laila2

Fødselsforberedende yoga

Vores Børn
11. maj 2012

Jeg blev ved med at høre om Laila fra forskellige personer. Igen og igen blev hendes navn nævnt. Og ikke mindst hendes kompetence og store viden indenfor gravidyoga.

Jeg har ellers ikke haft lyst eller behov for at gå til yoga ude i byen. Jeg er selv uddannet yogalærer, og det passede mig bedre at gøre yoga alene herhjemme. Men det var som om, at universet blev ved med at fortælle mig, at jeg skulle tjekke Laila og Yogakompagniet ud.

Laila er ikke bare yogalærer med speciale i graviditet og fødsler. Hun er uddannet gravidyogalærer fra Active Birth Center ved Janet Balaskas i London samt fra Gurmukh Kaur Khalsa i Los Angeles. Hun er desuden uddannet doula af den anerkendte franske fødselslæge Michel Odent, samt videreuddannet hos doulaen Anna Verwall og via private sessions hos sin mentor Binnie Dansby, som er en af verdens førende indenfor pre- og perinatal psykologi. Og det er altså nogle af de absolut ypperligste i verden, skulle jeg hilse at sige.

Jeg tog derfor et yoga- og fødselsforberedelseskursus a to timer ad gangen over tre fredage, og det var utroligt givende.

Meget af det Laila fortæller, har jeg allerede erfaret via fødselsforberedelsen på Fødeklinik Maia, men hun er en god formidler, og det er en fornøjelse at høre hende fortælle – og jeg kan se på de andre kvinder, at der er mange øjenåbnere for dem. Og så er der selvfølgelig yoga-delen, hvor hun demonstrerer en forbilledlig forståelse for hvad den gravide krop har brug for og ikke mindst er i stand til. Èn ting er, hvad der er godt at gøre og knap så godt at gøre, når du er gravid, noget andet er, om læren har fornemmelse for, hvordan den gravide kan bevæge sig fra den ene stilling til den anden med en stor mave. Og det lyder måske banalt, men det er en svær kunst, og den mestrer Laila.

Undervejs fortæller Laila blandt andet om fødslens faser, hvorfor det er en god ide at bevæge sig og være aktiv undervejs, men at aktiv altså også ’ bare’ kan være at bevæge hofterne eller stå på alle fire. Hun kommer blandt andet ind på smertelindring uden bivirkninger (i modsætning til epidural) og gennemgår gode fødestillinger og ikke mindst simple vejrtrækningsøvelser, som både afspænder nu og her, men som især er gode at bruge under fødslen.

Og så fortæller hun om de rutiner, man kan møde på hospitalet (hvor de fleste jo føder), og at det rent faktisk er tilladt at sige fra overfor nogle af disse rutiner. Og det er måske noget af det, jeg sætter mest pris på ved Lailas undervisning (og Fødeklinik Maia), nemlig at vi kvinder bliver mindet om, hvor kompetente vi er. At vi godt må bede om det, vi har brug for og sige nej tak til det, som ikke giver mening.

Og ligesom på Maia tilbyder hun en masse viden, som gravide ellers ikke nødvendigvis får, ligesom vores kommende fødsler får lov at være en god oplevelse, indtil det modsatte er bevist.

Der er god tid til at stille spørgsmål, og i det hele taget er jeg kommet helt ned i gear og er godt tilpas i kroppen, når jeg går ud af døren.

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Tags:

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

anne sofie slot

Hjemmegående mødre kan også være intolerante og selvforherligende

Jeg repræsenterer et segment, der ofte sætter egen livsførelse op på en piedestal. Lad os droppe fordommene og give hinanden et skulderklap!

Anne Sofie Thybo, blogger

Ret skal være ret, og jeg indrømmer blankt, at jeg nok var temmelig fordomsfuld omkring hele hjemmegående-segmentet, før jeg selv blev en del af det. Dette afspejlede også min meget langstrakte beslutningsproces omkring farvellet til vores fantastiske vuggestue. Nu har jeg været vaskeægte hjemmegående i snart fire måneder, og egentlig har vi ikke blandet os så meget med andre hjemmepassede børn og deres forældre endnu, da jeg synes, vi har haft nok i vores eget selskab, og de fleste formiddage er gået med at crashe legepladser og nyde sensommeren. Derfor bygger dette indlæg på et relativt spinkelt grundlag og altså mest af alt på min egen tolkning af virkeligheden.

LÆS OGSÅ: 16 ting du aldrig skal sige til en hjemmegående mor

Det sidste stykke tid, har jeg været lidt mere opsøgende omkring andre hjemmegående og har via de sociale medier fundet nogle facebookgrupper, som jeg nysgerrigt har snuset lidt rundt i for at få indtryk af, hvad der rører sig ude hos mine ‘kollegaer’. Jeg har selvfølgelig også læst alt, hvad jeg har mødt på min vej af artikler om emnet, og jeg har heller ikke holdt mig for fin til at smuglytte lidt i krogene på byens legepladser.

Nu er det – helt selvvalgt – med alvorlig fare for at anbringe røven i klaskehøjde, at jeg skriver det følgende, men jeg lover, at jeg ikke skriver så meget som et eneste ord i en ond mening.

Selvforherligende hjemmegående

Jeg havde faktisk regnet med at få afkræftet mine fordomme, når jeg kom bag kulisserne i livet som hjemmegående, men de fora jeg har snuset rundt i indtil videre, bekræfter desværre mere end de afkræfter. I hvert fald de personer, der råber højest.

Helt i overensstemmelse med mine fordomme fremstår nogle hjemmegående umådeligt selvforherligende og dømmende over for andres knap så hjemmejuicede tilgang til familielivet. Jeg forsøger at have stor tolerance over for mælkeforskrækkede, biodynamiske langtidsammere, der ‘slynger’ deres 3-årige og samsover, til de bliver skilt af det. For min skyld kan folk gøre, som de vil, så længe børnene ikke tager skade af det.

Men! Det får mig helt op i det røde felt, når selvsamme folk fremstår intolerente og usolidariske den anden vej rundt og sætter egen livsførelse op på en piedestal.

Særligt får jeg kvababbelse, når livsførelsen bliver over-idealistisk og de forskellige former for “parentinger“, bliver hevet op af hatten som en manual, man kan leve sit familieliv efter i drømmen om at gøre det perfekte. Når folk gør et statement ud af hjemmelivet og skilter lidt for meget med den rosenrøde udgave, som måske findes derude, men nok i de fleste tilfælde er mere nuanceret end som så.

LÆS OGSÅ: 5 ting en hjemmegående mor skal sige ”pyt” til

Når der i legepladsernes kroge og på sociale medier lyder en nedrakning af institutionslivet fra hjemmegående (især) mødre, som måske ikke engang selv har erfaring med vuggestue eller børnehave, men har opsnappet et eller andet om, at institutioner er dårlige for børnene. Når der klappes lidt for meget på egne skuldre over beslutningen om at gå hjemme, og når valget af hjemmelivet altid skildres lidt offeragtigt, som om omverdenen slet ikke har nogen forståelse og altid kritiserer. Min egen oplevelse er i hvert fald helt anderledes! Folk, jeg møder på min vej, synes, det er både modigt, beundringsværdigt og fedt, at jeg gør det. I hvert fald de fleste.

Jeg er selv glad for min prioritering om at gå hjemme, og jeg har det godt med at bruge min tid på at være sammen med ungerne, men havde virkeligheden set anderledes ud for vores familie (havde vi fx knap så mange små børn…), havde jeg sandsynligvis ikke truffet samme valg. Faktisk synes jeg, mine børn har fået så meget guld med fra deres respektive vuggestueliv, at det er helt rørende.

Savner vuggestuen

Jeg kan give Bertil og Helga Marie bunker af nærvær, kærlighed, tryghed og ro i hverdagen, men jeg kan ikke give dem samme oplevelse af at være del af det fællesskab, der er i en vuggestuegruppe og de venskaber, det medfører. Jeg kan heller ikke præstere den pædagogiske professionalisme, vi har oplevet, som en gave for børnene i vores institutioner. Af samme grund går Hubert også i børnehave og Hjalmar på fritidshjem, selvom jeg går herhjemme. Det er et positivt tilvalg. Jeg savner vores vuggestue, og jeg tror egentlig også, Bertil og Helga Marie gør, selvom vi alle trives med hjemmelivet. Det er to forskellige verdener, som begge indeholder en masse godt.

LÆS OGSÅ: ”Vi skal huske de gode historier fra vuggestuen”

Som jeg skrev i starten bygger min oplevelse af ‘hjemmelivet’ på et ret spinkelt grundlag, og selvfølgelig findes der masser af hjemmegående derude, som kan afkræfte mine fordomme! Jeg kender heldigvis et par stykker, – men har derudover desværre ikke mødt så mange endnu…

I virkeligheden tror jeg, det er den selvforherligende glansbilledagtige fremstilling, jeg bliver gul og grøn af. Og måske især af den indbyggede fordømmelse, der implicit ligger deri. Tænk, hvis vi, med vores forskellige måder at indrette familielivet på, kunne inspirere hinanden i stedet for at slå hinanden i hovedet og hævde vores egne valg. I stedet for at stræbe efter at vise det perfekte billede kunne vi dyrke noget så old school som solidaritet og støtte hindanden som kvinder/mødre (og nogle få fædre..) i det her fantastiske samfund, der emmer af muligheder og værdier – men dermed også af svære valg. Vi kunne stå skulder ved skulder og støtte hindandens beslutninger i tillid til, at den enkelte familie prioriterede efter egne værdier og muligheder og så bakke op! Er jeg naiv?

Jeg er vist dybest set bare frustreret over, at vi ikke bare kan leve vores familieliv og lade være med at gøre alt til et projekt, der skal manifesteres for omverden! Jeg ved godt, de fleste familier lever deres liv et sted i mellem parfumeret skyldemiddel og biodynamisk quinoa, men det er som regel ikke dem, der råber højest, og det kan godt være lidt anstrengende.

LÆS OGSÅ: “Mit barn kommer i institution, selvom jeg går hjemme”

Egentlig vil jeg bare gerne bidrage med min version af livet som hjemmegående.

Jeg er uden tvivl glad for hjemmelivet, som dog også virkelig trækker tænder ud(!), ligesom alle mulige andre familieliv sikkert gør nogle gange. Vores beslutning er (helt uromantisk) mest af alt en pragmatisk beslutning, fordi vi har mange små børn, der skal dele vores tid og opmærksomhed. Ikke nogen overdreven idealisme eller langtidsamning, vi er heller ikke selvforsynende fra egen vindueskarm eller vasker vores tøj med nøddeskaller. Vi er bare en helt almindelig familie, der skal have puslespillet til at gå op, så alle er glade. Ikke så meget pis.

Læs mere på: www.annesofieslot.dk

LÆS OGSÅ: Eksperterne om fremtidens forældre: Vi vil kræve retten til at være sammen med vores børn tilbage

LÆS OGSÅ: Debat: Karrieremor eller hjemmegående – hvad er lykken?

LÆS OGSÅ: Hjemmegående mor: “Vi har valgt vuggestuen fra”

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Tags:

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Vi vover vores børns lykke og vælger at flytte

Hvis min ældste ikke var den, han var, så ville jeg ikke gøre det. Tage springet og flytte til Kuala Lumpur. Men nogle gange bliver man nødt til at flytte.

Tine Pendred, blogger

tine-flytningAt rejse er at leve. H.C. Andersen skrev det. Men han fik aldrig børn. 

Om 23 dage flytter vi til Kuala Lumpur. En hel familie. To børn, en far og en mor. Jeg har flere gange fået at vide, at vi er modige. Men jeg hele tiden tænkt, at det var vi ikke. Vi udlever bare en drøm, vi har, og man fortryder kun de ting, man aldrig fik gjort, ikke? 

Det er tirsdag, og her til aften ramte det mig faktisk. Realisationen. Vi flytter. Fra alt, hvad vi har kært. Venner, hus/hjem, familie. Hvorfor gør vi det? Er det i virkeligheden egoistisk af os? At tage ældstebarnet væk fra alt. En treårig og hans kære omgivelser? 

Jeg gik derfor i gang med at undersøge, om der var noget research omkring det at flytte med børn. Og som så mange andre artikler er det lige til at give én dårlig samvittighed. 

LÆS OGSÅ: Vi skal flytte, lille skat!

Jeg har gennem min barndom flyttet rigtig meget, egentlig generelt har jeg flyttet meget. Min mands forældre bor stadig i det hus, han flyttede i sammen med dem og søskende, da han var fire. Det er 30 år siden nu. Når vi er på besøg, bor vi på hans gamle værelse, dog er skabet med Melinda Messenger der ikke længere. Og jeg vil vove at påstå, at vi er lige normale (eller begge lige unormale – what ever suits). 

Der er ingen tvivl om, af det at flytte kan være en af de mest stressfyldte oplevelser. Mor er stresset. Far er stresset. Det er klart, at barnet også bliver småstresset. Der er kortere lunter fra forældrene (ja, det er der i hvert fald i mit tilfælde…) og så ligner ens hus efterladenskabet af en tornado. Gange 2. Det ved vi. 

Flytning giver mindre lykke

Undersøgelser viser, at det at flytte, kan påvirke barnet på længere sigt. Især fandt forskere ud af, at børn i familier, der flyttede flere gange (især til nye områder af landet) klarede sig dårligere i skolen og have adfærdsmæssige problemer. Mest bekymrende var det dog, at de børn, der flyttede ofte, også var mindre lykkelige senere i livet, havde færre venner og endda døde yngre. En undersøgelse fandt også, at det at flytte en masse, før man fylder 18 år, øger sandsynligheden for, at en person begynder at tage ulovlige stoffer.

LÆS OGSÅ: “Vi flyttede 16 gange, og jeg gik på fem forskellige skoler

Det virker på mig rimelig voldsomt. Jeg er hverken misbruger, ulykkelig og synes, at jeg har en god gruppe venner. Undersøgelsen viste dog også, at det mest var hos de børn, der var naturligt generte eller introverte. Og for at feje for min egen dør: Hvis min ældste ikke var den, han var, så ville jeg ikke gøre det. Tage springet og flytte til Kuala Lumpur. Men nogle gange er der jo også bare omstændigheder, der gør, at vi bliver nødt til at flytte. Og skal vi så gå og frygte en fremtid hvor vores barn bliver misbruger?

Det er at sætte sagen på spidsen, så hvad kan man gøre for at gøre et flyt nemmere for et barn? Jeg tror, ​​at noget af det vigtigste, der gør, at børn nyder at flytte hjem, er, at de bliver inddraget lige fra begyndelsen. Men dette har vi gjort:

1. Vi har lavet en billedbog – med billeder fra Kuala Lumpur. Sjove billeder, billeder af mad, dyr og legeland. 

2. Vi lavede en krukke med spørgsmål såsom “Hvordan tror dine nye venner ser ud? Hvordan skal dit værelse se ud?”. Og så svarede vi allesammen på dem under aftensmaden.

3. Vi har vist billeder af de huse, vi overvejer, og spurgt hvad Viggo mener om dem.

4. Vi fortsætter med at snakke en masse om flytningen og spørger ind til, hvordan han har det med det. 

5. Sidst men ikke mindst – vi snakker om, hvor fedt det bliver at bo i Malaysia! Om at vi kommer til at bo tættere på Uncle Plane, og i det hele taget hvor sjovt vi får det.

Huset er ved at være pakket ned, det samme er legesager. Det skal nok gå det hele, og forsættelse følger! 

Som med alting i livet, så sidder den der skyld der altid og nager – gør jeg det rigtige? Men jeg bliver nødt til at tro på, at det er det bedste, og at Kuala Lumpur bliver det bedste eventyr! 

LÆS OGSÅ: Krea: Gem minderne fra juniors barndom

LÆS OGSÅ: Skolegang i udlandet – hvordan?

LÆS OGSÅ: Lykke: Barndommen er allervigtigst for et godt liv

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Tags:

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

tine-undertøj

Nu er jeg startet et nyt årti – med blød mave, hængerøv og stærke ben

Jeg har altid været tilpas i min krop, og som jeg stod der og observerede og nedstirrede min blufærdige krop, gik det op for mig, at jeg stadig er tilpas.

Tine Pendred, blogger

Jeg er lige fyldt 30. For mange er det stadig virkelig ungt. For mit 15 årige selv er det gammelt. Jeg kan huske både min fars og mors 30 års fødselsdage og peberet. De gik amok. Min far sad i en kørestol med vodkadrop. Den legede jeg i dagen efter med nabobørnene.

Jeg har det okay med at være fyldt 30. På mange punkter har jeg altid villet være ældre, end jeg var på givne tidspunkt. Af en eller grund har jeg altid addet et ekstra år. Om jeg begriber hvorfor nu. 

30 er en god alder. I mit hoved har jeg det godt. Jeg har to børn. Omend de kom lidt tidligere end forventet. Den første gjorde i hvert tilfælde. Jeg er i gang med en kandidat. Jeg er gift. Også ret uventet. Jeg svor, at jeg aldrig skulle giftes. Det kan man godt gøre, når man er ung, sur på verden og skilsmissebarn. 

LÆS OGSÅ: Jeg både elsker og hader at være blevet ægte voksen

Så her til aften efter et karbad (vi er i Firenze. Manden er i baren med svogeren. Drengene sover), der stod jeg og kiggede på min nøgne krop. Jeg har altid været slank, altid været glad for min krop, bryster og numse. Jeg kan huske nogle drenge på efterskolen engang sagde, at den perfekte pige ville have min krop og en anden pige’s ansigt. På én side et kompliment og så alligevel pissenederen sagt, men hey – teenagedrenge! Min pointe er, at jeg altid har været tilpas i min krop. To børn og 15 år senere. Meget har ændret sig. Så jeg stod der og kiggede på min krop. Den ser anderledes ud. Jeg har ikke riiiiiigtig dyrket motion siden Viggo blev født (for 3 1/2 år siden). Det er en prioritering.

Jeg ved godt, at jeg kunne have løbet mig en tur. Men jeg hader at løbe, især om aftenen, og det ville være dér, jeg skulle løbe. Jeg dyrkede lidt yoga. Men altså, ikke dedikeret motionist. Jeg står der og kigger på min krop.

Min røv – den hænger skisme lidt mere end den gjorde. Mine bryster ammer og har ammet før. Det ene bryst er større end det andet. Min mave – den har aldrig været strygebrætsflad, det tror jeg ikke på, men min søn borer nu sit ansigt ind i den og spørger, om vi skal have en baby mere, mens han smiler og siger så igen, at han elsker min store, bløde mave. Det er en extra large doughnut. Og den ér blød.

LÆS OGSÅ: Hulubulu – bryster hvor er I henne?

Jeg har altid været tilpas i min krop, og som jeg stod der og observerede og nedstirrede min blufærdige krop, gik det op for mig, at jeg stadig er tilpas. Jeg er fyldt 30, jeg har født to børn og satser på at føde lidt flere – jeg skal helt sikkert i gang med at dyrke lidt motion, ja. Men mest fordi min hjerne godt kunne bruge det. Og min krop, ja. Men ikke fordi jeg er ked af det. Jeg har set så mange kvindekroppe, og de skal være bløde og alt omfavnende efter min mening.

Det er min krop, og det bliver den ved med at være. Men derfor kan jeg jo godt lave den der Squat Challenge – den skal nemlig også være stærk. Superhelteagtig. Nu er jeg startet et nyt årti – 30 år gammel – med blød mave, hængerøv og stærke ben! 

LÆS OGSÅ: Klumme: Elsk din muffin-mave

LÆS OGSÅ: Hov, hvor blev min krop af?

LÆS OGSÅ: Fup og fakta om dine mor-bryster

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Lise Juhl Jepsen

Blestop: Et ulideligt studie i brunt

Mit barn er tydeligvis på vej til at blive blefri, men på en ret så træls måde.

Lise Juhl Jepsen, blogger

Lort er sjovt. Ja, men også rimelig anstrengende i de mængder, vi dealer med lige i øjeblikket.

Aften 1: Lort på døren

Martha var blevet puttet men knoldede rundt. Vi hørte hende stå ude på reposet og kalde. Og hvilket syn, der mødte os? Hele hendes dør var smurt ind i lort. Oh dear. Hun havde taget bleen af, og på en måde fået lort på hænderne, som hun så dekorerede døren med. Jeg ved ikke, hvor meget der var sjov a la “Martha maler!”, og hvor meget der bare var et forsøg på at få det af fingrene. Hun kom i bad, og døren blev vasket.

Aften 2: Splashzone på trappen

Efter en dag, hvor hun adskillige gange havde smidt bleen (dog kun med tis i) håbede vi stærkt på en lortefri aften. No such luck. Der blev puslet fra førstesalen. På reposet var der en stor pøl af tis. Med splashzone langt ned af trappen. Please please please, vær bare tis!

No way. Denne gang var lorten smurt ud over gulvet. Hun havde smidt bleen, lorten var landet på gulvet, hvor hun havde fået trådt i den. Oh crap for en stank! Barn i bad, gulv i bad. Og SÅ godnat!

LÆS OGSÅ: “Jeg har lavet lort”

Aften 3: Pletskud i potten

Endnu en dag med mange blesmidninger, men ingen interesse i at sidde på toilettet eller potten. “Nej ikke ‘lettet’!” Puslen på førstesalen. Pøl af tis på reposet. Check. Åh nej, hvilket syn mon skulle møde os  på værelset? Oh, thank god, lorten lå intakt i bleen på gulvet. Skidegodt Martha (no pun intended).

I et forsøg på damage control placerede vi potten på værelset (“hvis du skal tisse eller lave lort, så sæt dig på potten!”). Og så leverede damen en tissetår i potten. Dygtiiiig! Hun plejer ellers at være ret så uinteresseret i den der åndssvage potte. Barn og interiør slap for bad. Og så godnat.

Aften 4: Damen smed bleen under aftensmaden.

Og med en heftig årvågenhed og adskillige: “Martha, hvis du skal tisse eller lave lort, er det ude på toilettet. Kald på mor og far”, trissede hun rundt i bar røv. Hun er også i en periode, hvor det der med at sidde ned og spise aftensmad er den værste tortur hun kan forestille sig. Det er en anden historie og en anden udfordring, vi OGSÅ arbejder heftigt på i øjeblikket.

Men uanset hvor årvågne vi begge syntes, vi var, nåede frøkenen at sprede balderne og levere en dej lige midt på stuegulvet. Goddamit Alexis! Da aftenens skidning nu var overstået, var resten af aftenen lortefri. Halleluja.

Delkonklusion: 4 dages lortefest, men med en lille progression.

Damen er tydeligvis på vej til at blive blefri, men på en ret så træls måde. Det kunne være rart, hvis hun snart fik lært at sige til, før bleen blev flået af. Vi ville også sætte pris på, at hun gad sidde på toilettet og det mindste forsøge af levere i tønden. Nogle gange kan hun lokkes derop, men det er meget begrænset, hvor meget der sker. En bittelille tissetår en gang eller to, og så ellers iPad med tegnefilm og rigeligt brok og råb og hysteri.

Vi forsøger at tvinge hende derop i forbindelse med aftentoilette og i løbet af dagen, når hun indikerer, at bleen irriterer hende (9 ud af 10 gange er det, at hun har flået den af – mundtlig kommunikation gør hun ikke meget i). Alle aftener har hun været træt og brugt og fået en rimelig hyggelig og rolig godnatlæsning, så det er så røvtræls, at hun så ikke lægger sig til at sove og gemmer den bæ til næste morgen. Men nej nej, hun skal da knolde rundt, rode, larme, rode, råbe, synge, rode spille musik og nå ja…rode.

LÆS OGSÅ: ”Hvordan ser afføringen ud, skat?”

Aften 5: Lort über alles

Martha pøllede lige før aftensmaden, så vi håbede inderligt at vi kunne få en lortefri hyggeaften. Det er jo fredag… Jeg havde en hyggelig og rolig aftentoilette med Martha. De andre aftener har haft noget brok, skrig og gråd.

Når mor og far er stressede og sure, smitter det så frygteligt af på afkommet. Men i dag var rolig og rar. Og det håbede jeg virkelig ville gøre, at det trætte barn ville lægge sig ned og sove nogenlunde med det samme. Afskidning på toilettet blev det ikke til. Hun pure nægtede at nærme sig tønden. Nå, fingers crossed. Måske lægger hun sig til at sove med det samme?

Morgendagens bæ in the making
Morgendagens bæ in the making

Enormt hyggelig putning. Masser af kys og kram, vi sang og læste, og hun lagde sig artigt på puden.
En halv time senere. Hmm, Martha støver rundt på førstesalen. Bare hun ikke vækker Arnold. Nå, der blev stille. En time senere. Temmelig meget knolden rundt på førstesalen. Goddammit, hvorfor sover det barn ikke? Op af trappen. Krydsede fingre. Please please please. No more shit please!

Brunt helvede på reposet! Brunt helvede på barnet. Der var lort über alles! Hendes hænder var smurt ind. Der var lort på benene, armene, i håret. Ud over hele gulvet (altså reposet er ret lille, en halv kvadratmeter – but still), på karme og diverse.

“DU RØRER IKKE NOGET, MARTHA!” Ned af trappen med lortebarnet. Helt glad og lidt forvirret var hun. Og lidt irriteret over ikke at måtte bruge hænderne. Holy moly! Det er et under, at jeg ikke brækkede mig. Det er nok det klammeste, jeg har oplevet, sådan in real life. Ud i brusebadet. Jeg spulede og spulede og spulede, men det sad bare fast på hænderne. Nå, så måtte jeg jo selv gnide det af med rigelige mængder sæbe. Føj, føj, føj.

LÆS OGSÅ: Bye bye ble

Da hænderne var hudfarvede igen, røg hun i badekarret. Hun syntes, det var herrehyggeligt sådan at komme i bad. Hun snakkede og snakkede om alt muligt, imens jeg forsøgte med tydelige ord at banke denne sætning ind i knolden på hende: “Når du skal lave lort, skal du kalde på mor og far”. Jeg gentog det igen og igen og igen, og hun jammede bare over “vandet løber ned i kloakken”, “man skal bruge sæbe”, “lort på alle hænderne” etc. Selektiv hørelse? Ja, det tror jeg nok lige!

Nikolaj fik den anden lortetjans. Altså at gøre gulvet rent på førstesalen. Og han var sur. Martha var kærlig og sød og ville bare kramme og sidde og nusse i håndklædet.

Nu sover hun, og vi sidder her, og jeg synes, her lugter af lort overalt.

Teorier? Masser.

– Hun søger opmærksomhed. Negativ såvel som positiv. Når man kommer i bad langt over sin sengetid er det masser af dejlig solotid med mor og far.

– Hun kan ikke lide at have bleen på, når der er noget i den. Så meget har vi forstået. Men hun har ikke forstået, at hun har behov for voksenhjælp, når den er fyldt. Hun tror, hun bare kan styre det selv.

– Hun skal skide fast før sengetid, men har ikke knækket koden med toilet eller potte.

– Hun har ikke føling med sin krop i forhold til at sige til eller på anden måde reagere FØR hun tisser eller skider, så at droppe bleen helt er ikke en mulighed endnu.

– Der er låge øverst på trappen, så hun kan ikke komme ned. Det kræver, at hun kalder på os. Men hun råber, snakker, dimser så meget rundt (og om alt muligt andet), at det kan være svært at høre, hvornår det er the real deal. Og hun har jo endnu ikke mundtligt kommunikeret noget med fyldt ble, så hvad pokker skal vi lytte efter?

– Vi vil fremover holde lågen åben om aftenen. Hun kommer helt 100 rendende med alle mulige andre ærinder, men måske kan vi nå at fange en lortesituation, før den udvikler sig.

So there you have it. Lort, lort og lidt mere lort. Man må gerne grine. Det ville jeg også selv have gjort. Oh, og hvilken tale jeg skal holde til hendes 18-års fødselsdag!

LÆS OGSÅ: Projekt blestop – er I klar?

LÆS OGSÅ: 72 (hæslige) prøvelser ved sengetid

LÆS OGSÅ: Hvad er det værste, der kan ske, hvis mit barn spiser sit eget lort og 11 andre scenarier

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Tags:

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.