Moderkagen – skal den spises?

Vores Børn
15. maj 2012

Mange dyr spiser deres moderkage, og den nyeste forskning tyder på, at vi mennesker også burde – ikke mindst for at forebygge fødselsdepression. Læs her hvorfor.

Moderkagen kaldes ofte livets træ, fordi den ligner et træ, når den foldes ud – man kan lave nogle meget smukke aftryk ved simpelthen at ligge den på et stykke tykt papir.

Moderkagen kunne også kaldes barnets organ. Den har samme celler som barnet, og det har været barnets kommunikationsorgan med moderen. Hormoner, ilt og nærring, men ikke blod, passerer fra livmoderen til moderkagen gennem hele graviditeten – og lige efter fødslen, hvis du undlader at klippe navlestrengen.

Mange dyr spiser deres moderkage, og noget tyder på, at vi mennesker også burde – ikke mindst for at forebygge fødselsdepression.

Den seneste forskning har vist, at der er en forbindelse mellem fødselsdepression og mangel på corticotropin-releasing hormone, eller CRH, der gør os i stand til at håndtere stress, og som frigives i moderkagen under graviditeten.

Derfor giver det måske god mening at spise moderkagen som forebyggelse mod fødselsdepression, ligesom der også forskes i moderkagens evne til at styrke immunforsvaret. Og det gælder både mor og barn, for hvis du ammer, får barnet det, du spiser. Moderkagen er sprængfyldt af nærring og antistoffer, ligesom det stimulerer mælkeproduktionen.

Men hvordan gør man så? Indenfor traditionel kinesisk medicin dampes, tørres og pulveriseres moderkagen, og det er også den teknik, Naraya Lohmann bruger, når hun tager ud til nybagte mødre og forvandler moderkagen til et kosttilskud.

Moderkagen skal i køleskab hurtigst muligt efter fødslen og senest to et halvt døgn efter, kommer Naraya Lohmann ud i hjemmet, hvor hun først ordner og damper moderkagen med forskellige urter og siden skærer den i tynde skiver – en proces der tager cirka 2-3 timer. Derefter skal skiverne tørre i ovnen ved laveste varme i otte-tolv timer. Naraya kommer gerne ud igen og hjælper med at kværne de tørre stykker fx i en kaffekværn eller morter, men ellers kan man selv gøre det. Det kanel-lignende pulver kan holde sig et halvt år i køleskab og tre år i fryseren. Pulveret har en jernsmag, som nogle kan lide og andre ikke, men ifølge Naraya Lohmann kan den overdøves med fx ribs.

”Nogle mødre vælger at tage en teske dagligt fx i en smoothie i tiden efter fødslen, fordi det hjælper til at komme sig godt og hurtigt, styrker mælkeproduktionen og forebygger fødselsdepression. Andre vælger at gemme pulveret og bruge det som tilskud, hvis barnet bliver syg eller udvortes mod børneeksem,” siger Naraya Lohmann.

”Det er en gammel videnskab, og for mig er det en passion, fordi moderkagen har så mange gavnlige egenskaber.”

Og måske har du allerede ’indtaget’ moderkage, for kosmetikproducenterne har opdaget de gavnlige stoffer i moderkage og opkøber angiveligt den potente efterbyrde fra hospitalerne. Og i Japan dækker den nationale sundhedsforsikring brugen af moderkageekstrakt til behandling af lever- og hudsygdomme.

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Tags:

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Familie i nuet

“Derfor glemmer jeg at nyde nuet i min familie”

Det er nemmere at drømme om alt det, børnene skal lære, frem for at nyde nuet med familien, mener bloggeren Netha.

Netha Skov Splidsboel, blogger

Den gang Tumlingen blev født, var vi i vores familie rigtig slemme til at glæde os til den næste ting, hun kunne. “Tænk bare, når hun kan grine, sidde, kravle, gå og tale”, sagde vi ofte. Der var altid et eller andet nyt at se frem til, så vi glemte at nyde det, hun kunne nu. Som dengang hun kunne lide at sove på vores mave i sofaen – det savner jeg virkelig. Nu er hun blevet en selvstændig lille dame, der kan selv, vil selv.

Da vi ventede drengene, lovede jeg mig selv, at jeg ville nyde nuet og familielivet og bare go with the flow, men det er faktisk lettere sagt end gjort, og jeg tager mig selv i at falde tilbage i det gamle mønster.

Lige nu har tvillingerne den alder, hvor de bare vil putte og hygge i armene hos os og få nærhed ved at tage deres middagslur på vores bryst, mens de har ansigtet begravet ved siden af vores hals. Præcis det jeg savner, at Tumlingen vil.

Min eneste og vigtigste opgave lige for tiden er at give børnene kærlighed og nærhed. Alligevel tager jeg mig selv i at sidde og tænke “Hvor ville jeg dog ønske, de gad at sove i deres barnevogn, så jeg kan få ordnet den opvask”, eller “Hvor glæder jeg mig til, de bliver lige lidt ældre”. Men hvorfor tænke sådan? Og siden hvornår er en opvask blevet mere vigtig end den sparsomme tid, jeg har med mine børn, når de er spæde?

På en måde skammer jeg mig over ikke at kunne nyde nuet noget mere, men på den anden side elsker jeg at få respons på det, jeg siger og gør. Jeg kan godt lide, når børnene går rundt, leger og snakker. Jeg syntes vist børn er SÅ meget sjovere, når de går fra at være bæ-maskiner, til de begynder at blive små personligheder i familien. Måske er jeg bare bedre til tumlinger end spædbørn?

Bevares, jeg har da stunder, hvor jeg sidder og kigger på mine børn og tænker, at jeg er skide heldig over at sidde lige her, lige nu og opleve lige præcis dette øjeblik. Den ene af drengene pludrer, den anden smiler, og Tumlingen hopper op og ned af begejstring, mens hun råber “Dyyyygtiiig”, fordi det er lykkes hende at sætte to duplo-klodser sammen. Lige for tiden er det store højdepunkt på min dag, når Tumlingen siger ordene “Sure tæer”. Jeg er flad af grin hver gang.

I sidste ende går tiden ikke hurtigere af, at jeg glæder mig til i morgen. Der er stadig kun 24 timer i et døgn og børn udvikler sig ikke i højere tempo, fordi jeg fokuserer på det næste, de skal lære. Det ville svare til at sætte børnene til at læse en 180-siders bog, inden de har lært alfabetet. Man skal kravle, før man kan gå. siger de kloge, men jeg tror måske også, at vi skal lære at leve i nuet, før vi kan lære at sætte pris på fremtiden.

Læs mere på Tumlingogtvillinger.dk

LÆS OGSÅ: Mindfulness: Nyd nuet med dit barn

LÆS OGSÅ: Udvikling: Børn lever i nuet

LÆS OGSÅ: Skab et familieliv, du elsker

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Tags:

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Søvn

At putte børn burde være en OL-disciplin

Når småbørn, søvn og mortid, skal gå op i en højre enhed, kræver det nogen gange ynde, styrke og ikke mindst ninjaevner.

Rebecca Green Cupido, blogger

Ungerne sover, Netflix kører, voksenslikket er fundet frem, og nu står den endelig på velfortjent afslapning efter en lang dag. Men hov, der er noget, der skratter i babyalarmen! Manden og jeg kigger på hinanden og afventer flere lyde. Pyha falsk alarm, sønnike har formentlig bare vendt sig. Netflix bliver atter tændt.

Nu kommer lyden igen, denne gang efterfulgt af et hyl… Shit! Jeg styrter op, kaster mig mod trappen, bestiger fem trin ad gangen, åbner døren og laver det flotteste, lydløse rullefald hen over sengen, hvor mit bryst til sidst møder Connors mund. Stilhed efterfulgt af lyden af at han sluger mælken. Pyha, mit hjerte pumper derudaf. Jeg nåede det, inden han vågnede helt op. Det er hårdt at være ‘Mor-Ninja’.

Mens jeg ligger og puster ud, undrer jeg mig en smule over, at der ikke findes et OL for mødre. Der er jo masser af konkurrencemuligheder. For eksempel disciplinen ‘Den lydløse og hurtige Ninja’ der på et splitsekund overkommer alle forhindringer, således at barnet ikke når at vågne helt op og derved kan sove videre.

Taber du i denne disciplin, befinder du dig lynhurtigt i en ny disciplin, der hedder ‘rokke-mor’, hvor du i længere tid går frem og tilbage med barnet i favnen (det kræver udholdenhed og styrke), mens du laver en rokkende bevægelse – ofte understøttet af sang.

Derefter en disciplin der kræver teknisk snilde, elegance og multitaskning. Her tænker jeg på, at lægge et sovende barn ned i tremmesengen, uden at barnet vågner. Dynen skal fjernes, håret skal vikles ud af barnets hånd, sutten skal blive i munden og alt skal selvfølgelig gøres med bare én hånd. Er det for nemt kunne man tilføje pusletaske, vinterjakke og et nøglebundt.

En anden oplagt disciplin ville være barnevognsræs. Her gælder det selvfølgelig ikke om at gå langt, men om at gå kortest, før barnet sover. Den lyder måske lidt kedelig, men den er fyldt med forhindringer på vejen, som larmende biler, mennesker der snakker, lysreguleringer hvor man bliver nødt til fortsat at rokke med vognen.

Jeg er ret sikker på, at der findes flere discipliner, der ville egne sig fremragende til et OL for ninja-mødre. Jeg er ret sikker på, at mine perfekt-timede rullefald ville give toppoint! Det er i hvert fald smukt.

Connor er nu færdig med at drikke, han vender sig om og sover sødt videre. Jeg lunter træt ned i stuen igen, manden er faldet i søvn på sofaen, og jeg må indrømme, at den varme seng trækker lidt mere end Netflix. Jeg er stædig, trykker play. Men hov, der noget der larmer i babyalarmen… 

Læs mere om vores bloggere

LÆS OGSÅ: Søvn: Vi tester bogen, alle forældre taler om

LÆS OGSÅ: 5 klassiske udfordringer ved søvn – sådan gør du

LÆS OGSÅ: Forstå dit barns søvn

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

“Det er ikke så mærkeligt, hvis bedsteforældrene kan føle sig lidt overflødige – for måske lader vi dem ikke altid komme til?”

Har bedsteforældrerollerne ændret sig gennem de sidste generationer?

Sine Christensen, blogger

Det er et ømtåleligt emne, men lad os tale om det. Jeg har før diskuteret det med veninder, og jeg tænker godt, at emnet kan tåle at komme ud på de sociale medier – for jeg er nysgerrig på andres oplevelse.

Jeg er født og opvokset i en lille by, hvor forældre, bedsteforældre, oldeforældre, venner, tanter, kusiner, revl og krat boede nærmest side om side. Om ikke andet så ikke mere end allerhøjst et par kilometer væk. De fleste af mine venner boede på samme måde tæt på deres nærmeste, og generationerne før os havde på samme måde også levet således. I mit barndomshjem var det fuldstændig naturligt, at især min mormor og morfar kom forbi på alle tider af døgnet og gerne hver dag.

Lige så naturligt var det, at min bror og jeg tilbragte hver onsdag til torsdag hos min mormor og morfar. Vi rendte i bar mås foran brændeovnen og fik læst H.C. Andersens eventyr. Det kunne ikke blive tæt og hyggeligt nok, og der blev selvfølgelig provianteret til den store guldmedalje. Dette var altså som nævnt en ugentlig begivenhed til glæde for alle i familien. Jeg lover dig, at den ikke var gået i dag med alt det slik og al den flydende grænsesætning, men vi klarede den jo heldigvis.

LÆS OGSÅ: 10 tip til god kommunikation med bedsteforældre

Pointen er, at mine bedsteforældre (og andre af mine bysbørns bedsteforældre) ALTID stod til rådighed. Det var lige så sandsynligt, at jeg kom med mormor og morfar på arbejde som med min mor, hvis jeg var sløj, og bad jeg en dag om at få lov at komme hjem til dem og sove, holdt der få minutter efter en bil ude foran huset klar til at hente mig.

Jeg kan sige, at disse oplevelser med mine egne bedsteforældre har været kerneessensen i mine barndomsminder, grundlaget for alle forudsætninger for tryghed i mit voksenliv. Jeg ville ikke have været den samme uden at have oplevet denne kærlighed. For det er jeg mine bedsteforældre dybt, dybt taknemmelige. Dette bringer mig så til de overvejelser, jeg vil prøve at gå i dybden med.

Hvordan er mine børns forhold til deres bedsteforældre i dag? Der er ingen tvivl om, at alle mine tre børn er højt elsket. Fra alle leder og kanter; fra papfædre, bonustanter, bedsteforældre og venner af familien. De mærker det helt sikkert også – de smelter i mormors favn, de synger farfars sange i dagevis, efter vi har set hinanden, farmor er den bedste kok, kreativ og klog, morfar har nogle fantastiske børn (mine søskende), som mine børn ser op til og holder rigtig meget af.

LÆS OGSÅ: Bedsteforældre gør børn tykke

Jeg ved, at hvis det var muligt, ville alle bedsteforældre se mere til ungerne, men det er som om, at bøtten er vendt på hovedet i dag. Rigtig mange fra min generation er ramt af en trang til selvrealisering, som gør, at vores vilje til at holde sammen på familien og blive i vores kendte omgivelser er afløst af nysgerrigheden over for nye græsgange. Vi er ikke bange for at springe ud i noget nyt og ukendt, og det er som om, det er en hel sport at komme så langt væk fra barndommens gade (måske vi vender hjem igen?) som muligt.

På samme måde er vores forældre – børnenes bedsteforældre – kommet på de sociale medier, de modtager også rejsedeals på mailen, så de kommer ud og får oplevet alt det, mine bedsteforældre ikke fik set, og de får lov at have et liv ved siden af det at varetage familien og forældre- og bedsteforældrerollen. Der lader til at være totalt konsensus om, at man som børnefamilie kan spørge bedsterne om pasning, men ikke kan forvente et ubetinget ”ja”. Der passes, hvis det passer ind i planerne. Og sådan går det begge veje – bedsteforældre kommer jo heller ikke og banker på længere (som mine gjorde).

Den slags aftaler man nogle dage i forvejen, og så stresser man ellers rundt for at rydde op og sammensætte en passende menu, som repræsenterer lige netop det, man gerne vil udstråle – at ”vi kan sagtens”. At få hjælp fra sine forældre er jo heller ikke noget, man stræber efter i dag. For alt kan jo googles, og en flyttemand kan bookes. Det er ikke så mærkeligt, hvis bedsteforældrene i dag kan komme til at føle sig overflødige, for måske lader vi dem ikke altid komme til?

Personligt glædes jeg over at se mine forældre og svigerforældre leve deres drømme ud på henholdsvis arbejdsmarkedet og på pension, og det giver mig en følelse af, at jeg ikke skal frygte at blive ældre – livet slutter ikke efter børnebørn.

LÆS OGSÅ: Så meget er det okay at få dit barn passet om aften

På den anden side, stikker det lidt i mit hjerte, at mine børn aldrig rigtig vil kunne føle, hvad det vil sige at sidde med bar røv foran pejsen længe over deres sengetid på en hverdagsaften og lune sig ved tanken om, at dette hjem er ligeså meget hjem som der, hvor mor og far bor. Men det er nok en del af det at blive rigtig voksen – at indse, at man aldrig vil kunne give sine børn en nøjagtig kopi af egen opvækst, og at man nogle gange må skabe nogle traditioner fra bunden, som for barnet måske kan give lige så meget, som jeg selv føler, jeg fik fra mine bedsteforældre.

Vi gør vores bedste i håb om at fylde vores børn så totalt meget op med kærlighed, at de en dag vil have lyst til at give det videre. Så bedsteforældre i baghaven eller ej – det må være kærligheden, der skaber båndet og ikke geografien. Håber jeg.

Følg mig og min familie på www.Miaya.dk og instagram: Sine_Miaya.

LÆS OGSÅ: Derfor gider jeg ikke forsvare min slikpolitik

LÆS OGSÅ: Sådan får I farmor mere på banen

LÆS OGSÅ: Farmor rejser gerne 370 kilometer: “Jeg vil så gerne

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Tags:

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.

Stik mig iltmasken… først!

Hvis jeg husker mig selv meget mere, får jeg det bedre, og jeg bliver en bedre og gladere mor, hvilket er vigtigt for både mig og min datter, Ella.

Henriette Hviid, blogger

Stik mig iltmasken – først! Det var jeg godt nok længe om at forstå. Og til tider er det stadig svært for mig.

Du ved, ligesom i flyveren: Tag masken på først, før du hjælper dit barn.

Jeg har efterhånden lært, at hvis jeg husker mig selv meget mere, så får jeg det bedre, og jeg bliver en bedre og gladere mor, hvilket er vigtigt for både mig og min datter, Ella.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du dyrke dig selv

Et meget godt og helt banalt eksempel er, at den kaffe latte virkelig kunne redde meget for mig i min barsel engang imellem.

Pusletasken var pakket og stod klar. Jeg havde nået at få et bad og lidt mascara på. Uha, store sager… Jeg var klar. Følte mig som en total lækker overskudsmor med styr på barselsland. Jeg havde nået det hele, så det passede med Ellas lur. Elskede når det hele klappede, og solen skinnede. Yes, nu var der dømt latte til mor hér, mens Ella sov sødt i barnevognen ude foran cafeén. Glad afsted med mig, Ella sov som planlagt.

Jeg satte hende fint i skyggen, så jeg kunne se hende fra vinduet (ved barn nummer 2 blev babyalarmen ikke så vigtig). Kender du det? Jeg bestilte min kaffe (og erfaringen fortalte mig, at jeg skulle huske at bestille den to go, hvis nu Ella vågnede, og jeg ville have min latte uanset). Jeg nåede kun at sætte mig, så begyndte hun at græde. “Iiiihhh, hold nu k… for h”,  tænkte jeg. Og kun tænkte. For hvilken mor ville jeg være, hvis jeg fik sagt det højt? 

LÆS OGSÅ: Jeg bliver en bedre mor, når jeg er væk fra mine børn

Jeg rejste mig og greb min latte og så af sted. Ud at gå. Café, hygge, mig-tid – turen blev aflyst. Sådan lettere irriteret traskede jeg afsted med min latte i kop-holderen og en lille pige, som promte stoppede med sin gråd, da hun mærkede barnevognens bevægelser. Arghh… Jeg overvejede stort set aldrig at tage hende med ind og nyde min latte, fordi jeg trængte til det. Jeg satte altid hende først, og hendes søvn var SÅ vigtig. Hvilket den jo også var!

Måske skulle jeg have gjort det engang imellem, prioriteret mig selv først, for jeg havde nok sparet mig selv for irritationen, og Ella havde reddet sig en hyggestund på caféen med sin glade mor med en latte i hånden.

Først ilt til mig og så til Ella. Det havde vi nok begge haft bedst af. Bare engang imellem.

Læs mere på henriettehviid.dk

LÆS OGSÅ: Har du evig dårlig samvittighed?

LÆS OGSÅ: Hemmeligheder: 10 ting mødre skjuler

LÆS OGSÅ: Jeg er mor – men jeg er også maratonløber

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Tags:

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Lige nu kan du få 3 mdr. abonnement og F&F Herbert bamsen som særligt tilbud. Klik herunder, for at benytte tilbuddet.