600marts2010

Sej dreng, sart hjerte

Anjas baby stod ikke langt nok nede i bækkenet, lå skævt med hovedet og var i det hele taget svær at få til verden. Men det endte godt – trods en ekstra udfordring, som lille Malthe fik med sig i livet.

Anja Rasmussen, Redigeret af Ida Bjørg Meldgaard, Vores Børn, Marts 2010
21. april 2010

Faktaboks

NAVN: Anja Rasmussen

ALDER: 32 år

STATUS: Kæreste med Morten

BOPÆL: Odense

HVOR MEGET TOG DU PÅ UNDER GRAVIDITETEN:

15 kilo

HVOR LÆNGE HAVDE DU VEER?

26 timer og 28 minutter.

HVOR LÆNGE AMMEDE DU?

I fem uger.

Faktaboks

Skriv til Vores Børn på maanedensmor@voresborn.dk, og fortæl om din fødsel. Husk at udfylde oplysningerne om dig selv, og send os nogle skønne billeder af den lille ny + billede af dig selv.

Fra vi besluttede, at nu ville vi lave et barn, og til jeg var gravid, gik der tre måneder, og befrugtningen skete i første reelle forsøg. Jeg havde en lettere turbolent graviditet. Svigermor døde, jeg havde kvalme i fire måneder, faldt og skulle til skanning og fik vand i benene, og vi skulle flytte 19 dage før termin.

Derfor var lykken stor, da vi nærmede os datoen. Men vores lille dreng, som, vi vidste, det var, ville ikke ud, og jeg fik tid til igangsættelse på den dag, jeg var 42+0. Vi håbede selvfølgelig, at fødslen ville gå i gang før.

Klokken tre natten til igangsættelsesdagen fik jeg endelig veer. Men der var cirka ti minutter imellem veerne, som dårligt kunne mærkes, og vi endte med at tage på sygehuset klokken otte, hvor jeg alligevel skulle sættes igang.

Klokken 9.15 var den første stikpille lagt, og så var det bare at vente. Over middag begyndte veerne stille og roligt at tage til, jeg var to centimeter åben, og de vurderede, at jeg ikke behøvede flere stikpiller, og at fødslen ville udvikle sig af sig selv herfra.

Genstridig baby
Ved 17-tiden begyndte jeg at få voldsom pressetrang, jeg rendte på toilettet hele tiden, og til sidst fik jeg det så dårligt, at jeg begyndte at kaste galde op. Jeg følte det, som om jeg var dehydreret, og min kæreste rendte i pendulfart fra stuen til sygeplejerskerne, fordi jeg fik det dårligere og dårligere.

Endelig klokken 20.30 kom jeg ind på fødestuen. Jeg pressede, vandet gik, og jeg fik tilbudt epidural og sagde ja tak. Da epiduralen var lagt, gjorde pressetrangen ikke ondt længere, men den var der stadig, så jordemoren foreslog en pudendusblokade, som jeg ellers svor inden, at jeg ikke skulle have. Men jeg tænkte, hvis det virker, så hit med den!

Pludselig var der vagtskifte, og ind kom en engel af en jordemor. Epiduralen og pudendusblokaden gjorde nok også, at det føltes sådan. Jeg fik lagt et vedrop, og nu kom veerne under kontrol, men jeg var desværre kun fire centimeter åben. Efter en time sagde jordemoren: “Jeg har en god nyhed og en lidt dårligere. Den gode nyhed er, at du nu er ni centimeter åben. Den lidt dårlige nyhed er, at barnet ikke er helt nede i bækkenet endnu.”

Læs videre på næste side >>

Så var det op at stå og vrikke, så han kunne komme på plads, og da presseveerne begyndte, var det op på briksen og presse. Men han lå stadig ikke langt nok nede. Ned og vrikke igen. Pludselig var han langt nok nede, og så skulle der presses. Men ak, nu lå han lidt skævt med hovedet, og samtidig med at jeg pressede, skulle jordemoren dreje hans hoved lidt. Han ville bare ikke ud.

Efter halvanden time med presseveer og en dreng, der ikke ville ud, begyndte hans hjerterytme at dale, og der blev tilkaldt en læge, for næste skridt var sugekop. Nej tak, tænkte jeg, og i det samme lagde han sig rigtigt, og jeg pressede alt, hvad jeg kunne, og ud kom han – en fin dreng på 3430 gram og 53 centimeter Han havde sin ene hånd oppe ved kinden på vej ud, så jeg bristede lidt.

Efter at vi havde sundet os lidt, gennemgik de vores lille Malthe, som vi allerede inden fødslen vidste, han skulle hedde. Han havde tabt sig lidt de sidste 14 dage, fordi jeg gik over tid.

En hård start
Da jeg på grund af epidural og pudendus ikke kunne tisse selv, kom vi over på barselsgangen. Heldigvis for det, for da Malthe var 14 timer gammel, var der en sygeplejerske, der, på trods af børnelægens ord om, at alt var okay, alligevel syntes, han havde en forkert farve. Hun ville måle hans ilt i blodet, men da hun stod med ham, blev han pludselig helt blå, og hun skyndte sig på børneafdelingen med ham, hvor de fandt ud af, at han var født med en hjertefejl – hypoplastisk højreventrikel. Pludselig skulle han navngives, og vi skulle tage stilling til, om han skulle på Skejby eller Riget. Vi valgte Skejby, og næste dag skulle vi af sted.

Blot to døgn gammel blev Malthe opereret for første gang. Han gennemgik endnu en operation, da han var omkring et halvt år, og skal igennem en mere, når han er tre-fire år. Han skal også have et nyt hjerte, når han bliver voksen.

En uge efter var vi hjemme igen og skulle være en familie for første gang. Malthe er i dag en glad dreng på otte måneder, som stortrives trods sin hjertefejl. Han er en dreng, der vil frem i livet.

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Tags:

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Så ondt gør det at føde

Så ondt gør det at føde

Hvor ondt gør en ve? Hvordan føles det at udvide sig en centimeter? At presse et hoved ud mellem sine ben? Vi forsøger at give svar.

Skrevet af Christina Fabrin Larsen
29. september 2015

Faktaboks

9 tip til en god fødsel

Sæt dig ind i de forskellige former for smertelindring inden fødslen.

O Se fødslen som en arbejdsopgave, du skal igennem.

O Slip kontrollen, slå hjernen fra, og lad din krop gøre arbejdet. Du skal ikke føde med hovedet.

O Saml kræfter mellem veerne. Sov, hvis du kan.

O Bed om en anden, hvis du ikke har kemi med jordemoren. Fødslen kan ikke gøres om, og den skal være en god oplevelse.

O Når det gør ondt, så sig til dig selv, at veen er overstået om lidt, og at der nu er én ve mindre tilbage.

O Koncentrer dig om din vejrtrækning. Den afspænder og hjælper kroppen til at gøre sit arbejde.

O Undgå at se det som et nederlag at få smertelindring.

O Tal efterfølgende fødslen igennem med den jordemor, du fødte med.

“Det gør lige så ondt at føde et barn som at få en kommode ned over sine bare tæer, mens man får trukket sine fortænder ud og spiser en af Klaus’ habanerochilier og skider den ud, mens man får tequila i øjnene”.

Sådan beskriver skuespiller og komiker Hella Joof smerten under sin fødsel. Du griner måske – og gyser samtidig, for er det virkeligt så slemt? Andre har en såkaldt smertefri fødsel, og de fleste ligger nok et sted midt imellem smertefri og kommode. Uanset hvad vil din fødsel sandsynligvis indebære en smerte, som er helt anderledes end noget, du før har oplevet. 

LÆS OGSÅ: 1 fødsel – 3 oplevelser

– Det bedste ved fødslen – ud over dit barn, naturligvis! – er, at du formentlig glemmer 50 procent af smerten, i det sekund din baby ligger på maveskindet, siger jordemor Birgit Thalwitzer, indehaver af Jordemoder.dk. 

– Man oplever normalt et rush og er så høj på adrenalin og kortisol, at kroppen glemmer smerten. Halvdelen af erindringen om smerten er simpelthen slettet, forklarer hun.

Hvor nemt kan det være?!

Men hvordan føles en fødsel så? Og hvorfor skal du igennem al den smerte, når en fødsel nu er så naturlig en begivenhed, som den jo er? 

– Under din første fødsel beder du din krop om at gøre noget voldsomt, som den aldrig har prøvet før, uden test og opvarmning. Der er meget, der skal udvide sig, siger Birgit Thalwitzer.

– Hvis du fik besked på at gå i spagat i dette sekund uden opvarmning og uden at have prøvet det før, ville det også være hårdt, eksemplificerer hun.

Okay. Det gør ondt at føde, og det er voldsomt. Og alle fødsler er forskellige. Men hvad går de fleste igennem?

– Når fødslen går i gang med de første korte veer, vil du fornemme forløbets mildeste smerter. De kan føles som kraftige menstruationssmerter eller sammentrækninger og som en stærk ømhed foran på maven eller lændesmerter bagpå. En øm, tung, murrende fornemmelse, beskriver Birgit Thalwitzer. 

LÆS OGSÅ: Min fødsel: “Du har ikke presseveer – men pres!”

Smertefornemmelsen, forklarer hun, kommer af, at din livmorhals afkortes, og livmormunden udvider sig de første tre-fire centimeter. Denne fase kan vare op til tolv timer, men er som regel til at holde ud. 

– Måske tænker du ligefrem ‘nå, er det ikke værre end det her? Det kan jeg sagtens klare. En fødsel er piece of cake.’ 

De næste og langt kraftigere smerter kommer, når din livmoråbning for alvor begynder at udvide sig fra cirka fire til de forjættede ti centimeter, der skal til for at føde. 

– Udvidelsesfasen er den mest krævende og for mange den mest smertefulde del af fødslen. Den kan for førstegangsmødre tage fra få timer og op til ti timer eller mere og kan virke overvældende, siger Birgit Thalwitzer. 

Av, for fanden!

For at din livmor kan udvide sig, skal der veer til. En ve er, når livmoren arbejder og strækker sig som en kæmpe muskel, og det giver smerter. Mindst i begyndelse, hvor du har tid til at sunde dig imellem sammentrækningerne.

– Du bør sunde dig og samle kræfter mellem veerne i begyndelsen, råder
Birgit Thalwitzer. 

– Når de til slut bliver et til halvandet minut lange med kun et eller to minutters mellemrum, kan smerterne være voldsomme og overvældende, og du får brug for overskud, siger hun og tilføjer:

– Du vil måske fornemme, at barnet rumsterer mod dine bækkenknogler, for det er nemlig det, der sker, når barnet ‘borer’ sig vej ned og ud.

LÆS OGSÅ: Smertelindring – hvad skal du vælge?

Det er nu, du kan få brug for smertelindring som massage, et varmt bad eller en varmepude på din mave eller lænd. Samtidig med at du forsøger at trække vejret dybt og roligt og undgå at hyperventilere.

– Vejret skal trækkes helt ned i storetåen, siger Birgit Thalwitzer. 

– En ve stopper nemlig kortvarigt ilten til moderkagen, så der skal ekstra meget ilt til hele tiden. At trække vejret rigtigt er en beslutning, du skal træffe, da det er svært at gøre automatisk. Smerterne bliver mere udholdelige, jo mindre du spænder i kroppen. 

På toilettet – nu!

Når du omsider har udvidet dig ti centimeter, og barnet står med hovedet på din bækkenbund, tager presseveerne fat (nogle oplever presseveer tidligere). Så er du ved pressefasen. Og fornemmelsen er som – ja, som når du akut skal på toilettet. 

– Du vil sandsynligvis ikke være i tvivl, siger Birgit Thalwitzer.

– Jordemoren vil fastslå, at du er fuldt udvidet. Inden hun giver dig ‘lov’ til at presse, kan du få fornemmelsen af at stå foran en låst hoveddør med et ekstremt behov for at komme på toilettet – uden at kunne finde nøglen. Denne akutte pressefornemmelse kan være svær at holde tilbage. 

LÆS OGSÅ: Veen – din bedste ven selvom den gør skide ondt

Birgit Thalwitzer forklarer, at presseveerne mere er en stærk pressetrang end egentlige smerter. Fasen varer som regel under en time.

– Når du presser barnets hoved det sidste stykke ud, vil det spænde voldsomt og måske svide en hel del, når livmoråbningen udvides til det maksimale. Dit barn er sandsynligvis helt ude inden for de næste par presseveer, siger hun.

Ah, så er det overstået. Eller hvad? For nu kommer der pludselig en presseve til! Hvad sker der?

– Kort efter at din baby er født, vil du opleve at skulle presse igen. Det er, fordi moderkagen skal ud, forklarer Birgit Thalwitzer, men beroliger:

– Det er intet i forhold til, hvad du lige er gået igennem. Og nu er du mor og kan glemme alle smerter. I hvert fald 50 procent af dem. Man glemmer aldrig, at det gør ondt at føde, men man glemmer, hvordan det gør ondt.

Kilder: Jordemor Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk, babyinstituttet.dk, mama.dk, fødselsnørden.dk, voresborn.dk og libero.dk

Faktaboks

Smertebarometer

Pressefasen

Presseveerne begynder, eventuelt i det små for til sidst at blive uimodståelige. En presseve varer et til halvandet minut. Varighed Typisk en times tid.

Udvidelses- fasen

Veerne bider og intensiveres gradvist. De er regelmæssige med tre-fire minutter imellem og varer ofte mere end et minut. Du skal koncentrere dig og kan ikke tale under en ve. Tid til at tage på hospitalet.

Varighed

Typisk mellem to og ti timer for førstegangsfødende.

Den latente fase

Veerne begynder rigtigt. Livmorhalsen udviskes, og livmormunden udvides. Veerne er uregel- mæssige med op til 20 minutters mellemrum. Du kan stadig tale under veerne.

Varighed

Typisk omkring 12 timer.

Begyndende fødsel

Vandet går, eller der sker en langsom optrapning af veer. Veernes intensitet kan stige over nogle timer eller dage. Varighed Få timer til flere dage.

LÆS OGSÅ: 7 mødre: Hvilken smertelindring hjalp dig?

LÆS OGSÅ: “Det var vildt at opleve en jordemor, der havde tillid til min krop”

LÆS OGSÅ: Fødselsforberedelse: Kan man føde uden smerte?

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Alt gik perfekt da Christine fødte for tredje gang.

“I minutterne efter fødslen var jeg i en fantastisk lykkerus”

Som mor til to håbede Ann Christine, at også tredje fødsel gik godt. Det gjorde den. Buster kom til verden med trutmund.

Redigeret af Cecilie Møller Rasmussen
09. september 2015

Faktaboks

Fakta om fødslen

MOR Ann Christine List ALDER 39 år

MOR TIL Buster, Ronda, tre år og Carl Frederik, 11 år.

I HVILKEN TERMINSUGE FØDTE DU? 40+5

HVOR LANG TID TOG FØDSLEN? Seks en halv time fra vandet gik

HVAD VEJEDE OG MÅLTE BABY? 3.975 gram og 53 cm

Kunne man virkelig være så heldig at gennemføre endnu en graviditet uden komplikationer? Som 39-årig og gravid havde jeg flere tanker om, hvorvidt alt kunne gå godt endnu en gang. Samtidig ville jeg rigtig gerne, at det var inden jeg blev 40 år. Med en terminsdato halvanden måned, før jeg blev 40 år, kunne det ikke være bedre.

Ved min anden fødsel fire år tidligere var jeg blevet sat i gang. Det var en rigtig fin og ukompliceret fødsel, på trods af at den skete med ve-stimulerende drop. Derfor var jeg indstillet på, at jeg skulle sættes i gang igen, selv om min jordemor fortalte, at sådan behøvede det ikke at være. Det skulle senere vise sig, at hun fik ret.

LÆS OGSÅ: Derfor følte jeg, at det var tabubelagt at fortælle om min nemme fødsel

Da jeg var gået fem dage over terminsdatoen, fik jeg en forsigtig hindeløsning af min jordemor. Om aftenen var der ingen tegn på, at fødslen var nær. Min mand og jeg gik derfor lidt modløse i gang med at lægge planer for, hvad børnene og vi skulle lave i endnu en weekend i en tiltagende venten. Vi havde håbet på, at denne weekend havde været med en lillebror, der var kommet til verden.

Tisset i bukserne?

Klokken et om natten efter hindeløsningen vågnede jeg ved, at vandet gik lige så stille. Jeg havde efterhånden indstillet mig på, at fødslen ikke ville gå i gang af sig selv, så jeg fik derfor næsten overbevist min mand og mig selv om, atjeg havde tisset lidt i bukserne, for kunne det virkelig være vandet? Et kvarters tid efter, jeg var vågnet, var jeg ikke i tvivl. Det var vandet, som var gået, men der var ingen veer. Vi ringede til fødegangen og aftalte at komme næste morgen.

LÆS OGSÅ: Min fødsel: Lilli endte med at blive taget med tang

Cirka en time efter, at vandet var gået, kom veerne lidt efter lidt. Jeg var stadig ikke overbevist om, at fødslen var ved at gå i gang. For at slappe lidt af, satte jeg mig til rette med en god podcast i ørerne, en stor mad med hønsesalat og noget at drikke. Det gik ikke lang tid, før jeg måtte pause podcasten med kortere og kortere mellemrum og droppe spisningen. Klokken fire var veerne så kraftige, at vi ringede til fødegangen igen og aftalte, at vi skulle komme ind.

Der var en meget rolig stemning, da vi kom til hospitalet. En jordemorstuderende og en jordemor tog imod os og var hos min mand og mig på fødestuen. Veerne var fortsat kraftige, men efter cirka halvanden time gik jeg ind i en ny fase. Jeg kunne mærke, at jeg var på vej over i presseveerne, og det var, som om der var en stille periode. Jordemoren foreslog, at jeg kunne slappe af med noget lattergas. Der var en stor ro på stuen, mens jeg lå med masken. Jeg blev hurtig fan af lattergassen, fordi den i den grad tog toppen af presseveerne. Klokken var efterhånden blev syv, og der var vagtskifte for jordemødrene.

Jeg fik efterfølgende at vide, at de ved vagtskiftet havde spurgt, hvem der var klar til at ‘gribe en baby’. Det kom sig af, at jeg gerne ville stå op og føde.

Masken med lattergas virkede fortsat beroligende, mens pressetrangen tog til. Jeg prøvede at blive liggende så længe som muligt og udskyde at rejse mig fra hospitalssengen for at stå på gulvet og presse.

Født på første presseve

Klokken halv otte var jeg klar til at rejse mig. Jeg kunne ikke længere holde ud at ligge ned. Ved første presseve, mens jeg står på gulvet, udbryder jordemoderen ‘han laver trutmund!’ Det var helt ubeskriveligt! Hovedet var ude ved første forsøg på at presse min søn ud.

Jordemoren fik mig til at holde igen, og ved næste presseve kom drengen med trutmund til verden. I minutterne efter fødslen var jeg i en fantastisk lykkerus. Jeg skiftevis grinede og græd. Det var blandingen af at se min søn for første gang og en kæmpe lettelse over, at fødslen var gået så godt.

Jeg var så rørt over, hvor heldig jeg var. En perfekt dreng – vores Buster var født.

LÆS OGSÅ: Far var alene med nyfødt: ”Efterfølgende havde jeg rigtig svært ved at give slip”

LÆS OGSÅ: “Min alder bliver kommenteret, næsten hver gang nogen hører, at jeg er gravid”

LÆS OGSÅ: “Jeg vidste ikke, jeg var gravid – før jeg fødte!”

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

fødsel

1 fødsel – 3 oplevelser

En fødsel kan opleves vidt forskelligt, alt efter om du er jordemoren med fagligt overblik, den nervøse far på sidelinjen eller mor, som skal gøre det hårde arbejde.

Skrevet af Sofie Winther Askgaard
04. september 2015

fødselmor “Det var vildt at opleve en jordemor, der havde tillid til min krop

fødselfar Fars fødsel: “Utroligt at jeg var så sikker og rolig”

fødseljordemorFødsel set som jordemoder: ”En fantastisk fødsel – med visse udfordringer

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

anne ruby

Fødsel set som jordemoder: ”En fantastisk fødsel – med visse udfordringer”

Anne Ruby er privat jordemor og giver sit syn på, hvordan en fødsel ser ud fra en jordemors vinkel.

Skrevet af Sofie Winther Askgaard
04. september 2015

Faktaboks

Jordemoren

Anne Ruby, privat jordemor med klinik på Frederiksberg og mor til tre. Se mere på privatjordemoder.dk

Telefonen ringer klokken tre om natten. Annes vand er gået, men hun har ikke veer, så jeg beder hende gå i seng og slappe af. Klokken 6.45 ringer Kasper,
for nu har Anne veer med fem-seks minutters interval, og de gør ondt. Vi mødes en time senere i min klinik, og jeg kan tydeligt se og høre på Anne, at hun er i aktiv fødsel.

Klokken ni kommer Anne i fødekarret. Hun har en flot vejrtrækning og arbejder godt med veerne, så jeg fortæller hende bare, hvordan hendes barn har det, og at alt er, som det skal være.
Klokken 9.20 er hun helt åben, bortset fra en lille kant, og jeg får hende til at flytte sig rundt i forskellige stillinger, så barnets hoved kan trænge bedre ned på bækkenbunden. Jeg har nemlig en fornemmelse af, at det er et stort barn, og vi må give det tid til at arbejde sig ned og ikke presse for tidligt.

LÆS OGSÅ: Sådan opleves den samme fødsel set med mors og fars øjne

Klokken ti begynder Anne at presse, og hovedet kommer langsomt frem. Hun er lidt opgivende og falder langt væk mellem veerne, så jeg begynder at tage mine forholdsregler. Hjertelyden er perfekt, så jeg er ikke bekymret for, at navle-snoren sidder om halsen, men det er et meget stort barn.

Nu skal barnet ud!

Lidt over 11 kommer hovedet frem, men mellemkødet giver sig ikke meget, og jeg lægger en episiotomisaks og lokalbedøvelse frem, hvis jeg skal lægge et klip. Jeg siger ikke noget, for det vil stresse Anne. Det begynder at være rigtig hårdt, og jeg må kommandere lidt med hende.

Klokken 11.18 føder hun hovedet, men barnet er så stort, at det sidder fast med hagen, og jeg må lirke underlæben og hagen frem i en vepause. Det har jeg
alligevel aldrig prøvet før! Skuldrene roterer ikke, som de skal, og barnet sidder fast – han skal han ud hurtigt! Anne presser alt, hvad hun kan, og med et par fingre får jeg fat under barnets armhule og med stor kraft trukket højre skulder ud. Så kan jeg forløse resten af kroppen, og drengen skriger med det samme.

LÆS OGSÅ: Jordemødre: Vi har så travlt, at ting går galt

Klokken 11.40 føder Anne moderkagen i vandet. En stor kalorius på 900 gram. Hun kommer op af karret, og jeg tjekker hende. Utroligt nok har kun fået en lille rift, der blot kræver to små sting. Liv-

moren trækker sig fint sammen, hun bløder ikke mere, end hun må. Men hun er svimmel og dårlig. Jeg tænker, om der er blødninger et sted. Men alt ser fint ud, så jeg tager det roligt og formoder, at det skyldes udmattelse, for hun har været stresset op til fødslen med arbejde.

En stærk fødsel

Klokken 17 er hun bare stadig dårlig, og jeg må overveje, om hun skal indlægges, for jeg er ikke tryg ved det længere. Jeg ringer efter en kollega, så vi sammen kan vurdere, hvad der er bedst. Hun er jordemor og choktraumeterapeut og vurderer hurtigt, at Anne er en smule chokeret oven på oplevelsen. Det lykkes hende at få talt Anne på benene.

Det er en på mange måder stærk fødsel. Jeg har hele tiden troet på, at Anne kunne få en bedre oplevelse end sin første fødsel. Hun føder jo så et barn, der er halvandet kilo større end den første – med egne veer og uden smertelindring. Jeg er kun nervøs, da han sidder fast, og jeg må trække så hårdt for at få ham ud, at jeg får noget nær en arbejdsskade i højre pegefinger og albue. Det er en fødsel, der går, som den skal, men ikke uden udfordringer. Det er heller ikke normalt at kollapse så voldsomt bagefter. Men fødslen kan karakteriseres som en spontan, ukompliceret fødsel, fordi komplikationerne ikke får lov til at udvikle sig. 

Faktaboks

Er det en stor krabat?

Ifølge jordemor Anne Ruby er din baby stor, hvis den vejer over fire kilo, og virkelig stor, hvis den vejer over 4,5 kilo.

Får du at vide, at du har en stor krabat i maven, er der ingen grund til panik. Over halvdelen af de tilfælde, hvor et barn sidder fast ved skuldrene, når det skal ud, involverer børn af lille eller normal størrelse, og når det sker, er det kun sjældent, at man må tage skrappe metoder i brug for at få barnet ud.

Desuden er der fordele ved at få en baby i størrelse XL, fordi større børn ofte lægger godt pres på livmormunden, så du åbner dig hurtigere.

Det er et tegn på sundhed, at babyen er stor (medmindre det skyldes sukkersyge hos dig), og store børn vil ofte være klar til at sutte lige efter fødslen.

Man giver dog af og til et tilskud af mælk til meget store babyer de første par dage, da barnets blodsukker kan nå at dykke, inden din mælk løber til.

Kilde: Jordemor Anne Ruby.

LÆS OGSÅ: Få det bedste ud af din jordemor

LÆS OGSÅ: 8 vigtige opgaver for far under fødslen

LÆS OGSÅ: Veen – din bedste ven selvom den gør skide ondt

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.