Det kan være svært at glemme baby for en stund, men prøv alligevel - for jeres egen skyld. Foto: Istock

Mor og far på date: 1-2-3 slap nu af!

Nu sidder I så dér på restauranten og skal rigtigt nyde hinandens selskab, men hvordan gør man egentlig? Måske har det taget tid at arrangere og blive klar til denne aften, og så bliver I alligevel ved med at skæve til mobilen under bordet. Vi hjælper jer til at slappe af.

Skrevet af Lene Ejg Jarbøl
11. december 2008

En sutteflaske med mælk står parat i køleskabet. Der er lagt bleer frem ved puslepladsen, og jeres mobilnumre (begges for en sikkerheds skyld) er skrevet med store fede typer på en seddel, der ligger lige ved siden af telefonen. Afskeden gik over alt forventning.

Jeres baby sad mæt og tilfreds på armen af mormor og viftede med sin lille, tykke lab og forstod vist ikke helt, hvorfor mor trippede sådan i døren, og far til sidst hev hende af sted ned ad trappen.

LÆS OGSÅ: Parforhold: Sådan overlever I det første år med barn

Nu sidder I så på restauranten og har bestilt en lækker menu og husets rødvin. Tjenerne vimser omkring jer, og for første gang i rigtig lang tid skal I bare tænke på jer selv og hinanden. Få snakket og huske på, hvorfor det var, I faldt for hinanden i ”før-vi-fik-børn-tiden.”

Men det er nu lettere sagt end gjort. For har den lille det nu godt? Mobilen ligger dér i tasken, og måske skulle I lige tjekke, om mormor har ringet. Eller selv gå ud at ringe hjem, bare lige for at høre.

For de fleste forældre, der er af sted på date uden baby, er mobiltelefonen en livline, de nødig vil give slip på. Og det er helt forståeligt. Men barsels- og livsstilscoach Nina K. Brandt er alligevel fortaler for at gøre forsøget eller i hvert fald prøve at nedtone dens eksistens.

– Hvis I kan leve med, at mobilen er slukket eller efterladt ude i garderoben i jakkelommen, så giver det mere nærvær og intensitet til jeres aften ude. Aftenen kan hurtig blive lidt halvhjertet, hvis en af jer konstant sidder med et øje på mobilen. Så går idéen lidt af projektet. Hvis det drejer sig om en enkel kop kaffe på en café, hvor meget kan så nå at gå galt på tre kvarter, spørger Nina K. Brandt med et smil velvidende om, at nervøse forældre formentlig kan forestille sig alverdens ulykker ske på meget kort tid.

Klare aftaler

Er telefonen et uundværligt redskab og nærmest hele grundlaget for, at I overhovedet tør efterlade jeres baby derhjemme, så kan I prøve med nogle få ”mobilregler,” foreslår Nina K. Brandt:

– Først og fremmest, sæt telefonen på lydløs og aftal, at I kun tjekker telefonen hver hele eller halve time. Og overhold de grænser, I har sat. Hvis I har en telefon med vibrator og har den i lommen, så kan I mærke, hvis den ringer. Så behøver I ikke sidde og fiske den op af tasken for at tjekke den.

LÆS OGSÅ: 7 råd: Undgå kærlighedsfælderne, når I får børn

Et andet godt råd til bedre at kunne nyde aftenen ude handler om at lave helt klare aftaler med barnepasseren derhjemme, om hvornår hun eller han ringer efter jer. Så ved I, at hvis jeres lille har grædt i mere end en halv eller en hel time, så bliver I ”ringet hjem.”

– Nogle babysittere vil måske gøre sig ”seje” og udholde barnegråd ganske længe, fordi de virkelig under jer en aften ude. Men forældre kan måske bedre slappe af, hvis de ved, at baby ikke får lov at blive alt for utrøstelig. Så hvis baby har hulkeskreget i tre kvarter, så bliver I altså kaldt hjem, for sådan er aftalen, siger Nina K. Brandt.

Forskellige behov for ”gå-ud-tid”

Det er ret almindeligt, at dit og din mand eller kærestes behov for at komme ud sammen uden jeres barn ikke opstår samtidig. Oftest vil din mand have frygtelig lyst til at få dig med væk fra babyskrål og bleskift og se dig i den lækre kjole, han gav dig til jul – mens du de første mange måneder måske i virkeligheden har det helt fint i din lille babypuppe med gylp på tøjet og hår på benene.

Ifølge Nina K. Brandt skyldes den forskel alle de hormoner, der pumper rundt i kvinderne efter fødslen. Derfor skal din mand også respektere, når du ikke har lyst til at blive skilt fra dit barn de første mange måneder. Det er biologisk betinget, at du føler trang til at beskytte barnet og ikke gå fra det. 

Her er det måske en mulighed at udnytte, hvis barnet sover, en lang lur i barnevognen. Under en gåtur i skoven med det sovende barn, kan I sagtens få snakket, foreslår Nina K. Brandt.

LÆS OGSÅ: Savner du at kunne tage ud med vennerne igen?

Til gengæld kan det være en god idé for os kvinder at vise lidt imødekommenhed over for vores mænds ”gå-ud-trang,” når de små er blevet lidt større og mere robuste, mener livsstilscoachen.

– Du bør se på det som et cadeau til dit parforhold og til dig selv, at din mand har lyst til at tilbringe tid alene med dig uden børnene, siger Nina K. Brandt.

Tid til tosomhed vigtig

Som coach med speciale i blandt andet familier er hun stor tilhænger af, at I som par giver jer tid til hinanden og får genopfrisket, hvorfor I blev forelskede – og ikke kun være mor og far.

Parforholdet kan I sagtens dyrke derhjemme, når de små er puttet, fortæller Nina Brandt. Her er én måde at trække stikket ud til telefonen, få slukket for tv og computeren og sat sig ned i sofaen og få snakket rigtigt med sin partner. Men det at gå ud og være to igen giver alligevel en ekstra dimension, mener coachen, der selv er mor.

LÆS OGSÅ: Bevar kæresteforholdet

– Det har en stor værdi at være et sted, hvor man ikke behøver at have et øre på barnet, men kan hellige sig sin partner 100 procent. Man kan være ”dig og mig” – og ikke forældre til lille Anna, der måske vågner lige om lidt, siger Nina K. Brandt.

Hvor man er henne, er i virkeligheden lige meget. Om man er på en kaffebar, på fin restaurant eller går en tur i skoven, mener hun. Bare det er et sted, hvor man kan få snakket sammen. Og hvis man ikke kan finde på emner at snakke om, der ikke handler om den lilles seneste bedrifter, så anbefaler Nina K. Brandt forældre at drømme lidt sammen.

Med et lille billede illustrerer hun det, vi egentlig godt ved – men som det alligevel er værd at huske på en gang imellem:

Et parforhold er som en blomst. Den kan klare sig ret længe med ganske lidt vand, men hvis den slet ikke får noget, så visner den på et tidspunkt.

Faktaboks

Tip til ham og hende

– Prøv at fordybe jer og være tilstede, selv om baby bliver passet af andre. Som kvinde skal du være imødekommende, hvis din mand har lyst til at bruge tid alene med dig. Stedet er underordnet, bare I hygger jer sammen.

– Kvinder og mænd har forskellige biologiske bindinger til barnet. Tjek mobilen hver halve time, og læg den ellers til side. Som mand skal du huske, kvinden er påvirket af hormonerne fra graviditet og fødsel. Lav klare aftaler med barnepigen, om hvornår der ringes til jer.

LÆS OGSÅ: Så ofte skal du have sex for at være lykkelig

LÆS OGSÅ: Bliv lykkelig med dine, mine og vores børn

LÆS OGSÅ: 15 tips til en glad familie

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

amalie-baby

Hvorfor er vi så bange for at sætte karrieren på vågeblus de år, vi har små børn?

Jeg kan se, hvordan mit "jeg" før børn langsomt smuldrer væk. Og det er gået op for mig, at det faktisk er det bedste for vores familie.

Skrevet af Amalie Nebelong
05. oktober 2015

Faktaboks

Amalie Nebelong (f. 1984)

Cand.mag. i Moderne Kultur og Kulturformidling.
Freelancejournalist hos Egmont.
Bor på Østerbro i København med sin mand og to børn på 4 og 2 år.

For nylig var jeg sammen med en veninde, der et par uger forinden havde født sit barn nummer to.

Hun var rigtig glad for sin skønne nye baby men syntes selvfølgelig også, at det hele var lidt udfordrende med storebror, der skulle vænne sig til det hele, en baby, der skulle ammes om natten og så videre. Og så det med pludselig at skulle imødese to børns vidt forskellige behov.

LÆS OGSÅ: Er to børn dobbelt så hårdt?

Da vi talte sammen, var det tydeligt, at hun allerede gjorde sig overvejelser over, hvordan det hele mon ville gå, når hun skulle tilbage til fuldtidsstillingen efter endt barsel. For hendes mand arbejder rigtig meget.

Hun spurgte ind til, hvordan jeg klarede det med to børn, og jeg fortalte hende, at jeg har sat min karriere på stand by i nogle år – muligvis for altid – fordi mine prioriteringer simpelthen har ændret sig, efter jeg har fået børn.

Vaske tøj og købe ind

Min venindes øjne lyste op. Hun syntes, det lød dejligt med mindre arbejde og mere tid til sine børn. Men hurtigt efter, kom der en rynke imellem hendes bryn: Ville hun stadig kunne få de udfordrende opgaver på jobbet, hvis hun gik ned i tid? Og ville hun ende med at stå for alle de ”kedelige” huslige opgaver derhjemme og føle sig som en husmor?

Til det svarede jeg, at hun nok ikke ville få de mest spændende opgaver på jobbet, men om det ikke var det værd i nogle år, hvor børnene var små? Og jo, det ville nok blive hende, der vaskede tøj og købte ind, men til gengæld ville det, at hendes mand arbejdede meget, mens hun var på deltid, gøre, at hun var mest sammen med børnene.

 

LÆS OGSÅ: 16 ting du aldrig skal sige til en hjemmegående mor

Det ville være hende, der oplevede børnenes glade ansigter og små arme om sig, når hun hentede dem tidligt i institutionen. Det ville være hende, der stod med alle konflikterne med ungerne om eftermiddagen, og hende, der skulle aktivere dem.

Det ville helt sikkert give hende grå hår. Men ville det til gengæld ikke være mere givende end ”udfordrende” opgaver på jobbet? Hendes chef ville helt sikkert ikke være ligeså taknemmelig som hendes børn.

Hårdt ikke at kunne købe de nyeste ‘it’-tasker

Min veninde spurgte mig ind til det økonomiske. Hvordan kunne vi undvære de tabte penge som følge af, at jeg ikke arbejder fuldtid?

Til det svarede jeg, at det selvfølgelig også er hårdt ikke at kunne købe de nyeste ‘it’-tasker og ikke kunne tage på sommerferie OG til Thailand hver vinter. Og det er også hårdt ikke at kunne købe en stor lejlighed i København. Til gengæld har jeg fundet ud af, at en taske af god kvalitet kan holde i mange år, at ungerne elsker mine svigerforældres sommerhus, og at vi kan få råd til en stor villa, hvis vi flytter til f.eks. Helsingør, som vi overvejer.

LÆS OGSÅ: Hvorfor hylder samfundet dem, der kører livet videre i samme tempo

Med risiko for at lyde frelst, sagde jeg til min veninde, at jeg syntes, hun skulle gå på deltid eller helt droppe arbejdet for en tid, hvis det kunne hænge sammen økonomisk (og det ved jeg, det kan for dem). For det er da et kæmpe privilegium, som for eksempel en singlemor ikke har, at kunne prioritere sine børn 100 procent, når de er små. Det er så få år, det drejer sig om.

Mine børn har trumfet de materielle goder

Da jeg havde talt med min veninde, kom jeg til at tænke over, hvorfor jeg selv har været så bange for at indse, at det for min familie er bedst, at det ikke både er min mand og jeg, der kører fuldtidsjobs. Og jeg må konkludere, at min største frygt ligger i, at jeg ved at arbejde deltid gør noget andet, end jeg havde forestillet mig, jeg ville.

Før jeg fik børn, var jeg temmelig karrieremindet og gik meget op i penge og materielle goder. Og det gør jeg stadig. Men mine børn har trumfet de to ting med syvmile skridt.

LÆS OGSÅ: Debat: Karrieremor eller hjemmegående – hvad er lykken?

Og jeg tror, at grunden, til at jeg er bange for at træde et skridt tilbage karrieremæssigt, er, fordi det vil være endnu en ting ved mig, der har ændret sig, efter jeg har fået børn.

Endnu et træk ved mig, jeg kan iagttage ændrer sig radikalt, fordi jeg har fået børn. Og det kan få mig til at frygte, hvem jeg er ved at blive. Et stort frådende mor-dyr? Næppe, for jeg vil altid have det psykiske – alle tankerne, der viser mig, at jeg kan andet end at være mor.

Men de næste år vil – for mit vedkommende – være uden de helt store fysiske og imponerende genstande, der beviser mit værd som menneske. Til gengæld kan jeg være der for mine børn, mens de er små, med alle de udfordringer, kedsommelige stunder og frustrationer, det også vil indebære.

LÆS OGSÅ: Går vores liv kun op i arbejde frem for familie?

LÆS OGSÅ: Simi Jan: ’Man er ikke en uansvarlig mor, når man tager væk fra sit barn’

LÆS OGSÅ: Familietid i stedet for vuggestue: Mor er hjemmegående, og far er dagplejer 

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Vælg den rigtige barnevogn

Guide: Find den bedste barnevogn til din baby

Vi guider dig til 11 forskellige barnevogne på markedet netop nu.

Skrevet af Eline Holm og Sofie Winther Askgaard
02. oktober 2015

Faktaboks

Passer vognen til jeres familie?

Når I investerer i noget så stort (og dyrt!) som en barnevogn, så husk, at jeres valg skal passe til jeres livsstil. Inden I går på jagt efter det rigtige køretøj, bør I overveje følgende:

Er der plads i bilen?

Skal I ofte have barnevognen med i bilen, så tjek, om modellen kan være i bagage- rummet, og om den er nem at klappe sammen. Hos forhandleren kan I som regel få lov at teste, om vognen matcher jeres bil. Har I en lille bybil, kan I med fordel vælge en kombivogn, der fylder mindre.

Er der plads derhjemme?

Hvor skal kareten stå, når I ikke er på farten? En stor barnevogn fylder og passer ikke ret godt ind i en toværelseslejlighed. Har I ikke meget opbevaringsplads, er en fiks kombivogn måske løsningen.

Bykørsel eller terrængående?

Drømmer du om en barsel fyldt med shoppeture, vil det være en god ide at vælge en kombivogn med svingbare forhjul. Den er handy at komme rundt med, og du kan styre den om hjørner med én hånd. En klassisk barnevogn er til gengæld mere robust på vejen, og dens fire store, ens- rettede hjul er perfekte til at få jer sikkert frem på ujævnt terræn.

Hvor længe skal junior sove i vognen?

Skal junior snorke i sin vogn indtil treårs- alderen? Så er en klassisk barnevogn med stort liggemål (95-98 cm) nok at foretrække. Vælger du en kombivogn med lille liggemål, så gå efter en vogn, hvor ryglænet på klapvognsdelen kan lægges helt ned – det er vigtigt for barnet de første måneder.

Hvad med sikkerhed?

Det er vigtigt, at din vogn er sikker – den skal jo rumme dit guld! Se efter mærkninger på barnevognen. Sikkerhedsstyrelsen tager udgangspunkt i den europæiske standard DS/EN 1888. Vær opmærksom på, at ældre eller brugte barnevogne måske ikke lever op til de nye standarder.

Kilder: voresborn.dk, libero.dk og sik.dk

Hyggeligt sovested, en tryg hule og det perfekte transportmiddel – ja, barnevognen skal kunne lidt af hvert. Men hvilken slags skal du vælge?

Vi har kigget på 11 forskellige barnevogne, der lige nu findes på markedet, og guider dig til, hvilken barnevogn der vil passe bedst til dit behov. 

LÆS OGSÅ: Baby i kulden: Dyne eller voksipose?

Perfekt til bylivet

En lækker, lille danskdesignet vogn, der passer perfekt til dig, der ikke har meget plads – hverken hjemme eller i
bilen. Du kan bytte klapvognsdelen ud med en barnevognsdel eller nøjes med den smarte spædbarnsindsats, som forvandler klapvognen til en barnevogn i en snæver vending. Så slipper du også for at opbevare flere separate dele. Stellet kan klappes sammen til kun at fylde 22 cm i højden – perfekt i bagagerummet på en Fiat 500! 

byliv

Producent Seed.

Navn Seed Papilio.

Liggemål 80 cm.

Vægt 12,2 kg (komplet vogn).

Pris Klapvogn 5.495 kr., barnevognsdel inkl. pusletaske 1.595 kr.,
spædbarnsindsats 465 kr.

De kendtes favorit

Kim Kardashian, Nicole Richie og Jessica Alba elsker denne nyhed fra USA. Den er da også både miljøvenlig og snedigt opbygget af flere moduler, så du kan nøjes med at købe det, du skal bruge – om det så er klapvogn, barnevogn, rullende autostol eller vugge. Den øverste del kan dreje 360 grader, så vognen også kan bruges som høj stol på farten. Hvem sagde cafébaby?

dekendte

Producent Orbit Baby.

Navn Orbit Baby G3.

Liggemål 80 cm.

Vægt 11,5 kg (m. lift).

Pris Stel 3.295 kr., lift 1.795 kr., klapvognssæde 1.995 kr. hos Aiobaby.dk

Nem at klappe sammen 

Du hiver i et håndtag – og vupti, så er vognen foldet sammen og klar til at smide bag i bilen. Denne lille trehjulede sag manøvrerer også let rundt om gadehjørner og gennem snørklede butiksgange, og går udflugten til skov eller strand, kan forhjulet låses fast, så vognen
trylles om til en mere terrængående version.     

LÆS OGSÅ: Guide: Dit første babyudstyr

klappesammen

Producent Babyjogger.

Navn City Elite.

Liggemål 79 cm (lift), 90 cm (klapvogn).

Vægt 11,5 kg. 

Pris Klapvogn 4.799 kr., Deluxe-lift 1.999 kr. 

Genialt genbrug

Her er vognen til dig, der er øko-bevidst. Lavet af genbrugs-
materialer og vedvarende bambuskul, men langt fra kedelig,
for den fås i flere farvestrålende varianter. Designet med tre hjul og stel i letvægtsaluminium gør den egnet til både at jogge og shoppe. En lift med ergonomisk madras og kliksystem tryller klapvognen om til en hyggelig hule til den lillebitte baby. 

genbrug

Producent Bumbleride.

Navn Bumbleride Indie.

Liggemål 80 cm (barnevognsdel), 95 cm (klapvognsdel).

Vægt 9 kg.

Pris Klapvogn 4.499 kr., lift 1.299 kr. hos Babytrold.dk

Smart startpakke

Du skal bruge en barnevogn, ja. Men du skal også lige investere i pusletaske, lift, regnslag, autostol, klapvogn og tusind andre ting til din baby. Så hvorfor ikke vælge en snedig startpakke, hvor du får flere af tingene med ét smæk? Her får du både barnevogn med stort liggemål, klapvogn, regnslag, lift og pusletaske til en pris, der er virkelig go’! 

LÆS OGSÅ: Spar penge på dit barns udstyr

startpakke

Producent Babytrold.

Navn Babytrold Star.

Liggemål 97 cm.

Vægt 15 kg. 

Pris 6.299 kr. (inkl. barnevognskasse, lift, klapvognssæde, pusletaske og regnslag).

Ny nordisk luksus

Odder har netop lanceret en ny vogn i luksusklassen, og ja, den er i den dyre ende, men den er lækker. Den har lynlås i forlæderet, så du har nem adgang til din baby, når du er ude at rulle, og kalechen har både ventilation, solskygge og lomme til sutten. En robust og langtidsholdbar investering i lækkert design.

nynordisk

Producent Odder.

Navn New Nordic (med X-Dream-stel).

Liggemål 97 cm. 

Vægt 18,4 kg.

Pris 9.999 kr. 

Stor vogn til små penge

En robust barnevogn til få penge, som du kan bruge i flere år. Liggemålet er på hele 97 centimeter, så dit barn kan snuppe sin lur i vognen helt op til treårsalderen. Kareten er desuden testet af Forbrugerlaboratoriet i sikkerhedsgruppe A og opfylder alle krav. Sikker, pæn og billig – og så følger der både lift og praktisk pusletaske med.

småpenge

Producent Babytrold.

Navn Safe Performance Comfort Plus.

Liggemål 97 cm.

Vægt 15,9 kg.

Pris 3.299 kr. (inkl. lift og pusletaske). 

Design din egen barnevogn

En af de mest populære barnevogne i
Danmark er Big Star Surpreme, hvor du kan regulere ventilationen i vognen. Den rummelige vogn har fået smarte svingbare forhjul, så du trods størrelsen kan dreje den let og elegant gennem supermarkedets gange. Du har også mulighed for selv at designe din egen drømmevogn på Emmaljunga.dk.

LÆS OGSÅ: Vi tester klapvogne

egen

Producent Emmaljunga.

Navn Emmaljunga Big Star Surpreme (m. svingbare forhjul).

Liggemål 97 cm.

Vægt 16,7 kg.

Pris 8.199 kr. 

Plads til at vokse

Her er god plads til en tumling med lange ben. Liggemålet er nemlig hele 98 centimeter, så har du planer om, at junior skal kunne sove ude, lææænge efter at din barsel er slut, så er vognen her en god investering. Den er desuden udstyret med en særlig affjedring, der blidt gynger din baby, når I triller rundt. 

vokse

Producent Brio.

Navn Brio Sense.

Liggemål 98 cm.

Vægt 16,8 kg (m. lufthjul).

Pris 6.999 kr. (inkl. lift og pusletaske).

Klappes helt sammen

Butikskæden Ønskebørn har designet sin egen barnevogn, der både er rummelig som de store vogne og stadig så kompakt, at den kan være i selv de mindste bybiler. Barnevognen har et stort liggemål på 97 centimeter, men kan nemt klappes sammen til (næsten) ingenting. Det lette aluminiumsstel er markedets mest kompakte, fordi det kan klappes helt sammen – også med selve barnevognskassen monteret på.

klappes

Producent Ønskebørn. 

Navn Stork.

Liggemål 97 cm.

Vægt 21,6 kg.

Pris Fra 7.999 kr.

Til både by og land

En trendy klassiker, der særligt egner sig til bylivet med sin lave vægt, de svingbare forhjul, et stort indkøbsnet og et lækkert design. Modellen her har desuden fået endnu større hjul, hvilket gør den perfekt til også at forcere ujævne grusstier og skovbunde. Smart vogn, uanset hvor du bor.

byland

Producent Bugaboo.

Navn Bugaboo Buffalo.

Liggemål 80 cm.

Vægt 12,3 kg.

Pris 9.000 kr. (inkl. barnevognsdel) hos arvingen.dk

Kantsten, kom an! 

Denne klapvogn er udstyret med systemet kerb pop, som skulle gøre den eminent til nærmest at springe over kantstene og andre af bylivets forhindringer. Det newzealandske design er endvidere perfekt til off-road-
kørsel. Ryglænet kan lægges helt ned, og med den smarte tilhørende lift kan du bruge den, fra din baby er nyfødt. 

kansten

Producent Mountain Buggy.

Navn Urban Jungle. 

Liggemål 73 cm (lift).

Vægt 11 kg (klapvogn), 4 kg (lift).

Pris Klapvogn 5.000 kr., lift 1.500 kr. hos lirumlarumleg.dk

Faktaboks

Hvor meget udstyr har du (egentlig) brug for?

Inden du pimper din barnevogn med musik-uro, matchende pusletaske og dingenoter, så overvej hvad, der egentlig er nødvendigt.

Du kan ikke undvære …

– Lift (til at bære barnet til og fra vognen).

– Barnevogns- sele (når din baby bliver mere mobil i fem-seks-måneders-alderen).

– Myggenet (er ofte integreret i nyere barnevogne).

– Regnslag.

Godt at have …

– Voksi- eller kørepose.

– Barnevognslås.

– Solskærm.

– Pusletaske (eller en almindelig stor taske).

– Ståbræt til større søskende. Hyggeligt, men ikke altafgørende …

– Barnevognskæde.

– Kopholder.

– Barnevognskrog til indkøbsposer.

– Gå-håndtag til bror eller søster.

– Barnevognspude.

LÆS OGSÅ: Sådan handler du babyudstyr på nettet

LÆS OGSÅ: Babyudstyr: Alt du behøver

LÆS OGSÅ: Vi tester babyalarmer

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Pernille Kjøller Rasmussen

Pernille ved ikke, om hendes datter stopper med at trække vejret i morgen

Lægerne mente ikke, at der var noget galt med Pernilles datter.

Skrevet af Amalie Nebelong
02. oktober 2015

Da Pernille Rasmussen blev gravid som 25-årig, var det ikke planlagt. Og da hun ni måneder senere fødte en datter, der skulle vise sig at lide af en alvorlig og meget sjælden sygdom, var det ikke noget, hun som mor i sin vildeste fantasi havde kunnet forudse eller forberede sig på. På blot et år har Pernille været igennem hele følelsesspektret og tilbage igen.

Pernilles datter, Klara, er knapt et år. Hvilket på mange måder er et mirakel. Især fordi Klara hele to gange har svævet imellem liv og død. Og det seneste år har for Pernille ikke handlet om andet end at få besvaret spørgsmålet: Hvad er der galt med min datter?

LÆS OGSÅ: ”Mit barn er et kæmpemæssigt byggerod indvendig”

– Jeg havde alle de forventninger til moderskabet, som andre kvinder har, om mødregruppe og babysvømning. Jeg havde nærmest på forhånd fået fyldt alle dage ud med gymnastik og tumlastik, og jeg glædede mig til at være barselsmor med shopping, caféture og besøg hos venner og familie, siger Pernille og husker tilbage på sin graviditet.

Men allerede ved misdannelsesskanningen fik Pernille og hendes kæreste den første forsmag på, hvad de havde i vente.

– Jordemoren blev ved med at skanne, mens hun så helt panisk ud i hovedet. Til sidst sagde hun så, at hun var nødt til at være ærlig og sige, at hjertet på vores ufødte datter lå i den forkerte side, og at den ene lunge var underudviklet, siger Pernille.

LÆS OGSÅ: Nakkefoldsskanningen gav dårligt nyt

Gravide Pernille blev sendt videre til en hjertelæge efter to dage. Og i de to dage gik hun og hendes mand med jordemorens ord helt skarpt i erindringen: ”Det ser rimelig dårligt ud, så I skal overveje jeres muligheder”.

– Jeg var helt ude af den, og var overbevist om, at jeg ville skulle dødføde hende eller være nødt til at få en abort. Jeg forestillede mig alt det værste og kunne ikke tænke nogle positive tanker. Det var ren tortur, husker hun.

Bange anelser blev til virkelighed

Men ligeså bekymrede de havde været, ligeså lettede blev de ved skanningen hos hjertelægen. For her blev det afkræftet, at hjertet skulle ligge i den forkerte side. Derimod fik de besked om, at alt var i den skønneste orden.

I dag forstår Pernille stadig ikke, hvordan hjertelægen kunne komme frem til den konklusion, når jordemoren kunne se noget helt andet under misdannelsesskanningen. Desværre var det jordemoren, der skulle vise sig at have ret.

For alt var ikke i den skønneste orden. Langt fra.

LÆS OGSÅ: På den her måde kan vi altid holde hinanden i hånden

– Vi gik hjem fra hjertelægen i en god tro og forsøgte lidt at glemme det hele. Til sidst troede jeg da også på, at alt var okay, bortset fra at jeg reagerede panikagtigt på de mindste tegn på, at der skulle være noget galt, siger Pernille.

Pernille var nødt til at tro på, at alt var i orden. Ellers ville det ikke have været til at bære.

– Min fødsel var verdens bedste fødsel, hvor alt gik lige efter bogen. Dog havde jeg lidt feber under fødslen, så de beholdt os på hospitalet, og allerede her lagde jeg mærke til, at min datter, Klara, havde nogle voldsomme udfordringer, når hun trak vejret ind. Jeg spurgte lægerne, men fik at vide, at alt var normalt.

Overlægen havde aldrig set det før

Men lille Klara skreg i døgndrift. Og hun ville ikke spise. Efter en uge blev Pernille og hendes nyfødte baby indlagt, og her fandt lægerne ud af, at hendes hjerte ikke sad, hvor det skulle, og at hun heller ikke trak vejret normalt. Pernille oplevede, hvordan hun langsomt men sikkert blev fyldt op af en større og større frygt for, hvordan det skulle gå hendes datter.

– Klara blev gennemskannet – og umiddelbart efter bad overlægen sygeplejersken om at tage Klara, da hun skulle tale med os. Hun bad også sygeplejersken om at ringe neonatal-afdelingen op og gøre klar, da Klara skulle akutindlægges, husker Pernille.

LÆS OGSÅ: “Det var ikke det barn, jeg havde bestilt”

På det punkt gik Pernille i panik og fik lægen til at forstå, at de ikke bare sådan skulle tage hendes datter fra hende.

– Overlægen forklarede os, at det, hun havde set på skanningen, havde hun aldrig nogensinde set før, så hun vidste ikke helt, hvad hun skulle sige, andet end, at hun så et ret sygt barn, der krævede behandling med det samme.

Det viste sig, at Klara havde et hul i hjertet, en underudviklet lunge og en alt for høj puls. Men på hospitalet vidste de stadig ikke helt, hvorfor Klara var så dårlig, som hun var.

Den efterfølgende tid voksede Pernilles frustration over ikke at kunne få et prædikat på datterens sygdom.

28 indlæggelser på hospitalet på fire måneder

Først da Klara var fire måneder, faldt hendes dom: Hun har den meget sjældne lidelse Scimitar, som betyder, at hendes højre lunge er en tom skal uden lungeklapper, som er dem, der renser for bakterier. Hos raske mennesker er den højre lunge den primære lunge, da det er den, der laver det største arbejde. Det betyder med andre ord, at Klara altid vil rage alle tænkelige bakterier til sig og derfor altid vil kunne blive syg så let som ingenting.

Da Pernille endelig fik vished om, hvor syg hendes datter virkelig var, følte hun en stor lettelse efter fire måneders opslidende følelsesarbejde og 28 indlæggelser på hospitalet. For til sidst følte hun, at hun var på nippet til at miste forstanden. Og frustrationen er tydelig i hendes stemme:

LÆS OGSÅ: Mor-blog: At blive forældre til et barn med fejl

– Jeg følte, at lægerne og sygeplejerskerne stod og grinte af mig, når vi igen blev indlagt. Jeg følte, at jeg var den vildeste pylremor, og jeg følte, at de talte om os og grinte bag vores ryg i personalerummet. Det var virkelig ubehageligt, da der samtidig var noget meget stærkt inden i mig, der skreg på, at intet var, som det skulle være med mit barn.

Visheden om, at hendes moderlige intuition havde talt sandt fra starten af, var trods alt en stor trøst for Pernille. Hun var ikke sindssyg, som hun ellers havde følt sig til tider, når lægerne gang på gang forsikrede hende om, at Klara havde det fint.

Stoppede med at trække vejret

Under de fire måneder oplevede Pernille og hendes mand hele to gange, hvordan Klara stoppede med at trække vejret og nåede at blive helt blå, inden en ambulance nåede frem og fik givet den næsten livløse pige ilt. Begge gange kunne lægerne ikke finde nogen årsag til Klaras pludselige hjertestop, da alle tal så fine ud, når ambulancen var nået frem til hospitalet. Og det faktum, at noget så alvorligt kunne ske, uden at lægerne kunne komme med en forklaring, er det, der skræmmer Pernille mest. Også i dag. For når lægerne ikke kender årsagen, kan de heller ikke hjælpe. Så frygten for, at Klara igen stopper med at trække vejret, er en frygt, Pernille og hendes mand må leve med og leve i hver dag.

– Jeg eller min mand våger over hende konstant. Før var jeg typen, der lagde planer ti år ud i fremtiden. Nu tager jeg én da af gangen. Det har jeg lært af det her, siger Pernille.

LÆS OGSÅ: Drop babyskanninger for sjov

Klaras sygdom har begrænset den lille familie på alle måder. F.eks. skal de helst holde sig hjemme med Klara så meget som muligt og kan kun omgås med andre mennesker, der er helt raske. Og så kan de på ingen måde rejse nogle steder med hende.

– Vi kan ikke få en rejseforsikring, og jeg vil heller ikke risikere at stå i et andet land, hvor de ikke forstår hendes sygdom, og jeg ikke kan forklare den. Selv herhjemme møder vi stadig læger, der ikke forstår, hvad der er galt med hende. Derfor ringer vi heller aldrig til vagtlægen. Vi er altid åbent indlagt og kan komme ind akut på børneafdelingen, siger hun.

Lyst til at skride fra det hele

Pernille har vænnet sig til situationen. For hende er Klaras situation og det, den betyder for familien, blevet normalen.

– Men det ville være løgn at sige, at der ikke har været tidspunkter, hvor jeg har haft lyst til at skride fra det hele. I perioder, hvor hun ikke sover, ikke vil spise og bare skriger og skriger, og vi samtidig ikke kan komme uden for en dør pga. bakterierne, dér har jeg haft lyst til at give op, siger Pernille.

LÆS OGSÅ: “I min boble fejlede Sofie ingenting”

Frygten for, at Klara skal dø, vil altid være der. Frygten for at hun stopper med at trække vejret. Men Pernille og hendes mand vil gøre alt, hvad de kan, for at give Klara en så normal barndom som overhovedet mulig. Én der ikke er styret af frygt.

– Min mand og jeg er blevet enige om, at Klara jo aldrig vil være rask, og hvis vi skal komme igennem det her, må vi lære at leve med bekymringen og give en lille smule slip. Og i dag priser jeg mig lykkelig over, at når jeg ser på hende, ser hun egentlig ikke syg ud. Og hun er ualmindeligt stærk og stædig, hvilket er til hendes fordel. Når hun har snydt døden så mange gange, synes jeg, hun fortjener, at vi som forældre kan hænge sammen og give hende den bedste hverdag med de vilkår, hun har.

LÆS OGSÅ: Hvorfor har vi hele tiden brug for at sætte børn i kasser?

LÆS OGSÅ: “Vi har været så tæt på at miste ham”

LÆS OGSÅ: ‘Jeg måtte vælge mit ene barn fra, så det andet kunne leve’_

Faktaboks

Klaras hjerte sidder i højre side af brystet, hvilket har betydet, at hendes højre lunge, der ellers er den vigtigste lunge for mennesket, er stærkt svækket.

Grunden til, at Klara er så syg, er, at venerne ind til hjertet sidder forkert, så de springer højre hjertehalvdel over.

Der er kun fire andre i Danmark, der har Scimitar. Klara er det eneste tilfælde, hvor hjertet sidder i den forkerte side.

Lægerne har et meget begrænset kendskab til Scimitar. Klaras livskvalitet kan højst sandsynligt blive forbedret med en operation. Men hun er teknisk svær at operere, da hjertet ligger i samme side som den dårlige lunge, der kræver operation. Så lægerne går ind for, at så længe hun kan holdes stabil på medicinen alene, skal hun ikke udsættes for en risikofyldt operation.

Klara får lunge- og hjertemedicin, der gør, at hun kan bevæge sig rundt uden at blive for dårlig. Men hun nyser konstant, hoster ofte og har en pibende vejrtrækning. Hendes overlevelsesmuligheder er gode, hvis hun følger sine behandlinger og sine begrænsninger.

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.

Mor og baby, der græder

Sådan undgår du at kyle dit kolikbarn ud af vinduet

Det kan være ufattelig hårdt at opleve sit barn græde i timevis dag ud og ind. Mødre til kolikbarn oplever desuden en stor skuffelse, afmagt og sorg.

Skrevet af Amalie Nebelong
25. september 2015

Gråd, der fortsætter, i hvad der føles som det uendelige, er hverdagskost i en familie med et kolikbarn. Og når du som mor er presset på alle dine ressourcer, er det ikke unormalt at føle en stor vrede mod dit barn. Og samtidig vil du ifølge vores eksperter også være forfalden til at give dig selv skylden for dit barns gråd, hvilket vil få dig til at få det endnu dårligere.

LÆS OGSÅ: Test om din baby har kolik

– De fleste vil kunne nikke genkendende til en følelse af ikke at være god nok, når dit barn ikke er til at trøste. Når du ikke kan få tilfredsstillet morfølelsen og berolige dit barn, give det omsorg og trøste det, udløser det en følelse af ikke at være god nok, siger familierådgiver Christina Strømsted.

Kolik giver afmagt

Christina Strømsted har selv været mor til et kolikbarn og kan udemærket huske frustrationen og afmagten, når hun stod med et barn, der ikke ville stoppe med at græde.

LÆS OGSÅ: Kolik: ”Det værste var faktisk ikke, at han skreg. Men det var visheden om, at det gjorde så ondt på ham”

– Jeg tror, at vi alle kan blive pressede til et punkt, hvor lysten til at kyle sit barn ud af vinduet er inden for rækkevidde. Og jeg kan godt forstå, at du, hvis du er ressourcesvag på en række andre områder og oveni har et barn, der bliver ved med at græde, og du måske ikke får din søvn, kan føle dig så magtesløs, at du kan kan finde på at gøre noget, du ikke burde udsætte dit barn for. For den situation, du står i, overskrider dine grænser på alle måder og efterlader dig handlingslammet, siger Christina Strømsted.

Sundhedsplejerske Dorte Fischer er helt enig med Christina Strømsted i, at lysten, til at kyle sit barn ud af vinduet er helt normal. Men du skal reagere på følelsen med det samme.

LÆS OGSÅ: 8 gode råd mod kolik

– Hvis du kan mærke, at du er ved at blive rigtig vred på dit barn, må du tage en time out. For hvis du alligevel ikke kan trøste dit barn, så gå lidt væk. Gå ind i et andet rum et øjeblik. Få nogle til at hjælpe dig, så du ikke er så meget alene med dit barn, siger Dorte Fischer.

Hold barnet og adfærden adskilt

For ikke at gøre skade på dit barn, men i stedet bevare en vis sindsro, anbefaler Christina Strømsted, at du ændrer dit syn på dit barn og dets gråd.

– Det er vigtigt, at du holder dit barn og dets adfærd adskilt. For det er nemmere at bibeholde følelsen af, at du elsker dit barn, hvis du adskiller dén følelse fra følelsen af, at “jeg hader dig, når du græder.” For det er gråden, du bliver vred på. Hvis du kan hjælpe dig selv med at forstå, at det er gråden, du er vred på, kan du bedre holde skrigeriet ud uden at gøre dit barn fortræd, siger Christina Strømsted.

LÆS OGSÅ: Kolik: Albert græd ti timer i døgnet

Når du bliver vred, og det vil du blive, skal du for alt i verden ikke undertrykke den følelse. Du skal nærmere stå ved den.

– Når dit barn græder og græder, er det allervigtigste, du kan gøre, at forsøge at bevare roen på bedst mulige måde. Det kan du gøre ved at tage din egen vrede alvorligt og snakke til spædbarnet og fortælle det, at du bliver så vred på al dets gråd, men at du er der for det. At tage din vrede alvorligt er at tage ansvar for dine egne følelser og tage vare på dig selv, siger Christina Strømsted.

Føles som frihedsberøvelse

Den vrede, du kan føle som mor til et skrigemonster, handler ikke kun om, at du som mor er presset. Den handler også om, at du føler dig snydt.

– At have et kolikbarn er en følelsestsunami. Og bag vreden gemmer der sig en stor sorg. En sorg over, at det ikke blev den barsel, du havde forventet dig. Det blev ikke til køreture, caféture og sammenkomster, som du ellers havde forestillet dig. At kunne tage den sorg alvorligt og stå ved den, er enormt vigtigt i arbejdet med at overleve kolikken. At turde sige højt, at du elsker dit barn, men at det samtidig er den største frihedsberøvelse og møg hårdt. Stå ved det hele, selvom det kan være svært i vores samfund, hvor alt helst skal være perfekt, og vi kun viser de gode sider. Du vil opleve, at mange har det ligesom dig, siger Christina Strømsted.

LÆS OGSÅ: Kolikkens mysterium

Ifølge Christina Strømsted er det en meget ambivalent ting at have et barn med kolik.

– For du bliver ked af det, når du føler vrede og frustration over at have fået et barn, der skulle bringe glæde og lykke. Det minder lidt om at få et barn med et handicap: Du elsker dit barn, men det er samtidig forbundet med en stor sorg, siger hun.

Læg superwoman på hylden

Et vigtigt led i at klare sig igennem kolikken er også, at du stopper med at spille superwoman og i stedet beder din omverden om hjælp. For ellers er det næsten sikkert, at du knækker nakken i forsøget på at lade som om, du da sagtens kan klare det hele selv. Det kan du ikke, og det forventer ingen.

– For dit barns skyld er det aller vigtigste, du kan gøre, at tage dig af dig selv. Tag vare på de følelser du har. For det, der kan ske, når man får et barn med kolik, er, at du i endnu højere grad, end “normale” mødre, kan komme til at lukke helt ned for dine egne behov og følelser. Og når du lukker ned for dem over lang tid, kan det blive en vej til en fødselsdepression, hvor du ikke føler glæde ved det liv, du er i, siger Christina Strømsted.

LÆS OGSÅ: Forstoppelse: Det skal din baby (ikke) spise

Hjælp fra omverdenen kan komme fra samtaler med din sundhedsplejerske eller læge, men skal først og fremmest komme fra din partner..

– Det er rigtig hårdt at have et barn, der græder meget, så I skal aflaste hinanden så meget, I kan. For barnet kan også mærke, hvis I bliver trætte eller fraværende. Forsøg at bevare roen i stedet for at blive helt ulykkelig og sætte dig til at græde, for hvis du er utryg, bliver barnet det også og så forværres gråden, siger Dorte Fischer.

Eksperternes måske vigtigste råd er, at du ikke må glemme dig selv i det her helvede.

– Du skal anerkende, at det er super hårdt det her i stedet for at tænke, at det går fint, selvom dit barn græder konstant. Du skal ikke lade som om, det hele er nemt, for så kan du heller ikke tage imod hjælp, slutter Dorte Fischer.

LÆS OGSÅ: Gråd: Derfor vil baby bæres i dine arme

LÆS OGSÅ: Har du overvejet en hængevugge til din baby?

LÆS OGSÅ: Lær at rumme babys gråd

Vis facebook-kommentarer

Skjul facebook-kommentarer

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du i magasinet Vores Børn få mange flere råd, guides og inspiration om alt fra psykologi og familieliv til forbrug, bragt direkte til din dør hver måned. Vi er ikke bange for at tale om tabubelagte emner og gør vores bedste for at afspejle hele dit liv som forælder. Klik her, for at købe 3 nr. af Vores Børn for 99 kr.