gå og aldrig komme til det igen. Og det er sådan lidt, huh …, siger Trine og tager en dyb indånding.

LÆS OGSÅ: Hun var tæt på at dø under fødslen

Ved sclerose angriber immunforsvaret nervecellerne, og det forstyrrer de signaler, hjernen giver til musklerne, til de indre organer og til andre dele af hjernen. For manges vedkommende skrider sclerose frem i ryk – eller
attacks, som man kalder det. Et attack er en forværring af sygdommen på en specifik muskel eller funktion, eksempelvis armen eller benet. Det kan være mildt, eller det kan invalidere den kropsdel, det rammer. 

Til sidst må nerverne helt give op, og det fører til lammelser. Hvor hurtigt det går, er meget forskelligt, og det er umuligt at vide på forhånd, hvordan den enkelte vil blive syg, og hvor invalid man eventuelt bliver.

Ingen tvivl om børn

I efteråret 2013 fik Trine og hendes mand, Tim, sønnen Storm. De var ikke i tvivl om, at de gerne ville være forældre. Sclerose eller ej.

– Vi tænkte ikke specielt over, om det var en god ide eller ej at få et barn. Der var gået nogle år, siden jeg fik diagnosen, og jeg havde ikke mærket noget til sygdommen. Alt var, som det plejede, fortæller Trine.

Men sclerosen betyder, at livet som småbørnsmor kan ændre sig pludseligt. Trine må forholde sig til, at hun en dag kan vågne op med lammelser i benene, ude af stand til at gå, lege på gulvet med Storm eller tage en spontan tur i Zoo.

Endnu har Trines sclerose mest vist sig i form af træthed, glemsomhed og behov for planlægning. Hun er heldig, siger hun, fordi hun nærmest ikke har mærket noget til de fysiske ændringer, sclerose kan medføre. Et enkelt attack i benet har generet hende, men det er flere år siden og er ikke blevet værre.

Så trætheden er det værste. Især i forhold til Storm. Trines dårlige samvittighed fylder hele stuen, da emnet falder på hverdagen med Storm.

LÆS OGSÅ: Træt, træt, træt – få de bedste råd til mere søvn

– Nogle gange er jeg så dødtræt, når jeg kommer hjem fra arbejde, at jeg nærmest ikke kan sætte mig ned på gulvet og lege med Storm. Så kan Storm godt blive plantet foran fjernsynet. Det er ikke, fordi han sidder alene, eller fordi jeg løber rundt og laver alt muligt andet, jeg er der jo, og han sidder og putter og hygger, og han får mad. Men jeg er ikke super overskudsagtig. Det handler mest bare om at overleve, indtil Tim kommer hjem fra arbejde.

Parrets sociale liv er også påvirket. Det kan tage Trine flere dage at komme sig over større fester med mange ukendte ansigter. Derfor siger de som regel nej tak, når de bliver inviteret. Medmindre det er en nær vens bryllup eller en rund fødselsdag i familien.

– Efter jeg har fået Storm, er jeg blevet bedre til at sige fra. Jeg fokuserer hellere min energi på at være sammen med ham. Det er der røget nogle venner på her og der, men sådan må det være. Min energi skal målrettes mere i dag end tidligere. Og børn tager energi, så jeg prioriterer Storm frem for fremmede mennesker til en fest. 

Ingen kan sige, hvordan Trines sclerose vil udvikle sig. Uvidenhed om fremtiden er et vilkår, alle scleroseramte og deres pårørende må leve med. Måske vil Trine blive på det her stadie af sygdommen, til hun dør af alderdom. Måske sidder hun i kørestol om få år.

Skal jeg dø nu? 

De første tegn på, at alt ikke var som det skulle være, kom i 2008, da Trine fik problemer med synet på det ene øje. Over tre dage mistede hun stort set synet på øjet. Synsnervebetændelse kaldte lægerne det. Efter flere undersøgelser fik hun at vide, at hun sandsynligvis ville udvikle sclerose en dag. 

Trines første reaktion var: ‘Jamen så dør jeg jo!’ Hendes kendskab til sclerose begrænsede sig til sygdommen ALS, der slet ikke er sclerose, men en sygdom, der ligner den meget. ALS er dog langt mere aggressiv, og som regel giver den kun patienten tre år at leve i. Heldigvis var det ikke den, lægerne talte om.

LÆS OGSÅ: Far var alene med nyfødt: ”Efterfølgende havde jeg rigtig svært ved at give slip på ham”

I efteråret 2010 var den igen gal med synet, og Trine havde hurtigt på fornemmelsen, hvad lægerne ville fortælle hende. ‘Du har multipel sclerose’. Denne gang var hun bedre forberedt.

Trine var på det tidspunkt 27 år gammel og havde været sammen med sin kæreste i otte måneder.

– Jeg sagde til Tim, at jeg syntes, han skulle tage sine ting og løbe sin vej. Jeg vidste jo ikke, hvad der skulle ske – og det skulle han ikke stå model til. Men han sagde bare, at det skulle han nok selv bestemme. Og så blev han. Det er jeg ret glad for, siger Trine og griner.

Dårligt nyt 

Næsten fem år og en søn senere lever drømmen om at gøre Storm til storebror stadig. Trine har altid tænkt, at hun gerne ville have tre børn. Tim synes, de skal begynde med to af slagsen og se, hvordan det går.

Men i januar i år gik Trine til lægen. Hun havde været så træt, så træt gennem hele vinteren. Hun kunne glemme ord, hun kunne glemme, hvad hun var i gang med. I Storms første år var det helt forståeligt. De fleste nybagte mødre kender til koncentrationsbesvær, træthed og generel forvirring. Men da Storm havde sovet igennem i flere måneder, kunne hverken Trine eller hendes læge ignorere symptomerne. Hun kom til en scanning, og resultatet var ikke godt.

Hos sclerosepatienter kan lægerne få en ide om sygdommens status ved at foretage en MR-scanning af patientens hjerne og tælle pletter på hjernen.

– Scanningen viste, at der var 28 nye pletter på hjernen. Det er mange, åbenbart. Lægerne sagde, de havde forventet 3-4 stykker. Jeg blev dybt chokeret. Jeg havde regnet med, at de ville sige, der slet ikke var nogen nye pletter, for jeg havde jo ikke mærket noget fysisk udover trætheden. Men da de så sagde, at der havde været høj aktivitet, og at vi var nødt til at tage fat i det nu, blev jeg helt stille. Og det plejer jeg ikke at blive.

LÆS OGSÅ: Efter jeg er blevet mor, ånder frygten for døden mig i nakken

Tim plejer at tage med Trine til kontrollerne, men hun havde sagt til ham, at det ikke var nødvendigt denne gang. Det var jo bare for en ekstra scanning for en sikkerheds skyld. Og ikke noget at bekymre sig om.

– Lige der ville jeg ønske, jeg havde sagt, at han gerne måtte tage med. Det var voldsomt. Det var faktisk endnu voldsommere end dengang, jeg fik at vide, at jeg havde sclerose. Jeg tror, det er fordi, jeg dengang ikke rigtig mærkede noget til det. Nu skulle jeg pludselig forholde mig til, at jeg var så træt og huskede dårligere, og at det går ikke væk igen. Det er noget, jeg er nødt til at affinde mig med. Det var mere at tage ind end første gang. Jeg var måske jubeloptimist første gang.

Enebarn er også en mulighed

Drømmen om tre børn er taget op til genovervejelse. Det samme er parrets kompromis om to.

– Det var først på det tidspunkt, at jeg stoppede op og tænkte: Hold da op, skal Storm være enebarn? Min første tanke var, at vi skulle skynde os at få de børn, vi skal have. Tim måtte mane mig til besindighed. 

Sammen med lægerne besluttede Trine at prøve en ny type medicin. Og med det kom anbefalingen om at give den nye behandling mindst et halvt år, før en ny graviditet bliver aktuel. Så i mellemtiden forsøger Trine at forholde sig roligt til spørgsmålet om – eller rettere hvornår – drømmen om et barn mere kan gå i opfyldelse. For egentlig ved parret godt, hvad de vil, og det er, at Storm skal være storebror en dag. Men tankerne kører.

LÆS OGSÅ: Test: Hvor mange børn skal du have?

– Hvis sygdommen nu fortsætter med at blive så meget værre hele tiden, vil jeg så kunne være det, jeg gerne vil være, for endnu et barn? Storm hænger jo på mig, han kan ikke rigtig løbe fra sin skæbne. Men har jeg overskud til to? Det er hårdt arbejde.

Trines mand er en enorm hjælp. Han er selvstændig filmproducent og har en virksomhed med en kammerat.

– Jeg er heldig, at Tim er så meget på. Når han kommer hjem om eftermiddagen, laver han mad, og om aftenen sidder han og svarer mails. Nogle gange tænker jeg, at Tim tager hjem fra arbejde hele tiden, enten for at passe Storm, når han bliver syg, eller for at passe mig, når jeg er syg. Men han siger, det fungerer fint.

Lam fra halsen og ned

Sclerose er ikke en sygdom, man dør af. Nogle kan blive meget svage, og de kan dø af noget så simpelt som en lungebetændelse, men gennemsnitslevealderen for folk med sclerose er den samme som for mennesker uden sygdommen. 

Derfor fylder tanker om en tidlig død ikke meget mere hos Trine og Tim, end den gør hos andre forældre. Trines alvorlige sygdom har dog fået dem til at indse, at de begge er dødelige, og at livet er uforudsigeligt.

– Vi har skrevet et børnetestamente, hvor vi har taget stilling til, hvem der skal have forældremyndigheden, hvis der skulle ske os begge noget. 

Invaliditet og livskvalitet er i stedet det, Trine er mest optaget af.

LÆS OGSÅ: Et børnetestamente sikrer dit barns fremtid

– Hvad nu, hvis jeg bliver lam fra halsen og ned? Hvordan vil det være, hvis jeg slet ikke kan noget? Hvad nu hvis jeg ikke kan være mor for mine børn? Det bekymrer mig.

Trines egen mor led af den kroniske smertesygdom fibromyalgi, som betød, at hun var næsten invalid. Så Trine ved udmærket, hvad det vil sige, at man ikke kan alt det med sine børn, som man gerne ville. Men hun ved også, hvordan man kan sørge for at give sine børn det, man magter, og at det i virkeligheden er det, der betyder mest for børnene. Kærligheden og samværet.

Uvished og positive tanker

Sclerose kan være arveligt. I nogle familier findes der mange tilfælde af sygdommen, mens den i andre kun viser sig ved et enkelt familiemedlem. Men det er ikke noget, man kan teste for. Man ved bare, at det oftere rammer kvinder end mænd, og som regel stilles diagnosen i 20-40-årsalderen. Om Trines sclerose har noget med morens sygdom at gøre, ved hverken hun eller lægerne. 

Men Storms fremtid kan Trine godt ligge og tænke over om natten.

– Jeg tænker selvfølgelig på, om Storm kan have arvet sygdommen. Men for det første er der ikke andre i min familie, der har haft sclerose, og for det andet er Storm jo en dreng, og der er risikoen endnu mindre. Men det kan jo være, jeg får en pige næste gang, siger Trine og trækker på skuldrene.

– Det er nok meget godt, man ikke kan teste for sygdommen. Hvis det kommer, så kommer det. Man må bare prøve at lade være med at tænke for meget over det, for så bliver man vanvittig.

LÆS OGSÅ: Kommunikation: Tal med dit barn – også om døden

LÆS OGSÅ: “Vi har været så tæt på at miste ham”

LÆS OGSÅ: “Jeg mistede en del af min barndom, da jeg mistede min mor

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Kolik: ”Det værste var faktisk ikke, at han skreg. Det var visheden om, at det gjorde så ondt på ham”

31-årige Anne-Mette fik et kolikbarn, da hun i forvejen havde en lille pige på to år. Det var en mareridtsagtig periode i hendes liv.

Skrevet af Amalie Nebelong
15. september 2015

Faktaboks

Anne-Mette Jessen Jakobsen er 31 år og toldassistent. Hun bor uden for Esbjerg med sin mand og to børn på 3,5 år og 1,5 år.

– Min datter var den nemmeste baby, siger 31-årige Anne-Mette Jessen Jakobsen og husker tilbage på den lykkelig tid i hendes liv, da hun var på barsel med sit ønskebarn nummer ét: En fin lille pige.

Da Anne-Mette efter to år blev gravid igen med en dreng, glædede hun og hendes mand sig enormt til familieforøgelse og endnu en barsel, hvor der skulle nusses om datteren, og alt skulle være rosenrødt, ligesom det havde været under barsel nummer et.

LÆS OGSÅ: Velkommen på barsel – dit nye fuldtidsjob

Men det skulle vise sig at være en naiv forestilling, som skulle forblive en drøm.

– Min søn var meget urolig i dagene efter fødslen, og da der var gået en uge, kunne min mand og jeg godt fornemme, at det ikke var helt normalt, siger Anne-Mette.

Fortrængt hvor slemt det virkelig var

Anne-Mette og hendes mand havde ikke skænket kolik en tanke, for det var ikke noget, de tidligere havde oplevet i nogen af deres familier. De tog deres nyfødte søn med til lægen, som hurtigt konkluderede, at det var forstoppelse. Så i en rum periode derefter, gik parret ud fra, at det ”bare var forstoppelse”. Men i så fald var det en meget slem forstoppelse, for sønnen græd og græd og græd.

Når Anne-Mette fortæller, hvordan hendes søn ”kun” græd i tre timer om natten, fornemmes det hurtigt, at tre timer i hendes optik ikke er slemt, selvom det vil få de fleste nybagte mødre til at blegne. Tanken om en grædende baby i tre timer hver nat? Pyha.

LÆS OGSÅ: Forstoppelse: Det skal din baby (ikke) spise

Men for Anne-Mettes lille familie var det kun begyndelsen. Sønnens gråd blev gradvist værre og værre.

– I virkeligheden har jeg nok fortrængt, hvor slemt det virkelig var, for ellers ville jeg aldrig være i nærheden af at skulle have flere børn. Men jeg kan huske, at når jeg hentede min datter, så var vi død og pine nødt til at være hjemme kl. 16, for dér startede gråden, siger Anne-Mette.

Gråden startede på minuttet. Hver dag. Så Anne-Mette var stort set ikke uden for en dør efter klokken fire. Og det var den toårige datter heller ikke, for Anne-Mettes mand kom først hjem fra arbejde kl. 17:30.  

– Det var et mareridt. I halvanden time gik jeg rundt med min datter på to år i den ene hånd og en skrigende baby på underarmen, siger Anne-Mette.

Alene med skrigende baby og toårig

Det var ikke kun lillebror, der græd meget i den periode. Det gjorde storesøster og Anne-Mette også. Anne-Mette i afmagt over ikke at kunne gøre noget, og storesøster fordi, hun syntes, det var så synd for lillebror. Selvom hun kun var to år, oplevede hun det hele med Anne-Mette og hendes mand, for gråden startede først, når hun var kommet hjem fra dagplejen.

– Det værste var faktisk ikke, at han skreg. Det var visheden om, at det gjorde så ondt på ham. Det var skrig af smerte, siger Anne-Mette, der havde en fast iboende følelse af afmagt, for hun kunne se på sin søn, at han havde sindssygt ondt, men uanset hvad hun gjorde, ville smerten ikke gå væk.

LÆS OGSÅ: Test om din baby har kolik

Anne-Mette var heller ikke i stand til at trøste sin ulykkelige datter, da hun ikke kunne lægge sin grædende baby fra sig. Det var først, når hendes mand kom hjem, at hun kunne kaste lillebror i armene på ham og slippe ud i den friske luft i haven med datteren for en stund.

– Og så skulle jeg have en cigaret. Jeg tror aldrig, at jeg i mit liv har røget så meget, som jeg gjorde i den periode. Og jeg var ellers stoppet, siger Anne-Mette.

I dén periode udviklede aftenerne og nætterne sig til at være sande mareridt.

I mange uger græd sønnen fra det faste tidspunkt om eftermiddagen klokken fire til to-tre om natten. Uafbrudt. Det var utænkeligt at få ham puttet, så i de måneder sov Anne-Mette i stuen med ham, så datteren og manden kunne få deres nattesøvn. Og plejen og omsorgen for datteren stod Anne-Mettes mand for. Han lavede maden, puttede hende, gav hende bad og fik hende op om morgenen.

LÆS OGSÅ: Kolik: Albert græd ti timer i døgnet

Så når Anne-Mettes mand gik i seng ved halv ti-tiden om aftenen, gik Anne-Mette rundt mutters alene med en skrigende baby på armen i mange timer. I mange uger sov Anne-Mette kun fire timer i døgnet, for når sønnen sov om dagen, var der oprydning, planlægning og resten af familien at tage sig af.

Jordens dårligste mor

Hun husker tilbage på tiden med stort vemod. Det var en tid i hendes liv, hvor hun følte sig utilstrækkelig på alle måder og på alle planer.

– Jeg følte mig som den største falliterklæring og som jordens dårligste mor. Det var en grim følelse ikke at kunne hjælpe den lille, men samtidig se, hvor meget den store savnede min kontakt – savnede sin mor. Og hun var jo kun to år, så det var svært for hende at forstå, hvad der foregik, siger hun.

Det var en fuldkommen vanvittig periode i den lille families liv.

LÆS OGSÅ: Hjælp, har mit barn kolik?

Når ens baby tydeligvis har frygteligt ondt, forsøger man som forældre at gøre alt, hvad man kan, for at finde noget, der kan hjælpe. Men når intet hjælper, og gråden er non stop, må man næsten nå et punkt, hvor man opgiver at forsøge at finde et hjælpemiddel og må indse, at alt er nyttesløst. Sådan var det i hvert fald for Anne-Mette.

– Vi prøvede alle lægemidler til at starte med, fordi det var jo forstoppelse og det ene og det andet. Vi prøvede alle afføringsmidler, remedier mod luft i maven og hundrede forskellige typer modermælkserstatning. Vi havde ham også til zoneterapi, kiropraktor og læge konstant, siger Anne-Mette.

De endte med at få en indlæggelse, fordi deres læge ville være sikker på, at det nu også bare var kolik. Efter, de havde været indlagt i tre døgn, kom konklusionen så: Sønnen skulle have afføringsmiddel, og det var “bare” kolik.

– Det hjalp ingenting at give ham noget for tarmene, selvom lægerne havde sagt, at kolik var lig med, at der var noget galt med tarmene. Så til sidst tog vi selv beslutningen om, at han ikke skulle have mere afføringsmiddel, fordi det var for hårdt ved ham, siger Anne-Mette.

LÆS OGSÅ: Lær at rumme babys gråd

Intet ved denne barsel var, som Anne-Mette havde forventet. Hun var glad for sin baby, men samtidig var hun dybt ulykkelig og stod midt i en krise, hun ikke i sin vildeste fantasi kunne have forudset. Hun kunne ikke føle nogen glæde ved at have fået et barn.

– Det var så hårdt mentalt. Jeg tænkte mange gange, at det ikke kunne passe, at mit barn skulle være sådant. Det er sådan noget, der sker for naboen. Vi havde jo et sundt og rask barn i forvejen, så hvorfor skulle vi lige pludselig have det her? Det var jo ikke det, jeg havde bestilt. Når han endelig faldt i søvn om natten, og jeg kiggede på ham, tænkte jeg: “Dét her er mit barn: sødeligt sovende. Skrigemonstret, der var der for en time siden, kan ikke have været mit barn”. Kærligheden til min søn kom først for alvor senere, siger Anne-Mette.

Menneskelige behov sat på pause

Anne-Mette måtte lægge sig selv på hylden i de måneder. De helt basale menneskelige behov blev sat på pause. Men det hårdeste var ikke kolikken i sig selv, for den fandt Anne-Mette hurtigt ud af, hun ikke kunne gøre noget ved. Det hårdeste var noget andet.

– Jeg kunne ikke være der for min datter. Min datter havde intet nærvær med mig i de måneder, og det var en udfordring at opbygge forholdet til hende efterfølgende. Hun reagerede ved, at jeg ikke måtte gå nogen steder hen – jeg kunne ikke en gang gå på toilettet. Hun havde et ekstremt behov for at vide, at jeg var der for hende.

Anne-Mette og hendes mands parforhold blev sat fuldstændigt på pause. De boede under samme tag, og det var det. Der var intet nærvær. Ikke engang kys.

LÆS OGSÅ: Parforhold: Sådan overlever I det første år med barn

– Vi tænkte slet ikke på det, for alt var ren overlevelse, hvor det handlede om at have alt klar, så der ikke var så meget, der skulle ordnes, når han begyndte at skrige. Dét og så at vise vores datter, at vi stadig elskede hende. Mentalt var vi på overarbejde. Som par skulle vi lære at være mand og kone igen bagefter. Det var rigtig svært, husker Anne-Mette.

I dag er Anne-Mettes søn halvandet år, og hendes datter er tre et halvt. Kolikken forsvandt som dug for solen, da sønnen var tre måneder og seks dage gammel. Anne-Mette husker det tydeligt:

– Jeg kan huske, at jeg tænkte: hvorfor skriger han ikke? Der er noget galt. Vores vanvittige liv med kolikken var blevet normalen.

Anne-Mette vil råde andre kolikbarnsforældre til at støtte hinanden, så meget de overhovedet kan.

– For det vil være den hårdeste periode, I overhovedet kan forestille jer. Hvis I har behov for at græde, så gør det. Det er en stor lettelse at få lov til at komme ud med sin frustration. Det er også vigtigt at lytte til sit eget instinkt som forælder – for det er bedre end lægernes.

LÆS OGSÅ: 8 gode råd mod kolik

LÆS OGSÅ: 24 råd om din babys gråd

LÆS OGSÅ: Gråd: Derfor vil baby bæres i dine arme

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Eksperterne om fremtidens forældre: Vi vil kræve retten til at være sammen med vores børn tilbage

Spænder velfærdssamfundet ben for vores gode intentioner som forældre?

Skrevet af Amalie Nebelong
24. august 2015

Forældrerollen har gennemgået lidt af en forvandling de seneste halvtreds år. Den er gået fra devisen om, at børn skal indrette sig under forældrenes autoritet og ”gøre, hvad der bliver sagt”, til 60’erne og 70’ernes forældre, der gav børnene helt frie tøjler til at udfolde sig, som det passede dem. I dag ved forældre mere end nogensinde, hvad det vil sige at være en god forælder, hvilket endda har resulteret i de overbeskyttende ”curlingforældre”, der har været hyppigt oppe at vende i medierne de seneste år.

LÆS OGSÅ: Curling: Hjælper du dit barn med ALT?

Men hvor står fremtidens forældre? Hvad vil vi lægge vægt på, og hvordan vil vi være over for vores børn? 

Ifølge sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal, er det vigtigt at slå fast, at nogle ting ved forældreskabet aldrig vil ændre sig. Nogle ting er givet, når man er et menneske. F.eks. det at en forælder elsker sit barn.

– Noget af det, jeg synes, der fylder rigtig meget, når jeg kigger på forældres udvikling inden for de seneste ti år, er, at mange moderne forældre er meget usikre. Der er en stor usikkerhed omkring, hvad det vil sige at være forældre. Der går ikke en dag uden, der er nogen, der skriver en kronik omkring, hvordan man skal være forældre, og det handler om, at der ikke kun er én måde at være forældre på, og at det er noget, rigtig mange har en mening om. For det er super vigtigt at være en god forælder, for hvis man ikke gør det godt nok, giver man sit barn nogle dårligere odds på hånden. Hvor mange mennesker må ikke som voksne erkende, at grunden til, at de ikke har bedre muligheder og en bedre fremtid i sigte, er, at deres forældre ikke var gode ved dem? Mit mål er ikke at underkende forældreskabet, men at slå et slag for, at det at være forældre faktisk er en utrolig vigtig opgave, siger Birthe Linddal.

LÆS OGSÅ: “Aura skal omfavnes, ikke hærdes”

Børnepsykolog John Aasted Halse mener, at fænomenet med at være overbeskyttende, som man kritiserer forældre allermest for i dag, vil blive dæmpet, men at de gode ting såsom anerkendelse og inkluderende kommunikation med sit barn vil blive fastholdt.

– Det har været på vej et stykke tid, men vi er ved at få en højere grad af forældreansvarlighed. For eksempel med hensyn til opdragelse er der flere forældre, der udtrykker en større forståelse for, at vi skal være autoriteter i forhold til vores børn. Flere og flere ryster på hovedet af fænomenet med at nurse børn for meget og stadig følge dem i skole, når de er syv år. Jeg ser et forældreskab på vej med en større ansvarlighed og handlekraft, vedrørende hvad der er godt for ens børn. De fleste forældre ved også meget om forældreskabet i dag, da der er så meget viden tilgængeligt i form af magasiner, avisartikler og så videre. Det udfordrende har været at omsætte denne viden til et handlingsmønster, siger John Aasted Halse.

Den store udfordring er de højtuddannede mødre

Birthe Linddal mener, at usikkerheden stadig vil præge fremtidens forældre, ligesom den gør det nu. Og det er lidt ærgerligt, for i bund og grund er det måske slet ikke så svært at være gode forældre, hvis man lytter til sin intuition, der fortæller os, hvad der skal til.

– For nogle år siden holdt jeg et foredrag for en masse sundhedsplejersker, og der mødte jeg en kvinde, som havde været sundhedsplejerske i 30 år, og hun sagde, at der, hvor hun så en stor udfordring, var især med de højtuddannede mødre. Hun oplevede, hvordan de simpelthen havde lagt intuitionen på hylden til fordel for bøgerne. Og det er her, usikkerheden kommer ind. For hvis man alene kaster sig ud i bøgernes teorier, er der mange forskellige retninger, og de skaber en usikkerhed hos kvinderne, siger Birthe Linddal.

LÆS OGSÅ: ‘Børns største udfordring i dag er deres mødre’

Når Birthe Linddal fremhæver kvinderne, er det ikke, fordi mændene kan kendes helt fri, men det er oftest kvinderne, der har en tendens til at hænge deres identitet op på forældreskabet.

– Usikkerheden kommer til udtryk omkring, ”hvad er det for et barn, jeg har”, og ”hvordan er det positioneret i verden; hvad skal det gå til, hvordan skal vi holde børnefødselsdag, hvad skal det spise, hvad tænker andre forældre, og gør jeg det overhovedet godt nok”. Jeg tror, det er en konsekvens af det moderne samfund, hvor der ikke er faste roller, og hvor rigtigt og forkert ikke er givet på forhånd, men er noget man skal tillære sig på baggrund af værdier, siger Birthe Linddal.

Systemet skal ikke overtage vores børn

Hun ser fremtidens forældre som fortsat præget af en stor usikkerhed omkring, hvordan man skal være en god forælder. Men til gengæld ser hun også nogle mere handlekraftige forældre, der tager sagen i egen hånd og kræver mere samvær med deres børn.

– Jeg ser et opgør med de seneste 30 års afmontering af forældreskabet – hvor en større og større del af ansvaret er blevet pålagt velfærdsstaten – hvor jeg tror, vi de næste ti år vil se forældre kæmpe for retten til at få forældreskabet tilbage. De vil have mere tid til deres børn. Når vi ser hele debatten omkring heldagsskolen, kan vi se, at mange synes, at det er synd for børnene, der nu skal være i skole i stedet for at være sammen med forældrene eller lege. Jeg ser flere og flere, der råber op omkring, at systemet ikke skal overtage vores børn, siger Birthe Linddal.

LÆS OGSÅ: Mødre på Facebook: Vi vil have mere tid med vores børn

Hun henviser til bogen ’Er der nogen hjemme’ af Elisabeth Serner, der udkom for nogle år siden, og som netop omhandler denne her tendens med, at flere og flere kvinder vælger at gå hjemme med deres børn, mens de er små. Kvinderne vil selv dyrke moderskabet i stedet for at dyrke karrieren og overlade deres baby til en institution.

– Jeg tror, fremtiden byder på, at flere forældre vil tage forældreskabet på sig i højere grad. Men jeg tror også, at flere vil imødegå forældreskabet med en professionalisme, ligesom de vil imødegå en slankekur, en ironman eller en lederpost. Nogen vil selvfølgelig stadig gøre det på intuition, men flere vil sætte sig ind i forældreskabet som en disciplin og være mere realistiske omkring, at man måske ikke skal køre to fuldtidskarrierer samtidig med, at man har børn. Men det vigtige er, at flere for alvor vil tage forældreskabet på sig, siger Birthe Linddal.

LÆS OGSÅ: Hjemmegående mor: “Vi har valgt vuggestuen fra”

Ligeværdige, men ikke ligestillede

Med hensyn til det opdragelsesmæssige mener John Aasted Halse, at man kan sige mange dårlige ting om den måde, der blev opdraget på i 70’erne. Men den generation har alligevel givet forældrene nogle vigtige elementer med på vejen, som også vil præge fremtidens forældre.

– Det var 70’ernes forældre, der gav børnene medbestemmelse gennem en fri opdragelse. De gjorde oprør mod den opdragelse, der har gjort sig gældende i århundreder, hvor man gjorde det modsatte. Nu befinder vi os på en tredje vej med forståelsen af, at vi skal anerkende børn, ikke skælde dem ud og ikke slå dem, men lytte til, hvad de siger. Vi skal være ligeværdige, men ikke ligestillede. Mit bud er, at forældre går endnu mere i dén retning i fremtiden. Vi vender ikke tilbage til øretæverne, siger John Aasted Halse.

LÆS OGSÅ: Drop skældud – det hjælper ikke

Men hvad med karriereforældrene, der de seneste år har eftersøgt endnu længere åbningstider i institutionerne, så de kan arbejde endnu mere og tjene endnu flere penge?

– Der er stadig nogle forældre, der råber op omkring, hvorfor institutionerne ikke har åben til klokken 20, når vi nu skal arbejde så længe, men det er der faktisk ikke ret mange, der ønsker, når det kommer til stykket. Man kan selvfølgelig ikke sige noget som helst helt generelt, for der vil altid være forældre, der er ligeglade med deres børn eller bare ikke magter forældreskabet, men når vi taler brede tendenser, så tror jeg, at forældre i fremtiden vil gå til forældreskabet med en langt større ildhu, og ikke fordi deres børn skal være små konkurrencedygtige individer, men fordi forældre har brug for at føle, at de har et nærvær med deres børn og er en del af livet med dem. Et familieliv uden stress og jag gør ofte folk meget lykkelige, siger Birthe Linddal.

Det materielle træder i baggrunden

Birthe Linddal henviser til undersøgelser, der peger på, at den generation, der er i midten af 20’erne nu, går rigtig meget op i nærværet med familie og venner, hvor det materielle træder mere i baggrunden.

– De vil hellere bo i en toværelses end at flytte ud i en stor villa med to carporte, hvis bare de er sammen med dem, de holder af. Så jeg ser et større fokus på fællesskabet frem for at tjene penge. Jeg har en datter på fire år, og jeg kan se særligt blandt de yngre forældre , at de går ned i tid på arbejdet og vil have tid med deres børn, siger Birthe Linddal.

LÆS OGSÅ: Giv dit barn mere nærvær

John Aasted Halse er enig med Birthe Linddal i forældrenes gode intentioner og store viden omkring, hvad der skal til for at gør det bedste for ens børn. Men der er et ”men”.

– Det eneste, der står i vejen for forældrenes gode intentioner, er den samfundsmæssige konjunktur. For alt det, vi taler om her vedrørende det gode forældreskab, forudsætter, at man har en rimelig tid sammen med sine børn, for at man kan føre de gode intentioner ud i livet. Og dér kan forældreskabet godt blive halet indenom i sine gode intentioner, for vi har slet ikke tid til at være de gode forældre, når vi arbejder så meget, som vi gør i dag, og børnene skal være længere og længere tid i institution. Det bekymrer mig, at det gode forældreskab bliver sat over styr på grund af det ydre pres, for der er ikke nogen tendenser, der tyder på, at forældre med hjemmeboende børn arbejder mindre i dag, end de gjorde tidligere, slutter John Aasted Halse.

LÆS OGSÅ: Karen-Helene Hjorth: “Stol på, at du ved bedst”

LÆS OGSÅ: 9 ting jeg vil huske, når jeg selv skal være mor

LÆS OGSÅ: Opdragelse: En god mor tør sige NEJ

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Alenemor til et donorbarn: ”Det hårdeste er ensomheden”

At skulle have en fremmed mands sæd op i sig? Det virkede overraskende væmmeligt på Nadia.

Fortalt til Amalie Nebelong
13. august 2015

Da jeg var 24 år, fik jeg at vide, at jeg nok ikke kunne få børn.

Jeg havde en kæreste på daværende tidspunkt, som ikke ville have børn lige nu. Det fyldte ikke så meget lige på tidspunktet, men det gjorde det efter et år. Jeg ville inderligt gerne i gang med at lave børn, for jeg vidste ikke, hvor længe det ville tage, eller hvor meget hjælp jeg ville få brug for. Så vores forhold gik i stykker.

LÆS OGSÅ: Gravid med ukendt donor: “Det er et kærlighedsbarn”

Da jeg blev 27 år, begyndte jeg at lege med tanken om at få et donorbarn, hvis manden ikke dukkede op. Jeg kan ikke huske, hvorfor jeg blev opmærksom på dén mulighed. Men da jeg efter et par år stadig ikke havde fundet en mand, begyndte jeg at tænke mere alvorligt over det. Jeg lavede en aftale med mig selv om, at hvis jeg stadig ikke havde fundet en mand, når jeg blev 30, ville jeg have et barn alene.

Da jeg så blev 30, ville jeg alligevel lige se, om jeg ikke snart mødte én. For jeg ville meget gerne familielivet. Lige siden, jeg har været barn, har jeg vidst, at jeg ville være mor.

Men så skete der noget, der satte skred i tingene.

Det var lidt ulækkert

I forbindelse med min menstruation begyndte jeg at få nogle alvorlige smerteanfald, som gjorde, at jeg et par gange måtte til observation på skadestuen. Lægerne fandt ud af, at jeg havde en stor syste i æggestokken, som havde udvidet den. Jeg gik i panik, for én ting var at få at vide, at jeg muligvis ikke kunne få børn. En anden ting var helt at få fjernet æggestokken, som jeg dog fik lov at beholde.

Operationen gik fint, og lægerne sagde, at det ikke så ud som om, der ville være hindringer for, at jeg skulle kunne blive gravid. Dén melding fik mig til at skride til handling. Og jeg kontaktede en fertilitetsklinik i Århus.

LÆS OGSÅ: Kend din fertilitetsbehandling

Da jeg første gang sad med listen over sæddonorer i hånden, havde jeg meget svært ved at forholde mig til det. Jeg syntes faktisk, at det var lidt ulækkert, at jeg skulle have en fremmed mands sæd ind i mig. Så der gik et par måneder.

Jeg vidste på forhånd, at jeg ville have en åben donor, så min søn, Sylvester, der i dag er knap tre år, vil have muligheden for, når han bliver 18 år, at opsøge sin donorfar. Det valg, synes jeg, at han skal have.

Hvilken mand ville jeg selv vælge

Da jeg tog donorlisten frem igen senere, efter at have vænnet mig mere til tanken, kiggede jeg i første omgang på donorernes profession: Hvilken mand ville jeg selv vælge, og hvilke typer har jeg tidligere været sammen med? For en stund var jeg også ude i at vælge en mørk donor, fordi mulatbørn er så smukke, men jeg endte med at gå efter mørkt hår og grønne øjne, ligesom jeg selv har, så mit barn trods alt vil kunne spejle sig i mig, når der nu ikke kommer til at være nogen far.

Efter jeg havde valgt min donor, var jeg klar til at blive insemineret. Først efter et halvt år og fire forsøg blev jeg gravid. Jeg aborterede i andet forsøg.

Det tog et halvt år, men føltes som ti år.

LÆS OGSÅ: ”Prisen for kunstig befrugtning er urimelig”

Jeg syntes, det var fantastisk at være gravid. Selvfølgelig kunne jeg godt føle et lille stik i hjertet, når jeg så andre gravide med deres mænd, der nussede maven, kyssede panden og synes, at deres gravide kærester var de smukkeste i verden. Men rent praktisk, var det ikke et problem. Det var det følelsesmæssige, jeg savnede. Men det fyldte ikke så meget, da jeg var så glad for min voksende mave og tanken om mit kommende barn.

Min omgangskreds støttede mig også og vidste, at beslutningen, jeg havde taget, var min og ikke oppe til diskussion. Det at få et barn – om man er én eller to om det – er en meget følsom ting. Og jeg har ikke oplevet noget modstand. Alle glædede sig på mine vegne, da de vidste, at det var min store drøm, der nu ville gå i opfyldelse.

Veer i tre døgn

Min søster var der, da jeg fik veer. Det havde hele tiden været meningen, at hun skulle med til fødslen, men det endte med, at min mor også var med. Jeg havde veer i tre døgn, og det hele mundede ud i et kejsersnit, så min søster var den første, der holdt min lille søn.

Jeg havde aftalt med min mor på forhånd, at hun skulle være der de første 14 dage efter fødslen, ligesom hvis der havde været en far. Vi nåede dog ikke at være hjemme særlig længe, før vi blev indlagt igen, da lægerne ikke havde fået fjernet alle hinderesterne efter moderkagen, og jeg derfor havde fået en svær betændelse.

Jeg var simpelthen så syg. Og Sylvester blev syg af at blive ammet, fordi jeg havde fået penicilin og smertestillende. Vi var indlagt i fem uger. I starten var min mor der, da jeg ikke selv kunne skifte Sylvester, fordi jeg var så dårlig. Jeg kunne ingenting. Men da jeg senere blev overflyttet til børneafdelingen, var det bare mit nyfødte barn og mig.

LÆS OGSÅ: ”Vi fik børn via donor”

Det var hæsligt, og jeg græd enormt meget. Jeg var så ked af det, for det var jo ikke den måde, det skulle have været på. Han sov meget lidt, og jeg fik slet ikke noget søvn. Jeg havde været forberedt på, at det ville blive hårdt, men ikke at det ville gå galt. Jeg overvejede at ringe til klinikken for at høre, om to års-reklamationsretten også gjorde sig gældende hos dem.

Dengang tænkte jeg en del over, at der er alle gode grunde til, at man skal være to om at få et barn. Uanset om det går galt, eller om det går godt, har man brug for opbakning og hjælp til alle de praktiske ting.

Ensomheden

Efter jeg var kommet mig over den svære start, og hverdagen begyndte, gik det rigtig okay. Men jeg fik meget hjælp fra min mor, som bor i nærheden.

I dag er Sylvester knap tre år. Når jeg ser tilbage på min tid som alenemor, må jeg sige, at det hårdeste er ensomheden. Den havde jeg ikke forventet. Jeg kom jo ud på café osv. om dagen, da jeg var på barsel, men om aftenen – også i dag – når Sylvester sover, så er der ikke andre. Så sidder man dér alene i sofaen. Det har været den største udfordring: Ensomheden der følger med.

Alt det praktiske omkring en baby er ikke udfordrende for mig som alenemor. Det er alligevel ofte kvinden, der går på barsel og dermed ender med at stå for mange af de praktiske ting. Men når ens barn skriger hele dagen, kan man ikke bare lige give det til nogen eller se frem til, at der kommer én hjem om fem minutter og tager over.

LÆS OGSÅ: Ægdonation: Camilla donerede ni æg

Men i sidste ende tror jeg ikke, at det er så meget anderledes at være alene om et barn end at være to. Bortset fra det med, at der ikke er nogen, der kommer hjem, og at man ikke har en livline, som man på godt og ondt kan dele alt med. Jeg kunne da godt bruge en mand til at fortælle mig, at jeg er en sej og god mor, når jeg står helt grådkvalt og fyldt op af den kroniske dårlige samvittighed, der følger med moderskabet.

Altid foretrække at have en mand

Selvfølgelig er der ikke andre end mig, der sidder og kigger på Sylvester hele tiden, men hans bedsteforældre og min søster har været med fra starten af og været der enormt meget. Og så har jeg nogle gode veninder, som giver mig lov til at fortælle om alle de ting, andre normalt ikke gider høre om. Men fordele ved at få et donorbarn tror jeg ikke, der er. Jeg ville altid foretrække at have en mand. En af de eneste fordele er måske, at jeg helt og aldeles selv har kunnet bestemme min søns navn.

Jeg kan se på babybilleder af min søn, at han har nogle træk, som han ikke har fra mig, og jeg tænker meget over det, især nu, hvor Sylvester er så stor, at han godt ved, at der er noget, der hedder “far”. Han ved godt, at han ikke har en far. Det har jeg fortalt ham, og det kan i ny og næ stikke lidt i mit hjerte, men skal ikke overføres til ham. Han er jo ligeglad, og har det godt. Han kender ikke til andet end at være uden en far, og i dag er vi familier på så mange måder. Det vigtigste er, at vores børn føler sig elsket og har det godt. Er valgt til og ikke valgt fra.

Jeg håber, der kommer en mand ind i vores liv, som kan udfylde en faderrolle. Men jeg søger ikke efter en kæreste lige nu. Det er simpelthen for svært at gøre fra sofaen, for netdating er ikke mig pt. Jeg vil hellere finde en i virkeligheden.

Selvom det har været og er rigtig hårdt at være alenemor, så har det været det hele værd. Sylvester er det eneste, jeg nogensinde har været helt sikker på i mit liv.

Nadia Staldgaard er 35 år og arbejder som freelanceillustrator og billedkunstner. Du kan følge hende på Instagram @singlemormeduglethaar2 og på hendes hjemmeside nadiastaldgaard.dk, hvor du bl.a. kan følge hendes finurlige tegneserie og læse om hendes liv som enlig mor til et donorbarn.

LÆS OGSÅ: Mor til donorbarn: Ikke tid til at vente

LÆS OGSÅ: Ufrivillig barnløs: ‘Jeg følte mig ikke som en rigtig kvinde’

LÆS OGSÅ: Sådan føles det at få to børn alene

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.