• Stine er i 24. uge “Jeg har taget rigtig meget på”

  Kommende mor Stine Kvejborg Krogh, 28 år. Kæreste med Dan. Gravid med deres første barn, en lille dreng.

  HVORDAN HAR GRAVIDITETEN FORANDRET DIN KROP?
  “Jeg har taget meget på. Jeg har i mange år kæmpet med min vægt og var ellers lige landet på min ønskevægt før graviditeten. Jeg har taget ti kilo på og har accepteret, at jeg nok ender med at tage 20 kilo på – de skal nok ryge af igen.”

  HVORDAN HAR DU DET MED FØDSLEN?
  “Det er min største rædsel i livet! Jeg har været igennem flere operationer, så jeg vidste ikke, om jeg ville få lov til at føde selv, og jeg håbede faktisk på et kejsersnit. Lægen sagde dog nej. Men nu er jeg så nået frem til, at når andre kan, så kan jeg også!”

  HVAD NYDER DU MEST VED AT VÆRE GRAVID?
  “Jeg synes, det er opreklameret at være gravid. Det er så lang tid, man sætter hele sit liv på standby. Men det er nu også ret hyggeligt, når jeg kan mærke ham sparke. Jeg glæder mig til baby, men graviditeten kunne jeg godt undvære.”

  LEVER DIN GRAVIDITET OP TIL DE FORESTILLINGER, DU HAVDE OM DEN?
  “Jeg troede, at jeg ville synes, det var hyggeligt at være gravid. Det tog os otte måneder at blive gravide, hvor jeg bare glædede mig til at få mave på, men nu hvor jeg er her, synes jeg ikke, det er så fantastisk, og jeg savner et godt glas rødvin.”

 • Charlotte er i 30. uge
“Jeg nyder at mærke de små spark”
  Luk

  Charlotte er i 30. uge “Jeg nyder at mærke de små spark”

  Kommende mor Charlotte Ingvartsen, 36 år. Gift med Thomas. Gravid med deres andet barn, en lillebror til Tore, 3 år.

  HVORDAN HAR DIN KROP FORANDRET SIG?
  “Jeg har fået rundere lår, større bryster og den store mave. Jeg er ikke så høj, så jeg føler mig meget rund. Men det føles ikke så voldsomt som første gang. Jeg ved jo, at min krop nok skal blive normal igen.”

  HVAD NYDER DU MEST VED AT VÆRE GRAVID?
  “Jeg nyder at mærke de små spark. En graviditet er meget abstrakt, men sparkene gør det mere konkret. Det er nok sidste gang, jeg skal være gravid, så jeg nyder det ekstra meget.”

  HVAD ER DET SVÆRESTE VED GRAVIDITETEN?
  “Jeg er så træt. Første gang kunne jeg smide mig på sofaen, men nu har jeg en lille spilopmager på tre år, som jeg også skal løbe rundt og lege med. Jeg er træt på en helt anden måde den her gang.”

  HVORDAN FORBEREDER DU DIG PÅ, AT I SNART BLIVER FIRE?
  “Det var svært at forestille sig at gå fra to til tre, men i dag er det helt naturligt, og det bliver det nok også at gå fra tre til fire. Jeg er selvfølgelig spændt på, hvordan Tore vil reagere, men jeg tror da, det bliver dejligt for ham at få en lillebror.”

 • Jane er i 38. uge
“Jeg tænker over, hvordan jeg bliver som mor“
  Luk

  Jane er i 38. uge “Jeg tænker over, hvordan jeg bliver som mor“

  Kommende mor Jane Sejrup Pouls en, 27 år. Forlovet med Martin. Gravid med Deres første barn, vil ikke vide kønnet.

  HAR DU NOGEN SKAVANKER I DIN GRAVIDITET?
  “Jeg har slet ingen gener haft i min graviditet. Jeg kan selvfølgelig ikke gå så langt, som jeg plejer, og jeg har da også lidt halsbrand, men det er jo ingenting. Jeg synes, det er fantastisk at være gravid!”

  LEVER DIN GRAVIDITET OP TIL DINE FORESTILLINGER?
  “Jeg synes faktisk, det er nemmere at være gravid, end jeg havde forestillet mig. Man hører jo så mange skrækhistorier om kvalme, bækkenløsning og blødninger. Men jeg kunne gå
  på arbejde helt frem til min barsel, selv om jeg er i en vuggestue med 13 små børn på stuen. Jeg har haft en nem graviditet.”

  HVORDAN HAR DU DET MED DEN FORESTÅENDE FØDSEL?
  “Jeg har det fint med at skulle føde. Jeg ved, at det kommer til at gøre ondt, men jeg er ikke bange. Min krop er jo bygget til at føde, og smerterne forsvinder igen, så jeg tænker, at det nok skal gå.”

  HVORDAN FORESTILLER DU DIG, AT DU VIL VÆRE SOM MOR?
  “Jeg tænker meget over, hvordan jeg bliver som mor. Jeg er selv pædagog, men det er jo ikke det samme som at have sit eget barn. Jeg har ret svært ved at forestille mig, hvordan det egentlig bliver, men jeg glæder mig rigtigt meget til at finde ud af det om lidt.”

 • Mette er i 17. uge
“Jeg mærker ikke meget til graviditeten endnu”
  Luk

  Mette er i 17. uge “Jeg mærker ikke meget til graviditeten endnu”

  Kommende mor Mette Svendsson, 27 år. Kæreste med Troels. Gravid med deres første barn, kender ikke kønnet.

  HVORDAN HAR GRAVIDITETEN FORANDRET DIN KROP?
  “Jeg mærker ikke noget særligt til graviditeten endnu. Jeg har ikke taget på, jeg har stadig min talje, og jeg ser ikke anderledes ud bortset fra den voksende bule. Men jeg har fået uren hud i ansigtet.”

  HVAD BEKYMRER DU DIG OM I GRAVIDITETEN?
  “Jeg bekymrer mig for, om den stadig er i live. Jeg har jo ikke mærket den endnu. Det er stadig meget uvirkeligt, at der faktisk er noget derinde i min mave.”

  LEVER DIN GRAVIDITET OP TIL DE FORESTILLINGER, DU HAVDE OM DEN?
  “Den ene dag glæder jeg mig, den næste dag er jeg bange for det store ansvar, der følger med det lille væsen. Jeg havde ikke forestillet mig, at jeg ville bekymre mig så meget, men det er også ret hyggeligt at være gravid.”

  HVORDAN FORBEREDER DU DIG PÅ, AT I SNART BLIVER TRE?
  “Det er ikke noget, vi har talt så meget om, for vi vil stadig gerne have lov til at gøre det, vi hver især har lyst til, selv om vi sikkert hellere vil være sammen med baby. Men vi vil gøre meget ud af også at passe os selv og hinanden engang imellem.”

Graviditet

Gæt en mave – hvem er hvem?

Gæt, hvem der er hvor langt henne, og hør fire medsøstres tanker om følelserne, maven og det lille liv derinde.

Sofie Winther Askgaard, Vores Børn Gravid og Baby, efterår 2011
08. februar 2012

Hvem er i 17. uge? Hvem er snart 24 uger henne? Hvem har kun ti uger tilbage, og hvem skal føde om godt 14 dage? Gæt, hvem der er hvor langt henne, og hør fire medsøstres tanker om følelserne, maven og det lille liv derinde.

Klik her, og se, om du har gættet rigtigt

LÆS OGSÅ: Gravid: 13 mærkelige mavebilleder

LÆS OGSÅ: Se min smukke mave

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

amalie-baby

Hvorfor er vi så bange for at sætte karrieren på vågeblus de år, vi har små børn?

Jeg kan se, hvordan mit "jeg" før børn langsomt smuldrer væk. Og det er gået op for mig, at det faktisk er det bedste for vores familie.

Skrevet af Amalie Nebelong
05. oktober 2015

Faktaboks

Amalie Nebelong (f. 1984)

Cand.mag. i Moderne Kultur og Kulturformidling.
Freelancejournalist hos Egmont.
Bor på Østerbro i København med sin mand og to børn på 4 og 2 år.

For nylig var jeg sammen med en veninde, der et par uger forinden havde født sit barn nummer to.

Hun var rigtig glad for sin skønne nye baby men syntes selvfølgelig også, at det hele var lidt udfordrende med storebror, der skulle vænne sig til det hele, en baby, der skulle ammes om natten og så videre. Og så det med pludselig at skulle imødese to børns vidt forskellige behov.

LÆS OGSÅ: Er to børn dobbelt så hårdt?

Da vi talte sammen, var det tydeligt, at hun allerede gjorde sig overvejelser over, hvordan det hele mon ville gå, når hun skulle tilbage til fuldtidsstillingen efter endt barsel. For hendes mand arbejder rigtig meget.

Hun spurgte ind til, hvordan jeg klarede det med to børn, og jeg fortalte hende, at jeg har sat min karriere på stand by i nogle år – muligvis for altid – fordi mine prioriteringer simpelthen har ændret sig, efter jeg har fået børn.

Vaske tøj og købe ind

Min venindes øjne lyste op. Hun syntes, det lød dejligt med mindre arbejde og mere tid til sine børn. Men hurtigt efter, kom der en rynke imellem hendes bryn: Ville hun stadig kunne få de udfordrende opgaver på jobbet, hvis hun gik ned i tid? Og ville hun ende med at stå for alle de ”kedelige” huslige opgaver derhjemme og føle sig som en husmor?

Til det svarede jeg, at hun nok ikke ville få de mest spændende opgaver på jobbet, men om det ikke var det værd i nogle år, hvor børnene var små? Og jo, det ville nok blive hende, der vaskede tøj og købte ind, men til gengæld ville det, at hendes mand arbejdede meget, mens hun var på deltid, gøre, at hun var mest sammen med børnene.

 

LÆS OGSÅ: 16 ting du aldrig skal sige til en hjemmegående mor

Det ville være hende, der oplevede børnenes glade ansigter og små arme om sig, når hun hentede dem tidligt i institutionen. Det ville være hende, der stod med alle konflikterne med ungerne om eftermiddagen, og hende, der skulle aktivere dem.

Det ville helt sikkert give hende grå hår. Men ville det til gengæld ikke være mere givende end ”udfordrende” opgaver på jobbet? Hendes chef ville helt sikkert ikke være ligeså taknemmelig som hendes børn.

Hårdt ikke at kunne købe de nyeste ‘it’-tasker

Min veninde spurgte mig ind til det økonomiske. Hvordan kunne vi undvære de tabte penge som følge af, at jeg ikke arbejder fuldtid?

Til det svarede jeg, at det selvfølgelig også er hårdt ikke at kunne købe de nyeste ‘it’-tasker og ikke kunne tage på sommerferie OG til Thailand hver vinter. Og det er også hårdt ikke at kunne købe en stor lejlighed i København. Til gengæld har jeg fundet ud af, at en taske af god kvalitet kan holde i mange år, at ungerne elsker mine svigerforældres sommerhus, og at vi kan få råd til en stor villa, hvis vi flytter til f.eks. Helsingør, som vi overvejer.

LÆS OGSÅ: Hvorfor hylder samfundet dem, der kører livet videre i samme tempo

Med risiko for at lyde frelst, sagde jeg til min veninde, at jeg syntes, hun skulle gå på deltid eller helt droppe arbejdet for en tid, hvis det kunne hænge sammen økonomisk (og det ved jeg, det kan for dem). For det er da et kæmpe privilegium, som for eksempel en singlemor ikke har, at kunne prioritere sine børn 100 procent, når de er små. Det er så få år, det drejer sig om.

Mine børn har trumfet de materielle goder

Da jeg havde talt med min veninde, kom jeg til at tænke over, hvorfor jeg selv har været så bange for at indse, at det for min familie er bedst, at det ikke både er min mand og jeg, der kører fuldtidsjobs. Og jeg må konkludere, at min største frygt ligger i, at jeg ved at arbejde deltid gør noget andet, end jeg havde forestillet mig, jeg ville.

Før jeg fik børn, var jeg temmelig karrieremindet og gik meget op i penge og materielle goder. Og det gør jeg stadig. Men mine børn har trumfet de to ting med syvmile skridt.

LÆS OGSÅ: Debat: Karrieremor eller hjemmegående – hvad er lykken?

Og jeg tror, at grunden, til at jeg er bange for at træde et skridt tilbage karrieremæssigt, er, fordi det vil være endnu en ting ved mig, der har ændret sig, efter jeg har fået børn.

Endnu et træk ved mig, jeg kan iagttage ændrer sig radikalt, fordi jeg har fået børn. Og det kan få mig til at frygte, hvem jeg er ved at blive. Et stort frådende mor-dyr? Næppe, for jeg vil altid have det psykiske – alle tankerne, der viser mig, at jeg kan andet end at være mor.

Men de næste år vil – for mit vedkommende – være uden de helt store fysiske og imponerende genstande, der beviser mit værd som menneske. Til gengæld kan jeg være der for mine børn, mens de er små, med alle de udfordringer, kedsommelige stunder og frustrationer, det også vil indebære.

LÆS OGSÅ: Går vores liv kun op i arbejde frem for familie?

LÆS OGSÅ: Simi Jan: ’Man er ikke en uansvarlig mor, når man tager væk fra sit barn’

LÆS OGSÅ: Familietid i stedet for vuggestue: Mor er hjemmegående, og far er dagplejer 

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

syg

“Hvad nu, hvis jeg ikke kan være mor for mine børn”?

Trine lider af den uhelbredelige sygdom sclerose. Hendes hverdag med et lille barn kan være en udfordring, og om få år kan hun risikere at sidde i en kørestol.

Skrevet af Sanne-Maria Bjerno
02. oktober 2015

Faktaboks

Familien Lynge Resdal

MOR Trine, 32 år, sygeplejerske

Far Tim, 29 år, administrerende direktør i filmproduktionsselskab

Barn Storm, 1 år

Irriterende. Det er det ord, der oftest går igen i 32-årige Trine Resdals beskrivelse af sin hverdag med multipel sclerose, også kaldet MS. En diagnose, hun fik i december 2010. Andre ville måske bruge ord som skræmmende eller forfærdeligt om en kronisk sygdom, der langsomt vil gøre Trines krop svagere og måske en dag gøre hende invalid.

Men under den positive overflade og den tilsyneladende milde irritation er det tydeligt at se, at Trine bliver berørt af at tale om sin sygdom. Små tegn afslører hende. Et stift blik på gulvet, et par ekstra blink med øjnene.

– Det kan godt være angstprovokerende, at jeg ikke ved, hvordan jeg har det om et år. Det er ikke noget, jeg tænker over hver dag, for så ville jeg blive sindssyg, men i teorien ville jeg kunne vågne op i morgen og ikke kunne gå og aldrig komme til det igen. Og det er sådan lidt, huh …, siger Trine og tager en dyb indånding.

LÆS OGSÅ: Hun var tæt på at dø under fødslen

Ved sclerose angriber immunforsvaret nervecellerne, og det forstyrrer de signaler, hjernen giver til musklerne, til de indre organer og til andre dele af hjernen. For manges vedkommende skrider sclerose frem i ryk – eller
attacks, som man kalder det. Et attack er en forværring af sygdommen på en specifik muskel eller funktion, eksempelvis armen eller benet. Det kan være mildt, eller det kan invalidere den kropsdel, det rammer. 

Til sidst må nerverne helt give op, og det fører til lammelser. Hvor hurtigt det går, er meget forskelligt, og det er umuligt at vide på forhånd, hvordan den enkelte vil blive syg, og hvor invalid man eventuelt bliver.

Ingen tvivl om børn

I efteråret 2013 fik Trine og hendes mand, Tim, sønnen Storm. De var ikke i tvivl om, at de gerne ville være forældre. Sclerose eller ej.

– Vi tænkte ikke specielt over, om det var en god ide eller ej at få et barn. Der var gået nogle år, siden jeg fik diagnosen, og jeg havde ikke mærket noget til sygdommen. Alt var, som det plejede, fortæller Trine.

Men sclerosen betyder, at livet som småbørnsmor kan ændre sig pludseligt. Trine må forholde sig til, at hun en dag kan vågne op med lammelser i benene, ude af stand til at gå, lege på gulvet med Storm eller tage en spontan tur i Zoo.

Endnu har Trines sclerose mest vist sig i form af træthed, glemsomhed og behov for planlægning. Hun er heldig, siger hun, fordi hun nærmest ikke har mærket noget til de fysiske ændringer, sclerose kan medføre. Et enkelt attack i benet har generet hende, men det er flere år siden og er ikke blevet værre.

Så trætheden er det værste. Især i forhold til Storm. Trines dårlige samvittighed fylder hele stuen, da emnet falder på hverdagen med Storm.

LÆS OGSÅ: Træt, træt, træt – få de bedste råd til mere søvn

– Nogle gange er jeg så dødtræt, når jeg kommer hjem fra arbejde, at jeg nærmest ikke kan sætte mig ned på gulvet og lege med Storm. Så kan Storm godt blive plantet foran fjernsynet. Det er ikke, fordi han sidder alene, eller fordi jeg løber rundt og laver alt muligt andet, jeg er der jo, og han sidder og putter og hygger, og han får mad. Men jeg er ikke super overskudsagtig. Det handler mest bare om at overleve, indtil Tim kommer hjem fra arbejde.

Parrets sociale liv er også påvirket. Det kan tage Trine flere dage at komme sig over større fester med mange ukendte ansigter. Derfor siger de som regel nej tak, når de bliver inviteret. Medmindre det er en nær vens bryllup eller en rund fødselsdag i familien.

– Efter jeg har fået Storm, er jeg blevet bedre til at sige fra. Jeg fokuserer hellere min energi på at være sammen med ham. Det er der røget nogle venner på her og der, men sådan må det være. Min energi skal målrettes mere i dag end tidligere. Og børn tager energi, så jeg prioriterer Storm frem for fremmede mennesker til en fest. 

Ingen kan sige, hvordan Trines sclerose vil udvikle sig. Uvidenhed om fremtiden er et vilkår, alle scleroseramte og deres pårørende må leve med. Måske vil Trine blive på det her stadie af sygdommen, til hun dør af alderdom. Måske sidder hun i kørestol om få år.

Skal jeg dø nu? 

De første tegn på, at alt ikke var som det skulle være, kom i 2008, da Trine fik problemer med synet på det ene øje. Over tre dage mistede hun stort set synet på øjet. Synsnervebetændelse kaldte lægerne det. Efter flere undersøgelser fik hun at vide, at hun sandsynligvis ville udvikle sclerose en dag. 

Trines første reaktion var: ‘Jamen så dør jeg jo!’ Hendes kendskab til sclerose begrænsede sig til sygdommen ALS, der slet ikke er sclerose, men en sygdom, der ligner den meget. ALS er dog langt mere aggressiv, og som regel giver den kun patienten tre år at leve i. Heldigvis var det ikke den, lægerne talte om.

LÆS OGSÅ: Far var alene med nyfødt: ”Efterfølgende havde jeg rigtig svært ved at give slip på ham”

I efteråret 2010 var den igen gal med synet, og Trine havde hurtigt på fornemmelsen, hvad lægerne ville fortælle hende. ‘Du har multipel sclerose’. Denne gang var hun bedre forberedt.

Trine var på det tidspunkt 27 år gammel og havde været sammen med sin kæreste i otte måneder.

– Jeg sagde til Tim, at jeg syntes, han skulle tage sine ting og løbe sin vej. Jeg vidste jo ikke, hvad der skulle ske – og det skulle han ikke stå model til. Men han sagde bare, at det skulle han nok selv bestemme. Og så blev han. Det er jeg ret glad for, siger Trine og griner.

Dårligt nyt 

Næsten fem år og en søn senere lever drømmen om at gøre Storm til storebror stadig. Trine har altid tænkt, at hun gerne ville have tre børn. Tim synes, de skal begynde med to af slagsen og se, hvordan det går.

Men i januar i år gik Trine til lægen. Hun havde været så træt, så træt gennem hele vinteren. Hun kunne glemme ord, hun kunne glemme, hvad hun var i gang med. I Storms første år var det helt forståeligt. De fleste nybagte mødre kender til koncentrationsbesvær, træthed og generel forvirring. Men da Storm havde sovet igennem i flere måneder, kunne hverken Trine eller hendes læge ignorere symptomerne. Hun kom til en scanning, og resultatet var ikke godt.

Hos sclerosepatienter kan lægerne få en ide om sygdommens status ved at foretage en MR-scanning af patientens hjerne og tælle pletter på hjernen.

– Scanningen viste, at der var 28 nye pletter på hjernen. Det er mange, åbenbart. Lægerne sagde, de havde forventet 3-4 stykker. Jeg blev dybt chokeret. Jeg havde regnet med, at de ville sige, der slet ikke var nogen nye pletter, for jeg havde jo ikke mærket noget fysisk udover trætheden. Men da de så sagde, at der havde været høj aktivitet, og at vi var nødt til at tage fat i det nu, blev jeg helt stille. Og det plejer jeg ikke at blive.

LÆS OGSÅ: Efter jeg er blevet mor, ånder frygten for døden mig i nakken

Tim plejer at tage med Trine til kontrollerne, men hun havde sagt til ham, at det ikke var nødvendigt denne gang. Det var jo bare for en ekstra scanning for en sikkerheds skyld. Og ikke noget at bekymre sig om.

– Lige der ville jeg ønske, jeg havde sagt, at han gerne måtte tage med. Det var voldsomt. Det var faktisk endnu voldsommere end dengang, jeg fik at vide, at jeg havde sclerose. Jeg tror, det er fordi, jeg dengang ikke rigtig mærkede noget til det. Nu skulle jeg pludselig forholde mig til, at jeg var så træt og huskede dårligere, og at det går ikke væk igen. Det er noget, jeg er nødt til at affinde mig med. Det var mere at tage ind end første gang. Jeg var måske jubeloptimist første gang.

Enebarn er også en mulighed

Drømmen om tre børn er taget op til genovervejelse. Det samme er parrets kompromis om to.

– Det var først på det tidspunkt, at jeg stoppede op og tænkte: Hold da op, skal Storm være enebarn? Min første tanke var, at vi skulle skynde os at få de børn, vi skal have. Tim måtte mane mig til besindighed. 

Sammen med lægerne besluttede Trine at prøve en ny type medicin. Og med det kom anbefalingen om at give den nye behandling mindst et halvt år, før en ny graviditet bliver aktuel. Så i mellemtiden forsøger Trine at forholde sig roligt til spørgsmålet om – eller rettere hvornår – drømmen om et barn mere kan gå i opfyldelse. For egentlig ved parret godt, hvad de vil, og det er, at Storm skal være storebror en dag. Men tankerne kører.

LÆS OGSÅ: Test: Hvor mange børn skal du have?

– Hvis sygdommen nu fortsætter med at blive så meget værre hele tiden, vil jeg så kunne være det, jeg gerne vil være, for endnu et barn? Storm hænger jo på mig, han kan ikke rigtig løbe fra sin skæbne. Men har jeg overskud til to? Det er hårdt arbejde.

Trines mand er en enorm hjælp. Han er selvstændig filmproducent og har en virksomhed med en kammerat.

– Jeg er heldig, at Tim er så meget på. Når han kommer hjem om eftermiddagen, laver han mad, og om aftenen sidder han og svarer mails. Nogle gange tænker jeg, at Tim tager hjem fra arbejde hele tiden, enten for at passe Storm, når han bliver syg, eller for at passe mig, når jeg er syg. Men han siger, det fungerer fint.

Lam fra halsen og ned

Sclerose er ikke en sygdom, man dør af. Nogle kan blive meget svage, og de kan dø af noget så simpelt som en lungebetændelse, men gennemsnitslevealderen for folk med sclerose er den samme som for mennesker uden sygdommen. 

Derfor fylder tanker om en tidlig død ikke meget mere hos Trine og Tim, end den gør hos andre forældre. Trines alvorlige sygdom har dog fået dem til at indse, at de begge er dødelige, og at livet er uforudsigeligt.

– Vi har skrevet et børnetestamente, hvor vi har taget stilling til, hvem der skal have forældremyndigheden, hvis der skulle ske os begge noget. 

Invaliditet og livskvalitet er i stedet det, Trine er mest optaget af.

LÆS OGSÅ: Et børnetestamente sikrer dit barns fremtid

– Hvad nu, hvis jeg bliver lam fra halsen og ned? Hvordan vil det være, hvis jeg slet ikke kan noget? Hvad nu hvis jeg ikke kan være mor for mine børn? Det bekymrer mig.

Trines egen mor led af den kroniske smertesygdom fibromyalgi, som betød, at hun var næsten invalid. Så Trine ved udmærket, hvad det vil sige, at man ikke kan alt det med sine børn, som man gerne ville. Men hun ved også, hvordan man kan sørge for at give sine børn det, man magter, og at det i virkeligheden er det, der betyder mest for børnene. Kærligheden og samværet.

Uvished og positive tanker

Sclerose kan være arveligt. I nogle familier findes der mange tilfælde af sygdommen, mens den i andre kun viser sig ved et enkelt familiemedlem. Men det er ikke noget, man kan teste for. Man ved bare, at det oftere rammer kvinder end mænd, og som regel stilles diagnosen i 20-40-årsalderen. Om Trines sclerose har noget med morens sygdom at gøre, ved hverken hun eller lægerne. 

Men Storms fremtid kan Trine godt ligge og tænke over om natten.

– Jeg tænker selvfølgelig på, om Storm kan have arvet sygdommen. Men for det første er der ikke andre i min familie, der har haft sclerose, og for det andet er Storm jo en dreng, og der er risikoen endnu mindre. Men det kan jo være, jeg får en pige næste gang, siger Trine og trækker på skuldrene.

– Det er nok meget godt, man ikke kan teste for sygdommen. Hvis det kommer, så kommer det. Man må bare prøve at lade være med at tænke for meget over det, for så bliver man vanvittig.

LÆS OGSÅ: Kommunikation: Tal med dit barn – også om døden

LÆS OGSÅ: “Vi har været så tæt på at miste ham”

LÆS OGSÅ: “Jeg mistede en del af min barndom, da jeg mistede min mor

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

skændes

Må man skændes foran sit barn?

Få eksperternes råd til hverdagens konflikter.

Skrevet af Sofie Winther Askgaard
28. september 2015

Din store IDIOT!!!!

Har du også bare lyst til at skrige ad din bedre halvdel en gang imellem? Sikkert når I begge er helt udkørte, ulvetimen banker på, og du er tæt på at koge over af træthed. Du er ikke alene. Men måske gør det ikke noget, hvis vreden bobler over, og mor og far råber ad hinanden, for de små forstår alligevel ikke rigtigt, hvad I skændes om. Eller gør de? 

Vrede giver utrygge børn 

Jo, jeres børn forstår det godt, på deres egen måde. Og nej, man bør ikke skændes foran dem, mener børnepsykolog Sussi J. Neergaard. 

– Det gør børnene usikre og utrygge, og selv om de ikke forstår, hvad mor og far siger, så kan de udemærket forstå vreden og aggressionen mellem dem. Der er lavet forsøg med små børn, der viser, at hvis forældrene skændes voldsomt foran barnet, vil hun begynde at græde. 

LÆS OGSÅ: 5 typiske konflikter: Sådan stopper I skænderierne

Når børn ikke forstår, hvad mor og far skændes om, har de en tendens til at tage ansvaret for vreden på sig. De tror altså, det er deres skyld, at mor og far er sure på hinanden – måske fordi de ikke har været søde nok.

– Børn tager typisk ansvar for det, der foregår omkring dem, også det de ikke kan forstå, og det gælder også de helt små børn, der ikke har noget sprog endnu. Det gør dem kede af det og usikre ved hele situationen, siger Sussi J. Neergaard og understreger, at det derfor er utroligt vigtigt at fortælle barnet, at det ikke er barnets skyld, når mor og far skændes. 

Udskyd skænderiet til senere 

Det er nok de færreste, der kan sige sig fri for at skændes en gang imellem – også foran børnene. Det gør det selvfølgelig ikke okay, understreger Sussi J. Neergaard, men der er ingen grund til at gå i panik, hvis I kommer til at råbe ad hinanden en gang i mellem over aftensmaden. Men det kan få konsekvenser for børnene, hvis det sker hver dag. 

– Børn, som vokser op i et konstant konfliktfyldt miljø, er mere utrygge, og vi ser også, at de ofte underpræsterer i skolen. Men de tager ikke skade af, at mor og far af og til bliver sure på hinanden – man skal bare bestræbe sig på at undgå skænderierne foran de små, så det er ikke er daglig kost, lyder rådet fra børnepsykologen.

Faktisk kan dit barn lære noget af at se, at mor og far kan være sure på hinanden og blive gode venner igen. Men der er forskel på at skændes og diskutere – og om vi gør det på en ordentlig måde, mener Sussi J. Neergaard. 

LÆS OGSÅ: Onkel Reje: “Man skal ikke skåne børn for bandeord”

– Når vi diskuterer, er vi uenige, men vi er ikke vrede på hinanden, og det kan børn lære noget af at overvære. Når vi skændes, er vi derimod vrede, og børnene kan tydeligt mærke aggressionen. Det lærer børn intet af. De bliver bare bange, siger hun og understreger, at det ikke nytter noget at skændes i et højt toneleje med store falske smil. 

– I kan tale på et andet sprog, forsøge at smile, hviske  … aggressionen vil stadig være der, og den kan ikke skjules for et barn. Det bedste er derfor altid at udskyde skænderiet, til de små sover.

Dårlig stemning smitter

Men hvis klokken er 11 om formiddagen, mor og far er rasende på hinanden, og resten af dagen står i familiehyggens tegn  … hvordan pakker I så vreden væk for at tage den frem igen senere, når det passer bedre? 

– Det er svært, for børnene kan jo sagtens fornemme, at mor og far er sure på hinanden. Men det er stadig bedre end den åbne aggression, som de oplever, når vi råber ad hinanden. Den kan gøre dem direkte rædselsslagne, mener Sussi J. Neergaard. 

Hun råder til, at I taler åbent med jeres barn om det. Et amerikansk studie har vist, at babyer helt ned til nimånedersalderen kan fornemme den dårlige stemning, selv om der ikke bliver sat ord på den. Så snak om det, råder Sussi J. Neergaard. Sig ‘mor er lidt sur nu, men far og jeg taler om det senere, og så skal vi nok blive gode venner igen’. 

– Vigtigst af alt skal du fortælle dit barn, at det ikke er barnets skyld. Børn læser voksne som en åben bog, men desværre drager de ofte forkerte konklusioner: Det er deres skyld. Større børn kan endda blive bange for, at mor og far skal skilles, siger børnepsykologen. 

Tal sammen i hverdagen

Skænderier er hård kost for børn. Men også for forældre, for skænderier er sjældent konstruktive, og det slider på parforholdet at være så vrede på hinanden, især hvis I skal gå og gemme på de vrede følelser til efter puttetid. 

LÆS OGSÅ: Søskende-skænderier giver succes

– Parforholdet kan godt holde til at gemme skænderierne til senere – hvis ikke det sker hver dag. Men det er utroligt vigtigt, at I så også får taget snakken, når børnene er puttet. Fordelen ved det er, at noget af vreden vil være dampet af, så det bliver en mere rolig og konstruktiv snak, siger familie- og parterapeut Anne Cathrine Krabek. 

Men hvis du kan mærke, at det ikke er muligt at gemme vreden væk i nuet, vil det være en god ide at gå lidt væk fra situationen, råder hun. Et lille pause på et minut eller mere kan tage toppen af raseriet og få dig til at tænke mere klart.

– Går det alligevel galt, og skænderiet bryder ud foran børnene, så er det vigtigt, at I sørger for at blive gode venner igen. Og I skal vise både hinanden og børnene, at nu er mor og far gode venner. Gerne både ved at sige det højt og med knus, kys og kram, siger Anne
Cathrine Krabek. 

Hun mener også, at de fleste skænderier kan undgås, hvis vi bliver bedre til at tale sammen i løbet af ugen i stedet for at samle sammen til et stort fredagsskænderi om alt og ingenting.

– Problemet er, at mange glemmer at tale sammen i løbet af ugen, og så hober de små ting sig op og ender i en stor eksplosion foran børnene. Alle par bør bruge lidt tid hver dag til at mærke efter, hvordan de har det og få talt om det løbende, før det ender som de store skænderier, forklarer hun. 

Faktaboks

Undgå skænderier

Træk vejret og tæl til ti Måske bliver du klar i hovedet, så du kan gemme frustrationerne til senere.

Udsæt skænderiet ​

Vent, til børnene er puttet – men husk, at selv i søvne vil de kunne blive utrygge, hvis mor og far råber grimme ord i stuen.

Gå en tur

Hvis du ikke kan styre din vrede, er du nødt til gå lidt væk. Det er vigtigt, at du får sagt til både partner og børn, at du kommer igen, så de ikke føler sig afvist.

Forklar, hvad der sker

Sig til barnet ‘mor og far er uenige lige nu, men vi skal nok blive gode venner igen’. Så kan barnet forholde sig til den dårlige stemning uden at tage skylden for den.

Husk at få talt ud

Når det lykkes at få udsat skænderiet, så brug ventetiden på at tænke over, hvad der er vigtigt for dig at få talt ud om, så I undgår løse ender.

Kilder: Familie- og parterapeut Anne Cathrine Krabek og børnepsykolog Sussi J. Neergaard.

LÆS OGSÅ: Drop skænderier foran børnene

LÆS OGSÅ: Lyt til dit barns behov – og undgå konflikter

LÆS OGSÅ: Hvad nu, hvis jeg ikke kan lide min mands børn?

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

AMALIE NEBELONG

9 ting mine børn aldrig skal vide om mig

At jeg har stjålet og pjækket behøver mine børn aldrig få at vide.

Skrevet af Amalie Nebelong
25. september 2015

KLUMME: Jeg har altid gerne villet være bedre til at leve i nuet. Og jeg har da også forbedret mig, efter jeg er blevet mor. For når det kommer til mine børn, lever jeg næsten 100 procent i det, der foregår her og nu: Min datter er blevet to år og lever fuldt ud op til devisen om ”terrible two’s”.

LÆS OGSÅ: Terrible twos: Overlevelsesguide til trodsalder

Så med hende handler det så vidt muligt om at undgå minefelterne såsom at sætte ’Teletubbies’ på om morgenen, når det er den, hun beder om, men i virkeligheden mener ’Walter og Trofast’. Min søn er til gengæld blevet fire år og er kommet ud af ”de umulige år” og blevet til en interessant lille fyr, der funderer over livet. Så med ham handler det om at give svar på de store spørgsmål på en lempelig måde, når han for eksempel spørger om, hvorfor mor og far engang skal dø.

I det daglige tænker jeg ikke meget over, hvordan fremtiden med mine børn bliver – måske fordi hverdagen lige nu fylder rigeligt i sig selv. Men en sjælden gang imellem sniger tanken sig ind: Hvordan bliver det at have teenagere, der har egne holdninger og endda gode holdninger? Og hvordan bliver det, når de opdager, at mor ikke er perfekt og også kan begå fejl? Og endnu værre: Hvordan skal jeg overbevise dem om, at de ikke skal drikke, ryge og have sex, uden de opdager, at mor selv har gjort de ting i stor stil?

LÆS OGSÅ: Pinlige spørgsmål: Boller I, mor og far?

I den forbindelse er der især 9 ting, jeg virkelig aldrig håber, mine børn finder ud af omkring deres bedrevidende og ”perfekte” mor, for hvis de gør, vil jeg være i alvorlige problemer med min argumentation.

1. At jeg engang kastede op på mine forældres dørmåtte

Jeg har været fuld en hel del gange som teenager. Og sådan skal dét være. Det er jeg ikke som sådan flov over. Men mine børn behøver ikke høre om detaljerne – som da jeg efter en ekstra våd aften med for lidt fast føde samt (endnu) en taxatur til Gentofte fra Boltens Gård i indre København kastede op på mine forældres dørmåtte. Det var ikke et kønt syn at vågne op til dagen efter, men jeg reagerede bare med et ”Addd, der er en hund, der har kastet op på dørmåtten!”

2. At jeg engang var sammen med en ny fyr hver aften på en fjorten dages ferie til Cypern

Jeg har ikke altid været det voksne og ordentlige menneske, jeg er i dag (nogle dage). Som teenager havde jeg også en vild side, der især blev udløst af Martini og den usandsynligt ulækre og kvalmende søde tyske ”hvidvin” Liebfraumilch (åh gud, det var svært at indrømme). Som 17-årig brugte jeg fjorten dage på Cypern med min bedste veninde, og sydens sol gør noget ved især unge mennesker, der er langt væk fra deres forældre. I mit tilfælde forelskede jeg mig i en ny fyr. Hver aften.

3. At jeg engang stjal en hårmousse

Jeg har aldrig brugt hårmousse, men alligevel stjal jeg som 15-årig én sammen med min veninde. Hvilket højere formål, det skulle tjene, ved jeg ikke, men det var vores lille (slemme) hemmelighed.

4. At jeg pjækkede

Da jeg gik på universitetet, havde jeg mildest talt en løssluppen tilgang til det med at gå til timer. Hvis et fag var kedeligt eller irrelevant for mig, kom jeg sjældent. Og hvis det regnede rigtig kraftigt, kunne jeg sagtens finde på at blive hjemme den dag. Det er et under, at jeg klarede mig igennem fem år.

5. At jeg i nogle perioder spiser slik hver aften

Jeg er som et barn uden forældre, når det kommer til mit slik(over)forbrug. Jeg spiser alt for meget alt for ofte. Hvorfor har jeg ikke den dér stopklods, der fortæller mig, at det ikke er en mulighed at spise et kilo slik om ugen? Gudskelov for, at mine børn trods alt sover klokken 20 om aftenen, når jeg æder løs som en anden hæmningsløs tosse.

LÆS OGSÅ: 7 grunde til at jeg spiser slik hver aften

6. At jeg hader at dyrke motion

Når min mand hentyder til, at jeg jo ikke rigtig har dyrket motion – som i hele mit liv – holder jeg stadig krampagtigt fast i, at jeg da både gik til jazzballet, hiphop og kunstskøjteløb, da jeg var ung. Men hvis vi ser bort fra perioder med yoga og fitnesscenter, så har jeg aldrig rigtig brændt for at røre min krop. Min mand derimod er tidligere fodboldspiller og er typen, der går psykisk ned, hvis han ikke bruger sin krop i en længere periode. Indrømmet: Jeg er bare ikke sportstypen – men jeg er samtidig i total fornægtelse, da jeg har planer om at begynde at løbe i aften (eller i morgen – eller aldrig).

LÆS OGSÅ: Jeg er mor – men jeg er også maratonløber

7. Døddrukken i en alder af 31 år

For nogle uger siden præsterede jeg i en alder af 31 år at drikke mig så fuld, at jeg på en bar på Nørrebro, hvor man ikke bør sætte sine ben, når man er en dag over 25 år, fik stjålet min pung og blev frarøvet blandt andet mine børns sundhedskort (og hæder og ære). Ydmygelsen blev ikke mindre af, at min mand fandt mig sovende med alt tøjet på i stuen i vores lejlighed. Mine børn så heldigvis ikke noget.

8. At jeg også hadede at få sunget fødselsdagssang som barn

Da min søn fyldte fire år, græd han for første gang i flere år, da jeg afleverede ham i børnehaven. Han brød sig ikke om al den opmærksomhed, han vidste, dagen ville byde på, allerede da han så flagstangen i gangen. Og ligegyldig hvor inderligt jeg har forsøgt at forklare ham, at det er en dejlig ting at blive sunget for og så videre, lige lidt hjælper det. Og jeg forstår ham godt. Jeg brød mig heller ikke om det, da jeg var barn: De forventningsfulde øjne, der hvilede på mig, og følelsen af at være lillebitte og i centrum.

9. At jeg engang slog op med en kæreste på grund af en togbillet

En af mine første kærester boede et godt stykke nord for København. Og han var rigtig sød og kærlig (og usikker og lugtede lidt af sved), men det, der endte forholdet i sidste ende var, at jeg simpelthen ikke ville bruge pengene på togbilletten, men hellere på (endnu flere) billige toppe fra H&M og sko med 15 cm. høje hæle.

Hvis  mine børn finder ud af ovennævnte, overlever jeg nok. For i virkeligheden har de sikkert godt af at vide, at jeg også bare er et menneske. Men jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at holde dem hen i uvisheden.

LÆS OGSÅ:  Sådan taler du om sex med dit barn

LÆS OGSÅ: Hvorfor hylder samfundet dem, der kører livet videre i samme tempo, efter de har fået børn?

LÆS OGSÅ: Hemmeligheder: 10 ting mødre skjuler

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.