Læs om vores persondata-politik, cookies m.m.
Banner
 
Som gravid begynder tankerne om, hvillken mor du gerne vil være at melde sig. Foto: Nimastock

Som gravid begynder tankerne om, hvillken mor du gerne vil være at melde sig. Foto: Nimastock

Mor-rollen

Hvilken mor vil du være?

Måske er du som gravid begyndt at tænke over, hvad dine forældre gjorde godt og mindre godt i din opvækst, og hvad du vil give videre til dit barn? Men hvordan omsætter du dine gode intentioner til praksis? Få familieekspertens 10 råd til en harmonisk start på forældrerollen.

1. Plus og minus
Skriv en liste over de ting fra din egen barndom, du tænker tilbage på med glæde, som du gerne vil give videre til dit eget barn. Skriv også en liste over oplevelser eller væremåder fra dine egne forældre eller andre voksne, som du ikke ønsker at videreføre. Sørg for at have ro omkring dig, når du laver denne øvelse. Tænd eventuelt et par stearinlys, og lyt til noget behagelig musik.

2. Sig tak
Måske fylder den positive liste dig med taknemmelighed og kærlighed. Hvis der er noget, du har brug for at sige, så sørg for at få det gjort. Tak for eksempel din far for altid at have være lyttende. Det kan også være, at du først opdager, hvordan dine forældre har vist dig kærlighed, når du selv er blevet mor. For eksempel når du finder ud af, hvor ofte din egen mor stod op om natten for at amme eller skifte dig. Det er heldigvis aldrig for sent at sige tak.

LÆS OGSÅ: Hvilken type mor er du?

3. Find alternativer
Hvad vil du ikke give videre til dine børn? Tricket er at tænke i alternativer, for oftest forfalder vi til at gøre det modsatte af, hvad vores forældre gjorde. Det fungerer bare ikke særlig godt i længden, så hvad kan du gøre i stedet? Hvis du for eksempel har en oplevelse af, at din mor ofte skældte ud, kan du overveje, hvad du ellers kan gøre, når du bliver vred frem for at skælde ud. Måske skal du tælle til ti eller råbe ned i en pude. Beslut dig for en strategi, og bær over med dig selv, hvis du alligevel falder i og for eksempel skælder ud på dit barn.

4. Afklar værdier
Hvilke tanker gør du og din partner jer om at skulle være forældre, og hvilke værdier vil I føre videre? Afsæt tid til sådan en snak, lyt til hinanden uden at dømme den anden, og indgå eventuelt kompromisser. Det er nemlig okay at være forskellige. Måske vægter en af jer ærlighed meget højt, mens den anden vægter det at være hensynsfuld højere. Definér, hvad det betyder for jer hver især. Skal I være ærlige i enhver situation, eller er det okay at være hensynsfuld i en sårbar situation – og så vente lidt med ærligheden? Se, om I kan møde hinanden på midten, men vær samtidig nysgerrige. Find ud af, hvorfor det er så vigtigt for den anden. Måske kan du blive inspireret til at tænke i nye baner.

5. Opdag styrker og svagheder
Hvad er jeres styrker og svagheder hver især? Hvor ser I, at I kan blive udfordret? Hvordan kan I støtte hinanden, både nu og efter barnet er født? Undersøg, hvordan I komplementerer hinanden. Har du svært ved at tage afsked? Så er det måske bedre, at din mand afleverer baby, når han eller hun skal passes de første gange. Hvis din mand er meget nervøs for fødslen, kan du for eksempel forklare, hvad der skal ske eller tilbyde at tage presset fra ham ved at tage en veninde med i stedet. I er et makkerpar, og I behøver ikke kunne det samme.

LÆS OGSÅ: 10 hemmeligheder om at blive mor


Vores Børn abonnement

 

Seneste artikler
Banner
Mest læste
Børn, nyhedsbrev

Afstemning

Skal det være lovpligtigt at vaccinere sit barn?

Redaktionen anbefaler
Tilmeld nyhedsbrev