• Tøjdyr fra Jellycat, 299 kr.

  “Mit barns første tøjdyr er en gave fra de kommende bedsteforældre. Et fint fund, synes jeg, fordi den ikke bare er yndig, men også lidt skæv og hippieagtig.”
 • Puslebord fra ByBo hos Mammashop.dk, 3.399 kr.
  Luk

  Puslebord fra ByBo hos Mammashop.dk, 3.399 kr.

  “Diskret og smart indrettet pusleplads, der kan slås op, når du ikke bruger den. Jeg har ikke lyst til at lade flere møbler end højst nødvendigt flytte ind på vores meget lille badeværelse, så dette er den ideelle løsning.”
 • Babyolie fra Cowshed, 145 kr.
  Luk

  Babyolie fra Cowshed, 145 kr.

  “Jeg er blevet langt mere optaget af at leve bæredygtigt, efter jeg er blevet gravid, og denne olie er af 100 procent øko-ingredienser. God for mit barn – og god for planeten!”
 • Sut fra Hevea, 50 kr.
  Luk

  Sut fra Hevea, 50 kr.

  “Naturgummi uden kemi og farvestoffer er et oplagt valg. Så må vi håbe, at den også falder i min babys smag.”
 • Kørepose fra Gudrun & Gudrun, 1.800 kr.
  Luk

  Kørepose fra Gudrun & Gudrun, 1.800 kr.

  “Jeg blev rigtigt glad, da jeg fandt ud af, at de færøske designere Gudrun & Gudrun har lavet en skøn kørepose i lammeskind, som baby virkelig kan holde varmen i.”
 • URO fra Mimiscircus.COM, 239 kr.
  Luk

  URO fra Mimiscircus.COM, 239 kr.

  “Fine farver uden pang! Det vrimler ikke ligefrem med uroer, som både babyer og forældre kan li’ at kigge på, men den her er så fin, at jeg også selv bliver glad i låget af den.”
 • Babytæppe i økologisk bomuld fra Mormor.nu, 695 kr.
  Luk

  Babytæppe i økologisk bomuld fra Mormor.nu, 695 kr.

  “Jeg tænker, at de mange mormødre, som strikker babytæpper for webshoppen Mormor. nu, må vide et og andet om, hvad der er godt for en nyfødt!”
 • Barnevogn fra Odder, 5.999 kr.
  Luk

  Barnevogn fra Odder, 5.999 kr.

  “Min barnevogn må ikke larme for meget i farverne, men skal i stedet være sort og klassisk i designet.”
 • Rangle fra Janod, 195 kr.
  Luk

  Rangle fra Janod, 195 kr.

  “Så længe vi kan undgå det, skal vores barn ikke have plastiklegetøj. Jeg sikker på, at denne rangle i træ af super kvalitet vil være en god underholder.”
 • Lift fra SnoozeBaby, 999 kr.
  Luk

  Lift fra SnoozeBaby, 999 kr.

  “Fin og praktisk moseskurv, der minder mig om den, jeg selv blev bragt hjem i af mine forældre, da jeg var nyfødt. Helt små børn kan godt lide lidt trange omgivelser til at starte med, så her skal min nyfødte ligge og sove, indtil det er tid til en rigtig seng.”
 • Pusletaske fra Soulland, 1.600 kr.
  Luk

  Pusletaske fra Soulland, 1.600 kr.

  “Det er en principsag for mig at købe en håndtaske, der er til at holde ud at se på – også selv om den er fyldt med bleer, gylpeklude og ammeindlæg.”
 • Højstol fra Stokke, 2.248 kr.
  Luk

  Højstol fra Stokke, 2.248 kr.

  “Både min kæreste og jeg sad i denne stol, da vi var små, så det skal vores barn også. Farven er ren 70’er-nostalgi, og stolen kan ikke vælte, selv om man har et uroligt barn.”
 • Vugge fra Leander, 2.473 kr.
  Luk

  Vugge fra Leander, 2.473 kr.

  “I modsætning til en traditionel vugge, som bevæger barnet fra side til side, vugger denne fine model fra Leander barnet i en blid, fremadrettet bevægelse, hvilket skulle føles mere naturligt for den nyfødte. Den vil desuden stå fint i både vores stue og soveværelse.”
 • CECILIE THORSMARK
  Luk

  CECILIE THORSMARK

  28-årige Cecilie Thorsmark er projektleder i Danish Fashion Institute og gennem sit job vant til at omgive sig med godt design i holdbar kvalitet. Hendes køb tæller blandt andet en designer-kørepose i lammeskind, et håndstrikket babytæppe og en pusletaske lidt ud over det sædvanlige. Cecilie er i uge 40 og gravid med sit første barn
 • Sparkedragt fra Popupshop, 319 kr.
  Luk

  Sparkedragt fra Popupshop, 319 kr.

  “Jeg ved ikke, om jeg får en dreng eller pige, så jeg har satset på kønsneutral shopping.”

Babyudstyr

Køb babyudstyr på luksus eller budget

Ventetid er lig med investeringer i udstyr, der gør det lettere og sjovere at være nybagt mor. Lad dig inspirere af to kvinders ønsker, og find det, der passer til dig, dit barn og dit budget.

Marie Graunbøl, Vores Børn Gravid, Marts 2012
19. marts 2012

FIND DIT FAVORITUDSTYR OG DET DER PASSER TIL DIT BUDGET I DE TO BOKSE TIL HØJRE >>

LÆS OGSÅ: Guide – Find den rette barnevogn

TERMINSGRUPPE: Find din terminsgruppe i Vores Børns Forældreforum

LÆS OGSÅ: Babyudstyr – budget

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Pakkekalender, julesok eller adventsgaver?

Skal dit barn have pakkekalender? Her er eksperternes gode råd

Traditioner, fællesskab og en glæde ved at give – der er gode grunde til at give dit barn kalendergaver.

Mette Simensen

27. november 2015

Faktaboks

Sok, pakkekalender eller adventsgaver?

Julesok: En amerikansk tradition som kom til Danmark i 1950’erne. Julesokken passer særlig godt til børn, som ikke magter at se en masse gaver, som de alligevel ikke må pakke ud. Sokken egner sig også godt til forældre, der ikke kan nå at få alle gaver klar inden december.

Pakkekalender: 24 gaver på en kalenderranke der hver dag kan øge forventningens glæde hos barnet. Hvis han eller hun ellers kan klare spændingen. Forventningens glæde kan være sød, men hvis de synlige pakker udløser gråd, kan du nøjes med at hænge en enkelt gave på ad gangen.

Adventsgaver: Fire gaver fordelt på fire søndage. Det passer særlig godt til større børn, som ikke længere finder jublende glæde over fire pebernødder, og børn som ikke nødvendigvis tror på, at nissen kommer med gaverne. Og det passer godt til forældre som ikke nødvendigvis er hysterisk vilde med kreativ gaveindpakning og indkøb af mere eller mindre ubrugeligt kitsch.

December er lig med gaver, og i de fleste børnefamilier bliver der julet med kalendergaver i denne måned. Enten i form af en daglig kalendergave eller en adventsgave i weekenden, for at børnene skal mærke, at det er jul.

Heldigvis har vi nissen, som er særlig gavmild i december og dagligt drysser gaver ud. Men hvornår kan nissen begynde med at uddele kalendergaver til de små?

Så snart du som forælder har lyst, er det korte svar fra sundhedsplejerske Dorte Fischer.

– Omkring toårsalderen er barnet bevidst nok til at forstå, at kalendergaver er noget, de får hver dag. Nogle begynder tidligere, men børn på et år forstår ikke rigtigt, hvad det handler om, siger sundhedsplejersken.

Alligevel kan det være en god ide at give selv den lille kalendergaver. Især hvis barnet har ældre søskende, siger leg- og legetøjsforsker Jørn Martin Steenhold.

– De helt små børn forstår ikke konceptet, for de skal først lære traditionen at kende. At få en gave opfattes som en leg for det lille barn. Men børn lærer livet at kende gennem leg, og hvis de har større søskende, kan de fornemme, at de er med i familiens fællesskab, hvis de også indgår i traditionen med kalendergaver, siger han.

Uanset om du har et, to eller flere børn kan det være udfordrende for fantasien at finde på gaver, men til de små børn behøver du ikke lægge hjernen alt for meget i blød for at finde på. De mindste bliver glade for et stykke gavepapir og lidt farvet bånd. Pak for eksempel noget legetøj ind, som barnet har i forvejen, eller giv det lille barn det samme stykke legetøj hver dag, foreslår sundhedsplejersken.

Glæden ved at give

Pakkekalenderen er en juletradition, som de fleste forældre selv er vokset op med, og noget de forbinder med glæde, siger Jørn Martin Steenhold.

– Det er en glæde fra barndommen, vi gerne vil give videre til vores børn. Vi giver gaver for at glæde andre, og netop julen og dens traditioner som pakkekalenderen handler om glæden ved at give og at opleve, at ens børn er glade, siger Jørn Martin Steenhold.

Legetøjsforskeren vurderer, at vi giver vores børn kalendergaver af tre årsager: Først og fremmest for at vise børnene, at vi kan lide dem, og som tak forventer vi, at de kan lide os. For det andet giver vi nogle gange såkaldte hold-kæft-gaver. Børnene får en gave for, at de kan gå ind på værelset og lege med den, så mor og far får lidt ro. Desuden giver vi gaver, fordi de andre forældre gør det, siger han.

– Forældre sætter ikke spørgsmålstegn ved det. Alle de andre giver kalendergaver, så det skal vi også. Og nogle af gaverne skal endda være bedre og større end de andres, siger han.

LÆS OGSÅ: Indretning: Bolig med fin hjemmelavet julepynt

Dorte Fischer advarer mod at skrue forventningsniveauet til enten pakkekalendergaven eller adventsgaven for højt i vejret.

– Niveauet er fuldstændig skruet op. De mindreårige kan nærmest få et mindre sammenbrud af alle de pakker, siger Dorte Fischer.

Især hvis alle 24 gaver hænger synligt fremme. Det er for fristende og kan i stedet for glæde og overraskelse udløse gråd og skrig hos barnet.

– Skru ned for ambitionerne, og pak en håndfuld mandler eller et par legoklodser ind aftenen forinden. Du kan lægge dem i en sok, eller hvad I synes. Når du ikke hænger alle gaver synligt fremme, giver du sig selv muligheden for at pakke gaver ind løbende i stedet for at stresse rundt inden den første december. Og dit barn bliver ikke frustreret over de mange gaver, som han ikke må pakke op, siger Dorte Fischer.

Faktaboks

5 tip til pakkekalenderen

 1. Hæng ikke kalendergaverne for lavt, hvis du vælger en kalenderranke til alle 24 gaver. Ellers risikerer du at friste dit barn til at åbne de allermest indbydende gaver fra ranken i et ubevogtet øjeblik.  
 2. Skru ikke prisniveauet for højt op. Du kan sagtens fordele indholdet af en pakke klodser i adskillige kalendergaver. Tænk også i praktiske gaver som strømper eller underbukser med juniors yndlingsmotiv. 
 3. Pas på med for at give for meget slik i kalendergaver. December er i forvejen en måned med konfekt, småkager og søde sager. 
 4. Pak gerne den samme gave ind til de allermindste, eller find noget i kasserne på børneværelset. De små forstår alligevel ikke konceptet med pakkekalender. 
 5. Hvis dit barn går i gave-chok over den konstante strøm af pakker, kan du vælge at give adventsgaver hver søndag eller at give kalendergaver hver anden dag. Du kan også gøre forskel på søskende, hvis du ikke orker at pakke 24 gaver ind til lillesøster på 10 måneder. Sig til dit store barn: “Nissen giver kun gaver til de små børn en gang imellem”. 

Kilder: Sundhedsplejerske Dorte Fischer og leg- og legetøjsforsker Jørn Martin Steenhold.

 LÆS OGSÅ: Guide: Pakkekalender på 6 måder

LÆS OGSÅ: Få dit barn i julestemning uanset alder_

LÆS OGSÅ: 7 værdifulde tip til billige julegaver

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Sikker rejseseng til baby

Sådan tjekker du, om din babys rejseseng er sikker

Skal du vælge en letvægter eller en lidt tungere rejseseng? Få svaret her.

Skrevet af Sofie Winther Askgaard
25. november 2015

Overnatning hos bedsteforældre, en tur i sommerhus eller middag hos venner bliver lidt nemmere med en handy rejseseng, der nemt trylles om til en rar sovehule for junior. Lad dit behov afgøre dit budget, råder privat sundhedsplejerske Anette Straadt. 

– Hvor ofte skal du bruge den, og hvor tit skal den flyttes? Skal den stå permanent hos farmor, er det fjollet at betale ekstra for en letvægter. Skal den ofte med på tur, skal den derimod kun fylde lidt, veje lidt og komme i en smart bæretaske, mener hun.

Generelt råder hun til at vente med køb af rejseseng, til behovet opstår, så du ved, om du har brug for en seng med hjul, myggenet, puslebord, kaleche og andre finesser. 

(Børne)sikker seng 

Vigtigst er det at undersøge sengens sikkerhed, for du sidder ikke og holder øje med dit sovende barn hele tiden, siger Lone Hansen, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

– En rejseseng kan klappes sammen, og små fingre kan komme i klemme, så du skal være meget opmærksom på, at den er sat korrekt op. Der skal være et beslag med klikfunktion, så sengen ikke risikerer at klappe sammen lige pludselig, eller der skal være en børnesikring på den, siger hun.

Der må heller ikke være åbninger, hvor dit barn kan sidde fast med hoved eller andre kropsdele.

– Mange rejsesenge har stof eller net på siderne, men du skal være opmærksom, hvis der er en åbning med en lynlås, som dit barn kan få fat på og komme til at sidde fast i. 

Vigtigt med god madras

Det er også vigtigt, at dit barn ligger godt, siger privatsundhedsplejerske Anette Straadt. Der skal være plads til juniors ben, og du kan få forskellige længder, så du må overveje, hvor længe sengen skal bruges.

– Hvis du vil bruge den i mange år, bør du gå efter en længde på 120-130 centimeter. Men vær også opmærksom på maksimumvægten, da mange rejsesenge kun er stabile op til, at barnet vejer 13 kilo, og så kan den ikke bruges så længe, siger Anette Straadt. 

Underlaget er mindst lige så vigtigt for dit barns ryg og søvn, siger privat- sundhedsplejerske Lena Dyhrberg. 

– De fleste rejsenge har kun en tynd, plastikbeklædt madras, men den er ikke rart at sove på. Der skal gerne være noget trykaflastende under den lille krop, så du kan lægge en rullemadras og et jerseylagen over plasticmadrassen eller købe en god foldemadras ved siden af, som du kan lægge i.

Ulempen er selvfølgelig, at madrassen fylder ekstra meget på turen, siger Lena Dyhrberg.

Før du køber en rejseseng, bør du gå ned i en babyforretning og teste den, lyder rådet fra eksperterne. For kan du overhovedet finde ud af at slå den op og folde den sammen igen? 

Faktaboks

Tjek på sikkerheden

Følger der brugsanvisning med? Det er vigtigt for at undgå fejlmontering.

Er der skruer eller andre løse dele, som dit barn kan pille af og sluge?

Er der skarpe kanter, som dit barn kan skære sig på?

Er der nogle åbninger, hvor den lille kan sidde fast?

Er der børnesikring eller klik- beslag på foldefunktionen?

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen.

LÆS OGSÅ: At putte børn burde være en OL-disciplin

LÆS OGSÅ: 8 ting, du skal vide om dit barns tremmeseng

LÆS OGSÅ: 5 udfordringer ved søvn – sådan gør du

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

 • Move by Melton, str. 19-30, 799 kr.

  100 % vandtæt. Uldfor. Velcroluk.

 • H&M, str. 24-34, 299 kr.
  Luk

  H&M, str. 24-34, 299 kr.

  Velcro. Elastik, så den slutter til om benet.

 • Skofus, str. 21-26, 500 kr.
  Luk

  Skofus, str. 21-26, 500 kr.

  Vindtætte, vandtætte og åndbare. Fleksible såler, velcrolukning og for.

 • Primigi, str. 19-26, 470 kr.
  Luk

  Primigi, str. 19-26, 470 kr.

  Med Goretex, som gør støvlen åndbar og vandtæt.

 • Bundgaard, str. 20-28, 699 kr.
  Luk

  Bundgaard, str. 20-28, 699 kr.

  Læder med uldfor.

 • Kavat, str. 19-26, 849 kr.
  Luk

  Kavat, str. 19-26, 849 kr.

  100 % økologiske materialer. Uldfor.

 • Angulus, str. 20-29, 899 kr.
  Luk

  Angulus, str. 20-29, 899 kr.

  Foret med 100 % lammeuld. Med tex-membran, der sørger for, at foden kan ånde og gør støvlen vandtæt.

 • CeLaVi, str. 20-35, 300 kr.
  Luk

  CeLaVi, str. 20-35, 300 kr.

  Vandtæt. Tyk gummisål. Foret.

 • Friends, str. 21-35, 400 kr.
  Luk

  Friends, str. 21-35, 400 kr.

  Vandafvisende nylon og nubuck, med vindtæt og åndbar tex-membran. Kraftig skridsikker ydersål med reflekser. 

Vinterstøvler til børn

Vælg de rigtige vinterstøvler – Her er 9 gode bud

Få gode råd til at holde dit barn varmt og tørt i de kolde og våde måneder, og find masser af inspiration til ordentlige vinterstøvler.

Skrevet af Marie Lodberg
23. november 2015

Vinterstøvler til dit barn

Selv om det ofte kan være fristende at købe de lidt dyre vinterstøvler et par numre for store, så barnet kan vokse i dem, er det ikke det bedste for barnets bevægelsesfrihed. Støvlerne bliver for svære at gå i, og støvlernes gode egenskaber kommer ikke til deres ret. 

Det kan være helt fint med arvestøvler, så længe størrelsen passer, og de ikke er slidt under sålen og indeni. Tag eventuelt indersålen ud for at tjekke. 

Når du skal se, om størrelsen passer, så sørg for, at der ikke er mere end en centimeter for meget i længden. En stiv hælkappe er desuden vigtig, hvis barnet ‘vælter’ ind på fødderne. Læder er bedre end pap i hælen, da pap kan miste sin form i regnvejr. 

Støvlerne skal lukkes i en vinkel på cirka 45 grader mod hælen, så foden holdes tilbage i støvlerne. Må gerne lukkes med velcro eller snører. Jo flere justeringsmuligheder, des bedre, fordi støvlerne så sidder tæt til foden. Derfor er gummistøvler ikke til gåture, men kun til leg i vandpytter. 

Vil du gerne have, at støvlerne forbliver tørre, kan du selv imprægnere dem. Det kan gøre en stor forskel. Imprægneringsspray forøger i høj grad støvlernes evne til at holde vandet ude. Der er dog en tommelfingerregel, der lyder, at du ikke skal bruge imprægnering med silikone til sko med membraner, som for eksempel Goretex, da det nedsætter materialets åndbarhed.

Kilder: Børnefysioterapuet Gitte Meilandt Siersbæk, se mere på gittesboernefysioterapi.dk, og Stine Müller, projektleder, test og analyse ved Forbrugerrådet Tænk, se mere på taenk.dk.

LÆS OGSÅ: Stor vinterguide: 12 forskellige flyverdragter

LÆS OGSÅ: Klar, parat, vinter: Udetøj

LÆS OGSÅ: Guide: Pakkekalender på 6 måder

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

 • MarMar Copenhagen, str. 1-6 år, 1.099 kr.

  Vandtæthed: 8.000-10.000 mm. Åndbarhed: 8.000-10.000 g. Foret er Thermolite plusfiber. Opknappelig inderbenstykke med elastik. Ribkant ved halsudskæring og håndled. Elastik i taljen.

 • Popupshop, str. 0-2 år, 950 kr.
  Luk

  Popupshop, str. 0-2 år, 950 kr.

  Vandtæthed: 5.000 mm. Et miks af nylon og polyester med lamineret for- og bagside, som er åndbar. Aftagelig hætte. Reflekser bagpå.

 • Ver de Terre, str. 0-8 år, 1.399 kr.
  Luk

  Ver de Terre, str. 0-8 år, 1.399 kr.

  Vandtæthed: 8.000-10.000 mm. Åndbarhed: 8.000-10.000 g. Aftagelig hætte og reflekstryk på ben.

 • Friends, str. 92-128, 700 kr.
  Luk

  Friends, str. 92-128, 700 kr.

  Vandtæthed: 10.000 mm. Åndbarhed: 4.500 g. Sømme er tapede. Reflekser. Aftagelig hætte. Ekstra isolering på bagdel.

 • Ticket to Heaven, str. 62-98, 1.100 kr.
  Luk

  Ticket to Heaven, str. 62-98, 1.100 kr.

  Vandtæthed: 5.000 mm. Åndbarhed: 5.000 g. Ekstra polstring bag på flyverdragten. Aftagelig hætte. Tapede sømme.

 • Molo, str. 74-98, 1.100 kr.
  Luk

  Molo, str. 74-98, 1.100 kr.

  Vandtæthed: 10.000 mm. Åndbarhed: 8.000 g. Foret med blød Thinsulate, der holder kroppen varm og lader den ånde.

 • Småfolk, str. 1-2 år, 999 kr.
  Luk

  Småfolk, str. 1-2 år, 999 kr.

  Vandtæthed: 10.000 mm. Åndbarhed: 10.000 g. Alle sømme er tapede. Reflekser.

 • Name it, str. 74-104, 650 kr.
  Luk

  Name it, str. 74-104, 650 kr.

  Vandtæthed: 8.000 mm. Åndbarhed: 4.000 g. Vindtæt. Tapede sømme. Isoleret på bagen. Reflekser.

 • Mikk-line, str. 74-104, 600 kr.
  Luk

  Mikk-line, str. 74-104, 600 kr.

  Vandtæthed: 8.000 mm. Åndbarhed: 5.000 g. Vindtæt. Tapede sømme. Reflekser. Aftagelig hætte. Fleecefor.

 • CeLaVi, str. 74-104, 600 kr.
  Luk

  CeLaVi, str. 74-104, 600 kr.

  Vandtæthed: 8.000 mm. Åndbarhed: 8.000 g. Aftagelig hætte. Vandtætte syninger. Reflekser foran og bagpå. Elastikker i ærmerne.

 • Mikk-line, str. 74-104, 600 kr.
  Luk

  Mikk-line, str. 74-104, 600 kr.

  Vandtæthed: 8.000 mm. Åndbarhed: 5.000 g. Vindtæt. Tapede sømme. Reflekser. Aftagelig hætte. Fleecefor.

 • H&M, str. 86-128, 499 kr.
  Luk

  H&M, str. 86-128, 499 kr.

  Vandtæt og åndbar. Tapede sømme. Ekstra slidstærk på knæ og bagdel. Aftagelig hætte. Elastik i taljen og ved nederste af benene. Reflekser på ben, ærmer og ryg.

Flyverdragt til børn

Vælg den rigtige flyverdragt – her er 12 tjekkede af slagsen

Få gode råd til at holde dit barn varmt og tørt i de kolde og våde måneder. Og find masser af inspiration til ordentlige støvler og en god flyverdragt.

Skrevet af Marie Lodberg
18. november 2015

Flyverdragt

Der er to grundlæggende aspekter, du bør tage i betragtning, når du vælger flyverdragt til dit barn: komfort og at den er vandtæt og åndbar. 

Først komforten: En blød og let dragt med god plads i giver dit barn bedst bevægelsesfrihed på legepladsen. Der er nok plads i dragten, hvis du kan gribe fat i en håndfuld stof under numsen, og junior uden problemer kan strække armene frem foran sig og over hovedet, uden det trækker i stoffet ved armene. 

Køber du flyverdragten til den store side, så dit barn også kan vokse i den, så sørg for justeringsmuligheder, så dragten ikke forhindrer dit barns bevægelsesmuligheder. Her er det en god ide med elastik ved taljen, så dragten ikke falder ned om fødderne, når den lille leger.

En enkelt dragt

Trykknapper og lynlåse må ikke genere. Velcro frem for knapper kan være en god løsning, da det ikke gør ondt at hvile på. Det er også lettere for dit barn selv at åbne og lukke. Ved lommerne kan vanterne dog hænge fast i velcroen, og så holder den op med at virke. 

Tjek om hætten kan knappes af, så der er frit udsyn, og om dragten har en lang lynlås, som gør det let at få dragten af og på. Jo mere enkel dragten er og jo færre detaljer, des lettere er det for dit barn at tage den på. 

Foret skal være glat, så dit barn let kan komme i flyverdragten, og der må gerne være ekstra polstring bagpå. Det er rarere at sidde på og hjælper til isolering, så dit barn ikke får kold numse af at sidde i sandkassen. 

Derudover skal flyverdragten være vind- og vandtæt, men den behøver ikke nødvendigvis være i den højeste ende af den skala, som man måler på. Et vandsøjletryk kan gå op til 10.000 millimeter, men det er rigeligt med et vandsøjletryk på 3.000-4.000. 

Et højhus af vand

Til sammenligning svarer et vandsøjletryk på 10.000 millimeter til 10 meter og til højden af en treetages bygning. Det vil sige, at tøjet kan modstå et vandtryk svarende til det tryk, der er i bunden af en vandsøjle, der er 10 meter høj, og det er altså heftigt. 

Du skal sikre dig, at dragten er limet og vandtæt omkring knapper, lynlåse og ved sømmene – især på bagdelen og ved skuldre. 

flyverdragter

Tjek også, at tøjet er vandafvisende. For selv om flyverdragten er vandtæt, er den ikke nødvendigvis vandafvisende. Er stoffet ikke vandafvisende, vil det suge det yderste lag vand til sig, og dragten vil føles kold at have på. Flyverdragten skal kunne lede sveden væk, så dit barn ikke bliver kold. Der er dog ikke brug for en åndbarhed på mere end 3.000 gram. 

Flyverdragten bør også være vindtæt, så blæsten ikke fiser lige ind på huden. Mange flyverdragter har vindfang ved ærmerne og ved fødderne, der sikrer, at luften ikke trænger ind. Vær opmærksom på, om vindfanget stikker langt ud over ærmet, da det kan suge vand op, og dit barn kan få våde hænder og arme, hvis det elsker vandpytter.  

LÆS OGSÅ: Guide: Tjekliste til køb af flyverdragt

LÆS OGSÅ: 4 gode råd til bøvl med vintertid

LÆS OGSÅ: Sund vinter: 22 tips

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.