• ET KOMPAS AF VÆRDIER

  En god far giver sine børn kærlighed, omsorg og beskyttelse. Men samtidig retning i livet, det vil sige udstyrer dem med etik, moral og værdier, som de kan leve efter som et kompas.

  Derudover sørger en god far for at give sine gode egenskaber videre og ikke sine dårlige.

  Asger Aamund, 72 år, bestyrelsesformand. Far til Martin på 44 år og Malou på 43 år. Bedstefar til Aia på 16 år, Noah på 13 år, Olivia på 12 år, Johanna på 10 år og Luka på 7 år.

  DROP VENSTREHÅNDSLEG
  Længe før jeg blev far, hørte jeg en erhvervsleder sige, at når det kommer til børn, er kodeordet kvantitetstid. Det er nemlig svært at planlægge kvalitetstid, da det opstår spontant, når man er nok sammen med sit barn. Det mener jeg stadig er en god rettesnor.

  Min datter er utrolig god til at fornemme, når jeg ikke er til stede mentalt, når vi leger eller snakker – hvis jeg for eksempel tjekker en mail eller snakker to minutter i telefon, mens jeg ‘leger videre med venstre hånd’. Jeg føler mig derfor som en god far, når jeg kan hengive mig til hendes verden – uden at tænke på tid og sted.

  Niels Kau Andersen, 36 år, leder. Far til Sif på 2 år
 • NÆRVÆR, TRYGHED, KÆRLIGHED
  Luk

  NÆRVÆR, TRYGHED, KÆRLIGHED

  Det kan siges med få bogstaver: B-U-B-B-E-R. Ha, ha! Ej, opskriften er ikke svær: Det gælder om at give uendeligt med tryghed, nærvær og kærlighed. Så er fint tøj, dæmpet belysning, den
  rigtige barnevogn, legetøj i bunker, videoovervågning og alt det andet fuldstændig ligegyldigt.

  Hver gang jeg har mødt mennesker, som livet har været svært for, har det handlet om en skidt start uden tryghed og kærlighed. En god far skal have viljen til at give tryghed og kærlighed.
  Ja, viljen til at være far.

  Bubber, 47 år, tv-vært. Far til Sofia på 21 år, Oscar på 19 år og Laura på 17 år.

  LYT OG LÆR
  Hvis en far giver sit barn nærvær og tid, kommer resten af sig selv – for barnet efterspørger, hvad det har brug for. For eksempel grænser eller motivation. Hvis man lytter – og har lidt empati – giver det sig selv. Jo bedre man opfylder barnets behov, jo bedre har barnet det. Og så giver man sig selv den gave at være en god far.

  Harald Krabbe, 42 år, landmand. Far til Ellinor på 1 år.
 • HUSK DE KEDELIGE TJANSER
  Luk

  HUSK DE KEDELIGE TJANSER

  En god far viser, at han elsker sine børn. Jeg går ud fra, at de fleste fædre elsker deres børn, men ikke alle viser det. En god far er ikke bange for at tage ansvar og gøre nogle af de ting, som kan være kedelige. En kedelig tjans kan være at skifte ble, vælge tøj eller bade barnet.

  Jeg synes ikke, som nogle mødre gør, at det er fuldstændig fantastisk at ‘ih, nu skal lille Egon vaskes!’. Det er et arbejde, der skal gøres. Men det giver en rigtig god kontakt med barnet. Derfor er det vigtigt.

  David Owe, 34 år, skuespiller. Far til Gudrun på 2 år og Ingrid på 7 mdr.

  GIDER IKKE BABYBONGO
  En god far er kærligt nærværende, samtidig med at han fastholder sin natur som mand. Det gør han ved at byde ind på de arbejdsopgaver, som ligger hans natur nærmest.

  Ikke at der findes praktiske opgaver omkring barnet, fædre ikke kan tage sig af, men hvis far ikke gider gå til babybongo og sidde i rundkreds og synge, skal han lade være og i stedet gøre de ting med barnet, som er forenelige med hans maskuline natur. Det skaber størst harmoni i fællesskabet mellem mor og far og viser barnet, hvad samarbejde på tværs af resurser er.

  Morten Hansen, 38 år, uddannelsesvejleder. Far til Alberte på 2 år.
 • KLAR TIL AT SLÅ IHJEL
  Luk

  KLAR TIL AT SLÅ IHJEL

  En god far er én, som er villig til at slå ihjel for at beskytte sit afkom. Som stiller sig til rådighed, mens børnene er små. Og som, ligegyldigt hvor vildt det bliver i puberteten, aldrig lukker døren.

  Derudover elsker en god far sit barn frem for at blive elsket. Og forstår i stedet for at blive forstået.

  Jacob Haugaard, 59 år, skuespiller. Far til Nina på 38 år, Kathrina på 29 år og Carl Frederik på 25 år. Nybagt farfar til Elizabeth.

  LEKTIER OG DANS TIL AC/DC
  Min kone-kæreste siger, jeg er cruel, but fair. Jeg ser mig selv som ham, der kommer hjem og holder styr på sagerne. Først det formelle: ‘Lav lektier, spis ordentligt, og ryd op på dit værelse!’

  Jeg kan sagtens være skrap, for efter pligterne skal vi have fest! En god far danser til AC/DC, læser gode bøger højt (også selv om børnene selv kan læse), synger og spiller godnatsange og leger cowboy og indianer på en facon, så ungerne tror, man er en indianer. Er man på, er man PÅ. Ellers må man sige, at far er for træt og skal læse avis.

  Jeg tilstræber nærvær og ærlighed. En godnatsang hos os kan sagtens lyde ‘luk så røven, og sov nu godt!’. En bramfri tone med et glimt i øjet, fordi far er en mand, og mor er den bløde, der puster på den ømme tommeltot.

  Jeg ser mange, der bytter rundt på de naturlige kønsroller eller udligner dem – det gør børn pylrede. Som far skal man være ham, der aldrig klynker på en ti kilometer lang gåtur i Mols Bjerge. Man sidder altid bag rattet, og man er den stærke arm, som ungerne ved vil kramme og beskytte dem, uanset hvad. Bare de husker at gøre, hvad man siger.

  René Fredensborg, 39 år, journalist. Far til Dea på 17 år, Sara på 11 år, Emil på 8 år og kommende tvillinger.
 • DROP XBOX’EN
  Luk

  DROP XBOX’EN

  Det vigtigste er tilstedeværelse. Det kan udkonkurrere alt – også de fedeste legetøjskonsoller.

  Man bliver ikke en god far af at komme hjem med det nyeste Xbox-spil og parkere sit barn, mens man selv laver noget andet. Tværtimod.

  Jason Watt, 42 år, racerkører og foredragsholder. Far til Noah og Filuca på 10 år og Silas på 5 år.

  PRIORITÉR FRA FYRAFTEN TIL SENGETID
  En god far er aktivt sammen med børnene, når han er hjemme. Han går ned på knæ og leger på gulvet, han er med i sandkassen, lægger puslespil, samler kogler og kæppe og går på edderkoppesafari i skovbunden.

  Han er et forbillede på, hvordan livet leves på bedste vis. Han er til stede og lytter og forsvinder ikke i for eksempel mobiltelefonen.
  En god far prioriterer de timer, der er til rådighed fra fyraften, til børnene skal i seng. Og så
  tager han sig af de andre ting, han også skal tage sig af – bagefter.

  Knud Nielsen, 45 år, direktør. Far til Karoline på 5 år og Tobias på 2 år.
 • KUN ET ÅNDEDRÆT VÆK
  Luk

  KUN ET ÅNDEDRÆT VÆK

  En god far er den faste grund under fødderne som et realitetsprincip, der er nøgternt og konstant. Den sikre forvisning om, at han ikke er længere end et åndedræt væk – altid. Og så læser man ellers Bobo Siebenschläfer højt en gang til og opremser ABC og tæller trinene ned ad trappen og op igen – 1,2, 3 ... 10! – og venter på, at de selv knapper trøjen (det tager en halv time pr. knap).

  Man sørger for, at der er mad i køleskabet, og kysser mor, selv om hun er oppe at skændes med den perfekte mand. Man lærer dem at opføre sig nogenlunde ordentligt ved at sige nej og forklare dem Kardemommeloven:

  Man skal ikke plage andre eller sætte livet til, og for øvrigt kan man gøre, hvad man vil.

  Samtidig prøver man at formidle det bedste i en selv og lære dem at lave tyggegummibobler og føle sig hjemme i en stor og åben og fascinerende verden, så de en dag kan blive til den, de er. Hvad kendetegner en god far? Gode børn. Bare det var mig.

  Knud Romer, 51 år, forfatter. Far til Vienna på 5 år og Odessa på 3 år.
 • SE DET UNIKKE I BARNET
  Luk

  SE DET UNIKKE I BARNET

  Man kan heldigvis være en god far på rigtig mange måder, og der er ikke en facitliste. Men generelt tror jeg, at en god far ser sine børn og respekterer dem som de helt enestående
  og unikke mennesker, de er.

  Han giver dem kærlighed, passer på dem og sætter grænser. Men husker også, at de må og skal leve deres eget liv og træffe deres egne beslutninger.

  Manu Sareen, 44 år, minister for ligestilling, kirke og nordisk samarbejde. Far til Cilja på 15 år, Felix på 12 år og Alvin på 7 år.

  ENGAGÉR DIG I BARNETS LIV
  En god far er engageret i alle dele af sine børns liv og på banen i forhold til sine børn helt fra starten. En god far deler ansvaret lige over med børnenes mor, når det gælder om at hente i institutioner, stå op om natten, tage barnets første sygedag etcetera.

  En god far får noget positivt ud af at gøre alt dette og synes, at det beriger hans liv at være engageret i alle (også de små) ting ved forældreskabet og barnets liv.

  Svend Aage Madsen, 61 år, chefpsykolog og fædreforsker. Far til Iben på 26 år og Jakob på 23 år.
 • HÅRD FAR, BLØD FAR
  Luk

  HÅRD FAR, BLØD FAR

  For mig gælder det om at finde balancen mellem at opdrage mine børn – så de kender forskel på rigtigt og forkert og kan begå sig – og at sætte dem fri til at udforske verden og afprøve ting. Det sidste gør mine børn rigeligt, så jeg har nok at gøre med at holde fast i nogle rammer.

  Børn vil nok altid have en modstand over for de retningslinjer, deres forældre stikker ud. Men så længe en far udstikker rammer på en god, sjov og udfordrende måde, skal det nok lande godt. Selv nyder jeg udfordringen.

  Andre siger om mig, at jeg er en hård far. Jeg siger for eksempel ikke ‘nåh, hvor er det synd ...’, hvis mine piger piber over en udfordring i skolen eller til idræt. Men jeg kan også være blød, når situationen kalder på det.

  Peter Gade, 35 år, badmintonspiller. Far til Nanna på 7 år og Alma på 3 år.

  HVILKER I RELATIONEN
  En god far skaber trygge rammer for sit barns udvikling. Han har fokus på at prioritere sine børn på en fornuftig måde i sit eget liv, så både børn, familie, andre og ikke mindst han selv kan hvile uproblematisk i relationen.

  En god far viser og viderebringer igennem det gode eksempel de værdier, tanker og holdninger, han finder vigtige. Det gør han blandt andet ved at være opmærksom på, hvordan eget sprog, kropssprog, handlinger og væremåde påvirker ikke kun barnet, men også relationen til og med andre mennesker.

  Det gælder om at udruste barnet med en så bred og robust psyke og en så mangfoldig vifte af redskaber, at barnet kan håndtere en kompleks verden.

  Mikael Schenk, 39 år, offentlig teamleder. Far til Elba på 8 år og Noah på 5 år
 • SUPPLER MOR
  Luk

  SUPPLER MOR

  Han skal være rollemodel for sine børn. Hvad ellers ...? Han skal elske sit barn og være der til de ting, der er behov for. Men det kommer også an på, hvad moren er for en. Hvis hun er meget kærlig, behøver faren så også være det? Hvis hun leger meget, skal faren så ikke gøre noget andet?

  Det er svært at isolere far fra mor, fordi forældrerollerne er smeltet sammen. Det er ikke altid mor, der tager barsel og pussenusser, og far, der er skaffedyr og leger vildt.

  Kodeordet må være, at en god far supplerer mor og omvendt. Det djævelske er, at først når barnet er voksent, ved vi, om vi har gjort det ordentligt.
  Hvis dit barn bliver en narkomanrocker, der slår fem mennesker ihjel, er det jo ikke gået så godt.

  Fokus må være, at far og mor i fællesskab hjælper børnene igennem den jungle af indtryk, verden består af.

  Sebastian Klein, 39 år, børne-tv-vært. Far til Sylvester på 10 år og Christopher på 7 år.
 • ELSKER HØJT OG INDRØMMER FEJL
  Luk

  ELSKER HØJT OG INDRØMMER FEJL

  At være en god far er at give så meget kærlighed som muligt. At lære sit barn at være trofast og loyal. At droppe ambitioner på sit barns vegne. Og at være forberedt på, at når barnet bliver ældre, så vil man blive konfronteret med nogle ting. Det må man tage med
  sindsro og så indrømme sine fejl.

  Thomas Bo Larsen, 48 år, skuespiller. Far til Sally på 19 år.
 • KAN PRIORITERE
  Luk

  KAN PRIORITERE

  En god far stiller lige netop sig selv spørgsmålet: ‘Er jeg en god far?’. Han reflekterer over, om han er på rette vej. For deri ligger muligheden for måske at gøre det lidt bedre.

  Derudover er en god far en mand, der kan være barnlig uden at gå i barndom. Det vil sige kunne være nærværende og på børnenes niveau, lege og måske først og fremmest være tilgængelig. Det betyder, at han skal være i stand til at prioritere sit faderskab i forhold til sit arbejdsliv, så der reelt bliver plads til familielivet og dermed børnene.

  Endelig skal han være sig bevidst, at han har noget andet at byde på i forhold til børnenes mor – at børnene har brug for en mor og … en far!

  John Aasted Halse, 65 år, psykolog, tidl. formand for Børnerådet. Far til Lea på 43 år og Kristian på 30 år. Bedstefar til Jakob på 18 år, Maja på 16 år og Jeppe på 9 år.

  SMÅ VÆRDI-KLONER
  Min mission som far er at skabe værdimæssige kloner af mig selv, som formår at udleve deres fulde potentiale. Som bidrager til verden gennem ekstraordinære bedrifter eller skabelse af ny indsigt, mens de elsker og bliver elsket.

  At være en god far handler for mig om at være tydelig omkring mine værdier, som langt hen ad vejen rimer på ‘en god kristen’. Jeg forsøger at formidle værdien af tillid, respekt, nærvær og nysgerrighed og at føle taknemmelighed og ansvar for eget liv og vel.

  Mine børn skal føle sig specielle og udfordres. De skal opmuntres til at sætte barren højt, og de skal vide, hvor grænserne går, og kende sociale spilleregler. De skal kunne klare sig selv som unge voksne – og hvile i sig selv. En god far er rollemodel. Det afgørende er ikke, hvad han siger, men hvad han gør.

  Michel Nemery, ledende overlæge. Far til Magnus på 19 år og Sebastian på 14 år.

 • ER SIG SELV
  Luk

  ER SIG SELV

  Moderne mænd, der er optaget af, hvorvidt de er gode fædre eller ej, er ramt af samme bacille, som kvinder har været ramt af i årtier: At man hele tiden synes, man kunne gøre det bedre og ikke gør det helt godt nok.

  Husk, at børn ikke hører så meget efter, hvad man siger, men i højere grad påvirkes af, hvordan man har det. Så gør alt det, du synes er sjovt, og vær for Guds skyld dig selv – hvilket ikke må forveksles med uforanderlighed. At være dig selv er dit livs udfordring og det, dine børn vil tage mest ved lære af.

  Martin Østergaard, 49 år, forfatter og parterapeut. Far til Asta på 17 år, Rasmus på 11 år og Simon på 8 år.

20 fædre: Hvad er en god far?

Du er den ene vigtigste person i dit barns liv – far er den anden. Men hvad mener fædrene egentlig selv, der skal til for at være en rigtig superfarmand? Vi har spurgt!

Rikke Folm Berg, Vores Børn Sommer, juni 2012

KLIK I BOKSEN TIL HØRE OG SE HVAD FÆDRENE MENER EN GOD FAR ER>>

FACEBOOK: Bliv ven med Vores Børn

debate

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Gå til madplan
loading...