Leder: Hvad sker der med mit arbejde?

Hvad sker der med ens arbejdsliv, når man pludselig skal hengive sig til baby og familie? Bliver man glemt af sin arbejdsgiver? Og hvad er det i virkeligheden, man er bange for at gå glip af?

Skrevet af Mette Hovmand-Stilling

‘Hvad er det egentlig, du er så bange for at gå glip af?’ Min kollega så mig direkte i øjnene, mens jeg fremstammede mit svar: ‘Jeg vil bare rigtig gerne være med på det nye program. Hvad hvis de finder en anden, de bedre kan lide?’

Jeg var radiovært på P1 og halvvejs i graviditeten med mit andet barn. Og i takt med at min mave blev større, voksede også frygten for med et fingerknips at være ude af min arbejdsgivers bevidsthed. Jeg kunne ligefrem se døre og muligheder lukke sig i horisonten. Slam!

LÆS OGSÅ: Gravid uge 20: Køn? Ja, naturligvis er den det!

Men min kollega svarede bare ‘ja, og hvad så, hvis det sker? Det her er dit barn. Du skal arbejde, til du bliver 70. Hvorfor er det så afgørende at have fuldt drøn på, mens ungerne er små?’ Hun havde jo ret, det kunne jeg godt mærke, men det var alligevel svært at acceptere fornemmelsen af, at kollegerne talte hen over hovedet på mig, når de skulle langtidsplanlægge. Selvom jeg glædede mig ustyrligt til den lille ny, havde jeg svært ved at forlige mig med tanken om at skulle slippe den store del af min identitet, som mit job var, for at hellige mig den anden del – moderskabet og familielivet – på fuld tid.

Så jeg ledte febrilsk (og forgæves) i min hjerne efter gode svar på min kollegas spørgsmål. Hvad havde jeg egentligt så travlt med? Trumfen kom, da hun citerede Weekendavisens chefredaktør, Anne Knudsen, for at sige noget i retning af, at man skulle tænde det lange lys og se på HELE sit arbejdsliv i stedet for kun de år, hvor børnene er små. Hele arbejdslivet. Altså cirka 50 år! Mange af os vil så meget på så kort tid, at vi risikerer at knække halsen på ambitioner og egne forventninger. Jeg er mange gange som småbørnsmor vendt tilbage til den pointe. For indrømmet, det KAN være svært at finde balancen mellem faglige ambitioner og ønsket om at være en god og nærværende mor for sine børn.

LÆS OGSÅ: Læserne fortæller: Sådan slap vi af med vores graviditetskvalme

Måske kan du genkende nogle af de tanker, jeg tumlede med. Måske synes du også, det er svært at magte følelsen af at blive undværlig på dit job. At føle, at du er kørt ud på et sidespor.

Og ja, der ER masser af kabaler, der skal gå op i livet med små børn, men tro mig: Det er det hele værd og mere til.

I det nyeste nummer af Gravid kan du læse mere om en af livets kabaler: Karriere. Anne Knudsen fortæller om balancen mellem hendes arbejdsliv og familie: ‘Det er ikke sådan, at livet holder op, når man er 35 år. Der er lang tid bagefter. Det her med små børn er et kort øjeblik, og livet er langt’. Du kan også møde fire seje gravide, der fortæller om deres forskellige job – med babyer i maven og forventninger i hjertet.

LÆS OGSÅ: Fingrene væk fra min gravide mave

LÆS OGSÅ: Mærkelige madvaner under graviditeten

LÆS OGSÅ: Du ved, du er flergangsgravid, når…

debate

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Gå til madplan
loading...