• Suttelam Økologisk lam til de helt små. Lammet er i to lag meget blød bomuld med knuder i hjørnerne, der er lige til at sutte eller bide i. Tekstilet tager nemt imod duft, for eksempel fra mor. 199 kr. fra Pure Baby.
 • Luk

  Pindsvin Pindsvin med aktiviteter, der giver mulighed for leg til de mindste med spejl, så baby kan ligge på maven og kigge på sig selv. 229 kr. fra Latitude enfant.
 • Luk

  Kamel med varmepude Kamelen har fyld i uld og en udtagelig pude med spelt. Puden kan opvarmes i ovnen ved 75 grader og lægges tilbage i bamsen. God som puttedyr og varmepude i sengen ved mavepine, eller hvis det er svært at falde i søvn. 479 kr. fra Pure Baby.
 • Luk

  Sort kat Katten her kan sove, se træt ud eller være super frisk. Øjnene er knapper i knaphuller, der kan åbnes eller lukkes. En skøn blød ven i fleece. 299 kr. fra Felifamily.
 • Luk

  Ranglebamse Bamsen kan rystes og suttes på af barnet under et år. 79 kr. fra Latitude enfant.
 • Luk

  Mini Søde bittesmå bamser til dit barn, der kan pynte på værelset eller hænge på tasken. 12 kr. fra Handmadeliving.
 • Luk

  And med ranglelyd En sød and med lange ben og arme, der er nemme at tage fat i. God til børn op til tre år. 99 kr. fra Lirumlarumleg.
 • Luk

  Krammebamse Bamse i forskellige materialer til piger. Arme og ben sidder sammen, så bamsen kan kramme. 179 kr. fra Noa Noa Miniature.
 • Luk

  Klassikeren En klassisk stor og tyk bamse. Bamsen er i meget blød bomuld, der kan vaskes. 629 kr. fra Lirumlarumleg.
 • Luk

  På tur med hesten Når tumling lige har lært at stavre rundt, er hesten her hyggelig at gå tur med. Den kan tages af hjulene, så man også kan putte med den i sengen. God til de et-to-årige. 379 kr. fra Klodsmajor.
 • Luk

  Dj-fugl til de større børn Doug er en skaldet fugl, der arbejder som dj. Han har rejst i både London, Paris og New York. Han tager aldrig sin dragt af, fordi han er flov over at være skaldet. Dit barn kan dog selv tage dragten af ham og mærke hans bløde fleece. Doug bliver solgt med en lille beskrivelse af, hvem han er. 399 kr. fra Astas.
 • Luk

  Gravhund Pølsehunden Max er lavet i blød velour og er tilpas tynd på maven, så en lille hånd let kan bære den. 285 kr. fra Banditten.
 • Luk

  Rockkat En virkelig cool kat, der også virker appellerende til lidt større drenge. 339 kr. fra Banditten.
 • Luk

  Superhelten Krokodille i superheltkostume, der kan klare alt og passer på dig ved sengetid. 299 kr. fra Banditten.
 • Luk

  Mini-mus til små hænder Lille mus, der er perfekt i størrelsen til etårsbarnet. Musen er i forskellige stoffer, som er inspirerende at røre ved. Den bor i en lille æske, der er indrettet som seng. Musen har en lomme på maven til tabte tænder og kan derfor have en funktion helt op i skolealderen. 159 kr. fra Astas.
 • Luk

  Mumier De håndlavede mumier er lavet af designgruppen Idealist. De fås i hvid, grøn og pink. Barnemumien har et påsyet hjerte på. 79 kr. fra Banditten.
 • Luk

  Den hæklede Bamsen her er lige så nuttet som din baby! Og så det lidt hårde materiale godt at bide i, hvi s gummerne klør. Bamse fra Sebra, 22 cm, fås i lyseblå og lilla, 140 kr. på Smartkids.dk
 • Luk

  Den klassiske og nuttede Blød som en babynumse og fri for skadelige stoffer, så din lille mus uden problemer kan kra mme den hver nat. Isbjørn fra Verdensnaturfonden, 22 cm, 170 kr. på Denlillebazar.dk
 • Luk

  Den kloge Vil du hjælpe babys sprog på vej? Fyren her kan både snakke, synge og tælle, når du trykker den. Lære bamse fra Fisher Price, 27 cm, 299 kr. på Legeland.dk

Legetøj

Bamse – dit barns bedste ven

Bamse er tryghed og kærlighed. Bamse er en tålmodig ven, der lytter, når verden er ond. Det er en god ide at vande venskabet mellem baby og bamse.

Rikke Folm Berg, Vores Børn Mini, marts 2012

Faktaboks

Undgå bamser med farlig kemi

INGEN PARFUME

Undgå bamser, der er parfumerede med allergifremkaldende stoffer – især hvis dit barn lider af allergi. Så snus til bamsen, inden du køber.

LUFT UD

Har dit barn en parfumeret bamse, kan du sætte den ud på altanen eller terrassen og lade den dampe af og eventuelt vaske den.

DROP PANGFARVER

Meget farvestrålende bamser kan indeholde azo-farvestoffer, der kan danne kræftfremkaldende stoffer. De kan også fremkalde allergi.

FLAMMEHÆMMERE

Tøjdyr kan være behandlet med bromerede flammehæmmere, der tilsættes for at sikre,

at bamsen ikke let bryder i brand. De mistænkes for at kunne skade fostre, fremkalde kræft, forstyrre hormonbalancen og nedsætte fertiliteten.

Kilde: Claus Jørgensen, Forbrugerrådet.

Du har købt en sød, blød bamse, som du rækker til dit lille barn. Ikke så snart har du givet ham den i hænderne, før han lyksagligt krammer den helt tæt ind til sig. Og du betragter – med glæde og måske også med let undren – dit lille barns øjeblikkeligt vakte kærlighed. Uden at være klar over det har du lige givet dit lille pus – ikke blot en bamse – men en yndlingsbamse!

Tag ikke fejl: For dit barn er yndlingsbamse meget mere end et sødt tøjdyr. Den bliver en bedste ven! Sådan en ven, som dit barn gerne vil være sammen med non stop. En ven, som skal med overalt. En ven, som aldrig svigter. “For dit barn er sådan en ven god at have, når mor eller far ikke lige kan være i nærheden,” siger børnepsykolog Grethe Kragh-Müller.

Hjælp til at klare sig selv

Når børn knytter sig så stærkt til et plysdyr, skyldes det altså, at den kan opfylde et behov for nærhed hos de små.

“Især i situationer, hvor dit barn skal klare sig selv, bruger barnet bamsen til at finde tryghed,” siger Grethe Kragh-Müller.

Det kan for eksempel være, når du har sagt godnat til din lille trold og går ud af værelset. Så er det dejligt for ham at kunne holde om sin bløde bamse i mørket.

LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige bamse

“Dit barn finder nemlig tryghed ved at putte sig ind til noget, som det forbinder med dig, og som måske også dufter af dig.”

Det kan også være, når din tumling sidder alene på bagsædet i sit autosæde. Eller når du har sagt farvel til dit lille pus i vuggestuen. Her kan et kram fra en bamse gøre rigtig godt.

“Når dit barn skal undvære dig, søger det efter noget, der kan hjælpe. En sut eller en yndlingsbamse,” forklarer eksperten.

Bamseven er også træt

“Vi forældre er ofte selv med til at knytte båndet mellem vores barn og yndlingsbamsen,” siger Grethe Kragh-Müller.

Når du for eksempel, fra dit barn er helt spædt, hver aften putter det sammen med den blå kanin med lange ører, er der en god chance for, at dit barn hen ad vejen vil synes, at netop den bamse er særlig vigtigt at have hos sig. Det samme gælder, hvis du under sengelægningen siger ‘prøv at se, bamse er også træt. Nu putter mor bamse her ved siden af dig’. Eller forud for et bleskift spørger ‘skal bamse også have skiftet ble?’.

“Så er du med til at levendegøre yndlingsbamsen for dit barn. Og du må gerne hjælpe barnets forkærlighed for et tøjdyr på vej,” forklarer Grethe Kragh-Müller.

LÆS OGSÅ: Når bedstevennen er usynlig – eller af stof

Det giver nemlig oplevelsen af, at den her bamse er vigtig, og sådan et er en rar ting at have. Med en højt elsket bamse har du noget at give din lille trold, hvis tårerne for eksempel triller efter et snublefald. Eller når dit pus skal passes hos en veninde eller mormor. Men omvendt behøver du altså ikke stå på hovedet for at få din dreng eller pige til at knytte sig en bestemt bamse.

“Det går også helt fint uden, og der er nogle børn, der aldrig får trangen til at have en yndlingsting,” siger børnepsykologen.

Hvis dit barn ikke af sig selv kaster sin kærlighed på en bamse, og du gerne vil hjælpe det på vej, kan du overveje, om der er et eller andet dit lille pus er glad for at lege med.

“For et barn, jeg kendte, var det et par blanke satinshorts, der blev yndlingstingen. Men børn er meget forskellige, så hvis der ikke er noget, der fænger, så pyt,” siger hun.

Bamse skal give glæde – ikke bekymring. Læs videre på næste side

LÆS OGSÅ: Hvordan hjælper jeg mit generte barn?

LÆS OGSÅ: Søvn: Sådan sover dit barn bedst

LÆS OGSÅ: Søvn: 7 trin til et godt putteritual

Vokser fra bamse

Efterhånden som dit barn bliver større og mere selvstændigt, vil yndlingsbamsen betyde mindre. Typisk omkring børnehavealderen. Men der er også masser af små skolebørn, som gerne vil have deres favoritbamse med på lejrskole.

“Det er der ingen grund til at bekymre sig om. Det er helt normalt.”

Det vigtigste er, at bamse giver glæde i dit barns liv. Hvis bamseven begynder at blive en kilde til sorg eller frustration, har dens rolle taget overhånd, påpeger børnepsykologen.

“Hvis dit barn for eksempel er ked af det under hele familiebesøget i Jylland, fordi I glemte at få plysdyret med, så er yndlingsbamsen nok blevet lidt for vigtig.”

Eller hvis dit barn er ked af det hele dagen og har svært ved at lege med de andre børn i vuggestuen eller dagplejen, fordi bamsen ikke lige kom med. Og nej, det er ikke en god løsning at vende bilen rundt på vejen, hvis du opdager, at I har glemt bamse.

“Det skal være mor og far, der giver den vigtigste tryghed i barnets liv,” fastslår Grethe Kragh-Müller.

Så tag hellere dit barn i hånden og trøst det, hvis I en dag har glemt den søde bamse, råder hun.

Giv langsomt slip

Hvis dit barn er blevet overafhængig af sin bamseven, er vejen frem at drosle lidt ned for brugen af den. Stille og roligt.

“Ikke noget med vupti, at tage bamsen fra dit barn, for så tager du dét, som dit barn på sin egen måde har fundet ud af kan give tryghed og sikkerhed.”

Lad blot være med at spørge din trold, om bamse for eksempel skal med til morgenbordet.

Undlad at levendegøre krammedyret med replikker. Ja, prøv i det hele taget at lade krammedyret træde i baggrunden, råder specialisten. “Og tro også selv på, at dit barn kan klare sig uden stofdyret,” tilføjer hun.

Hvis din honey bonny er blevet overafhængig af sin krammebamse, er det en god ide at kigge på, om det kan være bagvedliggende årsager.

“Du kan for eksempel overveje, om det omsiggribende behov for bamse er et tegn på, at dit barn for tiden har brug for ekstra omsorg og tryghed.”

Måske møder dit barn for store krav hjemme eller ude? Er der er en yndlingspædagog, der er væk fra institutionen for tiden? Er der kommet mindre søskende til?

“Børn er jo udsat for de samme gode og dårlige tildragelser som os andre. Prøv derfor at hjælpe så godt du kan, og trøst dig med, at dit barn nok skal vokse fra bamse i takt med, at det vokser op,” siger Grethe Kragh-Müller.

debate

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

loading...