Tag testen og se hvor skruk du er. Foto: Nimastock

Test: Er du skruk?

Raser hormonerne derudad og tigger dine æggestokke dig om at få et barn mere eller synes du, at der er rigeligt med børn i dit liv allerede?

Vores Børn
23. maj 2012

Tag testen og find ud af, hvor skruk du egentlig er. Ser du babyer alle vegne eller har du nok i de børn du allerede har?

LÆS OGSÅ: Test – er I klar til barn nummer 2?

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

hjemmegende

16 ting du aldrig skal sige til en hjemmegående mor

Find ud af, hvad en hjemmegående mor har lyst til at svare på fordommene.

Skrevet af Cecilie Møller Rasmussen, Voresbørn.dk, april 2015
20. april 2015

Det er nemt at være fordomsfuld over for andre mødre, og især hjemmegående mødre bliver ofte mødt af fordomme, hvis man skal tro det store internet.

For mens andre folk knokler hver eneste dag for at skrabe lønnen hjem, hygger de hjemmegående mødre sig med at lave ingenting og nulre rundt med ungerne – eller hvad?

At man både kan finde lykken som hjemmegående mor og karrieremor er tydeligt. Desværre synes alle ikke, at der er lige høj status i begge typer moderskab. Det vidner en del blogindlæg om, hvor mødre fortæller, hvilke ret upassende kommentarer de ofte bliver mødt med.

Vi har samlet en liste over 16 ting, du aldrig skal sige til en hjemmegående mor, baseret på en række hjemmegående mødres egne oplevelser. Læs, hvad de får lyst til at svare på de fordomsfulde kommentarer.

LÆS OGSÅ: 5 ting en hjemmegående mor skal sige ”pyt” til

1. ”Føler du ikke, at du mister dig selv?”

Du har lyst til at svare: Nej, jeg føler tværtimod, at jeg kommer ind til det, der er allermest mig – nemlig at give mine børn omsorg, have glæde og grin i livet og være sammen med dem, jeg holder allermest af.

2. ”Skal du nogensinde tilbage og have et rigtigt arbejde?”

Du har lyst til at svare: Jeg har skam masser af rigtigt arbejde! Jeg er både læge, pædagog, rengøringskone, chauffør, kok, altmuligmand og mor.

3. ”Du får vel en masse søvn”

Du har lyst til at svare: Mit barn har desværre ikke forstået, at det er skønt at sove igennem og stå sent op, og der er ikke meget søvn at få på en 24-timers arbejdsdag.

4. ”Jeg kunne aldrig selv være hjemmegående”

Du har lyst til at svare: Medmindre du på ingen måde har økonomisk mulighed for det, så handler det udelukkende om et valg. Om at tro på sagen og gå på kompromis med dig selv for dit barns skyld.

5. ”Det må være så rart at være hjemmegående (med rart menes let)”

Du har lyst til at svare: Ja, det er da rart at bruge hele dagen på at finde den rette balance mellem horder af rod og svineri og min søns konstante humørforandringer og test af grænser.

LÆS OGSÅ: 5 ting, som især mødre til drenge forstår

6. ”Men så får I vel ikke fastfood?”

Du har lyst til at svare: Bare fordi jeg går hjemme, betyder det ikke, at jeg pludselig er blevet en haj i et køkken. Så jo, indimellem køber vi takeaway, spiser frysepizza eller rugbrødsmadder – og min mand kan endda også finde på at lave maden.

7. ”Jeg har brug for at være mere end mor”

Du har lyst til at svare: Det har jeg da også! Og derfor laver jeg en masse ting, der udvider min horisont og giver mig ny læring. Jeg gør det bare ikke foran en skærm på et kontor men på andre måder.

8. ”Hvad lavede du, dengang du arbejdede”?

Du har lyst til at svare: Tidligere? Jeg arbejde skam stadig! Jeg får bare ikke løn for det.

9.”Vi har ikke råd til, at jeg går hjemme”

Du har lyst til at svare: Nej, for modsat os hjemmegående og størstedelen af verdens befolkning kan du kun overleve med et ekstremt højt privatforbrug og en bolig så dyr, at I skal være to om at betale?

10. ”Jeg ved ikke, hvad jeg skulle gøre af al den tid”

Du har lyst til at svare: Nej, det er også virkelig svært for mig at finde på noget at lave, når jeg kun skal sørge for alt derhjemme og samtidig give mine børn en masse gode oplevelser, så de udvikles og glædes.

11. ”Er det ikke dårligt for din karriere?”

Du har lyst til at svare: Det må tiden jo vise. Lige nu fokuserer jeg på mit liv her og nu – det er mere vigtig end hvor jeg er om 10 år.

12. ”Man skulle tro, at jeres hus var mere rent og opryddet”

Du har lyst til at svare: Det ville være skønt! Men ser du, desværre har jeg stadig hjemmeboende børn, som jeg lægger jeg mere vægt på at foretage mig gode ting med end at gøre rent – det er jo for hendes skyld, jeg går herhjemme, og ikke for husets.

13. ”Jeg ville føle, at jeg manglede noget”

Du har lyst til at svare: Mine børn giver mig så meget glæde og energi, ellers havde jeg jo ikke valgt at gå hjemme. Men ligesom på dit arbejde er der stille dage og hårde dage og travle dage og fantastiske dage.

14. ”Hvad bruger du så fritiden på?”

Du har lyst til at svare: Mener du fritiden mellem at lave mad, fodre ungerne, skifte ble, underholde, rydde op, lave mad, underholde, skift ble, købe ind?

15. ”Jeg kunne ikke være sammen med mine børn hele dagen hver eneste dag”

Du har lyst til at svare: Så er det vist godt, at du har valgt at bruge det meste af din dag på arbejdet frem for sammen med dine børn.

16. ”Bliver du ikke træt af at være sammen med dine børn hele dagen?”

Du har lyst til at svare: Ikke så træt, som jeg bliver af at skulle svare på de her spørgsmål

LÆS OGSÅ: Hjemmegående mor: “Vi har valgt vuggestuen fra”

LÆS OGSÅ: Tendens: Tusindvis vælger en karriere som husmor

LÆS OGSÅ: 13 fordomme om at blive mor

Kilder: popsugar.com, huffingtonpost.com og care.com

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Pigenavne der slutter på a er kommet for at blive, mener navneforsker. Fremtidesn navne er nemlig mere påvirket af vores omverden. Foto: Colourbox

Navne

Navne: A i enden vinder over e

Mange af de danske pigenavne kan både slutte på a og e. Navne med a vinder dog klart frem, når forældre vælger navn til deres baby.

Skrevet af Cecilie Møller Rasmussen, Vores Børn, april 2015
16. april 2015

Skal babyen hedde Sofie eller Sofia? Begge kombinationer er smukke, men ser man på, hvad danske forældre vælger at kalde deres baby uanset landsdel, ser det ud til, at pigenavnene i høj grad skal ende på a frem for e.

På top-10-listen over de mest populære pigenavne har samtlige navne da også a i enden, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik:

1. Emma
2. Ida
3. Laura
4. Sofia
5. Freja
6. Isabella
7. Karla
8. Clara
9. Anna
10. Ella

- Det har noget at gøre med globaliseringen. I udlandet bruger man jo a-endelserne. Laure har vi dog ikke herhjemme, det er fransk. Vi har kun Laura, siger navneforsker Eva Meldgaard.

LÆS OGSÅ: Her er Danmarks 90 mærkeligste navne

Udviklingen sker ikke lige fra det ene år til det andet, men skuer man længere tilbage i tiden, er det tydeligt, at navne som Anne, Lise, Julie og Sofie erstattes af Anna, Lisa, Julia og Sofia.

Det eneste navn, der ser ud til at have en omvendt kurve, er Marie, der holder sin popularitet i forhold til Maria.

Sofia hitter på verdensplan

Herhjemme ender samtlige navne i top-10 som sagt på a, og ud over globaliseringen handler det også om den navnetrend, der har styret navnemoden det sidste årti, forklarer Eva Meldgaard

- Det skyldes jo især, at de korte navne fra 1900-talsskiftet såsom Emma og Liva stadig er meget populære, siger hun og spotter desuden en af de helst store trends:

LÆS OGSÅ: Bodeganavne er den nye trend i babynavne

- I øjeblikket er det Sofia, der er vældigt populært, og det har man jo ikke set før.

Faktisk har navnet Sofia (eller Sophia) taget hele verden med storm, selvom for eksempel USA har en anderledes navnestil. Navnet ligger helt i top over populære pigenavne i Irland, Finland, Norge, Canada, Belgien, Holland, Frankrig, Italien, Schweiz, Østrig og Tyskland.

Emma har også ligget i top længe med en fuldstændig vild popularitet og følger samme tendens i udlandet som Sofia.

Lånte navne

Ifølge navneforsker Eva Meldgaard kommer alle navne, der ender på a, fra udlandet.

- I 1300-tallet blev ’a’ lavet om til ’e’ herhjemme, så alle endelser på a er indlånt. Det er en af de store forskelle på dansk og svensk, hvor ’a’ er bevaret, forklarer hun.

Det skete kort efter, at middelalderen sluttede i 1500-tallet. I en lang række år hed vi altså kun navne med ’e’ i endelsen, men så dukkede der nye former op af navnet – dem vi i dag ser i top-10.

- De opfattes jo slet ikke som de samme navne, og de har vidt forskellige popularitetskurver. Når den ene form er oppe, er den anden på vej retur, siger Eva Meldgaard og forventer, at a-endelserne fortsat vil være populære.

- Ja, det vil jeg tro. Moden rykker frem og tilbage, og når der er tilstrækkeligt mange, der hedder Maria eller Camilla, begynder de andre former som for eksempel Camille at dukke op. Vi har en tendens til hele tiden at vælge det usædvanlige og det nye. Man skal for guds skyld ikke hedde det samme som sine forældre.

For et årti siden i 2005 så listen over de 10 mest populære pigenavne sådan ud:

1. Mathilde     
2. Laura            
3. Sofie
4. Emma           
5. Caroline       
6. Freja             
7. Ida                 
8. Sara               
9. Julie              
10. Anna

LÆS OGSÅ: Babynavne: 14 råd til at finde det helt rigtige navn til dit barn

LÆS OGSÅ: Det afslører dit barns navn om dig

LÆS OGSÅ: Her er din navnetype

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

babymesse

Baby

Kom til babymesse med Vores Børn

Mød redaktionen fra Vores Børn, snak med familievejleder Lola Jensen, stil spørgsmål til jordemoren, og vind lækre præmier på Vores Børns stand. Vi har masser af underholdning til dit barn imens.

Skrevet af Louise Mørup Sonne
15. april 2015

Har du lyst til at hilse på os, der laver dit magasin hver måned? Så kom forbi vores stand på Baby & Småbørnsmessen i Øksnehallen i København lørdag den 25. eller søndag den 26. april, og sig hej.

 – Vi glæder os til at møde jer læsere og høre, hvad I synes om bladet og voresbørn.dk, samt hvad I gerne vil læse om fremover, siger chefredaktør Mette Hovmand-Stilling, som håber, at rigtig mange tidligere, nuværende og potentielle Vores Børn-læsere stikker hovedet ind på standen, hvor vi har aktiviteter for både dig og dit barn.

Besøg Lola Jensen

Lørdag den 25. april kan du kigge indenfor i Lolas Hjørne, hvor vores allesammens familievejleder Lola Jensen står klar til en snak. Du kan også lægge dit spørgsmål til Lola i vores store bowle eller stille det på Facebook, og så er det måske blandt dem, hun besvarer, når chefredaktør Mette Hovmand-Stilling interviewer hende klokken 11, 12.30 og 14.

Søndag den 26. april er der live-interview på scenen med jordemor Lea Toft fra Jordemoderhuset klokken 11, 12.30 og 14. Stil dit spørgsmål til Lea på Vores Børns Facebook-side, eller læg det i bowlen på vores stand.

Gratis vand og sutter

Baby & Småbørnsmessen er et alt-under-ét-tag-arrangement for nuværende og kommende småbørnsforældre. Her finder du viden om og produkter inden for alt om graviditet og småbørn, herunder sundhed, sygdom, udstyr, tøj, møbler, mad, sikkerhed, pasningsordninger og plejeprodukter.

På Vores Børns stand har vi et hyggeligt legeområde, hvor du kan tage et break fra de mange indtryk, blive klogere på magasinerne Vores Børn og GRAVID, deltage i vores store konkurrence med lækre præmier og slå en sludder af med redaktionen.

Du kan få tanket væskedepoterne op med gratis kildevand fra Aqua D’or, og der er Rasmus Klump-rosiner til ungerne og en gratis Chrisco sut at tage med hjem. Vi glæder os til at se dig!

Se mere på babymessen.com

Du kan vinde fribilletter til Baby & Småbørnsmessen i Øksnehallen her.

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

sygdom

Smittegruppe udløser vild debat på Facebook

Debatten for og imod vacciner er blusset op i kølvandet på voresbørn.dk’s artikel.

Skrevet af Michala Dieckmann, Vores Børn, 2015
08. april 2015

Forældre som aktivt søger smitte til deres børn, har udløst vild debat om vacciner til børn. Voresbørn.dk skrev tirsdag om en Facebookgruppe, hvor forældre udveksler kontaktoplysninger, så børnene kan blive smittet med eksempelvis skoldkopper og fåresyge. En oplysning som fik mange til tasterne på Facebook.

Kommentarfelterne på Facebook bærer præg af mange, som bliver forargede over, at forældre fravælger vacciner på vegne af deres børn. Særligt fordi det kan få indflydelse på andre børns helbred.

Eksempelvis skriver Julian Nielsen:

- Hvorfor fatter folk ikke at grunden til, at vacciner virker er fordi alle får dem! Vacciner er ikke en 100% beskyttelse imod smitte, men når alle får dem, er risikoen for udbrud enormt lille. Når folk ikke får dem brydes flokimmuniteten (vær søde at slå det op, hvis ikke i forstår udtrykket) og alle er i fare. Ikke mindst børn der er for små til at være vaccinerede, skriver han.

Flere undersøgelser viser, at et flertal i befolkningen mener, det skal være lovpligtigt at vaccinere sit barn. Så langt mener Lisbeth Uller Gleissner ikke, man bør gå. Men hun mener godt, det kan udløse konsekvenser, hvis man fravælger vaccination.

- Det er folks frie valg, om man vil vaccinere sine børn, men jeg mener, børn der ikke er vaccinerede, burde udelukkes fra daginstitutioner, da de kan ske at smitte børn, som er under 15 måneder, og derfor endnu ikke er vaccinerede. Mæslinger er altså ikke at spøge med.

LÆS OGSÅ: Lær dit barn at hvile i sig selv

Patrick Digbeu holder også fast i forældrenes frie valg og påpeger, at adgang til institutioner kan reguleres den anden vej rundt.

- Hverken du eller staten har ret til, at tvinge andres børn til at blive stukket med kanyler. Som sagt, jeg er sikker på, at du kan få lov til at starte en privat daginstitution/skole, der kun tillader vaccinerede børn.

Smittegrupper blev også brugt i 80’erne

Blandt debattørerne er der også flere, som opfordrer til at slå koldt vand i blodet. Smittegrupper er ikke noget nyt fænomen, men blev flittigt brugt før MFR-vaccinen blev indført i 1987.

- Tjah. Sådan var man en ansvarlig forælder i 80’erne. Man skulle sørge for at ens børn fik dem, mens de var små, så jeg og mine jævnaldrende blev sendt rundt til de børn der havde mæslinger/skoldkopper/fåresyge, og så var den sgu fikset, skriver Stine Gottlieb som reaktion på voresbørn.dk´s historie om smittegruppen på Facebook.

Irene Lykke Fisker kan også godt se fornuften i at bruge smittegrupper, hvis man på grund af allergi eller frygt for bivirkninger ikke vil lade sit barn vaccinere.

- Altså, det gjorde alle fornuftige forældre før vaccinen. Hvis man ikke vil vaccinere sit barn, må det vel stadig være plan B. Det ville da være værre, hvis de fik det som voksne. (Mit barn er vaccineret), skriver hun.

Smittegruppen på Facebook bliver både brugt til spredning af smitte med skoldkopper af forældre, som har vaccineret deres børn, og af forældre som af en eller anden grund har valgt vacciner fra. Og skepsissen i forhold til vacciner er sund, skriver Lotte Birch i sin kommentar til debatten.

- Jeg kan godt forstå forældre, der er bange for bivirkningerne ved vaccinen. Men når jeg tænker på alle de konsekvenser, børnesygdommene har haft inden, vi fik vaccinen, tror jeg det bedste vil være at alle børn børn får vaccinen.

Gitte Kristensen går skridtet videre i sin skepsis og er en af de få, som står offentligt frem i kommentarsporene og taler mod vaccinen.

LÆS OGSÅ: Din baby forstår mere end du tror

- Alternativet til en vaccination (smittegrupper, red.) er bedre end kunstige kemikalier, der ødelægger barnets krop og har bivirkninger for livet for rigtig mange.

Den konklusion er der flere af debattørerne, som er helt uenige i. De har på nært hold oplevet voldsomme konsekvenser af de børnesygdomme, som der i dag vaccineres imod.

- Jeg fik som lillemæslinger, der udviklede sig til fåresyge, der udviklede sig til hjernebetændelse – så nej, jeg døde ikke, men mistede hørelsen og balancenerven i højre øre permanent. Et par år senere kom MFR- vaccinen, som mine børn naturligvis skal have, så jeg ikke skal opleve det, som mine forældre var igennem dengang, skriver Heidi Bilde Calvillo.

Også Mariane Sonne Larsen er en stærk fortaler for vaccine.

- Vi har et levende eksempel i min familie, en pige som ikke blev vaccineret for kighoste. Hun var ved at dø mellem hænderne på sin forældre og må i dag leve med at hun er døv på det ene øre. så ja det er frit valg på børnenes bekostning.

LÆS OGSÅ: Stor guide: Hjælp, mit barn er syg!
LÆS OGSÅ: Sygt barn: De 12 uundgåelige sygdomme
LÆS OGSÅ: Undgå at smitte dit barn med fobier

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer