Læs om vores persondata-politik, cookies m.m.
Banner
 
Ser det her bekendt ud? Puberteten kan begynde allerede ved 9-årsalderen for piger. Foto: Colourbox

Ser det her bekendt ud? Puberteten kan begynde allerede ved 9-årsalderen for piger. Foto: Colourbox

Er dit barn på vej i puberteten?

I 9-10-årsalderen kan dit barn tage sine første spæde skridt til at blive voksen. Her fortæller sundhedsekspert Liselotte Hergel om den tidlige pubertet.

Læs også

Det sker der i puberteten

 • Udvikling af bryster, smallere talje, bredere hofter, menstruation. Piger kommer i puberteten, fra de er mellem 9 og 13 år.
 • Større kønsorganer, dybere stemme, bredere brystkasse. Drenge kommer i puberteten, når de er mellem 10 og 15 år.
 • Svedlugt, kønsbehåring, bumser, mere fedtet hud og hår og svingninger i humøret.
 • For tidlig moden?

  Hvis du begynder at observere tegn på pubertet, inden din pige er 8 år, eller din dreng er 10 år, skal du gå til lægen og få det undersøgt.
  For tidlig pubertet betyder blandt andet, at dit barn ikke vil blive særligt højt, fordi vi kun vokser lidt, efter vi er gået i pubertet. Det kan desuden skabe problemer i skolen med drillerier og en følelse af at være udenfor.
  For tidlig pubertet kan være arveligt. Derfor vil lægen spørge ind til, hvornår du selv gik i puberteten.
  For tidlig pubertet kan standes med hormonbehandling, men det kræver en indsprøjtning hver fjerde uge i flere år.

  Det virker, som om alting går meget hurtigere i dag, og på en måde er det også rigtigt. I hvert fald når det gælder børns udvikling. I dag træder dit barn nemlig hurtigere ind i puberteten end for bare 15 år siden.

  Allerede i 9-årsalderen kan pigerne begynde at udvikle bryster, og for drengenes vedkommende kan de første tegn på pubertet komme blot et år senere. Det fortæller Liselotte Hergel, læge, brevkasseekspert og forfatter til ‘Bogen om barnet’.

  “De første tegn hos pigerne er, at de begynder at få større brystvorter. Brystkirtlerne vokser, og det ser ud, som om der sidder en lille knap indenunder,” siger hun.

  LÆS OGSÅ: Lær dit barn at hvile i sig selv

  Udviklingen af bryster kan begynde uens, så det ene bryst vokser før det andet, og det er ikke unormalt.

  Drenge kommer senere i puberteten

  “Senere begynder der at komme kønsbehåring, som i begyndelsen kun er små dun, og sveden begynder at lugte på grund af den stigende hormonproduktion,” fortæller Liselotte Hergel.

  Drenge er altid kommet senere i puberteten end piger, så derfor begynder deres udvikling et år senere. Fra de er 10 år, kan du forvente, at der begynder at ske ændringer.

  “Det begynder med, at penis og testikler vokser. De begynder at få kønsbehåring og senere hår under armene. Nogle drenge får også noget, der ligner antydningen af bryster, men det er vigtigt at fortælle dem, at det er helt normalt. Det skyldes, at der flakser så mange hormoner rundt i kroppen, hvor nogle af dem er kvindelige hormoner, men det går altså over igen,” beroliger læge Liselotte Hergel.

  Tid til Den Store Snak

  Selvom de første tegn på pubertet kan komme i 9-10-årsalderen, er det meget forskelligt, hvornår børns kroppe begynder at ændre sig. Derfor skal du ikke buse ud med den store pubertetssnak, hvis dit barn ikke har vist tegn på pubertet endnu.

  “Børn er meget følsomme i den her alder. For en 9-årig pige kan det virke grænseoverskridende, hvis du begynder at tale om menstruation og sex, hvis hun ikke har tegn på bryster endnu. Omvendt kan nogle også været meget langt fremme, så derfor må du tage en føler på, hvad dit barn er klar til at tale om,” siger lægen.

  Når du fornemmer, at dit barn er klar til snakken, er det vigtigt, at du fortæller, at pubertet er en naturlig del af livet.

  LÆS OGSÅ: Sidder forskellen på drenge og piger i hjernen?

  Læs videre på næste side

  Vores Børn abonnement

   

  Relaterede artikler
  Seneste artikler
  Banner
  Mest læste
  Børn, nyhedsbrev

  Afstemning

  Skal det være lovpligtigt at vaccinere sit barn?

  Redaktionen anbefaler
  Tilmeld nyhedsbrev