img_6981.jpg

Åndedrætsterapi puster liv i fødslen

Vores Børn
01. juni 2012

Min veninde Ranka, som skal med til fødslen, er ikke bare et af de viseste og smukkeste mennesker, jeg kender, hun er også åndedrætsterapeut og vil gerne give mig en session før fødslen. Åndedrætsterapi er en kombination af samtale- og kropsterapi. Gennem åndedrættet forløses, rummes og integreres det, der er brug for. Jeg har glædet mig, fordi jeg har prøvet det før og ved, at det er helt fantastisk.

I virkeligheden er det jo noget af det mest banale – at trække vejret, men vi gør det bare ikke. Altså dybt og helt igennem. Men når man gør det (og samtidig får berørt kroppen og bliver talt til), er det et af de bedste værktøjer til at komme i en afspænding, som faktisk er dybere end selv den bedste massage – og fantastisk fødselsforberedelse.

Sessionen begynder med en samtale og derefter lægger jeg mig op på briksen med et tæppe over mig. Jeg skal intet gøre andet end at trække vejret, og det bliver jeg guidet til af Rankas stemme, der er blød som mælk og honning.

Hun taler til mig, og hun taler til baby. Fortæller os, at vi er trygge og kompetente.

Til at begynde med skal min krop lige overgive sig, kan jeg mærke. Den skal hjælpes til at give slip. Vi er så vant til at være på mærkerne, spekulere, håndtere, klare og ordne, at kroppen (og hovedet) har svært ved at overgive sig. Men når det sker…

Jeg ved godt, at Ranka er en af de dygtigste og mest intuitive behandlere herhjemme, men jeg er alligevel overrasket over effekten, da sessionen er slut, og jeg må spørge mig selv, hvorfor jeg ikke har gjort det her gennem hele graviditeten?!

Jeg er fuldstændig afspændt i ordets bogstaveligste forstand, og så er al den viden og de intentioner, jeg har tænkt og sagt, blevet lagret i kroppen. De er gået fra at være tanker i hovedet til en manifestation i hver en celle i min krop. Jeg er tillid. Jeg er kompetent. Jeg er forbundet med baby. Jeg er klar.

Jeg vil gerne dele Rankas egne ord om, hvad en åndedrætssession indebærer, og hvorfor det var vigtigt for hende, at jeg fik en før fødslen:

”Fordi jeg skulle støtte Anne under hendes fødsel var det vigtigt for mig, at hun havde fået en session inden. Åndedrættet har det med at skabe en forbindelse mellem mennesker, en forbindelse der styrker intuitionen. Så ved at give hende en session forstærkede vi et kropsligt intuitivt bånd imellem os. Det betyder, at jeg bedre kunne støtte hende under fødslen.

Under en åndedrætsterapi session får vi et rum til at skabe det, vi ønsker. Jeg ville give Anne en oplevelse af at være tryg og støttet, som hun kunne tage med sig til fødslen. Det vil jeg altid forsøge, hvis jeg giver en højgravid en session. På samme måde vil jeg sætte fokus på overbevisningerne: ”Din krop er tryg”, ”udvidelse er tryg” og ”forandring er tryg” samt lave en visualisering af al den støtte, der er til den gravide og hendes barn.

Det er vigtigt, at en gravid kvinde føler sig støttet, så hun kan have sit fokus på babyen. Støtte både fra de mennesker, der helt fysisk støtter under fødslen, men også de ringe af mennesker omkring den gravide, som ønsker det bedste for hende og baby. Når en kvinde virkelig føler sig tryg og støttet, kan hun give slip og overgive sig til fødslen og det nye moderskab.

Sessionen er også en art ritual inden fødslen. Jeg tror stærkt på, at babyer er bevidste allerede i maven, og derfor mener jeg, det er vigtigt at skabe en velkomst for babyen, hvor de føler sig mødt og ønsket. Gennem roen og åndedrættet kan moren forstærke sin forbindelse med baby. Det er forbindelsen der skaber en oplevelse af velkommen.

Når en kvinde er så tæt på fødslen, som Anne var, går jeg normalt ikke ind i det terapeutiske rum. Anne havde allerede talt meget med veninder og Maia jordemødrene, så vi brugte ikke lang tid på samtale. Det vigtigste var at give hende en kropslig oplevelse af ro, tryghed og støtte. Samt at skabe plads til at hun kunne forbinde sig endnu mere med sin krop og sin baby.”

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Tags:

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

anne sofie slot

Hjemmegående mødre kan også være intolerante og selvforherligende

Jeg repræsenterer et segment, der ofte sætter egen livsførelse op på en piedestal. Lad os droppe fordommene og give hinanden et skulderklap!

Anne Sofie Thybo, blogger

Ret skal være ret, og jeg indrømmer blankt, at jeg nok var temmelig fordomsfuld omkring hele hjemmegående-segmentet, før jeg selv blev en del af det. Dette afspejlede også min meget langstrakte beslutningsproces omkring farvellet til vores fantastiske vuggestue. Nu har jeg været vaskeægte hjemmegående i snart fire måneder, og egentlig har vi ikke blandet os så meget med andre hjemmepassede børn og deres forældre endnu, da jeg synes, vi har haft nok i vores eget selskab, og de fleste formiddage er gået med at crashe legepladser og nyde sensommeren. Derfor bygger dette indlæg på et relativt spinkelt grundlag og altså mest af alt på min egen tolkning af virkeligheden.

LÆS OGSÅ: 16 ting du aldrig skal sige til en hjemmegående mor

Det sidste stykke tid, har jeg været lidt mere opsøgende omkring andre hjemmegående og har via de sociale medier fundet nogle facebookgrupper, som jeg nysgerrigt har snuset lidt rundt i for at få indtryk af, hvad der rører sig ude hos mine ‘kollegaer’. Jeg har selvfølgelig også læst alt, hvad jeg har mødt på min vej af artikler om emnet, og jeg har heller ikke holdt mig for fin til at smuglytte lidt i krogene på byens legepladser.

Nu er det – helt selvvalgt – med alvorlig fare for at anbringe røven i klaskehøjde, at jeg skriver det følgende, men jeg lover, at jeg ikke skriver så meget som et eneste ord i en ond mening.

Selvforherligende hjemmegående

Jeg havde faktisk regnet med at få afkræftet mine fordomme, når jeg kom bag kulisserne i livet som hjemmegående, men de fora jeg har snuset rundt i indtil videre, bekræfter desværre mere end de afkræfter. I hvert fald de personer, der råber højest.

Helt i overensstemmelse med mine fordomme fremstår nogle hjemmegående umådeligt selvforherligende og dømmende over for andres knap så hjemmejuicede tilgang til familielivet. Jeg forsøger at have stor tolerance over for mælkeforskrækkede, biodynamiske langtidsammere, der ‘slynger’ deres 3-årige og samsover, til de bliver skilt af det. For min skyld kan folk gøre, som de vil, så længe børnene ikke tager skade af det.

Men! Det får mig helt op i det røde felt, når selvsamme folk fremstår intolerente og usolidariske den anden vej rundt og sætter egen livsførelse op på en piedestal.

Særligt får jeg kvababbelse, når livsførelsen bliver over-idealistisk og de forskellige former for “parentinger“, bliver hevet op af hatten som en manual, man kan leve sit familieliv efter i drømmen om at gøre det perfekte. Når folk gør et statement ud af hjemmelivet og skilter lidt for meget med den rosenrøde udgave, som måske findes derude, men nok i de fleste tilfælde er mere nuanceret end som så.

LÆS OGSÅ: 5 ting en hjemmegående mor skal sige ”pyt” til

Når der i legepladsernes kroge og på sociale medier lyder en nedrakning af institutionslivet fra hjemmegående (især) mødre, som måske ikke engang selv har erfaring med vuggestue eller børnehave, men har opsnappet et eller andet om, at institutioner er dårlige for børnene. Når der klappes lidt for meget på egne skuldre over beslutningen om at gå hjemme, og når valget af hjemmelivet altid skildres lidt offeragtigt, som om omverdenen slet ikke har nogen forståelse og altid kritiserer. Min egen oplevelse er i hvert fald helt anderledes! Folk, jeg møder på min vej, synes, det er både modigt, beundringsværdigt og fedt, at jeg gør det. I hvert fald de fleste.

Jeg er selv glad for min prioritering om at gå hjemme, og jeg har det godt med at bruge min tid på at være sammen med ungerne, men havde virkeligheden set anderledes ud for vores familie (havde vi fx knap så mange små børn…), havde jeg sandsynligvis ikke truffet samme valg. Faktisk synes jeg, mine børn har fået så meget guld med fra deres respektive vuggestueliv, at det er helt rørende.

Savner vuggestuen

Jeg kan give Bertil og Helga Marie bunker af nærvær, kærlighed, tryghed og ro i hverdagen, men jeg kan ikke give dem samme oplevelse af at være del af det fællesskab, der er i en vuggestuegruppe og de venskaber, det medfører. Jeg kan heller ikke præstere den pædagogiske professionalisme, vi har oplevet, som en gave for børnene i vores institutioner. Af samme grund går Hubert også i børnehave og Hjalmar på fritidshjem, selvom jeg går herhjemme. Det er et positivt tilvalg. Jeg savner vores vuggestue, og jeg tror egentlig også, Bertil og Helga Marie gør, selvom vi alle trives med hjemmelivet. Det er to forskellige verdener, som begge indeholder en masse godt.

LÆS OGSÅ: ”Vi skal huske de gode historier fra vuggestuen”

Som jeg skrev i starten bygger min oplevelse af ‘hjemmelivet’ på et ret spinkelt grundlag, og selvfølgelig findes der masser af hjemmegående derude, som kan afkræfte mine fordomme! Jeg kender heldigvis et par stykker, – men har derudover desværre ikke mødt så mange endnu…

I virkeligheden tror jeg, det er den selvforherligende glansbilledagtige fremstilling, jeg bliver gul og grøn af. Og måske især af den indbyggede fordømmelse, der implicit ligger deri. Tænk, hvis vi, med vores forskellige måder at indrette familielivet på, kunne inspirere hinanden i stedet for at slå hinanden i hovedet og hævde vores egne valg. I stedet for at stræbe efter at vise det perfekte billede kunne vi dyrke noget så old school som solidaritet og støtte hindanden som kvinder/mødre (og nogle få fædre..) i det her fantastiske samfund, der emmer af muligheder og værdier – men dermed også af svære valg. Vi kunne stå skulder ved skulder og støtte hindandens beslutninger i tillid til, at den enkelte familie prioriterede efter egne værdier og muligheder og så bakke op! Er jeg naiv?

Jeg er vist dybest set bare frustreret over, at vi ikke bare kan leve vores familieliv og lade være med at gøre alt til et projekt, der skal manifesteres for omverden! Jeg ved godt, de fleste familier lever deres liv et sted i mellem parfumeret skyldemiddel og biodynamisk quinoa, men det er som regel ikke dem, der råber højest, og det kan godt være lidt anstrengende.

LÆS OGSÅ: “Mit barn kommer i institution, selvom jeg går hjemme”

Egentlig vil jeg bare gerne bidrage med min version af livet som hjemmegående.

Jeg er uden tvivl glad for hjemmelivet, som dog også virkelig trækker tænder ud(!), ligesom alle mulige andre familieliv sikkert gør nogle gange. Vores beslutning er (helt uromantisk) mest af alt en pragmatisk beslutning, fordi vi har mange små børn, der skal dele vores tid og opmærksomhed. Ikke nogen overdreven idealisme eller langtidsamning, vi er heller ikke selvforsynende fra egen vindueskarm eller vasker vores tøj med nøddeskaller. Vi er bare en helt almindelig familie, der skal have puslespillet til at gå op, så alle er glade. Ikke så meget pis.

Læs mere på: www.annesofieslot.dk

LÆS OGSÅ: Eksperterne om fremtidens forældre: Vi vil kræve retten til at være sammen med vores børn tilbage

LÆS OGSÅ: Debat: Karrieremor eller hjemmegående – hvad er lykken?

LÆS OGSÅ: Hjemmegående mor: “Vi har valgt vuggestuen fra”

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Tags:

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Tine Pendred.

Nu er jeg startet et nyt årti – med blød mave, hængerøv og stærke ben

Jeg har altid været tilpas i min krop, og som jeg stod der og observerede og nedstirrede min blufærdige krop, gik det op for mig, at jeg stadig er tilpas.

Tine Pendred, blogger

Jeg er lige fyldt 30. For mange er det stadig virkelig ungt. For mit 15 årige selv er det gammelt. Jeg kan huske både min fars og mors 30 års fødselsdage og peberet. De gik amok. Min far sad i en kørestol med vodkadrop. Den legede jeg i dagen efter med nabobørnene.

Jeg har det okay med at være fyldt 30. På mange punkter har jeg altid villet være ældre, end jeg var på givne tidspunkt. Af en eller grund har jeg altid addet et ekstra år. Om jeg begriber hvorfor nu. 

30 er en god alder. I mit hoved har jeg det godt. Jeg har to børn. Omend de kom lidt tidligere end forventet. Den første gjorde i hvert tilfælde. Jeg er i gang med en kandidat. Jeg er gift. Også ret uventet. Jeg svor, at jeg aldrig skulle giftes. Det kan man godt gøre, når man er ung, sur på verden og skilsmissebarn. 

LÆS OGSÅ: Jeg både elsker og hader at være blevet ægte voksen

Så her til aften efter et karbad (vi er i Firenze. Manden er i baren med svogeren. Drengene sover), der stod jeg og kiggede på min nøgne krop. Jeg har altid været slank, altid været glad for min krop, bryster og numse. Jeg kan huske nogle drenge på efterskolen engang sagde, at den perfekte pige ville have min krop og en anden pige’s ansigt. På én side et kompliment og så alligevel pissenederen sagt, men hey – teenagedrenge! Min pointe er, at jeg altid har været tilpas i min krop. To børn og 15 år senere. Meget har ændret sig. Så jeg stod der og kiggede på min krop. Den ser anderledes ud. Jeg har ikke riiiiiigtig dyrket motion siden Viggo blev født (for 3 1/2 år siden). Det er en prioritering.

Jeg ved godt, at jeg kunne have løbet mig en tur. Men jeg hader at løbe, især om aftenen, og det ville være dér, jeg skulle løbe. Jeg dyrkede lidt yoga. Men altså, ikke dedikeret motionist. Jeg står der og kigger på min krop.

Min røv – den hænger skisme lidt mere end den gjorde. Mine bryster ammer og har ammet før. Det ene bryst er større end det andet. Min mave – den har aldrig været strygebrætsflad, det tror jeg ikke på, men min søn borer nu sit ansigt ind i den og spørger, om vi skal have en baby mere, mens han smiler og siger så igen, at han elsker min store, bløde mave. Det er en extra large doughnut. Og den ér blød.

LÆS OGSÅ: Hulubulu – bryster hvor er I henne?

Jeg har altid været tilpas i min krop, og som jeg stod der og observerede og nedstirrede min blufærdige krop, gik det op for mig, at jeg stadig er tilpas. Jeg er fyldt 30, jeg har født to børn og satser på at føde lidt flere – jeg skal helt sikkert i gang med at dyrke lidt motion, ja. Men mest fordi min hjerne godt kunne bruge det. Og min krop, ja. Men ikke fordi jeg er ked af det. Jeg har set så mange kvindekroppe, og de skal være bløde og alt omfavnende efter min mening.

Det er min krop, og det bliver den ved med at være. Men derfor kan jeg jo godt lave den der Squat Challenge – den skal nemlig også være stærk. Superhelteagtig. Nu er jeg startet et nyt årti – 30 år gammel – med blød mave, hængerøv og stærke ben! 

LÆS OGSÅ: Klumme: Elsk din muffin-mave

LÆS OGSÅ: Hov, hvor blev min krop af?

LÆS OGSÅ: Fup og fakta om dine mor-bryster

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Lise Juhl Jepsen

Blestop: Et ulideligt studie i brunt

Mit barn er tydeligvis på vej til at blive blefri, men på en ret så træls måde.

Lise Juhl Jepsen, blogger

Lort er sjovt. Ja, men også rimelig anstrengende i de mængder, vi dealer med lige i øjeblikket.

Aften 1: Lort på døren

Martha var blevet puttet men knoldede rundt. Vi hørte hende stå ude på reposet og kalde. Og hvilket syn, der mødte os? Hele hendes dør var smurt ind i lort. Oh dear. Hun havde taget bleen af, og på en måde fået lort på hænderne, som hun så dekorerede døren med. Jeg ved ikke, hvor meget der var sjov a la “Martha maler!”, og hvor meget der bare var et forsøg på at få det af fingrene. Hun kom i bad, og døren blev vasket.

Aften 2: Splashzone på trappen

Efter en dag, hvor hun adskillige gange havde smidt bleen (dog kun med tis i) håbede vi stærkt på en lortefri aften. No such luck. Der blev puslet fra førstesalen. På reposet var der en stor pøl af tis. Med splashzone langt ned af trappen. Please please please, vær bare tis!

No way. Denne gang var lorten smurt ud over gulvet. Hun havde smidt bleen, lorten var landet på gulvet, hvor hun havde fået trådt i den. Oh crap for en stank! Barn i bad, gulv i bad. Og SÅ godnat!

LÆS OGSÅ: “Jeg har lavet lort”

Aften 3: Pletskud i potten

Endnu en dag med mange blesmidninger, men ingen interesse i at sidde på toilettet eller potten. “Nej ikke ‘lettet’!” Puslen på førstesalen. Pøl af tis på reposet. Check. Åh nej, hvilket syn mon skulle møde os  på værelset? Oh, thank god, lorten lå intakt i bleen på gulvet. Skidegodt Martha (no pun intended).

I et forsøg på damage control placerede vi potten på værelset (“hvis du skal tisse eller lave lort, så sæt dig på potten!”). Og så leverede damen en tissetår i potten. Dygtiiiig! Hun plejer ellers at være ret så uinteresseret i den der åndssvage potte. Barn og interiør slap for bad. Og så godnat.

Aften 4: Damen smed bleen under aftensmaden.

Og med en heftig årvågenhed og adskillige: “Martha, hvis du skal tisse eller lave lort, er det ude på toilettet. Kald på mor og far”, trissede hun rundt i bar røv. Hun er også i en periode, hvor det der med at sidde ned og spise aftensmad er den værste tortur hun kan forestille sig. Det er en anden historie og en anden udfordring, vi OGSÅ arbejder heftigt på i øjeblikket.

Men uanset hvor årvågne vi begge syntes, vi var, nåede frøkenen at sprede balderne og levere en dej lige midt på stuegulvet. Goddamit Alexis! Da aftenens skidning nu var overstået, var resten af aftenen lortefri. Halleluja.

Delkonklusion: 4 dages lortefest, men med en lille progression.

Damen er tydeligvis på vej til at blive blefri, men på en ret så træls måde. Det kunne være rart, hvis hun snart fik lært at sige til, før bleen blev flået af. Vi ville også sætte pris på, at hun gad sidde på toilettet og det mindste forsøge af levere i tønden. Nogle gange kan hun lokkes derop, men det er meget begrænset, hvor meget der sker. En bittelille tissetår en gang eller to, og så ellers iPad med tegnefilm og rigeligt brok og råb og hysteri.

Vi forsøger at tvinge hende derop i forbindelse med aftentoilette og i løbet af dagen, når hun indikerer, at bleen irriterer hende (9 ud af 10 gange er det, at hun har flået den af – mundtlig kommunikation gør hun ikke meget i). Alle aftener har hun været træt og brugt og fået en rimelig hyggelig og rolig godnatlæsning, så det er så røvtræls, at hun så ikke lægger sig til at sove og gemmer den bæ til næste morgen. Men nej nej, hun skal da knolde rundt, rode, larme, rode, råbe, synge, rode spille musik og nå ja…rode.

LÆS OGSÅ: ”Hvordan ser afføringen ud, skat?”

Aften 5: Lort über alles

Martha pøllede lige før aftensmaden, så vi håbede inderligt at vi kunne få en lortefri hyggeaften. Det er jo fredag… Jeg havde en hyggelig og rolig aftentoilette med Martha. De andre aftener har haft noget brok, skrig og gråd.

Når mor og far er stressede og sure, smitter det så frygteligt af på afkommet. Men i dag var rolig og rar. Og det håbede jeg virkelig ville gøre, at det trætte barn ville lægge sig ned og sove nogenlunde med det samme. Afskidning på toilettet blev det ikke til. Hun pure nægtede at nærme sig tønden. Nå, fingers crossed. Måske lægger hun sig til at sove med det samme?

Morgendagens bæ in the making
Morgendagens bæ in the making

Enormt hyggelig putning. Masser af kys og kram, vi sang og læste, og hun lagde sig artigt på puden.
En halv time senere. Hmm, Martha støver rundt på førstesalen. Bare hun ikke vækker Arnold. Nå, der blev stille. En time senere. Temmelig meget knolden rundt på førstesalen. Goddammit, hvorfor sover det barn ikke? Op af trappen. Krydsede fingre. Please please please. No more shit please!

Brunt helvede på reposet! Brunt helvede på barnet. Der var lort über alles! Hendes hænder var smurt ind. Der var lort på benene, armene, i håret. Ud over hele gulvet (altså reposet er ret lille, en halv kvadratmeter – but still), på karme og diverse.

“DU RØRER IKKE NOGET, MARTHA!” Ned af trappen med lortebarnet. Helt glad og lidt forvirret var hun. Og lidt irriteret over ikke at måtte bruge hænderne. Holy moly! Det er et under, at jeg ikke brækkede mig. Det er nok det klammeste, jeg har oplevet, sådan in real life. Ud i brusebadet. Jeg spulede og spulede og spulede, men det sad bare fast på hænderne. Nå, så måtte jeg jo selv gnide det af med rigelige mængder sæbe. Føj, føj, føj.

LÆS OGSÅ: Bye bye ble

Da hænderne var hudfarvede igen, røg hun i badekarret. Hun syntes, det var herrehyggeligt sådan at komme i bad. Hun snakkede og snakkede om alt muligt, imens jeg forsøgte med tydelige ord at banke denne sætning ind i knolden på hende: “Når du skal lave lort, skal du kalde på mor og far”. Jeg gentog det igen og igen og igen, og hun jammede bare over “vandet løber ned i kloakken”, “man skal bruge sæbe”, “lort på alle hænderne” etc. Selektiv hørelse? Ja, det tror jeg nok lige!

Nikolaj fik den anden lortetjans. Altså at gøre gulvet rent på førstesalen. Og han var sur. Martha var kærlig og sød og ville bare kramme og sidde og nusse i håndklædet.

Nu sover hun, og vi sidder her, og jeg synes, her lugter af lort overalt.

Teorier? Masser.

– Hun søger opmærksomhed. Negativ såvel som positiv. Når man kommer i bad langt over sin sengetid er det masser af dejlig solotid med mor og far.

– Hun kan ikke lide at have bleen på, når der er noget i den. Så meget har vi forstået. Men hun har ikke forstået, at hun har behov for voksenhjælp, når den er fyldt. Hun tror, hun bare kan styre det selv.

– Hun skal skide fast før sengetid, men har ikke knækket koden med toilet eller potte.

– Hun har ikke føling med sin krop i forhold til at sige til eller på anden måde reagere FØR hun tisser eller skider, så at droppe bleen helt er ikke en mulighed endnu.

– Der er låge øverst på trappen, så hun kan ikke komme ned. Det kræver, at hun kalder på os. Men hun råber, snakker, dimser så meget rundt (og om alt muligt andet), at det kan være svært at høre, hvornår det er the real deal. Og hun har jo endnu ikke mundtligt kommunikeret noget med fyldt ble, så hvad pokker skal vi lytte efter?

– Vi vil fremover holde lågen åben om aftenen. Hun kommer helt 100 rendende med alle mulige andre ærinder, men måske kan vi nå at fange en lortesituation, før den udvikler sig.

So there you have it. Lort, lort og lidt mere lort. Man må gerne grine. Det ville jeg også selv have gjort. Oh, og hvilken tale jeg skal holde til hendes 18-års fødselsdag!

LÆS OGSÅ: Projekt blestop – er I klar?

LÆS OGSÅ: 72 (hæslige) prøvelser ved sengetid

LÆS OGSÅ: Hvad er det værste, der kan ske, hvis mit barn spiser sit eget lort og 11 andre scenarier

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Tags:

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

cykel

Mine 7 bedste råd, når dit barn skal cykle i skole selv

Isabella er MEGET stolt over at cykle til skole selv, hun får bevæget sig, får selvtillid og lærer at have et ansvar.

Sophie Hjertholm, blogger

At cykle i skole er noget, vi egentlig aldrig troede, at Isabella ville få lov til i en alder af kun 6 år. Vi er nogle værre hønemødre, og da Isabella var yngre, var jeg sikker på, at hun ville være mindst 10 år, inden hun fik lov at cykle alene til skole. Man har et standpunkt, til man tager et nyt, og således tog Isabella hul på skoleåret i første klasse, med at cykle alene til sin skole -helt uden mor og mor!

Det har taget os lang tid at blive klar, selvom vi nok har en af Danmarks sikreste skoleveje. Vi bor i et lukket vænge, og Isabella skal bare cykle ned for enden af vænget, så kommer stien til skolen. Det tager ca. 5 minutter at gå til skolen, og 2-3 minutter at cykle dertil i Isabella-tempo.

LÆS OGSÅ: Sådan lærer du dit barn at cykle

Isabella på vej i skole på første skoledag. Denne dag var begge mødre og lillebror dog med.

Vi har trænet trafik med Isabella, lige siden hun kunne gå. Lært hende at se sig for, lært hende om farer i trafikken, og lært hende at cykle på vejen fra hun var ca. 3 år (kun de små vænger, selvfølgelig ikke de store veje). Isabella har altid været meget trafiksikker og super god til at se sig for. Hun er endda obs på, om lillebror følger reglerne, når vi er ude.

Han er til gengæld lidt for vovet i trafikken, så jeg tvivler på, at han får lov at cykle selv, når han går i første klasse. Vi cykler med Nicolaj til børnehave så ofte, vi kan komme til det, og hans trafiksikkerhed bliver bedre og bedre for hver gang. Vi har cyklet med Isabella til skole rigtig mange gange, og slap hende først løs, når hun havde helt styr på det.

LÆS OGSÅ: Se, jeg cykler selv

Vores lukkede vænge. Isabella skal passere tre sideveje i et område, hvor man må køre max 35 km/t. Hun har lært at sætte farten ned før sidevejene og orientere sig.

Isabella fik, i slutningen af børnehaveklassen, lov til at gå hjem et par få gange, så hun kunne afprøve ruten og kun koncentrere sig om vejen og trafikken. Hun fik kun lov hjem fra skole, for så vidste vi, at hun havde fri kl. 14, og derfor skulle være hjemme ca. 10 minutter senere. Hun havde nemlig ikke nogen mobil, men det har hun nu, da vi vil have, hun ringer, når hun er kommet frem til skolen, så vi ikke skal gå i uvished hele dagen, om hun er nået frem. Hun fik derfor en ny Iphone 5C lige inden skolestart, så hun kan ringe til os. Valget faldt på en iPhone, fordi hun kender systemet i dem, og det fungerer fantastisk.

Vores 8 bedste råd til at gøre barnet trafiksikker:

1. Lær barnet at se sig grundigt for, inden det krydser en vej, allerede fra det er helt lille.

2. Når barnet begynder at cykle, så lad det cykle på fortovet, indtil det er helt trafiksikkert, og begynd herefter at træne med at cykle på vejen, når barnet er trygt ved cyklen (kun på små, lukkede veje med meget lidt trafik).

3. Cykl så ofte som muligt med barnet – f.eks. til børnehave eller over til kammerater.

4. Før barnet cykler til skole, så skal ruten til skolen trænes mange gange. Fortæl barnet, hvad det skal være opmærksom på, hvilke farer der er på vejen, og hvordan man skal gebærde sig i trafikken.

5. Lær dit barn altid at cykle i højre side af cykelstien, så andre cyklister kan komme forbi, og fortæl, at det ikke må lave pludselige sving over i venstre side, da det kan kollidere med andre cyklister.

6. Lær barnet at bruge ringeklokken, når det vil overhale eller cykler forbi en fodgænger.

7. Husk cykelhjelmen – det er absolut hul i hovedet ikke at bruge hjelm!

8. Vær selv et rigtig godt eksempel – også selvom du har travlt.

Isabella er MEGET stolt over at cykle til skole selv, hun får bevæget sig, får selvtillid og lærer at have et ansvar. Hun fik lov på det helt rigtige tidspunkt for netop Isabella, men det er meget individuelt fra barn til barn. Hvis Isabella ikke boede på et lukket vænge og havde den sikre skolevej, ville vi stadig cykle med hende.

Læs mere på Regnebuemor.dk

LÆS OGSÅ: Stor guide til transport: Klapvogne, ladcykler, løbecykler …

LÆS OGSÅ: Lær dit barn at svømme

LÆS OGSÅ: Test: Er dit barn skoleparat?

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Tags:

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.