Børnehavebarnets udfordringer

3 klassiske udfordringer i børnehaven

Vi har talt med tre mødre om deres (børns) udfordringer i børnehaven.

Rikke Dinnetz
31. august 2011

I børnehaven står dit barn over for en masse udfordringer, som kan være svære at komme igennem for både dig og dit barn. Pludselig skal hun kunne alt selv: Finde bedstevenner, tage tøj af og på og klare sig selv, når hun går i stå med en leg. Som mor har du måske ikke en knivskarp fornemmelse af, hvordan dit pus egentlig har det i dagtimerne. 

Læs om de tre udfordringer med legekammerater, børnehaveskift og kommunikation i artiklerne herunder.

alt
Legekammerater: “Øv, bøv du må ikke være med!”

alt
Børnehaveskift eller ej: “Jeg vil ikke ud i lorte-lorte-skoven!”

alt
Kommunikation med pædagogerne: “Jeg anede ikke, hvordan Jonas havde det”

LÆS OGSÅ: 10 ting dit barn lærer af at gå i børnehave

LÆS OGSÅ: Få en god start i børnehave

LÆS OGSÅ: Sådan kritiserer du bedst børnehaven

 

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Søvn, test, bøger

Søvn: Vi tester bogen, alle forældre taler om

Er puttetid et mareridt? Vi tester bogen, der kan få dit barn til at falde i søvn på rekordtid.

Mette Simensen

30. oktober 2015

Først var han tørstig, dernæst skulle dynen pakkes om ham, og nu græder han, fordi det gør ondt i lilletåen. Puttetid og mangel på søvn kan dræbe enhver forælders livslyst, men forfatterne bag bogen ‘Kaninen, der så gerne ville sove’ påstår, at de kan sende dit barn i drømmeland.

Som en anden Ole Lukøje kan du ved hjælp af gab og laaaaangsom højtlæsning drysse søvn i øjnene på dit barn. Kan det virkelig passe, at dit stemmeleje kan lulle arvingen hen? Eller er historien så kedsommelig, at junior hellere vil se bagsiden af sine øjenlåg? Bogen lover både gab og søvn fra de små, og det løfte kan vi ikke sidde overhørig. Vi har derfor testet godnathistorien på to børn.

LÆS OGSÅ: Må børn sove i dobbeltsengen?

HVEM TESTER:

Journalist Julie Trolle Boding og sønnen Jacob 3 år
Lad mig starte med konklusionen: Jacob på tre år falder IKKE i søvn, når vi læser kaninbogen.
Vi har læst den fire gange, altså fire aftner på en uge, eller forsøgt at læse den i hvert fald. To af gangene har han simpelthen mistet interessen – og tålmodigheden – med bogen.

Efter tre sider, hvor der egentlig ikke sker noget, udover at vi bliver introduceret for Kalle Kanin, mister den treårige tålmodigheden. Jeg forsøger at overtale ham til liiiige at læse bare en side mere. Først begynder han at bladre helt vildt hurtigt fremad i bogen, så vi hurtigt kommer til side 27, hvor bogen slutter. Jeg finder tilbage til den side, vi er nået til, men han tager fat i bogen og lægger den væk. ’Du skal læse Peter Pedal og lastbilen, mor’, lyder dommen. ’

Peter Pedal og lastbilen fanger hans opmærksomhed på en helt anden måde. Der sker jo noget. Peter Pedal møder en andemor og hendes fem ællinger, som fører ham ud på et eventyr i parken, hvor Peter Pedal ser noget, han aldrig har set før, nemlig en lastbil. I Kaninbogen finder vi blot ud af, at Kalle Kanin har svært ved at falde i søvn. Og at han gerne vil besøge Onkel Troldmand. Det er faktisk, det væsentligste, der sker, på dobbelt så mange ord som i Peter Pedal-bogen.

En af bogens teknikker består i, at man skal sige barnets navn. For eksempel:
’Hr. Snegl sagde til dig, Jacob, …’. Her bliver jeg – hver eneste gang – afbrudt af Jacob, som siger: ’Mig? Sagde han det til mig, Jacob? Til mig?’
En anden teknik handler om at gabe, når teksten angiver det, og det har måske en lille effekt, for en af gangene efteraber Jacob mig og gaber selv.

LÆS OGSÅ: Test: Kender du de klassiske børnebøger?

På side 15 skal man fx læse: ’Slap af i fødderne, Jacob’. På det tidspunkt spørger Jacob, om han må få et Briotog at lege med.
To gange lykkes det at læse bogen til ende. Uden dog at få et sovende barn.

Hjemme hos os handler aftenputningen og den dertilhørende læsning mere om hygge, end om at Jacob skal falde i søvn, mens vi læser. Og når det mere handler om hygge, så er det sjovere at læse bøger, som Jacob synes er skægge – altså bøger med en lidt mere aktiv handling. Han får læst to bøger, får lidt mælk, vi snakker lidt, og så går jeg ind i stuen. Og inden for ti minutter falder han som regel i søvn. Vi er nok ikke desperate nok til at bruge en halv times tid på at læse den langsomlige kaninbog, når vores dreng nu ikke synes, den er så spændende.

LÆS OGSÅ: Derfor synes jeg putning er det hårdeste ved børn

HVEM TESTER:

Chefredaktør Mette Hovmand-Stilling og Viggo 4 år
Jeg havde virkelig store forhåbninger til kaninbogen, for min søn på fire kan være meget længe om at falde i søvn. Så er han tørstig, så er han sulten, så skal han lige hente noget, og så vil han ned i stuen. Og han vil under ingen omstændigheder sover. Det kan ofte tage en time at lægge ham – og ofte falder jeg selv i søvn og vågner helt radbrækket i hans juniorseng. TÆNK, hvis han kunne sove efter tre sider!!

Vi går i gang. Han accepterer betingelserne: At vi kun læser den, hvis han ligger stille i sin seng og lytter. Han accepterer også lidt modvilligt, at han ikke skal rejse sig op og se billeder på hver side, men er alligevel nysgerrig og får mig til at holde tegningerne op for sig. Faktisk ville det være en del nemmere, hvis der slet ikke var tegninger i bogen, for så frister de ikke.

Jeg følger instruktionerne nøje. Jeg gaber og taler laaaangsomt, når der står, at jeg skal. Det kommenterer han ikke, men han studser over, at jeg hele tiden skal nævne hans navn, Viggo, i historien. ’Hvor står der Viggo, moar?’ ’’Det står der jo ikke. Du skal læse, hvad der rigtig står!.’ Ufedt, når drengen kan genkende sit eget navn og vil have beviser. Minuspoint på troværdighedskontoen til mig. I øvrigt vil han heller ikke høre historien om, at han skal sove, men kun om Kalle Kanin.

LÆS OGSÅ: Video: Sådan sniger du dig væk fra en sovende baby

Kompromiset bliver, at vi læser videre, uden jeg nævner hans navn. Og så går det faktisk ret godt. Jeg bliver selv utroligt afslappet i min krop af at læse så langsomt og gabe af og til – og det i sig selv smitter sønnike. Han falder ikke i søvn under bogen, men jeg er overbevidst om, at han faldt hurtigere i søvn den aften, end han ellers ville have gjort, for han slapper helt klart af.

Den følgende aften gentager jeg succesen (uden at nævne hans navn) og med en halvhjertet accept af, at det kun er Kalle Kanin, der så gerne ville sove, og ikke ham. På tredjedagen mistede han interessen og ville hellere høre en anden bog. Nu kendte han jo historien – som er hyggelig, men en ret (for) enkel handling til en fireårig. Men jeg er blevet inspireret, for jeg kan vel bruge metoderne med den laaaangsomme læsning og gabene i andre bøger. Det vil jeg i hvert fald forsøge – og mon ikke, jeg kan få Kalle Kanin ind i godnathistoriebunken engang imellem?

LÆS OGSÅ: Læs forældrenes anmeldelser af “Kaninen der så gerne ville sove” her

LÆS OGSÅ: Træt af de samme godnathistorier? Her er 5 børnebøger med klassikerpotentiale

LÆS OGSÅ: Galleri: Hund og dreng er bedste sovevenner

LÆS OGSÅ: Ræk mig lige trykluftbordet så jeg kan fjerne de sorte rande under øjnene

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Bliv klogere på dit barns venskaber og forstå vigtigheden af dem

Hvornår begynder børn egentlig at få venner, og hvor vigtigt er det at have en bedste ven?

Skrevet af Sofie Winther Askgaard
20. oktober 2015

Faktaboks

De første tegn på venskab

Du kan tyde et bestemt navn igen og igen, når junior pludrer løs.

Dit barn søger altid det andet barn, når de kommer i vuggestuen – og viser glæde ved gensynet.

De to rollinger følger hinanden rundt dagen lang og leger både med og ved siden af hinanden.

Dit barn kan blive mere tryghedssøgende og have svært ved at lege, når det andet barn ikke er der.

Kilder: Børnepsykolog Dorthe Lau og pædagog Annika Vind.

12 små børn sidder i rundkreds på vuggestuens gulv. ‘Hvem er kommet?’, synger pædagogen og peger på en lille pige. De små svarer (næsten) i kor ‘Victoria er kommet’. Turen er nået til Max, der lige er fyldt to år, men han rejser sig og går hen til William, der er et halvt år ældre. William får et stort smækkys – og kvitterer straks med kram og to kys mere. De er ved at ‘finde hinanden’, som vuggestuepædagog Annika Vind fra Drivhuset i Valby, forklarer det. 

– Jeg ser ofte, at når børnene bliver omkring to år gamle, så begynder de at have noget ekstra for et andet udvalgt barn. De taler hele tiden om det andet barn, vil helst være sammen med det barn, og de bliver ellevilde, når det andet barn kommer om morgenen, fortæller Annika Vind.

To og to

Allerede når din guldklump er otte-ni måneder, begynder han at interessere sig for de andre børn. Når de så lærer at gå, og de første ord kommer snublende, vil de fleste børn søge mod andre børn og måske få nogle favoritter. Og ved toårsalderen begynder de fleste børn så småt at danne egentlige venskaber, forklarer børnepsykolog Dorthe Lau.

LÆS OGSÅ: Sådan sikrer du, at dine børn bliver venner for livet

– De vennefølelser, som vi kender fra os selv, begynder typisk, når børnene bliver to til to et halvt år. Indtil da kan de sagtens lege sammen og følge hinanden rundt på legepladsen, men nu begynder det at få større betydning, hvem de er sammen med. De begynder at sortere i de andre børn, siger hun. 

Børnenes leg er forudsætningen for dannelsen af de første venskaber. Det er gennem leg, børnene lærer både sig selv og de andre at kende. Det er gennem leg, at de sorterer og finder frem til de børn, de vil være venner med. 

– Børn, der finder sammen i et venskab, søger typisk de samme aktiviteter. Når de kommer ud på legepladsen, søger de eksempelvis mod sandkassen, hvor de kan sidde i timer og lave sandkager side om side. De har allerede i den alder en slags interessefællesskab, og det skaber tryghed hos de små, siger Dorthe Lau. 

Typisk finder de sammen to og to, og så løber bedstevennerne rundt efter hinanden dagen lang, fortæller Annika Vind, der dagligt ser de spæde venskaber udfolde sig på legepladsen. 

– De er for det meste tæt på hinanden i alder eller udvikling, for ellers vil en god del af legen jo gå tabt. Men det vigtigste er faktisk, at de har fundet noget at være fælles om, og så kan en toårig godt være bedstevenner med en på to et halvt, mener hun. 

Venskab udvikler

Det er fantastisk for dit barn at finde en forbundsfælle, og dejligt at se vennekærligheden blomstre. Men dit barns første venner betyder faktisk også rigtig meget for den lilles sociale udvikling, siger børnepsykologen. 

– Når små børn begynder at få venner, øver de sig i sociale kompetencer. Det er nu, grundstenene til de sociale evner bliver lagt, og de lærer at forhandle med hinanden, tage hensyn samt at blive uvenner og gode venner igen. Børn spejler sig og får reaktioner fra hinanden, og de lærer mere af hinanden end af de voksne, siger Dorthe Lau og fortsætter:

– Venskab er også tryghed. En ven kan være et værn mod andre, der vil drille, en forbundsfælle mod de voksne og det, der binder børnenes verden sammen. Venskab kan opbygge selvtillid hos dit barn, som oplever at føle sig ønsket og værdsat. 

LÆS OGSÅ: Forstå dit barns valg af venner

Så selv om dit barn endnu knap kan sætte tre ord sammen, stadig bruger ble og sover lur i sin barnevogn, kan han sagtens have så varme følelser for et andet barn, at det er begyndelsen på et smukt venskab. Og det skal man ikke sådan kimse ad, mener Annika Vind. 

– Jeg har set mange eksempler på børn, der finder hinanden omkring toårsalderen, og mange år senere, langt oppe i skolealderen, stadig hænger sammen som ærtehalm og er de bedste venner, fortæller hun. 

Hårdt at savne

Annika Vind har for nogle måneder siden sendt et barn fra sin stue videre i børnehave, og der oplevede hun, at de andre børn i flere uger, mange gange om dagen, spurgte efter deres ven. Lige så trygt og rart det kan være med en bedste ven at dele hverdagen med, lige så stor en sorg kan det være, hvis yndlingskammeraten pludselig ikke er der mere. 

– De er sammen i måske otte timer hver dag, og det er hele deres verden, så de kan ikke forstå, at deres ‘anden halvdel’ pludselig mangler. Jeg har oplevet børn, der blev meget kede af det og mere tryghedssøgende og afhængige af en voksen i en længere periode, siger Annika Vind.

Børnepsykolog Dorthe Lau mener også, at der opstår et enormt stort savn, hvis en god ven pludselig ikke er der. 

– De mangler noget, der normalt har givet dem stor tryghed i hverdagen, og det er vigtigt, at man som voksen respekterer, hvor betydningsfuldt sådan et venskab er. Man må støtte barnet ved at sætte ord på savnet, lade det være ked af det og hjælpe med at finde nye venner, mener hun. 

Hvis bedstevennen er flyttet stue eller længere ned ad gaden, kan det give god mening at bevare kontakten og mødes på den lokale legeplads for at lade børnene lege sammen. Er vennen flyttet langt væk, er det bedst at forsøge at hjælpe dit barn videre med nye venner – men ikke uden en forståelse for savnet. Prøv at give plads til lidt ekstra tid med en puttebamse og en sut på skødet af en voksen, og så skal dit barn nok komme sig over sorgen med tiden, lyder rådet fra eksperterne. 

Vis interesse for vennen

Hvis dit barn har brug for et lille, kærligt skub mod sin allerførste ven, kan du hjælpe dit barn på vej, forklarer Annika Vind. 

– Lær navnene på de andre børn på stuen, så du kan tale med dit barn om dem. Hvis dit barn har fået taget et stuebillede med de andre børn, kan I kigge på det sammen derhjemme. Hils på de andre børn om morgenen og brug tid på at snakke med dem. Så viser du dit barn, at du også synes, alle hans legekammerater er søde, anbefaler Annika Vind. 

LÆS OGSÅ: Din baby spotter, når mor og far er uvenner

Måske har du et genert barn, der ikke selv tør opsøge venskaber. Eller måske er dit barn ikke god til at dele eller vente på sin tur, og så det er svært at lege sammen med andre. Men det behøver ikke være en hindring for at få venner.

– Hvis dit barn er genert, kan du hjælpe ham med at skabe den første kontakt til det andet barn og sætte en leg i gang mellem de to. Hvis dit barn derimod er lidt for god til at stå på sin ret, kan du prøve at lære ham at blive bedre til at give plads til andre ved øve små lege, hvor man har tur på skift, foreslår Dorthe Lau.  

Legeaftaler er også godt til at fremme de første venskaber, og du behøver ikke at aflevere dit barn et ‘fremmed’ sted, og så må de små selv finde ud af det. Hvorfor ikke aftale med det andet barns mor, at I mødes en halv time på legepladsen?, foreslår Annika Vind. 

Det er også en god måde så småt at starte med at have legeaftaler – og måske bliver det starten på et venskab for resten af livet. 

Faktaboks

Hvad, hvis mit barn ingen venner har?

Gå ikke i panik, hvis din guldklump endnu ikke har en tæt ven i vuggestuen. Børn udvikler sig i faser, og der kommer hele tiden nye børn til i børnegruppen. Afhængigt af tempo i udvikling, interesser og generel dynamik mellem børnene vil der derfor hele tiden være nye muligheder for at knytte venskaber.

Kilde: Børnepsykolog Dorthe Lau.

LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du dit barn med at få venner

LÆS OGSÅ: Savner du at kunne tage ud med vennerne igen?

LÆS OGSÅ: Små børn skal også føle sig set og hørt

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Førstehjælp til de mindste

Små pilfingre lever ofte livet farligt. Men hvad gør du, hvis dit barn falder med hovedet forrest ind i sofabordet, får en brødskorpe galt i halsen eller sætter en buttet hånd på kogepladen? Læs med her, og bliv klædt på til, hvad du skal gøre, hvis dit barn kommer til skade.

Skrevet af Malene Lundahl
29. september 2015

 Dit hjem burde være det sikreste sted af alle, men nej. Faktisk må flere end 39.000 børn i alderen nul-seks år hvert år en tur på skadestuen på grund af skader, der sker i og omkring hjemmet.

“Heldigvis kan du selv gøre meget for at forebygge alt fra faldskader til klemte babyfingre,” siger førstehjælps- og livredningsinstruktør Ken Andersen.

LÆS OGSÅ: Kan du redde dit barn?

Han er indehaver af Livredningskurser.dk og underviser blandt andet mødregrupper i førstehjælp til hjemmets mindste og giver gode råd om, hvordan du indretter hjemmet farefrit for små, nysgerrige sjæle. Derudover er han skribent på Facebooksiden “Førstehjælp til babyer og børn”, hvor man også kan hente gode råd om førstehjælp.

Lav et sikkerhedstjek

Så snart dit barn kan gå, skal verden udforskes, og risikoen for ulykker vokser, for der er rigtig mange steder i hjemmet, der ikke harmonerer med små pilfingre. Ifølge Ken Andersen kan du dog selv lave et godt stykke forebyggende arbejde. Ken Andersen anbefaler blandt andet, at du foretager et grundigt sikkerhedstjek med ‘børnebrillerne’ på.

Gå hjemmet igennem, og sørg blandt andet for at sætte børnesikringer på skuffer, vinduer, trapper og stikkontakter, lægge knive og sakse i skuffer og gemme rengøringsmidler og medicin væk fra børnehøjde. Brug i det hele taget din sunde fornuft. Du ved, hvad dit barn er i stand til, og kender de ‘farlige’ steder i hjemmet, der kan tiltrække dit barns opmærksomhed.

Hvis du vil være rigtig godt rustet, kan du også følge et af de mange førstehjælpskurser, som findes over hele landet. Heldigvis er det et fåtal af ulykker i hverdagen, der kræver professionel hjælp. De fleste af dem er som oftest nogle, du selv kan klare, og i guiden på de næste sider kan du læse, hvordan du takler nogle af de skader og ulykker, dit barn kan komme ud for.

Guide til førstehjælp

Faldulykker
Alle børn falder og slår sig – igen og igen. De fleste gange sker der ikke mere, end at lidt trøst og et plaster er nok til at kompensere for forskrækkelsen og småskrammerne.

Forstuvning: Den lille fod hæver op og kan blive blårød. Hold den i ro, og læg en ispose i et viskestykke på (eller en pose frosne ærter) i 10 minutter af gangen for hver time. Forsvinder hævelsen ikke i løbet af nogle dage, og kan barnet ikke bruge foden normalt, bør I gå til lægen for at få foden undersøgt for brud.

Brækket fod: Kan i nogle tilfælde ses som et unormalt ‘knæk’ på foden. Hold foden i ro, og støt forsigtigt op med for eksempel et tæppe. Er det et åbent brud, skal du forsigtigt lægge en steril forbinding over (ikke rundt om) bruddet. Ring til læge, vagtlæge eller skadestue, så I sammen kan vurdere, om I selv kan køre på skadestuen.

Slag i hovedet: Som regel er det ikke andet end buler, som I eventuelt kan dulme med en pose is i et viskestykke. Hold dog altid øje med, om dit barn får kvalme, kaster op, får hovedpine eller bliver svimmel eller sløv i de første 24 timer efter faldet. Det kan tyde på en hjernerystelse. Ring til din læge eller skadestuen, hvis I er i tvivl.

Blødninger og sår: Små børn slår sig tit. Selv om det bløder, og kan se voldsomt ud, er det heldigvis sjældent alvorligt.

Næseblod: Små børn får nemt næseblod, men det er som regel hurtigt overstået. Hjælp dit barn til at holde hovedet lidt foroverbøjet, og klem med to fingre på begge sider af næsen. En ispind i munden – endelig en medicin, som de små er vilde med – hjælper også til at stoppe blødningen. Tag på skadestuen, hvis blødningen fortsætter i mere end en halv time.

Sår: Smårifter og hudafskrabninger kan renses med en omgang vand og sæbe og ‘kureres’ med et flot plaster. Husk at fjerne snavs, småsten og lignende fra såret, for eksempel med en neglebørste. Det er sjældent ret populært hos den lille patient, men tårerne stopper som regel, når den tilskadekomne får lov til at vælge et flot plaster. Er såret mere end halvanden-to centimeter i længden eller en halv centimeter dybt, skal I tage på skadestuen og få det syet.

Splinter: Fjern splinten med en pincet, eller lirk den forsigtigt ud med en nål. Træk altid splinten ud i samme retning, som den kom ind. Vask området, når splinten er ude, og hold i dagene efter øje med betændelse. Sørg eventuelt for at have et plaster klar, som dit barn kan få på, når ‘operationen’ er overstået.

Klemte fingre og tæer: Får dit barn fingeren eller foden i klemme, så kig på, om de små fingre eller tæer ‘sidder forkert’. Det kan nemlig være tegn på et brud, og så skal I en tur på skadestuen. Det skal I også, hvis barnets negl er blå, og det dunker under den. Hæver led på fingre eller tæer, så kan du køle med en pose is i et viskestykke.

LÆS OGSÅ: Forebyg hverdagens ulykker

Skoldning & brandsår: Du tænker måske ikke over det, men elkedlen, den varme stegepande på komfuret og dit elskede krus fyldt med skoldhed kaffe kan være til stor fare, og en nysgerrig børnehånd eller en uforudset bevægelse kan nemt forbrænde babys sarte hud.

Førstegradsforbrænding: Ses som et rødt mærke på huden. Forbrændingen gør ondt, men er ikke farlig. Har dit barn fået et brandsår, er det vigtigt at få kølet med rindende 15-20 grader varmt vand så hurtigt som muligt, da “energien” i forbrændingen ellers vil fortsætte med at ødelægge hudvævet. Det bedste resultat får du ved at køle ned med en håndbruser. Er det en mindre overfladisk forbrænding, køles der til det ikke gør ondt mere, og det kan godt tage flere timer. Ved en overfladisk forbrænding er huden rød og tør.  Tag fat i lægen, hvis det forbrændte område ikke er helet inden for ti dage.

Anden- og tredjegradsforbrændinger: Kommer der brandvabler, eller er forbrændingen dybere end en overfladisk forbrænding, eller er forbrændingen i ansigtet, skal den behandles på skadestuen. 

 Under transporten til hospitalet er det vigtigt, at nedkølingen fortsættes. I ambulancen sprayer de konstant vand på det forbrændte område. Hvis du har valgt selv at transportere dit barn til skadestuen ved en mindre forbrænding, skal du være i stand til køle brandsåret med fx. en blomsterforstøver. Vær opmærksom på, at blomsterforstøveren ikke er god nok, hvis du køler en overfladisk forbrænding. Den skal udelukkende bruges i mangel af bedre under transport.

Dit barn er i absolut livsfare ved større og/eller dybe forbrændinger, hvorfor det er vigtigt her at ringe 112, køle ned og forebygge for chok ved at lægge babyen/barnet ned og derved sikrer den livsvigtige ilttransport til hjernen.

Ætsninger: Rengøringsmidler, afløbsrens, ammoniak, kaustisk soda, lud, syre og petrotelumsprodukter som benzin og tændvæske. Det er ikke for børn, og den slags ulykker skal altid tages alvorligt. 

Hvis du er i tvivl, så ring til Giftlinjen på 82 12 12 12. Der er døgnåbent.

Ætsning: Ved ætsning på huden af for eksempel et rengøringsmiddel, skal du tage tøjet af barnet og skylle huden med lunkent vand, indtil det ikke gør ondt mere. Bliver huden rød eller hæver op, skal I tage på skadestuen. Hvis dit barn har drukket petroleumsvæsker, skal du ikke fremkræve opkastning, men giv i stedet dit barn lidt mælk eller fløde. Ring herefter til Giftlinjen eller 112 for videre vejledning.

Forgiftninger: Svampe, bær, blade, piller og cigaretskoder.

Forgiftning: Har den lille spist eller drukket noget giftigt, skal det op igen. Fjern først evt. rester fra munden med en finger, og få den lille til at drikke lidt vand. Stik herefter to fingre i halsen, så barnet kaster op. Virker det ikke, så ring 112. Ætsende væsker skal blive i mavesækken. Giv eventuelt barnet lidt vand og ring 112. Tag altid flasken, som dit barn har drukket af, med på skadestuen.

Noget i øjet, øret eller næsen: En del børn prøver at få noget i øjet, øret eller næsen. Som hovedregel er det vigtigt at fjerne det med det samme.

LÆS OGSÅ: Førstehjælp mod sommerens små fjender

Noget i øjet: Hvis der sidder noget i den hvide del af øjet, kan du skylle barnets øje fra næseroden og udad. Hvis det ikke virker, kan du prøve at fjerne det med en vatpind, men kun én gang og kun i øjets hvide felt. Lykkes det ikke, skal I tage på skadestuen. Sidder der noget i den farvede del af øjet, skal I tage på skadestuen med det samme. Drejer det sig om gløder eller kemikalier, skal I skylle øjet og tage på skadestuen.

Småting i ører eller næse: Kan være alt fra perler og småsten til rosiner og ærter. Hvis den lille har fået noget i øret, så må du ikke trække den uvelkomne genstand ud med en pincet eller vatpind. Prøv i stedet at få barnet til at nyse for eksempel med krydderier. Er barnet ikke så gammelt,kan man også forsøge med kyssemetoden på engelsk ”motherkiss”, hvor man trykker på det ”raske” næsebor, hvor der ikke sidder noget og puster igennem munden, således at der kommer tryk på det næsebor, hvor der sidder noget.

Hvis det ikke lykkes, skal du ringe til din læge eller tage på skadestuen. 

Noget galt i halsen: Det scenarium, de fleste forældre er bange for, er, at ens barn ikke kan få luft, hvis det for eksempel har fået en brødkrumme eller andet galt i halsen.

Nul-et år: Hvis dit lille barns luftveje er fuldt blokeret, skal du lægge den lille på din underarm med hans hoved på din hånd (pegende ned mod gulvet). Slå barnet fem gange i ryggen med flad hånd med retning nedefra og op mod babys hoved, så du nærmest ‘skubber’ krummen op af luftvejene og giv 5 gange brystkompressioner samme sted hvor man laver hjertemassage. Fortsæt med at skifte mellem de to metoder til dit barn kan få luft igen. Hvis det ikke lykkes, ring da 112 med det samme. Her vil du få hjælp til, hvordan du giver dit barn hjerte-lunge-redning, indtil ambulancen er fremme._

Se en video fra Falck om førstehjælp, hvis dit barn har fået noget galt i halsen.

Over et år: Er dit barn lidt større, er proceduren anderledes. Bøj dit barn forover med hovedet nedad, og slå fem gange i ryggen med flad hånd med retning nedefra og op. Forsøg at slå, når barnet hoster. Lykkes det ikke, kan du forsøge dig med den såkaldte Heimlich-metode, hvor du stiller dig bag barnet, så barnets ryg er mod din mave. Tag fat rundt om barnet, og placér din knyttede hånd mellem barnets brystben og navle. Læg den anden hånd ovenpå, og pres indad og opad op til fem gange med to-tre sekunders mellemrum. Hvis det stadig ikke lykkes at få krummen op, skal du ringe 112 med det samme. Her vil du blive vejledt i, hvordan du giver dit barn hjerte-lunge-redning, indtil ambulancen er fremme.

Skader på tænder: Det er ikke usædvanligt, at børn slår de små bisser. Er uheldet ude, og står du med en halv eller hel tand i hånden, skal du lægge tanden i mælk eller en let saltopløsning (1 l. vand og 1 tsk. salt). Tanden skal nemlig holdes fugtig, hvis den skal kunne sættes på igen. Kontakt din egen tandlæge eller tandlægevagten. Det er sjældent, at skadestuen gør noget ved tandskader

Kilde: Førstehjælps- og livredningsinstruktør Ken Andersen, Livredningskurser.dk

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du ulykker

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Så meget er det okay at belønne dit barn

Belønning handler om afmagt fra forældrenes side ifølge vores eksperter.

Skrevet af Amalie Nebelong
29. september 2015

Faktaboks

Om eksperterne

Fie Hørby er cand.mag., familieterapeut MPF og direktør i Family-lab. Derudover er hun forfatteren bag bogen ’Drop opdragelsen!’
Se mere på www.family-lab.dk og www.fiehoerby.dk.

Dan Svarre er psykolog og forældrerådgiver. Han er forfatter til bogen ’Glade børn med højt selvværd – en forældreguide’.
Se mere på www.psykologdansvarre.dk.

Har du også lovet dit barn udsigter til vingummibamser eller nyt legetøj, hvis det tog sine sko på NU? Eller har du ligefrem sat smileys ind i et skema, hver gang dit barn har været glad om morgenen? Ifølge eksperter er det et skråplan, du gør klogt i at stoppe lige nu. For det er ikke godt for dit barn, tværtimod, og så er det et tegn på, at du har alt for travlt og handler ud af afmagt. 

LÆS OGSÅ: Lyt til dit barns behov – og undgå konflikter

– Hvis du belønner dit barn for helt almindelige hverdagsting som at tage sko på eller bære sin tallerken ud fra bordet, gør du dit barn til lønarbejder i dets egen familie. Og det er i strid med det ønske, de fleste forældre har, om, at børnene bidrager til fællesskabet som en naturlighed og ikke fordi, de får penge for det. Det, vi vil opleve ved at belønne vores børn på denne måde, er, at når vi tilfældigt spørger dem, om de vil gå ud med skraldet, så svarer de: Hvad får jeg for det? Det bliver altså svært at få dem til at hjælpe til overhovedet uden en belønning. Så de fleste forældre får sat gang i nogle ting, som egentlig slet ikke munder ud i det, de ønskede med deres opdragelse, siger familieterapeut Fie Hørby. 

LÆS OGSÅ: Opdragelse: 7 synder, du aldrig må begå!

Psykolog Dan Svarre er bestemt heller ikke begejstret for den belønningstendens, han ser blandt især travle børnefamilier. Og han tager konsekvenserne skridtet videre.

– Ved at bruge belønning for noget, der er selvfølgeligt, appellerer du til at udvikle en form for korruption i dit barn. Dit barn vil blive korrupt i sin tankegang og væremåde. Hvis du absolut skal belønne noget, skal du belønne det ekstraordinære og ikke det selvfølgelige. Med tiden at tage sit tøj på selv, at binde sit snørebånd, at spise sin mad, at gå på toilettet, at rydde op efter sig og at bidrage med andre ting i den almindelige husholdning er en selvfølgelighed. Det at have opgaver og at deltage i et fællesskab og bidrage er en pligt og en nødvendighed, der skal være en del af hele opdragelsen. At være en del af et fællesskab er et gode, en forpligtelse og en nødvendighed som menneske, siger han. 

Nedbryder fællesskabstanken

Dan Svarre mener faktisk, at vi nedbryder fællesskabstanken ved at belønne vores børn, så de tror, at der venter chokolade i den anden ende, når skraldeposen er båret ud. Og det er helt forkert. 

– Når udgangspræmissen er, at man agerer korrupt eller opfordrer til noget-for-noget-mentaliteten, ender det galt. For det ender med, at vi kompromitterer de basale regler for deltagelse i fællesskabet. Det at være menneske er dybt forbundet med at være et betydningsfuldt, bidragende medlem af fællesskabet. Barnet skal lære, at det er en selvfølge, at man byder ind med det, man nu kan, på det niveau, man er. Forældrenes opgave er at finde ud af, hvordan det her lille menneske kan bidrage til fællesskabet som en selvfølgelighed. Og barnet vil ikke gøre det som en selvfølgelighed, hvis det at bidrage til fællesskabet kræver en gave i den anden ende, siger Dan Svarre. 

LÆS OGSÅ: Sådan får du dit barn til at dele

Fie Hørby anser det at for eksempel belønne dit barn for dets gode humør om morgenen for at være den værste form for belønning. 

– Hvis du belønner dit barn for at være glad om morgenen i stedet for at være ked af det, lærer du dit barn, at det kun er en del af barnet, du gider at have med at gøre. Når dit barn er ked af det eller træt, interesserer du dig ikke for det. På den måde får barnet ikke hjælp til at håndtere de svære følelser eller hjælp til at håndtere grunden til, at det ikke har lyst til at skulle ud af døren. Med andre ord giver du ikke dit barn plads til at være den, det er. Blandt andet derfor kan voksne have meget svært ved at være svage og sårbare, fordi vi har lært som børn, at vores forældre ikke kunne lide os, når vi var “umulige”. Kærligheden rakte simpelthen ikke derhen, siger Fie Hørby. 

Belønning for at overskride grænser

Og så har Fie Hørby lagt mærke til en kedelig tendens, hvor forældre hylder og belønner deres børn for at overskride egne grænser, for eksempel ved at love is, hvis dit barn prøver en forlystelse i Tivoli, det ellers ikke havde lyst til. 

– Vi honorerer med andre ord vores børn for at overskride deres grænser. Det kan være nyttigt for os forældre på den korte bane. Men på den lange bane tager dit barn denne læring med sig, og som ung og voksen bliver det lettere at blive manipuleret til at gå over sine grænser som eksempelvis at gå med til mere, end man vil i forhold til en kæreste eller en arbejdsplads, siger Fie Hørby. 

LÆS OGSÅ: “Mor, når du skælder mig ud, har jeg svært ved at elske mig selv”

Dan Svarre kaldet det “et udtryk for magtesløshed, når forældre belønner deres børn”. Og han pointerer, at forældre, der er magtesløse, gør deres børn utrygge. For forældrene er af gode grunde nødt til at give deres børn vished om, at de har mere styr på verden, end deres børn af gode grunde kan have. Dan Svarre vil hellere gå over i modsatte grøft, når det kommer til belønning. 

– Jeg ville nærmere lade mit barn vide, at hvis det ikke deltager, kan det koste privilegier. Ikke for at straffe mit barn, men for at vise det, at der er naturlige konsekvenser. Og det skal du lære dit barn med indsigt og ro i stedet for at handle ud af desperation og afmagt. Du skal udvikle dit lederskab, og det indebærer at kunne håndtere interesse- og behovskonflikter, siger han.

Men er det aldrig okay at belønne sit barn med slik og gaver, når man synes, at det har gjort noget godt? Jo, det er det.

LÆS OGSÅ: Det er ok at være uenige om opdragelse

– Når dit barn virkelig har anstrengt sig for at tillære sig noget ekstraordinært i forhold til dets alder eller udviklingstrin, kan det være okay at belønne det. Men selv dér, ville jeg være forsigtig. Ligesom at peber i maden er et krydderi, men ikke noget, du kan leve af. Belønning skal forbindes med noget ekstraordinært og være et krydderi, siger Dan Svarre. 

Fie Hørby supplerer: 

– I udgangspunktet skal du ikke give dit barn ting for at få det til at gøre, som du siger. Selvfølgelig må du gerne give dit barn en gave, hvis I for eksempel har været ved tandlægen, og du siger: “Jeg ved, du er bange for at skulle til tandlæge, og det kræver en masse mod af dig. Lad os gå ud og købe en gave til dig bagefter som plaster på såret”. Men det skal høre til sjældenhederne – og det gør det bare ikke i vores samfund i dag, siger hun. 

Vil gerne være selvstændig

For barnet handler det ifølge Dan Svarre om at blive set af forældrene og blive accepteret. Dét er nemlig den bedste belønning i sig selv. 

– Det er rigeligt at belønne dit barn ved mundtligt at anerkende det og vise det din glæde: “Hvor er jeg glad og stolt over at se, hvordan du på en stille og roligt måde har forklaret din lillesøster, hvordan man spiller krocket”, siger han. 

Og så er det i det hele taget en stor fejl fra forældrenes side at tro, at et barn for eksempel kun gider binde sine sko, hvis det får en belønning for det. 

LÆS OGSÅ: Opdragelse: Stå fast, kære mor!

– Vi glemmer, at børns største ønske er at blive selvstændige og klare sig selv. Og så skal vi huske at se på det store billede, hvornår dit barn ikke selv vil tage sko på om morgenen, er det måske fordi, dit barn forbinder det at tage sko på med at tage afsked med dig og skulle i institution otte timer. Eller også skyldes det, at det tempo og den stress, der er om morgenen, gør, at barnet ikke har lyst til at samarbejde?, siger Fie Hørby. 

Men hvorfor belønner vi overhovedet vores børn, når vi i langt de fleste tilfælde godt er klar over, at det er et skråplan?

– Det siger noget om, at vi er blevet et præstationssamfund. Vi går mere op i, hvad folk kan, fremfor hvem de er. Vi er mere optagede af, at børn gør, hvad der bliver sagt, end at de egentlig har det godt. Og det siger noget om, at vi som forældre er pressede og stressede og derfor tænker på den korte bane, i stedet for de langsigtede konsekvenser af den måde vi agerer på. Det kommer til at handle om, “at jeg skal simpelthen have ham til at tage sko på nu”, slutter Fie Hørby.

LÆS OGSÅ: 13 myter om opdragelse

LÆS OGSÅ: Anerkendende opdragelse: En uge uden ris, ros og trusler

LÆS OGSÅ: Drop skældud – det hjælper ikke

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.