• Ømme bryster

  Føltes det som tortur at tage din BH på i morges? Og synes du pludselig, dine bryster virker større? Ømme og tungt-følende bryster, formørkning af området rundt om brystvorterne og mere tydelige blodårer på brystet kan være nogle af de første tegn på, at du er gravid. Brug den BH, som støtter dine bryster mest, for at undgå ubehag.

 • Madtrang eller madlede?
  Luk

  Madtrang eller madlede?

  Pludselig kan du slet ikke få nok af syltede agurker. Eller måske får makrel i tomat din mave til at snøre sig sammen. Hvis du opdager, at der pludselig er mad, du slet ikke kan holde ud, eller mad du ikke kan få nok af, kan det betyde, at du er gravid.

 • Hovedpine
  Luk

  Hovedpine

  Et andet tidligt tegn på graviditet kan være hovedpine. Hovedpinen er din krops reaktion på ændringerne i dine hormoner. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man generelt bør anvende så lidt smertestillende under graviditeten som muligt, og at man ved milde og kortvarige smerter bør vælge ikke-medicinsk behandling. Har du slem hovedpine, er det bedst at dulme smerten med midler med paracetamol som Panodil eller Pamol, i stedet for piller som Ibuprofen, der ikke anbefales til gravide kvinder. Kontakt evt. din læge, hvis du er i tvivl.

 • Humørsvingninge
  Luk

  Humørsvingninge

  Bryder tredje verdenskrig ud derhjemme, fordi din mand for 117. gang ikke formåede at ramme vasketøjskurven med sine sure sokker. Har du mange humørsvingninger, kan det være et tegn på, at hormonerne raser rundt i din krop. Husk at fortælle din mand, at de her rutsjebane ture ikke vil vare for evigt.

 • Forsinket menstruation
  Luk

  Forsinket menstruation

  Mange tidlige tegn på graviditet er de samme som PMS-symptomer. Så hvordan kender man forskel? Det eneste sikre tegn er, hvis din menstruation er forsinket. Hvis din menstruation normalt er regelmæssig, men du pludselig går et par dage over tid, så er det vist på tide at gå en tur på apoteket.

 • Kvalme
  Luk

  De fleste gravide kvinder begynder at få kvalme, når de er seks uger henne, men nogle oplever det allerede tidligere. Det vil som regel forsvinde, når du nærmer dig andet trimester. I mellemtiden forsøg at spise madvarer, som giver din mave ro, for eksempel kiks eller knækbrød. Ginger Ale sodavand er desuden godt til at fjerne kvalmen.

 • Lugtesans
  Luk

  Lugtesans

  Bare det at åbne køkkenlågen, hvor din skraldespand sidder, kan få dig til at kaste op (skralde-tjansen er hermed ikke længere din). Hvis specielle lugte gør dig dårlig, og du i det hele taget har en øget følsomhed over for lugte, så kan det sagtens betyde, du har et barn i maven.

 • Luk

  Mavekramper: Er det bare PMS eller er du rent faktisk gravid? Det kan nogle gange være svært at kende forskel, men hvis du føler nogle spændinger i underlivet, kan det meget vel være din livmoder, som er ved at udvide sig for at gøre klar til et barn.

 • Luk

  Rygsmerter: Har du ondt i lænden? Hvis du ikke normalt har det, kan det være et tegn på, at dine ledbånd er ved at give sig lidt. Vi er ked af at sige det, men det er noget, som vil forsætte hele graviditeten igennem i takt med, at du tager på i vægt og din store mave forskyder kroppens balancepunkt og ødelægger din kropsholdning.

 • Luk

  Pletblødning: Fik du nu alligevel din menstruation, eller hvad er det blod i underbukserne? Hvis blødningen er meget mindre end normalt og måske et par dage tidligere end forventet, kan det faktisk være implantations-blødning. En lille blødning, der opstår, når det befrugtede æg sætter sig fast på livmodervæggen.

 • Luk

  Oppustet? Du kunne passe dine jeans i sidste uge, men nu kan du pludselig ikke længere lukke bukserne. Hvis du føler dig lidt oppustet, kan det meget vel hormonet progesteron, der dannes i din krop under en graviditet og får dit fordøjelsessystem til at sætte hastigheden ned.

 • Luk

  Svimmelhed: Et symptom der ofte bliver brugt i film som et sikkert tegn på graviditet. Men det er faktisk ikke ren fiktion. Lavt blodsukker eller blodtryk kan gøre gravide svimle. Vær sikker på at du får nok at drikke.

 • Luk

  Forøget kropstemperatur: Hvis du har prøvet at blive gravid gennem et stykke tid, så har du nok været vant til at tage din temperatur hver morgen for at holde øje med, hvornår du har ægløsning. Generelt har kvinder en lidt højere temperatur fra ægløsning og frem til menstruationen to uger senere. Fortsætter den øgede temperatur herefter, kan det meget vel være, fordi du er gravid.

 • Luk

  Positiv test: Du kan ikke være helt sikker på, at du er gravid, før du står med en positiv graviditets test i hånden. Hvis den viser et negativt resultat, men du stadig ikke får din menstruation, så er det måske bare for tidligt endnu for testen at registrere det. Vent et par dage og prøv igen. Og hvis den er positiv – så rigtigt hjerteligt tillykke her fra voresbørn.dk!

 • Luk

  Træthed: Du nåede ikke engang gennem den første side i din bog i aftes, inden du faldt i søvn. Hvis du pludselig er mere træt end normalt, kan det meget vel være din krops reaktion på en øget hormonmængde. Mange kvinder oplever træthed i det første trimester, men som regel går det over i andet trimester.

 • Luk

  Tissetrængende: Hvis du pludselig ikke kan sove igennem en hel nat uden at skulle op og tisse, kan det meget vel være et tegn på, at du er gravid. Under en graviditet producerer kroppen mere væske, som får din blære på overarbejde, så du skal tisse hele tiden.

Graviditet

16 tidlige tegn på graviditet

Ømme bryster, ondt i ryggen og forbedret lugtesans. Tre tegn der alle kan betyde graviditet. Lær at spotte tegnene på, at du måske går rundt med en baby i maven.

Skrevet af Tina Krongaard Stampe
31. marts 2010

Det er måske en uge eller to siden, at din partner og dig hyggede jer i sengen, og nu er du ved at dø efter at finde ud af, om lagengymnastikken måske er endt med en graviditet?

LÆS OGSÅ: Test dig selv: Har du styr på graviditetsmyterne?

For at være helt sikker, så er du nødt til at tage en graviditetstest eller besøge din læge, men indtil det kan lade sig gøre (og det smarteste er at vente, til din menstruation er forsinket), er der flere forskellige tegn, som du kan holde øje med, hvis du tror, du er gravid.

Se vores terminsberegner her

Virker tegnene bekendte? Eller står du måske allerede med den positive test i hånden? Så er der mere at gå på opdagelse i her:

LÆS OGSÅ: Følg din graviditet – uge for uge

LÆS OGSÅ: Graviditet: Sådan føles de tidlige tegn

LÆS OGSÅ: 33 tips til en sund graviditet

LÆS OGSÅ: Svært ved at finde de bedste apps til dit barn? Tjek DKs største anmeldelsesite for forældre

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

hjemmefødsel

Hjemmefødslen var slet ikke planlagt

Ditte fik pludselig presseveer ude på toilettet – selv om hendes kæreste helst ikke ville være med til fødslen.

Redigeret af Cecilie Møller Rasmussen
02. oktober 2015

Faktaboks

FAKTA OM FØDSLEN

MOR Ditte Berg

ALDER 30 år

MOR TIL Mathias, tre år og Freya, nyfødt

I HVILKEN TERMINS- UGE FØDTE DU? 40+0

HVAD VEJEDE OG MÅLTE BABY? 3.720 gram og 53 cm

Jeg har døjet meget med plukveer, og tre dage inden min termin aftaler jeg med min jordemor, at jeg skal sættes i gang, hvis der ikke er sket noget. Min kæreste ønsker, ligesom ved fødslen af mit første barn, ikke at være der under selve fødslen, så vi planlægger, at han bare skal tage sig af vores søn, og så tager min søster og mor med. 

To af mine veninder vil gerne se en fødsel (de har selv fået kejsersnit ved begge deres fødsler), og da min første fødsel gik nemt, tænker jeg, at de er velkomne til min anden fødsel. Jeg går og laver fondantkage, da vi skal holde min søns treårs fødselsdag dagen efter (på terminsdagen – det er jo så sjældent, at man rammer dagen). 

LÆS OGSÅ: Hjemmefødsel: “Jeg ville have en unik oplevelse”

Jeg går i seng ved 23.30-tiden, fordi jeg er så irriteret over mine plukveer. De er så slemme, at jeg ikke engang kan sidde i sofaen. Klokkken tre om natten vågner jeg, da plukveerne gør virkelig ondt. Jeg går ned i stuen, stadig irriteret over de plukveer. Efter ti minutter tænker jeg, at det nok er mere end plukveer, så jeg ringer til min mor og siger, at de godt må komme. 

Mærker presseveer på toilettet

Jeg kalder på min kæreste og beder ham hjælpe med at pakke. Det går ikke just efter mit hoved, og derfor prøver jeg selv at gå op ad trappen, men veerne er nu så slemme, at jeg ikke kan bevæge mig. Jeg begynder at få det rigtig varmt, og sveden løber ned ad panden på mig. Jeg begynder at tage mit tøj af for lige at tage et hurtigt bad, da jeg koger! 

Da jeg står i undertøj på badeværelset, kan jeg godt mærke, at jeg nok ikke kommer ind i min mors lille, gule Kia, så jeg beder min kæreste om at ringe efter en ambulance. Jeg sætter mig på toilettet, da det kolde føles virkelig godt mod lænden. Da min kæreste få sekunder efter kommer ud med min telefon og spørger, hvad min kode er, kan jeg mærke, at jeg skal presse. Jeg siger, at han skal hente vores fold-ud-madras i stuen. 

LÆS OGSÅ: Hjemmefødsel – I rolige og vante omgivelser

Da han kommer med den, siger jeg, at han er nødt til at få mig derned. Jeg har følelsen af, jeg slet ikke kan bevæge mig. Ingen af os kan huske, hvordan jeg kom derned, men det gjorde jeg. Da jeg kommer ned at ligge på ryggen, siger jeg, at han skal hente nogle puder. Jeg tænker, at jeg skal have puder i ryggen, så jeg kan presse. Og da han få sekunder efter kommer ud med puderne, har jeg lagt mig om på siden og taget fat i mit øverste ben og presset hovedet ud. Det eneste jeg kan sige er: ‘Du er nødt til at tage imod’. 

Søn opdager storebrorgave

Han går ned for at tage imod, og i samme øjeblik får jeg endnu en presseve, og så er babyen ude cirka halv fire om morgenen, den samme dag som min søns treårsfødselsdag. Babyen kommer op til mig. Lige bagefter kan vi høre vores søn komme ned ad trappen. Min kæreste skynder sig at lægge et håndklæde over mig. Min søn kommer glad ned og ser straks sin storebrorgave i tasken, som vi var ved at pakke. 

Jeg siger til min kæreste, at han skal ringe til min mor og fortælle, at babyen er kommet, men han mener dog, at vi skal ringe til ambulancen først. Min kæreste ringer efter en ambulance, og jeg ligger med min lille baby, og min søn sidder ved siden af og pakker storebrorgaven op midt om natten.

Tjekker kønnet sammen

Lige inden ambulancen ankommer, når jeg at ringe til min mor og veninder, og jeg kommer i tanke om, at vi ikke kender kønnet. I stedet for at kigge selv spørger jeg min kæreste, om han så, hvad det blev. Det gjorde han ikke, så vi kiggede sammen, og det var en lille pige.  

Min mor tog med mig i ambulancen til hospitalet, mens min søster gjorde rent på badeværelset. Min kæreste trængte vist til at sidde lidt ned. Da kagen nu var lavet til min søns fødselsdag, holdt vi en lille fest for ham klokken 14. 

LÆS OGSÅ: “Crazy” fødsel: Det tog tre dage og 36 sygeplejersker

LÆS OGSÅ: Fars fødsel: “Utroligt at jeg var så sikker og rolig”

LÆS OGSÅ: “Det var vildt at opleve en jordemor, der havde tillid til min krop”

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Så ondt gør det at føde

Så ondt gør det at føde

Hvor ondt gør en ve? Hvordan føles det at udvide sig en centimeter? At presse et hoved ud mellem sine ben? Vi forsøger at give svar.

Skrevet af Christina Fabrin Larsen
29. september 2015

Faktaboks

9 tip til en god fødsel

Sæt dig ind i de forskellige former for smertelindring inden fødslen.

O Se fødslen som en arbejdsopgave, du skal igennem.

O Slip kontrollen, slå hjernen fra, og lad din krop gøre arbejdet. Du skal ikke føde med hovedet.

O Saml kræfter mellem veerne. Sov, hvis du kan.

O Bed om en anden, hvis du ikke har kemi med jordemoren. Fødslen kan ikke gøres om, og den skal være en god oplevelse.

O Når det gør ondt, så sig til dig selv, at veen er overstået om lidt, og at der nu er én ve mindre tilbage.

O Koncentrer dig om din vejrtrækning. Den afspænder og hjælper kroppen til at gøre sit arbejde.

O Undgå at se det som et nederlag at få smertelindring.

O Tal efterfølgende fødslen igennem med den jordemor, du fødte med.

“Det gør lige så ondt at føde et barn som at få en kommode ned over sine bare tæer, mens man får trukket sine fortænder ud og spiser en af Klaus’ habanerochilier og skider den ud, mens man får tequila i øjnene”.

Sådan beskriver skuespiller og komiker Hella Joof smerten under sin fødsel. Du griner måske – og gyser samtidig, for er det virkeligt så slemt? Andre har en såkaldt smertefri fødsel, og de fleste ligger nok et sted midt imellem smertefri og kommode. Uanset hvad vil din fødsel sandsynligvis indebære en smerte, som er helt anderledes end noget, du før har oplevet. 

LÆS OGSÅ: 1 fødsel – 3 oplevelser

– Det bedste ved fødslen – ud over dit barn, naturligvis! – er, at du formentlig glemmer 50 procent af smerten, i det sekund din baby ligger på maveskindet, siger jordemor Birgit Thalwitzer, indehaver af Jordemoder.dk. 

– Man oplever normalt et rush og er så høj på adrenalin og kortisol, at kroppen glemmer smerten. Halvdelen af erindringen om smerten er simpelthen slettet, forklarer hun.

Hvor nemt kan det være?!

Men hvordan føles en fødsel så? Og hvorfor skal du igennem al den smerte, når en fødsel nu er så naturlig en begivenhed, som den jo er? 

– Under din første fødsel beder du din krop om at gøre noget voldsomt, som den aldrig har prøvet før, uden test og opvarmning. Der er meget, der skal udvide sig, siger Birgit Thalwitzer.

– Hvis du fik besked på at gå i spagat i dette sekund uden opvarmning og uden at have prøvet det før, ville det også være hårdt, eksemplificerer hun.

Okay. Det gør ondt at føde, og det er voldsomt. Og alle fødsler er forskellige. Men hvad går de fleste igennem?

– Når fødslen går i gang med de første korte veer, vil du fornemme forløbets mildeste smerter. De kan føles som kraftige menstruationssmerter eller sammentrækninger og som en stærk ømhed foran på maven eller lændesmerter bagpå. En øm, tung, murrende fornemmelse, beskriver Birgit Thalwitzer. 

LÆS OGSÅ: Min fødsel: “Du har ikke presseveer – men pres!”

Smertefornemmelsen, forklarer hun, kommer af, at din livmorhals afkortes, og livmormunden udvider sig de første tre-fire centimeter. Denne fase kan vare op til tolv timer, men er som regel til at holde ud. 

– Måske tænker du ligefrem ‘nå, er det ikke værre end det her? Det kan jeg sagtens klare. En fødsel er piece of cake.’ 

De næste og langt kraftigere smerter kommer, når din livmoråbning for alvor begynder at udvide sig fra cirka fire til de forjættede ti centimeter, der skal til for at føde. 

– Udvidelsesfasen er den mest krævende og for mange den mest smertefulde del af fødslen. Den kan for førstegangsmødre tage fra få timer og op til ti timer eller mere og kan virke overvældende, siger Birgit Thalwitzer. 

Av, for fanden!

For at din livmor kan udvide sig, skal der veer til. En ve er, når livmoren arbejder og strækker sig som en kæmpe muskel, og det giver smerter. Mindst i begyndelse, hvor du har tid til at sunde dig imellem sammentrækningerne.

– Du bør sunde dig og samle kræfter mellem veerne i begyndelsen, råder
Birgit Thalwitzer. 

– Når de til slut bliver et til halvandet minut lange med kun et eller to minutters mellemrum, kan smerterne være voldsomme og overvældende, og du får brug for overskud, siger hun og tilføjer:

– Du vil måske fornemme, at barnet rumsterer mod dine bækkenknogler, for det er nemlig det, der sker, når barnet ‘borer’ sig vej ned og ud.

LÆS OGSÅ: Smertelindring – hvad skal du vælge?

Det er nu, du kan få brug for smertelindring som massage, et varmt bad eller en varmepude på din mave eller lænd. Samtidig med at du forsøger at trække vejret dybt og roligt og undgå at hyperventilere.

– Vejret skal trækkes helt ned i storetåen, siger Birgit Thalwitzer. 

– En ve stopper nemlig kortvarigt ilten til moderkagen, så der skal ekstra meget ilt til hele tiden. At trække vejret rigtigt er en beslutning, du skal træffe, da det er svært at gøre automatisk. Smerterne bliver mere udholdelige, jo mindre du spænder i kroppen. 

På toilettet – nu!

Når du omsider har udvidet dig ti centimeter, og barnet står med hovedet på din bækkenbund, tager presseveerne fat (nogle oplever presseveer tidligere). Så er du ved pressefasen. Og fornemmelsen er som – ja, som når du akut skal på toilettet. 

– Du vil sandsynligvis ikke være i tvivl, siger Birgit Thalwitzer.

– Jordemoren vil fastslå, at du er fuldt udvidet. Inden hun giver dig ‘lov’ til at presse, kan du få fornemmelsen af at stå foran en låst hoveddør med et ekstremt behov for at komme på toilettet – uden at kunne finde nøglen. Denne akutte pressefornemmelse kan være svær at holde tilbage. 

LÆS OGSÅ: Veen – din bedste ven selvom den gør skide ondt

Birgit Thalwitzer forklarer, at presseveerne mere er en stærk pressetrang end egentlige smerter. Fasen varer som regel under en time.

– Når du presser barnets hoved det sidste stykke ud, vil det spænde voldsomt og måske svide en hel del, når livmoråbningen udvides til det maksimale. Dit barn er sandsynligvis helt ude inden for de næste par presseveer, siger hun.

Ah, så er det overstået. Eller hvad? For nu kommer der pludselig en presseve til! Hvad sker der?

– Kort efter at din baby er født, vil du opleve at skulle presse igen. Det er, fordi moderkagen skal ud, forklarer Birgit Thalwitzer, men beroliger:

– Det er intet i forhold til, hvad du lige er gået igennem. Og nu er du mor og kan glemme alle smerter. I hvert fald 50 procent af dem. Man glemmer aldrig, at det gør ondt at føde, men man glemmer, hvordan det gør ondt.

Kilder: Jordemor Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk, babyinstituttet.dk, mama.dk, fødselsnørden.dk, voresborn.dk og libero.dk

Faktaboks

Smertebarometer

Pressefasen

Presseveerne begynder, eventuelt i det små for til sidst at blive uimodståelige. En presseve varer et til halvandet minut. Varighed Typisk en times tid.

Udvidelses- fasen

Veerne bider og intensiveres gradvist. De er regelmæssige med tre-fire minutter imellem og varer ofte mere end et minut. Du skal koncentrere dig og kan ikke tale under en ve. Tid til at tage på hospitalet.

Varighed

Typisk mellem to og ti timer for førstegangsfødende.

Den latente fase

Veerne begynder rigtigt. Livmorhalsen udviskes, og livmormunden udvides. Veerne er uregel- mæssige med op til 20 minutters mellemrum. Du kan stadig tale under veerne.

Varighed

Typisk omkring 12 timer.

Begyndende fødsel

Vandet går, eller der sker en langsom optrapning af veer. Veernes intensitet kan stige over nogle timer eller dage. Varighed Få timer til flere dage.

LÆS OGSÅ: 7 mødre: Hvilken smertelindring hjalp dig?

LÆS OGSÅ: “Det var vildt at opleve en jordemor, der havde tillid til min krop”

LÆS OGSÅ: Fødselsforberedelse: Kan man føde uden smerte?

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Alt gik perfekt da Christine fødte for tredje gang.

“I minutterne efter fødslen var jeg i en fantastisk lykkerus”

Som mor til to håbede Ann Christine, at også tredje fødsel gik godt. Det gjorde den. Buster kom til verden med trutmund.

Redigeret af Cecilie Møller Rasmussen
09. september 2015

Faktaboks

Fakta om fødslen

MOR Ann Christine List ALDER 39 år

MOR TIL Buster, Ronda, tre år og Carl Frederik, 11 år.

I HVILKEN TERMINSUGE FØDTE DU? 40+5

HVOR LANG TID TOG FØDSLEN? Seks en halv time fra vandet gik

HVAD VEJEDE OG MÅLTE BABY? 3.975 gram og 53 cm

Kunne man virkelig være så heldig at gennemføre endnu en graviditet uden komplikationer? Som 39-årig og gravid havde jeg flere tanker om, hvorvidt alt kunne gå godt endnu en gang. Samtidig ville jeg rigtig gerne, at det var inden jeg blev 40 år. Med en terminsdato halvanden måned, før jeg blev 40 år, kunne det ikke være bedre.

Ved min anden fødsel fire år tidligere var jeg blevet sat i gang. Det var en rigtig fin og ukompliceret fødsel, på trods af at den skete med ve-stimulerende drop. Derfor var jeg indstillet på, at jeg skulle sættes i gang igen, selv om min jordemor fortalte, at sådan behøvede det ikke at være. Det skulle senere vise sig, at hun fik ret.

LÆS OGSÅ: Derfor følte jeg, at det var tabubelagt at fortælle om min nemme fødsel

Da jeg var gået fem dage over terminsdatoen, fik jeg en forsigtig hindeløsning af min jordemor. Om aftenen var der ingen tegn på, at fødslen var nær. Min mand og jeg gik derfor lidt modløse i gang med at lægge planer for, hvad børnene og vi skulle lave i endnu en weekend i en tiltagende venten. Vi havde håbet på, at denne weekend havde været med en lillebror, der var kommet til verden.

Tisset i bukserne?

Klokken et om natten efter hindeløsningen vågnede jeg ved, at vandet gik lige så stille. Jeg havde efterhånden indstillet mig på, at fødslen ikke ville gå i gang af sig selv, så jeg fik derfor næsten overbevist min mand og mig selv om, atjeg havde tisset lidt i bukserne, for kunne det virkelig være vandet? Et kvarters tid efter, jeg var vågnet, var jeg ikke i tvivl. Det var vandet, som var gået, men der var ingen veer. Vi ringede til fødegangen og aftalte at komme næste morgen.

LÆS OGSÅ: Min fødsel: Lilli endte med at blive taget med tang

Cirka en time efter, at vandet var gået, kom veerne lidt efter lidt. Jeg var stadig ikke overbevist om, at fødslen var ved at gå i gang. For at slappe lidt af, satte jeg mig til rette med en god podcast i ørerne, en stor mad med hønsesalat og noget at drikke. Det gik ikke lang tid, før jeg måtte pause podcasten med kortere og kortere mellemrum og droppe spisningen. Klokken fire var veerne så kraftige, at vi ringede til fødegangen igen og aftalte, at vi skulle komme ind.

Der var en meget rolig stemning, da vi kom til hospitalet. En jordemorstuderende og en jordemor tog imod os og var hos min mand og mig på fødestuen. Veerne var fortsat kraftige, men efter cirka halvanden time gik jeg ind i en ny fase. Jeg kunne mærke, at jeg var på vej over i presseveerne, og det var, som om der var en stille periode. Jordemoren foreslog, at jeg kunne slappe af med noget lattergas. Der var en stor ro på stuen, mens jeg lå med masken. Jeg blev hurtig fan af lattergassen, fordi den i den grad tog toppen af presseveerne. Klokken var efterhånden blev syv, og der var vagtskifte for jordemødrene.

Jeg fik efterfølgende at vide, at de ved vagtskiftet havde spurgt, hvem der var klar til at ‘gribe en baby’. Det kom sig af, at jeg gerne ville stå op og føde.

Masken med lattergas virkede fortsat beroligende, mens pressetrangen tog til. Jeg prøvede at blive liggende så længe som muligt og udskyde at rejse mig fra hospitalssengen for at stå på gulvet og presse.

Født på første presseve

Klokken halv otte var jeg klar til at rejse mig. Jeg kunne ikke længere holde ud at ligge ned. Ved første presseve, mens jeg står på gulvet, udbryder jordemoderen ‘han laver trutmund!’ Det var helt ubeskriveligt! Hovedet var ude ved første forsøg på at presse min søn ud.

Jordemoren fik mig til at holde igen, og ved næste presseve kom drengen med trutmund til verden. I minutterne efter fødslen var jeg i en fantastisk lykkerus. Jeg skiftevis grinede og græd. Det var blandingen af at se min søn for første gang og en kæmpe lettelse over, at fødslen var gået så godt.

Jeg var så rørt over, hvor heldig jeg var. En perfekt dreng – vores Buster var født.

LÆS OGSÅ: Far var alene med nyfødt: ”Efterfølgende havde jeg rigtig svært ved at give slip”

LÆS OGSÅ: “Min alder bliver kommenteret, næsten hver gang nogen hører, at jeg er gravid”

LÆS OGSÅ: “Jeg vidste ikke, jeg var gravid – før jeg fødte!”

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

fødsel

1 fødsel – 3 oplevelser

En fødsel kan opleves vidt forskelligt, alt efter om du er jordemoren med fagligt overblik, den nervøse far på sidelinjen eller mor, som skal gøre det hårde arbejde.

Skrevet af Sofie Winther Askgaard
04. september 2015

fødselmor “Det var vildt at opleve en jordemor, der havde tillid til min krop

fødselfar Fars fødsel: “Utroligt at jeg var så sikker og rolig”

fødseljordemorFødsel set som jordemoder: ”En fantastisk fødsel – med visse udfordringer

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.