• SKRABET MODEL

  BEEMO
  ‘Travel Light Lux’ med svingbare forhjul, 5 kg, 700 kr. på jollyroom.dk.


  DESIGN
  Med sin fem kilo er denne testens letteste paraplyklapvogn, og den er nem både at folde ud og slå sammen igen. Men den oser af discount med billige, plastikagtige materialer, og den virker ikke ret robust. ‘Det ligner en dukkeklapvogn’, som en testmor siger. Alt er småt, tyndt og skrøbeligt på den.  


  KOMFORT 
  Vognen kan det, den skal. Men komforten rækker kun til korte ture. Sædet kan ikke lægges ned til en lur, og de hårde plastikhjul bumper af sted. Vi forstår heller ikke den solskærm – den sidder for højt til at skygge for noget som helst. Derudover er selen stiv og kan heller ikke indstilles i skulderhøjden.


  SIKKERHED
  Hjulene kan låses, men sikkerhedsbøjlen sidder for højt – og så skal den tages af, hver gang man slår vognen sammen. Den bøjle bliver da hurtigt væk. Bonus: Den fylder næsten intet. Men glem alt om at have pusletaske eller andet end en flaske vand og ble med i kurven nedenunder. 


  PENGENE VÆRD? 
  For dyr i forhold til det, man får. Der er for meget discount over den, og vi vil kun bruge den til meget korte ture uden lur.

 • TESTVINDER: LUKSUSVOGN
  6 ud af 6 stjerner
  Luk

  TESTVINDER: LUKSUSVOGN

  PETITE CHÉRIE
  ‘Soleil’ med svingbare forhjul, 7,5 kg, 1.599 kr. på jollyroom.dk.


  DESIGN
  Lækkert design, fint grafisk print, fodbøjle i læder og smart kaleche, der kan slås helt ned foran junior og skærme for solen. Vi er fans og tilgiver de hele 7,5 kilo, der gør den lidt tungere at manøvrere rundt med. Bonus: Der medfølger regnslag, kopholder og rejsepose. Hurra.


  KOMFORT
  Vi triller derudad. Hjulene kører og drejer uden for mange bump på vejen, og de små sidder behageligt på sædet, der kan lægges helt ned, så der også kan snoozes løs. Ingen sag at folde sammen, og trods vægt og størrelse kan den være i en lille bil. Bonus: Indkøbsnet og kurv betyder god plads til mors sager.


  SIKKERHED
  Det er nemt at udløse bremsen på hjulene, og selerne er polstrede, så de små sidder behageligt fastspændt. Solid er en god beskrivelse, og vi er vilde med, at den har håndtag på siden, så mor kan bære den. Eneste anke: Maksimalvægten er 15 kilo, så hvor længe kan den mon bruges?


  PENGENE VÆRD?
  Den ligger i den dyre ende, men er alle pengene værd. Lækker vogn for både mor og mini, og der er tænkt over selv de mindste detaljer.

 • FIN TIL PRISEN
  4 ud af 6 stjerner
  Luk

  FIN TIL PRISEN

  HAUCK
  ‘Speed Plus’, letvægtsvogn, 7,4 kg, 899 kr. på coop.dk.


  DESIGN
  Ganske fin vogn, der ser ud til at kunne det, den skal. Hjulene virker dog noget ustabile, og de ryster lidt, når man triller, så vi tænker ikke på offroad-kørsel med den. Selve stellet virker også lidt tyndt, men vognen er nem at folde sammen, let at bære og fylder ikke meget.


  KOMFORT
  Pæn og praktisk. Kører fint, bumler ikke ret meget, og sædet kan lægges ned, hvilket gør lurene længere. Man skal dog bruge to hænder for at makke sædet på plads, og det trækker ned. Kalechen kan foldes helt ud, så de små ligger i læ, men desværre falder den nemt ned, øv. Bonus: kopholder og lomme på kalechen.


  SIKKERHED
  Vi kan ikke blive enige, så karakteren havner et sted omkring middel. De små sidder fint spændt fast, og hjulene kan låses. Men den er løs i selerne på enkelte af de små, og bremsen kræver altså en del kræfter at udløse. Alt i alt en sikker og solid vogn med lidt ‘skønhedsfejl’.


  PENGENE VÆRD?
  Pris og kvalitet går hånd i hånd, og det er en okay vogn til prisen. Pæn og praktisk, men ikke perfekt.

 • TIL MANGE KILO
  4 ud af 6 stjerner
  Luk

  TIL MANGE KILO

  CHICCO
  ‘Echo’ med høj bæreevne, 9 kg, 1.599 kr. på coop.dk.


  DESIGN
  ‘Wow, den er flot’ er reaktionen. Enkel og stilet, nem at folde ud og slå sammen og med et robust stel. Kalechen kan vi dog ikke greje. Den kan hverken indstilles eller forlænges, og vi kan ikke få den til at sidde ordentligt, så den skærmer for solen. Bonus: Der medfølger et regnslag.


  KOMFORT
  Pæn, men knap så praktisk. Hjulene er hårde, så vognen bumper. Til gengæld sidder de små godt, og sædet kan nemt lægges ned med en enkelt hånd, så der kan soves lur. Savnes: Større kaleche, der kan dække for solen og skærme for vinden, når de små ligger ned.


  SIKKERHED
  Hjulene kan nemt låses, og de små sidder godt spændt fast, så vi er trygge ved at trille rundt. Men vognen er tung og lidt svær at styre. Mor får ondt i armene. Kæmpe bonus: Den har en maksimalvægt på 22 kilo, så den kan bruges længere end de andre vogne.


  PENGENE VÆRD?
  Av, den er dyr, og vi synes ikke, den lever op til prisen. Ja, den kan bruges længe, men der er for mange mangler til den høje pris.

 • STABIL, MEN TUNG
  5 ud af 6 stjerner
  Luk

  STABIL, MEN TUNG

  EICHORN
  ‘Stroller Deluxe’ med svingbare forhjul, 8,5 kg, 999 kr. i Bilka.


  DESIGN
  Er det en paraplyklapvogn eller klapvogn? Den kan ikke prale af at være lille eller handy, men den oser af kvalitet. Lækker, stor kaleche, der kan foldes ud, så den skærmer for både sol og vind. Vi elsker den dobbelte kopholder. Minus: Vognen er tung at skubbe rundt med.


  KOMFORT
  Det kører derudad, og vi kommer nemt omkring. De små sidder behageligt, og sædet kan lægges ned til lur, så vognen kan snildt bruges på længere ture. Men rejsevenlig er den ikke. Fylder for meget og har svært ved at være i små biler. Bonus: varekurv med plads til mors ting.


  SIKKERHED
  Ikke en finger at sætte på sikkerheden. Stor vogn, ja, men også stabil, og de små sidder trygt spændt fast, og de drejelige hjul kan låses, når underlaget kræver det. Den er dog ikke sådan lige at folde sammen og pakke under armen.


  PENGENE VÆRD?
  Fin vogn til en god pris og med mange smarte detaljer. Den virker dog bedre som klapvogn end som handy rejsevogn.

 • SMARTE HJUL
  5 ud af 6 stjerner
  Luk

  SMARTE HJUL

  JOIE
  ‘Nitro LX’ med svingbare forhjul, 7,6 kg, 999 kr. i Babysam.


  DESIGN
  Ret stor paraplyklapvogn, men heldigvis let at manøvrere med. Designet er lækkert, og den ser solid og sikker ud. Kalechen kan slås helt ned og har ‘vindue’, så man kan se mini – fin detalje sammen med smarte reflekser på siderne.


  KOMFORT
  Hjul af gummi, jubiii! Ja, det er en vigtig detalje, for vognen kører smooth og larmer ikke så meget som plastikhjulene. Det polstrede sæde kan lægges helt ned, og fodstøtten kan slås op, så de små trygt kan nappe en lur. Minus: Kalechen skuffer og skærmer slet ikke så godt som forventet. Hvorfor er den så lille?


  SIKKERHED
  Bakse, bakse. Det er lidt svært at gennemskue første gang, hvordan man klapper den sammen, og man skal passe på fingrene. Næste gang går det som en leg. Selerne sidder perfekt på de små og har endda små bløde puder ... Behageligt for de små, men irriterende for mor, hvis de falder af – og det gør de!


  PENGENE VÆRD?
  En rigtig fin vogn til prisen med mange små, lækre detaljer, men skuffelsen over kalechen trækker ned.

Paraplyklapvogn

Vi tester: Paraplyklapvogne

En paraplyklapvogn er god at have, når du skal på ferie eller bare ud at handle. Men hvilken vogn er lettest og mest behagelig for dit barn? Mødregruppen har fundet den bedste vogn til prisen.

Skrevet af Sophie Winther Askgaard

En paraplyklapvogn er handy på kortere ture og rejser, men hvad den vinder på lethed, taber den på komfort, mener privat sundhedsple- jerske Louise Munk-Poulsen.

– De har ikke samme støddæmpning, liggemål og afskærmning som større vogne, og så vender de små typisk hove- det væk fra deres forældre, så man ikke kan have øjenkontakt. Vent gerne med at investere, til dit barn er lidt ældre – som minimum skal barnet kunne sidde selv uden støtte, siger hun.

LÆS OGSÅ: Det skal du gå efter, når du vælger klapvogn

Forbrugerrådet Tænk har lavet en test af paraplyklapvogne i 2014, og de fleste vogne klarede sig godt i test af sikkerhed. Kun en enkelt ting kan det være en god ide at holde øje med:

– Skumgummiet, der sidder på nogle af vognenes sikkerhedsbøjler foran barnet, kan være så blødt, at dit barn kan pille eller bide det af. Det er derfor en rigtig god ide lige at holde øje med det, når du ser på paraplyklapvogne i butik- ken, siger Stine Müller, der er testan- svarlig hos Forbrugerrådet Tænk.

Faktaboks

FRI FOR KEMI

Pas på med køb i udlandet

De kan have andre regler fx for brug af flammehæmmere, der tilsættes for at begrænse ild, i babyudstyr. Særligt i England er de mere tilbøjelige til at bruge det.

Hent app’en, tjek kemien

Med app’en kan du spørge pro- ducenten, om vognen indeholder nogle af stofferne på EU’s liste over særligt problematiske stof- fer. Producenten er forpligtet til at svare inden 45 dage.

Vask vognen først

Så får du vasket en del af kemikalierne ud.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

Hun anbefaler samtidig, at du tester, om vognen er nem at folde ud og slå sammen, og hvor let – eller tung – den er at bære på, som man ofte gør med en paraplyklapvogn.

LÆS OGSÅ: Børnenes bedste sprogbøffer

– Hold for eksempel øje med, om vog- nen kan ‘springe op’, når den er foldet sammen, og gå efter en vogn, der har bærehåndtag eller strop, som gør det lettere og mere behageligt at bære den uden barnet i.

Vælg med kaleche

Paraplyklapvognen er typisk et smart valg, når I er på ferie, korte ture eller ude på eventyr med mange indtryk. Så har juniors utrænede eller trætte ben og øjne et sted at snuppe en lur.

– Det er vigtigt med en paraplyklap- vogn, der skærmer dit barn, så hun kan få en pause. Gå efter en vogn med kale- che og et ryglæn, der kan lægges ned, så hun kan sove ordentligt i vognen, anbe- faler Louise Munk-Poulsen.

LÆS OGSÅ: Sådan handler du babyudstyr på nettet

En kaleche kan også til dels skærme for solens skarpe stråler, en kølig brise eller regn, men generelt bør du bruge en almindelig klapvogn med god støtte i ryggen og afskærmning til hverdag og nøjes med paraplyklapvognen til ferier og korte ture, siger sundhedsplejersken.

– En paraplyklapvogn er designet til at fylde så lidt som muligt og er ikke så sta- bil som almindelige klapvogne. Hjulene er også ofte hårde uden affjedring, og det kan give nogle bump i barnets ryg.

Tænk over prisen

Rejser du kun en enkelt gang om året, er det ikke den dyreste vogn, du skal gå ef- ter, råder begge eksperter – og det kan måske endda bedre betale sig at låne eller købe brugt.

Forbrugerrådet Tænk har ikke påvist betydelige forskelle mellem de dyre og de billige vogne.

– Bare vær opmærksom på, om vog- nen lever op til gældende sikkerheds- krav. Det står på vognen, og nyeste standard hedder 1888:2012. Står der no- get andet på din vogn, er det ikke nød- vendigvis sådan, at den ikke er sikker for dit barn, men den lever måske ikke op til de nyeste standarder, forklarer Stine Müller.

– Men tjek altid selv vognen. Fold den ud, slå den sammen, kør en tur med den, tjek at selerne er lette at bruge, og se efter, om dit barn kan ligge ned og sove. Er det på plads, så er du og din baby godt kørende.

LÆS OGSÅ: Til Berlin med baby og barnevogn – kan man det?

LÆS OGSÅ: Få et barn der strutter af selvværd

LÆS OGSÅ: Vi tester: Rejseseng til dit barn

debate

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

loading...