• Stine er i 24. uge “Jeg har taget rigtig meget på”

  Kommende mor Stine Kvejborg Krogh, 28 år. Kæreste med Dan. Gravid med deres første barn, en lille dreng.

  HVORDAN HAR GRAVIDITETEN FORANDRET DIN KROP?
  “Jeg har taget meget på. Jeg har i mange år kæmpet med min vægt og var ellers lige landet på min ønskevægt før graviditeten. Jeg har taget ti kilo på og har accepteret, at jeg nok ender med at tage 20 kilo på – de skal nok ryge af igen.”

  HVORDAN HAR DU DET MED FØDSLEN?
  “Det er min største rædsel i livet! Jeg har været igennem flere operationer, så jeg vidste ikke, om jeg ville få lov til at føde selv, og jeg håbede faktisk på et kejsersnit. Lægen sagde dog nej. Men nu er jeg så nået frem til, at når andre kan, så kan jeg også!”

  HVAD NYDER DU MEST VED AT VÆRE GRAVID?
  “Jeg synes, det er opreklameret at være gravid. Det er så lang tid, man sætter hele sit liv på standby. Men det er nu også ret hyggeligt, når jeg kan mærke ham sparke. Jeg glæder mig til baby, men graviditeten kunne jeg godt undvære.”

  LEVER DIN GRAVIDITET OP TIL DE FORESTILLINGER, DU HAVDE OM DEN?
  “Jeg troede, at jeg ville synes, det var hyggeligt at være gravid. Det tog os otte måneder at blive gravide, hvor jeg bare glædede mig til at få mave på, men nu hvor jeg er her, synes jeg ikke, det er så fantastisk, og jeg savner et godt glas rødvin.”

 • Charlotte er i 30. uge
“Jeg nyder at mærke de små spark”
  Luk

  Charlotte er i 30. uge “Jeg nyder at mærke de små spark”

  Kommende mor Charlotte Ingvartsen, 36 år. Gift med Thomas. Gravid med deres andet barn, en lillebror til Tore, 3 år.

  HVORDAN HAR DIN KROP FORANDRET SIG?
  “Jeg har fået rundere lår, større bryster og den store mave. Jeg er ikke så høj, så jeg føler mig meget rund. Men det føles ikke så voldsomt som første gang. Jeg ved jo, at min krop nok skal blive normal igen.”

  HVAD NYDER DU MEST VED AT VÆRE GRAVID?
  “Jeg nyder at mærke de små spark. En graviditet er meget abstrakt, men sparkene gør det mere konkret. Det er nok sidste gang, jeg skal være gravid, så jeg nyder det ekstra meget.”

  HVAD ER DET SVÆRESTE VED GRAVIDITETEN?
  “Jeg er så træt. Første gang kunne jeg smide mig på sofaen, men nu har jeg en lille spilopmager på tre år, som jeg også skal løbe rundt og lege med. Jeg er træt på en helt anden måde den her gang.”

  HVORDAN FORBEREDER DU DIG PÅ, AT I SNART BLIVER FIRE?
  “Det var svært at forestille sig at gå fra to til tre, men i dag er det helt naturligt, og det bliver det nok også at gå fra tre til fire. Jeg er selvfølgelig spændt på, hvordan Tore vil reagere, men jeg tror da, det bliver dejligt for ham at få en lillebror.”

 • Jane er i 38. uge
“Jeg tænker over, hvordan jeg bliver som mor“
  Luk

  Jane er i 38. uge “Jeg tænker over, hvordan jeg bliver som mor“

  Kommende mor Jane Sejrup Pouls en, 27 år. Forlovet med Martin. Gravid med Deres første barn, vil ikke vide kønnet.

  HAR DU NOGEN SKAVANKER I DIN GRAVIDITET?
  “Jeg har slet ingen gener haft i min graviditet. Jeg kan selvfølgelig ikke gå så langt, som jeg plejer, og jeg har da også lidt halsbrand, men det er jo ingenting. Jeg synes, det er fantastisk at være gravid!”

  LEVER DIN GRAVIDITET OP TIL DINE FORESTILLINGER?
  “Jeg synes faktisk, det er nemmere at være gravid, end jeg havde forestillet mig. Man hører jo så mange skrækhistorier om kvalme, bækkenløsning og blødninger. Men jeg kunne gå
  på arbejde helt frem til min barsel, selv om jeg er i en vuggestue med 13 små børn på stuen. Jeg har haft en nem graviditet.”

  HVORDAN HAR DU DET MED DEN FORESTÅENDE FØDSEL?
  “Jeg har det fint med at skulle føde. Jeg ved, at det kommer til at gøre ondt, men jeg er ikke bange. Min krop er jo bygget til at føde, og smerterne forsvinder igen, så jeg tænker, at det nok skal gå.”

  HVORDAN FORESTILLER DU DIG, AT DU VIL VÆRE SOM MOR?
  “Jeg tænker meget over, hvordan jeg bliver som mor. Jeg er selv pædagog, men det er jo ikke det samme som at have sit eget barn. Jeg har ret svært ved at forestille mig, hvordan det egentlig bliver, men jeg glæder mig rigtigt meget til at finde ud af det om lidt.”

 • Mette er i 17. uge
“Jeg mærker ikke meget til graviditeten endnu”
  Luk

  Mette er i 17. uge “Jeg mærker ikke meget til graviditeten endnu”

  Kommende mor Mette Svendsson, 27 år. Kæreste med Troels. Gravid med deres første barn, kender ikke kønnet.

  HVORDAN HAR GRAVIDITETEN FORANDRET DIN KROP?
  “Jeg mærker ikke noget særligt til graviditeten endnu. Jeg har ikke taget på, jeg har stadig min talje, og jeg ser ikke anderledes ud bortset fra den voksende bule. Men jeg har fået uren hud i ansigtet.”

  HVAD BEKYMRER DU DIG OM I GRAVIDITETEN?
  “Jeg bekymrer mig for, om den stadig er i live. Jeg har jo ikke mærket den endnu. Det er stadig meget uvirkeligt, at der faktisk er noget derinde i min mave.”

  LEVER DIN GRAVIDITET OP TIL DE FORESTILLINGER, DU HAVDE OM DEN?
  “Den ene dag glæder jeg mig, den næste dag er jeg bange for det store ansvar, der følger med det lille væsen. Jeg havde ikke forestillet mig, at jeg ville bekymre mig så meget, men det er også ret hyggeligt at være gravid.”

  HVORDAN FORBEREDER DU DIG PÅ, AT I SNART BLIVER TRE?
  “Det er ikke noget, vi har talt så meget om, for vi vil stadig gerne have lov til at gøre det, vi hver især har lyst til, selv om vi sikkert hellere vil være sammen med baby. Men vi vil gøre meget ud af også at passe os selv og hinanden engang imellem.”

Graviditet

Gæt en mave – hvem er hvem?

Gæt, hvem der er hvor langt henne, og hør fire medsøstres tanker om følelserne, maven og det lille liv derinde.

Sofie Winther Askgaard, Vores Børn Gravid og Baby, efterår 2011
08. februar 2012

Hvem er i 17. uge? Hvem er snart 24 uger henne? Hvem har kun ti uger tilbage, og hvem skal føde om godt 14 dage? Gæt, hvem der er hvor langt henne, og hør fire medsøstres tanker om følelserne, maven og det lille liv derinde.

Klik her, og se, om du har gættet rigtigt

LÆS OGSÅ: Gravid: 13 mærkelige mavebilleder

LÆS OGSÅ: Se min smukke mave

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Arbejde, karrieretrang og børn

“Det er ofte hårdere at være sammen med mine børn end at gå på arbejde”

Vores Børns klummeskribent føler sig udfordret både fysisk og psykisk, når hun er sammen med sine børn på to og fem år. Men måske er det helt ok?

Amalie Nebelong

Faktaboks

Amalie Nebelong er freelancejournalist. Hun bor på Østerbro i København med sin mand og to børn på to og fem år.

Karriere og familieliv. En ligning, der er så håbløst besværlig at få til at gå op. Med mindre du er typen, der har det helt fint med at lade dine børn være i daginstitution fra klokken ni til sytten hver dag. Måske fungerer det vitterligt for nogen. Jeg kender dem bare ikke. Jeg oplever tværtimod, at virkelig mange i min omgangskreds, inklusive forældrene i mine børns institutioner, bliver helt lettede og ser det som en anledning til selv at lukke op, når jeg åbent beretter om, at jeg er lykkelig for ikke at have et fuldtidsarbejde i de år, hvor mine børn er små.

Børn, Netto og ulvetime er en dårlig kombi

Sandheden er, at jeg altid har troet, at jeg ville være karriere-typen. Og jeg vil da også gerne arbejde mere intenst om nogle år, når mine børn får deres egne liv, men lige nu er det bare ikke det vigtigste for mig. For jeg vil gerne have en hverdag, hvor jeg ser mine børn, har overskud til at tale med min mand, og ikke død og pine er nødt til at slæbe mine børn med i Netto, på apotek og i helsekostbutik i ulvetimen, hvor alle er trætte.

Min mand og jeg prioriterer at være sammen med vores børn. Og ikke i en vagtskifteordning, hvor jeg passer ungerne, mens han løbetræner eller arbejder over, hvorefter jeg tager til yoga eller ser en veninde, så snart han sætter foden inden for døren. Vi er sammen – alle sammen på samme tid.

LÆS OGSÅ: “Moderne forældre har rigtig mange bolde i luften”

Lyder det idyllisk, rosenrødt og som utopi for dig og din familie?

Det ER på en måde rosenrødt, men samtidig er det overhovedet ikke. Det har krævet nogle ofre, og det er langt fra altid idyllisk. Vi sidder ikke nødvendigvis over hjemmebagte speltboller eller med et smil på læben over Halfdan Rasmussens ‘ABC’.

Vi er nemlig nødt til at tænke over, hvad vi bruger af penge, og vi bor på 84 kvadratmeter. Vores børn deler værelse, og mor og fars soveværelse er meget lille. Vi har fraprioriteret det store hus, bilen og Thailands-turen hver vinter for at kunne være sammen i hverdagen, og den udgør trods alt størstedelen af livet.

Vi sover trygt om natten, for vi ville stadig kunne bo i lejligheden, selv om den ene ikke tjener penge i en periode. Vi har dermed en såkaldt buffer.

Børn er (også) hårde, krævende og udfordrende

Det er imidlertid ikke den rene idyl at være sammen med ungerne så meget, som vi er det. Vores søn og datter bliver for eksempel ofte uvenner. Det øger støjniveauet til upassende højder. Som forældre ender vi derfor tit i nogle situationer, hvor vi ikke aner vores levende råd. Indimellem er det også voldsomt kedeligt at være så meget sammen med sine unger – ofte leger de selv, og så kan jeg føle mig til overs. I hvert fald for en (kort) stund. Så snart jeg kaster mig over mig-ting, så som at læse avis, har de pludselig brug for mig (som regel allerede når jeg slår op på lederen på side to). Og indrømmet: så drømmer min mand og jeg om at komme mere ud blandt andre voksne.

Men hvem siger, at alt skal være perfekt, før det er godt? Hvorfor er det blevet sådan, at alt skal være glansbillede-perfekt, før vi er en succes som familie?

At være sammen med mine børn er hårdt, krævende og ofte temmelig udfordrende både fysisk og psykisk. Derfor fyldes jeg nogle gange af lettelse mandag morgen, når jeg sætter mig med mit arbejde. Ofte er det bare hårdere at være sammen med mine børn end at passe mit job.

LÆS OGSÅ: Jeg bliver en bedre mor, når jeg er væk fra mine børn

Det er ikke ensbetydende med, at jeg ikke elsker mine børn, men det er måske snarere et udtryk for, at jeg sætter lighedstegn mellem det perfekte familieliv og ’så let som en leg’.

I så fald er det ikke så mærkeligt, at jeg får lyst til at begrave mig i arbejde, for derhjemme føler jeg mig ikke nødvendigvis som en succesmor, når jeg ikke kan få mine børn til at sove, når min femårige stadig ikke vil lade lillesøster lege med sine ting, og min mand og jeg snerrer ad hinanden. På hjemmefronten bliver jeg i den grad udfordret som menneske.

Uperfekt på den perfekte måde

Jeg ville ønske, at jeg kunne blive bedre til at sige til mig selv, at det er ok. Det gør ikke noget, at det er hårdt. Det gør ikke familielivet mindre perfekt eller mindre vigtigt, at jeg er sammen med mine børn, uanset om dagen er henrivende eller hård. For jeg tror på, at børn har brug for at være så meget som muligt sammen med deres forældre, når de er små.

At min søn og min datter ofte bliver uvenner hænger sammen med, at de er så tætte, som de er. De er meget sammen og ryger derfor også mere i totterne på hinanden. Ligesom at jeg også skændes mere med min mand end med en ven, jeg ser sjældent. Og selvfølgelig ved min mand og jeg ikke altid, hvad vi skal gøre i en given situation. For vi er mennesker, og vi har ikke stået i den situation før. Kedsomheden er heller ikke kun skidt, for ved at være der så meget for børnene rent fysisk, giver jeg mine dem tryghed og en indre ro, der vil følge dem fremover. Imens krydser jeg fingre for, at de voksne mennesker, jeg ikke ser så meget i de her år, også er der, når jeg kommer ud på den anden side.

Uden hensigten at fornærme (alt for mange) vil jeg vove den påstand, at hvis flere af os turde tillade sig at være uperfekte sammen med vores børn – at det ofte er nok bare at være fysisk tilstede sammen – så ville vi nok i virkeligheden komme nærmere det perfekte, for så ville vi kunne overskue at være mere sammen. For det uperfekte samvær er ofte godt nok. Også for mine børn.

LÆS OGSÅ: Familielivet er et projekt, der skal planlægges – og være perfekt

LÆS OGSÅ: Debat: Bør vi arbejde mindre?

LÆS OGSÅ: Går vores liv kun op i arbejde frem for familie?

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Børn og humor

Børn med humor har det lettere end børn uden – men hvad er god børnehumor?

Hvad forstår børn og hvornår?

Skrevet af Josefina Estrada
23. november 2015

Far: – Er far voksen?

Sander: – Nej. De voksne nede i børnehaven er voksne. Far er ikke voksen.

Far: – Nå. Er far en stor dreng så?

Sander: – Hm … (længere tænkepause). Nej, far er en lille pige, hahaha!

Sander er min gode vens søn. Han er tre år og humorist, og det kan hans forældre være godt tilfredse med. Ikke kun, fordi sjove børn er charmerende og giver omgivelserne (som mig, for eksempel) en akut lyst til at babysitte, men også fordi meget tyder på, at børn med humor har det nemmere. 

Undersøgelser foretaget af humorforsker og lektor i psykologi ved Aalborg Universitet, Martin Führ, viser, at børn med humor lettere får venner, håndterer modgang bedre og har højere selvværd end børn uden. At dit barn har humor er altså afgørende, og her har du selv en vigtig rolle, for undersøgelserne viser også, at den humoristiske sans først og fremmest udvikles i hjemmet. 

Men hvad gør I som forældre for at sikre, at jeres barn får humor? Skal du til at gøgle rundt om din nyfødte med hatte og ordspil og standupkomik eller?  

LÆS OGSÅ: Far-humor: Sådan sætter du hår på din datter

Ikke just. At fjolle med sine børn er vigtigt, men som børnepsykolog Charlotte Diamant siger, er humor mange ting, og mellem børn og forældre er det først og fremmest en kommunikationsform og en måde at danne relation og kontakt på. 

Samtidig er humor noget, der skal bygges op i takt med barnets generelle udvikling, så du giver ikke dit spædbarn et forspring ved at fortælle vittigheder under amningen. 

Per Ryt-Hansen, der er ekstern lektor på University College, indehaver af firmaet humor.dk og til daglig arbejder med brugen og betydningen af humor, påpeger, at humor ligesom motorik og social empati er noget, der skal komme naturligt og ikke forceres. 

Det første år skal du fokusere på smil og øjenkontakt. I takt med at dit barn bliver ældre og forstår mere, kan du begynde at fodre dets humoristiske nerve ved at lave skøre ansigter og
fjolleord, og endnu senere kan du lave interne jokes med dit barn og lege med sproget gennem rim og remser. 

Spil selv med

Når du skal hjælpe dit barn til at blive humoristisk, er det vigtigt, at du tør fjolle selv. Gøgl og standup er måske lige i overkanten, men det er nu ikke helt skævt. Per Ryt-Hansen sværger nemlig til ideen om forældre som rollemodeller. 

– Humor og leg kan man ikke tvinge andre til; show it, don’t tell it, opfordrer han. I stedet for at forsøge at lokke sjov ud af dit barn, skal du være et godt eksempel og selv turde gakke ud og lukke humoren ind i hverdagssituationer. Hvad enten det er, når I børster tænder, laver mad eller sidder i en kedelig bilkø på Køgebugtmotorvejen. 

Det samme gælder, når dine børn skal lære at håndtere modgang.

– Hvis dit barn falder og spilder mælk, må du prøve at aflede og lave sjov med situationen. Det lærer barnet at håndtere pressede situationer med humor, hvilket er en god bagage at have med i livet, siger Per Ryt-Hansen.

Hvis du har brug for hjælp til at få humor ind i hverdagen, kan du med fordel indføre det i godnatlæsningen, foreslår Per Ryt-Hansen og fremhæver sjove børnebogsforfattere som Jacob Martin Strid og Rune T. Kidde.

LÆS OGSÅ: Anders Lund Madsen: Voksn er ikke særlig gode til at lege

Børn prøver grænser af, og som de bliver ældre, får de selv kreative ideer – også nogle gange på uheldige tidspunkter. En vigtig pointe i udviklingen af dit barns humoristiske sans er, at
du opmuntrer de udspil, barnet selv kommer med. 

– Når du har bedt din søn dække bord, og du kommer ind til en spisestue, hvor der sidder en gaffel i lampen, en kniv i frugtskålen og kopperne er byttet om, er det måske nærliggende at irettesætte, siger Per Ryt-Hansen, men her er hans pointe, at du i stedet skal anerkende, at det var en sjov ide – og så
måske i en sidebemærkning nævne, at tidspunktet ikke var velvalgt. 

Tre typer humor

Når du skal finde på sjov med dine børn, er det oplagt at hente inspiration i det, du selv syntes var sjovt som barn. Men har de samme ting altid været sjove – og er det, der var sjovt, da vi var børn, også rigtig sjovt i dag?  

Per Ryt-Hansen nævner, at der generelt er tre store temaer inden for humor: kontroltab, det absurde samt det latrinære. 

– Vi griner, når nogen siger et forkert ord, eller når rytteren falder ned i dammen – det er kontroltabet. 

– Vi morer os, når manden har en støvle på den ene fod og en stilet på den anden – det er det absurde. 

– Og så griner vi af det latrinære og det seksuelle – det er tabuerne.

De tre er universelle, fastslår Per Ryt-Hansen. Dem har børn altid moret sig over, og sådan vil det formentlig altid være. De konkrete eksempler vil til gengæld variere alt efter tid og kultur.

Fis i børnehøjde

Jeg mindes selv at være blevet udsat for en del dril og sjov som barn: ‘ej, den kan du da ikke lide, vel?’ sagde min mormor altid, når jeg rakte efter slikskålen, og det må siges at være uskyldig ironi. 

Men så var der min barndomsvenindes far, som havde det med at sige: ‘ I er sådan nogle dumme og grimme børn!’ Den er måske lidt mere lakrids, men det blev sagt med kærlighed, så vi forstod, at det var for sjov. Men er den slags humor overhovedet i orden? 

Ifølge Per Ryt-Hansen kan børn forstå simpel ironi fra tre-syvårs-alderen, men Charlotte Diamant fraråder helt, at man bruger den form for ‘omvendt-humor’ over for sine børn, da ironi og sarkasme kræver, at man kan tænke abstrakt, og at man kan regne andres intentioner ud. 

– Man skal sikre sig, at barnet er med. Vi skal være på samme side, når vi har det sjovt, siger Charlotte Diamant og appellerer til, at du laver sjov i børnehøjde med masser af intern fis og ballade, men helt uden at bruge den omvendt-humor, der i hendes optik er både underkendende og afvisende. 

Undervurderet

Så hvis du sørger for at imødekomme de udspil, dit barn selv kommer med og fokuserer på at finde den sjove vinkel på hverdagssituationer – især de lidt irriterende og pressede – og så husker at tilpasse humoren barnets alder, er du godt på vej. 

– Humor er så vigtigt, fastslår Per Ryt-Hansen, der mener, humor generelt er undervurderet i vores kultur. 

– Det viser børn, at der er en anden verden end den rationelle og fornuftprægede, man får vist i TV Avisen.
Hvis humor tilmed giver dit barn et forspring i alle livets aspekter, som Martin Fürhs undersøgelse viser, synes det i den grad værd at fremelske. 

Måske man skulle overveje at opmuntre til sjov på samme måde, som man gør til gode manerer og lektielæsning?

Hvad forstår børn hvornår?

0-6 måneder 

Dit barn laver ikke selv sjov, men det har en smilerefleks og reagerer på ansigter. Den første kontakt mellem barn og voksen handler om at få barnet til at reagere med smil. Det er meget vigtigt at dyrke den kontakt. 

6 måneder

Her vil dit barn reagere på det uventede og overraskende, som når mor og far laver underlige ansigter. Mor plejer jo at se ud på en bestemt måde, og når hun så pludselig ser helt fjollet ud, er det bare vildt skægt. 

Før 1-årsalderen 

Dit barn begynder selv at kunne drille en lille smule. Som den tidsløse ’hov, jeg tabte sutten, mor’-leg, hvor sutten ’ved et uheld’ bliver tabt ud af barnevognen, og ikke så snart har mor samlet den op, tørret den af og proppet den tilbage i barnets mund, før den bliver tabt igen. I kan gentage legen i det uendelige.

1 år 

Man er nødt til først at kende det normale i kulturen, før man kan udfordre normen og lave sjov med den, og i denne alder er dit barn i færd med at bekræfte, hvad genstande og deres funktion er. Dit barn laver sjov ved at bytte om på ting og måske tage en banan op til øret, som var det en telefon. 

2-3 år 

Her har barnet mere bevidsthed om verden og synes, det er sjovt, når der bliver byttet rundt på navne og ord, så næse kaldes øre, og hunden kaldes kat. Vrøvlevers, rim og remser og at ændre på historier og sange er også et hit. Her er kontroltab og -genvindelse også sjovt – som når den voksne løber efter barnet med en svupper og råber ’nu kommer jeg’, eller når barnet bliver kastet op i luften og bliver grebet igen.

3-7 år 

Nu er dit barn overlegent i forhold til begreber og synes, det er sjovt at bytte om på køn og på drenge- og pigenavne. Her begynder dit barn også at forstå meget simpel ironi. Hvis barnet eksempelvis spørger: ’hvor skal jeg stille mælken?’ Og får svaret: ’prøv i vaskemaskinen!’

7-årsalderen 

Nu kan man tale om, at dit barn har begyndende voksenhumor. Det ved en masse om kultur og sprog og forstår, at ord kan betyde flere ting. Ordspil som: ’vi bager brød om dagen og boller om natten’, hvor der også er et sjofelt element, er vildt sjove. 

Kilde: Lektor Per Ryt-Hansen, indehaver af humor.dk.

LÆS OGSÅ: 11 film dit barn SKAL se inden det fylder 8 år

LÆS OGSÅ: Sådan taler du om sex med dit barn

LÆS OGSÅ: Navne: Det skal du ikke kalde dine tvillinger

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Skilsmisse påvirker småbørn

Forældres skilsmisse rammer helt små børn

Når mor og far går fra hinanden, bliver selv de helt små børn påvirkede. I yderste konsekvens kan skilsmissen skade børnenes udvikling.

Mette Simensen

20. november 2015

Langt de fleste skilsmisser sker, når barnet er mellem et og to år gamle, og det kan have voldsomme konsekvenser for det lille barn. I en ny rapport sætter Børns Vilkår og Egmont Fonden fokus på, hvordan børn oplever konfliktfyldte skilsmisser, og det svære samarbejde går hårdt ud over børnene. 

– Det går også ud over de helt små som endnu ikke har udviklet et sprog til at kunne udtrykke deres sorg og mistrivsel. Selv om de ikke kan sætte ord på det, der sker, kan de nemlig mærke stemninger og brud i hverdagens rutiner, siger seniorkonsulent hos Børns Vilkår, Bente Boserup til Vores Børn.

Små børn kan ikke selv udtrykke, at de er kede af de grundlæggende forandringer, som en skilsmisse er, så nogle børn vil græde mere, de vil måske nægte at spise og have svært ved at sove. Nogle børn trækker sig ind i sig selv og bliver stille og passive, mens andre småbørn reagerer aggressivt og begynder at bide og slå for at få frustrationerne ud. Hvis ikke forældre og nære relationer i netværket er opmærksomme på dette, kan det få alvorlige konsekvenser for barnets generelle trivsel, advarer Bente Boserup.

LÆS OGSÅ: Skilsmisse: 5 råd før det går galt

– Børnene kan have vanskeligt ved at danne relationer til mor, far og andre omsorgspersoner, de kan have svært ved at udvikle sig alderssvarende, og på sigt kan de ende med at lide af angst, fordi intet i deres liv på dette tidspunkt er sikkert og trygt, siger hun.

Det er derfor vigtigt, at forældrene sætter barnet i fokus frem for at tænke i egne behov. Også når det kommer til deleordninger, som bør tilgodese barnet og ikke forældrenes trang til at fordele tiden med barnet ligeligt.

– Børn har brug for rutiner og faste ritualer. Gode sovevaner skal udføres på samme måde hver dag. Det nytter ikke, at rutinerne er på en bestemt måde i tre dage og anderledes de næste tre, fordi barnet skal videre til en anden forældre. Det er ikke barnet, der skal flytte sig, men forældrene, siger Bente Boserup.

Hun vurderer, at børn har bedst af at have en fast base frem til de er tre år gamle. Herefter kan de begynde at have enkelte overnatninger uden for basen, så samværet hos den anden forælder gradvist øges.

LÆS OGSÅ: Skilsmisse: “Jeg savner at være en familie”

– Hvis et barn skal flytte mellem mor og far hele tiden, bliver han revet ud af sine rutiner, og det kan et lille barn ikke holde til, for han er først ved at lære verden at kende. Hvis du hele tiden er på overarbejde og skal gøre dig umage, så kan du ikke slappe af, lære nyt og tilknytte dig. Og det er afgørende, for at barnet kan få en sund udvikling, siger hun. 

Særligt de første år i det lille barns liv er afgørende for, om han eller hun finder en god tryghed og tillid til verden.

– Tilknytningen til forældre etableres i særlig grad de første tre år. Det er den base, børnene udforsker verden ud fra. ’Hvis jeg kravler væk, er du der så, når jeg kommer tilbage? Hvis jeg slår mig, trøster du mig så?’ De små er dybt afhængige af, at forældrene skaber tryghed og faste rammer, siger familieterapeut og psykolog Heidi Agerkvist til Vores Børn.

Denne tilknytning mellem forældre og barn bliver besværliggjort, når vi flytter fra hinanden, og hvis forældrene fortaber sig i konflikten mellem dem, går det ind og ændrer ved den grundlæggende glæde i livet hos det lille barn.

LÆS OGSÅ: Lad børn være børn i en skilsmisse

– At være barn af et velfungerende forældreteam er at vokse op med følelsen af at være i gode hænder; elsket, tryg og med arbejdsro til at være barn. Når forældresamarbejdet svigter, sender vi indirekte det budskab til barnet, at ’vores indbyrdes modstand på hinanden er vigtigere end at tage hånd om dig’. Og det skaber utryghed for barnet og en følelse af ikke at være vigtig, siger parterapeut Anette Buur Bangsgaard til Vores Børn.

En skilsmisse er en voldsom beslutning for alle i familien, og psykolog Heidi Agerkvist vurderer, at mange forældre ikke er godt nok forberedte på, hvad forældrerollen indebærer. Det er hårdt at stå med ansvaret for et spædbarn, og det kan presse forældre ud i dårlig kommunikation og manglende nærvær.

– Hvis intimiteten og følelsen af at være et team ryger, kan parforholdet være et meget ensomt sted at være, og så kan det være svært at se, hvorfor man skal blive sammen, siger Heidi Agerkvist til Vores Børn.

Et brud kan være en særlig hård beslutning for den forælder, der komme til at se mindst til barnet. Især hvis man er blevet forladt og føler sig forsmået.

– Det er en stor udfordring at sætte sig ud over sine egne sårede behov, men hvis du reagerer på sorg og bitterhed for eksempel ved at kræve din ret eller straffe din partner, kommer du nemt til at tromle dit barns behov, siger Heidi Agerkvist.

Børns Vilkår og Egmont Fonden står bag rapporten “Jeg er træt af at være deres brevdue” – en undersøgelse af hvordan børn oplever konfliktfyldte skilsmisser

Faktaboks

7 råd til at komme igennem skilsmissen

Hold fokus på børnene: Hvordan kan børnene få et godt liv på trods af bruddet? Hvordan vil hverdagen se ud, hvis det skal være optimalt for børnene? Hvor skal de bo? Hvis I ikke kan løse udfaldet selv, så få hjælp af netværk eller af fagfolk som psykologer og familieterapeuter.

Slug kameler: Det er ikke sikkert, at du får børnene mest. Men husk, at det, der er godt for en etårig, ikke nødvendigvis er det rigtige for et barn på fire år. I kan ændre ordningen undervejs.

Gør status: En gang årligt kan I vurdere, om ordningen stadig fungerer. Hvis børnene er helt små, er det en god ide at gøre status flere gange om året. Men ikke for ofte, for børnene skal nå at vænne sig til ændringerne.

Indstil dig på at savne: Det er okay at savne sit barn, men det er ikke i orden at bruge barnet som trøstebamse, skjold eller våben. Hvis dit barn siger: ’Jeg kommer til at savne dig, mor’, Så svar: ’Jeg savner også dig, men det betyder bare, at vi er glade for hinanden’. Bebrejd aldrig den anden part over for barnet. Du skal ikke pakke din sorg væk, men del dine frustrationer med venner og familie.

Meld ud: Fortæl dagplejemoren og vuggestuen, at I forældre er blevet skilt. På den måde ved pædagogen, at dit barn trænger til et ekstra kram eller at sidde på skødet, og de kan være opmærksomme på barnets trivsel. Sig det også på jobbet, så din arbejdsgiver og kolleger forstår, hvis du har brug for en ekstra omsorgsdag med dine børn eller en fridag til at gå i banken.

Brug dit netværk: Når sorgen bider sig fast, så kontakt dit netværk og bed om hjælp. Lad dine venner og familie træde til for at lege med dit barn, lad dem lave mad og handle ind. Hvis du tvivler på, om du handler med barnet i fokus, så spørg dem til råds. Men vælg dem, der ikke har taget parti, og dem der tør være ærlige over for dig.

Sænk ambitionerne: Drop den hjemmelavede pesto, hvis du ikke kan finde overskud til andet end dine børn. I kan fint leve af makrelmadder i en periode.

Kilder: Seniorkonsulent Bente Boserup fra Børns Vilkår og psykolog Heidi Agerkvist.

LÆS OGSÅ: Skilsmisse: Sådan får I en god deleordning

LÆS OGSÅ: Mette Walsted Vestergaard: “Mit familieliv efter en skilsmisse”

LÆS OGSÅ: Martins eks og nye kone er venner, men: “Det er en utopi at tro, at den lykkelige skilsmisse findes”

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Alenemor

Alenemor med donorbørn: “For mig er det en rigtig god løsning”

Da den rigtige mand ikke var der, besluttede Maria sig for at blive alenemor. Og selv om hun indimellem savner en at dele det hele med, har hun aldrig fortrudt.

Skrevet af Ida Fabricius Bruun
12. november 2015

Faktaboks

Familien

Mor Maria Schultz Laustsen, 35 år, folkeskolelærer

Børn Emma-Oline, tre år og Valdemar-Emil, fire måneder. Bor i Them

32-årige Maria kiggede på skærmen til skanneren. Hun var helt rolig, for hun vidste, hvad der skulle ske. Hun havde prøvet det før. Endnu en gang skulle hun se sin livmor med en sort, livløs plet indeni. Men da det sort-hvide billede tonede frem på skærmen, kunne hun godt se, at det ikke var helt, som det havde været de seneste tre gange. 

– Der er liv, sagde lægen og viste hende det lillebitte hjerteblink. 

Maria rystede. Ved siden af briksen jublede hendes søster, og hun brød selv ud i en blanding af latter og gråd. Det var fjerde gang på halvandet år, at Marias fertilitetsbehandlinger var endt i graviditet. Men det var første gang, der havde været liv ved den tidlige skanning i uge otte.

– Det var helt surrealistisk. Jeg havde kæmpet for det så længe, og det var gået galt så mange gange, at jeg slet ikke turde tro på det, siger Maria. 

LÆS OGSÅ: Marie er enlig mor til tvillinger: ”Det er gået fint, men det har været på bekostning af mig selv”

Lægen fortalte hende, at der nu var 95 procent chance for, at graviditeten endte, som hun havde drømt om – med at hun blev mor. Og da Maria og hendes søster kort tid efter sad på en restaurant, sank det for alvor ind.
– Fuck, Rikke. Jeg er jo alene om det her, sagde Maria til søsteren, der bare grinede og tørt konstaterede, at det vel næppe kunne komme bag på hende.

Lyst overskyggede frygt

Maria var 26 år gammel, da hun for alvor begyndte at tænke på, at hun ville have børn. På det tidspunkt havde hun en fast kæreste, og han var helt enig i, at de skulle være forældre sammen. Men efter at have prøvet at blive gravid på naturlig vis i et år og derefter to år med udredelser, gik forholdet i stykker, og Maria skulle vælge, om hun ville fortsætte med inseminering alene. 

– Det var slet ikke en mulighed, at jeg ikke skulle have børn. Den der ubetingede kærlighed og omsorg, som man kun har til sine børn, ville jeg virkelig gerne opleve, siger hun.

Maria undersøgte grundigt, hvilke muligheder hun havde for at vælge donor, og hun pløjede videnskabelige undersøgelser af donorbørn og erfaringer fra andre kvinder igennem.

– Mine primære overvejelser gik på, om jeg ville skade mit barn. Det sidste, jeg havde lyst til, var at træffe et valg, som ville give mit barn dårligere betingelser end andre børn, siger Maria. 

Men de undersøgelser, hun læste, viste, at børnene ikke tager skade, og at de omvendt ofte har bedre betingelser, fordi de er blevet til på baggrund af velovervejede og aktive valg.

– Det bekræftede mig i, at det var det rigtige, jeg gjorde. Jeg tænkte, at selvfølgelig kunne det lade sig gøre, og lysten til at blive mor overskyggede al den frygt, jeg ellers kunne have, siger Maria.

Så Maria gik i gang med inseminationer med anonym donorsæd og takkede nej til at lave en nøje udvælgelse af donoren ud fra bestemte karakteristika eller uddannelse.

– Jeg brød mig ikke om tanken om at designe mit barn. Men jeg bad om en donor, der fysisk lignede mig mest muligt, fordi jeg tænkte, at der i forvejen ville være meget at forklare, siger Maria.

Maria blev insemineret fem gange, men ingen af dem endte med en graviditet. Og hun fortalte ikke nogen om det. 

– Jeg følte mig meget alene. Det er jo lidt tys-tys, at man forsøger at blive gravid, selv når man er et par, og jeg var måske lidt bange for, hvordan folk ville reagere. Men det var uendeligt hårdt at gå igennem de behandlinger og blive skuffet alene.

LÆS OGSÅ: Alenemor til et donorbarn: ”Det hårdeste er ensomheden”

Efter de fem insemineringer og et halvt års betænkningstid blev Maria forelsket. Hendes nye kæreste ville også gerne have børn, og efter halvandet års forsøg uden resultat, gik de også i fertilitetsbehandling. Ved fjerde forsøg, blev hun gravid, og de var spændte og forventningsfulde, da de tog til den første, tidlige skanning. Men beskeden var barsk – godt nok var der to fostre, der havde sat sig fast, men der var ingen liv, og de skulle fjernes ved en udskrabning.

De gik videre til kunstig befrugtning, og Maria blev gravid to gange. Men det samme skete. Positive graviditetstest, men ingen liv, og et håb der endnu engang endte med en udskrabning.

– Jeg var helt vildt frustreret og tænkte, at der måtte være en grund til, at jeg havde så svært ved at blive gravid og holde på graviditeterne, siger Maria.

Hun havde forsøgt at blive gravid i fem et halvt år og sagde derfor ja, da lægerne tilbød hende en kikkertoperation. Samtidig knagede forholdet mellem hende og kæresten, og en måned inden Marias operation gik de fra hinanden. I Marias underliv fandt og fjernede lægerne noget endometriose – en sygdom, der kan gøre det svært at blive gravid.

Kernefamilie var førstevalg

Få måneder senere besluttede Maria at fortsætte sin fertilitetsbehandling alene – igen med donorsæd.

– Det var lidt hårdt at stå der igen, men også en lettelse og en følelse af, at jeg gjorde noget for mig selv. Mit førstevalg var helt klart en kernefamilie – det er det, jeg er vokset op med, og det der i vores samfund er ‘det rigtige’. Men jeg havde ikke den rigtige mand, og det gjorde valget nemt.

Denne gang fortalte Maria familien og de nærmeste venner og kolleger, at hun var i fertilitetsbehandling.

– Alle forstod det, og jeg mødte meget støtte og opbakning fra alle sider. Det var rart at kunne dele det med nogen. Det første forsøg endte med den skanning, der for første gang viste hjerteblink og et levende foster. 

Marias mave voksede, og den første panik hun havde følt, gik hurtigt over. Hun tog sin storesøster med til skanninger og jordemorbesøg, men i dagligdagen savnede Maria indimellem en at dele graviditeten med.

– Det ville have været rart at have en, der kunne synes, at det var lige så fantastisk at mærke hende sparke, som mig. En, der kunne glæde sig lige så meget som mig til, at hun kom ud, siger Maria.

Også fødslen glædede Maria sig til, og hun besluttede ret tidligt, at hendes storesøster skulle med. Der var dog lige en uge lidt før terminen, hvor søsteren var på ferie, så Maria spurgte sin mor, om hun kunne være stand-in, hvis fødslen gik i gang der.

– Jeg kunne mærke på hende, at det virkelig betød meget for hende at få lov til at være med. Jeg havde slet ikke overvejet, at det kunne være vigtigt for hende, så jeg nåede heldigvis at spørge hende inden fødslen, om hun ville med uanset, hvornår det blev, siger Maria. 

Trygt med familien

Hun var da også hjemme hos sine forældre, da veerne begyndte. Sammen med sin mor og søster kørte hun til Skejby Sygehus, men hun var kun en centimeter åben. De blev sendt hjem igen med besked om, at der godt kunne gå lang tid, inden der skete noget.

– Jeg havde dårlig samvittighed over at have ulejliget dem. Men lige da vi var kommet hjem, gik vandet, siger Maria.

De kørte tilbage på sygehuset, hvor fødslen hurtigt tog fart – men hendes to fødselshjælpere fik ikke lov til at blande sig ret meget.

– Jeg havde egentlig ikke behov for hjælp. Alligevel var det virkelig dejligt, at de var med. Hele min livshistorie deler jeg med dem, og jeg har siden tænkt på, at det måske var mere trygt at have dem med, end en mand jeg kun har kendt i nogle år.

LÆS OGSÅ: Så ondt gør det at føde

To timer og 45 minutter efter at vandet gik, blev Maria mor til Emma-Oline.

– Jeg havde forventet de helt store følelser. At jeg ville græde og grine og være helt fyldt op af kærlighed. Men det var mere sådan ‘hov, der ligger et barn’. Det var nok mere beskyttertrang end kærlighed, jeg følte, siger Maria.

Maria blev på patienthotellet de to overnatninger, der er standard for førstegangsfødende. Da hun var ved at pakke sine ting for at tage hjem, spurgte en sygeplejerske, om hun var helt sikker på, at hun var klar, og om hun havde aftalt at hendes mor eller en anden, kunne bo hos hende de første par uger.

– Det var meget sødt og omsorgsfuldt, men jeg havde ikke skænket det en tanke. Det var jo hele tiden meningen, at vi bare skulle være os to – og den hverdag kunne vi vel lige så begynde med det samme, siger Maria.

Hun fortrød heller ikke et sekund, at hun var alene. Amningen gik godt, Emma-Oline sov fint, og Maria nød tilværelsen som nybagt mor.

– Der var nogle få dage, hvor jeg virkelig havde brug for at sove. Dér tænkte jeg, at det ville have været rart med lidt hjælp, og i den der træthed mærkede jeg nok også en lille skuffelse over, at folk ikke stod i kø for at træde til. Men jeg opdagede ret hurtigt, at jeg jo var nødt til at træde i karakter og sige, hvad jeg havde brug for, siger Maria, der dog ikke syntes, at det var nogen at dele det praktiske med, hun manglede mest.

– Især i starten savnede jeg en, der kunne juble og falde i svime over Emma-Oline sammen med mig. En, der kunne føle præcis den samme kærlighed, som jeg følte til hende, og som kunne være der i alle de der små øjeblikke. Men efterhånden har jeg opdaget, at der er masser af mennesker at dele det med. Vores familie, mine venner og det netværk af single-mødre, jeg har fået, siger Maria.  

I dag er Emma-Oline tre år, og for godt fire måneder siden blev hun storesøster til Valdemar-Emil, som er blevet til med hjælp fra samme sæddonor. Hverdagen klarer Maria stort set selv. Hendes forældre og søskende bor et stykke væk, så et ældre ægtepar fra Marias lokalområde fungerer som adoptivbedsteforældre for børnene og passer dem, når Maria har behov for det.

Ikke meget alenetid

– Min hverdag står helt og holdent i børnenes tegn, og der er ikke meget alenetid. Men jeg har aldrig haft det store behov for at komme ud og lave en masse. Nu hvor jeg er på barsel, kan jeg godt mærke, at jeg har mere brug for voksenkontakt, så min mødregruppe er vigtig, siger Maria.

Maria har faste rutiner, som hun genoptager efter sin barsel med Valdemar-Emil. Hun er færdig med sit arbejde, når hun henter børnene, og de har vænnet sig til at spise aftensmad mellem klokken 16 og 17.

– Vi er sultne på det tidspunkt, og det betyder, at vi ikke har den der ulvetime, men i stedet kan bruge tiden efter aftensmaden på at hygge og geare ned, siger Maria, der på dage med lidt bedre tid laver store portioner mad, som hun fryser ned, så det altid kan gå hurtigt med aftensmaden.

Børnene fylder rigtigt meget, og lige nu tænker Maria ikke på at finde en mand at dele hverdagen med.
– For mig er det en skidegod løsning at være alenemor. Det passer mig virkelig godt, at jeg kan gå i seng klokken otte, hvis jeg er helt vildt træt, og at jeg ikke behøver at tænke på at få et sexliv til at køre eller at skulle spørge, hvordan min kærestes dag har været, siger Maria, der heller ikke har planer om at skulle finde sig en kæreste foreløbigt.

– Jeg synes virkelig ikke, jeg har behov for en mand. Jeg får jo masser af kærlighed fra mine børn, og jeg har ikke lyst til at udsætte børnene for at blive knyttet til en mand, der pludselig smutter igen, siger hun.

Maria er meget åben om, at Emma-Oline og Valdemar-Emil er donorbørn – også over for børnene selv. For knapt et år siden, spurgte Emma-Oline første gang sin mor, hvor hendes far var henne, og Maria svarede, at hun jo ikke har nogen far. Den lille pige spurgte så, hvornår hendes far ville komme, og da Maria svarede, at det gjorde han ikke, svarede Emma-Oline med et ‘øv!’

– Det gik lige i hjertet på mig. For det var jo hendes to-årige måde at konfrontere mig med, at jeg har taget et valg, som får kæmpe konsekvenser for hendes liv. Men det var en samtale, der ikke engang varede et minut, og to sekunder efter var hun videre med sin leg. Så jeg tænkte, at det med ikke at have en far til stede måske betyder mere for mig, fordi jeg ved, hvad det vil sige at have en far – og ham ville jeg jo ikke miste. Emma-Oline bliver ikke fars pige, men så bliver hun måske morfars pige eller bedstefars pige. Eller mors pige, siger Maria, der aldrig nogensinde har fortrudt, at hun har valgt at blive mor alene.  

– Jeg har aldrig syntes, at det har været hårdt. Og jeg synes, det er så ærgerligt, at der ikke bliver fortalt mere om, at det er en mulighed. Jeg elsker mit liv, jeg elsker at være mor, og jeg er så dybt taknemmelig over, at jeg har fået lov til at blive det, siger Maria. 

LÆS OGSÅ: Gravid med Klaus Riskær: “Det var ikke planlagt”

LÆS OGSÅ: Mor-rollen: Speltmor? Stage-mom? Nynne-mor?

LÆS OGSÅ: Gravid med ukendt donor: “Det er et kærlighedsbarn”

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.