• Kroppen hjælper sproget på vej (3-5 år)

  Fagter og grimasser af Lotte Salling, 248 kr., Dafolo 2011.

  Handling
  Bogen indeholder 50 helt nye fagtelege og remser, der kombineret med sjov og sansemotorik styrker børns sprog og sproglige opmærksomhed.

  Derfor er bogen god
  Ikke mange børn kan lytte ret længe til en historie uden at miste koncentrationen, men ved at aktivere børnene med fagter skærpes deres motivation, sprogglæde og læselyst. Når der sættes krop på ordene, øges forståelsen for ordenes betydning, samtidig med at sprogtilegnelsen bliver meget sjovere.

 • Snak om alt det svære (5-8 år)
  Luk

  Snak om alt det svære (5-8 år)

  And, døden og tulipanen af Wolf Erlbruch, 150 kr., Høst & Søn 2007.

  Handling
  And er livsglad men lidt usikker. Hun frygter døden, som hun forbinder med de farer, der lurer på hende i livet. Men døden viser sig at have et venligt og tålmodigt gemyt og er ikke spor skræmmende.

  Derfor er bogen god
  Tøv ikke med at præsentere dit barn for temaer om døden. Alle børn møder døden
  i deres barndom: En bedsteforælder eller et kæledyr, der dør, en ræv, der bliver kørt over på motorvejen. Denne bog tør være lidt uhyggelig, men der er mulighed for at snakke i børnehøjde, og på den måde kan du hjælpe dit barn med at bearbejde sin angst over for emner, som hun ellers kan gå og tygge på helt alene.

 • Filosofi i øjenhøjde (3-5 år)
  Luk

  Filosofi i øjenhøjde (3-5 år)

  Undrebogen af Kari Grossmann, 69 kr., Flachs 2010.

  Handling
  Med udgangspunkt i forskellige billeduniverser med farverige og detaljerede tegninger skaber bogen filosofisk undren og lægger op til gode samtaler.

  Derfor er bogen god
  Hvad er kærlighed? Hvor var jeg, inden jeg blev født? Bogen lægger op til sådanne spørgsmål, og når vi bruger tid på at undre os sammen, filosofere og stille nye spørgsmål, åbnes der pludselig for de store snakke, der er med til at styrke sprog og ordforråd.

 • Mor kan grine med (5-8 år)
  Luk

  Mor kan grine med (5-8 år)

  Den Lilla Møghætte og Pulven af Rune T. Kidde, 79 kr., Modtryk 1987.

  Handling
  Her er den ækle og afsporede fortælling om den møgsure Møghætte, der skal ud med
  blodpølser til sin bedstemor, og beretningen om de tre store, dumme svin og den punkede pulv.

  Derfor er bogen god
  Kidde har en skæv og skøn tankegang. Gamle eventyr vendes på hovedet og gøres helt groteske, og der er masser af guf til den voksne læser. Det er altid meget vigtigt, at du som voksen vælger bøger, du kan lide at læse højt, for hvis ikke du ikke selv er motiveret, hvordan skal du så kunne motivere børnene?

 • Endelig en bog med tju-bang (5-8 år)
  Luk

  Endelig en bog med tju-bang (5-8 år)

  Axel elsker biler af Hansen/Bartholin, 180 kr., Gyldendal 2007.

  Handling
  Anden Axel er vild med biler. Hans far og mor prøver at fortælle ham, at han er en and og bare skal nøjes med at svømme – men en dag smutter Axel hjemmefra, og så sker der ting og sager.

  Derfor er bogen god
  Der er for mange pæne bøger og for lidt tju-bang på billedbogsmarkedet. Men i denne historie er der gang i den, til stor fornøjelse for alle små drengerøve. Historien er fortalt på vers. Generelt er det en god ide at læse mange rim og remser for
  børn: De skærper deres opmærksomhed på sproglydene og giver en større sproglig bevidsthed.

 • Stimulerer sproglig nysgerrighed (3-5 år)
  Luk

  Stimulerer sproglig nysgerrighed (3-5 år)

  Lasse-Leif vil ikke tale menneskesprog af Mette Finderup, 249 kr., Alvilda 2011.

  Handling
  Lasse-Leif vil ikke tale menneskesprog. Han vil tale Lasse-Leifsprog. Det er nemlig meget sjovere. Derfor siger han ‘pasghetti med fætsjup’ i stedet for ‘spaghetti med ketchup’.

  Derfor er bogen god
  Mange forældre bliver nervøse for, om deres barn nu også har et lige så veludviklet sprog som andre børn. De sammenligner, analyserer og prøver i bedste mening at trække sproget ud af børnene i stedet for at bruge sproget sjovt, legende og levende og ad denne vej gøre børnene sprogligt nysgerrige. Alle børn kan lide at snakke vrøvlesprog, og det træner barnet i at udtrykke sig sprogligt. Humoren i bogen giver barnet lyst til at lege med sproget.

 • Styrker fantasien (5-8 år)
  Luk

  Styrker fantasien (5-8 år)

  Lige noget for mig! af Elin Bing, 99 kr., Politikens Forlag 2009.

  Handling
  Simpel lille bog om små problemer i koloniens små haver med masser af tegninger med skønne detaljer, næsten
  ingen tekst ud over en kortfattet snak, der er med til at skærpe nysgerrigheden.

  Derfor er bogen god
  En billedbog uden tekst som denne er god, fordi forælder og barn selv skal skabe historien, snakke om billederne,
  digte ud fra detaljerne og bruge fantasien.

 • Styrker kreativiteten (5-8 år)
  Luk

  Styrker kreativiteten (5-8 år)

  Hvorfor? – En kunstbog for børn og barnlige sjæle af Finn Lykke Schmidt, 148 kr., Forlaget Klim 2004.

  Handling
  Kendte kunstværker blandes med små ‘tegneserier’ og illustrationer, som du og dit barn sammen kan snakke om.

  Derfor er bogen god
  Hvorfor ikke præsentere børn for det kunstneriske udtryk helt fra starten? Bogen her lægger op til overvejelser og samtale omkring kendte kunstværker. Tag dit barn på skødet og peg, diskutér, lyt og gå på opdagelse i sproget sammen.

 • Åbner øjnene for menneskers forskellighed (5-8 år)
  Luk

  Åbner øjnene for menneskers forskellighed (5-8 år)

  Jeg ser med mine hænder af Franz-Joseph Huainigg, 289 kr., Klematis 2004.

  Handling
  Kathrine står foran et stormagasin og græder, for hun kan ikke finde sine forældre. Da en blind person opdager hende og vil hjælpe med at lede, bliver hun lidt forbavset. Men hurtigt viser det sig, at Mathias på sin egen måde er god til at se ...

  Derfor er bogen god
  Børn elsker bøger, der i simple historier introducerer dem til andres liv og måder at
  leve på. Igennem bøgerne kan barnet lære en masse om, hvordan vi mennesker er forskellige, og få en forståelse for denne forskellighed.

 • Bliv god til følelser (3-5 år)
  Luk

  Bliv god til følelser (3-5 år)

  Store monstre græder ikke af Kalle Güettler, 108 kr., Forlaget Torgard 2008.

  Handling
  Alt, hvad lille monster laver, er smukt og fint. Store Monster kan ingenting! Han bliver mere og mere ked af det, men hvad skal han gøre? Store monstre græder jo ikke ...

  Derfor er bogen god
  Bogen fortæller på en fin måde, at det altid er i orden at græde og vise følelser. For uanset hvem man er, hvor stor eller lille man er, og hvor meget man ellers kan klare, har vi
  alle brug for at græde indimellem. Bogen kan åbne for gode og ærlige snakke med barnet.

Børnebøger

10 bøger du skal læse højt for dit barn

Vi har bedt børnebogsekspert og forfatter Lotte Salling udpege 10 af de mest fremragende nyere børnebøger og forklare, hvordan bøgerne stimulerer alt fra dit barns fantasi til dets ordforråd.

Skrevet af Marianne With Bindslev
08. september 2011

Faktaboks

Lotte Salling har siden 1993 arbejdet med sprog- og bevægelsesprojekter på institutioner, skoler og biblioteker. Hun har skrevet flere børnebøger og holder foredrag om såkaldt dialogisk læsning. Læs mere på Lottesalling.dk.

Forskning viser, at de børn, der får læst op 20-30 minutter hver dag, får et stærkere sprog, ligesom de hurtigere lærer at læse end andre børn.

Højtlæsning stimulerer desuden fantasien og er en hyggelig stund for både forælder og barn. Børns interesse i bøger og læsning kommer også gennem højtlæsningen. Og netop læseglæde er et vigtigt redskab til at få mere viden om verden, men rent socialt og kommunikativt gavner det også at være sprogligt stærk og kunne udtrykke sig klart og nuanceret.

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Inspiration til sjove projekter i hverdagen med dine børn.

Omfavn dit barns kreative sider

Lad ikke en stressede hverdag gå udover kvalitetstiden sammen med dit barn. InspiredbyKids.dk giver inspiration til projekter I hverdagen.

Som forælder med en stresset hverdag, hvor både karriere, forholdet og børn skal gå op i en højere enhed, kan det være nemt at overse de små men vigtige ting i livet. Navnlig når det gælder de kære små.

 

Der er en tendens til, at vi lader dagligdagens stress og jag flyde sammen med opdragelsen. Nej, nu skal du sidde stille, nu skal du være stille, nej, du skal ikke selv sætte mælken i køleskabet, mor gør det, for der er ikke tid…

 

Børnene skal agere små voksenmennesker, for vi har ikke tid til andet. Vi glemmer måske at huske på, at de stadig bare er små børn uden voksenlivets bekymringer. Og sådan bør det også hedde sig.

 

Når to forskellige virkeligheder støder sammen, kan det ende i et forældre-barn-opgør. Måske genkender du situationen, hvor du skældte dit barn ud, fordi han eller hun svinede køkkenet til med mel, sukker, smør og sengelinned, fordi der bogstaveligt skulle bages en ’drømmekage’.

 

Som forældre har vi forskellige måder at reagere på. Vi kan blive sure, vi kan være ligegyldige overfor det, vi kan grine af det, men vi kan også omfavne det, for i sidste ende er det et resultat af barnets kreative side.

 

Det kan være svært at være på bølgelængde med et lille menneske, der lever i en helt anden verden, men som forælder er det vores fornemste opgave.

 

Vi er uden tvivl ikke i besiddelse af samme kompromisløse kreativitet, men det er vigtigt at være proaktiv i den henseende.

 

InspiredbyKids.dk er en ny side, der har til formål at hjælpe forældre med at udfordre deres børns kreative sider og samtidig være på bølgelængde med dem.

 

InspiredbyKids.dk har spændende indhold med gode idéer til kreative projekter med dine børn, men også generel inspiration til ferien, weekenden og hverdagen. Derudover finder du også et væld af mode- og stylingtips til børnene.

 

#InspiredbyKids er et hjælpende hånd til en stresset tilværelse, hvor det kan være nemt at tabe overblikket.

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

gardavb

Billig ferie i Italien

Italiensferien behøver ikke koste hele budgettet – tre billige ferier til Italien

Annonce: Italien er én af danskernes fortrukne rejsemål. Kun prisen er benspænd. Sammen med Risskov Bilferie har vi fundet tre italienske feriedestinationer, der er til at betale.

Annonce
19. maj 2015

I 1950’erne kørte de første charterbusser danskerne til Italien, hvor de for første gang oplevede Gardasøen og resten af den Sydeuropæiske charme, som det pittoreske støvleland på mange måder er symbol for.

Siden har Italien da også kun fået en større og større plads hos de danske turisters hjerter. I en undersøgelse Risskov Bilferie har lavet blandt deres rejsende, er Italien således den mest eftertragtede sommerferiedestination efter Danmark og Tyskland.

At netop Danmark og Tyskland har favoritpladsen hænger nok i stigende grad sammen med forskellen i prisniveauet. For selvom Italien er et sandt mekka af gastronomi, shopping, kultur, arkitektur, historie og badestrande, så tøver mange alligevel, når det gælder prisen.

For en ferie til Italien vil af gode grunde koste mere end en ferie i Danmark eller Tyskland. Det behøver dog ikke være så dyrt. Risskov Bilferie er ét af de rejsebureauer, der har prioriteret Italien, og de kan derfor tilbyde hotelophold i godt og vel hele Italien til favorable priser.

Vi har trevlet Risskov Bilferie og fundet tre gode bud på en billig sommerferie i det smukke og charmerende støvlelandet.

Montecatini Terme – Toscana
montvb

 

I Montecatini Terme ligger det fire-stjernede Hotel Puccini, hvor I for kun 1.049 kr. kan blive indlogeret med fire overnatninger. Montecatini Terme er især kendt for sine mange kurbade, og ligesom mange af de charmerende byer i Toscana, så finder I også et væld af caféer og restauranter, hvor I kan spise italiensk og drikke en ægte italiensk cappuccino. Og så er Montecatini gamle bjergbane helt oplagt, hvis I vil opleve det bjergtagende maleriske Toscana i panoramaudsigt.

Rimini – Toscana

riminivb

Rimini er badebyernes hovedstad! Byen appellerer både til familie- og venindeturen. Her kan I overraskende billigt for 979 kr. pr. person få fem overnatninger med morgenbuffet på Hotel Emilia. Sol jeg på de flere kilometer lange badestrande om dagen, hvor der også er mulighed for windsurfing, vandski og andre vandsportsaktiviteter, ligesom byens forretninger kan virke som en tiltrængt afbræk fra solen. Når mørket falder på, falder Rimini ikke i søvn. Tværtimod. Riminis natteliv er et væld af hyggelige restauranter, barer samt nogle af Italiens mest populære natklubber, hvis man er til dans og fest.

Men Rimini er også italiensk renæssancecharme, når det er allerbedst. Tæt på byens togstation finder man det historiske centrum, der med smukke pladser og monumenter føles lidt om man er trådt tilbage i det gamle Romerrige

Sant ‘Agata – Napoli provinsen

santvb

For mange danskere er især Norditalien og Toscana med mange gode grunde et yndet rejsemål. Men det sydlige Italien er bestemt også et besøg værd.

Er I vandring, er Sant’Agata – tæt på Napoli – den oplagte rejsedestination. Med omkring 22 markerede og velholdte stier, der tilsammen strækker sig over 110 km., har I allerede vandreture nok til de første par ferier.

Men I behøver ikke vandrestøvler. Byen blomstrer af restauranter, barer og butikker. Med Risskov Bilferie kan I indlogeres med 6 overnatninger på det charmerende og luksuriøse Hotel Oase Olimpia Relais for 4.149 kr. pr. person.

Hotellet er beliggende i en frodig smuk have, der strækker sig over 22.000 m2, hvor havluft fra Napolibugten sørger for en let brise, mens I også kan køle af i hotellets pool med kolde drinks fra poolbaren.

Italien er et kontrastfyldt land, og har man været der én gang, kommer man med stor sandsynlighed igen.

Find flere gode tilbud og rejser til Italien her.

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Campingferie

Findes den perfekte campingferie?

6 råd til den perfekte campingferie

Som barn drømte Anna om campingferie – men det gad hendes forældre ikke. Derfor har hun taget revanche og testet en ferie med camping med mand og børn.

Skrevet af Anna Rossman Thejsen
13. maj 2015

Min fætter Sune og jeg spiste makaronier direkte fra gryden og lakridser i soveposen i farfars campingvogn, til vi faldt i søvn. Campingvognen forlod aldrig indkørslen til vores bedsteforældres hus, og vi sov der kun en nat. Den eneste gang som barn, jeg fik lov til at campere.

Det var ikke noget for mine forældre med overfyldte campingpladser med naboer lige på den anden side af blikdøren, hoppeborge og isplageri dag ud og dag ind.

LÆS OGSÅ: Debat: Må vi holde ferie uden børn

Sidste år i forsommeren satte jeg mig derfor for at leve barndomsdrømmen om camping ud. Her er mine bedste råd til dig, der også skal på campingferie for første gang

Råd nummer 1: Vær ude i god tid

Allerede ved bestillingen gik der dog skår i perfektheden. Jeg lærte på den hårde måde, at ægte campister

planlægger i meget, meget bedre tid, end jeg var ude i. Hver eneste vogn var udlejet den uge i sommerferien, vi gerne ville af sted. Et par opkald til nogle andre af landets campingpladser gav samme nedslående resultat: Ingen ledige huse på hjul.

Jeg gav dog ikke op så let og mailede frem og tilbage med en sød dame hos Hvidbjerg Strand Feriepark. Det var jo der, jeg helst ville hen med min familie. Ugerne før og efter vores foretrukne var der heller ikke bid, men så foreslog hun, at vi i stedet lejede en af deres westernhytter.

Ved nærmere eftertanke var hytternes lidt flere kvadratmeter end en gængs campingvogns måske ikke helt dumt, når man har to raske drenge som vores på to og fem år. Og en campingplads er vel en campingplads, om ferieboligen har hjul eller ej.

Råd nummer 2: Beliggenhed er alt

Efter sådan cirka 50 gange i løbet af forsommeren at have scrollet campingpladsens hjemmeside igennem og hoppet begejstret op og ned i sofaen sammen med mine sønner over udsigten til campingferie var det endelig tid til at tage af sted.

Vi nåede frem ud på eftermiddagen, og campingpladsen var gigantisk og proppet med andre forventningsfulde campister.

Parkeringspladsen bestod af lange baner med parkeringsvagter, der dirigerede alle de højtbelæssede køretøjer – de andres helt klart mere belæssede end vores – over i de rigtige baner. Derpå skulle vi ind at stå i kø og hente adgangskort til pladsen, nøgler til huset og en masse andre kort, jeg har glemt hvad var til.

Ikke særlig nemt med gnaven toårig, der lige var vågnet fra lur på venstre arm, og overgearet femårig hoppende på min højre side, skråledende: ‘Hvornår skal vi i badeland, hvornår skal vi i badeland, hvornår skal vi i badeland?!’

Heldigvis tog det forbavsende kort tid for det effektive og søde personale at guide os igennem det hele (de har helt klart prøvet turen med trætte forældre og gnavne/overgearede børn før). Vi fik bippet os ind på campingpladsen med et af de mange nøglekort og kørte ad fint mærkede veje hen til vores bjælkehytte i Westernland.

Gæt lige, hvem der var vores nabo? Selveste børnehjertet af campingpladsen: Et styk gigantisk udendørs og indendørs legeland, hvor ungerne selvfølgelig straks stæsede hen – med moren halsende efter.

LÆS OGSÅ: Ferie: Hvilken type er jeres familie?

Det lykkedes mig at holde dem på den udendørs legeplads med trampoliner, hoppepuder, gynger og sørøverskibe. Både i størrelse baby og størrelse stort barn. Faktisk også vildt sjove trampoliner i størrelse mor. Perfekt.

Vi havde været der i et par timer, da Ask kiggede op på mig med is i hele sit lykkelige fjæs og sagde: ‘Mor, det her er den bedste ferie i mit liv!’

Årh mand, her var jeg i gang med at udleve min barndomsdrøm om den helt perfekte campingferie i Danmark med min egen lille familie, og så sagde min store dreng sådan. Der var sgu ikke et øje tørt.

Vi lader lige det perfekte øjeblik stå  … bare lidt endnu. Da vi om aftenen havde spist gode takeaway-pizzaer fra en af campingpladsens restauranter, skulle vores søde, små, trætte børn puttes, så forældrene rigtig kunne sidde i armkrog på hyttens veranda og se solnedgang. Troede vi.

Så nemt var det nemlig ikke at få to styk overtrætte drenge til at sove med et styk velbesøgt legeland lige uden for hytten.

Da jeg et par timer senere listede ud på verandaen, hvor min mand prøvede at slappe af med en øl og en god bog, var der stadig temmelig meget gang i den ovre hos naboen.

Lige da savnede vi bare en lille smule stilhed til den ellers smukke solnedgang. Men så skålede vi i dåsebajer og blev enige med os selv og hinanden om to ting: 1. Larm eller ej – det skulle ikke ødelægge vores perfekte campingferie. 2. Hvis vi skal på campingplads en anden gang, spørger vi helt sikkert, hvad der ligger ved siden af den hytte/campingvogn, vi skal bo i.

Råd nummer 3: Aldrig gå ned på udstyr

Næste morgen hentede min mand friske rundstykker hos campingpladsens købmand og konstaterede, at der også var en inhouse fiskehandler plus en meget velassorteret iskiosk. Det opgraderede vores oplevelse med mindst en stjerne.

Så var det tid til blandt andet at få afprøvet det famøse badeland, som min femårige søn havde glædet sig så meget til. Det var dog lige før, Ask fortrød sit ønske, for vi gik og gik og gik for at nå derhen – badelandet lå selvfølgelig i den helt modsatte ende af pladsen.

LÆS OGSÅ: Klar, parat, ferie!

Et øjeblik fortrød jeg, at vi ikke havde læsset vores bil lige så meget som alle andre – for eksempel med Asks løbehjul. Ja, ja, jeg ved godt, at børn har godt af at gå raske ture, men når man er fem år, solen steger, lillebror troner i klapvognen, og alle andre på ens alder enten har løbehjul eller egen cykel med, sååå  … Det husker vi til en anden gang.

Ligesom vi husker fiskenet og et udvalg af krydderier. Samt badedyr og strandsæt med spand og skovl. Ligesom alle de andre. Aldrig gå ned på udstyr på en campingplads. Tag det med hjemmefra – eller end med, ligesom os, at købe dig fattig i dubletter.

Tilbage til badelandet, som var forjættende. Det måtte selv vi voksne indrømme. Jeg har ellers altid været den lidt overbekymrede type i svømmehallen: Så er vandet for koldt, så er der for beskidt, så er der ikke et godt nok babybassin … Men her var bassiner til store og til helt små, vandfald, vand

legetøj, grotter og vandrutsjebaner, også til babyer. Og så var vandet rent og skønt varmt. Jeg kan vist godt afsløre, at vi var i badeland hver eneste dag.

Råd nummer 4: Luksuscamping holder

Udover badelandets lyksaligheder fandt vi ud af, at der var et skønt og virkelig smukt designet 1.200 kvadrat-meter stort wellness-område, som hver dag havde åbent to timer for børn med deres forældre og var børnefrit område resten af dagen. Et dejligt tilflugtssted, som vi tillod hinanden at opsøge i ny og næ, når vi trængte til lidt ro fra det evigt pulserende liv omkring vores hytte (nabo til legeland, I ved). Win-win.

Der er garanteret noget autentisk og lyksaligt over den slags campingpladser, som mest kun består af en mark og en række fælleskøkkener og -toiletter. Men når man som jeg har tilbragt de

fleste af sine barndomsferier i en skov i Sverige langt fra civilisationen, holder luksuscamping med familien altså.

Råd nummer 5: Kammerater gør forskellen

Der var heller ingen tvivl om, at vores børn nød ferien. De var ekstatiske over legelandet, særligt det indendørs. 800 kvadratmeter med trampoliner, rutsjebaner, hoppeborg og klatrebaner. Det kæmpe legeland var indrettet, så der var masser for både babyer og deres store søskende. Drengene fik klatret, bygget skumpudeborge og hoppet i trampoliner, der passede til lige netop deres størrelse.

På et tidspunkt blev både min mand og jeg dog trætte af at tilbringe så meget tid indendøre, når nu solen for en gang skyld bragede ned over Danmark dag efter dag. Selv når vores yngste sov lur, endte en af os på en eller anden måde indendørs – i badeland eller legeland – med vores store dreng. Indtil mor her tog sagen i egen hånd og gik på jagt efter de legekammerater, som jeg – måske lidt naivt – havde forestillet mig bare kom af sig selv og begyndte at lege med vores drenge, eller som de selv fik støvet op på legepladsen. I min barndomsdrøm stod kammeraterne nærmest i kø uden for campingvognen  …

Måske havde det været anderledes, hvis vi havde fået fingre i en vaskeægte campingvogn frem for vores ellers udmærkede hytte, men det må vi afprøve en anden gang.

Lige der på campingpladsen bed jeg al skam i livet og kontaktede på legepladsen nogle forældre med jævnaldrende børn. Det kom der god leg ud af den dag, men så skulle de rejse videre. Så da jeg opdagede, at en familie med tre drenge flyttede ind i hytten ved siden af, hev jeg drengene med over for at sige hej.

Vupti, så havde lille Svend en anden toårig at slås om biler og lave hov-jeg-falder-fjolle-leg med, mens Ask fik to næsten jævnaldrende brødre at lege med på græsplænen mellem vores hytter og følges med over i legeland uden voksne.

Selvfølgelig sneg jeg mig derover et par gange med skæg og blå briller for at tjekke, om han nu var stor nok til at være der uden mig – og fandt en skraldgrinende klatreabe.

Pludselig fik vi foræret en pause midt på dagen, hvor den lille snorkboblede i sin klapvogn, og den store legede med sine nye venner.

Råd nummer 6: Når dit barn er glad …

Heldigvis fik vi også lokket stueplanterne med ned til Vesterhavet, som viste sig at ligge nøjagtigt så tæt på, som vi var blevet lovet. Vi fiskede krabber, byggede sandborge (det hedder ikke slotte, når man har drenge!), spiste let tilsandede madpakker og begravede hinanden i sand.

Så gik vi op på campingpladsen igen, købte den lækreste friskfangede fisk til aftensmad, spiste på verandaen og formåede – med tiden – næsten at ignorere skrigene og skrålene fra legelandets glade børn.

For campingpladser er for børn. Og så må vi forældre bare flyde med. For min familie var det drømmen om den perfekte børneferie, der gik i opfyldelse på en campingplads i Vestjylland. Som min store søn sagde på dag et – og har gentaget flere gange siden: ‘Mor, det her er den bedste ferie i mit liv.’

Vores Børn var inviteret på campingferie af Hvidbjerg Strand Feriepark.

LÆS OGSÅ: 6 små råd til rejser med små børn

LÆS OGSÅ: Ferie: Thailand med baby – nemt eller slemt?

LÆS OGSÅ: Ferie: 11 (næsten) gratis aktiviteter for børn

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Du kan nemt lave en lille køkkenhave, hvis du bor i lejlighed uden altan. Sørg bare for sol, en beholder, jord, frø, vand – og en vindueskarm. Foto: Nimastock

7 tips til at tage børn med i haven

Det er nemt og hyggeligt, når dit barn hjælper til i haven.

Skrevet af Dan Melchior
29. april 2015

1: Lav en køkkenhave. Start med grønsager som ærter, radiser og gulerødder. De er hårdføre og giver hurtige resultater.

2: Put vat i bunden af en tom æggeskal, og så karse. Der skal ikke jord ved.

3: Pluk brændenælder til suppe. Husk handsker! Og nej, man brænder sig ikke i munden, men det smager godt.

4: Det er sjovt at se ting gro, og det fremmer interessen, hvis det også kan spises. Blade fra sommerblomster som hjulkrone kan hakkes fint og kommes på smørrebrød eller i kartoffelsalat.

5: Gør havearbejdet sjovt med udstyr, for eksempel teposer til tørrede krydderurter.

6: Læg kartofler – årstiden er den rette nu.

7: Så karse i køkkenhaven – det afskrækker jordlopper. Mynte afskrækker myrer.

Kilde: Camilla Frommelt, professionel havenørd og indehaver af Havekassen.dk, hvor du finder masser af inspiration til haven i børnehøjde.

LÆS OGSÅ: Giv dit barn mere nærvær

LÆS OGSÅ: Klumme: Skal børn bo på landet?

LÆS OGSÅ: 9. måned – tag baby ud i naturen

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.