• Med eller uden støttehjul

  De fleste børn tager turen omkring en cykel med støttehjul, enten hjemme eller i børnehaven. Ulempen er, at en cykel med støttehjul ikke stimulerer barnets balancefunktion – støttehjulene hindrer (i de fleste tilfælde) barnet i at vælte, men også i at træne balanceevnen. Det kan senere blive en stor udfordring for barnet at gå fra to støttehjul til ingen støtte. Og når barnet samtidig har hænderne på styret og fødderne på pedalerne, er det svært at tage fra, hvis man falder. Mange børn, som har brugt deres løbecykel flittigt, kan springe støttehjulene over. Er dit barn alligevel fan af cyklen med støttehjul, så hjælp ham/hende på vej ved at også at stille en løbecykel til rådighed. Everton Miniz Alder: Fra 3 år. Pris: 1.099 kr.
 • Løbecykel
  Luk

  Løbecykel

  Løbecyklen (eller balancecyklen) er den bedste træning frem mod en rigtig cykel uden støttehjul. Cyklen har ingen pedaler, så dit barn har benene fri til at skubbe sig af sted og kan træne balancen i sit eget tempo. Efterhånden lærer barnet at løfte benene, så cyklen kører uden støtte. Barnet kan nå jorden med begge ben, så det er nemt at tage fra, hvis cyklen vælter eller glider ud under barnet. Vælg en cykel, som kan vokse med barnet, for eksempel ved at sadelpinden kan justeres. Mange børn har glæde af deres løbecykel i flere år, og nogle er så fortrolige med cyklens balance, at de kan springe støttehjulene på den første børnecykel over. MaMaMeMo Mariehøne Alder: Fra 2½ år. Pris: 649 kr. inkl. cykeltaske.
 • Scooter
  Luk

  Scooter

  Scooteren er nem at komme af og på, og barnet sidder stabilt med begge ben på jorden. Scooteren manøvrerer kun fremad og bagud (ikke til siderne), så den stiller større krav til, at din lille racerkører kan bruge styret til at komme uden om forhindringer. Når barnet har lært teknikken med at skubbe sig fremad med benene, kan der virkelig komme fart på, hvilket er en evig kilde til fryd og fascination – selv for dit store børnehavebarn. Dantoy politiscooter Alder: Fra 1½ år Pris: 329 kr.
 • Wheely Bug
  Luk

  Wheely Bug

  Fordelen ved Wheely Bug er, at dit barn kan bevæge sig i alle retninger, ikke kun fremad. Det gør det nemmere for selv helt små børn at komme omkring og lære teknikken med at bruge benene til at skubbe med. Fordi barnet sidder lavt, og benene er langt fra hinanden, sidder dit barn stabilt, og der kommer sjældent for meget fart på. En Wheely Bug er god som begynderkøretøj, så lilleputten kan få en fornemmelse af, hvor sjovt og udfordrende det er at være på hjul. Alder: Fra dit barn sidder og går stabilt. Pris: Lille 799 kr. Stor 899 kr. Fås som mariehøne, mus, tiger, ko og bi.
 • Trehjulet
  Luk

  Trehjulet

  Den trehjulede cykel giver den første træning i at bruge et par pedaler. Det kræver lidt øvelse at knække koden, men når først dit barn har lært hvordan, er den trehjulede som regel et populært transportmiddel. Justér saddel og styr, så cyklen passer til barnets højde – de små vælter lettere, hvis cyklen er for stor. Winther trehjulet cykel Alder: Fra omkring 2½ år. Pris: 629 kr. Findes i mange forskellige farver.

Guide til små cyklister

Vejen til at blive fuldbåren cykelmyg er belagt med vigtige erfaringer om balance og bevægelse. Giv dit barn en god start på cykelkarrieren – fra scooter til den første rigtige tohjulede.

Malene Lunddahl, Vores Børn, April 2010. Foto: Michael Hammel, Dansk Cyklist Forbund
22. april 2010

Faktaboks

Cykelleg skal være sikker leg. En cykelhjelm er et must, både på løbecykler, trehjulede og tohjulede cykler. Undersøgelser viser, at en cykelhjelm nedsætter risikoen for hoved-skade med 60 procent og ansigtsskade med 40 procent. Kig efter en hjelm med CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078. Pas på med snore i barnets tøj. Snore i buksebenene eller løse snørebånd kan sno sig rundt om pedalerne, så barnet falder. Undgå også lange halstørklæder og andet flagrende tøj, der kan flyve ind i hjulene.

Hjelmen på hovedet, hænderne på styret, fødderne på pedalerne. Et lille skub, og så er der fart på. Når først Thilde på knap fem år er over de første svingende meter, kan hun selv – cykle altså! Og det er med tydelig stolthed, at cykelpigen suser af sted på sin miniracer og sikkert styrer uden om legepladsens klatrestativ og spredte legetøj.

At kunne cykle er så enkelt, når først man kan det – så gør kroppen det nærmest af sig selv. Men faktisk er det en ret kompliceret manøvre på samme tid at holde balancen, træde i pedalerne, orientere sig og oven i købet slippe styret med den ene hånd indimellem.

Vejen til at kunne cykle behøver ikke være brolagt med skrabede knæ, blå mærker og trillende tårer. Hvis du som forælder giver dit barn mulighed for kropslige udfordringer, der passer til alder og udvikling, kan det blive legende let at forvandle sig til en vaskeægte cykelmyg, mener børneergoterapeut Gudrun Gjesing.

“De fleste børn er vilde med at være ‘på hjul’. Din rolle er at hjælpe dit barn til at komme op og af sted, uden at barnet bliver udsat for farer eller får nederlag, fordi det motorisk ikke er modent til at takle udfordringen,” siger hun og tilføjer:

“Når du giver dit barn en trehjulet cykel i toårsfødselsdagsgave, følger der en forpligtelse med om at guide barnet i at håndtere den.”

Først bagud – så fremad
Ifølge Gudrun Gjesing er bevægelsesmønstre noget, vi lærer, når vi får lov til at eksperimentere. Allerede før fødslen er babys balancesans begyndt at udvikle sig, og sansen stimuleres, hver gang babys hoved bevæges. Når den lille er kommet op på to ben og både sidder og går rimeligt stabilt, er I klar til at introducere de første hjul for tumlingen.

“I begyndelsen skal den lille helt enkelt lære at komme sikkert op og ned på sit nye køretøj. I starten er det en triumf i sig selv at sidde på scooteren og trone, og hvis du eller far skubber, er det som regel mægtig sjovt,” siger Gudrun Gjesing.

Omkring halvandetårsalderen er dit barn ved at være parat til at lære selv at komme i bevægelse på scooteren, når ellers benene vil makke ret. De fleste børn starter med at skubbe sig bagud – til stor frustration for dem selv. Men det skal nok komme.

Genvej med løbecykel
Gudrun Gjesing anbefaler på det varmeste, at I introducerer jeres to-treårige for en løbecykel – en cykel uden pedaler, hvor barnet kommer fremad ved at ‘løbe’ med benene.

“Løbecyklen er utrolig nem at håndtere, og barnet sætter selv tempoet. Man kan køre om kap eller lege slalom mellem forhindringer og køre over små bump. Sjove lege, som træner balance og manøvredygtighed, og som tilmed giver glæden ved at lege på to hjul,” siger Gudrun Gjesing.

Løbecyklen træner balancen, og det er en kæmpe fordel, når dit barn på et tidspunkt skal videre til at køre på en rigtig cykel. Nogle børn springer helt støttehjulene over, hvis de har været flittige til at bruge løbecyklen. Men måske skal I en tur omkring støttehjulene, og hvornår dit barn er helt klar til en rigtig cykel, afhænger også af juniors lyst og gåpåmod.

“Omkring femårsalderen er de fleste klar,” siger Gudrun Gjesing.

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Pakkekalender, julesok eller adventsgaver?

Skal dit barn have pakkekalender? Her er eksperternes gode råd

Traditioner, fællesskab og en glæde ved at give – der er gode grunde til at give dit barn kalendergaver.

Mette Simensen

27. november 2015

Faktaboks

Sok, pakkekalender eller adventsgaver?

Julesok: En amerikansk tradition som kom til Danmark i 1950’erne. Julesokken passer særlig godt til børn, som ikke magter at se en masse gaver, som de alligevel ikke må pakke ud. Sokken egner sig også godt til forældre, der ikke kan nå at få alle gaver klar inden december.

Pakkekalender: 24 gaver på en kalenderranke der hver dag kan øge forventningens glæde hos barnet. Hvis han eller hun ellers kan klare spændingen. Forventningens glæde kan være sød, men hvis de synlige pakker udløser gråd, kan du nøjes med at hænge en enkelt gave på ad gangen.

Adventsgaver: Fire gaver fordelt på fire søndage. Det passer særlig godt til større børn, som ikke længere finder jublende glæde over fire pebernødder, og børn som ikke nødvendigvis tror på, at nissen kommer med gaverne. Og det passer godt til forældre som ikke nødvendigvis er hysterisk vilde med kreativ gaveindpakning og indkøb af mere eller mindre ubrugeligt kitsch.

December er lig med gaver, og i de fleste børnefamilier bliver der julet med kalendergaver i denne måned. Enten i form af en daglig kalendergave eller en adventsgave i weekenden, for at børnene skal mærke, at det er jul.

Heldigvis har vi nissen, som er særlig gavmild i december og dagligt drysser gaver ud. Men hvornår kan nissen begynde med at uddele kalendergaver til de små?

Så snart du som forælder har lyst, er det korte svar fra sundhedsplejerske Dorte Fischer.

– Omkring toårsalderen er barnet bevidst nok til at forstå, at kalendergaver er noget, de får hver dag. Nogle begynder tidligere, men børn på et år forstår ikke rigtigt, hvad det handler om, siger sundhedsplejersken.

Alligevel kan det være en god ide at give selv den lille kalendergaver. Især hvis barnet har ældre søskende, siger leg- og legetøjsforsker Jørn Martin Steenhold.

– De helt små børn forstår ikke konceptet, for de skal først lære traditionen at kende. At få en gave opfattes som en leg for det lille barn. Men børn lærer livet at kende gennem leg, og hvis de har større søskende, kan de fornemme, at de er med i familiens fællesskab, hvis de også indgår i traditionen med kalendergaver, siger han.

Uanset om du har et, to eller flere børn kan det være udfordrende for fantasien at finde på gaver, men til de små børn behøver du ikke lægge hjernen alt for meget i blød for at finde på. De mindste bliver glade for et stykke gavepapir og lidt farvet bånd. Pak for eksempel noget legetøj ind, som barnet har i forvejen, eller giv det lille barn det samme stykke legetøj hver dag, foreslår sundhedsplejersken.

Glæden ved at give

Pakkekalenderen er en juletradition, som de fleste forældre selv er vokset op med, og noget de forbinder med glæde, siger Jørn Martin Steenhold.

– Det er en glæde fra barndommen, vi gerne vil give videre til vores børn. Vi giver gaver for at glæde andre, og netop julen og dens traditioner som pakkekalenderen handler om glæden ved at give og at opleve, at ens børn er glade, siger Jørn Martin Steenhold.

Legetøjsforskeren vurderer, at vi giver vores børn kalendergaver af tre årsager: Først og fremmest for at vise børnene, at vi kan lide dem, og som tak forventer vi, at de kan lide os. For det andet giver vi nogle gange såkaldte hold-kæft-gaver. Børnene får en gave for, at de kan gå ind på værelset og lege med den, så mor og far får lidt ro. Desuden giver vi gaver, fordi de andre forældre gør det, siger han.

– Forældre sætter ikke spørgsmålstegn ved det. Alle de andre giver kalendergaver, så det skal vi også. Og nogle af gaverne skal endda være bedre og større end de andres, siger han.

LÆS OGSÅ: Indretning: Bolig med fin hjemmelavet julepynt

Dorte Fischer advarer mod at skrue forventningsniveauet til enten pakkekalendergaven eller adventsgaven for højt i vejret.

– Niveauet er fuldstændig skruet op. De mindreårige kan nærmest få et mindre sammenbrud af alle de pakker, siger Dorte Fischer.

Især hvis alle 24 gaver hænger synligt fremme. Det er for fristende og kan i stedet for glæde og overraskelse udløse gråd og skrig hos barnet.

– Skru ned for ambitionerne, og pak en håndfuld mandler eller et par legoklodser ind aftenen forinden. Du kan lægge dem i en sok, eller hvad I synes. Når du ikke hænger alle gaver synligt fremme, giver du sig selv muligheden for at pakke gaver ind løbende i stedet for at stresse rundt inden den første december. Og dit barn bliver ikke frustreret over de mange gaver, som han ikke må pakke op, siger Dorte Fischer.

Faktaboks

5 tip til pakkekalenderen

 1. Hæng ikke kalendergaverne for lavt, hvis du vælger en kalenderranke til alle 24 gaver. Ellers risikerer du at friste dit barn til at åbne de allermest indbydende gaver fra ranken i et ubevogtet øjeblik.  
 2. Skru ikke prisniveauet for højt op. Du kan sagtens fordele indholdet af en pakke klodser i adskillige kalendergaver. Tænk også i praktiske gaver som strømper eller underbukser med juniors yndlingsmotiv. 
 3. Pas på med for at give for meget slik i kalendergaver. December er i forvejen en måned med konfekt, småkager og søde sager. 
 4. Pak gerne den samme gave ind til de allermindste, eller find noget i kasserne på børneværelset. De små forstår alligevel ikke konceptet med pakkekalender. 
 5. Hvis dit barn går i gave-chok over den konstante strøm af pakker, kan du vælge at give adventsgaver hver søndag eller at give kalendergaver hver anden dag. Du kan også gøre forskel på søskende, hvis du ikke orker at pakke 24 gaver ind til lillesøster på 10 måneder. Sig til dit store barn: “Nissen giver kun gaver til de små børn en gang imellem”. 

Kilder: Sundhedsplejerske Dorte Fischer og leg- og legetøjsforsker Jørn Martin Steenhold.

 LÆS OGSÅ: Guide: Pakkekalender på 6 måder

LÆS OGSÅ: Få dit barn i julestemning uanset alder_

LÆS OGSÅ: 7 værdifulde tip til billige julegaver

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Sikker rejseseng til baby

Sådan tjekker du, om din babys rejseseng er sikker

Skal du vælge en letvægter eller en lidt tungere rejseseng? Få svaret her.

Skrevet af Sofie Winther Askgaard
25. november 2015

Overnatning hos bedsteforældre, en tur i sommerhus eller middag hos venner bliver lidt nemmere med en handy rejseseng, der nemt trylles om til en rar sovehule for junior. Lad dit behov afgøre dit budget, råder privat sundhedsplejerske Anette Straadt. 

– Hvor ofte skal du bruge den, og hvor tit skal den flyttes? Skal den stå permanent hos farmor, er det fjollet at betale ekstra for en letvægter. Skal den ofte med på tur, skal den derimod kun fylde lidt, veje lidt og komme i en smart bæretaske, mener hun.

Generelt råder hun til at vente med køb af rejseseng, til behovet opstår, så du ved, om du har brug for en seng med hjul, myggenet, puslebord, kaleche og andre finesser. 

(Børne)sikker seng 

Vigtigst er det at undersøge sengens sikkerhed, for du sidder ikke og holder øje med dit sovende barn hele tiden, siger Lone Hansen, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

– En rejseseng kan klappes sammen, og små fingre kan komme i klemme, så du skal være meget opmærksom på, at den er sat korrekt op. Der skal være et beslag med klikfunktion, så sengen ikke risikerer at klappe sammen lige pludselig, eller der skal være en børnesikring på den, siger hun.

Der må heller ikke være åbninger, hvor dit barn kan sidde fast med hoved eller andre kropsdele.

– Mange rejsesenge har stof eller net på siderne, men du skal være opmærksom, hvis der er en åbning med en lynlås, som dit barn kan få fat på og komme til at sidde fast i. 

Vigtigt med god madras

Det er også vigtigt, at dit barn ligger godt, siger privatsundhedsplejerske Anette Straadt. Der skal være plads til juniors ben, og du kan få forskellige længder, så du må overveje, hvor længe sengen skal bruges.

– Hvis du vil bruge den i mange år, bør du gå efter en længde på 120-130 centimeter. Men vær også opmærksom på maksimumvægten, da mange rejsesenge kun er stabile op til, at barnet vejer 13 kilo, og så kan den ikke bruges så længe, siger Anette Straadt. 

Underlaget er mindst lige så vigtigt for dit barns ryg og søvn, siger privat- sundhedsplejerske Lena Dyhrberg. 

– De fleste rejsenge har kun en tynd, plastikbeklædt madras, men den er ikke rart at sove på. Der skal gerne være noget trykaflastende under den lille krop, så du kan lægge en rullemadras og et jerseylagen over plasticmadrassen eller købe en god foldemadras ved siden af, som du kan lægge i.

Ulempen er selvfølgelig, at madrassen fylder ekstra meget på turen, siger Lena Dyhrberg.

Før du køber en rejseseng, bør du gå ned i en babyforretning og teste den, lyder rådet fra eksperterne. For kan du overhovedet finde ud af at slå den op og folde den sammen igen? 

Faktaboks

Tjek på sikkerheden

Følger der brugsanvisning med? Det er vigtigt for at undgå fejlmontering.

Er der skruer eller andre løse dele, som dit barn kan pille af og sluge?

Er der skarpe kanter, som dit barn kan skære sig på?

Er der nogle åbninger, hvor den lille kan sidde fast?

Er der børnesikring eller klik- beslag på foldefunktionen?

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen.

LÆS OGSÅ: At putte børn burde være en OL-disciplin

LÆS OGSÅ: 8 ting, du skal vide om dit barns tremmeseng

LÆS OGSÅ: 5 udfordringer ved søvn – sådan gør du

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

 • Move by Melton, str. 19-30, 799 kr.

  100 % vandtæt. Uldfor. Velcroluk.

 • H&M, str. 24-34, 299 kr.
  Luk

  H&M, str. 24-34, 299 kr.

  Velcro. Elastik, så den slutter til om benet.

 • Skofus, str. 21-26, 500 kr.
  Luk

  Skofus, str. 21-26, 500 kr.

  Vindtætte, vandtætte og åndbare. Fleksible såler, velcrolukning og for.

 • Primigi, str. 19-26, 470 kr.
  Luk

  Primigi, str. 19-26, 470 kr.

  Med Goretex, som gør støvlen åndbar og vandtæt.

 • Bundgaard, str. 20-28, 699 kr.
  Luk

  Bundgaard, str. 20-28, 699 kr.

  Læder med uldfor.

 • Kavat, str. 19-26, 849 kr.
  Luk

  Kavat, str. 19-26, 849 kr.

  100 % økologiske materialer. Uldfor.

 • Angulus, str. 20-29, 899 kr.
  Luk

  Angulus, str. 20-29, 899 kr.

  Foret med 100 % lammeuld. Med tex-membran, der sørger for, at foden kan ånde og gør støvlen vandtæt.

 • CeLaVi, str. 20-35, 300 kr.
  Luk

  CeLaVi, str. 20-35, 300 kr.

  Vandtæt. Tyk gummisål. Foret.

 • Friends, str. 21-35, 400 kr.
  Luk

  Friends, str. 21-35, 400 kr.

  Vandafvisende nylon og nubuck, med vindtæt og åndbar tex-membran. Kraftig skridsikker ydersål med reflekser. 

Vinterstøvler til børn

Vælg de rigtige vinterstøvler – Her er 9 gode bud

Få gode råd til at holde dit barn varmt og tørt i de kolde og våde måneder, og find masser af inspiration til ordentlige vinterstøvler.

Skrevet af Marie Lodberg
23. november 2015

Vinterstøvler til dit barn

Selv om det ofte kan være fristende at købe de lidt dyre vinterstøvler et par numre for store, så barnet kan vokse i dem, er det ikke det bedste for barnets bevægelsesfrihed. Støvlerne bliver for svære at gå i, og støvlernes gode egenskaber kommer ikke til deres ret. 

Det kan være helt fint med arvestøvler, så længe størrelsen passer, og de ikke er slidt under sålen og indeni. Tag eventuelt indersålen ud for at tjekke. 

Når du skal se, om størrelsen passer, så sørg for, at der ikke er mere end en centimeter for meget i længden. En stiv hælkappe er desuden vigtig, hvis barnet ‘vælter’ ind på fødderne. Læder er bedre end pap i hælen, da pap kan miste sin form i regnvejr. 

Støvlerne skal lukkes i en vinkel på cirka 45 grader mod hælen, så foden holdes tilbage i støvlerne. Må gerne lukkes med velcro eller snører. Jo flere justeringsmuligheder, des bedre, fordi støvlerne så sidder tæt til foden. Derfor er gummistøvler ikke til gåture, men kun til leg i vandpytter. 

Vil du gerne have, at støvlerne forbliver tørre, kan du selv imprægnere dem. Det kan gøre en stor forskel. Imprægneringsspray forøger i høj grad støvlernes evne til at holde vandet ude. Der er dog en tommelfingerregel, der lyder, at du ikke skal bruge imprægnering med silikone til sko med membraner, som for eksempel Goretex, da det nedsætter materialets åndbarhed.

Kilder: Børnefysioterapuet Gitte Meilandt Siersbæk, se mere på gittesboernefysioterapi.dk, og Stine Müller, projektleder, test og analyse ved Forbrugerrådet Tænk, se mere på taenk.dk.

LÆS OGSÅ: Stor vinterguide: 12 forskellige flyverdragter

LÆS OGSÅ: Klar, parat, vinter: Udetøj

LÆS OGSÅ: Guide: Pakkekalender på 6 måder

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

 • MarMar Copenhagen, str. 1-6 år, 1.099 kr.

  Vandtæthed: 8.000-10.000 mm. Åndbarhed: 8.000-10.000 g. Foret er Thermolite plusfiber. Opknappelig inderbenstykke med elastik. Ribkant ved halsudskæring og håndled. Elastik i taljen.

 • Popupshop, str. 0-2 år, 950 kr.
  Luk

  Popupshop, str. 0-2 år, 950 kr.

  Vandtæthed: 5.000 mm. Et miks af nylon og polyester med lamineret for- og bagside, som er åndbar. Aftagelig hætte. Reflekser bagpå.

 • Ver de Terre, str. 0-8 år, 1.399 kr.
  Luk

  Ver de Terre, str. 0-8 år, 1.399 kr.

  Vandtæthed: 8.000-10.000 mm. Åndbarhed: 8.000-10.000 g. Aftagelig hætte og reflekstryk på ben.

 • Friends, str. 92-128, 700 kr.
  Luk

  Friends, str. 92-128, 700 kr.

  Vandtæthed: 10.000 mm. Åndbarhed: 4.500 g. Sømme er tapede. Reflekser. Aftagelig hætte. Ekstra isolering på bagdel.

 • Ticket to Heaven, str. 62-98, 1.100 kr.
  Luk

  Ticket to Heaven, str. 62-98, 1.100 kr.

  Vandtæthed: 5.000 mm. Åndbarhed: 5.000 g. Ekstra polstring bag på flyverdragten. Aftagelig hætte. Tapede sømme.

 • Molo, str. 74-98, 1.100 kr.
  Luk

  Molo, str. 74-98, 1.100 kr.

  Vandtæthed: 10.000 mm. Åndbarhed: 8.000 g. Foret med blød Thinsulate, der holder kroppen varm og lader den ånde.

 • Småfolk, str. 1-2 år, 999 kr.
  Luk

  Småfolk, str. 1-2 år, 999 kr.

  Vandtæthed: 10.000 mm. Åndbarhed: 10.000 g. Alle sømme er tapede. Reflekser.

 • Name it, str. 74-104, 650 kr.
  Luk

  Name it, str. 74-104, 650 kr.

  Vandtæthed: 8.000 mm. Åndbarhed: 4.000 g. Vindtæt. Tapede sømme. Isoleret på bagen. Reflekser.

 • Mikk-line, str. 74-104, 600 kr.
  Luk

  Mikk-line, str. 74-104, 600 kr.

  Vandtæthed: 8.000 mm. Åndbarhed: 5.000 g. Vindtæt. Tapede sømme. Reflekser. Aftagelig hætte. Fleecefor.

 • CeLaVi, str. 74-104, 600 kr.
  Luk

  CeLaVi, str. 74-104, 600 kr.

  Vandtæthed: 8.000 mm. Åndbarhed: 8.000 g. Aftagelig hætte. Vandtætte syninger. Reflekser foran og bagpå. Elastikker i ærmerne.

 • Mikk-line, str. 74-104, 600 kr.
  Luk

  Mikk-line, str. 74-104, 600 kr.

  Vandtæthed: 8.000 mm. Åndbarhed: 5.000 g. Vindtæt. Tapede sømme. Reflekser. Aftagelig hætte. Fleecefor.

 • H&M, str. 86-128, 499 kr.
  Luk

  H&M, str. 86-128, 499 kr.

  Vandtæt og åndbar. Tapede sømme. Ekstra slidstærk på knæ og bagdel. Aftagelig hætte. Elastik i taljen og ved nederste af benene. Reflekser på ben, ærmer og ryg.

Flyverdragt til børn

Vælg den rigtige flyverdragt – her er 12 tjekkede af slagsen

Få gode råd til at holde dit barn varmt og tørt i de kolde og våde måneder. Og find masser af inspiration til ordentlige støvler og en god flyverdragt.

Skrevet af Marie Lodberg
18. november 2015

Flyverdragt

Der er to grundlæggende aspekter, du bør tage i betragtning, når du vælger flyverdragt til dit barn: komfort og at den er vandtæt og åndbar. 

Først komforten: En blød og let dragt med god plads i giver dit barn bedst bevægelsesfrihed på legepladsen. Der er nok plads i dragten, hvis du kan gribe fat i en håndfuld stof under numsen, og junior uden problemer kan strække armene frem foran sig og over hovedet, uden det trækker i stoffet ved armene. 

Køber du flyverdragten til den store side, så dit barn også kan vokse i den, så sørg for justeringsmuligheder, så dragten ikke forhindrer dit barns bevægelsesmuligheder. Her er det en god ide med elastik ved taljen, så dragten ikke falder ned om fødderne, når den lille leger.

En enkelt dragt

Trykknapper og lynlåse må ikke genere. Velcro frem for knapper kan være en god løsning, da det ikke gør ondt at hvile på. Det er også lettere for dit barn selv at åbne og lukke. Ved lommerne kan vanterne dog hænge fast i velcroen, og så holder den op med at virke. 

Tjek om hætten kan knappes af, så der er frit udsyn, og om dragten har en lang lynlås, som gør det let at få dragten af og på. Jo mere enkel dragten er og jo færre detaljer, des lettere er det for dit barn at tage den på. 

Foret skal være glat, så dit barn let kan komme i flyverdragten, og der må gerne være ekstra polstring bagpå. Det er rarere at sidde på og hjælper til isolering, så dit barn ikke får kold numse af at sidde i sandkassen. 

Derudover skal flyverdragten være vind- og vandtæt, men den behøver ikke nødvendigvis være i den højeste ende af den skala, som man måler på. Et vandsøjletryk kan gå op til 10.000 millimeter, men det er rigeligt med et vandsøjletryk på 3.000-4.000. 

Et højhus af vand

Til sammenligning svarer et vandsøjletryk på 10.000 millimeter til 10 meter og til højden af en treetages bygning. Det vil sige, at tøjet kan modstå et vandtryk svarende til det tryk, der er i bunden af en vandsøjle, der er 10 meter høj, og det er altså heftigt. 

Du skal sikre dig, at dragten er limet og vandtæt omkring knapper, lynlåse og ved sømmene – især på bagdelen og ved skuldre. 

flyverdragter

Tjek også, at tøjet er vandafvisende. For selv om flyverdragten er vandtæt, er den ikke nødvendigvis vandafvisende. Er stoffet ikke vandafvisende, vil det suge det yderste lag vand til sig, og dragten vil føles kold at have på. Flyverdragten skal kunne lede sveden væk, så dit barn ikke bliver kold. Der er dog ikke brug for en åndbarhed på mere end 3.000 gram. 

Flyverdragten bør også være vindtæt, så blæsten ikke fiser lige ind på huden. Mange flyverdragter har vindfang ved ærmerne og ved fødderne, der sikrer, at luften ikke trænger ind. Vær opmærksom på, om vindfanget stikker langt ud over ærmet, da det kan suge vand op, og dit barn kan få våde hænder og arme, hvis det elsker vandpytter.  

LÆS OGSÅ: Guide: Tjekliste til køb af flyverdragt

LÆS OGSÅ: 4 gode råd til bøvl med vintertid

LÆS OGSÅ: Sund vinter: 22 tips

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.