Foto: Privat

En fars dagbog fra babyland

Hvordan er det egentlig at være mand, mens ens kone er på barsel? Vi har spurgt journalist og tv-vært Jens Blauenfeldt, der har ført dagbog over en uge i sit liv, mens konen er på barsel med lille baby Gustav.

Jens Blauenfeldt, Vores Børn Mini, Februar 2012
17. februar 2012

Faktaboks

Far: Jens Blauenfeldt, tv-vært og journalist

Du kender ham fra: Kender du typen på TV2

Børn: Sofie, 11 år, Elisabeth, knap 3 år, og Gustav, 6 mdr.

Gift med: Helle

Bor på: Amager

Søndag
Tager lige en snak på tomandshånd med Gus. Om damer. Bliver enig med ham om, at der kun er to grunde til, at vi har brug for dem:

1. De rydder op efter os.

2. De har patter.

Dejligt med en, der forstår mig. Huset sover. Tager på kanalrundfart og ærgrer mig over, at jeg slet ikke får set så meget fjernsyn, som jeg gerne vil. Opdager, at fruen i huset har flyttet rundt på tv-kanalerne. Så hvor der før var Eurosport og Playboy Channel, er der nu Ramasjang og Disney Channel …

Mandag morgen
Bliver vækket klokken fire om natten og bedt om at skifte ble. Tager tre-fire dybe udåndinger og bevæger mig som en zombie hen til puslebordet. Med halvt lukkede øjne og meget langsomme bevægelser muger jeg ud. Ikke så meget pis. Altså masser af tis, men ikke så meget udenomspis: ingen gøgl, ingen øjenkontakt, ingen pludren.

Synes selv, jeg er en helt. Det synes konen også. Falder hurtigt i søvn igen. Det gør hun ikke, for der skal lige ammes et kvarters tid mere.

Mandag eftermiddag
Er pisse frustreret over, jeg ikke kan få øjenkontakt med Gus. Han kigger rundt med store øjne på alle mulige ting i huset, men jeg er åbenbart ikke spændende nok. Hallo! Så se dog på mig, når jeg taler babysprog til dig! Hvad fanden skal jeg gøre for at få din opmærksomhed?! Hans mor er åbenbart meget bedre (hun har selvfølgelig også patter). Hun siger venligt, at det ikke er min skyld, men noget med, at han endnu ikke har lært, at hun ikke er en selvstændig person, og at han tror, hun er sådan et vedhæng, som han kan bruge, når det passer ham – altså en slags amme-applikation, som han kan logge på, når han har lyst. Jeg har ikke chance!

Læs videre i dagbogen på næste side>>

Tirsdag
Har travlt på arbejde. Sender spydig sms til konen (fordi jeg har vænnet hende til aldrig at skulle sørge for aftensmad): Min skat, hvad skal vi spise i aften? Skal jeg købe mælk til risengrød? Kys fra din bofælle, som bliver din mand engang igen … Hun: Jeg har taget oksekød op. Tænkte, at vi ku’ lave lasagne eller bare kødsovs, så der også er til torsdag. Kys fra din husbestyrerinde, som bliver din kæreste igen engang. Kys. Jeg: Okay. Så kommer jeg ikke for sent hjem. Kys. Men i virkeligheden tænker jeg, at hun da for fanden godt kan magte at hælde lidt vand, mælk og ris i en gryde og røre i det engang imellem! Og så tager jeg tidligt hjem og laver kødsovs.

Efter aftensmad: Har en gylden stund på gulvet med lillebror liggende på min mave. Mens hans to søstre spiller klaver og tegner, hygger vi to mænd os med løfteture og lange strenge af savl, som alle sammen rammer mig lige i ansigtet. Kan det blive mere idyllisk?

Onsdag
Vågner klokken syv med Gus ved siden af mig. Han grynter. Det gør han faktisk ret meget om natten. Hans mor er til gengæld væk. Hun får slet ikke sovet nok, så hun er flygtet ud af soveværelset klokken seks for at få en times søvn i værelset ved siden af. Har ondt af hende og er nervøs for, hvor længe hendes krop kan holde til ikke at sove mere end halvanden time ad gangen.

13.32: Sms fra konen, der har været til afspændingsgymnastik:

Hej skat. Har fået at vide, at jeg skal gå tidligt i seng hver anden dag og holde kæresteaften hver anden aften. Men hvornår skal vi to så ses? Jeg svarer ikke, men bliver ked af det. Ikke fordi vi meget sjældent er kærester for tiden, men fordi hun huggede en oplagt joke.

Hader hende lidt nu. Det er faktisk slet ikke så sjovt at komme så sent hjem fra arbejde, hvor jeg kun lige når at sige godnat til lillemanden uden at få øjenkontakt med ham. Så savner jeg lidt at have lang barsel. På den anden side stod jeg jo ikke op og skiftede bleen senere den nat.

Når også at holde kæresteaften = et afsnit af Broen på DR1 + en skål fyldte chokolader. For en gangs skyld falder ingen af os i søvn. Sådan, 45 minutters effektiv kærestetid! Det der med restauranter og rødvin må vente til år 2013 …

Læs om resten af Jens’ uge på næste side>>

Torsdag efter frokost på arbejde
Én af de dage, hvor jeg bare ville ønske, at jeg skulle arbejde længe. Gider ikke tage hjem, fordi det er helt forventeligt, hvad der sker … Konen beder nærmest kommanderende om, at jeg tager mig af børnene i ulvetimen og ellers er ham med overskuddet, fordi hun selv er helt drænet for kræfter. Jeg forstår hende, for Gus er en klovn til at sove mere end 45 minutter ad gangen. Men jeg forstår fandeme også de mange mænd, der pludselig får masser af overarbejde, når de bliver fædre. Og jeg forstår godt, hvorfor småbørnsforældre bliver skilt. Been there, done that.

Torsdag efter aftensmad (som jeg har lavet)
Har en skrigende dreng på armen, der hverken har fyldt sin ble eller er træt, men bare gerne vil have noget mad af sin mor, mens den toårige storesøster hakker sit lille træsværd i mit lår, fordi jeg åbenbart er en drage, og hun er ridderen. Og moren skulle bare lige vaske op …

Efter 21: Sidder og taster sådan nogle kontrolnumre ind fra bagsiden af tomme Libero-blepakker. Det er noget med, at man så kan indløse dem til … øjeblik … til ting med Libero-logoer på. Hvor fedt er dét lige?! Men okay, ud over det lidt fornærede og snusfornuftige vælger jeg at tro, at man som medlem af Libero-klubben er en del af et verdensomspændende netværk af glade og tilfredse forældre, der har skønne børn med perfekte røvhuller.

Fredag
17.02: Kommer drivvåd hjem efter knaldhård regnbyge. Der mangler bleer, og der skal stå aftensmad på bordet om en time. “Her, tag lige ham her et øjeblik,” lyder den klare melding fra barnets mor. Kan ikke lige se, hvordan den næste time skal blive særlig sjov. Men så begynder den lille mand at kigge på mig og sige lyde. Vi snakker sammen i et par minutter, og han smiler og får mig til at blive helt vildt stolt. Og så opdager jeg, at jeg står i underbukser, og der stadig mangler bleer.

Risengrøden op at koge, drøner i Superbest. Og maden står på bordet klokken 18. God far.

04.00: Gus skriger, og moren græder på samme tid. Jeg tager Gus med ned i stuen og vugger ham i søvn. Mor falder i søvn. God bofælle.

Lørdag
Bliver mindet om, at jeg har en kone, der langt ude er i familie med Mrs. Hyacinth fra den engelske komedieserie Fint skal det være. Min frue i huset hader bunker af vasketøj, værelser der ikke er ryddet op, og borde der ikke er tørret af. Til gengæld har jeg også en topstresset hustru, der enten er i gang med at tage sig af en baby, babyens storesøster eller noget, der involverer vaskepulver.

Jeg har for længst opgivet at være både en god arbejder, en god far og en god kæreste. Tror kun, at jeg kan være to ad gangen, så lige nu er det god arbejder og temmelig god far, men dårlig kæreste.

Lørdag efter aftensmad (som jeg også har lavet)
Jeg har vagten i badeværelset. Sænker hans lille bare numse ned i vandet, og pling! Så er der øjenkontakt. I de næste fem minutter ser han kun på mig med øjne så store som lykkehjul, fulde af glæde og noget, jeg tolker som stor taknemmelighed. Han elsker mig! Eller måske er han bare vild med vand. Benene pisker rundt, så badekarret langsomt tømmes ud over mine strømper. Fuck, det er fedt. Tak, Gus, jeg tror alligevel på, at du er mit barn!

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

amalie-selfie

5 situationer, hvor jeg blander mig i måden, min mand er far på

Bare ben om vinteren og lange putteritualer kan få Amalie op i det røde felt.

Skrevet af Amalie Nebelong
05. oktober 2015

Faktaboks

Amalie Nebelong (f. 1984)

Cand.mag. i Moderne Kultur og Kulturformidling.

Freelancejournalist hos Egmont.

Bor på Østerbro i København med sin mand og to børn.

En af de dejlige egenskaber, der ofte hører med i pakken ”moderskab”, er evnen til at være konge over, hvad der er bedst for éns egne børn.

Hos de fleste mødre vil jeg vove at påstå, at det er en virkelig god ting at have en stærk fornemmelse for de små poders behov. Men nogle gange kan denne stærke fornemmelse – eller moderlige intuition – blive så stærk, at den helt irrationelt går ud over ens partner in crime: Nemlig vores kære mænd.

LÆS OGSÅ: Giv slip, når far skal på barsel!

Når det går rigtig galt for mig, bliver jeg blind for, om de behov, jeg så inderligt kæmper for at tilfredsstille, faktisk er mine børns behov, eller om det (skræk og rædsel) er mine egne behov for at bestemme alt.

Denne indsigt har fået mig til at tænker over, hvornår jeg måske (og kun måske) blander mig en tand for meget i måden, hvorpå min mand er far. Og der kommer ikke noget godt ud af det, skal jeg hilse og sige. For det er som om, min stædighed og mor-ved-bedst-attitude kun resulterer i, at min mand også bliver stædig og gør det på sin måde i endnu stærkere grad.

LÆS OGSÅ: Lola Jensen: “Jeg ville gerne have vidst, at det ikke var vigtigt, at alt er perfekt”

Måske kender du – i al hemmelighed – nogle af de her situationer (eller også gør du overhovedet ikke):

1: Barfodede børn

Det var en varm sommeraften i vores lille symbiotiske party of four. På et splitsekund ændrede stemningen sig, da min mand og vores søn på fire år skulle ned at købe is i kiosken rundt om hjørnet. Da de skulle til at lukke hoveddøren, lagde jeg mærke til, at vores søn ikke havde sko på. Han havde med andre ord bare fødder.

Inden døren lukkede, fik jeg sat en fod (min egen forstås) i klemme og spurgt min mand, om sønnike ikke skulle have sandaler på? Nej, proklamerede han. Så var helvede løs, for min søn skulle altså ikke gå rundt i Københavns gader og stræder med bare fødder!

LÆS OGSÅ: “Perfektionisme er en sygdom. Mødre skal stole på sig selv”

Men det mente min mand altså ikke, der var noget i vejen for, når det blot drejede sig om en lille tur i kiosken. Og i øvrigt så havde vores søn jo stort set altid bare fødder, når han legede i gården, og det var steghedt.

Min pointe er, at her havde min mand taget en beslutning som far: At vores søn gerne måtte have bare fødder nede i gaden. Men det skulle jeg blande mig i, fordi jeg var sikker på, at han ville træde i glasskår, hundelorte og opkast.

2: Når ungerne får havregryn – igen

For det meste laver vi god, hjemmelavet mad til aften. Og ofte spiser vores to umulige unger ikke ret meget af det. Og det resulterer i, at de efter en times tid, når alt er ryddet af, og opvaskeren snurrer gemytligt ude i køkkenet, bliver noget så sultne. Og så skal der serveres igen. Ofte bliver det til havregryn med mælk og æble, som de elsker.

LÆS OGSÅ: Det er ok at være uenige om opdragelse

Engang imellem spørger min mand allerede ungerne, mens vi sidder ved aftensmaden, og de stikker lidt til maden, om de vil have havregryn. Og det får mig helt op i det røde felt, da jeg krampagtigt holder fast i, at ungerne da må kunne spise lidt af den thaigryde, vi har lavet? 

3: Når min mand putter børn

Max to sange, én historiefortælling eller én højtoplæsning. Det er mit ritual, når jeg putter børn. For jeg synes ikke, aftenputningen skal trækkes i langdrag, når børnene er trætte (og jeg selv er døden nær).

LÆS OGSÅ: Derfor synes jeg, at putning er det hårdeste ved at have børn

Når min mand putter, tager han sig indimellem rigtig god tid til også at snakke med dem, efter han har sunget tre sange. Og det burde jeg jo egentlig bare være glad for. Men det får mig alligevel til at blande mig igen og råbe inde fra stuen: ”Tror du ikke, du skal sige godnat nu?” Og det er jeg ikke stolt af. Især ikke nu, hvor jeg ser det på skrift.

4: Bare ben og numse uden ble

Efter skiftningen siger min datter tit, ”bar numse”, fordi hun gerne vil have lov til at rende rundt med sine tykke, blege baller bare. Og det kan jeg godt forstå, for den dejlige mås er jo altid lukket inde i en snerrende ble. Men oftest giver jeg ikke lov. For det er mere end én gang endt i en skøjtebane af tis i lejligheden.

Og så var der den ene episode, vi alle forsøger at glemme, hvor jeg tog hende på fersk gerning i skovskiderstilling på børneværelset i færd med et lave en lang pølle lige ned på HAY ’Pinocchio’-tæppet.

LÆS OGSÅ: Blestop: Et udlideligt studie i brunt

Ud af ren og skær befippelse greb jeg ud efter min søns brandmandshat, som pøllen lige så fint plumpede ned i. Min søn har gud ske tak og lov aldrig spurgt efter dén hat siden, så han kender ikke til dens skæbne.

Nåh, men det var lige et lille sidespring. Når hun ikke får lov til ”bar numse”, er det næste, hun spørger om, ”bare ben”. Dét giver jeg nogle gange lov til, selvom jeg synes, det er for koldt for hende.

Min mand derimod vurderer ofte, at hun da sagtens kan have bare ben efter en skiftning. Jeg klandrer ham for at have den indstilling, fordi det er nemmest ikke at skulle give hende bukserne på igen. Men i virkeligheden tænker han ikke så langt, tror jeg, men synes, at hun skal have lov til at være lidt bar. 

5: Tumleture på fyldt mave

Vi har en tradition, efter vi har spist aftensmad, der går ud på, at min mand mosler og kilder børnene inde i vores seng. Fænomenet hedder ”Kilde-værelse”. Indimellem går det ret vildt for sig med kasteture og andet vildskab.

Og dér har jeg mere end én gang taget mig selv i at råbe (som en sur kælling fra køkkenet), ”er det ikke lidt for vildt? De har lige spist”, når sandheden jo egentlig er, at ungerne elsker det (og ikke har spist særlig meget), min mand elsker det, og jeg bare burde knytte sylten og nyde ti minutters fred og ro ved opvasken i køkkenet.

LÆS OGSÅ: Hvilken tv-far er din mand?

LÆS OGSÅ: 9 ting mine børn aldrig skal vide om mig

LÆS OGSÅ: 10 trin: Forstå din babys far_

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

amalie-baby

Hvorfor er vi så bange for at sætte karrieren på vågeblus de år, vi har små børn?

Jeg kan se, hvordan mit "jeg" før børn langsomt smuldrer væk. Og det er gået op for mig, at det faktisk er det bedste for vores familie.

Skrevet af Amalie Nebelong
05. oktober 2015

Faktaboks

Amalie Nebelong (f. 1984)

Cand.mag. i Moderne Kultur og Kulturformidling.
Freelancejournalist hos Egmont.
Bor på Østerbro i København med sin mand og to børn på 4 og 2 år.

For nylig var jeg sammen med en veninde, der et par uger forinden havde født sit barn nummer to.

Hun var rigtig glad for sin skønne nye baby men syntes selvfølgelig også, at det hele var lidt udfordrende med storebror, der skulle vænne sig til det hele, en baby, der skulle ammes om natten og så videre. Og så det med pludselig at skulle imødese to børns vidt forskellige behov.

LÆS OGSÅ: Er to børn dobbelt så hårdt?

Da vi talte sammen, var det tydeligt, at hun allerede gjorde sig overvejelser over, hvordan det hele mon ville gå, når hun skulle tilbage til fuldtidsstillingen efter endt barsel. For hendes mand arbejder rigtig meget.

Hun spurgte ind til, hvordan jeg klarede det med to børn, og jeg fortalte hende, at jeg har sat min karriere på stand by i nogle år – muligvis for altid – fordi mine prioriteringer simpelthen har ændret sig, efter jeg har fået børn.

Vaske tøj og købe ind

Min venindes øjne lyste op. Hun syntes, det lød dejligt med mindre arbejde og mere tid til sine børn. Men hurtigt efter, kom der en rynke imellem hendes bryn: Ville hun stadig kunne få de udfordrende opgaver på jobbet, hvis hun gik ned i tid? Og ville hun ende med at stå for alle de ”kedelige” huslige opgaver derhjemme og føle sig som en husmor?

Til det svarede jeg, at hun nok ikke ville få de mest spændende opgaver på jobbet, men om det ikke var det værd i nogle år, hvor børnene var små? Og jo, det ville nok blive hende, der vaskede tøj og købte ind, men til gengæld ville det, at hendes mand arbejdede meget, mens hun var på deltid, gøre, at hun var mest sammen med børnene.

 

LÆS OGSÅ: 16 ting du aldrig skal sige til en hjemmegående mor

Det ville være hende, der oplevede børnenes glade ansigter og små arme om sig, når hun hentede dem tidligt i institutionen. Det ville være hende, der stod med alle konflikterne med ungerne om eftermiddagen, og hende, der skulle aktivere dem.

Det ville helt sikkert give hende grå hår. Men ville det til gengæld ikke være mere givende end ”udfordrende” opgaver på jobbet? Hendes chef ville helt sikkert ikke være ligeså taknemmelig som hendes børn.

Hårdt ikke at kunne købe de nyeste ‘it’-tasker

Min veninde spurgte mig ind til det økonomiske. Hvordan kunne vi undvære de tabte penge som følge af, at jeg ikke arbejder fuldtid?

Til det svarede jeg, at det selvfølgelig også er hårdt ikke at kunne købe de nyeste ‘it’-tasker og ikke kunne tage på sommerferie OG til Thailand hver vinter. Og det er også hårdt ikke at kunne købe en stor lejlighed i København. Til gengæld har jeg fundet ud af, at en taske af god kvalitet kan holde i mange år, at ungerne elsker mine svigerforældres sommerhus, og at vi kan få råd til en stor villa, hvis vi flytter til f.eks. Helsingør, som vi overvejer.

LÆS OGSÅ: Hvorfor hylder samfundet dem, der kører livet videre i samme tempo

Med risiko for at lyde frelst, sagde jeg til min veninde, at jeg syntes, hun skulle gå på deltid eller helt droppe arbejdet for en tid, hvis det kunne hænge sammen økonomisk (og det ved jeg, det kan for dem). For det er da et kæmpe privilegium, som for eksempel en singlemor ikke har, at kunne prioritere sine børn 100 procent, når de er små. Det er så få år, det drejer sig om.

Mine børn har trumfet de materielle goder

Da jeg havde talt med min veninde, kom jeg til at tænke over, hvorfor jeg selv har været så bange for at indse, at det for min familie er bedst, at det ikke både er min mand og jeg, der kører fuldtidsjobs. Og jeg må konkludere, at min største frygt ligger i, at jeg ved at arbejde deltid gør noget andet, end jeg havde forestillet mig, jeg ville.

Før jeg fik børn, var jeg temmelig karrieremindet og gik meget op i penge og materielle goder. Og det gør jeg stadig. Men mine børn har trumfet de to ting med syvmile skridt.

LÆS OGSÅ: Debat: Karrieremor eller hjemmegående – hvad er lykken?

Og jeg tror, at grunden, til at jeg er bange for at træde et skridt tilbage karrieremæssigt, er, fordi det vil være endnu en ting ved mig, der har ændret sig, efter jeg har fået børn.

Endnu et træk ved mig, jeg kan iagttage ændrer sig radikalt, fordi jeg har fået børn. Og det kan få mig til at frygte, hvem jeg er ved at blive. Et stort frådende mor-dyr? Næppe, for jeg vil altid have det psykiske – alle tankerne, der viser mig, at jeg kan andet end at være mor.

Men de næste år vil – for mit vedkommende – være uden de helt store fysiske og imponerende genstande, der beviser mit værd som menneske. Til gengæld kan jeg være der for mine børn, mens de er små, med alle de udfordringer, kedsommelige stunder og frustrationer, det også vil indebære.

LÆS OGSÅ: Går vores liv kun op i arbejde frem for familie?

LÆS OGSÅ: Simi Jan: ’Man er ikke en uansvarlig mor, når man tager væk fra sit barn’

LÆS OGSÅ: Familietid i stedet for vuggestue: Mor er hjemmegående, og far er dagplejer 

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

syg

“Hvad nu, hvis jeg ikke kan være mor for mine børn”?

Trine lider af den uhelbredelige sygdom sclerose. Hendes hverdag med et lille barn kan være en udfordring, og om få år kan hun risikere at sidde i en kørestol.

Skrevet af Sanne-Maria Bjerno
02. oktober 2015

Faktaboks

Familien Lynge Resdal

MOR Trine, 32 år, sygeplejerske

Far Tim, 29 år, administrerende direktør i filmproduktionsselskab

Barn Storm, 1 år

Irriterende. Det er det ord, der oftest går igen i 32-årige Trine Resdals beskrivelse af sin hverdag med multipel sclerose, også kaldet MS. En diagnose, hun fik i december 2010. Andre ville måske bruge ord som skræmmende eller forfærdeligt om en kronisk sygdom, der langsomt vil gøre Trines krop svagere og måske en dag gøre hende invalid.

Men under den positive overflade og den tilsyneladende milde irritation er det tydeligt at se, at Trine bliver berørt af at tale om sin sygdom. Små tegn afslører hende. Et stift blik på gulvet, et par ekstra blink med øjnene.

– Det kan godt være angstprovokerende, at jeg ikke ved, hvordan jeg har det om et år. Det er ikke noget, jeg tænker over hver dag, for så ville jeg blive sindssyg, men i teorien ville jeg kunne vågne op i morgen og ikke kunne gå og aldrig komme til det igen. Og det er sådan lidt, huh …, siger Trine og tager en dyb indånding.

LÆS OGSÅ: Hun var tæt på at dø under fødslen

Ved sclerose angriber immunforsvaret nervecellerne, og det forstyrrer de signaler, hjernen giver til musklerne, til de indre organer og til andre dele af hjernen. For manges vedkommende skrider sclerose frem i ryk – eller
attacks, som man kalder det. Et attack er en forværring af sygdommen på en specifik muskel eller funktion, eksempelvis armen eller benet. Det kan være mildt, eller det kan invalidere den kropsdel, det rammer. 

Til sidst må nerverne helt give op, og det fører til lammelser. Hvor hurtigt det går, er meget forskelligt, og det er umuligt at vide på forhånd, hvordan den enkelte vil blive syg, og hvor invalid man eventuelt bliver.

Ingen tvivl om børn

I efteråret 2013 fik Trine og hendes mand, Tim, sønnen Storm. De var ikke i tvivl om, at de gerne ville være forældre. Sclerose eller ej.

– Vi tænkte ikke specielt over, om det var en god ide eller ej at få et barn. Der var gået nogle år, siden jeg fik diagnosen, og jeg havde ikke mærket noget til sygdommen. Alt var, som det plejede, fortæller Trine.

Men sclerosen betyder, at livet som småbørnsmor kan ændre sig pludseligt. Trine må forholde sig til, at hun en dag kan vågne op med lammelser i benene, ude af stand til at gå, lege på gulvet med Storm eller tage en spontan tur i Zoo.

Endnu har Trines sclerose mest vist sig i form af træthed, glemsomhed og behov for planlægning. Hun er heldig, siger hun, fordi hun nærmest ikke har mærket noget til de fysiske ændringer, sclerose kan medføre. Et enkelt attack i benet har generet hende, men det er flere år siden og er ikke blevet værre.

Så trætheden er det værste. Især i forhold til Storm. Trines dårlige samvittighed fylder hele stuen, da emnet falder på hverdagen med Storm.

LÆS OGSÅ: Træt, træt, træt – få de bedste råd til mere søvn

– Nogle gange er jeg så dødtræt, når jeg kommer hjem fra arbejde, at jeg nærmest ikke kan sætte mig ned på gulvet og lege med Storm. Så kan Storm godt blive plantet foran fjernsynet. Det er ikke, fordi han sidder alene, eller fordi jeg løber rundt og laver alt muligt andet, jeg er der jo, og han sidder og putter og hygger, og han får mad. Men jeg er ikke super overskudsagtig. Det handler mest bare om at overleve, indtil Tim kommer hjem fra arbejde.

Parrets sociale liv er også påvirket. Det kan tage Trine flere dage at komme sig over større fester med mange ukendte ansigter. Derfor siger de som regel nej tak, når de bliver inviteret. Medmindre det er en nær vens bryllup eller en rund fødselsdag i familien.

– Efter jeg har fået Storm, er jeg blevet bedre til at sige fra. Jeg fokuserer hellere min energi på at være sammen med ham. Det er der røget nogle venner på her og der, men sådan må det være. Min energi skal målrettes mere i dag end tidligere. Og børn tager energi, så jeg prioriterer Storm frem for fremmede mennesker til en fest. 

Ingen kan sige, hvordan Trines sclerose vil udvikle sig. Uvidenhed om fremtiden er et vilkår, alle scleroseramte og deres pårørende må leve med. Måske vil Trine blive på det her stadie af sygdommen, til hun dør af alderdom. Måske sidder hun i kørestol om få år.

Skal jeg dø nu? 

De første tegn på, at alt ikke var som det skulle være, kom i 2008, da Trine fik problemer med synet på det ene øje. Over tre dage mistede hun stort set synet på øjet. Synsnervebetændelse kaldte lægerne det. Efter flere undersøgelser fik hun at vide, at hun sandsynligvis ville udvikle sclerose en dag. 

Trines første reaktion var: ‘Jamen så dør jeg jo!’ Hendes kendskab til sclerose begrænsede sig til sygdommen ALS, der slet ikke er sclerose, men en sygdom, der ligner den meget. ALS er dog langt mere aggressiv, og som regel giver den kun patienten tre år at leve i. Heldigvis var det ikke den, lægerne talte om.

LÆS OGSÅ: Far var alene med nyfødt: ”Efterfølgende havde jeg rigtig svært ved at give slip på ham”

I efteråret 2010 var den igen gal med synet, og Trine havde hurtigt på fornemmelsen, hvad lægerne ville fortælle hende. ‘Du har multipel sclerose’. Denne gang var hun bedre forberedt.

Trine var på det tidspunkt 27 år gammel og havde været sammen med sin kæreste i otte måneder.

– Jeg sagde til Tim, at jeg syntes, han skulle tage sine ting og løbe sin vej. Jeg vidste jo ikke, hvad der skulle ske – og det skulle han ikke stå model til. Men han sagde bare, at det skulle han nok selv bestemme. Og så blev han. Det er jeg ret glad for, siger Trine og griner.

Dårligt nyt 

Næsten fem år og en søn senere lever drømmen om at gøre Storm til storebror stadig. Trine har altid tænkt, at hun gerne ville have tre børn. Tim synes, de skal begynde med to af slagsen og se, hvordan det går.

Men i januar i år gik Trine til lægen. Hun havde været så træt, så træt gennem hele vinteren. Hun kunne glemme ord, hun kunne glemme, hvad hun var i gang med. I Storms første år var det helt forståeligt. De fleste nybagte mødre kender til koncentrationsbesvær, træthed og generel forvirring. Men da Storm havde sovet igennem i flere måneder, kunne hverken Trine eller hendes læge ignorere symptomerne. Hun kom til en scanning, og resultatet var ikke godt.

Hos sclerosepatienter kan lægerne få en ide om sygdommens status ved at foretage en MR-scanning af patientens hjerne og tælle pletter på hjernen.

– Scanningen viste, at der var 28 nye pletter på hjernen. Det er mange, åbenbart. Lægerne sagde, de havde forventet 3-4 stykker. Jeg blev dybt chokeret. Jeg havde regnet med, at de ville sige, der slet ikke var nogen nye pletter, for jeg havde jo ikke mærket noget fysisk udover trætheden. Men da de så sagde, at der havde været høj aktivitet, og at vi var nødt til at tage fat i det nu, blev jeg helt stille. Og det plejer jeg ikke at blive.

LÆS OGSÅ: Efter jeg er blevet mor, ånder frygten for døden mig i nakken

Tim plejer at tage med Trine til kontrollerne, men hun havde sagt til ham, at det ikke var nødvendigt denne gang. Det var jo bare for en ekstra scanning for en sikkerheds skyld. Og ikke noget at bekymre sig om.

– Lige der ville jeg ønske, jeg havde sagt, at han gerne måtte tage med. Det var voldsomt. Det var faktisk endnu voldsommere end dengang, jeg fik at vide, at jeg havde sclerose. Jeg tror, det er fordi, jeg dengang ikke rigtig mærkede noget til det. Nu skulle jeg pludselig forholde mig til, at jeg var så træt og huskede dårligere, og at det går ikke væk igen. Det er noget, jeg er nødt til at affinde mig med. Det var mere at tage ind end første gang. Jeg var måske jubeloptimist første gang.

Enebarn er også en mulighed

Drømmen om tre børn er taget op til genovervejelse. Det samme er parrets kompromis om to.

– Det var først på det tidspunkt, at jeg stoppede op og tænkte: Hold da op, skal Storm være enebarn? Min første tanke var, at vi skulle skynde os at få de børn, vi skal have. Tim måtte mane mig til besindighed. 

Sammen med lægerne besluttede Trine at prøve en ny type medicin. Og med det kom anbefalingen om at give den nye behandling mindst et halvt år, før en ny graviditet bliver aktuel. Så i mellemtiden forsøger Trine at forholde sig roligt til spørgsmålet om – eller rettere hvornår – drømmen om et barn mere kan gå i opfyldelse. For egentlig ved parret godt, hvad de vil, og det er, at Storm skal være storebror en dag. Men tankerne kører.

LÆS OGSÅ: Test: Hvor mange børn skal du have?

– Hvis sygdommen nu fortsætter med at blive så meget værre hele tiden, vil jeg så kunne være det, jeg gerne vil være, for endnu et barn? Storm hænger jo på mig, han kan ikke rigtig løbe fra sin skæbne. Men har jeg overskud til to? Det er hårdt arbejde.

Trines mand er en enorm hjælp. Han er selvstændig filmproducent og har en virksomhed med en kammerat.

– Jeg er heldig, at Tim er så meget på. Når han kommer hjem om eftermiddagen, laver han mad, og om aftenen sidder han og svarer mails. Nogle gange tænker jeg, at Tim tager hjem fra arbejde hele tiden, enten for at passe Storm, når han bliver syg, eller for at passe mig, når jeg er syg. Men han siger, det fungerer fint.

Lam fra halsen og ned

Sclerose er ikke en sygdom, man dør af. Nogle kan blive meget svage, og de kan dø af noget så simpelt som en lungebetændelse, men gennemsnitslevealderen for folk med sclerose er den samme som for mennesker uden sygdommen. 

Derfor fylder tanker om en tidlig død ikke meget mere hos Trine og Tim, end den gør hos andre forældre. Trines alvorlige sygdom har dog fået dem til at indse, at de begge er dødelige, og at livet er uforudsigeligt.

– Vi har skrevet et børnetestamente, hvor vi har taget stilling til, hvem der skal have forældremyndigheden, hvis der skulle ske os begge noget. 

Invaliditet og livskvalitet er i stedet det, Trine er mest optaget af.

LÆS OGSÅ: Et børnetestamente sikrer dit barns fremtid

– Hvad nu, hvis jeg bliver lam fra halsen og ned? Hvordan vil det være, hvis jeg slet ikke kan noget? Hvad nu hvis jeg ikke kan være mor for mine børn? Det bekymrer mig.

Trines egen mor led af den kroniske smertesygdom fibromyalgi, som betød, at hun var næsten invalid. Så Trine ved udmærket, hvad det vil sige, at man ikke kan alt det med sine børn, som man gerne ville. Men hun ved også, hvordan man kan sørge for at give sine børn det, man magter, og at det i virkeligheden er det, der betyder mest for børnene. Kærligheden og samværet.

Uvished og positive tanker

Sclerose kan være arveligt. I nogle familier findes der mange tilfælde af sygdommen, mens den i andre kun viser sig ved et enkelt familiemedlem. Men det er ikke noget, man kan teste for. Man ved bare, at det oftere rammer kvinder end mænd, og som regel stilles diagnosen i 20-40-årsalderen. Om Trines sclerose har noget med morens sygdom at gøre, ved hverken hun eller lægerne. 

Men Storms fremtid kan Trine godt ligge og tænke over om natten.

– Jeg tænker selvfølgelig på, om Storm kan have arvet sygdommen. Men for det første er der ikke andre i min familie, der har haft sclerose, og for det andet er Storm jo en dreng, og der er risikoen endnu mindre. Men det kan jo være, jeg får en pige næste gang, siger Trine og trækker på skuldrene.

– Det er nok meget godt, man ikke kan teste for sygdommen. Hvis det kommer, så kommer det. Man må bare prøve at lade være med at tænke for meget over det, for så bliver man vanvittig.

LÆS OGSÅ: Kommunikation: Tal med dit barn – også om døden

LÆS OGSÅ: “Vi har været så tæt på at miste ham”

LÆS OGSÅ: “Jeg mistede en del af min barndom, da jeg mistede min mor

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

skændes

Må man skændes foran sit barn?

Få eksperternes råd til hverdagens konflikter.

Skrevet af Sofie Winther Askgaard
28. september 2015

Din store IDIOT!!!!

Har du også bare lyst til at skrige ad din bedre halvdel en gang imellem? Sikkert når I begge er helt udkørte, ulvetimen banker på, og du er tæt på at koge over af træthed. Du er ikke alene. Men måske gør det ikke noget, hvis vreden bobler over, og mor og far råber ad hinanden, for de små forstår alligevel ikke rigtigt, hvad I skændes om. Eller gør de? 

Vrede giver utrygge børn 

Jo, jeres børn forstår det godt, på deres egen måde. Og nej, man bør ikke skændes foran dem, mener børnepsykolog Sussi J. Neergaard. 

– Det gør børnene usikre og utrygge, og selv om de ikke forstår, hvad mor og far siger, så kan de udemærket forstå vreden og aggressionen mellem dem. Der er lavet forsøg med små børn, der viser, at hvis forældrene skændes voldsomt foran barnet, vil hun begynde at græde. 

LÆS OGSÅ: 5 typiske konflikter: Sådan stopper I skænderierne

Når børn ikke forstår, hvad mor og far skændes om, har de en tendens til at tage ansvaret for vreden på sig. De tror altså, det er deres skyld, at mor og far er sure på hinanden – måske fordi de ikke har været søde nok.

– Børn tager typisk ansvar for det, der foregår omkring dem, også det de ikke kan forstå, og det gælder også de helt små børn, der ikke har noget sprog endnu. Det gør dem kede af det og usikre ved hele situationen, siger Sussi J. Neergaard og understreger, at det derfor er utroligt vigtigt at fortælle barnet, at det ikke er barnets skyld, når mor og far skændes. 

Udskyd skænderiet til senere 

Det er nok de færreste, der kan sige sig fri for at skændes en gang imellem – også foran børnene. Det gør det selvfølgelig ikke okay, understreger Sussi J. Neergaard, men der er ingen grund til at gå i panik, hvis I kommer til at råbe ad hinanden en gang i mellem over aftensmaden. Men det kan få konsekvenser for børnene, hvis det sker hver dag. 

– Børn, som vokser op i et konstant konfliktfyldt miljø, er mere utrygge, og vi ser også, at de ofte underpræsterer i skolen. Men de tager ikke skade af, at mor og far af og til bliver sure på hinanden – man skal bare bestræbe sig på at undgå skænderierne foran de små, så det er ikke er daglig kost, lyder rådet fra børnepsykologen.

Faktisk kan dit barn lære noget af at se, at mor og far kan være sure på hinanden og blive gode venner igen. Men der er forskel på at skændes og diskutere – og om vi gør det på en ordentlig måde, mener Sussi J. Neergaard. 

LÆS OGSÅ: Onkel Reje: “Man skal ikke skåne børn for bandeord”

– Når vi diskuterer, er vi uenige, men vi er ikke vrede på hinanden, og det kan børn lære noget af at overvære. Når vi skændes, er vi derimod vrede, og børnene kan tydeligt mærke aggressionen. Det lærer børn intet af. De bliver bare bange, siger hun og understreger, at det ikke nytter noget at skændes i et højt toneleje med store falske smil. 

– I kan tale på et andet sprog, forsøge at smile, hviske  … aggressionen vil stadig være der, og den kan ikke skjules for et barn. Det bedste er derfor altid at udskyde skænderiet, til de små sover.

Dårlig stemning smitter

Men hvis klokken er 11 om formiddagen, mor og far er rasende på hinanden, og resten af dagen står i familiehyggens tegn  … hvordan pakker I så vreden væk for at tage den frem igen senere, når det passer bedre? 

– Det er svært, for børnene kan jo sagtens fornemme, at mor og far er sure på hinanden. Men det er stadig bedre end den åbne aggression, som de oplever, når vi råber ad hinanden. Den kan gøre dem direkte rædselsslagne, mener Sussi J. Neergaard. 

Hun råder til, at I taler åbent med jeres barn om det. Et amerikansk studie har vist, at babyer helt ned til nimånedersalderen kan fornemme den dårlige stemning, selv om der ikke bliver sat ord på den. Så snak om det, råder Sussi J. Neergaard. Sig ‘mor er lidt sur nu, men far og jeg taler om det senere, og så skal vi nok blive gode venner igen’. 

– Vigtigst af alt skal du fortælle dit barn, at det ikke er barnets skyld. Børn læser voksne som en åben bog, men desværre drager de ofte forkerte konklusioner: Det er deres skyld. Større børn kan endda blive bange for, at mor og far skal skilles, siger børnepsykologen. 

Tal sammen i hverdagen

Skænderier er hård kost for børn. Men også for forældre, for skænderier er sjældent konstruktive, og det slider på parforholdet at være så vrede på hinanden, især hvis I skal gå og gemme på de vrede følelser til efter puttetid. 

LÆS OGSÅ: Søskende-skænderier giver succes

– Parforholdet kan godt holde til at gemme skænderierne til senere – hvis ikke det sker hver dag. Men det er utroligt vigtigt, at I så også får taget snakken, når børnene er puttet. Fordelen ved det er, at noget af vreden vil være dampet af, så det bliver en mere rolig og konstruktiv snak, siger familie- og parterapeut Anne Cathrine Krabek. 

Men hvis du kan mærke, at det ikke er muligt at gemme vreden væk i nuet, vil det være en god ide at gå lidt væk fra situationen, råder hun. Et lille pause på et minut eller mere kan tage toppen af raseriet og få dig til at tænke mere klart.

– Går det alligevel galt, og skænderiet bryder ud foran børnene, så er det vigtigt, at I sørger for at blive gode venner igen. Og I skal vise både hinanden og børnene, at nu er mor og far gode venner. Gerne både ved at sige det højt og med knus, kys og kram, siger Anne
Cathrine Krabek. 

Hun mener også, at de fleste skænderier kan undgås, hvis vi bliver bedre til at tale sammen i løbet af ugen i stedet for at samle sammen til et stort fredagsskænderi om alt og ingenting.

– Problemet er, at mange glemmer at tale sammen i løbet af ugen, og så hober de små ting sig op og ender i en stor eksplosion foran børnene. Alle par bør bruge lidt tid hver dag til at mærke efter, hvordan de har det og få talt om det løbende, før det ender som de store skænderier, forklarer hun. 

Faktaboks

Undgå skænderier

Træk vejret og tæl til ti Måske bliver du klar i hovedet, så du kan gemme frustrationerne til senere.

Udsæt skænderiet ​

Vent, til børnene er puttet – men husk, at selv i søvne vil de kunne blive utrygge, hvis mor og far råber grimme ord i stuen.

Gå en tur

Hvis du ikke kan styre din vrede, er du nødt til gå lidt væk. Det er vigtigt, at du får sagt til både partner og børn, at du kommer igen, så de ikke føler sig afvist.

Forklar, hvad der sker

Sig til barnet ‘mor og far er uenige lige nu, men vi skal nok blive gode venner igen’. Så kan barnet forholde sig til den dårlige stemning uden at tage skylden for den.

Husk at få talt ud

Når det lykkes at få udsat skænderiet, så brug ventetiden på at tænke over, hvad der er vigtigt for dig at få talt ud om, så I undgår løse ender.

Kilder: Familie- og parterapeut Anne Cathrine Krabek og børnepsykolog Sussi J. Neergaard.

LÆS OGSÅ: Drop skænderier foran børnene

LÆS OGSÅ: Lyt til dit barns behov – og undgå konflikter

LÆS OGSÅ: Hvad nu, hvis jeg ikke kan lide min mands børn?

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.