placenta

Moderkagen – skal den spises?

Vores Børn
15. maj 2012

Mange dyr spiser deres moderkage, og den nyeste forskning tyder på, at vi mennesker også burde – ikke mindst for at forebygge fødselsdepression. Læs her hvorfor.

Moderkagen kaldes ofte livets træ, fordi den ligner et træ, når den foldes ud – man kan lave nogle meget smukke aftryk ved simpelthen at ligge den på et stykke tykt papir.

Moderkagen kunne også kaldes barnets organ. Den har samme celler som barnet, og det har været barnets kommunikationsorgan med moderen. Hormoner, ilt og nærring, men ikke blod, passerer fra livmoderen til moderkagen gennem hele graviditeten – og lige efter fødslen, hvis du undlader at klippe navlestrengen.

Mange dyr spiser deres moderkage, og noget tyder på, at vi mennesker også burde – ikke mindst for at forebygge fødselsdepression.

Den seneste forskning har vist, at der er en forbindelse mellem fødselsdepression og mangel på corticotropin-releasing hormone, eller CRH, der gør os i stand til at håndtere stress, og som frigives i moderkagen under graviditeten.

Derfor giver det måske god mening at spise moderkagen som forebyggelse mod fødselsdepression, ligesom der også forskes i moderkagens evne til at styrke immunforsvaret. Og det gælder både mor og barn, for hvis du ammer, får barnet det, du spiser. Moderkagen er sprængfyldt af nærring og antistoffer, ligesom det stimulerer mælkeproduktionen.

Men hvordan gør man så? Indenfor traditionel kinesisk medicin dampes, tørres og pulveriseres moderkagen, og det er også den teknik, Naraya Lohmann bruger, når hun tager ud til nybagte mødre og forvandler moderkagen til et kosttilskud.

Moderkagen skal i køleskab hurtigst muligt efter fødslen og senest to et halvt døgn efter, kommer Naraya Lohmann ud i hjemmet, hvor hun først ordner og damper moderkagen med forskellige urter og siden skærer den i tynde skiver – en proces der tager cirka 2-3 timer. Derefter skal skiverne tørre i ovnen ved laveste varme i otte-tolv timer. Naraya kommer gerne ud igen og hjælper med at kværne de tørre stykker fx i en kaffekværn eller morter, men ellers kan man selv gøre det. Det kanel-lignende pulver kan holde sig et halvt år i køleskab og tre år i fryseren. Pulveret har en jernsmag, som nogle kan lide og andre ikke, men ifølge Naraya Lohmann kan den overdøves med fx ribs.

”Nogle mødre vælger at tage en teske dagligt fx i en smoothie i tiden efter fødslen, fordi det hjælper til at komme sig godt og hurtigt, styrker mælkeproduktionen og forebygger fødselsdepression. Andre vælger at gemme pulveret og bruge det som tilskud, hvis barnet bliver syg eller udvortes mod børneeksem,” siger Naraya Lohmann.

”Det er en gammel videnskab, og for mig er det en passion, fordi moderkagen har så mange gavnlige egenskaber.”

Og måske har du allerede ’indtaget’ moderkage, for kosmetikproducenterne har opdaget de gavnlige stoffer i moderkage og opkøber angiveligt den potente efterbyrde fra hospitalerne. Og i Japan dækker den nationale sundhedsforsikring brugen af moderkageekstrakt til behandling af lever- og hudsygdomme.

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Tags:

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Ved at droppe de gode takter er det nemmere at slappe af.  Foto: privat

Brev til den unge mor, jeg møder på min vej

Inderst inde ved du godt, hvad det har brug for. Men din unge usikkerhed og din nye rolle som mor fik dig til at hive i land, hver gang du havde besluttet dig for at lytte til dig selv.

Tasja Fosbøl, blogger

Kære unge mor

Du skal vide, at hver gang jeg ser dig, bliver jeg så glad indeni. Nogle gange smiler jeg ikke åbenlyst til dig. Men jeg smiler indeni. Af glæde over at se dig og din skinnende nye barnevogn, der triller derud af med dine unge, smukke og lidt naive hænder, der holder et fast greb på vognen. Du går sammen med din ligeså smukke og unge mor ved din side, der ligesom dig ser for ung ud til den nye rolle i hver især har taget til Jer med struttende stolthed.

LÆS OGSÅ: Ung mor: “Familien jublede ikke ligefrem af glæde”

Jeg har set dig før. For otte år siden med din smukke runde og fyldige mave. Din ubekvemmelighed skjulte du godt. Hvis tilfældige på gaden følte trang til at kommentere din størrelse og stillede sig uforstående over, at der stadig var tre måneder igen, ofte med en: “Er du sikker på, der ikke er to?”, gjorde det lidt ondt. Du smileDE høfligt tilbage, men da du gik videre, lyste din sårbarhed ud af dig. Og jeg forstod dig godt. Du så på dig selv i spejlet og tænkte: Ser jeg virkelig så forkert ud? For hver gang du fik sådan en kommentar med på din vej, tabte du et lille stykke af dit ellers skrøbelige selvværd.

Alligevel kunne du hive dig selv op. Du tænkte, jeg skal nok komme tilbage til min ”normale” krop hurtigst muligt. Og det kom du også. Din lille madglade guldklump sugede maden ud af dig, men din målrettede træning, havde bestemt også noget at skulle have sagt. At du skulle giftes tre måneder efter, at du havde født, med dit livs kærlighed som du havde været sammen med i fem år, hjalp på motivationen.

LÆS OGSÅ: De ultimativ dummeste kommentarer jeg har fået som gravid

Jeg ved, hvor hårdt det var at være med sådan en lille opmærksomhedskrævende gut hver dag. Og samtidig følte du, at du skulle bevise over for hele verden, at det var piece of cake at få et barn. Han skulle ikke holde dig tilbage, så du tog ham med over alt. Jeg så dig med baby på flyveren, da han var fire uger gammel på vej til de varme lande. I var den meget unge og meget lykkelige lille familie. Jeg så dig til baby-svømning hver tirsdag. På legepladsen hver dag. På café med mødregruppen hver anden onsdag. Jeg så dig til alle de sociale arrangementer, der bød sig om det var morgen eller sen aften. Du var altid med. Med overskud på flaske og baby og mand som faste følgesvende.  

Lyt til dig selv frem for andre

Jeg ville ønske, at jeg kunne sige til dig, at du ikke behøvede at overbevise nogen. Jeg ville ønske, du havde givet dig selv tid til at se på dit barn, høre på dit barn i stedet for at ringe til din mor, slå op i bøger, læse på nettet, spørge sundhedsplejersken ved hvert et lille forvrænget kvæk, dit barn ytrede. Alle de søde mennesker hjalp med hjertet på rette plads. Men det gjorde, at du aldrig gav dig selv mulighed for lære dit barn at kende. Du er den eneste og vil altid være den, der kender dit barn bedst. Og inderst inde ved du godt, hvad det har brug for. Men din unge usikkerhed og din nye rolle som mor fik dig til at hive i land, hver gang du havde besluttet dig for at lytte til dig selv.

De mange blikke fra folk på gaden og de utallige gange de ikke kunne dy sig og spurgte efter din alder, fordi den var så åbenlys forkert, hjalp ikke på usikkerheden. Med en usikker mor følger oftest en usikker baby.

LÆS OGSÅ: Mor-rollen: Brug dine instinkter

Heldigvis havde du en mand, der hjalp dig dag og nat. Han formåede at tale dig op, når du selv gjorde det modsatte. Din søde omgangskreds var på din mands side. Det gjaldt om at tage skyklapper på, når du var ude blandt fremmede, der følte trang til at kommentere dit barns gøren og sigen, når du selv stod uforstående over for den lille skrigeballon. Som alle mennesker gør, voksede du med opgaven. Efter et år med baby var usikkerheden så småt begyndt at lette. Livet som mor og den lille familie var lykke. Det var hårdt, men ikke hårdere end at I var klar på at få endnu en bulderbasse. Og efter ham endnu en.

Hver gang jeg ser en ung mor, bliver jeg så glad inden i. Jeg ville ønske, at der var flere af os. Dengang jeg for otte år siden gik med min runde og fyldige gravide mave, skjulte jeg ikke kun min ubekvemmelighed godt, jeg skjulte min usikkerhed. Jeg følte mig forkert og utilpas i det danske samfund som den kommende unge mor. Hvis vi vil have flere unge mødre, må vi hjælpe hinanden med at være åbne og forståelige over for de få, der vælger at skille sig ud og tør kaste sig over en familieforøgelse langt tidligere, end normen tilskriver det.

LÆS OGSÅ:  Det er bare ikke godt nok, mor!

Jeg ville ønske, at der er en lidt større tiltro til os. Jeg ville ønske, at jeg havde været foruden alle de uforstående og bekymrende kommentarer om min fremtid, da jeg stod ung og gravid og uden uddannelse – og ifølge ”dem” uden en fremtid. I dag har jeg 13 år med min mand på bagen, tre børn, en lang videregående uddannelse og en to-årige bopæl i USA sammen med den lille familie i baggagen. I dag bor vi i et smørhul nord for København med syv dejlige høns i baghaven. Om to år fylder både jeg og min ældste søn rundt. Han bliver 10 år, og jeg bliver 30 år. Den unge alder slipper jeg aldrig. Jeg vil altid være den unge mor, og det er jeg stolt af.

LÆS OGSÅ: Ung mor: “Jeg har altid drømt om at få børn i en ung alder”

LÆS OGSÅ: Hjemmegående mødre kan også være intolerante og selvforherligende

LÆS OGSÅ: “Hvor ville jeg ønske, at der var en, der havde set mig dybt i øjnene og bedt mig om at slappe heeelt af

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Tags:

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Netha med barns hånd

Jeg bliver en bedre mor, når jeg er væk fra mine børn

Netha Skov Splidsboel, blogger

Helt ærligt, med hånden på hjertet og alt det der, så føler jeg virkelig, jeg bliver en bedre mor af at være væk fra mine børn lidt engang imellem. Det giver et lille pusterum, hvor man kan samle lidt energi til at kunne håndtere de daglige konflikter og sure unger.

LÆS OGSÅ: Jeg er mor – men jeg er også maratonløber

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg syntes det er hårdt med tre små, ingen tvivl om det, og jeg er da også ganske udmærket klar over, at der er folk, der har det “værre” end os. Men når man hver aften står med et eller to skrigende spædbørn til langt ud på natten og storesøster, der er påvirket af den manglende opmærksomhed og derfor ikke vil sove – så det svært ikke at brænde lidt eller meget ud.

LÆS OGSÅ: Så meget er det okay at få dit barn passet om aftenen

Der er aftener, hvor vi på skift vader frem og tilbage over stuegulvet med et barn i armene, mens det bare skriger (enten pga. maven eller en af de millioner andre grunde, der kan give det resultat) og man kun hjælpeløst kan se til, indtil h*n falder til ro. Man er frustreret, og alligevel udvikler man en evnen til at lukke gråden lidt ude og bare forsætte med at prøve alle tricks i bogen, man kender… igen og igen og igen og igen, indtil én af tingene endelig virker eller h*n falder i søvn.

Mig-tid giver energi

Men hvor skal man lige få energien fra? Og hvordan kan man modstå trangen til at sætte sig i et hjørne af stuen med armene over kors som en trodsig toårig og proklamere, at man siger op fra dags dato, mens man overvejer om det er muligt at putte ungerne op hvor de kom fra.

Jeg får min energi, når jeg har lidt “mig tid”.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du dyrke dig selv

Det kan i mit tilfælde være et langt bad eller at tage i fitness et par gange om ugen. Sidstnævnte har den bedste effekt, fordi det også giver mig et større selvværd. En sidebonus er, at smerterne efter den tunge graviditet forsvinder, når vægten falder, og så jeg bedre kan lege med mine børn. Kort sagt får jeg mere energi og overskud til både dem, Hr. Kæreste og dagligdagen, når jeg gør noget, der er godt for MIG.

Det kan godt være, det er egoistisk, og jeg mister et par timer sammen med min familie om ugen. Jeg ved også godt, at den tid, mens jeg er på barsel med drengene, får jeg ikke igen, og derfor skal jeg nyde, mens de er små, men den særlige tid får de til gengæld sammen med deres far, mens jeg er afsted – og far er jo lige så vigtig som mor, synes i ik’?.

LÆS OGSÅ: Hvorfor hylder samfundet dem, der kører livet videre i samme tempo, efter de har fået børn?

Jeg elsker mine børn ubetinget og mere end noget andet her i verdenen, og de fortjener ikke en mor, der ikke kan lege pga. smerter, der er ked af sin vægt, har det dårligt psykisk, mangler overskud, der er irritabel, der konstant er træt og generelt bare er udbrændt og stresset.

Hvis et par timer væk fra dem hver uge kan give dem den mor, de fortjener, så er det det hele værd. De fortjener en mor, der nyder hvert sekund sammen med dem, en mor som kan rumme dem, når de er pylrede, en mor der ikke hæver stemmen i afmagt, og en mor der er til stede både fysisk og psykisk – kort sagt så fortjener de en GLAD mor!

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du at råbe ad dit barn

Bare fordi du bliver mor, skal du ikke sætte dig selv helt på standby og glemme at gøre noget godt for dig – en glad mor er en god mor.

Jeg syntes selv, jeg er værd at bruge min tid på, og det er du også!

Læs mere på bloggen TumlingogTvillinger.dk

LÆS OGSÅ: Bliv mor-lækker under middagsluren

LÆS OGSÅ: Mødre: “Vi savner sex, søvn og at gå på toilettet ALENE!”

LÆS OGSÅ: Børn kan langt overgå en aften på Buddy Holly

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Tags:

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

anne sofie slot

Hjemmegående mødre kan også være intolerante og selvforherligende

Jeg repræsenterer et segment, der ofte sætter egen livsførelse op på en piedestal. Lad os droppe fordommene og give hinanden et skulderklap!

Anne Sofie Thybo, blogger

Ret skal være ret, og jeg indrømmer blankt, at jeg nok var temmelig fordomsfuld omkring hele hjemmegående-segmentet, før jeg selv blev en del af det. Dette afspejlede også min meget langstrakte beslutningsproces omkring farvellet til vores fantastiske vuggestue. Nu har jeg været vaskeægte hjemmegående i snart fire måneder, og egentlig har vi ikke blandet os så meget med andre hjemmepassede børn og deres forældre endnu, da jeg synes, vi har haft nok i vores eget selskab, og de fleste formiddage er gået med at crashe legepladser og nyde sensommeren. Derfor bygger dette indlæg på et relativt spinkelt grundlag og altså mest af alt på min egen tolkning af virkeligheden.

LÆS OGSÅ: 16 ting du aldrig skal sige til en hjemmegående mor

Det sidste stykke tid, har jeg været lidt mere opsøgende omkring andre hjemmegående og har via de sociale medier fundet nogle facebookgrupper, som jeg nysgerrigt har snuset lidt rundt i for at få indtryk af, hvad der rører sig ude hos mine ‘kollegaer’. Jeg har selvfølgelig også læst alt, hvad jeg har mødt på min vej af artikler om emnet, og jeg har heller ikke holdt mig for fin til at smuglytte lidt i krogene på byens legepladser.

Nu er det – helt selvvalgt – med alvorlig fare for at anbringe røven i klaskehøjde, at jeg skriver det følgende, men jeg lover, at jeg ikke skriver så meget som et eneste ord i en ond mening.

Selvforherligende hjemmegående

Jeg havde faktisk regnet med at få afkræftet mine fordomme, når jeg kom bag kulisserne i livet som hjemmegående, men de fora jeg har snuset rundt i indtil videre, bekræfter desværre mere end de afkræfter. I hvert fald de personer, der råber højest.

Helt i overensstemmelse med mine fordomme fremstår nogle hjemmegående umådeligt selvforherligende og dømmende over for andres knap så hjemmejuicede tilgang til familielivet. Jeg forsøger at have stor tolerance over for mælkeforskrækkede, biodynamiske langtidsammere, der ‘slynger’ deres 3-årige og samsover, til de bliver skilt af det. For min skyld kan folk gøre, som de vil, så længe børnene ikke tager skade af det.

Men! Det får mig helt op i det røde felt, når selvsamme folk fremstår intolerente og usolidariske den anden vej rundt og sætter egen livsførelse op på en piedestal.

Særligt får jeg kvababbelse, når livsførelsen bliver over-idealistisk og de forskellige former for “parentinger“, bliver hevet op af hatten som en manual, man kan leve sit familieliv efter i drømmen om at gøre det perfekte. Når folk gør et statement ud af hjemmelivet og skilter lidt for meget med den rosenrøde udgave, som måske findes derude, men nok i de fleste tilfælde er mere nuanceret end som så.

LÆS OGSÅ: 5 ting en hjemmegående mor skal sige ”pyt” til

Når der i legepladsernes kroge og på sociale medier lyder en nedrakning af institutionslivet fra hjemmegående (især) mødre, som måske ikke engang selv har erfaring med vuggestue eller børnehave, men har opsnappet et eller andet om, at institutioner er dårlige for børnene. Når der klappes lidt for meget på egne skuldre over beslutningen om at gå hjemme, og når valget af hjemmelivet altid skildres lidt offeragtigt, som om omverdenen slet ikke har nogen forståelse og altid kritiserer. Min egen oplevelse er i hvert fald helt anderledes! Folk, jeg møder på min vej, synes, det er både modigt, beundringsværdigt og fedt, at jeg gør det. I hvert fald de fleste.

Jeg er selv glad for min prioritering om at gå hjemme, og jeg har det godt med at bruge min tid på at være sammen med ungerne, men havde virkeligheden set anderledes ud for vores familie (havde vi fx knap så mange små børn…), havde jeg sandsynligvis ikke truffet samme valg. Faktisk synes jeg, mine børn har fået så meget guld med fra deres respektive vuggestueliv, at det er helt rørende.

Savner vuggestuen

Jeg kan give Bertil og Helga Marie bunker af nærvær, kærlighed, tryghed og ro i hverdagen, men jeg kan ikke give dem samme oplevelse af at være del af det fællesskab, der er i en vuggestuegruppe og de venskaber, det medfører. Jeg kan heller ikke præstere den pædagogiske professionalisme, vi har oplevet, som en gave for børnene i vores institutioner. Af samme grund går Hubert også i børnehave og Hjalmar på fritidshjem, selvom jeg går herhjemme. Det er et positivt tilvalg. Jeg savner vores vuggestue, og jeg tror egentlig også, Bertil og Helga Marie gør, selvom vi alle trives med hjemmelivet. Det er to forskellige verdener, som begge indeholder en masse godt.

LÆS OGSÅ: ”Vi skal huske de gode historier fra vuggestuen”

Som jeg skrev i starten bygger min oplevelse af ‘hjemmelivet’ på et ret spinkelt grundlag, og selvfølgelig findes der masser af hjemmegående derude, som kan afkræfte mine fordomme! Jeg kender heldigvis et par stykker, – men har derudover desværre ikke mødt så mange endnu…

I virkeligheden tror jeg, det er den selvforherligende glansbilledagtige fremstilling, jeg bliver gul og grøn af. Og måske især af den indbyggede fordømmelse, der implicit ligger deri. Tænk, hvis vi, med vores forskellige måder at indrette familielivet på, kunne inspirere hinanden i stedet for at slå hinanden i hovedet og hævde vores egne valg. I stedet for at stræbe efter at vise det perfekte billede kunne vi dyrke noget så old school som solidaritet og støtte hindanden som kvinder/mødre (og nogle få fædre..) i det her fantastiske samfund, der emmer af muligheder og værdier – men dermed også af svære valg. Vi kunne stå skulder ved skulder og støtte hindandens beslutninger i tillid til, at den enkelte familie prioriterede efter egne værdier og muligheder og så bakke op! Er jeg naiv?

Jeg er vist dybest set bare frustreret over, at vi ikke bare kan leve vores familieliv og lade være med at gøre alt til et projekt, der skal manifesteres for omverden! Jeg ved godt, de fleste familier lever deres liv et sted i mellem parfumeret skyldemiddel og biodynamisk quinoa, men det er som regel ikke dem, der råber højest, og det kan godt være lidt anstrengende.

LÆS OGSÅ: “Mit barn kommer i institution, selvom jeg går hjemme”

Egentlig vil jeg bare gerne bidrage med min version af livet som hjemmegående.

Jeg er uden tvivl glad for hjemmelivet, som dog også virkelig trækker tænder ud(!), ligesom alle mulige andre familieliv sikkert gør nogle gange. Vores beslutning er (helt uromantisk) mest af alt en pragmatisk beslutning, fordi vi har mange små børn, der skal dele vores tid og opmærksomhed. Ikke nogen overdreven idealisme eller langtidsamning, vi er heller ikke selvforsynende fra egen vindueskarm eller vasker vores tøj med nøddeskaller. Vi er bare en helt almindelig familie, der skal have puslespillet til at gå op, så alle er glade. Ikke så meget pis.

Læs mere på: www.annesofieslot.dk

LÆS OGSÅ: Eksperterne om fremtidens forældre: Vi vil kræve retten til at være sammen med vores børn tilbage

LÆS OGSÅ: Debat: Karrieremor eller hjemmegående – hvad er lykken?

LÆS OGSÅ: Hjemmegående mor: “Vi har valgt vuggestuen fra”

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Tags:

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Vi vover vores børns lykke og vælger at flytte

Hvis min ældste ikke var den, han var, så ville jeg ikke gøre det. Tage springet og flytte til Kuala Lumpur. Men nogle gange bliver man nødt til at flytte.

Tine Pendred, blogger

tine-flytningAt rejse er at leve. H.C. Andersen skrev det. Men han fik aldrig børn. 

Om 23 dage flytter vi til Kuala Lumpur. En hel familie. To børn, en far og en mor. Jeg har flere gange fået at vide, at vi er modige. Men jeg hele tiden tænkt, at det var vi ikke. Vi udlever bare en drøm, vi har, og man fortryder kun de ting, man aldrig fik gjort, ikke? 

Det er tirsdag, og her til aften ramte det mig faktisk. Realisationen. Vi flytter. Fra alt, hvad vi har kært. Venner, hus/hjem, familie. Hvorfor gør vi det? Er det i virkeligheden egoistisk af os? At tage ældstebarnet væk fra alt. En treårig og hans kære omgivelser? 

Jeg gik derfor i gang med at undersøge, om der var noget research omkring det at flytte med børn. Og som så mange andre artikler er det lige til at give én dårlig samvittighed. 

LÆS OGSÅ: Vi skal flytte, lille skat!

Jeg har gennem min barndom flyttet rigtig meget, egentlig generelt har jeg flyttet meget. Min mands forældre bor stadig i det hus, han flyttede i sammen med dem og søskende, da han var fire. Det er 30 år siden nu. Når vi er på besøg, bor vi på hans gamle værelse, dog er skabet med Melinda Messenger der ikke længere. Og jeg vil vove at påstå, at vi er lige normale (eller begge lige unormale – what ever suits). 

Der er ingen tvivl om, af det at flytte kan være en af de mest stressfyldte oplevelser. Mor er stresset. Far er stresset. Det er klart, at barnet også bliver småstresset. Der er kortere lunter fra forældrene (ja, det er der i hvert fald i mit tilfælde…) og så ligner ens hus efterladenskabet af en tornado. Gange 2. Det ved vi. 

Flytning giver mindre lykke

Undersøgelser viser, at det at flytte, kan påvirke barnet på længere sigt. Især fandt forskere ud af, at børn i familier, der flyttede flere gange (især til nye områder af landet) klarede sig dårligere i skolen og have adfærdsmæssige problemer. Mest bekymrende var det dog, at de børn, der flyttede ofte, også var mindre lykkelige senere i livet, havde færre venner og endda døde yngre. En undersøgelse fandt også, at det at flytte en masse, før man fylder 18 år, øger sandsynligheden for, at en person begynder at tage ulovlige stoffer.

LÆS OGSÅ: “Vi flyttede 16 gange, og jeg gik på fem forskellige skoler

Det virker på mig rimelig voldsomt. Jeg er hverken misbruger, ulykkelig og synes, at jeg har en god gruppe venner. Undersøgelsen viste dog også, at det mest var hos de børn, der var naturligt generte eller introverte. Og for at feje for min egen dør: Hvis min ældste ikke var den, han var, så ville jeg ikke gøre det. Tage springet og flytte til Kuala Lumpur. Men nogle gange er der jo også bare omstændigheder, der gør, at vi bliver nødt til at flytte. Og skal vi så gå og frygte en fremtid hvor vores barn bliver misbruger?

Det er at sætte sagen på spidsen, så hvad kan man gøre for at gøre et flyt nemmere for et barn? Jeg tror, ​​at noget af det vigtigste, der gør, at børn nyder at flytte hjem, er, at de bliver inddraget lige fra begyndelsen. Men dette har vi gjort:

1. Vi har lavet en billedbog – med billeder fra Kuala Lumpur. Sjove billeder, billeder af mad, dyr og legeland. 

2. Vi lavede en krukke med spørgsmål såsom “Hvordan tror dine nye venner ser ud? Hvordan skal dit værelse se ud?”. Og så svarede vi allesammen på dem under aftensmaden.

3. Vi har vist billeder af de huse, vi overvejer, og spurgt hvad Viggo mener om dem.

4. Vi fortsætter med at snakke en masse om flytningen og spørger ind til, hvordan han har det med det. 

5. Sidst men ikke mindst – vi snakker om, hvor fedt det bliver at bo i Malaysia! Om at vi kommer til at bo tættere på Uncle Plane, og i det hele taget hvor sjovt vi får det.

Huset er ved at være pakket ned, det samme er legesager. Det skal nok gå det hele, og forsættelse følger! 

Som med alting i livet, så sidder den der skyld der altid og nager – gør jeg det rigtige? Men jeg bliver nødt til at tro på, at det er det bedste, og at Kuala Lumpur bliver det bedste eventyr! 

LÆS OGSÅ: Krea: Gem minderne fra juniors barndom

LÆS OGSÅ: Skolegang i udlandet – hvordan?

LÆS OGSÅ: Lykke: Barndommen er allervigtigst for et godt liv

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Tags:

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.