Læs om vores persondata-politik, cookies m.m.
Banner
 
Åh mor, jeg bliver så lykkelig, når du puster mig på næsen og siger en sjov lyd... Foto: Nimastock

Åh mor, jeg bliver så lykkelig, når du puster mig på næsen og siger en sjov lyd... Foto: Nimastock

Baby

Det gør din baby lykkelig

Perlende latter og glad klukken. Øøøh, ikke hele tiden vel? Nogle dage er det mest knirken og utilfredse grynt og en uendelig gættekonkurrence, hvor du forgæves synger, skifter ble, vugger og ammer i din iver efter at gøre mini tilpas. Guide til flere kluk og færre grynt kommer her.

Læs også

Lykkelig baby

Sådan gør du din baby på 6-12 måneder lykkelig
 • Skab rutiner
 • Din baby begynder at elske rutiner. For i en stor verden giver det tryghed med alt, hvad der er genkendeligt og forudsigeligt. Baby bliver derfor tilfreds og glad, når jeres putteritual er helt fast hver aften: for eksempel først et dejligt bad, så gardinet ned, en lille sang, bamsen i armene, et strøg på kinden og godnat.
 • Lad baby opleve verden
 • Nu begynder baby at vende blikket udad. Selv om dit barn måske ikke kan sidde selv endnu, er det skønt at blive stablet op i barnevognen og se ud på verden. Det er også et hit at komme med rundt på armen og sidde i høj stol og følge med, når du laver mad.
 • Giv baby et spejl
 • Når dit pus ser sig selv i et spejl, udløser det pludselig overvældende jubel. For hvem er det søde barn derinde? Sæt et spejl ved puslepladsen eller i kravlegården.
 • Syng og læs højt
 • Dit barn elsker, når du synger og læser højt. Gå efter sange og bøger med rim og remser – de sproglige og melodiske finurligheder begejstrer din store baby. Den klassiske pandeben, øjesten ... hitter også.
  Rod rundt på gulvet
  Hvis der er noget, der kan få din skat i perlehumør, er det, når I tumler rundt sammen. Sæt musik på, og dans rundt med baby på armen. Eller læg dit pus på din mave eller dine bøjede ben, og giv baby en vippetur. Du kan også kilde baby forsigtigt, ligesom borte-borte tit er en sikker vinder.

  Nåh, lille mus, er du sulten?” siger du og tilbyder din baby en tår mælk. Men nej. “Er der noget i bleen?” forsøger du. Heller ikke. “Er du mon træt?” Så snart baby lægger hovedet på puden, klapper øjnene i. Det var altså en lur, din lille skat havde brug for.

  Det kan være lidt af en gættekonkurrence at finde ud af, hvorfor baby knirker og grynter utilfreds. Nogle dage trasker du måske rundt med en mæt og frisk, men jævnt hen vranten baby i armene, der bare ikke virker særlig lykkelig.

  Trøst dig med, at dit barns lykke ikke står og falder med, at du gætter hvert eneste behov lige på minuttet.

  “Det er din beskyttertrang, dine instinkter, din kærlighed, din følelsesmæssige åbenhed over for din babys signaler og reaktioner og din tilgængelighed, der gør, at du får et spædbarn i harmoni og balance,” forklarer psykolog Charlotte Clemmensen.

  Så selv om din baby kom til verden uden manual og uden sprog til at fortælle dig, om hun er glad, så tag det roligt. Så længe du prøver dig ihærdigt frem, gør du det helt perfekt.

  Tæt på den lille krop
  Du kan dog godt gøre noget aktivt, hvis du vil have lidt flere timer, hvor baby stråler af glæde.

  “Din lille baby har, som ethvert andet spædbarn, brug for kærlighed, nærvær og omsorg,” siger Charlotte Clemmesen.

  Du gør derfor din baby godt, hvis du lader hende ligge tæt ind til din krop, aer hende på håret, holder hendes hånd og nusser og kysser hende, alt hvad du kan slippe af sted med. Dit lille pus kan også blive helt opstemt, når du holder hendes hoved i din hånd og kigger ind i hendes øjne, for så mærker hun dit nærvær. Ligesom kærlige ord er sød musik i de små ører.

  “Allerede når baby er et par uger gammel, kan hun genkende stemmer og lyde,” fortæller Charlotte Clemmensen.

  Giv dig god tid, når I skal ‘snakke’. Baby er nybegynder og skal først til at lære, hvordan man skiftes til at ‘sige noget’. Smil til hende, og vent tålmodigt. Når hun smiler tilbage, har I allerede en ‘samtale’ kørende, hvor dit barn giver udtryk for noget, som du afkoder og sender en god vibration tilbage på.

  “Det gælder om, at du er aktiv og lydhør over for dit barns behov, og at du får udvekslet nogle positive signaler med din baby,” råder Charlotte Clemmensen.

  Din baby elsker sjove grimasser - læs videre på næste side>>

   

  Seneste artikler
  Banner
  Mest læste
  Børn, nyhedsbrev

  Redaktionen anbefaler
  Tilmeld nyhedsbrev