• Sådan bader I inden svømmeturen

  Vask dig selv først, og træk i badetøjet, mens junior sidder trygt og kigger på fra babystolen.

  Så er det dit barns tur. Typisk kan du bade den lille i en stor håndvask, som du fylder med vand.

  Eller måske er der et babybadekar, som du fylder op i bruseområdet. Tilfør eventuelt lidt sæbe, og vask dit barn, som du plejer.

  Babyen skal skylles inden svømmeturen – også selv om I lige har badet hjemme. Dit barn har sikkert tisset siden, og der må heller ikke komme støv og snavs udefra med ind.

  Efter badet tørrer du barnet helt og giver badeble og eventuelt rene, tørre babybadebukser på.

  Så pakker du snutten ind i et tørt håndklæde for at holde varmen og sætter den lille tilbage i bærestolen eller klapvognen.

  Tag eventuelt tasken med ekstra babyhåndklæde, sutteflaske og sut med dig. Nu er I klar til at gå ind til bassinet.

  For nogle er turen i omklædningsrummet en stor nok oplevelse første gang. Så kig bare lidt på, mens de andre svømmer, eller tag hjem. Næste gang I besøger svømmehallen, så prøv igen.
 • Kom godt ned i vandet
  Luk

  Kom godt ned i vandet

  Hold baby med ansigtet udad og ryggen ind mod din mave, mens I går ned i bassinet.

  Sænk med det samme barnet ned i vandet, og vend den lille om, så I kan se hinanden i øjnene.

  Mærk, hvordan vandet støtter dig i at holde dit barn. Bevæg jer lidt, så baby sanser, hvor skønt vandet kilder på hele kroppen.

  Har du booket et undervisningshold, tager svømmeinstruktøren over i vandet og guider jer herfra.

  Tip! Selv om det også er en helt ny oplevelse for dig, så prøv at signalere ‘Mor er helt rolig’ – det gør din baby tryg.
 • Inde i omklædningsrummet
  Luk

  Inde i omklædningsrummet

  Adgangsbillet, tjek. Bærestol eller klapvogn til baby, tjek.

  Nu kan I gå ind i omklædningsrummet. Her finder du skabe til jeres tøj, pusleplads og bruseområdet.

  Lad dit barn beholde tøjet på, mens du klæder dig af. Det gælder om, at baby skal være kold og våd kortest mulig tid. Så baby får tøjet af sidst, når I skal ind i svømmehallen, og tøj på først, når I skal ud igen.

  Når du er klar til bruseren, tager du baby med i svømmehallens klapvogn eller bærestol ind i vådområdet og jeres badetøj og håndklæder med i tasken.
 • Kom glad op af bassinet
  Luk

  Kom glad op af bassinet

  Begynder den lille at blive pjevset, selv om der er ti minutter tilbage af svømmelektionen, er det nok for i dag.

  I skal også gå op af vandet, hvis barnet fryser og får blå læber eller fingerspidser eller bævrende underkæbe.

  Så snart I er oppe af bassinet, er det en god ide at tage badetøjet af dit barn, så den lille ikke bliver kold.

  Instruktøren kan måske hjælpe dig, hvis de små, våde badebukser driller de første gange – det er i hvert fald altid okay spørge!

  Pak snutten ind i et tørt håndklæde, og begiv jer tilbage mod omklædningsrummet.
 • På vej til bassinet
  Luk

  På vej til bassinet

  Sådan, seje mor. Dér kommer du gående med baby i bærestolen og tasken slynget over armen.

  Måske kom I ligefrem hurtigere gennem omklædningsrummet end ventet? I skal ikke smutte i vandet, før selve svømmelektionen begynder, eller før den tid, I har booket til bassinet. Det bliver alt for koldt for din baby at være i vandet så længe.

  Sæt jer ved stolene eller bænken langs bassinet. Her er masser af nye lyde og dufte at sanse og pludre om, mens I venter.

  Måske vil din baby gerne op af bærestolen og have en tår mælk. Eller bare være tæt på dig med sutten og fordøje alt det nye.
 • Sov godt, lille skat
  Luk

  Sov godt, lille skat

  Forhåbentlig var svømmeturen en god oplevelse for jer begge. Og husk på, at uanset hvor længe I var i svømmehallen, har du vist dit barn, at ‘Mor passer på dig, og vi gør tingene i dit tempo’.

  Rart at tænke på, mens I langsomt triller hjemad. De fleste babyer tager sig nemlig en ordentlig skraber efter svømmehallen.

  Har dit barn svært ved at finde ro, blev den lille måske overstimuleret. Afkort eventuelt svømmeturen næste gang.

  Tip!

  Tør de små ører godt, og træk en hue ned over dem. Så er de beskyttet og ikke bliver kolde efter svømmeturen.
 • Før I tager af sted
  Luk

  Før I tager af sted

  Tjek svømmehallens babyfaciliteter på nettet, eller kig forbi billetlugen inden og spørg.

  Typisk er der klapvogne eller babystole, du kan låne og transportere dit barn rundt i, mens I er der. Så kommer der ikke snavs udefra ind i svømmehallen, og din baby er sikkert placeret, imens I opholder jer i vådområderne.

  Pak alt i en rummelig taske, og hold det så enkelt som muligt. Tag en dyb indånding, hvis du skal skifte eller amme igen-igen, inden I kommer ud ad døren. Ting tager den tid, de tager med en baby.

  Kom hellere lidt for sent med en glad og mæt baby end at stresse, så det bliver en dårlig oplevelse for jer begge. Sæt minimum en halv time af de første gange til at være i omklædningsrummet. Når du har fået en rutine, kan du time turen i jeres eget tempo.

  Pakkeliste

  Til babyen: To-tre håndklæder så baby har et tørt håndklæde efter badet inden svømmeturen, efter svømmeturen og efter det afsluttende bad. Husk eventuelt babysæbe.

  Bleer og badetøj: Nogle svømmehaller kræver kun badeble, andre at babyen har tætsiddende badebukser på udenpå badebleen. Sørg uanset hvad for, at badeble og eventuelle badebukser sidder tæt om lårene og livet, så der ikke kan slippe afføring ud i vandet. Husk også at medbringe  skifteble og puslegrej.

  Til flaskebørn: En sutteflaske og mælk  til et par hyggetåre undervejs og eventuelt et stort måltid efter svømmeturen.  Hue til hjemturen er en god ide – helst en der går ned over ørerne.

  Til dig: Håndklæder, badetøj, shampoo og sæbe.  En snack og noget at drikke til hjemturen.

  Tip! Det er ikke sikkert, at du må tage barnevognen med ind i forhallen – så tjek på forhånd, hvor du må parkere vognen. 
 • Tørres, tøj på og en tår at drikke
  Luk

  Tørres, tøj på og en tår at drikke

  Kan du vente lidt endnu med at amme eller give flaske efter svømmeturen, så gør det.

  Få i stedet badet den lille, så klorvandet vaskes af. Derefter skal den lille bare tørres, i tøjet og have sin mælk hurtigst muligt.

  Svømmeturen gør både sulten og søvnig. Ren win-win, hvis alt klapper. For så har du ro og tid til at ordne dig selv bagefter, mens baby slumrer sødt i liften. Ren mor-luksus, at du huskede din lækre lotion i dag.

Babysvømning

Sådan kommer du i svømmehallen med din baby

Babysvømning lyder jo ret skønt. Men hvordan styrer du sikkert gennem omklædning, bruser og børnebassin med din baby og et smil? Bare rolig, vi guider dig – også når den lille bliver sulten, pylrer eller laver i bleen.

Skrevet af Charlotte Ingvartsen

Derfor er babysvømning så godt:

Vand gør vægtløs. For en lille baby, som ligger på et fladt underlag det meste af tiden, er det skønt at bevæge sig frit med din støtte.

Svømmehallens vand, lyde og lys stimulerer både dit barns krop og sanser, og det styrker kropsfornemmelsen og motorikken.

I får en nær oplevelse sammen uden forstyrrelser udefra. Det styrker jeres fælles bånd.

I er klar til svømmehallen når:

Din baby er minimum otte uger gammel eller vejer minimum fem kilo. Ellers bliver oplevelsen for kold for dit barn, der endnu ikke kan regulere kropstemperaturen. Stumpen fra navlestrengen er faldet af.

Du selv er helet og har fået okay fra lægen til at gå i svømmehallen efter fødslen. Det er typisk otte uger efter, men kan variere lidt.

LÆS OGSÅ: Vi tester buksebleer

LÆS OGSÅ: Velkommen på barsel – dit nye fuldtidsjob

LÆS OGSÅ: Babys udvikling – fra første smil til første ord

debate

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Gå til forum
loading...