• Savner lidt spræl
  Klik her for at se galleriet
  4 ud af 6 stjerner ⭐️⭐️⭐️⭐️

  Savner lidt spræl

  PINGU
  Ekstra tykt aktivitetstæppe med fine små figurer og aftagelige bøjler, fra 0 mdr., 680 kr. på lirumlarumleg.dk. 


  DESIGN 
  Fine pasteller og nuttede pingviner, der står og ‘fisker’ på en lille isflage, som tæppet skal forestille at være. Der er tænkt over designet, og mødrene er lykkelige for mindre farveladeballade end normalt. Men hvad med babyerne? Der er ikke meget spræl til de små. 


  LEGETID
  Skønt med et godt polstret tæppe, men det er svært for de små at bevæge sig rundt på den tykke isflage. Til gengæld bliver der hevet, suttet og pludret ivrigt til pingviner, fiskesnører og den lille sø, som også er et spejl. Bonus: Man kan justere højden på legesagerne. 


  SIKKERHED 
  Tæppet har runde kanter, så de små ikke så nemt kan forvilde sig væk, hvis mor er på toilettet. Smart – men vi savner mere plads til motoriske udfoldelser, og de to fiskesnører er vi ikke trygge ved i babys mund. Minus: Det tykke stof suger savl og gylp til sig.


  PENGENE VÆRD? 
  Virkelig pænt at se på for mor, men vi savner lidt spræl til de små. Og lidt dyrt, når tæppet egner sig bedst til babyer, der vil ligge stille. 

 • Kræver mors hjælp
  3 ud af 6 stjerner ⭐️⭐️⭐️
  Luk

  Kræver mors hjælp

  LAMAZE
  Legetæppe med drejestol, 0-6 mdr., 450 kr. hos Toys’r’us. 


  DESIGN 
  Wow, hvor smart. Midt i det blomsterformede tæppe er der en lille drejestol forklædt som en mariehøne, hvor babyerne kan ligge på maven, dreje rundt og kigge på blomsterbladenes spraglede figurer og knitrende legesager. Så er det jo ingen sag at mavetræne. 


  LEGETID 
  Hej bi. Hej baby. Der er masser af fine sager, der får babyerne til at smile. Når de gider ligge på drejestolen, for den er ikke ret behagelig. Den kræver også, at mor står klar til at fange sprællende babyer, der ellers kan falde ned fra drejestolen. Tæppet kan heldigvis også bruges uden drejestolen, men det er bare meeeget småt. 


  SIKKERHED 
  Ingen små løse dele, der kan havne i barnets mund. Men små fingre kan komme i klemme under stolen, og det er ikke sikkert liiiige at smutte på toilettet, når babyerne blomstrer på mariehønen. Bonus: Tæppet er nemt at gøre rent og kan komme i vaskemaskinen. 


  PENGENE VÆRD? 
  Ja, hvis du har en baby, der nægter at ligge på maven. Som legetæppe uden den fancy stol er det for småt. 

 • Bedst i test
  5 ud af 6 stjerner ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  Luk

  Bedst i test

  HOP
  Babygym Treetop Friends-legetæppe med aftagelige bøjler, fra 0 mdr., 859 kr. hos Babysam.


  DESIGN
  Et tæppe, som voksne også kan lide at se på, men alligevel er der ikke sparet på sjove sager til de små. Der er kugler og vand i legetøjsdyrene, og de kan fløjte, bjælde, knitre og hyle som en ugle. Bonus: Der følger en fin pude med, så om på maven med babyen.


  LEGETID
  De små har en fest, især med de raslende blade, og der er ingen dårlig samvittighed over at smutte på toilettet, for de små hygger sig virkelig. Bonus: Alt legetøjet kan hænges i forskellige højder på buerne, så babyerne kan nå tingene, både når de ligger på ryggen og maven.


  SIKKERHED
  Der er ingen sikkerhedskant på tæppet, men det er så stort, at der skal trilles en del, før de små når det kolde gulv. Og der er ingen små løse dele eller grimme steder, hvor buttede babyfingre kan komme i klemme. Eneste anke: Tæppet er for tyndt til topkarakter for komfort.


  PENGENE VÆRD?
  Uhadada, en dyr sag. Men hvis du vil have et tæppe, der kan underholde den lille i timer og samtidig er pænt at se på, så er det en klar vinder.

 • Med lys og lyd
  5 ud af 6 stjerner ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  Luk

  Med lys og lyd

  TINYLOVE
  Gymini Move and Play-legetæppe med opklappelige sider og aftagelige bøjler, fra 0 mdr., 800 kr. Se forhandler på maki.dk


  DESIGN 
  Aber, elefanter, zebraer, sommerfugle. Tæppet har det hele. Også en stor plastikblomst, der er knap så køn, men til gengæld kan den både lyse og spille musik. Minus: Den glatte, nylonagtige overflade gør det svært for de små at styre deres bevægelser.


  LEGETID 
  Blødt, hårdt, noget der knitrer, noget der rasler. Timevis af underholdning for babyerne – og mødrene. Favoritten er musikblomsten med lys, men bare rolig: Lyden kan justeres op og ned og slukkes helt. Bonus: Bøjlerne kan justeres, så legetøjet kan flyttes rundt i højden.


  SIKKERHED 
  Følg manualen, og få sat den storhittende blomst ordentligt fast. Den røg ned hos en af testerne, av. Selv om det tynde tæppe ikke får point for komfort, er de opklappelige sider et hit. Op med dem og vupti, så har baby en hyggelig hule – men de kan ikke holde en nysgerrig baby inde på tæppet.


  PENGENE VÆRD? 
  Du får mange timers underholdning for pengene, men det er dyrt, og det er knap så kønt som testvinderen.

 • Smart på farten
  2 ud af 6 stjerner ⭐️⭐️
  Luk

  Smart på farten

  MAMAS AND PAPAS
  Tummy Time Toy & Rug-aktivitetstæppe med mavepude, fra 0 mdr., 400 kr. hos Babysam. 


  DESIGN 
  Et lille aflangt tæppe med en stor pude. Det ligner ikke det klassiske legetæppe, men det fylder nærmest intet, når man ruller tæppet sammen og stopper i lommen på puden. Der er også masser af guf til de små med bideringe, tags og figurer, uden at det bliver for spraglet. 


  LEGETID 
  Babyerne kan ligge på puden og træne nakkemuskler. Men så kan de ikke se eller nå det fine legetøj. De kan også ligge nede på tæppet, men så ryger hovedet jo helt op i puden. Hvad er tricket med det her tæppe? Fint til babyer, der ikke gider ligge på maven, men der er ikke meget (aktivitets)tæppe over det. 


  SIKKERHED 
  Alt sidder godt fast på det her tæppe, så mor kan vel ånde lettet op? Nej, ikke alligevel. For når babyerne ligger på puden, skal der ikke meget til, før de triller ned og slår hovedet i gulvet. Av, av. Endnu et minus: Det tykke tæppe suger nullermænd og hundehår til sig.


  PENGENE VÆRD? 
  Ja, hvis du leder efter et sødt tæppe til din ligge-på-maven-nægtende baby, men svært at nøjes med, hvis du også vil have et klassisk tæppe til masser af leg. 


   

 • Fuld af farver
  3 ud af 6 stjerner ⭐️⭐️⭐️
  Luk

  Fuld af farver

  PLAYGRO
  Clip Clop aktivitetstæppe med aftagelige bøjler, 550 kr. hos blandt andet Kære Børn.


  DESIGN
  Der er knald på farverne. Dejligt stort udvalg af legetøj på tæppet og buerne, og så er det testens største tæppe, så der er rig mulighed for at trille. Minus: Den nylonagtige overflade gør det svært for de små at styre kroppen, og det er for tyndt til at være behageligt.


  LEGETID
  Kom så her, lille bi. Babyerne gør et ihærdigt forsøg på at få fat i legetøjet på buerne. Men forgæves. Det er simpelthen for højt til de små på fire måneder, så mor må træde til med hjælp. Men så er der også pludren, skrig og knitrelyde for alle pengene. Bonus: Overfladen er nem at tørre af for savl og gylp.


  SIKKERHED
  Der er ingen sikkerhedskant til at holde de små inde på tæppet, men det er så stort, at der er masser af plads til leg på det. Bonus: Der er så meget legetøj, at tæppet passer til flere aldre, hvis man fjerner buerne.


  PENGENE VÆRD?
  Okay tæppe til prisen, men vi savner mere komfort og muligheden for at justere højden på legetøjet.

Aktivitetstæppe baby

Vi tester: 6 aktivitetstæpper til din baby

Et legetæppe kan både underholde og stimulere juniors sanser. Mødregruppen er gået på jagt efter det bedste aktivitetstæppe til din baby.

Skrevet af Sofie Winther Askgaard og Sarah Galán

Et aktivitetstæppe til din baby kan være et godt redskab, når dit barn skal træne sin motorik. Det vigtigste er, at barnet ofte ligger på maven i sin vågne tid, for det er fundamentet for den motoriske udvikling.

– Mange børn ligger alt for meget på ryggen, ikke mindst når de ligger på et aktivitetstæppe. En god tommelfingerregel er at sørge for, at barnet ligger mindst lige så meget på maven som på ryggen på tæppet, siger Karina Gyrst, der er kiropraktor, medstifter af online-motorikuniverset minimotion.dk og har arbejdet med spædbørn i over 20 år.

LÆS OGSÅ: Babys udvikling: Fra første smil til første ord

Vælg gerne et tæppe med farver, mønstre eller figurer, som barnet kan se, når hun ligger på maven, og kom gerne selv med ned på gulvet.

– Der er ikke nogen vigtigere i verden for det lille barn end mor, far og eventuelle ældre søskende. Læg jer ned foran aktivitetstæppet, så barnet kan se jer. Så bliver det spændende at ligge på maven, siger Karina Gyrst.

Når dit barn ligger på ryggen på aktivitetstæppet, er det sundest for den lille nakke at have hovedet ud mod tæppets kant. Så skal barnet ikke dreje hovedet bagover for at se det legetøj, der hænger på stativet, forklarer Karina Gyrst.

LÆS OGSÅ: Hvad sker der inde i din babys hjerne?

Aktivitetstæpper til din baby kan også hjælpe, hvis dit barn har tendens til at dreje hovedet til samme side. Placer de spændende ting på den modsatte side, så du ‘lokker’ barnet til at dreje hovedet den vej. Vær dog opmærksom på, at en favoritside hos nogle børn skyldes en låsning i kroppen, som kan stamme helt
tilbage fra tiden i livmoderen.

Faktaboks

EN GOD START

De fleste børn kan få noget ud af et aktivitetstæppe fra fem-seks-ugersalderen. Start blidt ud med få ting på tæppet, søg øjenkontakt, og hold øje med, om barnet har brug for en pause.

Kilde: Karina Gyrst, kiropraktor.

– Det kan godt kræve en justering hos for eksempel en kiropraktor, så få barnet tjekket, hvis du er i tvivl. Efter en eventuel behandling kan I bruge aktivitetstæppet til at træne at dreje hovedet til begge sider, siger Karina Gyrst.

Sikkerhed på aktivitetstæpper 

Sikkerhed er naturligvis alfa og omega, når dit barn skal ligge for sig selv. Derfor må aktivitetstæppet ikke have smådele, som barnet kan pille af og få galt i halsen, og der må ikke være huller eller snore, barnet kan sidde fast i og risikere at blive kvalt. Det gælder både tæppet og det eventuelt tilhørende stativ med legetøj, siger Lone Hansen, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

SE OGSÅ: Video: Førstehjælp hvis din baby får noget galt i halsen

Er der et stativ hen over tæppet, skal det sidde forsvarligt fast.

– Når barnet hiver i det, der sidder på stativet, må det ikke kunne ryge ned, for små børn kan ikke selv afværge for noget, der falder ned over dem, siger hun.

Hold også øje med, om der er nogen steder på tæppet, hvor små fingre kan komme i klemme, og hvis tæppet har fyld, så tjek syningerne.

– Børns fingre fylder ikke ret meget, så de kan komme i klemme i mange ting. Det behøver ikke være en ret stor sprække.

Er der fyld i tæppet, må barnet ikke kunne pille sømmene op og få fat i fyldet, for en klump af det er næsten lige så farligt at få i munden og halsen som en løs del, siger Lone Hansen.

Faktaboks

TJEK PÅ SIKKERHEDEN

Er tæppet CE-mærket? Det er et krav, hvis der er legetøj på.

Er det lavet solidt, så det kan tåle at blive hevet og trukket i?

Er der risiko for, at barnet kan sidde fast eller blive kvalt i åbninger, snore eller bøjler?

Er der bevægelige dele, som barnet kan klemme sig på?

Sidder knapper, kugler og andre smådele godt fast?

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen.

Mødregruppen er sammen af Vores Børn. Mødrene har forskellige uddannelser og jobs, nogle er førstegangsmødre, andre har flere børn. Alle tester alle produkter.

LÆS OGSÅ: Sådan leger dit barn det første år

LÆS OGSÅ: Babyudstyr: Den store huskeliste

LÆS OGSÅ: Sådan køber du den rigtige autostol til dit barn

debate

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Gå til forum
loading...