Test dig selv for at se, om du fungerer bedst med en hverdag på faste klokkeslet eller nyder en barsel på den frie måde. Foto: Nimastock

Barsel

Test dig selv: Ro eller fuld fart på din barsel?

Lige nu flyder dag og nat sikkert sammen for din lille trold. Men måske har du behov for lidt mere hold på hverdagen på barsel? Test, om du er til faste rutiner eller et frit dagsprogram.

Skrevet af Charlotte Ingvartsen
05. december 2011

 

Faktaboks

  1. Drop uret de første tre-fire måneder, og lær dit barns signaler at kende. Put og mad din baby efter behov.
  2. Fra tremånedersalderen kan baby kende forskel på dag og nat. Put dit barn om aftenen, når den lille er mæt og døsig, og tænk i starten cirkatider frem for fast sengetid.
  3. Ritualer giver baby en klar fornemmelse af, hvad der skal ske. Vælg maks. tre ting, du gentager hver aften, som signalerer sovetid. Find et ritual, som du glæder dig til.
  4. Din baby lærer ved at efterligne. Udvis nattero, selv om du ammer, giver flaske eller skifter ble, ved at holde lyset dæmpet og undgå underholdning.
  5. Skab en fast dagsrytme for lurene ud fra dit barns søvnmønster. Put cirka samme tid hver dag, når bassen er døsig. Tag dit barn op, hvis den lille er urolig eller græder, og forsøg igen senere.
  6. Giv fra start din baby et indtryk af mønstre omkring familiens måltider, og hav junior med til bords. Så vækkes nysgerrigheden for mad helt naturligt.
  7. Fra firemånedersalderen kan du introducere fast føde i form af grød og mos. Kig stadig mere efter babys sultsignaler end klokken.
  8. Fra seks måneder kan fast føde udgøre flere måltider på nogenlunde faste tidspunkter.

I går sov dit spædbarn tre kvarter ad gangen hele dagen, og du stressede over amningen – så i dag aflyste du besøget af veninden. Derfor sidder du nu og kigger forundret på din lille engel, der snorksover på tredje time efter en ordentlig tår mælk. Pokkers til timing, tænker du. Igen. For den første tid med en baby er ofte komplet uforudsigelig.

Måske er det på tide, at du gør op med dig selv, om du er til struktur i jeres hverdag. Eller om du reelt foretrækker at tage tingene, som de kommer, uden at få dårlig samvittighed over, at babys sove- og spisetider ikke altid passer med dine planer.

At få styr på dit nye liv handler lige så meget om at lytte til dine egne behov som at finde den rigtige rytme for din baby, mener barselscoach Tina Witt. Hun er mor til fire og rådgiver blandt andet nybagte forældre i at skabe den bedste hverdag for både mor og baby. Første skridt er at finde ud af, hvad du vil.

“I den første periode som mor er du følelsesmæssigt forstyrret, fordi du bliver bombarderet med dine egne forventninger, andres velmente råd og vores kultur omkring børneopdragelse,” siger Tina Witt.

Rammer eller frihed?

Hun foreslår, at du laver en liste over, hvad en god mor er. Sådan bliver du klar over, hvilken hverdag med baby du ønsker, og hvordan du skaber den. Du forbinder måske en god mor med én, der har styr på snuttens sovetider eller leger meget.

“Ud fra listen kan du se, om du har behov for tryghed og struktur eller for frihed,” forklarer Tina Witt og pointerer, at du skal spørge dig selv, hvorfor du lister de ting, du gør.

“Listen skal ikke være ‘find fem fejl’, eller hvad du tror, alle andre gør eller synes er rigtigt. Vil du i virkeligheden helst sidde hjemme i sofaen og kramme baby, er det unaturligt at være en på-farten-mor og gå til salmesang og babysvømning.”

Dit barn skal inviteres ind i det liv, det er landet i. Er du til struktur, kan du godt selv skabe en daglig rytme, selv om dit barn skal runde tre måneder, før der kommer et mere forudsigeligt søvnmønster.

“Især den allerførste tid har mange brug for meget struktur, fordi alting er så nyt. Så kan du sørge for selv at have en rytme. Stå op med far, kom i bad, og få et måltid mad, inden han skal ud ad døren,” foreslår Tina Witt.

Smid uret

Omvendt kan du også sagtens snuppe baby med på farten og stadig tage hensyn til spise og søvnbehov.

“For en baby er det vigtigste at være tæt på mor og far. Dit barn bliver ikke overstimuleret af at være hos en af jer, mens I går en aftentur eller ser venner frem for at sidde hjemme,” siger Tina Witt og fortsætter:

“Spørg dig selv, hvad det værste er, der kan ske? Skulle jeres baby falde i søvn senere end forventet, har du og far i det mindste haft en skøn aften sammen. Den slags giver overskud.”

Det vigtigste er, at du slapper af med jeres måde at gøre tingene på. Jo bedre kan du være i nuet og lære den lilles signaler for sulten og søvnig at kende. Både appetitten og sovetiderne ændrer sig nemlig konstant de første måneder, hvor dit barn vokser og udvikler sig hastigt. Derfor gælder det i første omgang om at smide uret og i stedet se efter din babys behov.

En ting ad gangen

Omkring tremånedersalderen kan junior kende forskel på dag og nat, og I kan så småt indføre sengetider. Hvis det er det, I vil. Når det kommer til fastere rutiner for både søvn og mad, så tal først med far om, hvad der tæller for jer.

“Måske betyder det ikke så meget, om baby sover inden Nyhederne, så længe I to kan holde i hånden i sofaen, mens den lille er hos jer i stuen,” siger Tina Witt.

Det kan også føles frustrerende at kaste sig ud i skemad på firemånedersdagen, hvis amningen netop er kommet op at køre – selv om grød og mos er okay ud fra de officielle anbefalinger.

“Du får stress, hvis du både vil have søvnrutine, spiserytme og sexlivet op at køre på én gang. Vælg én ting ad gangen, og vær tålmodig,” siger Tina Witt og anbefaler, at du ser både spise- og sengetider som cirka tider frem for fastlagte fra den ene dag til den anden.

Hold fokus på dig selv

Til gengæld kan du med det samme lære dit barn ritualerne for både sengetid og spisetid.

Du skaber på sigt en god putterutine ved at vælge maks. tre ting, du gentager hver aften. Det kan være bamse, sut og vuggevise. Overvej, hvad du orker at gøre aften efter aften.

“Hader du at synge vuggevise, så lad være. Gør putteritualet til noget, du glæder dig til. Så bliver det heller ikke så frustrerende, når dit barn ikke kan sove,” siger Tina Witt, der selv har hygget sig med en bog og fodbad nær vuggen. Hun har taget sin baby op, når den lille græd eller skulle mades, men ellers holdt fokus på sig selv.

“Har du hele tiden opmærksomheden på barnet, viser du ikke, at det skal sove. Nogle står med hovedet helt nede i vuggen ved den mindste lyd eller synger forfra igen og igen. Det bliver enormt stressende.”

Om natten kan du signalere ro, selv om din baby bevæger sig og siger lyde efter nattetåren. Sker der ikke mere fra din side, falder snutten snart i søvn igen under normale omstændigheder.

Fast rytme – med cirkatider

Fra tremånedersalderen fornemmer du måske et mønster for lurene i løbet af dagen. Vil du gerne skabe en fast dagsrytme, så put din døsige baby på nogenlunde samme tid formiddage og eftermiddage ud fra det mønster, du aner. Du skal ikke bruge aftenputteritualet nu. Din baby må gerne ligge lidt, inden øjnene glider i. Men bliver skatten urolig og græder, er det bedst at tage den lille op, fortsætte det, du er i gang med, og forsøge igen senere.

Det kan kræve mange omgange, inden du rammer det punkt, hvor dit barn ikke bliver urolig af at blive puttet. Sæt en uge af til at få rytmen i gang, eller hold dig til løse aftaler i kalenderen.

“Det, der nogle gange får alt til at gå op i røg, er, at man stresser over ikke at nå en aftale, fordi ens baby ikke er faldet i søvn,” siger Tina Witt.

På samme måde som du lærer dit barn, at vi sover på bestemte tidspunkter, kan du have din vågne baby med til bords ved spisetid. Sådan bliver junior klar over en bestemt rytme omkring måltiderne. Tidligst fra fire måneder kan du øve med skemad. Gerne om formiddagen, hvor baby er udhvilet. Trap efterhånden ned på amning eller sutteflaske, og erstat med fast føde til flere måltider. Også her gælder det om at prøve sig lidt frem. Med et øje på klokken og det andet på din babys sultsignaler.

“Ofte er mellemtingen mellem den strukturerede mor og en mor, der tager tingene, som de kommer, rigtig god,” siger Tina Witt.

LÆS OGSÅ: Få baby ind i en fast rytme

LÆS OGSÅ: Velkommen på barsel – dit nye fuldtidsjob

LÆS OGSÅ: Mødregruppe – præstationsklub eller nye bedste venner?

TEST DIG SELV!

Er du til fast rytme eller frit program? Har du øjnene på uret, når junior spiser og sover? Find ud af, om du er til struktur eller frie tøjler, og tjek fordele og ulemper ved begge dele.

Vælg det svar, der passer bedst på dig!

 

 

Morgenstund har guld i mund …

A Fordi jeg har brug for at mærke, at jeg stadig er mig, står jeg op som normalt. Jeg får et dejligt bad, mens den lille sover eller hygger med far.

B Den sang vi, sidst jeg nåede ud ad døren til babyrytmik.

 

Din mobiltelefon bruger du mest til at …

A … holde øje med, hvornår baby sidst har spist og sovet. Og sende sjove sms’er til far om indholdet i den seneste ble.

B … sludre med en veninde på vej til babysvømning eller på shopping. Den lille sover alligevel, når barnevognen bumler derudad.

 

Sidst baby ikke kunne sove …

A … gennemgik jeg spise/sovemønstret for den seneste uge og konkluderede, at vi må være midt i et udviklingsspring.

B … kom den lille en tur i slyngen, hvor hun faldt i søvn, da jeg havde lagt tredje baljefuld vasketøj sammen.

 

I dag skal du …

A … til babyrytmik klokken 10 og mødregruppe klokken 12, og så skal jeg købe ind til at øve skemad fra i morgen.

B Solen skinner. Vi skal ud og nyde dagen. Sms’er lige, om mødregruppen vil med på café eller i skoven.

 

Klokken 17 er du …

A … ved at sprænges. Vågn nu op, lille skat, så du kan blive ammet og falde i søvn til tiden i aften.

B Er klokken fem? Jeg faldt vist i søvn på sofaen ved siden af guldklumpen.

Flest A’er – Tjekket mor på minuttet

Du er en fantastisk mor med tjek på tingene. Tryghed og forudsigelighed er kodeordene for dig. Du er klar til at indføre rutiner for din baby, så snart alderen er til putteritual og spisetider. Vær opmærksom på, om du har mange regler for, hvordan du vil have tingene gjort. Så ramler det hele nemlig lettere. Måske har du behov for kontrol ét sted, fordi du i virkeligheden er ked af noget helt andet. Dine nærmeste vil sikkert gerne af laste dig. Prøv at have dage, hvor du bare tager af sted med din baby og ser, hvad der sker.

Flest B’er – Afslappet mor på farten

Du er en super glad mor, og du og din baby er begge i jeres es, når I er på eventyr. Du tager tingene, som de kommer, også når mini uventet vågner med et vræl i Netto. Vær opmærksom på, om du er hende, der skal nå alt og alle. Når det kommer til stykket, kan det stresse. Få far til at smøre madpakke til dig om morgenen, inden han smutter. Så får du et måltid mad, selv om tingene skrider lidt i løbet af dagen. Prøv at have stille hjemmedage uden forstyrrelser udefra. Med mobilen slukket og nettet lukket ned.

 

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Sjove fotos: Utrolige undervandsbabyer

Se de skønne billeder af babyer, der svømmer helt selv.

Skrevet af Cecilie Møller Rasmussen
15. juli 2015

Hvem ville ikke ønske at være en fisk et kort øjeblik og svømme frit i havet? De her 10 babyer ser i hvert fald ud til at nyde den vægtløse tilstand.

Billederne er taget af den amerikanske fotograf Seth Casteel, der har fanget en række skønne øjeblikke af babyer i en svømmehal, og de er udgivet i bogen Underwater Babies.

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du i svømmehallen med din baby

Babyerne er mellem 4 og 17 måneder, og billederne er taget under en svømmetime, hvor forældre samtidigt kunne lære om vandsikkerhed. Nyfødte har en overlevelsesrefleks, der gør, at de holder vejret, hvis de mærker vand på deres ansigt, men samtidig åbner de øjnene – og det er der i alt kommet 80 sjove og flotte fotos ud af. 

Herover har vi fået lov at vise 10 af dem, og du kan se flere af Seth Casteels billeder – også af undervandshunde – på littlefriendsphoto.com

LÆS OGSÅ: Lær dit barn at svømme

LÆS OGSÅ:  Fantastiske fotos: En smuk hyldest ammende kvinder

LÆS OGSÅ: Rørende fotos: En far bliver født

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

babyalarm

Sådan vælger du den rette babyalarm

Hvor vigtigt er det med kamera og talk-back? Og hvad skal du vide om rækkevidde, frekvenser og batteriets levetid? Få det store overblik.

Skrevet af Sofie Winther Askgaard
08. juli 2015

Faktaboks

5 hurtige råd

Betjening: Gå efter få knapper, brugervenlige symboler og en alarm, der indstiller sig selv.

Rækkevidde: Regn ikke med den lovede rækkevidde. Spørg i butikken om erfaringen med de forskellige alarmer.

Pris: Køb ikke den dyreste, hvis den kun skal bruges hist og pist. De nyeste (digitale) babyalarmer er dog bedre og fylder mindre – og er tilsvarende dyre.

Størrelse: Babyenheden til barnevognen bør være lille og diskret – det samme gælder forældrenheden, der skal passe i din lomme.

Holdbarhed: Gå efter litiumbatterier, der holder længst. De kan ’klatlades’, hvis du akut skal bruge alarmen, og den er løbet tør for strøm. Kilde: Simon Andersen, far til tre og butikschef i Ønskebørn Grenå.

Hvad er det vigtigste, når jeg køber babyalarm?

Du skal kunne høre babyen, og du skal kunne stole på, at der er forbindelse. Hvis forbindelsen svigter, skal alarmen give besked. Den skal også advare dig, hvis du er uden for rækkevidde, eller batteriet er ved at løbe tør.

Hvilken type alarm giver det bedste signal?

En babyalarm med DECT – digitalt forstærket signal – har kun lille risiko for såkaldt interferens, hvor der er andre ‘på linjen’. Risikoen er større med en analog alarm – men hvis den har digitalt kodede kanaler, bliver signalet bedre. Gå efter en alarm, hvor du kan justere følsomheden, så du hverken hører pippende fugle eller overhører babys gråd.

LÆS OGSÅ: Vi tester babyalarmer

Hvilken alarm udsender mindst stråling?

En analog babyalarm udsender mindre stråling end en digital. Nogle digitale alarmer kan sættes i ECO-mode, så strålingen bliver lavere, men det gør omvendt rækkevidden dårligere. Du må altså vælge, om det ene eller andet er vigtigst for dig.

Tænk på rækkevidden

Hvor langt skal min babyalarm række?

Nogle alarmer siger flere hundrede meter, men det gælder kun i åbent landskab. Mange ting spiller ind, og din alarm kan fungere fint fra rum til rum, men ikke mellem to etager. Du kan altså ikke regne med rækkevidden, men test alarmen ved at gå uden for butikken med den – det skal den kunne række til.

Hvilke batterier er de bedste?

LÆS OGSÅ: Spar penge på dit barns udstyr

Det vigtigste er, at alarmen kan lades op, mens den er i brug. Det er upraktisk med en alarm, der ikke virker, når baby er klar til lur. Litiumbatterier holder længere end almindelige, men de er sværere at skifte selv. Vælg genopladelige batterier, så du ikke hele tiden skal købe nye.

Er det vigtigt med kamera, infrarødt lys og musik?

Det er smarte detaljer, som nogle er glade for, mens det for andre er unødvendigt. En babyalarm med kamera er ofte mere klodset og har dårligere rækkevidde end andre alarmer. De smarte detaljer forkorter desuden batteriernes levetid, og kamera gør alarmen dyrere.

Er dyre babyalarmer bedre end billige?

Der er ikke fundet sammenhæng mellem pris og kvalitet. Der er dyre alarmer, der klarer sig dårligt i test, og omvendt. Det handler om dit behov, og anbefalingen er derfor, at du venter med at købe, til du har født og ved, hvad du har brug for.

Kilde: Stine Müller, testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk. Anbefalingerne bygger på test af 11 forskellige babyalarmer i juni 2012. Du kan altid finde omkring 25 forskellige test af børneprodukter på Taenk.dk/boern

LÆS OGSÅ: Tidligere test af abyalarmer

LÆS OGSÅ: Spar penge på dit barns udstyr

LÆS OGSÅ: Sådan vælger du den rigtige slynge og vikle

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

mødregruppe

Mødregruppe – er det noget for dig?

Glæder du dig til amme synkront? Eller er du nervøs for heftig konkurrence? Mødregruppe er både dragende og skræmmende. Faktum er, at den kan være givende – hvis du er åben og tolerant.

Skrevet af Karen Greve
29. juni 2015

Faktaboks

Mødregruppe – sådan!

Invitation til mødregruppen med en dato for første møde får du af din sundhedsplejerske, når hun besøger dig efter fødslen.

Mødrene i gruppen sættes sammen af sundheds- plejersken – seks-otte kvinder, der har født inden for et par måneder eller tre.

Førstegangsfødende bliver typisk – om muligt – sat sammen med andre førstegangsmødre.

Møderne, deres indhold, og hvor ofte de skal finde sted, aftaler I selv.

Sundhedsplejersken er ofte med ved mødre- gruppens første møde.

Kilde: Sundhedsplejerske Susanne Uggerly.

Hvem søren har fundet på at sætte seks kvinder sammen i en gruppe, fordi de tilfældigvis har født et barn nogenlunde samtidig?

Det korte svar er, at det har kvindefrigørelsen i samarbejde med nogle norske sundhedsplejersker for omkring 30 år siden. Siden da har konceptet udviklet sig til at blive en tradition lige så dansk (og næsten lige så uforståelig for andre nationaliteter) som barnevogne med sovende babyer i bidende vinterkulde.

LÆS OGSÅ: Mødregruppen – dine nye bedste veninde

Du har sikkert overvejet, om en mødregruppe er noget for dig, når du inden længe sidder med et nyt lille menneske i armene. Måske har du fra veninder hørt eksalterede historier om mødre, der ses i årevis og bliver hinandens tætteste veninder.

Måske er bitre erfaringer kommet dig for øre, så du nu overvejer, om du overhovedet orker den skarpe konkurrence i speltsegmentet. Uanset hvad har din egen indstilling til projektet stor betydning for, om det bliver en succes eller ej.

Vidunderlig mikroverden

Faktum er, at en mødregruppe skaber netværk mellem kvinder, der befinder sig midt i samme livsomvæltende situation. Der er oplagt, at vi mærker et stort behov for at dele vores følelser og dyrke den nye oplevelse, når vi bliver mødre for første gang, mener Lisbet Vestergaard Hansen, der er sundhedsantropolog og har beskæftiget sig med fænomenet mødregrupper i flere år.

– I dag har vi ikke en masse erfaring med os fra store og tætte familier. Måske er det første gang, du holder en baby, når du får din egen, siger hun.

Her er mødregruppen er et frirum, hvor du kan spejle dine nye og ofte ambivalente følelser og gå beroliget hjem med visheden om, at de andre også synes, det gør ondt at amme, er irriterede på deres mand, føler, at de har mistet friheden, eller er frygtelig grådlabile.

LÆS OGSÅ: Mødregruppen bør rykke ind på plejehjemmet

Desuden er mødregruppen en uvurderlig kilde til tips, som sandsynligvis er mere aktuelle og brugbare end din mors eller svigermors råd om søvn, trøst, sundhed og udstyr.

Frem for alt tilbyder mødregruppen en mikroverden, hvor intet er for småt til at blive taget op. Selv om du måske endnu ikke er helt fortabt i bleer, babygylp og hormonknopper, så oplever de fleste nybagte mødre et umætteligt behov for at tale om netop den slags detaljer, og i mødregruppen møder du en vidunderlig tålmodighed. Resten af din omgangskreds bliver sikkert fjerne i blikket, hvis du hele tiden har brug for at tale om dit barn.

Fra lilla til hvid stofble

Trang til at fortabe sig i det nære, efter at man har født et barn, har kvinder sandsynligvis til alle tider haft. Lisbet Vestergaard Hansen mener, at de første mødregrupper opstod i forlængelse af ungdomsoprørets basisgrupper.

Det lå lige for at skifte en politisk dagsorden ud med videns-, erfarings- og følelsesdeling mellem nybagte mødre. Den praksis er stadig mødregruppens dna, selv om stofbleerne er knap så lilla længere. Desuden kom der i firserne erfaringer med mødregrupper fra Norge, som vi tog ved lære af herhjemme.

– Fænomenet er i høj grad blevet en succes. Mange grupper mødes i årevis og har stor glæde af hinanden, siger Lisbet Vestergaard Hansen.

– Man skal bare ikke forvente, at mødregrupper automatisk er inkluderende. De fleste vil nemlig helst være sammen med nogen, der ligner dem selv.

Samme oplevelse har Susanne Uggerly, der er sundhedsplejerske på Nørrebro i København. Hun ser jævnligt mødre, der på forhånd takker nej eller hurtigt bakker ud af Projekt Mødregruppe.

LÆS OGSÅ: Få den perfekte mødregruppe

– De grupper, der fungerer bedst, er dem, hvor mødrene ligner hinanden. Samme alder, uddannelse og så videre. Ellers skal der være én i gruppen, der er dygtig til at sørge for, at alle får sagt noget, siger Susanne Uggerly.

Men selv da. Med samme alder og uddannelsesniveau og næsten samme mand hjemme på sofaen er der stadig nogle, der kan amme, og nogle, der ikke kan. Nogle, der har født naturligt, og nogle, der har fået kejsersnit. Enkelte, der udvikler en fødselsdepression. En del, der elsker barselslivet, og andre, der (i smug) savner deres arbejde.

Selv de tilsyneladende homogene mødregrupper har brug for en bevidst indsats, hvis gruppen skal være et frirum, hvor du kan hente opmuntring og støtte.

Susanne Uggerly har syv gode råd til en god mødregrupper, som ikke bliver én af den slags, hvor alle fortæller de gode historier, mens ingen tør blotte sig og afsløre den tvivl og sårbarhed, som alle nybagte mødre også mærker.

Faktaboks

7 trin til en god gruppedynamik

Afstem forventninger:  Skal I drikke kaffe eller gå til gymnastik? Afpas ideerne.

Brug erfaringer: Hvilke erfaringer har I med gruppedynamik? Lyt til positive og negative oplevelser.

Tag ansvar for atmosfæren: Alle skal have mulighed for at komme til orde. Overvej ’runder’, så alle får plads.

Aftal tavshedspligt: Diskuter, hvilken grad af fortrolighed I vil have, og respekter hinandens grænser.

Lav rammer: Aftal, hvor tit og hvor længe I vil ses, og om I er til brød, kaffe eller ingenting.

Lav regler for afbud: Det er legitimt at melde afbud, men aftal hvordan.

Husk udmeldelse: Hvis mødregruppen alligevel ikke er noget for dig, så meld dig ud af gruppen.

Kilde: Sundhedsplejerske Susanne Uggerly.

LÆS OGSÅ: 12 fristende ideer til mødregruppen

LÆS OGSÅ: Mødregruppe – præstationsklub eller nye bedste venner?

LÆS OGSÅ: 7 ting du kan gå til med din baby

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Fantastiske fotos: En smuk hyldest ammende kvinder

Se 36 spektakulære billeder, der ophøjer ammende mødre til gudinder.

Vores Børn
29. juni 2015

Det er noget af det mest naturlige i verden, og før vi fik opfundet modermælkserstatning var det også helt essentielt for menneskers overlevelse. Alligevel kan amning stadig få mange følelser i gang – både positive og negative.

Den amerikanske fotograf Ivette Ivens hører til gruppen, der mener, at amning gerne må foregå offentligt, og at amning  er noget af det smukkeste, og derfor har hun taget en lang række fotos af ammende kvinder i et forsøg på kunstnerisk at ophøje dem til gudinder.

LÆS OGSÅ: Amning: “Jeg bruger min situationsfornemmelse”

- Amning kan være griset, ubehageligt og endda smertefuldt til tider, men morens indre bevidsthed fortæller en anden historie. Billederne skildrer den måde, hver kvinde føler, mens de ammer: Rene, smukke, hellige, himmelske. Hun er en skønhed i et gammelt vægmaleri. Et kraftfuldt mirakel i sneen. En gylden stråle på kysten. En ammende gudinde, skriver Ivette Ivens selv om de fantastiske billeder.

Vi har fået lov at vise dem her, og du kan bladre ved at klikke på pilen i siden af det store billede.

Du kan se flere fotos og købe bogen Breastfeeding Goddess, hvor billederne er fra, på www.ivetteivens.com/breastfeedinggoddesses

LÆS OGSÅ: Fotograf: “Jeg vil vise det smukke i amning”

LÆS OGSÅ: Fædre smider trøjen for at støtte op om amning

LÆS OGSÅ: Amning: Kunsten at give bryst

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.