• Kl. 21:45 Opgivelse

  Nu kan jeg ikke mere! Jeg har så ondt, så ondt og ligger og skvatter rundt i badekarret. Jeg vil bare have, at nogen skal hjælpe mig. Det er ikke sjovt mere. Jordemoren spørger, om jeg har gjort mig tanker om, hvordan jeg gerne vil føde. Jeg siger, at jeg egentlig gerne ville stå op – men lige nu er jeg nærmest ligeglad ...
 • Kl. 21:56 Samhørighed
  Luk

  Kl. 21:56 Samhørighed

  Luke bliver hjulpet op på mit bryst. Han løfter sit lille hoved et øjeblik og kigger direkte på sin far. Så græder han lidt. Jeg vågner op fra den sære verden, jeg har været i. Jeg føler mig ikke særlig lækker – jeg er drivvåd, og mit tunge hår trækker i min nakke. Jeg tænker ‘vildt!’ og ‘nårh’ og ‘hvem er han, hvordan ser han ud?’.
 • Kl. 22:00 Far
  Luk

  Kl. 22:00 Far

  ‘Så kan du godt tage trøjen af!’ siger jordemoren til Kevin. Han får Luke i armene, mens jeg kommer op af vandet og over på briksen, så jeg kan føde moderkagen. Det er meget fint. Der er en fantastisk nærhed mellem far og søn, og det er, som om Kevin får en belønning for alt det, han lige har været vidne til. Han er meget stolt.
 • Kl. 21:49 Klimaks
  Luk

  Kl. 21:49 Klimaks

  Jordemoren undersøger mig og udbryder overrasket: ‘Louise, tillykke, du skal føde nu! Du er ti centimeter åben!’. Pludselig får hun travlt med at tage handsker på og siger til Kevin, at han skal tilkalde ekstra hjælp – NU! Med ét går vandet, og jeg mærker presseveerne. Men Kirsten siger, at jeg skal gispe sammen med hende for at holde dem tilbage – hun skal lige nå at blive klar. Kl. 21:55 Styrke Jeg får to presseveer, og første gang kommer babyens hoved ud, men ryger tilbage igen. ‘Han har masser af hår, du kan selv mærke efter!’ udbryder jordemoren. Det niver og svider, og jeg kan ikke overskue at mærke noget hår. Jeg tænker ‘nu sprækker jeg hele vejen op!’. Så kan jeg mærke et lille hoved svuppe ud – ‘hovedet er der!’, siger Kirsten – og jeg giver alt, hvad jeg overhovedet har i mig, og presser videre. ‘Og kroppen er der!’ fortsætter hun. Plop – så er han ude. Det er en meget mærkelig fornemmelse.
 • Kl. 20:20 Ankomst
  Luk

  Kl. 20:20 Ankomst

  Vi ankommer til modtagelsen på fødegangen. Jeg har det virkelig skidt og tænker bare ‘skal det virkelig gøre så ondt?’. Vi bliver taget imod af en ældre, erfaren jordemor, Kirsten, som kigger på mig med et blik, der siger: ‘Vi to skal igennem noget sammen. Det bliver ikke sjovt, men vi skal nok klare det!’. Hun er fantastisk. Jeg har fået taget min trøje på på vrangen, og jordemoren siger smilende, at det er et godt tegn på, at fødslen er i gang.
 • Kl. 20:27 Undersøgelse
  Luk

  Kl. 20:27 Undersøgelse

  Jeg kommer op på en briks, og babyens hjertelyd bliver målt. Han har det fint og bliver ikke stresset af veerne. Jordemoren tjekker mig, og desværre er jeg kun fire centimeter åben. Jeg bliver vildt skuffet. Kirsten siger dog, at veerne er effektive, og fortæller Kevin, at ‘she’s a superwoman!’. Kl. 21:15 Åndedræt Jeg ligger og prøver at huske de åndedrætsøvelser, jeg har øvet inden fødslen. Jeg har blandt andet været på meditationskursus og lært at ‘observere smerten’ – jeg er ret godt mentalt forberedt. Men lige nu tænker jeg bare ‘jeg skal ikke observere noget som helst!’. Jordemoren spørger, om jeg vil ud i badet, så jeg kan lindre smerten med bruseren. Det kan jeg slet ikke overskue.
 • Kl. 21:22 Skift
  Luk

  Kl. 21:22 Skift

  De kan gøre en fødestue klar til mig nu, så jeg kan komme i badekar der. Jeg skal selv gå ned ad gangen. Det er en lang tur, og jeg må læne mig op ad væggen, hver gang der kommer en ve. Jeg har lukkede øjne; de må bare sige til, når vi er der. Kirsten fortæller, at en fødsel kræver samme psyke, som når man skal gennemføre et marathon. Kl. 21:26 Omsorg Kevin og jordemoren er de bedste fødselshjælpere. Der er hele tiden et par hænder til at massere, holde om, trøste. Jeg føler mig ikke alene på noget tidspunkt.
 • Kl. 21:29 Vand
  Luk

  Kl. 21:29 Vand

  På vej ned i vandet i badekarret bliver jeg overmandet af endnu en ve. Det gør svineondt nu. Men det er ubeskriveligt lindrende at komme ned i det varme vand. Jeg får lagt varme håndklæder over mave og bryst, og de bruser mig med vand på maven, mens de fylder karret. Det er fantastisk. Da karret er fyldt, lader jeg mig synke langt ned i vandet og stikker fingrene i ørerne – det forstærker lyden af min vejrtrækning og gør det nemmere at koncentrere sig om veerne.
 • Kl. 22:27 Familie
  Luk

  Kl. 22:27 Familie

  Vi ligger sammen, alle tre, på fødestuen. Luke får sin første lille tår mælk. Kevin holder sig vågen hele natten og ligger og kigger på vores søn. Det har været en perfekt fødsel, som jeg ikke kunne ønske mig bedre.

Fødsel

Fødsel i foto: Da Luke kom til verden

Der gik kun halvanden time, fra Louise og Kevin ankom til fødegangen, før lille Luke var født, og to blev til tre.

Fortalt til Louise Mørup Sonne, Vores Børn Gravid, nummer 5 2012
23. januar 2013

Faktaboks

Mor: Louise Wennecke, 35 år

Far: Kevin Wyatt, 44 år

Baby Luke, født 14. september 2012

Storebror William, 7 år, som er Louises søn fra et tidligere forhold.

KLIK I BOKSEN TIL HØJRE OG SE LUKES FØDSEL I  FOTO >>

Fødslen kort

Om formiddagen får Louise løsnet hinder hos jordemoren og går derefter på cafe med en veninde. Hun har murren i underlivet, men tvivler på, at fødslen er i gang.

Ved syvtiden bliver murren pludselig til veer, og da Louise og Kevin når fødegangen kvart over otte, har Louise stærke og regelmæssige smerter. Hun er fire centimeter åben og kommer ind på en undersøgelsesstue. Det gør ondt, og hun kaster op.

LÆS OGSÅ: Det sker lige efter fødslen

Kort efter kommer hun i badekar, og så går det stærkt. Lidt før klokken 22 er Louise ti centimeter åben og får presseveer. Efter blot to presseveer kommer Luke til verden i vandet og bliver løftet op på brystet af Louise. En ny lille verdensborger er født.

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

hjemmefødsel

Hjemmefødslen var slet ikke planlagt

Ditte fik pludselig presseveer ude på toilettet – selv om hendes kæreste helst ikke ville være med til fødslen.

Redigeret af Cecilie Møller Rasmussen
02. oktober 2015

Faktaboks

FAKTA OM FØDSLEN

MOR Ditte Berg

ALDER 30 år

MOR TIL Mathias, tre år og Freya, nyfødt

I HVILKEN TERMINS- UGE FØDTE DU? 40+0

HVAD VEJEDE OG MÅLTE BABY? 3.720 gram og 53 cm

Jeg har døjet meget med plukveer, og tre dage inden min termin aftaler jeg med min jordemor, at jeg skal sættes i gang, hvis der ikke er sket noget. Min kæreste ønsker, ligesom ved fødslen af mit første barn, ikke at være der under selve fødslen, så vi planlægger, at han bare skal tage sig af vores søn, og så tager min søster og mor med. 

To af mine veninder vil gerne se en fødsel (de har selv fået kejsersnit ved begge deres fødsler), og da min første fødsel gik nemt, tænker jeg, at de er velkomne til min anden fødsel. Jeg går og laver fondantkage, da vi skal holde min søns treårs fødselsdag dagen efter (på terminsdagen – det er jo så sjældent, at man rammer dagen). 

LÆS OGSÅ: Hjemmefødsel: “Jeg ville have en unik oplevelse”

Jeg går i seng ved 23.30-tiden, fordi jeg er så irriteret over mine plukveer. De er så slemme, at jeg ikke engang kan sidde i sofaen. Klokkken tre om natten vågner jeg, da plukveerne gør virkelig ondt. Jeg går ned i stuen, stadig irriteret over de plukveer. Efter ti minutter tænker jeg, at det nok er mere end plukveer, så jeg ringer til min mor og siger, at de godt må komme. 

Mærker presseveer på toilettet

Jeg kalder på min kæreste og beder ham hjælpe med at pakke. Det går ikke just efter mit hoved, og derfor prøver jeg selv at gå op ad trappen, men veerne er nu så slemme, at jeg ikke kan bevæge mig. Jeg begynder at få det rigtig varmt, og sveden løber ned ad panden på mig. Jeg begynder at tage mit tøj af for lige at tage et hurtigt bad, da jeg koger! 

Da jeg står i undertøj på badeværelset, kan jeg godt mærke, at jeg nok ikke kommer ind i min mors lille, gule Kia, så jeg beder min kæreste om at ringe efter en ambulance. Jeg sætter mig på toilettet, da det kolde føles virkelig godt mod lænden. Da min kæreste få sekunder efter kommer ud med min telefon og spørger, hvad min kode er, kan jeg mærke, at jeg skal presse. Jeg siger, at han skal hente vores fold-ud-madras i stuen. 

LÆS OGSÅ: Hjemmefødsel – I rolige og vante omgivelser

Da han kommer med den, siger jeg, at han er nødt til at få mig derned. Jeg har følelsen af, jeg slet ikke kan bevæge mig. Ingen af os kan huske, hvordan jeg kom derned, men det gjorde jeg. Da jeg kommer ned at ligge på ryggen, siger jeg, at han skal hente nogle puder. Jeg tænker, at jeg skal have puder i ryggen, så jeg kan presse. Og da han få sekunder efter kommer ud med puderne, har jeg lagt mig om på siden og taget fat i mit øverste ben og presset hovedet ud. Det eneste jeg kan sige er: ‘Du er nødt til at tage imod’. 

Søn opdager storebrorgave

Han går ned for at tage imod, og i samme øjeblik får jeg endnu en presseve, og så er babyen ude cirka halv fire om morgenen, den samme dag som min søns treårsfødselsdag. Babyen kommer op til mig. Lige bagefter kan vi høre vores søn komme ned ad trappen. Min kæreste skynder sig at lægge et håndklæde over mig. Min søn kommer glad ned og ser straks sin storebrorgave i tasken, som vi var ved at pakke. 

Jeg siger til min kæreste, at han skal ringe til min mor og fortælle, at babyen er kommet, men han mener dog, at vi skal ringe til ambulancen først. Min kæreste ringer efter en ambulance, og jeg ligger med min lille baby, og min søn sidder ved siden af og pakker storebrorgaven op midt om natten.

Tjekker kønnet sammen

Lige inden ambulancen ankommer, når jeg at ringe til min mor og veninder, og jeg kommer i tanke om, at vi ikke kender kønnet. I stedet for at kigge selv spørger jeg min kæreste, om han så, hvad det blev. Det gjorde han ikke, så vi kiggede sammen, og det var en lille pige.  

Min mor tog med mig i ambulancen til hospitalet, mens min søster gjorde rent på badeværelset. Min kæreste trængte vist til at sidde lidt ned. Da kagen nu var lavet til min søns fødselsdag, holdt vi en lille fest for ham klokken 14. 

LÆS OGSÅ: “Crazy” fødsel: Det tog tre dage og 36 sygeplejersker

LÆS OGSÅ: Fars fødsel: “Utroligt at jeg var så sikker og rolig”

LÆS OGSÅ: “Det var vildt at opleve en jordemor, der havde tillid til min krop”

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Så ondt gør det at føde

Så ondt gør det at føde

Hvor ondt gør en ve? Hvordan føles det at udvide sig en centimeter? At presse et hoved ud mellem sine ben? Vi forsøger at give svar.

Skrevet af Christina Fabrin Larsen
29. september 2015

Faktaboks

9 tip til en god fødsel

Sæt dig ind i de forskellige former for smertelindring inden fødslen.

O Se fødslen som en arbejdsopgave, du skal igennem.

O Slip kontrollen, slå hjernen fra, og lad din krop gøre arbejdet. Du skal ikke føde med hovedet.

O Saml kræfter mellem veerne. Sov, hvis du kan.

O Bed om en anden, hvis du ikke har kemi med jordemoren. Fødslen kan ikke gøres om, og den skal være en god oplevelse.

O Når det gør ondt, så sig til dig selv, at veen er overstået om lidt, og at der nu er én ve mindre tilbage.

O Koncentrer dig om din vejrtrækning. Den afspænder og hjælper kroppen til at gøre sit arbejde.

O Undgå at se det som et nederlag at få smertelindring.

O Tal efterfølgende fødslen igennem med den jordemor, du fødte med.

“Det gør lige så ondt at føde et barn som at få en kommode ned over sine bare tæer, mens man får trukket sine fortænder ud og spiser en af Klaus’ habanerochilier og skider den ud, mens man får tequila i øjnene”.

Sådan beskriver skuespiller og komiker Hella Joof smerten under sin fødsel. Du griner måske – og gyser samtidig, for er det virkeligt så slemt? Andre har en såkaldt smertefri fødsel, og de fleste ligger nok et sted midt imellem smertefri og kommode. Uanset hvad vil din fødsel sandsynligvis indebære en smerte, som er helt anderledes end noget, du før har oplevet. 

LÆS OGSÅ: 1 fødsel – 3 oplevelser

– Det bedste ved fødslen – ud over dit barn, naturligvis! – er, at du formentlig glemmer 50 procent af smerten, i det sekund din baby ligger på maveskindet, siger jordemor Birgit Thalwitzer, indehaver af Jordemoder.dk. 

– Man oplever normalt et rush og er så høj på adrenalin og kortisol, at kroppen glemmer smerten. Halvdelen af erindringen om smerten er simpelthen slettet, forklarer hun.

Hvor nemt kan det være?!

Men hvordan føles en fødsel så? Og hvorfor skal du igennem al den smerte, når en fødsel nu er så naturlig en begivenhed, som den jo er? 

– Under din første fødsel beder du din krop om at gøre noget voldsomt, som den aldrig har prøvet før, uden test og opvarmning. Der er meget, der skal udvide sig, siger Birgit Thalwitzer.

– Hvis du fik besked på at gå i spagat i dette sekund uden opvarmning og uden at have prøvet det før, ville det også være hårdt, eksemplificerer hun.

Okay. Det gør ondt at føde, og det er voldsomt. Og alle fødsler er forskellige. Men hvad går de fleste igennem?

– Når fødslen går i gang med de første korte veer, vil du fornemme forløbets mildeste smerter. De kan føles som kraftige menstruationssmerter eller sammentrækninger og som en stærk ømhed foran på maven eller lændesmerter bagpå. En øm, tung, murrende fornemmelse, beskriver Birgit Thalwitzer. 

LÆS OGSÅ: Min fødsel: “Du har ikke presseveer – men pres!”

Smertefornemmelsen, forklarer hun, kommer af, at din livmorhals afkortes, og livmormunden udvider sig de første tre-fire centimeter. Denne fase kan vare op til tolv timer, men er som regel til at holde ud. 

– Måske tænker du ligefrem ‘nå, er det ikke værre end det her? Det kan jeg sagtens klare. En fødsel er piece of cake.’ 

De næste og langt kraftigere smerter kommer, når din livmoråbning for alvor begynder at udvide sig fra cirka fire til de forjættede ti centimeter, der skal til for at føde. 

– Udvidelsesfasen er den mest krævende og for mange den mest smertefulde del af fødslen. Den kan for førstegangsmødre tage fra få timer og op til ti timer eller mere og kan virke overvældende, siger Birgit Thalwitzer. 

Av, for fanden!

For at din livmor kan udvide sig, skal der veer til. En ve er, når livmoren arbejder og strækker sig som en kæmpe muskel, og det giver smerter. Mindst i begyndelse, hvor du har tid til at sunde dig imellem sammentrækningerne.

– Du bør sunde dig og samle kræfter mellem veerne i begyndelsen, råder
Birgit Thalwitzer. 

– Når de til slut bliver et til halvandet minut lange med kun et eller to minutters mellemrum, kan smerterne være voldsomme og overvældende, og du får brug for overskud, siger hun og tilføjer:

– Du vil måske fornemme, at barnet rumsterer mod dine bækkenknogler, for det er nemlig det, der sker, når barnet ‘borer’ sig vej ned og ud.

LÆS OGSÅ: Smertelindring – hvad skal du vælge?

Det er nu, du kan få brug for smertelindring som massage, et varmt bad eller en varmepude på din mave eller lænd. Samtidig med at du forsøger at trække vejret dybt og roligt og undgå at hyperventilere.

– Vejret skal trækkes helt ned i storetåen, siger Birgit Thalwitzer. 

– En ve stopper nemlig kortvarigt ilten til moderkagen, så der skal ekstra meget ilt til hele tiden. At trække vejret rigtigt er en beslutning, du skal træffe, da det er svært at gøre automatisk. Smerterne bliver mere udholdelige, jo mindre du spænder i kroppen. 

På toilettet – nu!

Når du omsider har udvidet dig ti centimeter, og barnet står med hovedet på din bækkenbund, tager presseveerne fat (nogle oplever presseveer tidligere). Så er du ved pressefasen. Og fornemmelsen er som – ja, som når du akut skal på toilettet. 

– Du vil sandsynligvis ikke være i tvivl, siger Birgit Thalwitzer.

– Jordemoren vil fastslå, at du er fuldt udvidet. Inden hun giver dig ‘lov’ til at presse, kan du få fornemmelsen af at stå foran en låst hoveddør med et ekstremt behov for at komme på toilettet – uden at kunne finde nøglen. Denne akutte pressefornemmelse kan være svær at holde tilbage. 

LÆS OGSÅ: Veen – din bedste ven selvom den gør skide ondt

Birgit Thalwitzer forklarer, at presseveerne mere er en stærk pressetrang end egentlige smerter. Fasen varer som regel under en time.

– Når du presser barnets hoved det sidste stykke ud, vil det spænde voldsomt og måske svide en hel del, når livmoråbningen udvides til det maksimale. Dit barn er sandsynligvis helt ude inden for de næste par presseveer, siger hun.

Ah, så er det overstået. Eller hvad? For nu kommer der pludselig en presseve til! Hvad sker der?

– Kort efter at din baby er født, vil du opleve at skulle presse igen. Det er, fordi moderkagen skal ud, forklarer Birgit Thalwitzer, men beroliger:

– Det er intet i forhold til, hvad du lige er gået igennem. Og nu er du mor og kan glemme alle smerter. I hvert fald 50 procent af dem. Man glemmer aldrig, at det gør ondt at føde, men man glemmer, hvordan det gør ondt.

Kilder: Jordemor Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk, babyinstituttet.dk, mama.dk, fødselsnørden.dk, voresborn.dk og libero.dk

Faktaboks

Smertebarometer

Pressefasen

Presseveerne begynder, eventuelt i det små for til sidst at blive uimodståelige. En presseve varer et til halvandet minut. Varighed Typisk en times tid.

Udvidelses- fasen

Veerne bider og intensiveres gradvist. De er regelmæssige med tre-fire minutter imellem og varer ofte mere end et minut. Du skal koncentrere dig og kan ikke tale under en ve. Tid til at tage på hospitalet.

Varighed

Typisk mellem to og ti timer for førstegangsfødende.

Den latente fase

Veerne begynder rigtigt. Livmorhalsen udviskes, og livmormunden udvides. Veerne er uregel- mæssige med op til 20 minutters mellemrum. Du kan stadig tale under veerne.

Varighed

Typisk omkring 12 timer.

Begyndende fødsel

Vandet går, eller der sker en langsom optrapning af veer. Veernes intensitet kan stige over nogle timer eller dage. Varighed Få timer til flere dage.

LÆS OGSÅ: 7 mødre: Hvilken smertelindring hjalp dig?

LÆS OGSÅ: “Det var vildt at opleve en jordemor, der havde tillid til min krop”

LÆS OGSÅ: Fødselsforberedelse: Kan man føde uden smerte?

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Alt gik perfekt da Christine fødte for tredje gang.

“I minutterne efter fødslen var jeg i en fantastisk lykkerus”

Som mor til to håbede Ann Christine, at også tredje fødsel gik godt. Det gjorde den. Buster kom til verden med trutmund.

Redigeret af Cecilie Møller Rasmussen
09. september 2015

Faktaboks

Fakta om fødslen

MOR Ann Christine List ALDER 39 år

MOR TIL Buster, Ronda, tre år og Carl Frederik, 11 år.

I HVILKEN TERMINSUGE FØDTE DU? 40+5

HVOR LANG TID TOG FØDSLEN? Seks en halv time fra vandet gik

HVAD VEJEDE OG MÅLTE BABY? 3.975 gram og 53 cm

Kunne man virkelig være så heldig at gennemføre endnu en graviditet uden komplikationer? Som 39-årig og gravid havde jeg flere tanker om, hvorvidt alt kunne gå godt endnu en gang. Samtidig ville jeg rigtig gerne, at det var inden jeg blev 40 år. Med en terminsdato halvanden måned, før jeg blev 40 år, kunne det ikke være bedre.

Ved min anden fødsel fire år tidligere var jeg blevet sat i gang. Det var en rigtig fin og ukompliceret fødsel, på trods af at den skete med ve-stimulerende drop. Derfor var jeg indstillet på, at jeg skulle sættes i gang igen, selv om min jordemor fortalte, at sådan behøvede det ikke at være. Det skulle senere vise sig, at hun fik ret.

LÆS OGSÅ: Derfor følte jeg, at det var tabubelagt at fortælle om min nemme fødsel

Da jeg var gået fem dage over terminsdatoen, fik jeg en forsigtig hindeløsning af min jordemor. Om aftenen var der ingen tegn på, at fødslen var nær. Min mand og jeg gik derfor lidt modløse i gang med at lægge planer for, hvad børnene og vi skulle lave i endnu en weekend i en tiltagende venten. Vi havde håbet på, at denne weekend havde været med en lillebror, der var kommet til verden.

Tisset i bukserne?

Klokken et om natten efter hindeløsningen vågnede jeg ved, at vandet gik lige så stille. Jeg havde efterhånden indstillet mig på, at fødslen ikke ville gå i gang af sig selv, så jeg fik derfor næsten overbevist min mand og mig selv om, atjeg havde tisset lidt i bukserne, for kunne det virkelig være vandet? Et kvarters tid efter, jeg var vågnet, var jeg ikke i tvivl. Det var vandet, som var gået, men der var ingen veer. Vi ringede til fødegangen og aftalte at komme næste morgen.

LÆS OGSÅ: Min fødsel: Lilli endte med at blive taget med tang

Cirka en time efter, at vandet var gået, kom veerne lidt efter lidt. Jeg var stadig ikke overbevist om, at fødslen var ved at gå i gang. For at slappe lidt af, satte jeg mig til rette med en god podcast i ørerne, en stor mad med hønsesalat og noget at drikke. Det gik ikke lang tid, før jeg måtte pause podcasten med kortere og kortere mellemrum og droppe spisningen. Klokken fire var veerne så kraftige, at vi ringede til fødegangen igen og aftalte, at vi skulle komme ind.

Der var en meget rolig stemning, da vi kom til hospitalet. En jordemorstuderende og en jordemor tog imod os og var hos min mand og mig på fødestuen. Veerne var fortsat kraftige, men efter cirka halvanden time gik jeg ind i en ny fase. Jeg kunne mærke, at jeg var på vej over i presseveerne, og det var, som om der var en stille periode. Jordemoren foreslog, at jeg kunne slappe af med noget lattergas. Der var en stor ro på stuen, mens jeg lå med masken. Jeg blev hurtig fan af lattergassen, fordi den i den grad tog toppen af presseveerne. Klokken var efterhånden blev syv, og der var vagtskifte for jordemødrene.

Jeg fik efterfølgende at vide, at de ved vagtskiftet havde spurgt, hvem der var klar til at ‘gribe en baby’. Det kom sig af, at jeg gerne ville stå op og føde.

Masken med lattergas virkede fortsat beroligende, mens pressetrangen tog til. Jeg prøvede at blive liggende så længe som muligt og udskyde at rejse mig fra hospitalssengen for at stå på gulvet og presse.

Født på første presseve

Klokken halv otte var jeg klar til at rejse mig. Jeg kunne ikke længere holde ud at ligge ned. Ved første presseve, mens jeg står på gulvet, udbryder jordemoderen ‘han laver trutmund!’ Det var helt ubeskriveligt! Hovedet var ude ved første forsøg på at presse min søn ud.

Jordemoren fik mig til at holde igen, og ved næste presseve kom drengen med trutmund til verden. I minutterne efter fødslen var jeg i en fantastisk lykkerus. Jeg skiftevis grinede og græd. Det var blandingen af at se min søn for første gang og en kæmpe lettelse over, at fødslen var gået så godt.

Jeg var så rørt over, hvor heldig jeg var. En perfekt dreng – vores Buster var født.

LÆS OGSÅ: Far var alene med nyfødt: ”Efterfølgende havde jeg rigtig svært ved at give slip”

LÆS OGSÅ: “Min alder bliver kommenteret, næsten hver gang nogen hører, at jeg er gravid”

LÆS OGSÅ: “Jeg vidste ikke, jeg var gravid – før jeg fødte!”

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

fødsel

1 fødsel – 3 oplevelser

En fødsel kan opleves vidt forskelligt, alt efter om du er jordemoren med fagligt overblik, den nervøse far på sidelinjen eller mor, som skal gøre det hårde arbejde.

Skrevet af Sofie Winther Askgaard
04. september 2015

fødselmor “Det var vildt at opleve en jordemor, der havde tillid til min krop

fødselfar Fars fødsel: “Utroligt at jeg var så sikker og rolig”

fødseljordemorFødsel set som jordemoder: ”En fantastisk fødsel – med visse udfordringer

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.