Det kan være svært at glemme baby for en stund, men prøv alligevel - for jeres egen skyld. Foto: Istock

Mor og far på date: 1-2-3 slap nu af!

Nu sidder I så dér på restauranten og skal rigtigt nyde hinandens selskab, men hvordan gør man egentlig? Måske har det taget tid at arrangere og blive klar til denne aften, og så bliver I alligevel ved med at skæve til mobilen under bordet. Vi hjælper jer til at slappe af.

Skrevet af Lene Ejg Jarbøl
11. december 2008

En sutteflaske med mælk står parat i køleskabet. Der er lagt bleer frem ved puslepladsen, og jeres mobilnumre (begges for en sikkerheds skyld) er skrevet med store fede typer på en seddel, der ligger lige ved siden af telefonen. Afskeden gik over alt forventning.

Jeres baby sad mæt og tilfreds på armen af mormor og viftede med sin lille, tykke lab og forstod vist ikke helt, hvorfor mor trippede sådan i døren, og far til sidst hev hende af sted ned ad trappen.

LÆS OGSÅ: Parforhold: Sådan overlever I det første år med barn

Nu sidder I så på restauranten og har bestilt en lækker menu og husets rødvin. Tjenerne vimser omkring jer, og for første gang i rigtig lang tid skal I bare tænke på jer selv og hinanden. Få snakket og huske på, hvorfor det var, I faldt for hinanden i ”før-vi-fik-børn-tiden.”

Men det er nu lettere sagt end gjort. For har den lille det nu godt? Mobilen ligger dér i tasken, og måske skulle I lige tjekke, om mormor har ringet. Eller selv gå ud at ringe hjem, bare lige for at høre.

For de fleste forældre, der er af sted på date uden baby, er mobiltelefonen en livline, de nødig vil give slip på. Og det er helt forståeligt. Men barsels- og livsstilscoach Nina K. Brandt er alligevel fortaler for at gøre forsøget eller i hvert fald prøve at nedtone dens eksistens.

– Hvis I kan leve med, at mobilen er slukket eller efterladt ude i garderoben i jakkelommen, så giver det mere nærvær og intensitet til jeres aften ude. Aftenen kan hurtig blive lidt halvhjertet, hvis en af jer konstant sidder med et øje på mobilen. Så går idéen lidt af projektet. Hvis det drejer sig om en enkel kop kaffe på en café, hvor meget kan så nå at gå galt på tre kvarter, spørger Nina K. Brandt med et smil velvidende om, at nervøse forældre formentlig kan forestille sig alverdens ulykker ske på meget kort tid.

Klare aftaler

Er telefonen et uundværligt redskab og nærmest hele grundlaget for, at I overhovedet tør efterlade jeres baby derhjemme, så kan I prøve med nogle få ”mobilregler,” foreslår Nina K. Brandt:

– Først og fremmest, sæt telefonen på lydløs og aftal, at I kun tjekker telefonen hver hele eller halve time. Og overhold de grænser, I har sat. Hvis I har en telefon med vibrator og har den i lommen, så kan I mærke, hvis den ringer. Så behøver I ikke sidde og fiske den op af tasken for at tjekke den.

LÆS OGSÅ: 7 råd: Undgå kærlighedsfælderne, når I får børn

Et andet godt råd til bedre at kunne nyde aftenen ude handler om at lave helt klare aftaler med barnepasseren derhjemme, om hvornår hun eller han ringer efter jer. Så ved I, at hvis jeres lille har grædt i mere end en halv eller en hel time, så bliver I ”ringet hjem.”

– Nogle babysittere vil måske gøre sig ”seje” og udholde barnegråd ganske længe, fordi de virkelig under jer en aften ude. Men forældre kan måske bedre slappe af, hvis de ved, at baby ikke får lov at blive alt for utrøstelig. Så hvis baby har hulkeskreget i tre kvarter, så bliver I altså kaldt hjem, for sådan er aftalen, siger Nina K. Brandt.

Forskellige behov for ”gå-ud-tid”

Det er ret almindeligt, at dit og din mand eller kærestes behov for at komme ud sammen uden jeres barn ikke opstår samtidig. Oftest vil din mand have frygtelig lyst til at få dig med væk fra babyskrål og bleskift og se dig i den lækre kjole, han gav dig til jul – mens du de første mange måneder måske i virkeligheden har det helt fint i din lille babypuppe med gylp på tøjet og hår på benene.

Ifølge Nina K. Brandt skyldes den forskel alle de hormoner, der pumper rundt i kvinderne efter fødslen. Derfor skal din mand også respektere, når du ikke har lyst til at blive skilt fra dit barn de første mange måneder. Det er biologisk betinget, at du føler trang til at beskytte barnet og ikke gå fra det. 

Her er det måske en mulighed at udnytte, hvis barnet sover, en lang lur i barnevognen. Under en gåtur i skoven med det sovende barn, kan I sagtens få snakket, foreslår Nina K. Brandt.

LÆS OGSÅ: Savner du at kunne tage ud med vennerne igen?

Til gengæld kan det være en god idé for os kvinder at vise lidt imødekommenhed over for vores mænds ”gå-ud-trang,” når de små er blevet lidt større og mere robuste, mener livsstilscoachen.

– Du bør se på det som et cadeau til dit parforhold og til dig selv, at din mand har lyst til at tilbringe tid alene med dig uden børnene, siger Nina K. Brandt.

Tid til tosomhed vigtig

Som coach med speciale i blandt andet familier er hun stor tilhænger af, at I som par giver jer tid til hinanden og får genopfrisket, hvorfor I blev forelskede – og ikke kun være mor og far.

Parforholdet kan I sagtens dyrke derhjemme, når de små er puttet, fortæller Nina Brandt. Her er én måde at trække stikket ud til telefonen, få slukket for tv og computeren og sat sig ned i sofaen og få snakket rigtigt med sin partner. Men det at gå ud og være to igen giver alligevel en ekstra dimension, mener coachen, der selv er mor.

LÆS OGSÅ: Bevar kæresteforholdet

– Det har en stor værdi at være et sted, hvor man ikke behøver at have et øre på barnet, men kan hellige sig sin partner 100 procent. Man kan være ”dig og mig” – og ikke forældre til lille Anna, der måske vågner lige om lidt, siger Nina K. Brandt.

Hvor man er henne, er i virkeligheden lige meget. Om man er på en kaffebar, på fin restaurant eller går en tur i skoven, mener hun. Bare det er et sted, hvor man kan få snakket sammen. Og hvis man ikke kan finde på emner at snakke om, der ikke handler om den lilles seneste bedrifter, så anbefaler Nina K. Brandt forældre at drømme lidt sammen.

Med et lille billede illustrerer hun det, vi egentlig godt ved – men som det alligevel er værd at huske på en gang imellem:

Et parforhold er som en blomst. Den kan klare sig ret længe med ganske lidt vand, men hvis den slet ikke får noget, så visner den på et tidspunkt.

Faktaboks

Tip til ham og hende

– Prøv at fordybe jer og være tilstede, selv om baby bliver passet af andre. Som kvinde skal du være imødekommende, hvis din mand har lyst til at bruge tid alene med dig. Stedet er underordnet, bare I hygger jer sammen.

– Kvinder og mænd har forskellige biologiske bindinger til barnet. Tjek mobilen hver halve time, og læg den ellers til side. Som mand skal du huske, kvinden er påvirket af hormonerne fra graviditet og fødsel. Lav klare aftaler med barnepigen, om hvornår der ringes til jer.

LÆS OGSÅ: Så ofte skal du have sex for at være lykkelig

LÆS OGSÅ: Bliv lykkelig med dine, mine og vores børn

LÆS OGSÅ: 15 tips til en glad familie

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Sjove fotos: Utrolige undervandsbabyer

Se de skønne billeder af babyer, der svømmer helt selv.

Skrevet af Cecilie Møller Rasmussen
15. juli 2015

Hvem ville ikke ønske at være en fisk et kort øjeblik og svømme frit i havet? De her 10 babyer ser i hvert fald ud til at nyde den vægtløse tilstand.

Billederne er taget af den amerikanske fotograf Seth Casteel, der har fanget en række skønne øjeblikke af babyer i en svømmehal, og de er udgivet i bogen Underwater Babies.

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du i svømmehallen med din baby

Babyerne er mellem 4 og 17 måneder, og billederne er taget under en svømmetime, hvor forældre samtidigt kunne lære om vandsikkerhed. Nyfødte har en overlevelsesrefleks, der gør, at de holder vejret, hvis de mærker vand på deres ansigt, men samtidig åbner de øjnene – og det er der i alt kommet 80 sjove og flotte fotos ud af. 

Herover har vi fået lov at vise 10 af dem, og du kan se flere af Seth Casteels billeder – også af undervandshunde – på littlefriendsphoto.com

LÆS OGSÅ: Lær dit barn at svømme

LÆS OGSÅ:  Fantastiske fotos: En smuk hyldest ammende kvinder

LÆS OGSÅ: Rørende fotos: En far bliver født

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

babyalarm

Sådan vælger du den rette babyalarm

Hvor vigtigt er det med kamera og talk-back? Og hvad skal du vide om rækkevidde, frekvenser og batteriets levetid? Få det store overblik.

Skrevet af Sofie Winther Askgaard
08. juli 2015

Faktaboks

5 hurtige råd

Betjening: Gå efter få knapper, brugervenlige symboler og en alarm, der indstiller sig selv.

Rækkevidde: Regn ikke med den lovede rækkevidde. Spørg i butikken om erfaringen med de forskellige alarmer.

Pris: Køb ikke den dyreste, hvis den kun skal bruges hist og pist. De nyeste (digitale) babyalarmer er dog bedre og fylder mindre – og er tilsvarende dyre.

Størrelse: Babyenheden til barnevognen bør være lille og diskret – det samme gælder forældrenheden, der skal passe i din lomme.

Holdbarhed: Gå efter litiumbatterier, der holder længst. De kan ’klatlades’, hvis du akut skal bruge alarmen, og den er løbet tør for strøm. Kilde: Simon Andersen, far til tre og butikschef i Ønskebørn Grenå.

Hvad er det vigtigste, når jeg køber babyalarm?

Du skal kunne høre babyen, og du skal kunne stole på, at der er forbindelse. Hvis forbindelsen svigter, skal alarmen give besked. Den skal også advare dig, hvis du er uden for rækkevidde, eller batteriet er ved at løbe tør.

Hvilken type alarm giver det bedste signal?

En babyalarm med DECT – digitalt forstærket signal – har kun lille risiko for såkaldt interferens, hvor der er andre ‘på linjen’. Risikoen er større med en analog alarm – men hvis den har digitalt kodede kanaler, bliver signalet bedre. Gå efter en alarm, hvor du kan justere følsomheden, så du hverken hører pippende fugle eller overhører babys gråd.

LÆS OGSÅ: Vi tester babyalarmer

Hvilken alarm udsender mindst stråling?

En analog babyalarm udsender mindre stråling end en digital. Nogle digitale alarmer kan sættes i ECO-mode, så strålingen bliver lavere, men det gør omvendt rækkevidden dårligere. Du må altså vælge, om det ene eller andet er vigtigst for dig.

Tænk på rækkevidden

Hvor langt skal min babyalarm række?

Nogle alarmer siger flere hundrede meter, men det gælder kun i åbent landskab. Mange ting spiller ind, og din alarm kan fungere fint fra rum til rum, men ikke mellem to etager. Du kan altså ikke regne med rækkevidden, men test alarmen ved at gå uden for butikken med den – det skal den kunne række til.

Hvilke batterier er de bedste?

LÆS OGSÅ: Spar penge på dit barns udstyr

Det vigtigste er, at alarmen kan lades op, mens den er i brug. Det er upraktisk med en alarm, der ikke virker, når baby er klar til lur. Litiumbatterier holder længere end almindelige, men de er sværere at skifte selv. Vælg genopladelige batterier, så du ikke hele tiden skal købe nye.

Er det vigtigt med kamera, infrarødt lys og musik?

Det er smarte detaljer, som nogle er glade for, mens det for andre er unødvendigt. En babyalarm med kamera er ofte mere klodset og har dårligere rækkevidde end andre alarmer. De smarte detaljer forkorter desuden batteriernes levetid, og kamera gør alarmen dyrere.

Er dyre babyalarmer bedre end billige?

Der er ikke fundet sammenhæng mellem pris og kvalitet. Der er dyre alarmer, der klarer sig dårligt i test, og omvendt. Det handler om dit behov, og anbefalingen er derfor, at du venter med at købe, til du har født og ved, hvad du har brug for.

Kilde: Stine Müller, testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk. Anbefalingerne bygger på test af 11 forskellige babyalarmer i juni 2012. Du kan altid finde omkring 25 forskellige test af børneprodukter på Taenk.dk/boern

LÆS OGSÅ: Tidligere test af abyalarmer

LÆS OGSÅ: Spar penge på dit barns udstyr

LÆS OGSÅ: Sådan vælger du den rigtige slynge og vikle

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

mødregruppe

Mødregruppe – er det noget for dig?

Glæder du dig til amme synkront? Eller er du nervøs for heftig konkurrence? Mødregruppe er både dragende og skræmmende. Faktum er, at den kan være givende – hvis du er åben og tolerant.

Skrevet af Karen Greve
29. juni 2015

Faktaboks

Mødregruppe – sådan!

Invitation til mødregruppen med en dato for første møde får du af din sundhedsplejerske, når hun besøger dig efter fødslen.

Mødrene i gruppen sættes sammen af sundheds- plejersken – seks-otte kvinder, der har født inden for et par måneder eller tre.

Førstegangsfødende bliver typisk – om muligt – sat sammen med andre førstegangsmødre.

Møderne, deres indhold, og hvor ofte de skal finde sted, aftaler I selv.

Sundhedsplejersken er ofte med ved mødre- gruppens første møde.

Kilde: Sundhedsplejerske Susanne Uggerly.

Hvem søren har fundet på at sætte seks kvinder sammen i en gruppe, fordi de tilfældigvis har født et barn nogenlunde samtidig?

Det korte svar er, at det har kvindefrigørelsen i samarbejde med nogle norske sundhedsplejersker for omkring 30 år siden. Siden da har konceptet udviklet sig til at blive en tradition lige så dansk (og næsten lige så uforståelig for andre nationaliteter) som barnevogne med sovende babyer i bidende vinterkulde.

LÆS OGSÅ: Mødregruppen – dine nye bedste veninde

Du har sikkert overvejet, om en mødregruppe er noget for dig, når du inden længe sidder med et nyt lille menneske i armene. Måske har du fra veninder hørt eksalterede historier om mødre, der ses i årevis og bliver hinandens tætteste veninder.

Måske er bitre erfaringer kommet dig for øre, så du nu overvejer, om du overhovedet orker den skarpe konkurrence i speltsegmentet. Uanset hvad har din egen indstilling til projektet stor betydning for, om det bliver en succes eller ej.

Vidunderlig mikroverden

Faktum er, at en mødregruppe skaber netværk mellem kvinder, der befinder sig midt i samme livsomvæltende situation. Der er oplagt, at vi mærker et stort behov for at dele vores følelser og dyrke den nye oplevelse, når vi bliver mødre for første gang, mener Lisbet Vestergaard Hansen, der er sundhedsantropolog og har beskæftiget sig med fænomenet mødregrupper i flere år.

– I dag har vi ikke en masse erfaring med os fra store og tætte familier. Måske er det første gang, du holder en baby, når du får din egen, siger hun.

Her er mødregruppen er et frirum, hvor du kan spejle dine nye og ofte ambivalente følelser og gå beroliget hjem med visheden om, at de andre også synes, det gør ondt at amme, er irriterede på deres mand, føler, at de har mistet friheden, eller er frygtelig grådlabile.

LÆS OGSÅ: Mødregruppen bør rykke ind på plejehjemmet

Desuden er mødregruppen en uvurderlig kilde til tips, som sandsynligvis er mere aktuelle og brugbare end din mors eller svigermors råd om søvn, trøst, sundhed og udstyr.

Frem for alt tilbyder mødregruppen en mikroverden, hvor intet er for småt til at blive taget op. Selv om du måske endnu ikke er helt fortabt i bleer, babygylp og hormonknopper, så oplever de fleste nybagte mødre et umætteligt behov for at tale om netop den slags detaljer, og i mødregruppen møder du en vidunderlig tålmodighed. Resten af din omgangskreds bliver sikkert fjerne i blikket, hvis du hele tiden har brug for at tale om dit barn.

Fra lilla til hvid stofble

Trang til at fortabe sig i det nære, efter at man har født et barn, har kvinder sandsynligvis til alle tider haft. Lisbet Vestergaard Hansen mener, at de første mødregrupper opstod i forlængelse af ungdomsoprørets basisgrupper.

Det lå lige for at skifte en politisk dagsorden ud med videns-, erfarings- og følelsesdeling mellem nybagte mødre. Den praksis er stadig mødregruppens dna, selv om stofbleerne er knap så lilla længere. Desuden kom der i firserne erfaringer med mødregrupper fra Norge, som vi tog ved lære af herhjemme.

– Fænomenet er i høj grad blevet en succes. Mange grupper mødes i årevis og har stor glæde af hinanden, siger Lisbet Vestergaard Hansen.

– Man skal bare ikke forvente, at mødregrupper automatisk er inkluderende. De fleste vil nemlig helst være sammen med nogen, der ligner dem selv.

Samme oplevelse har Susanne Uggerly, der er sundhedsplejerske på Nørrebro i København. Hun ser jævnligt mødre, der på forhånd takker nej eller hurtigt bakker ud af Projekt Mødregruppe.

LÆS OGSÅ: Få den perfekte mødregruppe

– De grupper, der fungerer bedst, er dem, hvor mødrene ligner hinanden. Samme alder, uddannelse og så videre. Ellers skal der være én i gruppen, der er dygtig til at sørge for, at alle får sagt noget, siger Susanne Uggerly.

Men selv da. Med samme alder og uddannelsesniveau og næsten samme mand hjemme på sofaen er der stadig nogle, der kan amme, og nogle, der ikke kan. Nogle, der har født naturligt, og nogle, der har fået kejsersnit. Enkelte, der udvikler en fødselsdepression. En del, der elsker barselslivet, og andre, der (i smug) savner deres arbejde.

Selv de tilsyneladende homogene mødregrupper har brug for en bevidst indsats, hvis gruppen skal være et frirum, hvor du kan hente opmuntring og støtte.

Susanne Uggerly har syv gode råd til en god mødregrupper, som ikke bliver én af den slags, hvor alle fortæller de gode historier, mens ingen tør blotte sig og afsløre den tvivl og sårbarhed, som alle nybagte mødre også mærker.

Faktaboks

7 trin til en god gruppedynamik

Afstem forventninger:  Skal I drikke kaffe eller gå til gymnastik? Afpas ideerne.

Brug erfaringer: Hvilke erfaringer har I med gruppedynamik? Lyt til positive og negative oplevelser.

Tag ansvar for atmosfæren: Alle skal have mulighed for at komme til orde. Overvej ’runder’, så alle får plads.

Aftal tavshedspligt: Diskuter, hvilken grad af fortrolighed I vil have, og respekter hinandens grænser.

Lav rammer: Aftal, hvor tit og hvor længe I vil ses, og om I er til brød, kaffe eller ingenting.

Lav regler for afbud: Det er legitimt at melde afbud, men aftal hvordan.

Husk udmeldelse: Hvis mødregruppen alligevel ikke er noget for dig, så meld dig ud af gruppen.

Kilde: Sundhedsplejerske Susanne Uggerly.

LÆS OGSÅ: 12 fristende ideer til mødregruppen

LÆS OGSÅ: Mødregruppe – præstationsklub eller nye bedste venner?

LÆS OGSÅ: 7 ting du kan gå til med din baby

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Fantastiske fotos: En smuk hyldest ammende kvinder

Se 36 spektakulære billeder, der ophøjer ammende mødre til gudinder.

Vores Børn
29. juni 2015

Det er noget af det mest naturlige i verden, og før vi fik opfundet modermælkserstatning var det også helt essentielt for menneskers overlevelse. Alligevel kan amning stadig få mange følelser i gang – både positive og negative.

Den amerikanske fotograf Ivette Ivens hører til gruppen, der mener, at amning gerne må foregå offentligt, og at amning  er noget af det smukkeste, og derfor har hun taget en lang række fotos af ammende kvinder i et forsøg på kunstnerisk at ophøje dem til gudinder.

LÆS OGSÅ: Amning: “Jeg bruger min situationsfornemmelse”

- Amning kan være griset, ubehageligt og endda smertefuldt til tider, men morens indre bevidsthed fortæller en anden historie. Billederne skildrer den måde, hver kvinde føler, mens de ammer: Rene, smukke, hellige, himmelske. Hun er en skønhed i et gammelt vægmaleri. Et kraftfuldt mirakel i sneen. En gylden stråle på kysten. En ammende gudinde, skriver Ivette Ivens selv om de fantastiske billeder.

Vi har fået lov at vise dem her, og du kan bladre ved at klikke på pilen i siden af det store billede.

Du kan se flere fotos og købe bogen Breastfeeding Goddess, hvor billederne er fra, på www.ivetteivens.com/breastfeedinggoddesses

LÆS OGSÅ: Fotograf: “Jeg vil vise det smukke i amning”

LÆS OGSÅ: Fædre smider trøjen for at støtte op om amning

LÆS OGSÅ: Amning: Kunsten at give bryst

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.