• Ømme bryster

  Føltes det som tortur at tage din BH på i morges? Og synes du pludselig, dine bryster virker større? Ømme og tungt-følende bryster, formørkning af området rundt om brystvorterne og mere tydelige blodårer på brystet kan være nogle af de første tegn på, at du er gravid. Brug den BH, som støtter dine bryster mest, for at undgå ubehag.

 • Madtrang eller madlede?
  Luk

  Madtrang eller madlede?

  Pludselig kan du slet ikke få nok af syltede agurker. Eller måske får makrel i tomat din mave til at snøre sig sammen. Hvis du opdager, at der pludselig er mad, du slet ikke kan holde ud, eller mad du ikke kan få nok af, kan det betyde, at du er gravid.

 • Hovedpine
  Luk

  Hovedpine

  Et andet tidligt tegn på graviditet kan være hovedpine. Hovedpinen er din krops reaktion på ændringerne i dine hormoner. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man generelt bør anvende så lidt smertestillende under graviditeten som muligt, og at man ved milde og kortvarige smerter bør vælge ikke-medicinsk behandling. Har du slem hovedpine, er det bedst at dulme smerten med midler med paracetamol som Panodil eller Pamol, i stedet for piller som Ibuprofen, der ikke anbefales til gravide kvinder. Kontakt evt. din læge, hvis du er i tvivl.

 • Humørsvingninge
  Luk

  Humørsvingninge

  Bryder tredje verdenskrig ud derhjemme, fordi din mand for 117. gang ikke formåede at ramme vasketøjskurven med sine sure sokker. Har du mange humørsvingninger, kan det være et tegn på, at hormonerne raser rundt i din krop. Husk at fortælle din mand, at de her rutsjebane ture ikke vil vare for evigt.

 • Forsinket menstruation
  Luk

  Forsinket menstruation

  Mange tidlige tegn på graviditet er de samme som PMS-symptomer. Så hvordan kender man forskel? Det eneste sikre tegn er, hvis din menstruation er forsinket. Hvis din menstruation normalt er regelmæssig, men du pludselig går et par dage over tid, så er det vist på tide at gå en tur på apoteket.

 • Kvalme
  Luk

  De fleste gravide kvinder begynder at få kvalme, når de er seks uger henne, men nogle oplever det allerede tidligere. Det vil som regel forsvinde, når du nærmer dig andet trimester. I mellemtiden forsøg at spise madvarer, som giver din mave ro, for eksempel kiks eller knækbrød. Ginger Ale sodavand er desuden godt til at fjerne kvalmen.

 • Lugtesans
  Luk

  Lugtesans

  Bare det at åbne køkkenlågen, hvor din skraldespand sidder, kan få dig til at kaste op (skralde-tjansen er hermed ikke længere din). Hvis specielle lugte gør dig dårlig, og du i det hele taget har en øget følsomhed over for lugte, så kan det sagtens betyde, du har et barn i maven.

 • Luk

  Mavekramper: Er det bare PMS eller er du rent faktisk gravid? Det kan nogle gange være svært at kende forskel, men hvis du føler nogle spændinger i underlivet, kan det meget vel være din livmoder, som er ved at udvide sig for at gøre klar til et barn.

 • Luk

  Rygsmerter: Har du ondt i lænden? Hvis du ikke normalt har det, kan det være et tegn på, at dine ledbånd er ved at give sig lidt. Vi er ked af at sige det, men det er noget, som vil forsætte hele graviditeten igennem i takt med, at du tager på i vægt og din store mave forskyder kroppens balancepunkt og ødelægger din kropsholdning.

 • Luk

  Pletblødning: Fik du nu alligevel din menstruation, eller hvad er det blod i underbukserne? Hvis blødningen er meget mindre end normalt og måske et par dage tidligere end forventet, kan det faktisk være implantations-blødning. En lille blødning, der opstår, når det befrugtede æg sætter sig fast på livmodervæggen.

 • Luk

  Oppustet? Du kunne passe dine jeans i sidste uge, men nu kan du pludselig ikke længere lukke bukserne. Hvis du føler dig lidt oppustet, kan det meget vel hormonet progesteron, der dannes i din krop under en graviditet og får dit fordøjelsessystem til at sætte hastigheden ned.

 • Luk

  Svimmelhed: Et symptom der ofte bliver brugt i film som et sikkert tegn på graviditet. Men det er faktisk ikke ren fiktion. Lavt blodsukker eller blodtryk kan gøre gravide svimle. Vær sikker på at du får nok at drikke.

 • Luk

  Forøget kropstemperatur: Hvis du har prøvet at blive gravid gennem et stykke tid, så har du nok været vant til at tage din temperatur hver morgen for at holde øje med, hvornår du har ægløsning. Generelt har kvinder en lidt højere temperatur fra ægløsning og frem til menstruationen to uger senere. Fortsætter den øgede temperatur herefter, kan det meget vel være, fordi du er gravid.

 • Luk

  Positiv test: Du kan ikke være helt sikker på, at du er gravid, før du står med en positiv graviditets test i hånden. Hvis den viser et negativt resultat, men du stadig ikke får din menstruation, så er det måske bare for tidligt endnu for testen at registrere det. Vent et par dage og prøv igen. Og hvis den er positiv – så rigtigt hjerteligt tillykke her fra voresbørn.dk!

 • Luk

  Træthed: Du nåede ikke engang gennem den første side i din bog i aftes, inden du faldt i søvn. Hvis du pludselig er mere træt end normalt, kan det meget vel være din krops reaktion på en øget hormonmængde. Mange kvinder oplever træthed i det første trimester, men som regel går det over i andet trimester.

 • Luk

  Tissetrængende: Hvis du pludselig ikke kan sove igennem en hel nat uden at skulle op og tisse, kan det meget vel være et tegn på, at du er gravid. Under en graviditet producerer kroppen mere væske, som får din blære på overarbejde, så du skal tisse hele tiden.

Graviditet

16 tidlige tegn på graviditet

Ømme bryster, ondt i ryggen og forbedret lugtesans. Tre tegn der alle kan betyde graviditet. Lær at spotte tegnene på, at du måske går rundt med en baby i maven.

Skrevet af Tina Krongaard Stampe
31. marts 2010

Det er måske en uge eller to siden, at din partner og dig hyggede jer i sengen, og nu er du ved at dø efter at finde ud af, om lagengymnastikken måske er endt med en graviditet?

LÆS OGSÅ: Test dig selv: Har du styr på graviditetsmyterne?

For at være helt sikker, så er du nødt til at tage en graviditetstest eller besøge din læge, men indtil det kan lade sig gøre (og det smarteste er at vente, til din menstruation er forsinket), er der flere forskellige tegn, som du kan holde øje med, hvis du tror, du er gravid.

Se vores terminsberegner her

Virker tegnene bekendte? Eller står du måske allerede med den positive test i hånden? Så er der mere at gå på opdagelse i her:

LÆS OGSÅ: Følg din graviditet – uge for uge

LÆS OGSÅ: Graviditet: Sådan føles de tidlige tegn

LÆS OGSÅ: 33 tips til en sund graviditet

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

fødsel

Jordemoren nåede lige akkurat frem

Mariannes hjemmefødsel gik så hurtigt, at hun ikke fik lov til at føde oprejst ved køkkenbordet.

Redigeret af Cecilie Møller Rasmussen
13. juli 2015

Faktaboks

MOR Marianne

ALDER 27 år

MOR TIL Arthur og Viktor, tre år

I HVILKEN TERMINSUGE FØDTE DU? 40+3

HVOR LANG TID TOG FØDSLEN? 52 minutter

HVAD VEJEDE OG MÅLTE BABY? 3.800 gram og 52 cm

Jeg var gået tre dage over termin og var ved at være ret utålmodig. Jeg havde regnet med, at han ville komme før tid, for det gjorde storebror Viktor jo.
Vi var til fødselsdag om søndagen, og jeg havde for sjov sagt, at ‘han kommer i morgen’. Det havde været efterårs-ferie ugen op til, og jeg var lidt presset over, hvis det skulle ske der, for Viktor gik hjemme fra dagpleje, og der ville være mere koordinering i det, da jeg havde planlagt hjemmefødsel.

LÆS OGSÅ: Hjemmefødsel: “Jeg ville have en unik oplevelse”

Mandag morgen meget tidligt vågner jeg, da jeg har lidt murren i underlivet. Jeg vækker Kim og siger, at det måske sker i dag. Vi troede ikke helt på det, da vi jo havde joket med det forinden. Jeg lægger mig til at sove igen. En times tid
efter kommer Viktor ind, og vi putter i sengen, som vi plejer.

Ikke veer endnu

Jeg synes, at den murren, jeg har i underlivet tager lidt til, så vi gør os alle klar og går ned for at spise morgenmad. Klokken cirka otte er jeg ikke i tvivl om, at der er ved at ske noget, så jeg siger til Kim, at han gerne må køre Viktor i dagpleje.

Da min fødsel af Viktor gik ret hurtig, havde jordemoren sagt, at jeg skulle ringe ved det mindste. Så jeg ringer, efter gutterne er kørt af sted med den besked, at jeg tror, der er noget i gang, men at jeg ikke har rigtige veer endnu, og at vandet ikke er gået, men at hun bare skulle vide besked. Vi aftaler at ringes ved, når jeg har regelmæssige veer.

LÆS OGSÅ: Veen – din bedste ven selvom den gør skide ondt

Efter 20 minutter ringer jordmoren igen. Hun har lige læst min journal og tænker at køre af sted nu, da hun har lidt vej, og hun havde læst, at første fødsel gik stærkt. Det skal vise sig at være et klogt træk af jordemoren.
Klokken lidt i ni begynder det at gå stærkt, og jeg bliver klar over, at jeg har fået veer. Ringer Kim hjem og han kommer hurtigt, og efterfølgende kommer jordmoren også. Da hun træder ind i huset, ligger jeg i sengen i soveværelset. Jordemoren spørger til mine tanker omkring fødslen.

Chokeret

Jeg har et ønske om at stå i køkkenet og føde, da jeg synes, at bordhøjden har en passende højde til at stå behageligt foroverbøjet. Jeg har læst mig frem til, at stående fødsel er en god og mere naturlig vej for barnet at blive født i. Så det vil jeg gerne prøve.

Jordmoren og Kim taler om, hvordan de gør det mest praktisk, og de når lige at hente remedierne ind, før vandet går med ét ud i hele sengen. Kim får travlt med at pakke ud, og jordemoren får travlt med at undersøge mig. Jeg er åbnet omkring ni centimeter og er i aktiv fødsel. På det tidspunkt har jeg vel haft tre-fire veer og er ret chokeret over, at det lige pludselig tager så meget fart.

LÆS OGSÅ: Derfor bliver din fødsel IKKE som på film

Jeg får ikke lov til at føde i køkkenet, for jordemoren fornemmer, at det kommer til at gå stærkt. Hun begrunder det med, at stående fødsler er for dem, som har svært ved at udvide sig, og det var jo ikke tilfældet for mig. Jeg får meget hurtigt pressetrang, og efter fire veer, hvor jeg gisper, får jeg lov til at presse vores helt perfekte søn ud.

Minimalt svineri

Jeg var forberedt på, at anden fødsel nok ville gå hurtigt, men jeg var ikke forberedt på, at det ville gå så stærkt. På grund af det hurtige forløb havde jeg også svært ved at have mig selv helt med og kunne slet ikke finde ud af gispe, da jeg bare havde lyst til at presse ham ud.

Efter at Arthur var kommet ud til os, lå han hud mod hud på mig, og her lå Kim bare ved os i sengen og puttede. Imens dokumenterede jordemoren i stuen og fik ryddet det op, der var nødvendigt.

Det svinede for øvrigt minimalt. Vi havde forberedt os på det modsatte og havde helgarderet os med blandt andet malertæpper på gulvet, og at vi nok skulle male væggene hvide. Det var slet ikke nødvendigt − en sort affaldssæk, og så var der ikke spor af hjemmefødsel at se. 

LÆS OGSÅ: Hjemmefødsel – I rolige og vante omgivelser

LÆS OGSÅ: Smertelindring – hvad skal du vælge?

LÆSOGSÅ: Fødslens hvem, hvad & hvordan

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Far og gravid under fødsel

8 vigtige opgaver for far under fødslen

Nr. 8: At indse, at der måske skal en tredje person med til fødslen, der vil kunne løfte opgaverne.

Skrevet af Amalie Nebelong
08. juli 2015

Ingen fødende – eller par for den sags skyld – er ens. Og det kan være meget individuelt, hvad en mand har lyst til og føler sig tryg ved at gøre under en fødsel. Og ligeledes er det meget individuelt, hvad en fødende kvinde synes er rart. Lændemassage? Kan være en drøm for nogle – men det mest irriterende og forstyrrende for andre!

LÆS OGSÅ: Far var jordemor ved Mias lynfødsel

Herunder kan du få indblik i en række fædres roller og følelser under fødslen. Samtidig giver vi dig også 8 konkrete bud på vigtige opgaver, din kæreste eller mand kan påtage sig under fødslen – leveret direkte fra fødestuen af jordemor Nina Sepstrup. Tip endelig din egen kæreste – eller de kommende fædre, du kender.

1: Vær nærværende, rolig og tålmodig

Hvad gør det for mor:

Angst og uro hos manden forplanter sig hurtigt hos den fødende og giver hende dårligere veer. Hvis vi som mennesker føler os truet, nedsættes det hormon, der giver gode veer.

LÆS OGSÅ: Fem x nybagt far: Sådan var MIN fødsel

Hvad kræver det af far:

Han skal forberede sig godt. Have læst om fødslen, måske set en video af en fødsel osv. Og så kan I som par have talt lidt om jeres forventninger og forestillinger omkring fødslen på forhånd. Han skal også turde stille jordemoren spørgsmål, når eller hvis han bliver utryg.

”Jeg oplevede det meget blandet. Mest fordi man gerne vil hjælpe med alt, hvad man kan, men samtidig på ingen måde føler, at man slår til.”
Morten, far til Alberte på 6 år og Valdemar på 3 år

2: Massér den fødende

Hvad gør det for mor:

Det løsner op, hvis den fødende har ondt i f.eks. lænden. Faktisk kan det virke smertelindrende at få to tommelfingre trykket ind lige dér, hvor vesmerten sidder. Han kan også massere hendes ryg eller fødder, når hun har vepause. På den måde kan han hjælpe hende til at spænde så meget som muligt af. Det vil også få far til at hjælpe aktivt til med, at mor ikke har så ondt.

LÆS OGSÅ: Dette siger du ALDRIG til en nybagt far!

 Hvad kræver det af far:

At han tør gå til hende, selvom hun har smerter.

”Det var svært ikke reelt at kunne gøre noget for at hjælpe på de fysiske smerter.”

3: Vejrtrækningen

Hvad gør det for mor:

For nogle kvinder er det en stor hjælp, at der er en, der hjælper med at fastholde den vejrtrækning, hun finder mest afslappende. At han hjælper hende med at få pustet ud, så hun ikke spænder op og dermed får sværere ved at udvide sig.

LÆS OGSÅ: Fars fødselsoplevelse: “Jeg følte mig som en verdensherskersker

Hvad kræver det af far:

At han har sat sig ind i, hvordan man som fødende skal trække vejret. Det kræver af ham, at han er en aktiv deltager og ikke blot en tilskuer.

”Hovedsageligt var jeg juicebrik-holder og cheerleader. Og så hjalp jeg min kæreste med at trække vejret ordentligt i iltmasken, for hun tog konsekvent masken væk, når hun skulle hive vejret ind.”

4: Kontakt til jordemoder

Hvad gør det for mor:

Kvinder bliver ofte mere og mere indadvendte i forløbet og kan ikke overskue at kommunikere for meget med for eksempel jordemoren. I den forbindelse kan han være kontakten til personalet på fødestuen og være den, der fortæller, hvordan kæresten gerne vil have det. For eksempel: “Hun vil gerne føde i knæ-albue-leje”. På den måde kan han være talerør for, at hun får hjælp og støtte til de ting, hun oprindeligt har ønsket sig.

Hvad kræver det af far:

Han skal have tænkt over på forhånd, at det er hans rolle at sørge for, at mors ønsker ikke bliver glemt.

”Jeg hjalp med at fylde vand i karret, da vi fødte vores datter i vand derhjemme.”

5: Kold klud på panden

Hvad gør det for mor:

Henimod sidste fase af fødslen kan det være rart at få en kold klud på panden eller en varm klud på lænden, hvis hun ikke er i badekar.

LÆS OGSÅ: Robbie Williams: Far har det godt efter fødslen

Hvad kræver det af far:

At han kan fornemme på hende, hvad der kunne være rart, eller tør komme med nogle bud på det. Derefter skal han sørge for at holde kluden kold, hvis det er det, hun ønsker, eller varm, hvis den skal være det.

”Jeg var mest bare til stede og fik kvast min hånd. Men jeg følte mig rigtig meget som en mand undervejs.”
Anders, far til Gustav på 13 år, Sofus på 9 år og Viggo på 5 år

6: Hjælpe til bevægelse

Hvad gør det for mor:

Alle fødende har stor fordel af at være i bevægelse eller at skifte stilling undervejs i forløbet. Nogle foretrækker også at stå op.

Hvad kræver det af far:

At han opfordrer hende til at skifte stilling og støtter hende i, at det er godt at skifte stilling. Han kan også agere støtte, når hun står op, så hun har en at hænge op ad. Det kræver, at han har læst og undersøgt noget om forskellige stillinger. Og så skal han være forberedt på, at en fødsel også kan kræve en del af hans fysik, så han skal sørge for at få noget at spise og drikke undervejs og ikke “glemme” sig selv.  

LÆS OGSÅ: Blog: Jeg er far!

”Under vores første fødsel blev jeg så dårlig, at min kone måtte bede en af sygeplejerskerne om et glas saftevand til mig. Under anden fødsel fik jeg både fyldt fødekar, sørget for frisk frugt samt talt veer, selvom jeg var virkelig dårlig til det og fik meget skældud af min kone.”
Henrik, far til Naja på 5 år og Ida på 2 år 

7: Være forberedt på at få ordrer

Hvad gør det for mor:

Kvinder bliver ofte meget indadvendte og koncentrerede under en fødsel og kommer måske til at tale i ordrer, fordi hun simpelthen ikke kan overskue andet. “Lad være”, “gå væk”, “du lugter af kaffe” osv.

LÆS OGSÅ: Far-klumme: ‘Bhar’ er den heldigste i verden

Hvad kræver det af far:

At han er forberedt på, at hun ændrer sig lidt under fødslen, og at den kontakt og bekræftelse, man har i sin normale relation, måske går fløjten, fordi hun koncentrerer sig. Men han skal blive hos hende, selvom hun virker fjern, og i udgangspunktet være stille, når hun har veer. For der er mange kvinder, der synes, at det er vildt irriterende, hvis kæresten og jordemoren bare snakker derudaf.

”Jeg var vel til nøds moralsk støtte, og det var nok mest første gang. Anden gang gik det så stærkt.”
Jimmi, far til William på 2 år og Olivia på 0 år

8: En tredje person med til fødslen?

Hvad gør det for mor:

Hvis en mand kan mærke, at han har svært ved at skulle gøre alle disse ting, kan det i nogle tilfælde være en god idé at have en tredje person med ved fødslen, så han kan få lov til at være lidt med fra sidelinjen. For der er nogle mænd, der simpelthen ikke kan magte opgaven, fordi det er for skræmmende. I det tilfælde er det ikke nogen falliterklæring at få en anden med som parret er trygge ved.

Hvad kræver det af far:

At han kan være forudseende og se sig selv i fødselssituationen og være ærlig over for sig selv omkring, hvad en fødsel vil indebære. Måske vil det virke enormt skræmmende på ham, hvilket er helt okay. Men så vil en støtteperson være en god hjælp for den fødende – og for manden. Der er også nogle mænd, der vil opleve situationen så anderledes end alt andet, han nogensinde har prøvet, at han ikke en gang vil være i stand til at gøre de ting, han plejer at kunne.

LÆS OGSÅ: Thomas Skov om fake fødsel: “Det var forfærdeligt!”

LÆS OGSÅ: Fødsel: “Min kæreste var omme på den anden side af jorden

LÆS OGSÅ: Min fødsel: “Nu ringer du altså til fødegangen!”

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

amalie nebelong

Derfor følte jeg, at det var tabubelagt at fortælle om min nemme fødsel

Min fødsel var ikke action packed med flækket mås, veer i to døgn eller nærdøds-oplevelser - og det er åbenbart skidt.

Skrevet af Amalie Nebelong
07. juli 2015

Igangsættelse, veer i 48 timer, epiduralblokade, lattergas, hård sugekop og kejsersnit. Jeg husker tydeligt ”runden” med fødselsberetninger, da jeg, efter at have født mit første barn, startede på et efterfødselshold samme sted, som jeg havde gået til fødselsforberedelse. Da turen blev min til at fortælle om min fødsel, følte jeg mig akavet. For jeg havde haft en god fødsel.

LÆS OGSÅ: 7 metoder: Bliv forberedt til din fødsel

For nogle år tilbage – efter jeg havde fået mit første barn – så jeg et afsnit af en amerikansk realityserie på MTV. En af deltagerne var højgravid og skulle føde. Det foregik på den måde, at hun begyndte at få veer og tog på hospitalet umiddelbart efter, hvor hun straks kom ind på en stue og ret hurtigt fik lagt en epiduralblokade. Hun lå i fuld makeup og fint tøj og fødte sit barn uden de helt store smerter.

Hun oplevede i hvert fald ikke smerterne i længere tid. Jeg husker, hvordan jeg undrede mig over, at den fødsel – dér på tv – var så kontrolleret og planlagt med alt, hvad den kunne trække af smertelindring. Der var ikke nogen kampgejst over kvinden, der skulle føde. Hun forvandlede sig nærmere til en lille pige, der absolut ikke skulle opleve smerte ved at føde sit barn.

LÆS OGSÅ: Fødselsforberedelse: Kan man føde uden smerte?

Åh nej, en “normal” fødsel

Tilbage til efterfødselsholdet, hvor det var blevet min tur til at fortælle om min fødsel.

Mens jeg fortæller, går det op for mig, at jeg er en af de få i rummet, der fortæller om en nogenlunde ”normal” fødsel. Jeg fik veer, der stille og roligt byggede sig op. Da de blev rigtig slemme, satte jeg mig op på en bold, fordi det at være i bevægelse føltes rarest. Så ringede vi til hospitalet og tog derefter en taxa. Da vi kom ind på hospitalet, var jeg fem centimeter åben og  fik et lavement.

Efter jeg havde storskidt på toilettet og fået en ”netble” på, gik vi ned på en fødestue med et fødekar, som jeg havde ønsket at føde i. Vandet var dejligt lunt, og mens veerne tog til, lå jeg i vandet og bevægede mig rundt. Imens sad min mand på en stol og småsnakkede lidt med jordemoderen, der holdt sig lidt på sidelinjen, fordi ”du klarer jo det hele selv”, som hun sagde.

Da presseveerne kom, var jordemoderen med og guidede mig til, hvornår jeg skulle presse osv. Og så kom min søn ud efter et par meget hårde pres. Han blev født lige dér i vandet og lagt op på min mave. Helt fantastisk.

Synes ikke, smerterne var uudholdelige

Lyder min fødselsberetning lidt frelst og ala: “Du har vist glemt, hvor slemt det virkelig var”-agtigt? For sådan føltes det, når jeg skulle fortælle om den til efterfødselsholdet. Min historie var heller ikke lige så spændende som de andres. En del mindre action packed. For jeg var ikke lige ved at miste mit barn, jeg fødte ikke i taxaen, min endetarmsåbning flækkede ikke, og jeg synes ikke, smerterne var uudholdelige.

LÆS OGSÅ: Min Fødsel: “Er du sikker på, at jeg har veer?!”

Det gik op for mig, da jeg efterfølgende begik mig i kredse med nybagte førstegangsmødre, at den gode, ukomplicerede fødsel er en sjældenhed. Eller også er den bare tabubelagt, fordi den bliver trumfet af de fødselsberetninger, der er mere ”spændende” og fyldt med drama. De fleste beretninger indeholder elementer af at være blevet sat i gang med en stikpille, veer, der er gået i sig selv, noget med at være blevet sendt hjem fra hospitalet eller ordene ”smertehelvede”. Disse elementer var ikke en del af min beretning.

Selvfølgelig følte jeg en kæmpe stolthed over, at min fødsel var gået så godt, og at det åndedræt, jeg havde lært til fødselsforberedelsen, havde været en gigantisk hjælp til at komme igennem smerten med. Og min mand var på sin egen stilfærdige måde pavestolt over mig og syntes, at jeg var sej. Men det føltes alligevel som pral, når jeg skulle berette om min oplevelse til andre nybagte mødre.

En fødsel er aldrig en hyggelig oplevelse

En gruppe, jeg til gengæld har elsket at fortælle om min fødsel til, er de højgravide, der skal igennem en fødsel lige om lidt. For de vil rigtig gerne høre om den gode fødsel også. Og det kan jeg godt forstå. For hvis de bliver en smule mere rolige omkring, hvordan en fødsel altså også kan være, er der måske en større chance for, at de slapper lidt mere af og dermed måske også får en bedre fødsel. For jeg har hørt, at hvis man er skide bange, kan det være selvforstærkende og gøre fødslen mere kompliceret.

LÆS OGSÅ: Derfor bliver din fødsel IKKE som på film

Selvfølgelig er fødsler komplicerede, og nogle fødsler (s)værre end andre. Og selvfølgelig skal nogle have smertelindring, hvis de har brug for det. Men jeg ville bare ønske, at der var mere rum til at snakke om den normale fødsel også, uden at man skal føle sig som ”den kedelige” eller den, der ”får de andre til at se svage ud”.

Da jeg så realityserien på MTV, fik jeg lyst til, at nogle skulle sige: En fødsel er ikke ment som at skulle være en ”hyggelig” oplevelse i fin kjole og med perfekt malede læber. En fødsel gør skide ondt, og det må den gerne, for den kan ikke andet. Der er en naturlig årsag til den store smerte. Den er som en forsmag på, hvordan det er at blive mor: Det er udfordrende, smertefuldt og indviklet.

Men det bliver en del nemmere, hvis man som mor er opmærksom på det og tager det sure med det søde. Selvom mine fødsel var “nem”, så var den altså ikke nem. Det var da stadig det mest udfordrende og smertefulde, jeg forhåbentlig nogensinde kommer til at opleve i mit liv. Og dét har vel også en berettigelse i fødselsberetningsrunden.

LÆS OGSÅ: Fødslens hvem, hvad & hvordan

LÆS OGSÅ: Mor-tabu: “Jeg bestilte et kejsersnit”

LÆS OGSÅ: Sådan styrer du din fødselsangst

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Sarah Atløkke

“Crazy” fødsel: Det tog tre dage og 36 sygeplejersker

Under Sarahs lange fødsel nåede hun både at skide i sengen og få datteren taget med kop: "Det var en så crazy oplevelse, at jeg er nødt til at grine af det".

Skrevet af Christina Fabrin Larsen
03. juli 2015

Faktaboks

Familien

MOR Sarah Delroy Atløkke, 35 år, ernæringsassistent.

FAR Michael Kolacinski Frederiksen, 28 år, portør.

BARN Vega, 3 mdr.

Sarah havde ikke regnet med, at det ville tage tre dage og flere ture frem og tilbage til hospitalet at føde.

 – Jeg tror, at vi på de tre døgn mødte minimum 36 forskellige sygeplejersker og derudover en masse jordemødre og læger, fortæller hun.

– De præsenterede sig hver og én med navn. Ret morsomt, når man ligger der i bar røv og maser og pruster, siger Sarah Atløkke om sin temmelig udmattende fødsel.

Sarah var frem og tilbage til hospitalet mange gange, før hun endelig fødte sin datter, men nu hvor det er overstået, underholder hun glad og gerne veninderne med de underfundige øjeblikke undervejs.

LÆS OGSÅ: Min fødsel: Lilli endte med at blive taget med tang

For eksempel hvordan man til at starte med vil have kæresten til at blive i hovedenden af fødelejet – og det ender med, at man står foroverbøjet, med en tyk ble på, ind over sengen, prustende som en hest, mens man råber, at man ikke ved, om man skal kaste op eller skide.

– Det var en så crazy oplevelse, at jeg er nødt til at grine af det, fortæller Sarah.

– Det startede lige på og hårdt med fire minutter mellem veerne. Vi tog på hospitalet, men så gik de i stå, og vi blev sendt hjem. Jeg kunne ikke sove, og veerne begyndte igen. Vi røg derud igen. Og så gik det i stå. Til sidst blev jeg lagt til at sove på hospitalet. Næste morgen var jeg to centimeter åben.

Jordemoren bad Sarah gå en tur, og hun og kæresten gik frejdigt på en café i nærheden. Her begyndte pludselig en storm af veer, og de måtte vende om i en fart.

LÆS OGSÅ: Hjemmefødsel: “Jeg ville have en unik oplevelse”

– Jeg måtte kravle tilbage i rabatten langs vejskiltene. Det må have set spøjst ud.

Det tog halvanden time at komme de 100 meter grundet vekramper. Og så gik det hele i stå igen, sukker Sarah.

Hold-nu-kæft-typen

Lægerne satte fødslen i gang, hvorefter veerne bragede ind over Sarah.

– Midt i det hele sked jeg endda i sengen! indrømmer hun.

Personalet tilbød en epidural, men da den skulle lægges, dykkede hjertelyden, og det måtte opgives. Andet forsøg gik heller ikke.

LÆS OGSÅ: Min fødsel: “Epidural – NU!”

– Til sidst lykkes det at give mig en gudbenådet epidural. Åh, hvor jeg elskede den! Alt var godt: Sygeplejerskerne var smukke. Jeg var glad. Godt nok skiftede jeg samtidig jordemor fra den bløde, omsorgsfulde type til den hårde nu-holder-du-kæft-type.

Fødslen nærmede sig pressefasen, og Sarahs jordemor skruede bissen på.

– Hun råbte, at nu var der tre nyk mere til mig – og ellers kop. Jeg pressede og pressede, men pludselig fik jeg koppen op i underlivet, beretter Sarah.

– Ingen smerte overgår at få en sygeplejerskes hånd og en kop ind, der hvor det i forvejen gør allermest ondt. Men Vega kom ud!

Sarah måtte efterfølgende sys, og hun følte sig smadret efter tre døgns fødsel. Men én sætning fra personalet vil hun huske altid:

– Da det hele var overstået, sagde de: ‘Se, Sarah, nu kommer din familie!’

LÆS OGSÅ: 3 par: Vores fødsel!

Tænk sig, min familie. Det er fantastisk og det hele værd, forklarer hun. Men jeg skal gerne indrømme, at jeg først nu – nogle måneder efter – er kommet mig. Min kæreste tog det i stiv arm. Bekymret var han, men han er portør og har set langt værre ting.

Faktaboks

En hyppig årsag til en lang fødsel er, at veerne er utilstrækkelige, eller at barnet er stort eller ligger uhensigtsmæssigt.

Smertelindring kan også forlænge fødslen, og din egen sindstilstand spiller en rolle: Usikre gravide kommer ofte tidligere på hospitalet, så fødslen føles længere. Samtidig udskiller angst hormoner, der modarbejder veer.

Trækker fødslen ud, kan man prikke hul på fostervandet eller give vestimulerende drop.

Under pressefasen kan man lægge en sugekop og hjælpe den lille ud.

Forsøg ellers at være tålmodig: Bevæg dig og hop om muligt – det får barnet bedre på plads i fødselskanalen.

Kilder: Jordemor Lea Toft fra Jordemoderhuset.com, Mamanet.dk, Sundhedsguiden. dk, Graviditet.dk, m.fl.

LÆS OGSÅ: Så lang tid tager en fødsel

LÆS OGSÅ: Derfor bliver din fødsel IKKE som på film

LÆS OGSÅ: Fødsel: Er det nu?

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.