Navne

Mascha: “Jeg blev en ny person, da jeg skiftede navn”

Læs, hvordan blogger Mascha Vang blev en anden person, da hun skiftede navn fra Marianne til Mascha, hør om hendes jagt efter det perfekte navn til datteren, og få hendes bedste råd til at hitte på gode babynavne.

Af Camilla Haldrup, Voresbørn.dk, 3. september 2013

“Jeg var aldrig rigtig vild med navnet Marianne – det var sådan et bondsk og kedeligt navn til en pige i gummistøvler, og det passede slet ikke til mig, for jeg følte mig helt fremme i skoene, gik med makeup og var totalt dullet op.”

Sådan fortæller blogger og tidligere realitystjerne Mascha Vang om det navn, som hendes far gennemtrumfede, da hun kom til verden i den lille nordjyske by Byrsted.

Moren hældte derimod til det mere specielle Mascha efter skuespillerinden Masja Dessau, der i 80’erne var gift med instruktøren Bille August. Dog stavet anderledes.

LÆS OGSÅ: Lad dig inspirere af de kendtes børnenavne

“Lige siden jeg fik at vide, at min mor egentlig ville have haft, at jeg skulle have heddet Mascha, så har jeg drømt om det navn,” fortæller hun.

Farvel til kedelige Marianne

Som nødløsning blev ponyen kaldt Mascha, og Marianne levede i en årerække med sit dåbsnavn, indtil det i starten af tyverne slog hende, at hun da bare kunne tage navneforandring.

Så det gjorde hun. Kirkekontoret blev aflagt en visit, og på de officielle id-papirer står nu Mascha Marianne Vang Christensen.

“Der var da nogle folk, der sagde: Du godeste! Men familien tog det pænt og brugte Mascha med det samme – dog tog det nogle år, før min far vænnede sig helt det til sig,” fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Her er din navnetype

“I dag er jeg SÅ glad for, at jeg skiftede. Mit liv ændrede sig fuldstændig, og jeg følte mig som en helt ny person. Ikke som hende den kedelige Marianne. Det er mere specielt at hedde Mascha. Lidt eksotisk.”

Nej til Vicky

Fordi Mascha har haft udfordringer med sit dåbsnavn, var det ekstra vigtigt for hende at finde det helt rigtige navn til sin ufødte datter, da hun selv blev gravid for et par år siden.

Den vordende mor brugte uanede mængder af tid på at researche på navne. Hun googlede løs, besøgte et hav af udenlandske hjemmesider, og hendes daværende kæreste og barnets far, racerkøreren Nicolas Kiesa, hjalp også til.

“En dag kom han helt glad ind ad døren og sagde: “Nu har jeg det! Hun skal hedde Vicky!” Og da sagde jeg bare med det samme: “Flot. Kan du komme på et nyt navn?” Åh, det var simpelthen ikke nemt at finde på et navn,” siger Mascha.

LÆS OGSÅ: Det betyder navnetallene

Først da datteren var næsten 3 måneder gammel, og dåben stod for døren, blev forældrene endelig enige om et kompromis. Nicolas favorit (efter nedstemningen af Vicky) var Hollie, mens Mascha slet ikke kunne stå for Nolia, som ingen endnu var blevet døbt i Danmark.

Blev inspireret af et træ

“Jeg har altid godt kunne lide magnoliatræet. Det er så smukt. Og da min mor foreslog bare at bruge ‘nolia’, så udbrød jeg ‘Selvfølgelig!’ Så vi valgte Hollie Nolia – også selv om Nolia ifølge Nicolas var sådan et sigøjnernavn. Jeg syntes – og synes stadig – at det er SÅ fint og feminint.”

Om Hollie Nolia selv er glad for sit navn vides endnu ikke, da den lille prinsesse i skrivende stund blot er et år gammel.

Men hun har jo i hvert fald to fornavne at vælge imellem, påpeger Mascha, modsat hende selv som barn.

Maschas 3 bedste navneråd:

1. Lav en grundig research, og brug alle de kanaler, du kan komme i tanker om (Mascha fik bl.a. Se & Hørs læseres hjælp til at beslutte, om Hollie skulle staves med ie eller y.

2. Skriv navnene ned, både så du husker dem ,men også for at se, hvordan de ser ud på skrift.

3. Sig navnet højt. Det skal ligge godt i munden, for du kommer til at sige det riiigtig mange gange i de kommende år.

Læs mere om Mascha, der netop har påbegyndt en uddannelse som kostvejleder og personlig træner, og få hendes bedste tips til bl.a. børn, kost og træning på Maschavang.dk

SE OGSÅ: Navnemaskinen

SE OGSÅ: Navneleksikon

debate

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

loading...