Test dig selv: Ro eller fuld fart på din barsel?

Lige nu flyder dag og nat sikkert sammen for din lille trold. Men måske har du behov for lidt mere hold på hverdagen på barsel? Test, om du er til faste rutiner eller et frit dagsprogram.

Skrevet af Charlotte Ingvartsen
05. december 2011

Faktaboks

8 gode råd
 1. Drop uret de første tre-fire måneder, og lær dit barns signaler at kende. Put og mad din baby efter behov.
 2. Fra tremånedersalderen kan baby kende forskel på dag og nat. Put dit barn om aftenen, når den lille er mæt og døsig, og tænk i starten cirkatider frem for fast sengetid.
 3. Ritualer giver baby en klar fornemmelse af, hvad der skal ske. Vælg maks. tre ting, du gentager hver aften, som signalerer sovetid. Find et ritual, som du glæder dig til.
 4. Din baby lærer ved at efterligne. Udvis nattero, selv om du ammer, giver flaske eller skifter ble, ved at holde lyset dæmpet og undgå underholdning.
 5. Skab en fast dagsrytme for lurene ud fra dit barns søvnmønster. Put cirka samme tid hver dag, når bassen er døsig. Tag dit barn op, hvis den lille er urolig eller græder, og forsøg igen senere.
 6. Giv fra start din baby et indtryk af mønstre omkring familiens måltider, og hav junior med til bords. Så vækkes nysgerrigheden for mad helt naturligt.
 7. Fra firemånedersalderen kan du introducere fast føde i form af grød og mos. Kig stadig mere efter babys sultsignaler end klokken.
 8. Fra seks måneder kan fast føde udgøre flere måltider på nogenlunde faste tidspunkter.

I går sov dit spædbarn tre kvarter ad gangen hele dagen, og du stressede over amningen – så i dag aflyste du besøget af veninden. Derfor sidder du nu og kigger forundret på din lille engel, der snorksover på tredje time efter en ordentlig tår mælk. Pokkers til timing, tænker du. Igen. For den første tid med en baby er ofte komplet uforudsigelig.

Måske er det på tide, at du gør op med dig selv, om du er til struktur i jeres hverdag. Eller om du reelt foretrækker at tage tingene, som de kommer, uden at få dårlig samvittighed over, at babys sove- og spisetider ikke altid passer med dine planer.

LÆS OGSÅ: Mindfulness: 8 tip til at finde roen på barsel

At få styr på dit nye liv handler lige så meget om at lytte til dine egne behov som at finde den rigtige rytme for din baby, mener barselscoach Tina Witt. Hun er mor til fire og rådgiver blandt andet nybagte forældre i at skabe den bedste hverdag for både mor og baby. Første skridt er at finde ud af, hvad du vil.

– I den første periode som mor er du følelsesmæssigt forstyrret, fordi du bliver bombarderet med dine egne forventninger, andres velmente råd og vores kultur omkring børneopdragelse, siger Tina Witt.

Rammer eller frihed?

Hun foreslår, at du laver en liste over, hvad en god mor er. Sådan bliver du klar over, hvilken hverdag med baby du ønsker, og hvordan du skaber den. Du forbinder måske en god mor med én, der har styr på snuttens sovetider eller leger meget.

– Ud fra listen kan du se, om du har behov for tryghed og struktur eller for frihed, forklarer Tina Witt og pointerer, at du skal spørge dig selv, hvorfor du lister de ting, du gør.

LÆS OGSÅ: Barsel: Sæt lige mor på pause, tak!

– Listen skal ikke være ‘find fem fejl’, eller hvad du tror, alle andre gør eller synes er rigtigt. Vil du i virkeligheden helst sidde hjemme i sofaen og kramme baby, er det unaturligt at være en på-farten-mor og gå til salmesang og babysvømning.

Dit barn skal inviteres ind i det liv, det er landet i. Er du til struktur, kan du godt selv skabe en daglig rytme, selv om dit barn skal runde tre måneder, før der kommer et mere forudsigeligt søvnmønster.

– Især den allerførste tid har mange brug for meget struktur, fordi alting er så nyt. Så kan du sørge for selv at have en rytme. Stå op med far, kom i bad, og få et måltid mad, inden han skal ud ad døren, foreslår Tina Witt.

Omvendt kan du også sagtens snuppe baby med på farten og stadig tage hensyn til spise og søvnbehov.

– For en baby er det vigtigste at være tæt på mor og far. Dit barn bliver ikke overstimuleret af at være hos en af jer, mens I går en aftentur eller ser venner frem for at sidde hjemme, siger Tina Witt og fortsætter:

LÆS OGSÅ: 7 ting du kan gå til med din baby

– Spørg dig selv, hvad det værste er, der kan ske? Skulle jeres baby falde i søvn senere end forventet, har du og far i det mindste haft en skøn aften sammen. Den slags giver overskud.

Det vigtigste er, at du slapper af med jeres måde at gøre tingene på. Jo bedre kan du være i nuet og lære den lilles signaler for sulten og søvnig at kende. Både appetitten og sovetiderne ændrer sig nemlig konstant de første måneder, hvor dit barn vokser og udvikler sig hastigt. Derfor gælder det i første omgang om at smide uret og i stedet se efter din babys behov.

En ting ad gangen

Omkring tremånedersalderen kan junior kende forskel på dag og nat, og I kan så småt indføre sengetider. Hvis det er det, I vil. Når det kommer til fastere rutiner for både søvn og mad, så tal først med far om, hvad der tæller for jer.

– Måske betyder det ikke så meget, om baby sover inden Nyhederne, så længe I to kan holde i hånden i sofaen, mens den lille er hos jer i stuen, siger Tina Witt.

Det kan også føles frustrerende at kaste sig ud i skemad på firemånedersdagen, hvis amningen netop er kommet op at køre – selv om grød og mos er okay ud fra de officielle anbefalinger.

– Du får stress, hvis du både vil have søvnrutine, spiserytme og sexlivet op at køre på én gang. Vælg én ting ad gangen, og vær tålmodig, siger Tina Witt og anbefaler, at du ser både spise- og sengetider som cirka tider frem for fastlagte fra den ene dag til den anden.

LÆS OGSÅ: 3 mødre: De bedste tips til din barsel

Til gengæld kan du med det samme lære dit barn ritualerne for både sengetid og spisetid.

Du skaber på sigt en god putterutine ved at vælge maks. tre ting, du gentager hver aften. Det kan være bamse, sut og vuggevise. Overvej, hvad du orker at gøre aften efter aften.

– Hader du at synge vuggevise, så lad være. Gør putteritualet til noget, du glæder dig til. Så bliver det heller ikke så frustrerende, når dit barn ikke kan sove, siger Tina Witt, der selv har hygget sig med en bog og fodbad nær vuggen. Hun har taget sin baby op, når den lille græd eller skulle mades, men ellers holdt fokus på sig selv.

– Har du hele tiden opmærksomheden på barnet, viser du ikke, at det skal sove. Nogle står med hovedet helt nede i vuggen ved den mindste lyd eller synger forfra igen og igen. Det bliver enormt stressende.

Om natten kan du signalere ro, selv om din baby bevæger sig og siger lyde efter nattetåren. Sker der ikke mere fra din side, falder snutten snart i søvn igen under normale omstændigheder.

Fast rytme – med cirkatider

Fra tremånedersalderen fornemmer du måske et mønster for lurene i løbet af dagen. Vil du gerne skabe en fast dagsrytme, så put din døsige baby på nogenlunde samme tid formiddage og eftermiddage ud fra det mønster, du aner. Du skal ikke bruge aftenputteritualet nu. Din baby må gerne ligge lidt, inden øjnene glider i. Men bliver skatten urolig og græder, er det bedst at tage den lille op, fortsætte det, du er i gang med, og forsøge igen senere.

Det kan kræve mange omgange, inden du rammer det punkt, hvor dit barn ikke bliver urolig af at blive puttet. Sæt en uge af til at få rytmen i gang, eller hold dig til løse aftaler i kalenderen.

– Det, der nogle gange får alt til at gå op i røg, er, at man stresser over ikke at nå en aftale, fordi ens baby ikke er faldet i søvn, siger Tina Witt.

På samme måde som du lærer dit barn, at vi sover på bestemte tidspunkter, kan du have din vågne baby med til bords ved spisetid. Sådan bliver junior klar over en bestemt rytme omkring måltiderne. Tidligst fra fire måneder kan du øve med skemad. Gerne om formiddagen, hvor baby er udhvilet. Trap efterhånden ned på amning eller sutteflaske, og erstat med fast føde til flere måltider. Også her gælder det om at prøve sig lidt frem. Med et øje på klokken og det andet på din babys sultsignaler.

– Ofte er mellemtingen mellem den strukturerede mor og en mor, der tager tingene, som de kommer, rigtig god, siger Tina Witt.

LÆS OGSÅ: Få baby ind i en fast rytme

LÆS OGSÅ: Velkommen på barsel – dit nye fuldtidsjob

LÆS OGSÅ: Mødregruppe – præstationsklub eller nye bedste venner?

Faktaboks

Test dig selv

Er du til fast rytme eller frit program? Har du øjnene på uret, når junior spiser og sover? Find ud af, om du er til struktur eller frie tøjler, og tjek fordele og ulemper ved begge dele.

Vælg det svar, der passer bedst på dig!

Morgenstund har guld i mund …

A Fordi jeg har brug for at mærke, at jeg stadig er mig, står jeg op som normalt. Jeg får et dejligt bad, mens den lille sover eller hygger med far.

B Den sang vi, sidst jeg nåede ud ad døren til babyrytmik.

Din mobiltelefon bruger du mest til at …

A … holde øje med, hvornår baby sidst har spist og sovet. Og sende sjove sms’er til far om indholdet i den seneste ble.

B … sludre med en veninde på vej til babysvømning eller på shopping. Den lille sover alligevel, når barnevognen bumler derudad.

 

Sidst baby ikke kunne sove …

A … gennemgik jeg spise/sovemønstret for den seneste uge og konkluderede, at vi må være midt i et udviklingsspring.

B … kom den lille en tur i slyngen, hvor hun faldt i søvn, da jeg havde lagt tredje baljefuld vasketøj sammen.

 

I dag skal du …

A … til babyrytmik klokken 10 og mødregruppe klokken 12, og så skal jeg købe ind til at øve skemad fra i morgen.

B Solen skinner. Vi skal ud og nyde dagen. Sms’er lige, om mødregruppen vil med på café eller i skoven.

 

Klokken 17 er du …

A … ved at sprænges. Vågn nu op, lille skat, så du kan blive ammet og falde i søvn til tiden i aften.

B Er klokken fem? Jeg faldt vist i søvn på sofaen ved siden af guldklumpen.

Flest A’er – Tjekket mor på minuttet

Du er en fantastisk mor med tjek på tingene. Tryghed og forudsigelighed er kodeordene for dig. Du er klar til at indføre rutiner for din baby, så snart alderen er til putteritual og spisetider. Vær opmærksom på, om du har mange regler for, hvordan du vil have tingene gjort. Så ramler det hele nemlig lettere. Måske har du behov for kontrol ét sted, fordi du i virkeligheden er ked af noget helt andet. Dine nærmeste vil sikkert gerne af laste dig. Prøv at have dage, hvor du bare tager af sted med din baby og ser, hvad der sker.

Flest B’er – Afslappet mor på farten

Du er en super glad mor, og du og din baby er begge i jeres es, når I er på eventyr. Du tager tingene, som de kommer, også når mini uventet vågner med et vræl i Netto. Vær opmærksom på, om du er hende, der skal nå alt og alle. Når det kommer til stykket, kan det stresse. Få far til at smøre madpakke til dig om morgenen, inden han smutter. Så får du et måltid mad, selv om tingene skrider lidt i løbet af dagen. Prøv at have stille hjemmedage uden forstyrrelser udefra. Med mobilen slukket og nettet lukket ned.

LÆS OGSÅ: Få baby ind i en fast rytme

LÆS OGSÅ: Velkommen på barsel – dit nye fuldtidsjob

LÆS OGSÅ: Mødregruppe – præstationsklub eller nye bedste venner?

 

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

 • Danskproduceret babyhængekøje, der fungerer som en hule, med fjederophæng, så baby kan gynge både op og ned og fra side til side. Stoffet kan vendes, så du kan skifte mellem to farver. Babykøjen fra Mamaslife, 2 lag økologisk bomuld, inkl. madras, fjeder, loftkrog og karmbøjle. 1.000 kr. på mamaslife.dk

 • Luk

  Hollandsk hængevugge i naturlige materialer med fast bund og fjederophæng, så du kan kombinere de forskellige vuggebevægelser. Hængevugge fra Kindeklein, 100% økologisk bomuld, ubehandlet træ og jute. Inkl. fjeder og madras af kokosfibre, genanvendt uld og økologisk bomuld. Hængegren og stativ kan tilkøbes. 1.600 kr. på haengevugge.dk

 • Luk

  Hyggelig hule med fjederophæng, så din baby kan gynge både op og ned og fra side til side – næsten som i mors mave. Slyngevuggen Organic Extended fra Natures Sway, økologisk bomuld og hamp, inkl. madras, fjeder, kroge, karmbeslag, monteringskæde og bæretaske. Kan bruges op til 15 kg (1½-2 år). 1.800 kr. på sneglehuset.com

 • Luk

  Nostalgisk hængevugge med fast bund og plads til kantbeskytter. Vugger din baby blidt fra side til side. Håndknyttet hængevugge i sisal og jute fra Aniel, lavet af kvinder i Fair Trade-projekter. Kan bruges til 7-8 mdr. 498 kr. på aniel.dk

 • Luk

  Dansk designklassiker, vugger med bevægelser i alle horisontale retninger, enten fra en krog i loftet eller på et flytbart stativ. Hængevugge fra Leander, astma- og allergivenlig, inkl. madras, ekskl. stativ og himmel. 1.500 kr. på medudsigt.dk

Hængevugge til din baby

Vi tester 5 x hængevugge til baby

5 forskellige bud på en god hængevugge.

Skrevet af Sofie Winther Askgaard
27. november 2015

Vores Børn har testet fem forskellige gode bud på en ny hængevugge i forskellige prisniveauer, farver og typer. 

Tip: Kan loftet ikke bære? Så køb et stativ til hængevuggen i stedet.

LÆS OGSÅ: Har du overvejet en hængevugge til din baby?

LÆS OGSÅ: Vi tester måltidskasser

LÆS OGSÅ: Vi tester klapvogne

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Veninder med baby

Fra bar til baby: Når den første af veninderne får et barn

De mødte hinanden, dengang livet handlede om, hvilken bar de skulle besøge. I dag taler de om blendere og Simones baby.

Skrevet af Casper Fauerholdt
13. november 2015

Fortæl, hvor I var henne I jeres liv, da I mødte hinanden. 

Christine: Det var mit, Sofie og Thereses sabbatår. Simone var i gang med læreruddannelsen, men vi var alle unge. Vi tre var 19, og Simone var 22. Vi havde ikke så mange forpligtelser. Vi havde lidt kærester, der blev skiftet ud, og vi havde hinanden. Vi festede, og vi havde ingen dårlig samvittighed. 

Sofie: Det var en god tid. 

Therese: Det hele var sjovt dengang. Det handlede om det samme arbejde, de samme byture og de samme oplevelser. Nu får folk kærester, flytter sammen, og pludselig er der en hel masse andre ting, der kommer i første række. 

Simone: Selv om vi begyndte at se hinanden, dengang vi var unge og gik rigtig meget i byen sammen, synes jeg, vi har været gode til at forsøge at ses. Lige omkring graviditeten aftalte vi, at vi skal mødes den første tirsdag hver måned for at købe ind, lave mad og snakke. Så handler det slet ikke om alkohol, men det handler om at være sammen. 

Christine: Det, vi laver sammen, har ændret sig meget over årene. 

LÆS OGSÅ: Veninder: Sådan tackler I, at den ene af jer får børn

Hvordan? 

Sofie: Vores samtaleemner eksempelvis. 

Therese: Det er simpelthen blevet så kedeligt. Før snakkede vi om, at så gjorde vi det, så var vi sammen med ham, og så skete der det. Nu er det mere, ‘nå, jeg har fået en ny blender’ eller ‘hvordan har du bagt de kringler?’ 

Christine: Vi kan godt tage os selv i det, hvor vi siger til os selv, at vi simpelthen bliver nødt til at snakke om noget, der er lidt mere spændende. Det kan ikke være rigtigt, at vi er blevet så gamle, at vi sidder og snakker om blendere. 

Hvad skete der, da Simone blev gravid?

Simone: Jeg fortalte Christine, at jeg var gravid med Asger. Jeg løftede op i min trøje, og da var jeg allerede 20 uger henne. Jeg havde isoleret mig selv, fordi jeg ville være helt, helt sikker på, at det skete. Det gjorde jeg, fordi jeg har oplevet to ufrivillige aborter. Og når man oplever det, vil man gerne vente med at fortælle noget, til man er helt sikker. Jeg sendte en snap til Therese og Sofie. Therese sendte et snap tilbage, hvor hun spurgte, hvad det var. Men jeg tror måske, I alle havde forventet det lidt …

Baby Asger: IIIIIIIAAAAARRGH!

Simone: … og I spurgte mig også flere gange op til, men hvor jeg benægtede det. 

Sofie: Allerede da Simone blev gravid, havde vi alle megatravlt. Jeg arbejdede 18-20 timer i ugen, og jeg har et studie. Det ændrede faktisk ikke så meget, at Simone blev gravid. 

LÆS OGSÅ: Ung mor: “Jeg har altid drømt om at få børn i en ung alder”

Therese: Vi så lige så lidt hinanden inden. Allerede på det tidspunkt havde vi hver vores liv.  

Sofie: Jeg synes, jeg var blevet ret kedelig. Jeg synes virkelig, jeg er kedelig. Haha. Men det er måske bare, fordi man er ved at blive voksen … eller måske ikke voksen, det lyder forkert. Men man bliver ældre, og så finder man ud at, at man ikke har tid til det hele. 

Christine: Men jeg tror, graviditeten og Asger har fået en anden effekt. At vi gerne ville og vil følge med i, hvordan det går. Sådan har jeg det i hvert fald. Jeg tænker meget over, at ‘Gud, nu har jeg ikke set Asger – og dig Simone – i noget tid, og så bliver han kæmpestor, uden jeg opdager det’. Der er kommet en anden bevidsthed ind i vores forhold. At det er vigtigere at holde kontakten. Han er på en måde blevet et nyt bindeled. 

Er I bange for at vokse fra hinanden? 

Therese: Vi er forskellige steder i vores liv. Simone har fået et barn. I to bor med jeres kærester. Der er jeg slet ikke nået til. Jeg er lige flyttet tilbage til mine forældre, men jeg rykker snart videre. Man laver jo nogle andre ting, når man er single, fordi man har mere tid til at ses med nogle venner, og så nogle gange foretrækker man jo også dem, der ikke er sammen med deres kærester. 

Kan det være svært for dig som single at være sammen med de tre andre her? 

Therese: Ja, det kan det. Jeg laver tit planer med nogle andre, fordi det er dem, man nu mest er sammen med. Jeg er ikke den bedste til at ringe til folk, og så bliver aftalerne bare lavet, når man er sammen med nogen. Pludselig har man planer de næste 14 dage, og så er det svært at finde en dag til os fire. 

Simone: Men jeg synes heller ikke, det gør noget. Vi er gode til at række hånden ud og forbinde hinanden, der hvor vi hver især er. Vi har den her facebookgruppe, der hedder De seje, hvor vi skriver til hinanden, og hvor vi forsøger at arrangere ting. 

Therese: Vi er ikke så seje længere. 

Christine: Men jeg tror, det er heldigt, at vi mødte hinanden på det tidspunkt i vores liv, som vi gjorde. Hvis vi mødte hinanden nu, ville det være noget helt andet. 

Sofie: Vi laver nogle forskellige ting, og vi har ikke arbejdet som fælles udgangspunkt, som da vi mødte hinanden. Men vi er stadig de samme personer, og vi har stadig lyst til at være venner. Vi har det sjovt, når vi er sammen – lige meget hvad vi laver. Næsten. 

Christine: Sådan er det også, når vi snakker om blendere. 

Sofie: Ja, så deler vi hinandens passion. 

Hvordan har I reageret på, at Simone fik Asger?

Sofie: Der er mange mødre, der snakker helt vildt meget om bleer, udslæt og den her barnevogn, der er den bedste, men det har Simone ikke gjort. Asger er centrum på den måde, at all eyes are on
Asger, men det er ikke sådan, at vi kun snakker om ham. 

Christine: Ja, det plejer at være os, der stiller dig spørgsmål om ham, Simone.

Simone: Jeg hader også selv at sidde og ævle om Asger. Så interesseret er jeg sgu heller ikke i andres børn. Jeg ville selv synes, det var stramt, hvis man gik i vandfald omkring sit barn. Så ville jeg sidde og tænke, at det er super, men har du set det nyeste afsnit af den her serie? Så meget nyt sker der heller ikke i hans liv. 

Sofie: Jo, nu får han kartoffelmos, så har han fået noget nyt at spise. Wuhu!

Simone: Ja, og han kan også finde ud af at rulle om på maven. 

Har jeres samtaler ændret sig? 

Therese: Ja, det synes jeg, de har. De har ændret sig, fordi vi er blevet ældre. Det 

er ikke de samme ting, vi laver eller synes er interessante. Og vi oplever heller ikke så mange ting sammen længere. Så derfor bliver det automatisk noget andet, vi snakker om.

Sofie: Men jeg synes også stadig, vi kan snakke om fyre, familie og venner. 

Simone: Men det handler også om at kende sit publikum. Jeg ved, at Sofie kan lide at få snaps af Asger. Altså, du laver et screenshot, hver gang jeg sender noget til dig, og derfor sender jeg ofte billeder til dig. Omvendt ved jeg også, at Therese ikke synes, det er lige så fantastisk. Så hun får måske kun et billede af Asger en gang imellem. Jeg behøver ikke spamme folk ned. Men jeg ved også, at I alle er overbærende, så ingen vil kommentere det, hvis jeg begynder at sende ti snaps om dagen til jer. Men I vil måske tænke, ‘hvad sker der?’

Sofie: Jeg glæder mig til gengæld til, at en af os får et barn, så vi er to, der har et. 

Therese: Du bliver den næste. Jeg har en plan i mit hoved, og det bliver dig. 

Christine: Ja, Sofie, du er den mest skrukke af os alle sammen. 

Sofie: Det er måske rigtigt, men jeg er spændt på at se, om der så for alvor går blesnak og barnevognssnak i den.   

Christine: Det kan sagtens ske, at der kommer til at være en ubalance, hvis du for eksempel snart får et barn, Sofie. 

Therese: Så laver vi to en alliance, Christine. 

Sofie: Jeg håber virkelig ikke, jeg bliver sådan en psyko, men jeg kunne godt forestille mig det lidt. 

Simone: Jeg håber ikke, det kommer til at ødelægge noget, hvis endnu en får et barn. Hvis det bliver Sofie, binder det måske os to tættere sammen på en anden måde, men jeg tror stadig, vi vil have det her sammen. 

Sofie: Det kan være, at det bliver endnu vildere, når vi så engang tager i byen. Kan I huske den aften, hvor vi lod, som om vi havde børnefri? Da vi lod, som om vi var mødre, der var i byen, og så måtte vi gerne skabe os helt vildt?

Christine: Ja, og så havde vi børnebilleder på vores telefoner. 

Simone: Der var også, dengang Kato spillede i Parken. 

Christine: Ej, det skal vi ikke snakke om. 

Simone. Jeg siger ikke, hvad der skete derinde, men vi havde en rigtig god fest. Hvor længe siden er det?

Therese: Det er tre år siden, tror jeg.

Christine: Jeg var sammen med ham Christian på det tidspunkt. Det kan godt passe, at det er tre år siden. 

Therese: Der toppede vi. 

LÆS OGSÅ: “Vi er næsten mere veninder end svigermor og svigerdatter”

LÆS OGSÅ: 9 personer du ikke kan overskue, lige efter du har født

LÆS OGSÅ: Hokus pokus baby i fokus

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Baby

Sådan overtaler du din mand til endnu en baby

Er I ikke enige om antallet af arvinger? Det her skal du gøre, hvis du higer efter en baby igen

Amalie Nebelong

Du kender måske dilemmaet: Du har fået et eller to skønne børn. Det har været lige dele fantastisk og vanvittigt hårdt, og nu kan du og din mand igen regne med en nogenlunde sammenhængende nattesøvn. Umiddelbart mangler I ingenting. Og så alligevel. Indimellem kan du mærke en følelse dybt nede i maven. Af savn. Du savner at holde et lille bitte hjælpeløst barn i armene, som du kan holde om, kysse og trøste. En baby.

LÆS OGSÅ: Søskende: Klar til barn nummer to?

Følelsen af at savne at have et spædbarn, er vi mange kvinder, der får, når vores yngste begynder at blive en selvstændig krabat på to måske snart tre år. Det er langt fra sikkert, at din mand vil være ligeså hooked på idéen om én til. Han føler måske, at han har fået rigeligt af grå hår i hovedet af jeres to dejlige unger.

Men hvis du vil have et barn mere, men din mand ikke vil, hvad gør I så?

– Det er i orden at forsøge at overtale din mand til, at I for eksempel skal have en tre’er, siger psykolog Camilla Egelund Naef.

LÆS OGSÅ: 9 gode grunde til at give dit barn søskende

Hun mener i hvert fald ikke, at din mands umiddelbare nej skal være grunden til, at I ikke får et barn mere. Men selvfølgelig skal du tage hans argumenter alvorligt.

– Der er nogle udfordringer ved at få for eksempel en tre’er, der er værd at overveje nøje. Der kan være noget økonomisk i det, noget praktisk efter hvilken type jobs I har – og så er det jo også værd at lytte til, hvis han bare ikke synes, I skal have flere, siger Camilla Egelund Naef.

Hun anser økonomi for at være en vigtig faktor, da et ekstra barn i mange tilfælde vil kræve en ny bil eller et ekstra værelse med mindre børnene er meget tætte aldersmæssigt. Og så er mange ting indrettet efter, at en familie består af to voksne og to børn. Ferier for eksempel.

Parterapeut Hanne A. Petersen mener aldrig, at det er vejen frem at presse sin partner, da det så i sidste ende vil kunne gå ud over jeres parforhold og også det barn, der ville komme ud af det. Men ligesom Camilla Egelund Naef mener, har du ret til at have nogle ønsker, og dem må du selvfølgelig gerne indvie din partner i.

– Fremfør dit ønske om at få et barn til og fortæl din mand, hvor meget det betyder for dig. Hvis du bliver på egen banehalvdel uden at presse ham, kan det måske være, at han får lyst til at imødekomme dit ønske, og selv får lyst til, at I sammen skaber et barn mere, siger Hanne A. Petersen.

LÆS OGSÅ: Test: Trænger dit parforhold til et boost?

Parterapeuten pointerer, at du bør lytte til din mands grunde til ikke at ville have flere børn. Måske har han nogle personlige grunde, der stikker langt dybere end økonomi og praktik.

– Det kan være, at din mand har dårlige erfaringer fra sin egen opvækst, som han ikke ønsker at gentage. Hvis han for eksempel selv har følt sig overset som den midterste af tre søskende, frygter han måske, at det samme vil ske, hvis I får barn nummer tre, siger Hanne A. Petersen.

Uanset hvad årsagen måtte være, skal du lytte til ham med åbent sind og finde ud af, om der er forhindringer, der kan overvindes.

Aftal arbejdsfordelingen

I nogle tilfælde vil din mand måske synes, at det har været meget hårdt at få børn, hvor du synes, det har været fint.

– I så fald skal I være meget enige om arbejdsbyrden, inden I kaster jer ud i familieforøgelse. Husk på, at det er en fælles beslutning, for der vil være perioder, hvor du heller ikke har overskud, så din mand er nødt til at være sit ansvar modent, selv om du siger, at du nok skal tage det største slæb, siger Camilla Egelund Naef.

Din mand vil aldrig kunne lægge alt ansvar fra sig, men derfor kan I ifølge børnepsykologen godt lave en form for arbejdsfordeling på forhånd, hvor du er den, der henter og bringer og tager sig af flere praktiske ting omkring børneflokken.

– Man fortryder ikke de børn, man får, men dem man ikke får, siger Camilla Egelund Naef.

– For langt de fleste børnefamilier er det rigtig hårdt de første tre år af barnets liv, men hvis I har den indstilling, at der vil være tre år med natteroderi og tilsidesættelse af egne behov, så kommer I ud på den anden side, og så bliver det nemmere, siger hun.

Presset på familien vender nemlig omkring børnehavealderen, det vil sige, når dit barn er fyldt tre år.

– Tre år er en overskuelig periode, når vi ser det i et langt livsforløb. Det synes jeg godt, vi kan blive bedre til at perspektivere til, når vi står midt i småbørnsræset og synes, at det er uoverskueligt og hårdt, siger hun.

Gravid ved en ”fejltagelse”

Hvis din mand stadig er svær at overtale, er løsningen imidlertid ikke at snyde din mand. At blive gravid ved en såkaldt fejltagelse er aldrig en god idé.

– Med mindre du er klar på at være enlig mor, så må og skal det være et fælles ansvar, når man får et barn. Og det er ikke fair at stille din mand til ansvar for noget, han ikke har været med til at beslutte. I en familie, der allerede er etableret, er det lige så meget mandens beslutning, om der skal komme flere familiemedlemmer til. Det er et ansvar for resten af livet at få børn, og det skal ingen snydes ind i, siger Camilla Egelund Naef.

Hanne A. Petersen er enig.

– Nogle kvinder tænker: ”Når først barnet er der, kan han jo ikke lade være med at elske det, og så vil han være glad for, at jeg blev gravid.” Sådan går det ofte, men det er der ikke nogen garanti for, og det vil gå hårdest ud over dit barn, hvis det har en far, der ikke ønsker det, siger hun.

I realiteten vil din mand kunne føle sig narret, at du har svigtet hans tillid og overskredet hans grænser, mener Hanne A. Petersen.

– At få et barn er ikke det samme som at købe en ny bil. Den kan man hurtigt komme af med igen. Et barn derimod har i mange år brug for og krav på kærlighed fra både sin mor og sin far, og det risikerer du at fratage dit barn, hvis din mand ikke er med i beslutningen, siger hun.

Du kan også risikere, at din mand vender sig mod dig og måske oveni købet holder op med at elske dig.

Ifølge Hanne A. Petersen skal du ganske enkelt spørge dig selv:

– Hvordan vil jeg have det med at have snydt min mand? Kan jeg leve med at have misbrugt hans tillid? Hvordan ville det være for mig, hvis det var ham, der snød mig? Og kan jeg se mig selv i øjnene, hvis vores barn får en far, der ikke har ønsket det?

I sidste ende vil det være rigtig synd for barnet at blive født ind i en familie, hvor den ene forælder ikke har ønsket det.

– I er nødt til at være enige for parforholdets skyld, men først og fremmest også for barnets skyld. Barnet vil tage det på sig, fordi børn ikke forstår, at det ikke er dem, der er noget galt med, når deres behov ikke bliver opfyldt, slutter Hanne A. Petersen.

LÆS OGSÅ: Søskende: Hvilken aldersforskel er bedst?

LÆS OGSÅ: Kunsten at have voksentid med en baby i huset

LÆS OGSÅ: Sådan føles det at være baby

 

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Tags:

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

11 ting du aldrig bør gøre med din baby

For eksempel kan du roligt droppe den famøse stofble over barnevognskalechen.

Skrevet af Amalie Nebelong
22. oktober 2015

Når du ligger med din baby i armene for første gang, er det helt fantastisk, men også meget skræmmende. For nu har du ansvaret for denne lille skabning, der føles uendeligt skrøbelig. Det er en helt ny verden, der åbner sig, hvor du konstant skal tage stilling til, hvad der er bedst for dit barn. Og når det kommer til dit barns tarv, er der bekendt mange ting, der vil falde dig helt naturligt, men der er altså også en række ting, du skal have forklaret, før du vil lyse op i et smil og et, ”selvfølgelig. Det giver mening!”

LÆS OGSÅ: 9 personer du ikke kan overskue, lige efter du har født_

Og du vil så gerne være den bedste mor i verden. Derfor har voresborn.dk hjulpet dig lidt på vej og herunder oplistet 11 ting, du skal være påpasselig med, når det kommer til din baby. Hvert punkt kan være en lille hjælp til at skabe det samlede billede, hvor både du og dit barn skal kunne fungere på bedst mulige vis.

1: Lade andre kysse din baby

Din nyfødte babys immunforsvar er ikke i tip top stand det sekund, I vender hjem fra hospitalet. Som sundhedsplejerske Dorte Fischer siger, så har dit barn nogle antistoffer med fra sin tid i din mave, men det er ikke helt nok i alle situationer.

– Dit barn skal til at møde en masse bakterier, det slet ikke kender. Derfor er det lidt ekstra udsat i starten. Det er en god idé at være lidt påpasselig med at få vasket hænder, når du eller dine gæster kommer udefra, og så bør det kun være dig og dit barns far, der kysser den lille på munden, siger Dorte Fischer.

Men hun argumenterer også for, at du endelig ikke skal være fanatisk, for dit barn skal også lære de nye bakterier at kende stille og roligt. Og det er professor MSO Tine Rask Licht fra DTU Fødevareinstitut enig i. Men hun understreger også, at bakterierne hærder det lille barn mod for eksempel astma og allergi. Hun siger til Videnskab.dk:

– Der er en meget tydelig statistik, som siger, at enebørn og førstefødte børn oftere udvikler allergi. Man antager, at det er, fordi de ikke kommer i kontakt med så mange bakterier i deres første leveår, som hvis de havde haft søskende, der tager bakterier med ind i hjemmet. Børn der vokser op på en gård kommer også i kontakt med flere bakterier, hvilket kan være grunden til at de sjældnere udvikler atsma og allergi.

2: Ændre familiens rutiner

I skal ikke forsøge at ændre på familiens rutiner, selvom der er kommet et lille nyt medlem. Det er for eksempel ikke nødvendigt at rulle gardinerne ned i stuen om dagen og liste rundt, for at få baby til at sove bedre.

– Dit lille barn er vandt til masser af larm fra sin tid i din mave. Dit hjerte, dine tarme og din snakken afgiver en masse lyde. Derfor vil din nyfødte også oftest sove bedst, når det for eksempel kan høre jer snakke, siger Dorte Fischer.

Hun understreger dog, at så snart dit barn bliver tre til fire måneder ændrer billedet sig, da dit barn i den alder vil blive mere opmærksom på lyde og derfor vil have brug for mere ro.

3: Lade den have samme ble på i langt tid

Forestil dig, hvordan din hud ville reagere, hvis den pludselig fra den ene dag til den anden var lukket inde i et fugtigt miljø i døgndrift. Nej, det ville ikke være kønt.

– Dit nyfødte barns hud skal vænne sig til at have ble på. Derudover har det afføring mange gange om dagen. Derfor skal bleen skiftes meget hyppigt, da huden ellers vil blive rød og hudløs, siger Dorte Fischer.

LÆS OGSÅ: Kan du elske din baby, hvis du ikke elsker dig selv?_

4: Give din baby din mobiltelefon

Helt små børn bliver hurtigt nysgerrige efter at undersøge alt. Og putte alt i munden. Og når dit barn opdager, at du giver din mobiltelefon og fjernbetjening meget opmærksomhed, vil det få lyst til at putte dem i munden, som er babys helt store sanseapparat.

– Men de er rigtig giftige og farlige for dit barn at sutte på. Og selvom forældre i dag går rigtig meget op i ikke at købe giftigt legetøj, så glemmer de altså lidt at flytte smartphones og fjernbetjeninger uden for babys rækkevidde. Mobiltelefoner er lavet af en type metal, der indeholder en masse giftstoffer, som er skadelige at få i munden, siger Dorte Fischer.

5: Klæde det for varmt på

Som mor kan dit indstinkt godt fortælle dig, at dit barn skal pakkes ind i flere lag tøj. Men det skal du være lidt påpasselig med, for når det hedder, at spædbørn har svært ved at regulere varmen selv, betyder det ligeså ofte, at det kan få det for koldt, som at det kan få det for varmt.

Ifølge Sundhedsstyrelsen forårsages vuggedød oftest af én af tre årsager. Én af årsagerne er, når dit barn har det for varmt.

– Sørg for, at der er køligt, dvs. 18-20 grader, hvor barnet sover. Hvis I har et åbent vindue for at holde temperaturen under 20 grader, sørg da for, at barnet ikke ligger i træk. Lad være med at pakke dit barn tæt ind i dyner og tæpper, når det sover. Klæd altid barnet af, når I kommer inden døre – også selvom det sover. Det er alt for varmt for barnet at sove med overtøj inden døre, siger Sundhedsstyrelsens rapport ‘Forebyg vuggedød’ fra 2011.

Ifølge Dorte Fischer handler det i høj grad om, at du lærer dit barn at kende. Er det et koldt eller varmt barn, du har?

Du må lære at vurdere temperaturen, dér hvor barnet er og føle dit barn i nakken eller på brystet. Er det svedigt, så har det for meget tøj på, siger Dorte Fischer.

En god idé kan være at give dit barn flere lag på af tyndt tøj, så du kan tage et lag eller to af, hvis det føles varmt/svedigt.

6: Droppe lægeaftalen eller sundhedsplejersken

Som nybagt mor kan du hurtigt føle, at din baby konstant bliver overvåget. Og det er der ifølge Dorte Fischer en rigtig god grund til.

– Nyfødte kan hurtigt “dykke” og blive sløve, dehydrerede og dårlige. Og det er ikke altid, du som mor opdager det. Derfor er det vigtigt, at der er nogle fagpersoner, der følger op på, hvor meget dit barn spiser, og hvor hyppigt det har afføring. For de kan ofte få øje på noget, som forældrene ikke ved, de skal holde øje med, siger hun.

Som nybagt mor i dag, står du meget alene med dit barn, hvor der i gamle dage ofte var en erfaren farmor eller en mormor med på sidelinjen til at vurdere situationen. I dag har vi læger og sundhedsplejersker.

7: Ruske dit barn

Du må aldrig ruske dit barn, da det kan give store skader på hjernen.

– Fordi dit barn endnu ikke har lært at holde sit hoved selv, kan det, at du rusker det, kaste hjernen rundt. Og det kan den ikke tåle, siger Dorte Fischer.

Netsundhedsplejerske.dk supplerer:

– Hovedet vejer meget, og nakkemusklerne er svage. Det betyder, at barnet slet ikke kan holde imod, hvis det bliver rusket.

Årligt er der babyer, der får hjerneskader. Ikke kun fordi forældrene har ageret voldeligt, men fordi forældrene ifølge Dorte Fischer i mange tilfælde har en urealistisk forestilling om, hvad et lille barn kan klare. Husk at holde hovedet hele tiden og passe på dit lille barn.

8: Lade det være alene på puslebordet eller i badet

Selvom du måske indimellem tænker, at du da godt lige kan hente en klud i skabet inde ved siden af, mens din baby ligger i badestolen, bør du aldrig gå fra det. For ét uheld kan være alt, der skal til.

– Selvom dit barn sidder i en stol i badet, kan det glide eller vælte og drukne. Og selvom en baby ikke kan bevæge sig ret meget, kan den godt spjætte så voldsomt, at den falder ned fra puslebordet, siger Dorte Fischer.

9: Tilbyde sut med det samme

At tilbyde din nyfødte sut allerede samme dag, som den er blevet født, er sjældent en god idé. For det er vigtigt, at baby oparbejder en god sutteteknik ved dit bryst først.

– Det kan godt forvirre dit barn at skulle lære at sutte ved dit bryst, som er én teknik, og samtidig skulle lære at sutte på sut, som er en anden teknik. Hvis amningen går super godt, må du gerne introducere sut, hvis du har en baby, der bare vil sutte konstant. Men hvis du har en amning, der ikke er helt oppe at stå endnu, er det godt at vente nogle uger, siger Dorte Fischer.

Sutteteknikken ved brug af sut er anderledes end den ved brystet. Healthofchildren.com forklarer forskellen:

– Sutter har en smallere overflade, hvilket betyder, at spædbørn ikke behøver at åbne deres mund helt op. Suttebrug kan derfor forhindre spædbørn i at lære at få ordentlig fat på mors bryst, hvilket kan resultere i en mangelfuld amning og ømme brystvorter.

10: Give din baby en stofble hen over barnevognen

Selvom alle gør det, anbefaler vores sundhedsplejerske ikke, at du putter den famøse stofble hen over barnevognsåbningen, når dit barn skal sove til middag.

– Om sommeren er det direkte farligt for dit barn, da der kun vil komme minimalt med luft ned i barnevognen. Og stofbleen vil også forhindre dit barn i at vænne sig til at sove, når det er lyst, siger Dorte Fischer.

Faktisk er det sundt for dit barn at kunne kigge lidt ud og vænne sig til at falde i søvn alligevel.

11: Lade den græde

Selvom onde tunger måske siger, at det er sundt for en baby at lære, at mor ikke bare kommer rendende, hver gang den græder, så skal du aldrig lade dit nyfødte barn græde så længe, at det føler sig forladt.

– Hvis et spædbarn føler sig forladt, vil det lukke sig ind i sig selv, og forsøge at finde trøst dér. Men det er ikke sundt. Hvis det for eksempel græder og ikke vil sove, skal du som minimum stå ved siden af dets seng og vise det, at du er der, siger Dorte Fischer.

En baby skal ikke udsættes for opdragelse. En baby skal have kærlighed og omsorg – altid.

LÆS OGSÅ: “Hvad nu, hvis jeg ikke kan være mor for mine børn”?_

LÆS OGSÅ: 10 spørgsmål du bør stille dig selv som nybagt mor_

LÆS OGSÅ: 9 hemmeligheder om at være nybagt mor_

 

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.