Fra at være beskyttet og tryg i vuggestuen bliver dit barn pludselig en af de store i børnehaven. Foto: Nimastock

Børnehavebarnets udfordringer

3 klassiske udfordringer i børnehaven

Vi har talt med tre mødre om deres (børns) udfordringer i børnehaven.

Rikke Dinnetz
31. august 2011

I børnehaven står dit barn over for en masse udfordringer, som kan være svære at komme igennem for både dig og dit barn. Pludselig skal hun kunne alt selv: Finde bedstevenner, tage tøj af og på og klare sig selv, når hun går i stå med en leg. Som mor har du måske ikke en knivskarp fornemmelse af, hvordan dit pus egentlig har det i dagtimerne. 

Læs om de tre udfordringer med legekammerater, børnehaveskift og kommunikation i artiklerne herunder.

alt
Legekammerater: “Øv, bøv du må ikke være med!”

alt
Børnehaveskift eller ej: “Jeg vil ikke ud i lorte-lorte-skoven!”

alt
Kommunikation med pædagogerne: “Jeg anede ikke, hvordan Jonas havde det”

LÆS OGSÅ: 10 ting dit barn lærer af at gå i børnehave

LÆS OGSÅ: Få en god start i børnehave

LÆS OGSÅ: Sådan kritiserer du bedst børnehaven

 

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

forstehjalp

Førstehjælp til de mindste

Små pilfingre lever ofte livet farligt. Men hvad gør du, hvis dit barn falder med hovedet forrest ind i sofabordet, får en brødskorpe galt i halsen eller sætter en buttet hånd på kogepladen? Læs med her, og bliv klædt på til, hvad du skal gøre, hvis dit barn kommer til skade.

Skrevet af Malene Lundahl
29. september 2015

 Dit hjem burde være det sikreste sted af alle, men nej. Faktisk må flere end 39.000 børn i alderen nul-seks år hvert år en tur på skadestuen på grund af skader, der sker i og omkring hjemmet.

“Heldigvis kan du selv gøre meget for at forebygge alt fra faldskader til klemte babyfingre,” siger førstehjælps- og livredningsinstruktør Ken Andersen.

LÆS OGSÅ: Kan du redde dit barn?

Han er indehaver af Livredningskurser.dk og underviser blandt andet mødregrupper i førstehjælp til hjemmets mindste og giver gode råd om, hvordan du indretter hjemmet farefrit for små, nysgerrige sjæle. Derudover er han skribent på Facebooksiden “Førstehjælp til babyer og børn”, hvor man også kan hente gode råd om førstehjælp.

Lav et sikkerhedstjek

Så snart dit barn kan gå, skal verden udforskes, og risikoen for ulykker vokser, for der er rigtig mange steder i hjemmet, der ikke harmonerer med små pilfingre. Ifølge Ken Andersen kan du dog selv lave et godt stykke forebyggende arbejde. Ken Andersen anbefaler blandt andet, at du foretager et grundigt sikkerhedstjek med ‘børnebrillerne’ på.

Gå hjemmet igennem, og sørg blandt andet for at sætte børnesikringer på skuffer, vinduer, trapper og stikkontakter, lægge knive og sakse i skuffer og gemme rengøringsmidler og medicin væk fra børnehøjde. Brug i det hele taget din sunde fornuft. Du ved, hvad dit barn er i stand til, og kender de ‘farlige’ steder i hjemmet, der kan tiltrække dit barns opmærksomhed.

Hvis du vil være rigtig godt rustet, kan du også følge et af de mange førstehjælpskurser, som findes over hele landet. Heldigvis er det et fåtal af ulykker i hverdagen, der kræver professionel hjælp. De fleste af dem er som oftest nogle, du selv kan klare, og i guiden på de næste sider kan du læse, hvordan du takler nogle af de skader og ulykker, dit barn kan komme ud for.

Guide til førstehjælp

Faldulykker
Alle børn falder og slår sig – igen og igen. De fleste gange sker der ikke mere, end at lidt trøst og et plaster er nok til at kompensere for forskrækkelsen og småskrammerne.

Forstuvning: Den lille fod hæver op og kan blive blårød. Hold den i ro, og læg en ispose i et viskestykke på (eller en pose frosne ærter) i 10 minutter af gangen for hver time. Forsvinder hævelsen ikke i løbet af nogle dage, og kan barnet ikke bruge foden normalt, bør I gå til lægen for at få foden undersøgt for brud.

Brækket fod: Kan i nogle tilfælde ses som et unormalt ‘knæk’ på foden. Hold foden i ro, og støt forsigtigt op med for eksempel et tæppe. Er det et åbent brud, skal du forsigtigt lægge en steril forbinding over (ikke rundt om) bruddet. Ring til læge, vagtlæge eller skadestue, så I sammen kan vurdere, om I selv kan køre på skadestuen.

Slag i hovedet: Som regel er det ikke andet end buler, som I eventuelt kan dulme med en pose is i et viskestykke. Hold dog altid øje med, om dit barn får kvalme, kaster op, får hovedpine eller bliver svimmel eller sløv i de første 24 timer efter faldet. Det kan tyde på en hjernerystelse. Ring til din læge eller skadestuen, hvis I er i tvivl.

Blødninger og sår: Små børn slår sig tit. Selv om det bløder, og kan se voldsomt ud, er det heldigvis sjældent alvorligt.

Næseblod: Små børn får nemt næseblod, men det er som regel hurtigt overstået. Hjælp dit barn til at holde hovedet lidt foroverbøjet, og klem med to fingre på begge sider af næsen. En ispind i munden – endelig en medicin, som de små er vilde med – hjælper også til at stoppe blødningen. Tag på skadestuen, hvis blødningen fortsætter i mere end en halv time.

Sår: Smårifter og hudafskrabninger kan renses med en omgang vand og sæbe og ‘kureres’ med et flot plaster. Husk at fjerne snavs, småsten og lignende fra såret, for eksempel med en neglebørste. Det er sjældent ret populært hos den lille patient, men tårerne stopper som regel, når den tilskadekomne får lov til at vælge et flot plaster. Er såret mere end halvanden-to centimeter i længden eller en halv centimeter dybt, skal I tage på skadestuen og få det syet.

Splinter: Fjern splinten med en pincet, eller lirk den forsigtigt ud med en nål. Træk altid splinten ud i samme retning, som den kom ind. Vask området, når splinten er ude, og hold i dagene efter øje med betændelse. Sørg eventuelt for at have et plaster klar, som dit barn kan få på, når ‘operationen’ er overstået.

Klemte fingre og tæer: Får dit barn fingeren eller foden i klemme, så kig på, om de små fingre eller tæer ‘sidder forkert’. Det kan nemlig være tegn på et brud, og så skal I en tur på skadestuen. Det skal I også, hvis barnets negl er blå, og det dunker under den. Hæver led på fingre eller tæer, så kan du køle med en pose is i et viskestykke.

LÆS OGSÅ: Forebyg hverdagens ulykker

Skoldning & brandsår: Du tænker måske ikke over det, men elkedlen, den varme stegepande på komfuret og dit elskede krus fyldt med skoldhed kaffe kan være til stor fare, og en nysgerrig børnehånd eller en uforudset bevægelse kan nemt forbrænde babys sarte hud.

Førstegradsforbrænding: Ses som et rødt mærke på huden. Forbrændingen gør ondt, men er ikke farlig. Har dit barn fået et brandsår, er det vigtigt at få kølet med rindende 15-20 grader varmt vand så hurtigt som muligt, da “energien” i forbrændingen ellers vil fortsætte med at ødelægge hudvævet. Det bedste resultat får du ved at køle ned med en håndbruser. Er det en mindre overfladisk forbrænding, køles der til det ikke gør ondt mere, og det kan godt tage flere timer. Ved en overfladisk forbrænding er huden rød og tør.  Tag fat i lægen, hvis det forbrændte område ikke er helet inden for ti dage.

Anden- og tredjegradsforbrændinger: Kommer der brandvabler, eller er forbrændingen dybere end en overfladisk forbrænding, eller er forbrændingen i ansigtet, skal den behandles på skadestuen. 

 Under transporten til hospitalet er det vigtigt, at nedkølingen fortsættes. I ambulancen sprayer de konstant vand på det forbrændte område. Hvis du har valgt selv at transportere dit barn til skadestuen ved en mindre forbrænding, skal du være i stand til køle brandsåret med fx. en blomsterforstøver. Vær opmærksom på, at blomsterforstøveren ikke er god nok, hvis du køler en overfladisk forbrænding. Den skal udelukkende bruges i mangel af bedre under transport.

Dit barn er i absolut livsfare ved større og/eller dybe forbrændinger, hvorfor det er vigtigt her at ringe 112, køle ned og forebygge for chok ved at lægge babyen/barnet ned og derved sikrer den livsvigtige ilttransport til hjernen.

Forgiftning & ætsninger: Rengøringsmidler, vitaminpiller, voksen-medicin og lignende er ikke for børn, og den slags ulykker skal altid tages alvorligt. 

Hvis du er i tvivl, så ring til Giftlinjen på 82 12 12 12. Der er døgnåbent.

Forgiftning: Har den lille spist eller drukket noget giftigt, skal det op igen. Få den lille til at drikke lidt vand, og stik to fingre i halsen, så barnet kaster op. Virker det ikke, så ring 112. Ætsende væsker skal blive i mavesækken. Giv eventuelt barnet lidt vand og ring 112. Tag altid flasken, som dit barn har drukket af, med på skadestuen.

Ætsning: Ved ætsning på huden af for eksempel et rengøringsmiddel, skal du tage tøjet af barnet og skylle huden med lunkent vand, indtil det ikke gør ondt mere. Bliver huden rød eller hæver op, skal I tage på skadestuen.

Noget i øjet, øret eller næsen: En del børn prøver at få noget i øjet, øret eller næsen. Som hovedregel er det vigtigt at fjerne det med det samme.

LÆS OGSÅ: Førstehjælp mod sommerens små fjender

Noget i øjet: Hvis der sidder noget i den hvide del af øjet, kan du skylle barnets øje fra næseroden og udad. Hvis det ikke virker, kan du prøve at fjerne det med en vatpind, men kun én gang og kun i øjets hvide felt. Lykkes det ikke, skal I tage på skadestuen. Sidder der noget i den farvede del af øjet, skal I tage på skadestuen med det samme. Drejer det sig om gløder eller kemikalier, skal I skylle øjet og tage på skadestuen.

Småting i ører eller næse: Kan være alt fra perler og småsten til rosiner og ærter. Hvis den lille har fået noget i øret, så må du ikke trække den uvelkomne genstand ud med en pincet eller vatpind. Prøv i stedet at få barnet til at nyse for eksempel med krydderier. Er barnet ikke så gammelt,kan man også forsøge med kyssemetoden på engelsk ”motherkiss”, hvor man trykker på det ”raske” næsebor, hvor der ikke sidder noget og puster igennem munden, således at der kommer tryk på det næsebor, hvor der sidder noget.

Hvis det ikke lykkes, skal du ringe til din læge eller tage på skadestuen. 

Noget galt i halsen: Det scenarium, de fleste forældre er bange for, er, at ens barn ikke kan få luft, hvis det for eksempel har fået en brødkrumme eller andet galt i halsen.

Nul-et år: Hvis dit lille barns luftveje er fuldt blokeret, skal du lægge den lille på din underarm med hans hoved på din hånd (pegende ned mod gulvet). Slå barnet fem gange i ryggen med flad hånd med retning nedefra og op mod babys hoved, så du nærmest ‘skubber’ krummen op af luftvejene og giv 5 gange brystkompressioner samme sted hvor man laver hjertemassage. Fortsæt med at skifte mellem de to metoder til dit barn kan få luft igen. Hvis det ikke lykkes, ring da 112 med det samme. Her vil du få hjælp til, hvordan du giver dit barn hjerte-lunge-redning, indtil ambulancen er fremme._

Se en video fra Falck om førstehjælp, hvis dit barn har fået noget galt i halsen.

Over et år: Er dit barn lidt større, er proceduren anderledes. Bøj dit barn forover med hovedet nedad, og slå fem gange i ryggen med flad hånd med retning nedefra og op. Forsøg at slå, når barnet hoster. Lykkes det ikke, kan du forsøge dig med den såkaldte Heimlich-metode, hvor du stiller dig bag barnet, så barnets ryg er mod din mave. Tag fat rundt om barnet, og placér din knyttede hånd mellem barnets brystben og navle. Læg den anden hånd ovenpå, og pres indad og opad op til fem gange med to-tre sekunders mellemrum. Hvis det stadig ikke lykkes at få krummen op, skal du ringe 112 med det samme. Her vil du blive vejledt i, hvordan du giver dit barn hjerte-lunge-redning, indtil ambulancen er fremme.

Skader på tænder: Det er ikke usædvanligt, at børn slår de små bisser. Er uheldet ude, og står du med en halv eller hel tand i hånden, skal du lægge tanden i mælk eller en let saltopløsning (1 l. vand og 1 tsk. salt). Tanden skal nemlig holdes fugtig, hvis den skal kunne sættes på igen. Kontakt din egen tandlæge eller tandlægevagten. Det er sjældent, at skadestuen gør noget ved tandskader

Kilde: Førstehjælps- og livredningsinstruktør Ken Andersen, Livredningskurser.dk

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du ulykker

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Barn tager sko på

Så meget er det okay at belønne dit barn

Belønning handler om afmagt fra forældrenes side ifølge vores eksperter.

Skrevet af Amalie Nebelong
29. september 2015

Faktaboks

Om eksperterne

Fie Hørby er cand.mag., familieterapeut MPF og direktør i Family-lab. Derudover er hun forfatteren bag bogen ’Drop opdragelsen!’
Se mere på www.family-lab.dk og www.fiehoerby.dk.

Dan Svarre er psykolog og forældrerådgiver. Han er forfatter til bogen ’Glade børn med højt selvværd – en forældreguide’.
Se mere på www.psykologdansvarre.dk.

Har du også lovet dit barn udsigter til vingummibamser eller nyt legetøj, hvis det tog sine sko på NU? Eller har du ligefrem sat smileys ind i et skema, hver gang dit barn har været glad om morgenen? Ifølge eksperter er det et skråplan, du gør klogt i at stoppe lige nu. For det er ikke godt for dit barn, tværtimod, og så er det et tegn på, at du har alt for travlt og handler ud af afmagt. 

LÆS OGSÅ: Lyt til dit barns behov – og undgå konflikter

– Hvis du belønner dit barn for helt almindelige hverdagsting som at tage sko på eller bære sin tallerken ud fra bordet, gør du dit barn til lønarbejder i dets egen familie. Og det er i strid med det ønske, de fleste forældre har, om, at børnene bidrager til fællesskabet som en naturlighed og ikke fordi, de får penge for det. Det, vi vil opleve ved at belønne vores børn på denne måde, er, at når vi tilfældigt spørger dem, om de vil gå ud med skraldet, så svarer de: Hvad får jeg for det? Det bliver altså svært at få dem til at hjælpe til overhovedet uden en belønning. Så de fleste forældre får sat gang i nogle ting, som egentlig slet ikke munder ud i det, de ønskede med deres opdragelse, siger familieterapeut Fie Hørby. 

LÆS OGSÅ: Opdragelse: 7 synder, du aldrig må begå!

Psykolog Dan Svarre er bestemt heller ikke begejstret for den belønningstendens, han ser blandt især travle børnefamilier. Og han tager konsekvenserne skridtet videre.

– Ved at bruge belønning for noget, der er selvfølgeligt, appellerer du til at udvikle en form for korruption i dit barn. Dit barn vil blive korrupt i sin tankegang og væremåde. Hvis du absolut skal belønne noget, skal du belønne det ekstraordinære og ikke det selvfølgelige. Med tiden at tage sit tøj på selv, at binde sit snørebånd, at spise sin mad, at gå på toilettet, at rydde op efter sig og at bidrage med andre ting i den almindelige husholdning er en selvfølgelighed. Det at have opgaver og at deltage i et fællesskab og bidrage er en pligt og en nødvendighed, der skal være en del af hele opdragelsen. At være en del af et fællesskab er et gode, en forpligtelse og en nødvendighed som menneske, siger han. 

Nedbryder fællesskabstanken

Dan Svarre mener faktisk, at vi nedbryder fællesskabstanken ved at belønne vores børn, så de tror, at der venter chokolade i den anden ende, når skraldeposen er båret ud. Og det er helt forkert. 

– Når udgangspræmissen er, at man agerer korrupt eller opfordrer til noget-for-noget-mentaliteten, ender det galt. For det ender med, at vi kompromitterer de basale regler for deltagelse i fællesskabet. Det at være menneske er dybt forbundet med at være et betydningsfuldt, bidragende medlem af fællesskabet. Barnet skal lære, at det er en selvfølge, at man byder ind med det, man nu kan, på det niveau, man er. Forældrenes opgave er at finde ud af, hvordan det her lille menneske kan bidrage til fællesskabet som en selvfølgelighed. Og barnet vil ikke gøre det som en selvfølgelighed, hvis det at bidrage til fællesskabet kræver en gave i den anden ende, siger Dan Svarre. 

LÆS OGSÅ: Sådan får du dit barn til at dele

Fie Hørby anser det at for eksempel belønne dit barn for dets gode humør om morgenen for at være den værste form for belønning. 

– Hvis du belønner dit barn for at være glad om morgenen i stedet for at være ked af det, lærer du dit barn, at det kun er en del af barnet, du gider at have med at gøre. Når dit barn er ked af det eller træt, interesserer du dig ikke for det. På den måde får barnet ikke hjælp til at håndtere de svære følelser eller hjælp til at håndtere grunden til, at det ikke har lyst til at skulle ud af døren. Med andre ord giver du ikke dit barn plads til at være den, det er. Blandt andet derfor kan voksne have meget svært ved at være svage og sårbare, fordi vi har lært som børn, at vores forældre ikke kunne lide os, når vi var “umulige”. Kærligheden rakte simpelthen ikke derhen, siger Fie Hørby. 

Belønning for at overskride grænser

Og så har Fie Hørby lagt mærke til en kedelig tendens, hvor forældre hylder og belønner deres børn for at overskride egne grænser, for eksempel ved at love is, hvis dit barn prøver en forlystelse i Tivoli, det ellers ikke havde lyst til. 

– Vi honorerer med andre ord vores børn for at overskride deres grænser. Det kan være nyttigt for os forældre på den korte bane. Men på den lange bane tager dit barn denne læring med sig, og som ung og voksen bliver det lettere at blive manipuleret til at gå over sine grænser som eksempelvis at gå med til mere, end man vil i forhold til en kæreste eller en arbejdsplads, siger Fie Hørby. 

LÆS OGSÅ: “Mor, når du skælder mig ud, har jeg svært ved at elske mig selv”

Dan Svarre kaldet det “et udtryk for magtesløshed, når forældre belønner deres børn”. Og han pointerer, at forældre, der er magtesløse, gør deres børn utrygge. For forældrene er af gode grunde nødt til at give deres børn vished om, at de har mere styr på verden, end deres børn af gode grunde kan have. Dan Svarre vil hellere gå over i modsatte grøft, når det kommer til belønning. 

– Jeg ville nærmere lade mit barn vide, at hvis det ikke deltager, kan det koste privilegier. Ikke for at straffe mit barn, men for at vise det, at der er naturlige konsekvenser. Og det skal du lære dit barn med indsigt og ro i stedet for at handle ud af desperation og afmagt. Du skal udvikle dit lederskab, og det indebærer at kunne håndtere interesse- og behovskonflikter, siger han.

Men er det aldrig okay at belønne sit barn med slik og gaver, når man synes, at det har gjort noget godt? Jo, det er det.

LÆS OGSÅ: Det er ok at være uenige om opdragelse

– Når dit barn virkelig har anstrengt sig for at tillære sig noget ekstraordinært i forhold til dets alder eller udviklingstrin, kan det være okay at belønne det. Men selv dér, ville jeg være forsigtig. Ligesom at peber i maden er et krydderi, men ikke noget, du kan leve af. Belønning skal forbindes med noget ekstraordinært og være et krydderi, siger Dan Svarre. 

Fie Hørby supplerer: 

– I udgangspunktet skal du ikke give dit barn ting for at få det til at gøre, som du siger. Selvfølgelig må du gerne give dit barn en gave, hvis I for eksempel har været ved tandlægen, og du siger: “Jeg ved, du er bange for at skulle til tandlæge, og det kræver en masse mod af dig. Lad os gå ud og købe en gave til dig bagefter som plaster på såret”. Men det skal høre til sjældenhederne – og det gør det bare ikke i vores samfund i dag, siger hun. 

Vil gerne være selvstændig

For barnet handler det ifølge Dan Svarre om at blive set af forældrene og blive accepteret. Dét er nemlig den bedste belønning i sig selv. 

– Det er rigeligt at belønne dit barn ved mundtligt at anerkende det og vise det din glæde: “Hvor er jeg glad og stolt over at se, hvordan du på en stille og roligt måde har forklaret din lillesøster, hvordan man spiller krocket”, siger han. 

Og så er det i det hele taget en stor fejl fra forældrenes side at tro, at et barn for eksempel kun gider binde sine sko, hvis det får en belønning for det. 

LÆS OGSÅ: Opdragelse: Stå fast, kære mor!

– Vi glemmer, at børns største ønske er at blive selvstændige og klare sig selv. Og så skal vi huske at se på det store billede, hvornår dit barn ikke selv vil tage sko på om morgenen, er det måske fordi, dit barn forbinder det at tage sko på med at tage afsked med dig og skulle i institution otte timer. Eller også skyldes det, at det tempo og den stress, der er om morgenen, gør, at barnet ikke har lyst til at samarbejde?, siger Fie Hørby. 

Men hvorfor belønner vi overhovedet vores børn, når vi i langt de fleste tilfælde godt er klar over, at det er et skråplan?

– Det siger noget om, at vi er blevet et præstationssamfund. Vi går mere op i, hvad folk kan, fremfor hvem de er. Vi er mere optagede af, at børn gør, hvad der bliver sagt, end at de egentlig har det godt. Og det siger noget om, at vi som forældre er pressede og stressede og derfor tænker på den korte bane, i stedet for de langsigtede konsekvenser af den måde vi agerer på. Det kommer til at handle om, “at jeg skal simpelthen have ham til at tage sko på nu”, slutter Fie Hørby.

LÆS OGSÅ: 13 myter om opdragelse

LÆS OGSÅ: Anerkendende opdragelse: En uge uden ris, ros og trusler

LÆS OGSÅ: Drop skældud – det hjælper ikke

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Bedstefar med baby

Så meget er det okay at få dit barn passet om aftenen

Faktisk er det kun en meget lille kreds, der bør passe dit barn i weekender og om aftenen de første år, siger eksperter.

Skrevet af Amalie Nebelong
23. september 2015

Da jeg fik mit første barn, min søn, var der en del i min mands omgangskreds, der også blev forældre for første gang. Og med forældreskabet medfølger en stor interesse for evig og altid at skulle diskutere, hvordan vi er som forældre – og måske i virkeligheden især, hvordan andre er.

Et af de emner, vi kredsede en del om, var, hvordan vi oplevede, at en del nybagte forældre allerede efter et par måneder fik deres baby passet. Så mor og far kunne komme ud at spise – have ”voksentid”. Men min mand og jeg fik ikke vores søn passet.

At få sit barn passet avlede klap på skulderen

Vi oplevede også, hvordan dem, vi kendte, der fik deres lille baby passet, blev mødt med: ”Hvor er I seje” fra omverdenen. Dem, der formåede at fortsætte deres ”voksenliv” fra før baby mest muligt, var dem der fik et klap på skulderen og beundrende blikke. Det undrede os lidt. For vi syntes, at det var sejere, at vi kunne passe vores barn selv, selvom det var hårdt.

LÆS OGSÅ: “Jeg starter på arbejde, når min søn er en måned”

Disse oplevelser fik os til at tænke over, hvor meget det egentlig er okay at få sit barn passet?

– Børn under 1 år har generelt ikke behov for at være uden deres forældre. For det lille barn er det allerbedste at have mor og far hos sig. Forældrene er barnets primære omsorgspersoner, som barnet trygt kan stole på altid vil være der, altid vil hjælpe, siger sundhedsplejerske Helen Lyng-Hansen.

Min søn var et halvt år, da han blev passet første gang. Min mand havde fødselsdag, og han og jeg var ude at spise i 2,5 time. Det var SÅ skønt. Men også virkelig dejligt at komme hjem til vores dreng igen, der var blevet passet af sine bedsteforældre.

LÆS OGSÅ: Mor og far på date: 1-2-3 slap nu af!

– Alt efter hvor robust dit barn er, og hvor følelsesmæssigt og empatisk givende forældrene er, bør dit barn inden for de første år kun passes af forældre, bedsteforældre og vuggestue, mens ukendte mere eller mindre tilfældige babysittere, så vidt det er muligt, begrænses eller helt undgås, siger psykolog Anne Rechenbach.

Barnet har ikke brug for at blive passet

Efter vores søn var blevet passet første gang, blev han regelmæssigt passet i et par timer ad gangen af især sin mormor. Ikke ofte, men en gang imellem. De har den dag i dag et rigtig nært bånd, som, jeg bilder mig ind, blandt andet skyldes deres alenestunder.

– Bedsteforældre vil ofte gerne passe, og det kan give mor og far mulighed for at tage ud at spise, være i byen et par timer og så videre, hvilket kan være rigtig dejligt. Det er også rigtig dejligt, hvis bedsteforældre og børnebørn knytter bånd. Man skal dog hele tiden huske på, at barnet stadig ikke har brug for at være væk fra sine forældre for lang tid ad gangen, siger Helen Lyng-Hansen.

LÆS OGSÅ: Farmor rejser gerne 370 kilometer: “Jeg vil så gerne passe mit barnebarn”

Da min søn kun var et par måneder, havde jeg slet ikke lyst til at være væk fra ham. Det ville simpelthen føles unaturligt for mig at være væk fra mit barn. Og det havde jeg det helt fint med, selvom jeg også kunne mærke et pres fra omverdenen om at skulle være mere ”fri” og uafhængig. Men det var jeg jo ikke længere. Så hvorfor lade som om?

I dag er min søn fire år, og nu føles det som det mest naturlige i verden at overlade ham til sine bedsteforældre fra fredag til søndag. Han elsker det – og det gør vi også! Og det er faktisk også godt for ham at blive passet ifølge Helen Lyng-Hansen.

5 ting en hjemmegående mor skal sige ”pyt” til

– I takt med, at dit barn vokser op, vil det naturligt have mere og mere glæde af at være ude blandt andre børn, være sammen med familien, opleve nye ting og så videre. Det kan være rigtig dejligt for et barn for eksempel at opleve noget med bedsteforældrene alene – og kunne fortælle om det, når mor og far så kommer senere. Børn kan også lære nye ting sammen med andre børn og voksne. Vi gør alle sammen ting forskelligt, og det kan være meget berigende for et barn at opleve andre og nye måder at gøre ting på, siger Helen Lyng-Hansen.

Dit behov, der tilfredsstilles

Med fare for at komme til at lyde som en hønemor, så nåede jeg aldrig rigtig et punkt med min søn, hvor jeg havde det super godt med at aflevere ham i vuggestue. Det er først, efter han er kommet i børnehave og har fået hans første rigtige venner, at det føles som det bedste for ham at komme derned hver dag.

– I Danmark har vi gode daginstitutioner, som har reddet mange forældre og børn. Institutionerne er en god ting, fordi barnet her aktiveres og stimuleres og samtidig kan lære af samværet med andre børn, siger Anne Rechenbach.

Helen Lyng Hansen fokuserer på, hvor vigtigt samspillet med jævnaldrende børn er for dit barn.

LÆS OGSÅ: “Mit barn kommer i institution, selvom jeg går hjemme”

– Leg med andre børn er meget vigtigt. Når børn leger sammen, giver de naturligt hinanden modspil på en anden måde, end når voksne og børn leger sammen. Leg mellem børn i forskellige aldre er med til at styrke barnets sociale kompetencer, siger hun.

Men det helt lille barn, der starter i vuggestue, har egentlig ikke behov for at være væk fra sine forældre. Så her er det ikke dit barns behov, der imødegås, men nærmere dine.

– Det kan være dejligt for dit barn at være ud blandt andre børn, spejle sig i andre børn, men dit barn har ikke behov for at være uden mor og far i timevis dagligt. At børnene er det, er ofte et behov udløst af, at vi er nødt til at gå på arbejde, siger Helen Lyng-Hansen.

Når min mand og jeg oplevede, hvordan en bekendt fik passet sit lille bitte barn flere gange om ugen – og af både venner og familie – kom jeg til at tænke over, at vores bekendte måtte syntes, at det var virkelig hårdt at have fået et barn. For hun fik det passet hele tiden for at kunne lave noget andet.

LÆS OGSÅ: Guide: Hvornår er mini klar til pasning?

Vores eksperter mener i høj grad, at man kan få sit barn passet for meget.

– Hvis pasning af mere eller mindre tilfældige babysittere overstiger det givende samvær med forældrene, kan det  på længere sigt resultere i manglede selvtillid hos dit barn og manglende tro på, at dit barn kan mestre tilværelsen. Det betyder, at dit barns grundtillid er blevet  svækket, siger Anne Rechenbach.

Bedsteforældre, pædagoger og au-pair-piger

Helen Lyng-Hansen anser det for at være helt essentielt for dit barns udvikling, at det har en nær tilknytning til vigtige voksne. Men her taler hun både om primære og sekundære omsorgspersoner.

– De primære vil normalt være mor og far. Det er dig som forælder, der tager sig af dit barn, fra det er helt lille, du fungerer som dit barns sikre base – den, dit barn trygt kan stole på, vil hjælpe, hvis der opstår utrygge situationer. Og for at danne denne tilknytning, skal du naturligvis bruge rigtig meget tid sammen med dit barn. Men dit barn har også sekundære omsorgspersoner. Det kan f.eks. være bedsteforældre, en dagplejer, en pædagog, en au-pair eller lignende. Det er de personer, dit barn bruger, når de primære omsorgspersoner ikke er til stede, siger Helen Lyng-Hansen.

LÆS OGSÅ: Skal I have en au pair?

Hun mener derfor, at det er vigtigt, når dit barn skal passes, at det har en god omsorgsperson hos sig, som det kan knytte sig til – altså ikke bare en veninde eller en kusine, som dit barn kun ser hver tredje måned.

– Om dit barn bliver passet for meget afhænger af, hvor stabil omsorgspersonen er. Hvis der f.eks. er tale om en au-pair, vil der jo være stor sandsynlighed for, at personen rejser efter en periode, og dit barn således vil risikere at miste en primær omsorgsperson, siger Helen Lyng-Hansen.

Men hvad er tommelfingerreglen, når det kommet til at få dit barn passet? Er det max én dag, når dit barn er 1 år, max 2 dage, når barnet er 2 år og så videre?

– Man skal prøve at skelne mellem pasning og ferie. Når børn bliver passet, så er der ofte tale om timer, altså en afgrænset periode. Når der er tale om at dit barn skal overnatte, og der dermed er tale om dage og nætter, så bliver det snarere til ferie. Og som udgangspunkt skal børn ikke sendes væk på ferie væk fra deres forældre, før de er så gamle, at de selv kan give udtryk for, at det har de lyst til. Derudover skal du lytte til dig selv, din mavefornemmelse og lytte til dit barn og de signaler, det sender, de behov dit barn giver udtryk for. Pasning og overnatning vil ofte gå bedst, hvis dit barn selv virker parat, slutter Helen Lyng Hansen.

LÆS OGSÅ: Trives dit barn i institution?

LÆS OGSÅ: Hjemmegående mor: “Vi har valgt vuggestuen fra”

LÆS OGSÅ: Lene Espersen: ’Jeg blev kaldt ravnemor’

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

slik

Derfor gider jeg ikke forsvare min slikpolitik

Ja, min søn sidder med slik, mens de andre spiser figenstænger.

Skrevet af Amalie Nebelong
11. september 2015

Faktaboks

Amalie Nebelong er 31 år og arbejder som freelancejournalist.

Hun bor på Østerbro i København med sin mand og to børn på 2 og 4.

KLUMME: Min 4-årige søn og jeg er i biografen – eller nærmere betegnet Cinemateket i København, der hver lørdag viser fire korte film for børn i rap. Pigen ved siden af min søn kigger stjålent på hans knitrende slikpose.

LÆS OGSÅ: 7 grunde til at jeg spiser slik hver aften

Det er en rød papirspose, der larmer gevaldigt, når min søn går i gang, så snart den første film ruller over lærredet. Pigen sidder selv med en frugtstand fra Cactus, mens den ene vingummi afløser den anden i min søns lille mund.

Min søn og jeg tager vel i biografen en gang hver anden måned i gennemsnit. Og biograftur er for min søn lig med slikpose, hvilket 100 procent er min skyld, da det er mig, der har indført det. Og vi taler altså ikke om fem-ti stykker slik. Nej, vi taler 100-150 gram bland-selv-slik propfyldt med E-numre og farvestoffer af værste skuffe! Og han æder det hele og nyder det gevaldigt, mens vi ser Ritas krokodille eller eksperimenterende børnefilm fra 90’erne.

LÆS OGSÅ: Sukker – se hvad det gør ved dit barns krop

Nu tænker du måske: 100-150 gram slik én gang om måneden – det lyder da ikke slemt? Men han får det også hver fredag plus det løse med is og kage engang imellem. Dét kan give enhver speltbagende Østerbro-mor et slagtilfælde.

Men jeg skulle hilse og sige, at der er propfyldt i den lokale bland-selv-slik ved Trianglen på Østerbro hver fredag. Man skal nærmest svinge Guccitasken for at komme ned til lakridsafdelingen, så mange barnenæver iklædt plastikhandsker er der i lokalet.

Brugte alle mine lommepenge på slik

Jeg husker tydeligt, hvordan jeg selv som barn brugte alle mine lommepenge på slik. 20 kroner om ugen. Jeg husker også en weekend, hvor min mor havde fået nok og skældte mig ud over, at jeg endnu en gang havde brugt hver en krone på bland-selv-slik hos Lokalbrugsen. I rent trods over min mors ”urimelige” udbrud, smed jeg det hele i skraldespanden. Den dag i dag ved jeg stadig ikke, hvem der skulle have fået noget ud af det.

LÆS OGSÅ: Bare en lillebitte vingummi…

Stort set hver gang jeg køber slik til min søn – eller min datter for den sags skyld, som kun er to år, men får en lille portion vingummier hver fredag (ja, jeg ved godt jeg kommer i mor-helvede) – er der en lille stemme inde i mit hoved, der siger: “Det er forbudt. Køb i det mindste økologisk slik hos helsekosten”.

Men jeg gider ærlig talt ikke lytte til den stemme, eller de forargede blikke (jeg bilder mig ind) de andre mødre på Østerbro sender mig, når min søn sidder i den lokale biograf med næven fuld af giftigt stads. For jeg er godt træt af at skulle have ørerne tudet fulde af restriktioner, når det kommer til børn og slik.

Uddeler slik i lange baner

Min søn elsker slik. Men han plager ikke om at få det. For han ved godt, at slik hedder ”fredagsslik” og derfor kun er noget, man får om fredagen – eller anledningsvist, når vi er i biografen. Og det er helt okay. Heller ikke, når det kommer til slik, gider jeg at være overbeskyttende over for mine børn. For de dør altså ikke af at få lidt slik.

LÆS OGSÅ: Få styr på dit barns slikforbrug

De ”dør” nærmere af at have en mor, der har mega travlt med at realisere sig selv og af den grund ikke har tid til nærvær med sine børn. Så derfor er jeg en mor med masser af tid til sine børn, der uddeler slik i lange baner ved særlige lejligheder.

Og fredag er en fest – det må ungerne gerne mærke. Ligesom at de gerne må få sodavand og slik en masse, når de er ved deres bedsteforældre.

De kan nemlig sagtens kende forskel på hverdag og fest – hjemme og bedsteforældre. Helt ærligt så havde min barndom ikke været den samme uden minderne om de billige Harboe-sodavand i min farmors kælder eller den slikskuffe, jeg altid forsøgte at holde ved lige (uden held) på mit børneværelse.

LÆS OGSÅ: Styr de sukkerglade bedster

LÆS OGSÅ: Christine Antorini: “Så lad dem dog få en slikpose!”

LÆS OGSÅ: Dilemma: Kan jeg sige nej til Disney-slik?

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.