• Pocheret kylling

  DET SKAL DU BRUGE

  1,8 kg hel kylling
  2 friske laurbærblade
  1 bundt bredbladet persille (30 g)
  1 porre
  1 gulerod
  1 stængel bladselleri
  1 løg
  ekstra jomfruolivenolie

  SÅDAN GØR DU

  Hent din største suppegryde frem, og læg kyllingen i den. Tilsæt laurbærblade, persille, 1 stort nip havsalt og sort peber. Skyl porre, gulerod og bladselleri, og hak det hele. Pil løget, og skær det i kvarte. Kom det hele i gryden, og tilsæt 4 liter vand – sørg for, at kyllingen er dækket. Bring det i kog ved middel varme, og lad det simre i halvanden time – vend kyllingen et par gange undervejs. Det er vigtigt, at retten kun simrer, for hvis det bulderkoger, bliver kødet sejt.

  Brug en madpincet til at løfte kyllingen op af bouillonen, og læg den i en stor skål. Lad bouillonen simre videre i yderligere halvanden time, så smagen koncentreres. Når kyllingen er kølet af, så den kan håndteres, pilles kødet af benene (brug plastikhandsker eller madpincet). Kassér skindet, og læg benene tilbage i bouillonen for ekstra smag. Vend kødet med 1 spsk. olie, og lad det køle af i køleskabet, hvor det kan opbevares i op til 3 dage (eller frys det i portioner), og brug kyllingen i salater, sandwich og wokretter. 

  Si bouillonen, og kassér siens indhold. Fordel bouillonen i mindre beholdere og lad den køle af i køleskabet, hvor den vil stivne til gelé og holde sig frisk i op til 1 uge. Du kan også hælde den i fryseposer og lægge dem i fryseren. Du kan selvfølgelig koge flere grøntsager i bouillonen og spise den som suppe med noget af kyllingekødet.
 • Turbopesto
  16 portioner
  Luk

  Turbopesto

  DET SKAL DU BRUGE

  200 g parmesanost
  2 store bundter frisk basilikum (60 g hver)
  2 fed hvidløg
  100 g pinjekerner
  100 g blancherede mandler
  1 usprøjtet citron
  1 dl ekstra jomfruolivenolie

  SÅDAN GØR DU

  Bræk parmesanen i stykker, og kom dem i en foodprocessor (kassér skorpen). Riv basilikum- blade og stilke i mindre stykker og tilsæt – kassér kun grove stængler. Pil hvidløgsfeddene, og kom dem i, og tilsæt pinjekerner og mandler. Riv citronskallen fint i, pres al ­citronsaften i, og tilsæt olie. Blend blandingen, til den er glat.

  Pestoen holder sig frisk i køleskabet op til tre dage, og den er fryseegnet. Det nemmeste er at trille pestoen til en rulle i et stykke mellemlægspapir og derefter klemme papirenderne sammen, så det ligner en nytårsknallert.

  Læg rullerne i fryseren to timer, og tag dem op igen, inden de bliver for hårde: Pak dem ud, og skær pestoen i portioner, pak dem ind igen, og læg dem tilbage i fryseren – de holder sig friske i tre måneder. Hent en portion op fra fryseren, og lad den tø op i køleskabet natten over. Skal det gå hurtigt, kommer du den blot frossen i en gryderet – den tør straks op.

  Tip! Pestoen er især god til pasta. 
 • Tomatsauce med 7 x grønt
  Luk

  Tomatsauce med 7 x grønt

  DET SKAL DU BRUGE

  2 små løg
  2 små porrer
  2 stængler bladselleri
  2 gulerødder
  2 courgetter
  2 røde peberfrugter
  ½ butternutgræskar (600 g)
  2 fed hvidløg
  olivenolie
  2 tsk. tørret oregano
  4 dåser (4 x 400 g) 
  blommetomater

  SÅDAN GØR DU

  Pil løg, skyl og trim porrer, bladselleri, gulerødder og ­courgetter, fjern frø og ribber fra peberfrugter og græskar (der er ingen grund til at fjerne skallen), og hak det hele fint – enten i hånden eller ad flere omgange i foodprocessoren. Pil hvidløg, og hak det fint i hånden. 

  Varm en stor gryde op ved middel varme med 2 spsk. olie. Tilsæt ­hvidløg og oregano, steg 1 minut, og tilsæt alle de forberedte grønsager. Steg under låg i 25 minutter, eller til grønsagerne er bløde, men ikke har taget farve – rør rundt ­nogle gange undervejs. Tilsæt blommetomater, og mos dem med en træske. Fyld hver dåse knap halvt med vand, slyng det rundt, og hæld det i gryden. Lad det simre uden låg 25 min., eller til saucen er kogt ind. Lad den køle lidt af, blend den glat, og krydr med salt og peber.

  Fordel saucen i fryseposer, og gem eventuelt nogle af portionerne til andre retter som fx pizza og enkle pastaretter. 

  Tip! Du kan ­sagtens komme ekstra grøntsager i saucen – brug årstidens udvalg.
 • Kødsauce til mange dage
  10 portioner
  Luk

  Kødsauce til mange dage

  DET SKAL DU BRUGE

  2 skiver røget bacon
  olivenolie 
  1 kg hakket magert oksekød
  2 dåser (2 x 400 g) bønner, fx aduki, cannellini, pinto
  2 kviste frisk rosmarin
  2 friske laurbærblade
  2 store løg
  2 store gulerødder
  1 lille bladselleri
  1 glas (280 g) soltørrede tomater i olie 
  2 spsk. balsamico
  2 dåser (2 x 400 g) blommetomater

  SÅDAN GØR DU

  Skær bacon i tynde strimler, og steg dem i en stor ovnfast gryde ved middelhøj varme med 1 spsk. olie, til de er gyldne. Tilsæt oksekød, og skil det fra hinanden med en træske. Hæld vandet fra bønnerne, og kom dem i gryden med finthakkede rosmarinnåle og laurbærblade, og lad det hele stege under omrøring i 20 minutter, eller til det er mørkt gyldent. Hvis det begynder at brænde fast i bunden, tilsættes vand, så de fastbrændte stumper slipper. 

  Varm ovnen op til 200 grader.  

  Pil løg, skræl gulerødder, trim bladselleri, og hak det hele fint (i hånden eller foodprocessoren). Kom det hele i gryden, og lad det stege i 15 minutter. Hæld de soltørrede tomater med olie i en blender, tilsæt balsamico, og blend blandingen glat. Rør 2 spsk. af blandingen i gryden, hæld resten tilbage i glasset, og gem den til en anden ret – den er god at pensle på kød, fisk eller grøntsager, inden de tilberedes i ovn eller på grill. Den kan også smøres på crostini. 

  Kom blommetomaterne i gryden sammen med 2 dåser vand. Rør rundt, bring det i kog, og stil retten i ovnen uden låg 1 time, eller til den er tyknet og kogt ind. Krydr med salt og peber, og fordel retten i aluminiumsbakker eller fryseposer, så du har flere portioner. Opbevar dem i køleskabet eller fryseren, til de skal bruges.

  Tip! Erstat noget af kødet med ­bønner. De er fulde af ­fibre og gode for fordøjelsen. 
 • Jumbofiskefingre
  10 portioner
  Luk

  Jumbofiskefingre

  DET SKAL DU BRUGE

  1,2 kg lakseside uden skind og ben
  2 store æg
  1 tsk. sød røget paprika
  250 g fuldkornsbrød
  30 g cheddarost
  ekstra jomfruolivenolie

  SÅDAN GØR DU

  Skær fisken i 10 portioner på hver 120 g. De bliver ikke ens i facon, men det er kun charmerende. Skær fx. laksesiden ud i strimler (bredde 3 cm) på langs og derefter i mindre stykker.

  Pisk æggene sammen med paprika, 1 nip salt og sort peber i en fladbundet skål. Riv brødet i stykker, og kom dem i foodprocessoren, riv osten i, tilsæt 2 spsk. olie, og blend det til rasp. Fordel raspen på en tallerken. Vend hvert fiskestykke først i æggeblandingen (lad det overskydende dryppe af) og derefter i raspen – de skal være dækket over det hele. Læg dem på en bakke med mellemlægs-

  papir. Når du har arrangeret et lag, lægges mellemlægspapir over, og der arrangeres endnu et lag (der er sikkert mere rasp end nødvendigt 

  – kassér overskuddet). Bag fiskefingrene med det samme, eller frys dem i bakken – når de er frosne, kan du flytte dem over i en plastboks eller fryseposer, så de er nemmere at opbevare. 

  TILBEREDNING

  Læg de ønskede antal (evt. frosne) fiskefingre på en bagerist over et ovnfast fad, og bag dem i ovnen i 15 minutter ved 200 grader, eller til de er gyldne og møre.

  Tip! Udskift evt. laksen med hvid fisk som torsk eller kulmule.

Mad til fryseren

Lav god mad til mange dage

Forbered dig til tiden efter fødslen, og lav mad til fryseren allerede nu.

Opskrifter fra bogen 'Superfood til hele familien' af Jamie Oliver

Faktaboks

KØL MADEN RIGTIGT NED

Det er vigtigt, at mad, som skal genopvarmes, bliver nedkølet hurtigt, så bakterierne i den ikke danner giftstoffer. Madens temperatur skal falde fra 65 til 10 grader på maks. tre timer. Fordel store portioner i mindre beholdere, så køler de hurtigere ned. Når maden genopvarmes, skal temperaturen overalt i maden op på 75°C.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Find flere opskrifter og gode råd i Superfood til hele familien af Jamie Oliver, Lindhardt og Ringhof, 300 kr. 

LÆS OGSÅ: Ditte fra ‘Den store bagedyst’: 3 lækre kageopskrifter

LÆS OGSÅ: Louisa Lorangs 4 lækre gravid-opskrifter

LÆS OGSÅ: Opskrifter: Nippemad til sarte gravide

debate

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

loading...