• Kroppen hjælper sproget på vej (3-5 år)

  Fagter og grimasser af Lotte Salling, 248 kr., Dafolo 2011.

  Handling
  Bogen indeholder 50 helt nye fagtelege og remser, der kombineret med sjov og sansemotorik styrker børns sprog og sproglige opmærksomhed.

  Derfor er bogen god
  Ikke mange børn kan lytte ret længe til en historie uden at miste koncentrationen, men ved at aktivere børnene med fagter skærpes deres motivation, sprogglæde og læselyst. Når der sættes krop på ordene, øges forståelsen for ordenes betydning, samtidig med at sprogtilegnelsen bliver meget sjovere.

 • Snak om alt det svære (5-8 år)
  Luk

  Snak om alt det svære (5-8 år)

  And, døden og tulipanen af Wolf Erlbruch, 150 kr., Høst & Søn 2007.

  Handling
  And er livsglad men lidt usikker. Hun frygter døden, som hun forbinder med de farer, der lurer på hende i livet. Men døden viser sig at have et venligt og tålmodigt gemyt og er ikke spor skræmmende.

  Derfor er bogen god
  Tøv ikke med at præsentere dit barn for temaer om døden. Alle børn møder døden
  i deres barndom: En bedsteforælder eller et kæledyr, der dør, en ræv, der bliver kørt over på motorvejen. Denne bog tør være lidt uhyggelig, men der er mulighed for at snakke i børnehøjde, og på den måde kan du hjælpe dit barn med at bearbejde sin angst over for emner, som hun ellers kan gå og tygge på helt alene.

 • Filosofi i øjenhøjde (3-5 år)
  Luk

  Filosofi i øjenhøjde (3-5 år)

  Undrebogen af Kari Grossmann, 69 kr., Flachs 2010.

  Handling
  Med udgangspunkt i forskellige billeduniverser med farverige og detaljerede tegninger skaber bogen filosofisk undren og lægger op til gode samtaler.

  Derfor er bogen god
  Hvad er kærlighed? Hvor var jeg, inden jeg blev født? Bogen lægger op til sådanne spørgsmål, og når vi bruger tid på at undre os sammen, filosofere og stille nye spørgsmål, åbnes der pludselig for de store snakke, der er med til at styrke sprog og ordforråd.

 • Mor kan grine med (5-8 år)
  Luk

  Mor kan grine med (5-8 år)

  Den Lilla Møghætte og Pulven af Rune T. Kidde, 79 kr., Modtryk 1987.

  Handling
  Her er den ækle og afsporede fortælling om den møgsure Møghætte, der skal ud med
  blodpølser til sin bedstemor, og beretningen om de tre store, dumme svin og den punkede pulv.

  Derfor er bogen god
  Kidde har en skæv og skøn tankegang. Gamle eventyr vendes på hovedet og gøres helt groteske, og der er masser af guf til den voksne læser. Det er altid meget vigtigt, at du som voksen vælger bøger, du kan lide at læse højt, for hvis ikke du ikke selv er motiveret, hvordan skal du så kunne motivere børnene?

 • Endelig en bog med tju-bang (5-8 år)
  Luk

  Endelig en bog med tju-bang (5-8 år)

  Axel elsker biler af Hansen/Bartholin, 180 kr., Gyldendal 2007.

  Handling
  Anden Axel er vild med biler. Hans far og mor prøver at fortælle ham, at han er en and og bare skal nøjes med at svømme – men en dag smutter Axel hjemmefra, og så sker der ting og sager.

  Derfor er bogen god
  Der er for mange pæne bøger og for lidt tju-bang på billedbogsmarkedet. Men i denne historie er der gang i den, til stor fornøjelse for alle små drengerøve. Historien er fortalt på vers. Generelt er det en god ide at læse mange rim og remser for
  børn: De skærper deres opmærksomhed på sproglydene og giver en større sproglig bevidsthed.

 • Stimulerer sproglig nysgerrighed (3-5 år)
  Luk

  Stimulerer sproglig nysgerrighed (3-5 år)

  Lasse-Leif vil ikke tale menneskesprog af Mette Finderup, 249 kr., Alvilda 2011.

  Handling
  Lasse-Leif vil ikke tale menneskesprog. Han vil tale Lasse-Leifsprog. Det er nemlig meget sjovere. Derfor siger han ‘pasghetti med fætsjup’ i stedet for ‘spaghetti med ketchup’.

  Derfor er bogen god
  Mange forældre bliver nervøse for, om deres barn nu også har et lige så veludviklet sprog som andre børn. De sammenligner, analyserer og prøver i bedste mening at trække sproget ud af børnene i stedet for at bruge sproget sjovt, legende og levende og ad denne vej gøre børnene sprogligt nysgerrige. Alle børn kan lide at snakke vrøvlesprog, og det træner barnet i at udtrykke sig sprogligt. Humoren i bogen giver barnet lyst til at lege med sproget.

 • Styrker fantasien (5-8 år)
  Luk

  Styrker fantasien (5-8 år)

  Lige noget for mig! af Elin Bing, 99 kr., Politikens Forlag 2009.

  Handling
  Simpel lille bog om små problemer i koloniens små haver med masser af tegninger med skønne detaljer, næsten
  ingen tekst ud over en kortfattet snak, der er med til at skærpe nysgerrigheden.

  Derfor er bogen god
  En billedbog uden tekst som denne er god, fordi forælder og barn selv skal skabe historien, snakke om billederne,
  digte ud fra detaljerne og bruge fantasien.

 • Styrker kreativiteten (5-8 år)
  Luk

  Styrker kreativiteten (5-8 år)

  Hvorfor? – En kunstbog for børn og barnlige sjæle af Finn Lykke Schmidt, 148 kr., Forlaget Klim 2004.

  Handling
  Kendte kunstværker blandes med små ‘tegneserier’ og illustrationer, som du og dit barn sammen kan snakke om.

  Derfor er bogen god
  Hvorfor ikke præsentere børn for det kunstneriske udtryk helt fra starten? Bogen her lægger op til overvejelser og samtale omkring kendte kunstværker. Tag dit barn på skødet og peg, diskutér, lyt og gå på opdagelse i sproget sammen.

 • Åbner øjnene for menneskers forskellighed (5-8 år)
  Luk

  Åbner øjnene for menneskers forskellighed (5-8 år)

  Jeg ser med mine hænder af Franz-Joseph Huainigg, 289 kr., Klematis 2004.

  Handling
  Kathrine står foran et stormagasin og græder, for hun kan ikke finde sine forældre. Da en blind person opdager hende og vil hjælpe med at lede, bliver hun lidt forbavset. Men hurtigt viser det sig, at Mathias på sin egen måde er god til at se ...

  Derfor er bogen god
  Børn elsker bøger, der i simple historier introducerer dem til andres liv og måder at
  leve på. Igennem bøgerne kan barnet lære en masse om, hvordan vi mennesker er forskellige, og få en forståelse for denne forskellighed.

 • Bliv god til følelser (3-5 år)
  Luk

  Bliv god til følelser (3-5 år)

  Store monstre græder ikke af Kalle Güettler, 108 kr., Forlaget Torgard 2008.

  Handling
  Alt, hvad lille monster laver, er smukt og fint. Store Monster kan ingenting! Han bliver mere og mere ked af det, men hvad skal han gøre? Store monstre græder jo ikke ...

  Derfor er bogen god
  Bogen fortæller på en fin måde, at det altid er i orden at græde og vise følelser. For uanset hvem man er, hvor stor eller lille man er, og hvor meget man ellers kan klare, har vi
  alle brug for at græde indimellem. Bogen kan åbne for gode og ærlige snakke med barnet.

Børnebøger

10 bøger du skal læse højt for dit barn

Vi har bedt børnebogsekspert og forfatter Lotte Salling udpege 10 af de mest fremragende nyere børnebøger og forklare, hvordan bøgerne stimulerer alt fra dit barns fantasi til dets ordforråd.

Skrevet af Marianne With Bindslev
08. september 2011

Faktaboks

Lotte Salling har siden 1993 arbejdet med sprog- og bevægelsesprojekter på institutioner, skoler og biblioteker. Hun har skrevet flere børnebøger og holder foredrag om såkaldt dialogisk læsning. Læs mere på Lottesalling.dk.

Forskning viser, at de børn, der får læst op 20-30 minutter hver dag, får et stærkere sprog, ligesom de hurtigere lærer at læse end andre børn.

Højtlæsning stimulerer desuden fantasien og er en hyggelig stund for både forælder og barn. Børns interesse i bøger og læsning kommer også gennem højtlæsningen. Og netop læseglæde er et vigtigt redskab til at få mere viden om verden, men rent socialt og kommunikativt gavner det også at være sprogligt stærk og kunne udtrykke sig klart og nuanceret.

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Debat: Hvorfor få børn – hvis du ikke vil være sammen med dem?

Der har lige været efterårsferie, og dermed mulighed for at trække stikket ud og hygge med børnene. Eller?

Skrevet af Heidi Gammelby
25. oktober 2015

Som mor på arbejdsmarkedet, misunder man til tider kvinder på barsel eller kvinder, der går hjemme som har alle muligheder for at tage sig ekstra tid.
 
Men så popper et ømtåleligt emne op. Mange mødre, der går hjemme, eller som er på barsel og har mere end et barn, sender deres børn i institution – i stedet for at holde ferie med deres børn. Ordene, der tit følger med, er, jamen, jeg har ikke overskuddet. 

LÆS OGSÅ: 11 ting du aldrig bør gøre med din baby
 
Som mor til 3 børn på 8, 6 og 3 år – som ingen rengørings dame har – heller ingen vinduespudser eller for den sags skyld havemand, forstår jeg ikke, hvorfor man sætter børn i verden, hvis man ikke vil være sammen med dem, når man har muligheden. 
 
Vi alle ved, at det i virkeligheden er sådan, at der skal penge på bordet for at betale vores udgifter. Folk vælger hver især at indrette deres dagligdag på måder, så familie og arbejde  går op i højere enhed. 
 
Men man læser i aviserne, om forældre der holder ferie uden børn – mens deres børn er på fuldtid i daginstitutionen.
 

Så spørger jeg så – hvorfor få børn?
 
Jeg er ikke en super-mor – men jeg har valgt at få 3 børn. Derfor må jeg også følge det valg til dørs. Også når de er umulige, og når jeg ikke har overskud – fordi det er mine børn.
 
Jeg ser bare på nært hold børn, der bruger mere tid i daginstitutioner end med deres forældre.

LÆS OGSÅ: “Hvad nu, hvis jeg ikke kan være mor for mine børn”?

LÆS OGSÅ: 9 ting jeg vil huske, når jeg selv skal være mor

LÆS OGSÅ: Marie er enlig mor til tvillinger: ”Det er gået fint, men det har været på bekostning af mig selv

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Minister til børnefamilierne: Vores valg i livet har konsekvenser

Alt for mange mødre - og endda måske også nogle fædre - er på deltid.

Vores Børn
22. oktober 2015

Alt for mange mødre – og endda måske også nogle fædre – er på deltid. Sådan lød opsangen fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) og børneminister Ellen Trane Nørby (V) i Berlingske forleden.

35 procent af de kvindelige lønmodtagere var sidste år på deltid. Et tal, der ifølge beskæftigelsesministeren er alt for højt. Til gengæld vil de sikre billig hjælp til børnefamilierne og mere fleksible åbningstider i institutionerne.  

LÆS OGSÅ: Hvorfor er vi så bange for at sætte karrieren på vågeblus

– Det bedste, vi kan hjælpe forældrene med, er, at de får mulighed for at købe sig til en række servicer. Vi har skabt et arbejdsmarked, hvor forældrene kan vælge den arbejdstid, de vil have. Og vi kan se, at lidt for mange af dem, mener jeg, vælger at gå på deltid. Vi skal udvikle de offentlige servicer, så forældrene kan have en betinget tillid til vuggestuer, børnehaver og skoler. Og så skal de være åbne, når forældrene har brug for dem, sagde Jørn Neergaard Larsen til Berlingske. 

Men opfordringen til at arbejde mere har skabt debat på Vores Børns Facebookside

– Jeg har fået mine børn for at give dem uendelige mængder kærlighed og tryghed og oplevelser, lære dem en masse, vise dem en masse og være en god, omsorgsfuld og nærværende mor, og det vægter jeg som det højeste i verden. Mine børn betyder ALT for mig, og jeg bestemmer heldigvis selv, om jeg skal arbejde deltid eller fuldtid, så længe chefen og mig er enige og har det godt med det, skriver Linda Mor Balthzar.

LÆS OGSÅ: Simi Jan: ’Man er ikke en uansvarlig mor, når man tager væk fra sit barn’

– Nej tak. I Venstre-ministre må styre jer. Med jeres taktik er der ikke plads til børn i samfundet. Kun trætte børn, der spiser til aften med mor og far, og så skal de sove og op igen til en institution. Lad nu bare forældrene tage den beslutning, der passer til dem, og glæd jer over, der stadig laves børn i dette hektiske samfund, skriver Heidi E. M. Lind. 

Faktisk er der nogle af Vores Børns læsere, som gerne vil tage skridtet endnu længere og vælge at gå hjemme og passe børnene, når de er helt små. Det spurgte vi børneminister Ellen Trane Nørby om, da vi interviewede hende sidste måned. 

For nogle forældre handler frihed om at kunne vælge at passe sit barn hjemme. Men flere siger, at de ikke føler, de har det frie valg på grund af manglende eller små økonomiske tilskud. Er det noget, du vil se på?

– Jeg synes faktisk, vi har en meget favorabel ordning i Danmark. I mange lande omkring os betaler man helt af egen lomme. I Danmark har vi en støtteordning. Men ligesom hvis man går på deltid for at have lidt mere tid til sine børn, så har det en økonomisk effekt på, hvor stor ens løncheck er. Vores valg i livet har konsekvenser. Og så vælger man noget andet til, som ikke nødvendigvis kun kan gøres op i penge, men som er den fantastiske tid, man får sammen med sit barn, siger Ellen Trane Nørby. 

Du kan læse hele interviewet med Ellen Trane Nørby i Vores Børn, som udkommer i næste uge. 

 Ellen Trane opslag

LÆS OGSÅ: Debat: Bør vi arbejde mindre?

LÆS OGSÅ: Moderne mor: Dømt til dårlig samvittighed?

LÆS OGSÅ: 10 trin: Fra barsel til job

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Julepynten skal være håndlavet

Hos JuleRosen.dk skabes julekuglerne og ornamenterne i hjemmet hos ægte glaspustere og dygtige dekoratører.

Der er noget særligt over at pynte op med julepynt, der ikke er massefabrikeret i tusindvis på store fabrikker. Julen handler om at hygge sig, og er der noget, der kan få hyggen og julestemningen frem, er det gammeldags julepynt. Også pynt der er fremstillet i hænderne og hjemmene hos glaspustere og dekoratører, der sætter sjæl og ære i deres smukke arbejde.

Det er den slags eksklusiv julepynt, du kan købe hos JuleRosen.dk. Her er hver enkelt glaskugle fremstillet hos dygtige glaspustere, der sammen med ornamenter som Dannebro, trommer, flettet hjerter, appelsin med nelliker og klokker designet af JuleRosen.

Bliv inspireret i nedenstående galleri og se mere julepynt fra JuleRosen her.

 new1

new2

new3
New4
new5
new6
new7
new8
new9

new10

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Bliv klogere på dit barns venskaber og forstå vigtigheden af dem

Hvornår begynder børn egentlig at få venner, og hvor vigtigt er det at have en bedste ven?

Skrevet af Sofie Winther Askgaard
20. oktober 2015

Faktaboks

De første tegn på venskab

Du kan tyde et bestemt navn igen og igen, når junior pludrer løs.

Dit barn søger altid det andet barn, når de kommer i vuggestuen – og viser glæde ved gensynet.

De to rollinger følger hinanden rundt dagen lang og leger både med og ved siden af hinanden.

Dit barn kan blive mere tryghedssøgende og have svært ved at lege, når det andet barn ikke er der.

Kilder: Børnepsykolog Dorthe Lau og pædagog Annika Vind.

12 små børn sidder i rundkreds på vuggestuens gulv. ‘Hvem er kommet?’, synger pædagogen og peger på en lille pige. De små svarer (næsten) i kor ‘Victoria er kommet’. Turen er nået til Max, der lige er fyldt to år, men han rejser sig og går hen til William, der er et halvt år ældre. William får et stort smækkys – og kvitterer straks med kram og to kys mere. De er ved at ‘finde hinanden’, som vuggestuepædagog Annika Vind fra Drivhuset i Valby, forklarer det. 

– Jeg ser ofte, at når børnene bliver omkring to år gamle, så begynder de at have noget ekstra for et andet udvalgt barn. De taler hele tiden om det andet barn, vil helst være sammen med det barn, og de bliver ellevilde, når det andet barn kommer om morgenen, fortæller Annika Vind.

To og to

Allerede når din guldklump er otte-ni måneder, begynder han at interessere sig for de andre børn. Når de så lærer at gå, og de første ord kommer snublende, vil de fleste børn søge mod andre børn og måske få nogle favoritter. Og ved toårsalderen begynder de fleste børn så småt at danne egentlige venskaber, forklarer børnepsykolog Dorthe Lau.

LÆS OGSÅ: Sådan sikrer du, at dine børn bliver venner for livet

– De vennefølelser, som vi kender fra os selv, begynder typisk, når børnene bliver to til to et halvt år. Indtil da kan de sagtens lege sammen og følge hinanden rundt på legepladsen, men nu begynder det at få større betydning, hvem de er sammen med. De begynder at sortere i de andre børn, siger hun. 

Børnenes leg er forudsætningen for dannelsen af de første venskaber. Det er gennem leg, børnene lærer både sig selv og de andre at kende. Det er gennem leg, at de sorterer og finder frem til de børn, de vil være venner med. 

– Børn, der finder sammen i et venskab, søger typisk de samme aktiviteter. Når de kommer ud på legepladsen, søger de eksempelvis mod sandkassen, hvor de kan sidde i timer og lave sandkager side om side. De har allerede i den alder en slags interessefællesskab, og det skaber tryghed hos de små, siger Dorthe Lau. 

Typisk finder de sammen to og to, og så løber bedstevennerne rundt efter hinanden dagen lang, fortæller Annika Vind, der dagligt ser de spæde venskaber udfolde sig på legepladsen. 

– De er for det meste tæt på hinanden i alder eller udvikling, for ellers vil en god del af legen jo gå tabt. Men det vigtigste er faktisk, at de har fundet noget at være fælles om, og så kan en toårig godt være bedstevenner med en på to et halvt, mener hun. 

Venskab udvikler

Det er fantastisk for dit barn at finde en forbundsfælle, og dejligt at se vennekærligheden blomstre. Men dit barns første venner betyder faktisk også rigtig meget for den lilles sociale udvikling, siger børnepsykologen. 

– Når små børn begynder at få venner, øver de sig i sociale kompetencer. Det er nu, grundstenene til de sociale evner bliver lagt, og de lærer at forhandle med hinanden, tage hensyn samt at blive uvenner og gode venner igen. Børn spejler sig og får reaktioner fra hinanden, og de lærer mere af hinanden end af de voksne, siger Dorthe Lau og fortsætter:

– Venskab er også tryghed. En ven kan være et værn mod andre, der vil drille, en forbundsfælle mod de voksne og det, der binder børnenes verden sammen. Venskab kan opbygge selvtillid hos dit barn, som oplever at føle sig ønsket og værdsat. 

LÆS OGSÅ: Forstå dit barns valg af venner

Så selv om dit barn endnu knap kan sætte tre ord sammen, stadig bruger ble og sover lur i sin barnevogn, kan han sagtens have så varme følelser for et andet barn, at det er begyndelsen på et smukt venskab. Og det skal man ikke sådan kimse ad, mener Annika Vind. 

– Jeg har set mange eksempler på børn, der finder hinanden omkring toårsalderen, og mange år senere, langt oppe i skolealderen, stadig hænger sammen som ærtehalm og er de bedste venner, fortæller hun. 

Hårdt at savne

Annika Vind har for nogle måneder siden sendt et barn fra sin stue videre i børnehave, og der oplevede hun, at de andre børn i flere uger, mange gange om dagen, spurgte efter deres ven. Lige så trygt og rart det kan være med en bedste ven at dele hverdagen med, lige så stor en sorg kan det være, hvis yndlingskammeraten pludselig ikke er der mere. 

– De er sammen i måske otte timer hver dag, og det er hele deres verden, så de kan ikke forstå, at deres ‘anden halvdel’ pludselig mangler. Jeg har oplevet børn, der blev meget kede af det og mere tryghedssøgende og afhængige af en voksen i en længere periode, siger Annika Vind.

Børnepsykolog Dorthe Lau mener også, at der opstår et enormt stort savn, hvis en god ven pludselig ikke er der. 

– De mangler noget, der normalt har givet dem stor tryghed i hverdagen, og det er vigtigt, at man som voksen respekterer, hvor betydningsfuldt sådan et venskab er. Man må støtte barnet ved at sætte ord på savnet, lade det være ked af det og hjælpe med at finde nye venner, mener hun. 

Hvis bedstevennen er flyttet stue eller længere ned ad gaden, kan det give god mening at bevare kontakten og mødes på den lokale legeplads for at lade børnene lege sammen. Er vennen flyttet langt væk, er det bedst at forsøge at hjælpe dit barn videre med nye venner – men ikke uden en forståelse for savnet. Prøv at give plads til lidt ekstra tid med en puttebamse og en sut på skødet af en voksen, og så skal dit barn nok komme sig over sorgen med tiden, lyder rådet fra eksperterne. 

Vis interesse for vennen

Hvis dit barn har brug for et lille, kærligt skub mod sin allerførste ven, kan du hjælpe dit barn på vej, forklarer Annika Vind. 

– Lær navnene på de andre børn på stuen, så du kan tale med dit barn om dem. Hvis dit barn har fået taget et stuebillede med de andre børn, kan I kigge på det sammen derhjemme. Hils på de andre børn om morgenen og brug tid på at snakke med dem. Så viser du dit barn, at du også synes, alle hans legekammerater er søde, anbefaler Annika Vind. 

LÆS OGSÅ: Din baby spotter, når mor og far er uvenner

Måske har du et genert barn, der ikke selv tør opsøge venskaber. Eller måske er dit barn ikke god til at dele eller vente på sin tur, og så det er svært at lege sammen med andre. Men det behøver ikke være en hindring for at få venner.

– Hvis dit barn er genert, kan du hjælpe ham med at skabe den første kontakt til det andet barn og sætte en leg i gang mellem de to. Hvis dit barn derimod er lidt for god til at stå på sin ret, kan du prøve at lære ham at blive bedre til at give plads til andre ved øve små lege, hvor man har tur på skift, foreslår Dorthe Lau.  

Legeaftaler er også godt til at fremme de første venskaber, og du behøver ikke at aflevere dit barn et ‘fremmed’ sted, og så må de små selv finde ud af det. Hvorfor ikke aftale med det andet barns mor, at I mødes en halv time på legepladsen?, foreslår Annika Vind. 

Det er også en god måde så småt at starte med at have legeaftaler – og måske bliver det starten på et venskab for resten af livet. 

Faktaboks

Hvad, hvis mit barn ingen venner har?

Gå ikke i panik, hvis din guldklump endnu ikke har en tæt ven i vuggestuen. Børn udvikler sig i faser, og der kommer hele tiden nye børn til i børnegruppen. Afhængigt af tempo i udvikling, interesser og generel dynamik mellem børnene vil der derfor hele tiden være nye muligheder for at knytte venskaber.

Kilde: Børnepsykolog Dorthe Lau.

LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du dit barn med at få venner

LÆS OGSÅ: Savner du at kunne tage ud med vennerne igen?

LÆS OGSÅ: Små børn skal også føle sig set og hørt

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.