Populære børnenavne

Jylland og Sjælland har forskellige favoritter til babynavne

Din bopæl kan afsløre, hvilke navne du bedst kan lide. Se her de nye tal over, hvilke babynavne de hitter rundt om i landet.

Skrevet af Cecilie Møller Rasmussen

Hvilket navn skal din baby egentlig have? Det kan være svært at finde det helt rette babynavn, når der er så mange at vælge mellem. 

Spørger man nybagte forældre, vil de fleste nok svare, at det skal være et godt babynavn, der passer til deres barn. Og hvad de indebærer,er en stor del af Danmarks forældre enige om. De nye navnelister viser nemlig, at især to babynavne er vildt populære i 2014. Specielt hvis man kigger på det samlede landkort.

Hvis man derimod zoomer lidt ind, er der forskel på, hvilke babynavne forældre i Jylland og på Sjælland kan lide, viser tal fra Danmarks Statistik.

– Det har der især været lige siden gamle dage. I 1950’erne var det mest populære navn Jan, men vel og mærke kun I Københavnsområdet, fortæller navneforsker Eva Meldgaard.

William er et sjællandsk hit

På drengenes side er det overordnet set William, der dominerer årgangen af børn, der er mellem nul og ni år gamle. Således valgte forældre til 5.901 William’er at give deres børn navnet.

– Jeg kan godt forestille mig, at William ikke har så mange chancer uden for hovedstadsområdet. Det er alligevel for udansk, siger Eva Meldgaard.

Og det har hun på sin vis ret i. I hvert fald er det største hit på Fyn Oliver, og i Jylland er Frederik, Mikkel og Magnus de mest populære drengenavne. 

– I Jylland er det stadig meget almindeligt med at opkalde børn efter deres bedsteforældre, siger Eva Meldgaard som forklaring på, at der kan være en lille forskel.

Korte pigenavne

I opgørelsen over de hotte babynavne er det især vores oldeforældres navne, der er populære. Hos pigerne har de korte former vundet frem, fortæller navneforsker Eva Meldgaard.

Rachel og Ross i Venner var for eksempel ikke alene om at synes, at Emma var det bedste pigenavn, for mange forældre har det med at falde for det samme babynavn.

– Det er de korte former som Clara, Ella og Karla. Et navn som Ida har været populært i 30 år. Det er ret utroligt, siger hun.

Ida er da også det navn, der er flest af på Fyn, i Østjylland og på Bornholm. 

Herunder kan du se, hvilke navne der er hottest hos de nul- til niårige fordelt på de forskellige landsdele:

Hele landet: William 5.901, Emma 5.882

København (by): William: 570, Anna: 639

Københavns omegn: William 625, Emma: 539

Nordsjælland: William 601:, Emma: 531

Bornholm: Mikkel: 42, Ida: 37

Østsjælland: William 317, Emma: 278

Vest- og Sydsjælland: Oliver: 708, Emma: 623

Fyn: Oliver: 557, Ida: 512

Sydjylland: Mikkel 873, Emma: 841

Østjylland: Frederik 956, Ida: 1019

Vestjylland: Mikkel 615, Emma: 513

Nordjylland: Magnus 790, Emma: 691

Kilde: Danmarks Statistik

LÆS OGSÅ: Bodeganavne er den nye trend i navne

LÆS OGSÅ: Det afslører dit barns navn om dig

LÆS OGSÅ: Babynavne: Disse navne hitter i USA

debate

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

loading...