Sundhed

Flad mave: Mette tester mindful spisning

Mette har testet mindful spisning for at bekæmpe både stress og mor-mave med deller.

Skrevet af Camilla Haldrup, Mette Seimann Simensen, Karen Greve, Louise Holm Rudolf og Louise Mørup Sonne, Vores Børn, juli 2014.

Det gjorde Mette:
Besluttede at spise mindfuldt i en uge, hvilket vil sige: forsøge at gøre måltiderne til sanseoplevelser.

Mindful mor med ømme kæber

Frokost ved computeren uden at ænse hvad jeg spiser og aftensmad med familien afbrudt af gråd over spildt mælk. Der er ikke meget zen over mine måltider som arbejdende mor. Men nu skal mine måltider nydes, skal de! På den mindfulde måde. Det vil sige, at maden skal tygges, og jeg skal forsøge at nyde synet af min tallerken og duften af maden. Kort sagt: være opmærksom med alle sanser.

LÆS OGSÅ: Sund mor: 8 gode råd

Mindful versus kaos

Det begynder egentlig meget godt. Jeg lukker i hvert fald øjnene, da jeg indtager de første skefulde mysli til morgenmad. Jeg tygger laaangsomt. Jeg har spist den samme mysli i årevis og har altid pillet rosinerne fra. Fordi jeg ikke orker at begynde dagen med et rynket og slattent indslag. I dag smager jeg på en rosin, som min nazi-agtige eliminering har overset. Jeg får lyst til at spytte den ud, men giver den en mindful chance.

Imens jeg tygger den bløde, brune ingrediens med stor opmærksomhed, ryger jeg med et klask tilbage til virkeligheden, da min toårige datter stikker mig på kinden med en skefuld havregrød. Hun har lavet klatkager overalt på bordet. Havregrøden slænger sig også op ad hendes ærmer, så nu skal hun have rent tøj på. Argh, den her morgenseance er lige netop gået fra mindful til helt kaotisk.

LÆS OGSÅ: Flad mave: Camilla tester daglige maveøvelser

Nul nærvær

Som ugen skrider frem, bliver det ikke lettere. Jeg glemmer at spise med nærvær, for jeg skal høre, hvad mine kolleger fortæller, og jeg skal tørre mælk op fra bord og gulv derhjemme. Derfor er det svært at lytte til, hvad grønsagerne fortæller mig. Jeg bliver faktisk småirriteret på konceptet. Og så får jeg så ondt i kæberne af al den tyggen.

Da min kæreste midt på ugen spørger, om jeg vil have kage til dessert, orker jeg ikke at tygge mere, så jeg grynter surt ‘nej tak!’. Jeg får dog hurtigt vendt mit dårlige humør til optur, for ingen kage er lig med nul kalorier. Tanken bag mindful spisning er, at du skal nyde maden langsomt og på den måde mærke, når du er mæt. Så ender du nemlig ikke med at kaste en masse unødvendigt indenbords. Og jeg er jo slet ikke sulten.

Den helt store succesoplevelse får jeg, da jeg en dag spiser frokost alene. Jeg ser på min flotte, gule omelet, tygger mig nærværende igennem lidt over halvdelen af den. Så er jeg mæt! Normalt ville jeg spise det hele på den halve tid. Nu levner jeg! Jeg er så mindful, at jeg får lyst til at tale med resten af omeletten. Men den siger ikke en fis.

LÆS OGSÅ: Flad mave: Louise tester elcykel på arbejde

Efter testen

Oh well, jeg er i zen efter en uge i tyggehelvede. Det bliver aldrig rigtig mig, det her, men det er da rart at blive opmærksom på hvor tjept, jeg normalt spiser. Kunne nok godt skære lidt ned på  fødeindtaget der!

Kilde: Mindful spisning – vægttab med nærvær og nydelse af Per Brændgaard og Uffe Damborg, Pretty Ink.

Tilbage til: Redaktionen tester: Flad mor-mave, tak!

debate

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Gå til forum
loading...