• Anne-Grethe Bjarup Riis

  Du spørger, om du kan tillade dig at tage et ansvar? Ja, det skal du. Din dreng får kvalme, så du bliver da nødt til at snakke med de der forældre. Find en balance. Giv måske din dreng nogle nødder med næste gang, han skal sove der. Vis de forældre, som du jo kender ret godt, når drengene er gode venner, at der findes alternativer til det farvestrålende slik. Jeg ville slet ikke være bange for at tage en snak her. Anne-Grethe Bjarup Riis er skuespiller og rapkæftet jyde. Mor til Osvald på 13 år fra tidligere ægteskab. Med sin nuværende mand, Bo, har hun Yrsa på seks år og lille Gilbert på tre år, så der er nok at se til …

 • Anne-Mette Rasmussen
  Luk

  Anne-Mette Rasmussen

  Ja, som du selv siger – så er det o.k., at man en gang imellem hygger sig med lidt slik. Det kan sommetider være svært for børn at styre, hvor meget de egentlig spiser. Hvis din søn får kvalme af for meget slik, så sig det til vennens forældre, som så må styre uddelingen. Det kan ikke være så svært at fortælle dem! Anne-Mette Rasmussen er mor til tre voksne børn – Henrik, Maria og Christina. Hun er gift med Anders Fogh Rasmussen og var statsministerfrue fra 2001 til 2009. Hun er i dag førstedame i Nato. Derudover har hun i en årrække været pædagog i Børnehuset i Holte og på den måde været med til at præge en ny generation.

 • Brian Mikkelsen
  Luk

  Brian Mikkelsen

  Du kan ærlig talt ikke tillade dig at blande dig i, hvordan en anden familie fredagshygge. Men du kan sætte nogle grænser for din egen søn. Hvis han er gammel nok til at sove hos andre, bør han også være gammel nok til høfligt at sige nej tak. Du kan eventuelt lave en lille pakke til ham med noget af det slik, I får derhjemme, så han ikke skal være uden for hygge-fællesskabet. Brian Mikkelsen er økonomi- og erhvervsminister, gift med Eliane og far til Claire på otte år, Kezia på elleve år og papfar til Tobias på 16 år og Silke på 18 år. Han har en travl arbejdsuge, og hver fredag planlægger han og hustruen den fælles familietid ud fra ministerkalenderen. Som barn ville han være fodboldspiller, men i dag nøjes han med at være en meget stor fodboldfan.

 • Emilia van Hauen
  Luk

  Emilia van Hauen

  Du kan naturligvis ikke bede dem om at drosle ned for det, men du kan sige til dem, at din søn kun må få x-antal stykker slik, fordi han ikke tåler det. Eller også kan du give ham noget af det slik med, han godt kan lide – og nok til også at dele ud af det. Så får han, hvad han har det bedst med. Emilia van Hauen er sociolog og forfatter og har specialiseret sig i moderne livsformer. Hun er gift med James og mor til to drenge, William på ni år og Silas på syv år og ekstramor til Victor på 14 år, som hun har kendt næsten hele hans liv. Hendes seneste bog er ’Farvel Egofest’, som beskriver den nye spændende tidsånd, vi befinder os i efter mange års forbrugsfest.

 • Karen-Marie Lillelund
  Luk

  Karen-Marie Lillelund

  Nej, det kan du ikke. Du kan ikke bestemme over andre menneskers vaner. Det, du kan, er at bede vennens mor om at tage et særligt hensyn til din søn og give ham en mindre skål, så han ikke får ondt i maven. På den måde handler det nemlig ikke om “slik-moral”. Det handler simpelthen om, at din søn ikke skal have ondt i maven, og det kan alle forstå. Karen-Marie Lillelund er kommunikationskonsulent, bakkesangerinde og medejer af firmaet Potentiale. Hun bor sammen med kæresten Elo og er ekstramor til hans tre drenge på henholdsvis elleve, 14 og 16 år. Derudover rummer familien en top-forkælet gravhund og en plejedatter på 26, som dog ikke bor hjemme.

 • Natasja Crone
  Luk

  Natasja Crone

  Nu skriver du ikke noget om, hvor gammel din søn er. Men du kunne som en begyndelse prøve at lære ham at sige nej tak før kvalmegrænsen. Ellers kunne du sige til forældrene, når du afleverer din søn, at I har talt om, at han skal passe lidt på med slikskålenes størrelse, fordi han ikke kan tåle de samme mængder som deres børn. Det er da en meget høflig måde at sige fra på. Natasja Crone er uddannet journalist. Hun har været kendt og elsket af danskere i mange år og arbejder nu som nyhedsvært på TV 2. Og så er Natasja Crone mor til Samuel på 12 år og Noah på otte år.

 • Peter Aalbæk Jensen
  Luk

  Peter Aalbæk Jensen

  Slik skal indtages i så store mængder, at man bliver dårlig. Det er børns ækvivalens til de voksnes weekendbrandert, hvor vi jo ikke selv viser mådehold. Peter Aalbæk Jensen er kendt for ikke at være imponeret over noget som helst. Han er gift med Lise, som han har døtrene Hedvig på 12 år og Sigrid på 23 år med. Derudover er han stedfar til Lises søn, Jasper, 30 år. Og med til familien hører Jaspers halv-søskende Simon på 28 år og Rosemarie, som er 22 år.

 • Troels Mylenberg
  Luk

  Troels Mylenberg

  Ja og nej. Ja, fordi du bestemmer over dit eget barn. Nej, fordi han er på besøg hos en ven, og der gælder deres regler. Mon ikke den bedste (eneste) løsning er, at du forsøger at snakke med din dreng om det? Om at han jo godt ved, at han får ondt i maven, hvis han spiser for meget, osv. Det virker sikkert ikke, men jeg tror næppe heller, det virker at forsøge at gøre sig til overdommer over andres fredagstraditioner. Sådan kan det i hvert fald nemt blive opfattet, også selv om det slet ikke er ment sådan. Eller er det? Troels Mylenberg er politisk redaktør og kommentator på Fyens Stiftstidende. Han bor på Thurø med Lis, der er styrmand, og deres fire børn – Ellen på elleve, Holger på ni, Laura på seks og Katinka på to år. De tre år, han var forstander på Vallekilde Højskole i Vestsjælland, har trænet familiens sociale gen og åbent hus-politik, så der altid er flere børn i huset end dem, der bor der.

Dilemma: Kan jeg sige nej til Disney-slik?

Hverdagen er fyldt med små og store dilemmaer i en familie. Vores Børn har samlet et panel af kendte danskere med stærke meninger, som er klar til at give deres syn på din families dilemma.

Anna Rossman Thejsen, Vores Børn Junior, januar 2011

 

KLIK I BOKSEN TIL HØJRE OG SE PANELETS SVAR>>

[Dilemma]

Min dreng sover en gang imellem hos sin bedste ven om fredagen. Når de er hos vennens familie, får de masser af slik, fordi det er ‘Disney-sjov-dag’, som de siger. Vi synes, det er o.k. med en ganske lille smule slik (helst noget uden så mange farvestoffer). Men de får rigtig store skåle med alt muligt. Så meget, at min søn nogle gange får kvalme. Kan jeg tillade mig at sige, at de må drosle ned på det?

debate

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

loading...